Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0097

    Kommissionens förordning (EG) nr 97/2009 av den 2 februari 2009 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 295/2008 om statistik över företagsstrukturer, när det gäller användningen av den flexibla modulen (Text av betydelse för EES)

    EUT L 33, 3.2.2009, p. 6–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/97/oj

    3.2.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 33/6


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 97/2009

    av den 2 februari 2009

    om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 295/2008 om statistik över företagsstrukturer, när det gäller användningen av den flexibla modulen

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 295/2008 av den 11 mars 2008 om statistik över företagsstrukturer (1), särskilt artikel 3.4, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom förordning (EG) nr 295/2008 upprättas en gemensam ram för insamling, sammanställning, överföring och utvärdering av gemenskapsstatistik rörande struktur, verksamhet, konkurrenskraft och effektivitet hos företagen inom gemenskapen.

    (2)

    Det är nödvändigt att i nära samarbete med medlemsstaterna planera användningen av den flexibla modul som avses i artikel 3.2 j i den förordningen och fastställa dess tillämpningsområde, förteckningen över variabler, referensperioden, den verksamhet som ska ingå och kvalitetskraven.

    (3)

    Tillgången till finansiering är en viktig politisk begränsning i de flesta medlemsstater, liksom i gemenskapen. Det finns klara belägg för att företagen i EU lider av finansieringsunderskott, särskilt snabbväxande eller unga företag. Därför behövs det statistik för att kunna analysera dessa företags situation i förhållande till alla små och medelstora företag. Dessa uppgifter bör i möjligaste mån hämtas från befintliga källor.

    (4)

    Ytterligare tekniska uppgifter som är nödvändiga kommer att ingå i de riktlinjer och rekommendationer som kommissionen (Eurostat) utarbetar i nära samarbete med medlemsstaterna.

    (5)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det statistiska programmet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Den flexibla modul som avses i artikel 3.2 j i förordning (EG) nr 295/2008 ska användas för att ta fram statistik om företagens tillgång till finansiering. Datainsamlingen ska omfatta icke-finansiella företag som hade 10–249 anställda 2005 och fortfarande var aktiva 2008 och som har 10 eller fler anställda under referensperioden enligt artikel 6, med som delpopulation snabbväxande företag (genomsnittlig sysselsättningstillväxt per år på mer än 20 % under perioden 2005–2008) och gasellföretag (snabbväxande företag som är högst 5 år gamla) som grundats 2003 eller 2004.

    Artikel 2

    För att begränsa belastningen på företagen och kostnaderna för medlemsstaterna ska befintliga uppgifter från administrativa källor användas i möjligaste mån.

    Artikel 3

    Variablerna i datainsamlingen ska vara följande:

    a)

    Den betydelse ägarförhållandet vid företagets grundande och vid tiden för observation har för tillgången till finansiering.

    b)

    Antalet försök att få olika typer av intern och extern finansiering, andelen lyckade försök och skälen till att sådan finansiering i övriga fall inte erhållits.

    c)

    Omfattningen av garantier för företagslån.

    d)

    Ägarens/företagsledarens uppfattning av omkostnaderna och belastningen för att få företagslån och av företagets ekonomiska situation.

    e)

    Betydelsen av valet av finansinstitut (geografisk närhet, särskilt vid gränsöverskridande situationer, utländskt kontra inhemskt ägande, status som befintlig kund osv.).

    f)

    Förhållandet mellan skulder och omsättning och nyckeltal i företagets räkenskaper och deras betydelse för företagets fortsatta tillväxt.

    g)

    Det upplevda behovet av framtida finansiering, formerna för denna och skälen till detta behov.

    h)

    Den upplevda kopplingen mellan finansieringsalternativ och tillgången till dem å ena sidan och utsikterna till sysselsättningstillväxt å andra sidan.

    i)

    Uppfattningen av den totala administrativa belastningen på företagen.

    j)

    Den insats som krävs för att svara på en enkät om tillgången till finansiering.

    Artikel 4

    Den verksamhet som ska omfattas ska, i den mån den utgör marknadsstyrd verksamhet, vara följande aggregat i den gemensamma statistiska näringsgrensindelningen i Europeiska gemenskapen såsom den har fastställts i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (2) (Nace rev. 2):

    a)

    B till E (industri).

    b)

    F (byggverksamhet).

    c)

    G till N (aggregerade tjänster med undantag för J, K (finansiella tjänster) och M).

    d)

    J (informations- och kommunikationsverksamhet).

    e)

    M (tjänster inom fria yrken, vetenskap och teknik).

    Artikel 5

    De behöriga myndigheterna i medlemsstaterna ska överföra resultaten av de variabler som avses i artikel 3 i denna förordning, inklusive insynsskyddade uppgifter, till kommissionen (Eurostat) i enlighet med gällande gemenskapsbestämmelser om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter, särskilt rådets förordning (Euratom, EEG) nr 1588/90 av den 11 juni 1990 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor (3).

    Dessa gemenskapsbestämmelser ska tillämpas på behandlingen av resultaten i den mån dessa omfattar insynsskyddade uppgifter. Uppgifterna ska överföras elektroniskt. Formatet på de översända uppgifterna ska stämma överens med de utbytesstandarder som kommissionen (Eurostat) angett. Uppgifterna ska översändas eller laddas upp på elektronisk väg till kommissionens (Eurostats) centrala kontaktpunkt för inrapportering av uppgifter.

    Artikel 6

    Referensperioden ska vara den period under 2010 då uppgifterna hämtas från befintliga källor eller samlas in från företagen.

    Artikel 7

    Kvalitetskravet ska vara leverans av dataset som omfattar följande antal statistiska enheter per deltagande medlemsstat:

    Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien och Förenade kungariket: 1 800 respondentföretag per land, eller motsvarande i form av befintliga uppgifter,

    Belgien, Bulgarien, Irland, Grekland, Nederländerna, Polen, Slovakien och Sverige: 900 respondentföretag per land, eller motsvarande i form av befintliga uppgifter,

    Danmark och Finland: 500 respondentföretag per land, eller motsvarande i form av befintliga uppgifter,

    Lettland och Litauen: 300 respondentföretag per land, eller motsvarande i form av befintliga uppgifter,

    Cypern och Malta: 233 respondentföretag per land, eller motsvarande i form av befintliga uppgifter.

    Artikel 8

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 2 februari 2009.

    På kommissionens vägnar

    Joaquín ALMUNIA

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EUT L 97, 9.4.2008, s. 13.

    (2)  EUT L 393, 30.12.2006, s. 1.

    (3)  EGT L 151, 15.6.1990, s. 1.


    Top