Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R2304

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2304 al Comisiei din 19 decembrie 2016 referitor la modalitățile, structura, periodicitatea și indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise în temeiul Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE )

C/2016/8505

JO L 345, 20.12.2016, p. 27–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/2304/oj

20.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 345/27


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/2304 AL COMISIEI

din 19 decembrie 2016

referitor la modalitățile, structura, periodicitatea și indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise în temeiul Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (1), în special articolul 4 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 549/2013 instituie Sistemul european de conturi 2010 (denumit în continuare „SEC 2010”), care stabilește termenele până la care statele membre transmit Comisiei conturile și tabelele pentru a fi compilate conform metodologiei stabilite în respectivul regulament.

(2)

În temeiul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 549/2013, datele care intră sub incidența respectivului regulament se supun criteriilor de calitate prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Statele membre trebuie să furnizeze Comisiei un raport privind calitatea datelor transmise privind conturile naționale și regionale.

(3)

Statelor membre le-au fost acordate derogări temporare în temeiul Deciziei de punere în aplicare 2014/403/UE a Comisiei (3). Prin urmare, conținutul rapoartelor privind calitatea pe care Comisia le cere din partea statelor membre ar trebui adaptat în conformitate cu respectivele derogări. Cerința de a furniza rapoarte privind calitatea ar trebui să fie introdusă treptat până în anul 2021, pentru a acorda statelor membre timpul necesar pentru a finaliza adaptări majore necesare pentru implementarea SEC 2010 în sistemele statistice naționale.

(4)

În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 549/2013 și în scopul aplicării criteriilor de calitate menționate la articolul 4 alineatul (1) din respectivul regulament, modalitățile, structura, periodicitatea și indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea care trebuie furnizate de către statele membre ar trebui definite de către Comisie prin acte de punere în aplicare.

(5)

Deoarece informațiile din rapoartele privind calitatea conturilor naționale și regionale ar trebui să se bazeze pe standardele Sistemului Statistic European referitoare la raportarea în materie de calitate, publicate de Comisie (Eurostat), anexa la prezentul regulament ar trebui întocmită conform standardelor respective. Informațiile privind implementarea ESA 2010 deja furnizate de statele membre ar trebui reutilizate de Comisie și nu ar trebui solicitate în rapoartele de calitate.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Sistemului Statistic European,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Raportul privind calitatea conturilor naționale și regionale menționat la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 549/2013 se referă la datele transmise de către statele membre în conformitate cu programul de transmitere SEC 2010, astfel cum este prevăzut în anexa B din Regulamentul (UE) nr. 549/2013 în anul anterior raportului.

Statele membre transmit anual raportul privind calitatea.

Articolul 2

Modalitățile, structura și indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea conturilor naționale și regionale menționate la articolul 1 sunt cele prevăzute în anexă.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 decembrie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 174, 21.5.2013, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(3)  Decizia de punere în aplicare nr. 2014/403/UE a Comisiei din 26 iunie 2014 privind acordarea de derogări statelor membre în ceea ce privește transmiterea de date statistice în temeiul Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 195, 2.7.2014, p. 1).


ANEXĂ

Modalități, structură și indicatori de evaluare ai rapoartelor privind calitatea care trebuie furnizate de statele membre

1.   Introducere

Raportul privind calitatea datelor referitoare la conturile naționale și regionale conțin atât indicatori cantitativi, cât și descrieri calitative privind calitatea datelor trimise în anul precedent. Comisia (Eurostat) pune la dispoziția statelor membre rezultatele referitoare la indicatorii cantitativi, calculate pe baza datelor furnizate. Statele membre interpretează datele și transmit observații cu privire la acestea, în conformitate cu metodologia de compilare respectivă și procesul de producție statistică.

2.   Modalități

Înainte de 15 februarie 2017 și în fiecare an ulterior, Comisia (Eurostat) furnizează statelor membre proiecte de documente pentru rapoartele privind calitatea completate parțial cu toți indicatorii cantitativi de evaluare menționați în secțiunea 4.

Anual, nu mai târziu de 31 mai, statele membre transmit Comisiei (Eurostat) rapoartele privind calitatea completate.

3.   Structură

Fiecare stat membru prezintă un singur raport privind calitatea referitor la toate tabelele din programul de transmitere SEC 2010, astfel cum se prevede în anexa B la Regulamentul (UE) nr. 549/2013.

Rapoartele privind calitatea cuprind informații cu privire la toate criteriile de calitate prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Informațiile sunt prezentate conform următoarei structuri:

Relevanță

Precizie și fiabilitate

Promptitudine și punctualitate

Accesibilitate și claritate

Coerență și comparabilitate

Informațiile privind implementarea ESA 2010 deja furnizate de statele membre trebuie reutilizate de Comisie și nu trebuie solicitate în rapoartele privind calitatea.

4.   Indicatori de evaluare

4.1.   Indicatori cantitativi

Raportul privind calitatea conține următorii indicatori cantitativi:

Nr.

Indicator

Definiție (*1)

Variabilă și/sau tabel din programul de transmitere SEC 2010

Perioada de referință (*1)

Criterii de calitate

Implementare

1.

Rata de integralitate a datelor

Raportul dintre numărul de celule de date furnizate de către statele membre și numărul de celule de date solicitate prin programul de transmitere SEC 2010, care nu fac obiectul derogărilor

Toate tabelele, date trimestriale și anuale

1995 până la cel mai recent an și trimestru

Relevanță

2017

2.

Rata de revizuire a datelor trimestriale

Rata de revizuire pentru principalele variabile trimestriale între prima și ultima transmitere de date, rata medie de revizuire la transmiterile ulterioare, de la prima transmitere

Volumul produsului intern brut ajustat sezonier și calendaristic (tabelul 1)

Trimestre disponibile din ultimii trei ani

Precizie și fiabilitate

2019

Totalul forței de muncă ocupate în mii de persoane, ajustat sezonier (tabelul 1)

2019

Venitul brut disponibil al gospodăriilor și al instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației, neajustat sezonier (tabelul 801)

2021

Cheltuielile pentru consum final ale gospodăriilor și ale instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației, neajustate sezonier (tabelul 801)

2021

Valoarea adăugată brută a societăților nefinanciare, neajustată sezonier (tabelul 801)

2021

Formarea brută de capital fix a societăților nefinanciare, neajustată sezonier (tabelul 801)

2021

3.

Rata de revizuire a datelor anuale

Rate medii de revizuire pentru principalele variabile anuale în transmiterile ulterioare, de la prima transmitere

Tabelul 1:

Produs intern brut (prețuri și volume curente), Valoarea adăugată brută (prețuri curente)

Tabelul 1 (prețuri curente):

Remunerarea salariaților, Excedentul brut de exploatare și venitul mixt brut

Tabelul 1 (prețuri curente):

 

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor și a instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

 

Cheltuieli ale administrațiilor publice pentru consum final

 

Formarea brută de capital fix

 

Exporturi de bunuri si servicii

 

Importuri de bunuri si servicii

Tabelul 1 (mii de persoane):

 

Forța de muncă ocupată totală

 

Angajați

Tabelul 2 (prețuri curente):

 

Cheltuieli ale administrațiilor publice

 

Venituri publice

Tabelul 7 (prețuri curente):

Total pasive ale sectorului financiar (neconsolidat)

Tabelul 7 (prețuri curente):

 

Datoriile societăților nefinanciare (consolidate)

 

Datoriile gospodăriilor populației și ale instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (consolidat)

Tabelul 10:

 

Valoarea adăugată brută în prețuri curente, forța de muncă ocupată în persoane (t + 12 luni)

 

Remunerarea salariaților la prețuri curente (t + 24 luni) [NUTS 2 (1)]

Tabelul 13 (prețuri curente):

Venitul brut disponibil al gospodăriilor (NUTS 2)

Ultimii cinci ani

Precizie și fiabilitate

2019

4.

Punctualitate – date de livrare

Prima dată de livrare și data de livrare a datelor validate pentru fiecare tabel din programul de transmitere ESA 2010 pentru toate transmisiile cu termen în cel mai recent an

Toate tabelele, date trimestriale și anuale

Cel mai recent an

Promptitudine și punctualitate

2017

5.

Coerență – internă, în interiorul tabelelor și între tabelele

Diferența absolută medie și maximă care indică măsura în care statisticile sunt coerente în cadrul aceluiași set de date, respectiv toate identitățile aritmetice și contabile corespunzătoare sunt respectate, fără modificări nejustificate și conforme cu normele de integritate

Produs intern brut, prețuri curente (date trimestriale și anuale):

În tabelul 1 (produsul intern brut în conformitate cu abordările bazate pe producție, cheltuieli și venituri)

Valoarea adăugată brută, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 1 și 3

Remunerarea salariaților, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 1 și 3

Formarea brută de capital fix, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 1 și 3 și tabelele 1 și 22

Exporturi de bunuri și servicii, prețuri curente (date trimestriale și anuale):

În tabelul 1 (din componentele de cheltuieli din produsul intern brut și din defalcarea detaliată pe exporturi)

Importuri de bunuri și servicii, prețuri curente (date trimestriale și anuale):

În tabelul 1 (din componentele de cheltuieli din produsul intern brut și din defalcarea detaliată pe importuri)

Forța de muncă ocupată totală, angajați și persoane care desfășoară activități independente (date anuale, mii de persoane):

Între tabelele 1 și 3

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2017

6.

Coerență – date anuale și suma datelor trimestriale

Măsura în care statisticile anuale și trimestriale sunt reconciliabile

(Pentru toate variabilele cu excepția forței de muncă ocupate, se testează reconcilierea între datele anuale și suma a datelor pentru patru trimestre; pentru forța de muncă ocupată – între datele anuale și media datelor pentru patru trimestre)

Produs intern brut, prețuri curente, neajustat sezonier (tabelul 1)

Totalul forței de muncă ocupate în mii de persoane, neajustat sezonier (tabelul 1)

Excedent brut de exploatare pentru sectorul societăților nefinanciare (tabelele 8/801, prețuri curente)

Venit brut disponibil pentru gospodăriile populației și pentru instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor (tabelele 8/801, prețuri curente)

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2017

7.

Coerență – totaluri și suma componentelor

Măsura în care suma unei serii de subcomponente este egală cu un total

Produsul intern brut în prețuri curente, neajustate sezonier, totalul și suma componentelor de cheltuieli (date trimestriale și anuale), tabelul 1

Valoarea adăugată brută în prețuri curente, total și defalcări NACE Rev. 2 (2), nivelul A*10 (date trimestriale și anuale), tabelul 1

Forța de muncă ocupată totală în mii de persoane, neajustată sezonier, total și suma angajaților și a persoanelor care desfășoară activități independente (date trimestriale și anuale), tabelul 1

Forța de muncă ocupată totală în mii de persoane, total și suma defalcărilor NACE Rev. 2, nivelul A*10(date anuale), tabelul 1

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2017

8.

Coerență – agregate principale și conturi nefinanciare pe sectoare

Diferențe între datele agregatelor principale și datele corespunzătoare conturilor nefinanciare pe sectoare

Produs intern brut, prețuri curente, neajustate sezonier (date trimestriale și anuale):

Între tabelele 1 și 8/801

Cheltuieli pentru consum final în gospodării și instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor, prețuri curente, neajustate sezonier (date trimestriale și anuale):

Între tabelele 1 și 8/801

Formarea brută de capital fix, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 1 și 8

Remunerarea salariaților, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 1 și 8

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2021

9.

Coerență – agregate principale și conturi regionale

Diferențe între datele agregatelor principale și datele corespunzătoare conturilor regionale

Valoarea adăugată brută, prețuri curente (date anuale):

între totalul din tabelul 1 și suma regiunilor NUTS 2 din tabelele 10 și 12

Forța de muncă ocupată în mii de persoane (date anuale):

între totalul din tabelul 1 și suma regiunilor NUTS 2 din tabelele 10 și 12

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2021

10.

Coerență – agregate principale și tabele de resurse și utilizări

Diferențe între datele agregatelor principale și datele corespunzătoare din tabelele de resurse și utilizări

(toate datele sunt în prețuri curente, date anuale)

Valoarea adăugată brută:

Între tabelele 1 și 16

Impozite minus subvenții pe produse:

Între tabelele 1 și 15

Cheltuiala pentru consum final, cheltuieli pentru consum final ale gospodăriilor, cheltuiala pentru consum final ale sectorului public, cheltuiala pentru consum final ale instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației:

Între tabelele 1 și 16

Formarea brută de capital, formarea brută de capital fix, variația stocurilor, achiziții minus cedări de obiecte de valoare:

Între tabelele 1 și 16

Exporturi de bunuri si servicii:

Între tabelele 1 și 16

Importuri de bunuri si servicii:

Între tabelele 1 și 15

Remunerarea salariaților:

Între tabelele 1 și 16

Excedent de exploatare brut și venit mixt brut:

Între tabelele 1 și 16

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2021

11.

Coerență – agregate principale și statistici privind finanțele publice

Diferențe între datele agregatelor principale și datele corespunzătoare statisticilor privind finanțele publice

(toate datele sunt în prețuri curente)

Cheltuiala pentru consumul individual (date anuale):

Între tabelele 1 și 2

Cheltuiala pentru consumul colectiv (date anuale):

Între tabelele 1 și 2

Impozite pe produse (date anuale):

Între tabelele 1 și 9

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2021

12.

Coerență – conturi nefinanciare pe sectoare și statistici privind finanțele publice

Diferențe între datele privind conturile nefinanciare pe sectoare și datele corespunzătoare statisticilor privind finanțele publice

Capacitatea netă și necesarul net de finanțare, sectorul public, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 8 și 2

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2021

13.

Coerență – conturi nefinanciare pe sectoare și conturi financiare pe sectoare

Diferențe între datele privind conturile nefinanciare pe sectoare și datele corespunzătoare statisticilor privind conturile financiare pe sectoare

Capacitatea netă și necesarul net de finanțare, toate sectoarele, prețuri curente (date anuale):

Între tabelele 8 și 6

Ultimii cinci ani

Coerență și comparabilitate

2019

4.2.   Informații privind calitatea datelor

Raportul privind calitatea datelor conține următoarele informații privind calitatea datelor:

Nr.

Indicator

Definiție

Criterii de calitate

Implementare

1.

Politica de revizuire a datelor

Metadatele privind politica de revizuire a datelor naționale care conțin:

linkuri la metadatele existente publicate la nivel național;

informații succinte cu privire la revizuiri ale referinței și/sau revizuiri de rutină majore și impacturile acestora asupra produsului intern brut.

Precizie și fiabilitate

2017

2.

Documentația referitoare la metodologie

Listă de publicații naționale privind sursele datelor utilizate și metodologia aplicată, care conține titlurile publicațiilor respective și linkuri la acestea, dacă sunt disponibile

Accesibilitate și claritate

2017

3.

Lungimea seriilor cronologice comparabile pe parcursul perioadei

Metadatele privind lungimea seriilor cronologice comparabile pe parcursul perioadei, care conțin:

linkuri la metadatele existente publicate la nivel național;

informații succinte cu privire la lungimea seriilor cronologice comparabile, întreruperi în seriile cronologice și explicații pentru întreruperi.

Coerență și comparabilitate

2021


(*1)  Cu excepția cazului în care se precizează altfel, indicatorii cantitativi sunt calculați pe baza celor mai recente colectări de date ale statelor membre publicate pe site-ul web al Eurostat.

(1)  Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind nstituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice (JO L 393, 30.12.2006, p. 1).


Top