This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52009AE0636
Opinion of the European Economic and Social Committee on the Communication from the Commission to the Council, the European Parliament, the Committee of the Regions and the European Economic and Social Committee: Green Paper on Territorial Cohesion. Turning territorial diversity into strength
Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea din partea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European Cartea verde privind coeziunea teritorială: transformarea diversității teritoriale într-un avantaj
Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea din partea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European Cartea verde privind coeziunea teritorială: transformarea diversității teritoriale într-un avantaj
JO C 228, 22.9.2009, p. 123–129
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
22.9.2009 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 228/123 |
Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea din partea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European „Cartea verde privind coeziunea teritorială: transformarea diversității teritoriale într-un avantaj”
COM (2008) 616 final
2009/C 228/24
La 6 octombrie 2008, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la
„Comunicarea din partea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European «Cartea verde privind coeziunea teritorială: transformarea diversității teritoriale într-un avantaj»”
Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 5 martie 2009. Raportor: dl OLSSON.
În cea de-a 452-a sesiune plenară, care a avut loc la 24 și 25 martie 2009 (ședința din 25 martie 2009), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 88 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 11 abțineri.
1. Istoric
1.1 De la crearea sa, Uniunea Europeană a avut misiunea de a asigura dezvoltarea armonioasă a economiilor, prin reducerea decalajului dintre diferitele regiuni (1).
1.2 Această sarcină, care rămăsese în umbră în cursul primelor decenii de existență a construcției europene, a căpătat o importanță majoră odată cu reforma din 1988, demarată de Jacques Delors ca urmare a adoptării Actului Unic, care crea în mod expres politica de coeziune economică și socială.
1.3 Tratatul de la Amsterdam, semnat în anul 1997, a îmbinat coeziunea socială și teritorială cu serviciile de interes economic general în exprimarea valorilor europene (2).
1.3.1 În Tratatul de la Amsterdam se menționează: „Comunitatea urmărește, în special, reducerea decalajelor dintre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni și a rămânerii în urmă a regiunilor sau insulelor defavorizate, inclusiv a zonelor rurale.”
1.4 Dacă procedura de ratificare a Tratatului de la Lisabona se încheie, Uniunea Europeană va avea un nou obiectiv: promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale (3).
1.5 Se va acorda o atenție deosebită „zonelor rurale, zonelor afectate de tranziția industrială, precum și regiunilor afectate de un handicap natural și demografic grav și permanent, cum ar fi regiunile cele mai nordice, cu densitate foarte scăzută a populației, precum și regiunile insulare, transfrontaliere și muntoase” (4).
1.6 În mai 2007, a fost adoptată Agenda teritorială, în cadrul Consiliului informal al miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană și coeziunea teritorială. În acest document, cele 27 de state membre își iau angajamentul să coopereze atât între ele, cât și cu Comisia și cu celelalte instituții europene, „pentru a promova o dezvoltare teritorială policentrică a UE și pentru a folosi mai bine resursele disponibile în regiunile europene” (5). Acestea își stabilesc, de asemenea, un program de lucru până în 2011.
2. Observații generale
2.1 La 6 octombrie 2008, Comisia a publicat „Cartea verde privind coeziunea teritorială: transformarea diversității teritoriale într-un avantaj” (6). În acest scurt document, ea începe prin a prezenta coeziunea economică și socială din punct de vedere teritorial; identifică apoi punctele forte și provocările pe care le prezintă diversitatea teritorială europeană, cu privire la cele 3 răspunsuri politice principale – concentrare, conectare și cooperare – la care se adaugă caracteristicile geografice specifice, cum ar fi relieful muntos, insularitatea și densitatea redusă a populației. Comisia sugerează că abordarea optimă pentru a atinge obiectivul coeziunii teritoriale constă în a îmbina îmbunătățirea coordonării politicilor sectoriale cu extinderea parteneriatului pe mai multe niveluri.
2.1.1 Consultarea se încheie cu o listă de 15 întrebări, grupate pe 6 teme. CESE va respecta ordinea de abordare a acestor întrebări, însă semnalează faptul că, sistematic, acestea sunt precedate de câte o frază care, uneori, merită discutată.
2.1.2 Cartea verde oferă CESE ocazia de a-și prezenta observațiile cu privire la coeziunea teritorială, bazându-se pe rolul specific care i-a fost încredințat prin tratate, precum și pe structura sa și pe competențele membrilor săi.
2.1.3 Așadar, pentru a contribui la această dezbatere, CESE se va concentra mai mult pe completarea reflecțiilor formulate de celelalte organisme comunitare decât pe sprijinirea acestora.
2.1.4 Este de reținut faptul că dimensiunea teritorială a acțiunii comunitare și a politicilor sectoriale și abordarea teritorială a politicii de coeziune economică și socială au făcut obiectul mai multor avize ale CESE, care constituie o prețioasă sursă de inspirație.
2.1.5 Astfel, pentru CESE, coeziunea teritorială trebuie să fie un obiectiv comun, la care să contribuie toate nivelurile geografice, cu respectarea subsidiarității, dar care nu poate fi îndeplinit cu eficiență decât dacă fiecare nivel își asumă responsabilitățile în mod coordonat și complementar.
2.2 CESE trebuie să joace un rol esențial pentru promovarea aderării și participării mai importante a societății civile organizate la proiectul european și, în acest caz, pentru facilitarea punerii în aplicare a politicilor și acțiunilor care promovează coeziunea teritorială. De asemenea, CESE subliniază că democrația participativă, recunoscută ca o componentă a principiilor de funcționare democratice ale Uniunii (7), este condiția sine qua non a realizării acesteia.
2.2.1 Într-adevăr, tendința de creștere a decalajelor economice și sociale, care se manifestă adesea în mod cumulativ pe anumite teritorii, este un element de risc politic care nu trebuie neglijat. Aceasta poate spori neîncrederea cetățenilor față de guvernanții lor, în general, și de construcția europeană, în special.
2.2.2 Invers, coeziunea teritorială poate permite păstrarea sau dezvoltarea capitalului social. Într-adevăr, multitudinea relațiilor stabilite între membrii unui grup sau ai unei comunități locale, reprezentând garanția dinamismului și a inovării pe plan social, economic, politic și cultural, depinde în mare măsură de condițiile de viață armonioase și de posibilitățile de schimburi cu celelalte teritorii.
2.3 CESE acordă prioritate mai ales abordării care pornește de la cetățeni, de la nevoile și așteptările lor. Condițiile de viață ale oamenilor, în special ale celor mai defavorizați, trebuie să se afle în centrul analizelor și să fie un obiectiv fundamental al coeziunii teritoriale. Progresul social, susținut de dezvoltarea economică, este premisa reducerii disparităților existente atât între cetățeni, cât și între teritorii.
2.4 CESE consideră că ființa umană și cetățenia trebuie să se afle în centrul politicilor și acțiunilor comunitare și insistă pe aplicarea Cartei drepturilor fundamentale, ca instrument indispensabil al coeziunii teritoriale.
2.4.1 În opinia CESE, coeziunea teritorială trebuie să se sprijine pe un nou contract cu cetățenii și cu societatea civilă organizată, care să permită interacțiunea procedurilor participative ascendente, incluzând atât dialogul civil, cât și inițiativele UE.
2.4.2 În consecință, Comitetul preconizează aplicarea principiului „a gândi mai întâi la scară mică”, astfel încât politicile sectoriale să fie concepute pornind de la nevoile cetățenilor și ale actorilor socioeconomici de la cel mai de jos nivel teritorial.
2.5 CESE este promotorul unui model social european bazat pe valori și obiective comune europene, care implică dezvoltarea economică și progresul social. Politica socială și politica economică sunt interdependente; ele se consolidează reciproc și, cel mai adesea, se exprimă concret, pe un anumit teritoriu.
2.5.1 CESE amintește că noțiunea de coeziune teritorială este înscrisă în Tratatul privind Uniunea Europeană de mai bine de zece ani, alături de cea privind serviciile de interes economic general. CESE solicită așadar Comisiei ca, în cel mai scurt timp, să realizeze un bilanț juridic, jurisprudențial și economic al funcționării acestui articol, de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Amsterdam.
2.5.2 CESE atrage atenția asupra faptului că noțiunea de teritoriu nu presupune doar aspectul geografic, ci are și o dimensiune identitară. De aceea, coeziunea teritorială trimite la sentimentul de apartenență, incluzând toate elementele vieții individuale și colective.
2.5.3 Sunt persoane cărora teritoriul le inspiră un sentiment pozitiv și care se mândresc când este vorba despre un sat, un oraș sau despre o regiune cu trecut glorios sau cu un patrimoniu natural remarcabil, ori cu faimă datorată dinamismului său cultural sau economic. Altora însă le provoacă un sentiment negativ, asociat cu o acumulare de handicapuri, cu un loc de suferință economică, de privațiuni și de violență socială, când este vorba, de exemplu, despre cartiere urbane defavorizate.
2.5.4 Acțiunea în favoarea coeziunii teritoriale trebuie deci să fie, în același timp, multidimensională și multidirecțională; aceasta vizează atât facilitarea și susținerea aspectelor pozitive, cât și remedierea sau prevenirea aspectelor negative.
2.6 CESE consideră că obiectivul privind coeziunea teritorială trebuie să capete formă concretă și caracter operațional, prin stabilirea fermă a unei foi de parcurs. Într-adevăr, în trecut, tehnica „foii de parcurs” s-a dovedit a fi întotdeauna deosebit de eficientă: de exemplu, obiectivul 92 pentru Piața unică, etapele Uniunii Economice și Monetare sau negocierile de aderare cu țările din Europa centrală și orientală. CESE recomandă așadar ca, la încheierea consultărilor, să se stabilească un calendar și să se facă propuneri cu privire la instrumentele și metodele de intervenție.
2.6.1 În legătura cu aceasta, CESE ține să amintească faptul că bugetul european actual nu permite asigurarea corectă a coeziunii economice, sociale și teritoriale în Europa (8). Mai mult, regretă faptul că, din cauza procedurilor greoaie și complicate, accesul la finanțări al destinatarilor finali, cetățeni și întreprinderi, este, de prea multe ori, dificil.
2.6.2 CESE salută Cartea verde ca pe un nou pas înainte pe calea integrării europene și întâmpină cu satisfacție deschiderea acestei dezbateri. CESE recunoaște că există riscul ca acest nou obiectiv să genereze obstacole de ordin material și reticențe politice. Cu toate acestea, CESE regretă faptul că acest document oferă prea puține informații cu privire la acțiunile de coordonare și de cooperare deja existente și că nu merge suficient de departe în propunerea unor piste de acțiune.
3. Răspunsuri la întrebări
3.1 Care este cea mai bună definiție a coeziunii teritoriale?
3.1.1 |
CESE regretă faptul că, în Cartea verde, Comisia nu a prezentat observațiile făcute deja pe această temă, deși a propus definiții în rapoartele sale de coeziune. |
3.1.2 |
El este de acord cu analiza efectuată de Comisie în Al treilea raport de coeziune economică și socială, potrivit căreia „în termeni de politici, scopul este de a atinge o dezvoltare echilibrată, prin reducerea decalajelor existente, prin prevenirea discrepanțelor teritoriale și prin a contribui la coerența politicilor sectoriale cu impact teritorial și a politicii regionale. Ideea este de a lucra în direcția ameliorării integrării teritoriale și de a încuraja cooperarea între regiuni” și, „deși unele regiuni întâlnesc dificultăți, egalitatea în accesul la infrastructurile de bază, la serviciile esențiale și la cunoaștere – care constituie Serviciile de Interes Economic General – pentru fiecare persoană, independent de locul ei de trai, e o condiție-cheie pentru coeziunea teritorială”. |
3.1.3 |
Ținând seama și de avizele anterioare, în opinia CESE, coeziunea teritorială trebuie să permită adoptarea unei viziuni de ansamblu a teritoriului european (9). Comitetul consideră că dezvoltarea echilibrată și durabilă a teritoriilor UE (10) trebuie să conducă la reconcilierea competitivității, coeziunii economice și sociale și a performanței economice bazate pe cunoaștere (11) cu obiectivele solidarității și echității sociale (12). |
3.1.4 |
În opinia CESE, cetățenii își vor însuși noțiunea de coeziune teritorială doar atunci când aceasta va căpăta o semnificație concretă pentru ei și când vor contribui la definirea și la punerea ei în aplicare. În concluzie, CESE optează pentru o definiție a coeziunii teritoriale care să pună pe primul plan beneficiile văzute din perspectiva cetățenilor și a actorilor sociali și economici din teren: coeziunea teritorială trebuie să garanteze egalitatea de șanse și condiții de viață echitabile pentru toți europenii, de pretutindeni. |
3.2 Ce elemente noi ar putea aduce coeziunea teritorială la practica actuală a Uniunii Europene în materie de coeziune economică și socială?
3.2.1 |
În opinia CESE, coeziunea teritorială pune din nou în evidență nevoia de se asigura sinergia dintre coeziunea economică și coeziunea socială. În contextul actual, marcat de succesiunea crizelor – financiară, economică, alimentară, imobiliară, climatică, … – ea semnalează caracterul nedurabil al modelului de dezvoltare pe care l-am urmat în ultimii 50 de ani. |
3.2.2 |
CESE este de părere că aspectele social, economic și teritorial trebuie promovate simultan, prin încurajarea constituirii unui model de dezvoltare mai durabil. |
3.2.3 |
Comitetul reamintește că, în Al treilea raport de coeziune, Comisia schița trei aspecte ale politicii de coeziune teritorială, fără ca vreunul să aibă întâietate asupra celorlalte: primul ar fi de natură corectoare și ar viza „reducerea decalajelor existente”, cel de-al doilea ar fi preventiv, prin „îmbunătățirea coerenței politicilor sectoriale cu impact teritorial”, iar cel de-al treilea ar fi incitativ, prin „consolidarea integrării teritoriale și încurajarea cooperării”. |
3.2.4 |
CESE consideră că această triadă este rezonabilă, dar încearcă să sublinieze totuși faptul că, în niciun caz, coeziunea teritorială nu poate să se limiteze la adăugarea unui nou aspect la politica actuală de coeziune economică și socială. Într-adevăr, toate politicile trebuie să fie relevante în cadrul unei strategii teritoriale, care urmează a fi definită la nivel european, național, regional și chiar local (13). |
3.2.5 |
În ceea ce privește politicile structurale ale Uniunii (așa cum sunt ele definite în Cartea verde), CESE pledează în favoarea unei mai bune integrări a fondurilor, integrare care să meargă dincolo de coordonarea necesară. |
3.3 Amploarea și sfera de cuprindere a acțiunii teritoriale
3.3.1 |
CESE își exprimă surprinderea față de modul în care Comisia prezintă guvernanța pe mai multe niveluri – doar ca eventualitate sau ca posibilitate –, în timp ce, în opinia sa, aceasta este o necesitate care și-a dovedit eficacitatea și care se afirmă, treptat, ca un principiu de guvernanță în Uniunea Europeană. |
3.3.2 |
CESE susține propunerea referitoare la un demers integrat, dar consideră – așa cum s-a menționat anterior – că aceasta trebuie să fie transpusă concret prin măsuri clare, cum ar fi integrarea fondurilor asociate politicilor structurale ale Uniunii Europene. El subliniază cu regret faptul că practica actuală bate mult în retragere față de perioadele de programare anterioare. Într-adevăr, normele contabile, financiare și de audit mai greoaie au determinat creșterea numărului de controale administrative, ceea ce generează proceduri mai complexe pentru beneficiarii finali. |
3.4 Uniunea Europeană poate promova coeziunea teritorială? Cum poate contribui la aceasta respectând, în același timp, principiul subsidiarității?
3.4.1 |
În opinia CESE, elementul fundamental pentru aplicarea unei coeziuni teritoriale eficace constă, înainte de toate, în identificarea sistemelor de guvernanță adecvate, pentru a se putea trece apoi la o gestionare integrată a situațiilor complexe, care să ia în considerare următoarele elemente, în ansamblu:
|
3.4.2 |
O abordare ascendentă, care se bazează pe cetățeni implicați, promovează integrarea politicilor comunitare și naționale, în special pentru că societatea civilă organizată ar trebui să aibă, în mod normal, o abordare de ansamblu a politicilor și acțiunilor, spre deosebire de autoritățile însărcinate cu politicile sectoriale la nivel național și european. Această abordare este pe deplin coerentă cu subsidiaritatea, sub toate formele sale. |
3.4.3 |
CESE revine asupra solicitării privind stabilirea unui calendar precis, în care să fie specificate obiectivele și acțiunile pe termen scurt, mediu și lung (14) și care să cuprindă termenele-limită și acțiunile deja inițiate de instituțiile și de părțile interesate sau aflate în fază de proiect, mai ales la nivel european și național. |
3.5 În ce măsură trebuie adaptat nivelul teritorial al intervenției politice la tipul de probleme abordate?
3.5.1 |
Pentru CESE, una din cele mai concrete și prioritare transpuneri ale coeziunii teritoriale este garantarea accesului la SIEG și SSIG (15) pentru toți cetățenii europeni, indiferent de locul în care trăiesc sau muncesc. Mai exact, este vorba despre un domeniu care necesită o coordonare puternică a politicilor și o guvernanță pe mai multe niveluri performantă. Situația actuală este departe de a fi satisfăcătoare, mai ales pentru teritoriile cele mai defavorizate și pentru locuitorii acestora sau pentru actorii economici și sociali din teritoriile respective. |
3.5.2 |
CESE își reiterează cererea de a se defini la nivel comunitar „standarde comune pentru toate serviciile de interes general (economice și neeconomice), inclusiv pentru serviciile sociale de interes general, toate acestea urmând să fie prevăzute într-o directivă-cadru, adoptată prin codecizie, prin care să se stabilească un cadru comunitar adaptat specificului acestora” (16). |
3.6 Regiunile cu caracteristici geografice deosebite trebuie să beneficieze de măsuri specifice? Dacă da, care sunt acestea?
3.6.1 |
Pentru instaurarea unei „veritabile egalități de șanse între teritorii”, CESE preconizează pentru regiunile cu handicapuri permanente, inclusiv pentru regiunile ultraperiferice, adoptarea unei politici specifice, bazată pe principiile permanenței (măsuri previzibile pe termen lung), discriminării pozitive (în ceea ce privește resursele bugetare și unele derogări juridice de la principiile comune) și proporționalității (amploarea măsurii și impactul său ar trebui adaptate în funcție de cazul în speță), pentru a se ține cont de diversitatea situațiilor (17). |
3.6.2 |
În aceste regiuni, care reclamă eforturi suplimentare pentru planificarea dezvoltării și definirea proiectelor financiare, rolul UE nu trebuie să fie acela de a se substitui autorităților și partenerilor sociali și economici locali și regionali, ci de a le da un impuls puternic în vederea concertării și cooperării. |
3.7 Omai bună cooperare
3.7.1 |
CESE consideră cooperarea ca unul din elementele de bază ale modelului social european și ca un instrument indispensabil al integrării. |
3.7.2 |
În opinia sa, cooperarea teritorială întâmpină obstacole din cauză că autoritățile publice de la toate nivelurile sunt reticente în ceea ce privește cooperarea și punerea în comun a competențelor. UE trebuie să promoveze o cultură a cooperării în regiuni, facilitând și simplificând utilizarea instrumentelor existente, ca, de exemplu, parteneriatul. |
3.7.3 |
CESE recunoaște aportul primelor două aspecte ale obiectivului de cooperare teritorială, cooperarea transfrontalieră și cooperarea transnațională. El insistă totuși asupra importanței cooperării interregionale – omisă de Comisia Europeană în Cartea verde – care constituie prin ea însăși un instrument remarcabil de schimb de experiență și de bune practici între teritorii care nu se învecinează, dar care au scopuri comune. |
3.8 Ce rol poate deține Comisia în promovarea și susținerea cooperării teritoriale?
3.8.1 |
În opinia CESE, coeziunea teritorială trebuie să constituie, pentru actorii și persoanele care aparțin teritoriilor celor mai puțin înzestrate, posibilitatea de a avea o strategie proprie de dezvoltare, nu doar de a se plasa într-o situație de dependență și de așteptare a unei eventuale compensații financiare. Pentru a fi încurajați să-și valorifice punctele forte și să-și construiască proiectele, aceștia trebuie să poată avea acces la rețele specifice de inovare și de schimburi de bune practici cu alți actori, din teritorii care se confruntă cu aceleași provocări, geografice, climatice sau demografice. |
3.8.2 |
CESE solicită deci Comisiei să insiste mai mult asupra inovării teritoriale, sociale și politice în cadrul aspectului legat de cooperarea interregională INTERREG IV C, să consolideze cooperarea în cadrul Axei 4 a FEADR, dedicată programului LEADER, și să introducă modificări menite să faciliteze utilizarea sumelor disponibile. |
3.9 Sunt necesare noi forme de cooperare teritorială?
3.9.1 |
CESE pledează pentru restabilirea programelor de inițiativă comunitară, încă de la revizuirea intermediară a politicilor structurale. Eliminarea unor programe care și-au demonstrat eficiența, precum URBAN, EQUAL, Interprise ș.a., a reprezentat o pierdere pentru cooperarea teritorială tematică, precum și pentru inovarea socială, în măsura în care acest rol nu a fost reluat nici în fluxul principal de fonduri (main streaming), nici în altă parte. |
3.9.2 |
CESE subliniază că, pentru anumite regiuni cu situație geografică aparte, datorată învecinării cu alte mari regiuni ale lumii, precum regiunile ultraperiferice din Marea Caraibilor sau din Oceanul Indian și regiunile de la granița de est a Uniunii, formele obișnuite de cooperare teritorială trebuie adaptate. |
3.10 Este necesar să se creeze noi instrumente legislative și de gestiune pentru a facilita cooperarea, inclusiv în regiunile frontaliere externe?
3.10.1 |
CESE sprijină foarte mult crearea unor grupări europene de cooperare teritorială (GECT). El susține adaptarea cadrelor juridice naționale, pentru a permite utilizarea lor în întreaga UE. Pentru că introducerea lor abia a început, CESE consideră că este prea devreme pentru a face un bilanț cu privire la acest aspect și pentru a concepe instrumente noi. Această acțiune ar putea fi inițiată în cadrul foii de parcurs propuse mai sus. |
3.11 Omai bună coordonare
3.11.1 |
CESE consideră că îmbunătățirea coeziunii teritoriale poate fi realizată printr-o abordare strategică a dezvoltării teritoriilor, prin intervenții mai coerente, deoarece nicio politică nu poate găsi singură remediul tuturor decalajelor teritoriale provocate de politicile sectoriale și de jocul liber al tendințelor modelului de dezvoltare actual. |
3.12 În ce mod poate fi îmbunătățită coordonarea dintre politicile teritoriale și cele sectoriale?
3.12.1 |
CESE subliniază faptul că toate politicile europene trebuie să promoveze obiectivul coeziunii sociale, precum și o dezvoltare economică mai echilibrată în teritorii (18). |
3.12.2 |
Coeziunea teritorială necesită soluții preliminare cu impact asupra tuturor politicilor sectoriale și a diferitelor niveluri de guvernanță, de la cel local până la nivelul UE. |
3.13 În elaborarea căror politici sectoriale ar fi util să se acorde o mai mare atenție consecințelor teritoriale? Ce instrumente ar putea fi puse la punct în acest sens?
3.13.1 |
Comitetul consideră, asemeni Parlamentului European, că este indispensabilă o abordare integrată a politicilor comunitare care să includă dimensiunea teritorială, mai ales în politica transporturilor, a mediului înconjurător, a agriculturii, a energiei, în cea de concurență și de cercetare. |
3.13.2 |
El recomandă ca, datorită importanței deosebite pe care o deține pe teritoriul european, având în vedere dimensiunile sale economică, socială, ambientală și peisajeră, reflecția asupra viitorului politicii agricole comune să țină seama de provocările coeziunii teritoriale. |
3.13.3 |
Legislația, politicile și programele Uniunii Europene ar trebui analizate sub aspectul consecințelor pe care le au asupra coeziunii teritoriale. Comisia are o responsabilitate deosebită în evaluarea impactului, care ar trebui să îi implice direct pe toți actorii relevanți. Ar trebui să se stabilească criterii de calitate pentru analiza și evaluarea necesare (19). |
3.14 În ce mod poate fi consolidată coerența politicilor teritoriale?
3.14.1 |
CESE preconizează consolidarea acestei coerențe și propune Consiliului de miniștri să aplice o metodă deschisă de coordonare (20) pentru coeziunea teritorială, cu orientări clare, urmate de evaluare comparativă, de evaluări inter pares, de schimburi de bune practici și de indicatori, cu participarea tuturor actorilor implicați. El recomandă ca, la aplicarea metodei respective, guvernanța pe mai multe niveluri și coordonarea intersectorială să fie recunoscute drept linii directoare ale acesteia. |
3.14.2 |
Punerea în aplicare a metodei deschise de coordonare ar putea figura și pe foaia de parcurs propusă anterior. |
3.15 Cum se poate promova complementaritatea politicilor comunitare și a celor naționale în vederea îmbunătățirii coeziunii teritoriale?
3.15.1 |
CESE subliniază progresele înregistrate de statele membre în cadrul reuniunilor informale ale miniștrilor însărcinați cu dezvoltarea urbană și coeziunea teritorială, de la Leipzig, din insulele Azore și de la Marsilia. El face apel la o coordonare voluntară a politicilor naționale și la integrarea politicilor sectoriale, conform angajamentelor Agendei teritoriale, și își propune să încurajeze colectivitățile regionale și locale pentru aplicarea acestor practici la nivelul respectivelor colectivități. De asemenea, CESE reamintește faptul că patrimoniul cultural și natural constituie pentru teritoriul european o provocare esențială care, chiar în lipsa unor competențe explicite, reclamă o abordare coordonată. |
3.16 Noi parteneriate teritoriale
3.16.1 |
CESE consideră că participarea mai semnificativă a părților implicate la elaborarea și punerea în aplicare a politicilor este o condiție indispensabilă pentru coeziunea teritorială. |
3.16.2 |
Dialogul social trebuie să fie unul dintre pilonii principali ai guvernanței teritoriale. Pentru o mai mare implicare a partenerilor sociali, CESE recomandă Comisiei să valorizeze și să promoveze dialogul social. |
3.16.3 |
CESE salută poziția miniștrilor implicați care au insistat, în cadrul primului program de acțiune (21), pe „convingerea lor că guvernanța pe mai multe niveluri este un instrument fundamental pentru asigurarea amenajării teritoriale echilibrate în UE” și și-au propus „să se întrunească, alături de un grup de reprezentanți ai actorilor implicați și ai colectivităților locale și regionale, pentru a discuta punerea în aplicare a priorităților prezentate în Agenda teritorială”. |
3.17 Participarea noilor actori – de exemplu, reprezentanți ai economiei sociale, participanți de la nivel local, asociații de interes general sau ONG-uri – la elaborarea politicilor este necesară coeziunii teritoriale?
3.17.1 |
Pactele teritoriale pentru dezvoltare oferă o abordare interesantă, în măsura în care diversitatea situațiilor și a provocărilor concrete impune mobilizarea diferitelor instrumente și competențe, adică a tuturor părților implicate, în primul rând a partenerilor sociali, a economiei sociale și a ONG-urilor care activează în domeniul social, al mediului înconjurător, al dezvoltării locale, al egalității dintre femei și bărbați și al formării profesionale pe tot parcursul vieții. |
3.17.2 |
Datorită restructurărilor provocate de criza financiară și economică, este și mai important și chiar urgent ca astfel de pacte să fie puse în practică în teritoriile respective. |
3.17.3 |
CESE susține ideea exprimată de CoR, potrivit căreia parteneriatele între autoritățile locale și regionale, pe de o parte, și organizațiile economiei sociale, pe de altă parte, pot fi un instrument important pentru dezvoltarea socială și economică eficace a satelor, orașelor, regiunilor și a altor segmente teritoriale, precum și pentru promovarea coeziunii teritoriale. Această abordare a parteneriatului trebuie extinsă la toți noii actori ai societății civile interesați. |
3.17.4 |
CESE atrage atenția asupra importanței economiei sociale, în care activează 10 % dintre întreprinderile europene. De asemenea, insistă asupra rolului acesteia în coeziune și în dezvoltarea durabilă, în sensul că fixează forța de muncă în teritoriu, dinamizează zone rurale, creează capital social și asigură desfășurarea proceselor de restructurare sectorială și teritorială (22). |
3.18 În ce mod poate fi atins nivelul de participare dorit?
3.18.1 |
CESE consideră că o serie de consultări bine structurate pot conduce la parteneriate fructuoase cu actori neguvernamentali și cu partenerii sociali, în toate etapele de punere în aplicare a coeziunii teritoriale (definire, monitorizare și evaluare) (23). |
3.18.2 |
Buna guvernanță pe mai multe niveluri implică, de asemenea, parteneriate cu societatea civilă organizată reprezentativă de la nivel regional și local. Prin acțiunea lor, aceste organizații ar putea contribui la dezvoltarea unui model participativ al societății civile, în conceperea și aplicarea politicilor care consolidează coeziunea teritorială (24). |
3.18.3 |
Prin urmare, ar fi necesar ca societatea civilă organizată reprezentativă, de la nivel regional și local, să poată participa, în mod responsabil și transparent, la definirea și aplicarea politicilor și acțiunilor de coeziune teritorială (25). |
3.19 Îmbunătățirea înțelegerii coeziunii teritoriale
3.19.1 |
Pentru îmbunătățirea modului în care cetățenii înțeleg coeziunea teritorială, CESE subliniază importanța organizării unei dezbateri permanente la toate nivelurile, pentru a se răspunde provocărilor viitoare și pentru definirea unor opțiuni strategice în materie de coeziune teritorială. Obiectivul acestei dezbateri ar trebui să fie contribuția la găsirea unui nou consens privind coeziunea teritorială, pe baza angajamentului comun al tuturor părților implicate, mai ales cu organizațiile societății civile. |
3.20 Ce indicatori cantitativi și calitativi pot fi introduși la nivelul Uniunii pentru a asigura monitorizarea caracteristicilor și tendințelor coeziunii teritoriale?
3.20.1 |
În opinia CESE, este necesară stabilirea unor noi indicatori ai „bunăstării”, care să nu mai fie strict legați de PIB/PNB, ci să permită evidențierea progreselor făcute în materie de calitate a vieții, în funcție de nivelul teritorial (26). |
3.20.2 |
CESE consideră că trebuie creată, de urgență, o altă serie de criterii de evaluare, astfel încât să se stabilească o hartă nouă a coeziunii europene, pentru evaluarea eligibilității regiunilor comunitare în ceea ce privește acordarea de ajutoare, criteriul unic „PIB pe cap de locuitor” fiind o sursă de discriminări relative în procesul de punere în aplicare a politicilor structurale. Nivelurile de calificare a resurselor umane, veniturile inegale, deficitele de infrastructură, inclusiv gradul de acces la serviciile de interes general și aria de acoperire a protecției sociale, distanța față de centrul-motor al economiei europene, structura demografică etc. sunt tot atâția factori importanți, de care trebuie să se țină seama (27). Eurostat, ORATE și corespondentele lor la nivel național ar trebui să-și îndrepte eforturile către consolidarea unui instrumentar statistic mai complet și mai precis. Aceste criterii de evaluare și instrumentarul statistic vor sta la baza indicatorilor metodei deschise de coordonare propuse mai sus. |
3.20.3 |
De asemenea, trebuie luate în considerare metodele și diseminate bunele practici stabilite chiar de către regiuni (28). |
Bruxelles, 25 martie 2009
Președintele Comitetului Economic și Social European
Mario SEPI
(1) Preambulul Tratatului de la Roma.
(2) Viitorul articol 14 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
(3) Viitorul articol 3.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
(4) Viitorul articol 174 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
(5) Spre o Europă mai competitivă și mai durabilă, cu regiuni diverse, Agenda teritorială a Uniunii Europene, Consiliul informal al miniștrilor dezvoltării urbane și coeziunii teritoriale, Leipzig, 25 mai 2007.
(6) COM(2008) 616 final.
(7) Viitorul articol 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
(8) Avizul CESE privind al 4-lea raport de coeziune economică și socială, JO C 120, 16.5.2008, p. 73, punctul 2.1.
(9) Avizul CESE privind „Agenda teritorială”, JO C 168, 20.7.2007, p. 16.
(10) Avizul CESE privind „Al doilea pilon al PAC: perspectivele de adaptare a politicii de dezvoltare - Urmările conferinței de la Salzburg”, JO C 302, 7.12.2004, p. 53, punctul 2.4.
(11) Avizul CESE privind „Mutațiile industriale și coeziunea economică, socială și teritorială”, JO C 302, 7.12.2004, p. 41, punctul 1.3.
(12) Avizul CESE privind Schema de Dezvoltare a Spațiului Comunitar (SDSC), JO C 407, 28.12.1998, punctul 2.5.
(13) Avizul CESE privind „Agenda teritorială”, JO C 168, 20.7.2007, p. 16.
(14) Avizul CESE privind „Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind o strategie tematică pentru mediul urban”, JO C 318, 23.12.2006, p. 86, punctul 2.3.7.
(15) Serviciile de interes economic general și, respectiv, serviciile sociale de interes general.
(16) Avizul CESE privind al 4-lea raport de coeziune economică și socială, JO C 120, 16.5.2008, p. 73, punctul 3.4.
(17) Avizul CESE privind „Garantarea unei mai bune integrări a regiunilor cu handicapuri naturale și structurale permanente”, JO C 221, 8.9.2005, p. 141.
(18) Avizul CESE privind „Agenda teritorială”, JO C 168, 20.7.2007, p. 16, punctul 7.2.
(19) Avizul CESE privind „Un nou program european de acțiune socială”, JO C 27, 3.2.2009, p. 99.
(20) Avizul CESE privind „Agenda teritorială”, JO C 168, 20.7.2007, p. 16.
(21) „Primul program de acțiune pentru punerea în aplicare a Agendei teritoriale a Uniunii Europene”, 23 noiembrie 2007.
(22) A se vedea raportul referitor la economia socială al Parlamentului European [raportor: Patrizia Toia, 2008/2250 (INI)] și rezumatul raportului CIRIEC, intitulat „Economia socială în Uniunea Europeană”, publicat de CESE în 2007.
(23) Avizul CESE privind „Parteneriatul pentru punerea în aplicare a fondurilor structurale”, JO C 10, 14.1.2004, p. 2; Avizul privind „Guvernanța și parteneriatul la nivelul național și regional și baza proiectelor în domeniul politicii regionale”, JO C …, punctele 1.9 și 1.10 (ECO/228).
(24) Avizul CESE privind „Guvernanța și parteneriatul la nivelul național și regional și baza proiectelor în domeniul politicii regionale”, JO C …, punctul 1.2. (ECO/228).
(25) Conceptul de RTS (Responsabilitate Teritorială Socială), stabilit de REVES (Rețeaua europeană a orașelor și regiunilor pentru economie socială) este un model al acestei participări active.
(26) Avizul CESE privind „Un nou program european de acțiune socială”, JO C 27, 3.2.2009, p. 99, punctul 7.11.1.
(27) Avizul CESE privind „Impactul și consecințele politicilor structurale asupra coeziunii Uniunii Europene”, JO C 93, 27.4.2007, p. 6, punctul 1.3.
(28) De exemplu, conceptul RTS (Responsabilitate Teritorială Socială), stabilit de REVES (Rețeaua europeană a orașelor și regiunilor pentru economie socială).