EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0231

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de prim nivel .eu și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei

COM/2018/231 final - 2018/0110 (COD)

Bruxelles, 27.4.2018

COM(2018) 231 final

2018/0110(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de prim nivel .eu și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SEC(2018) 205 final}
{SWD(2018) 120 final}
{SWD(2018) 121 final}
{SWD(2018) 122 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Domeniul de prim nivel (top-level domain - TLD) .eu a fost introdus prin Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu”. TLD-ul .eu a fost delegat 1 de Corporația pentru Alocarea de Nume și Numere pe Internet (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN) la 22 martie 2005 și a fost încărcat în zona rădăcină a internetului 2 la 2 mai 2005. TLD-ul .eu este reglementat, de asemenea, de normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei din 28 aprilie 2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare.

Domeniul de prim nivel .eu este numele de domeniu al Uniunii Europene și al cetățenilor săi. Existența unui nume specific de domeniu pentru Uniunea Europeană, sub o etichetă comună foarte clară și ușor de identificat, este un element important și prețios pentru identitatea europeană online. Conform obiectivelor Strategiei privind piața unică digitală 3 , TLD-ul .eu permite societăților europene și cetățenilor europeni să se angajeze în comerțul electronic și amplifică participarea acestora la piața unică online.

Contextul politic și legislativ din Uniune, mediul online și piața s-au schimbat considerabil de la adoptarea regulamentelor privind .eu. De exemplu, în 2013 a avut loc o vastă extindere a pieței numelor de domenii, care a condus la introducerea a peste 1300 de noi domenii generice de prim nivel (gTLD), cum ar fi .shop, .design sau .wine. Pentru a se asigura că actualul cadru juridic al TLD-ului .eu corespunde, în continuare, scopului și valorilor atribuite inițial, Programul de lucru al Comisiei a cuprins, în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), revizuirea regulamentelor privind .eu. Inițiativa a inclus o evaluare „back-to-back” și o evaluare a impactului. În conformitate cu Orientările privind o mai bună legiferare, în cadrul exercițiului de evaluare au fost examinate eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată pentru UE a actualelor regulamente privind .eu. Evaluarea impactului a evidențiat răspunsurile politicii la provocările identificate de evaluarea back-to-back, pe care se bazează revizuirea cadrului de reglementare al TLD-ului .eu.

În urma evaluării 4 s-a constatat că .eu este un TLD bine stabilit, care continuă să funcționeze bine. Acesta este însă reglementat de un cadru juridic perimat și rigid, care: (i) conține dispoziții caduce sau rigide ce nu pot fi actualizate ușor și (ii) nu asigură o structură optimă de guvernanță în materie de supraveghere și responsabilizare, care să corespundă abordării declarate a Comisiei privind guvernanța internetului, astfel încât (iii) se poate prevedea că TLD-ul .eu va întâmpina dificultăți din ce în ce mai mari în epoca evoluției rapide a piețelor.

Problema, care nu este în prezent dramatică, se observă în funcționarea și gestionarea TLD­ului .eu și, prin urmare, aceasta afectează, în momentul de față, în primul rând actorii implicați în funcțiile respective. Cu toate acestea, dacă nu se iau măsuri preventive, problema riscă să devină suficient de mare pentru a afecta utilizatorii finali din punctul de vedere al sustenabilității extensiei .eu și al atractivității domeniului .eu în comparație cu alte nume de domenii competitive.

Inițiativa urmărește să asigure faptul că un TLD care a funcționat relativ bine continuă să funcționeze la fel și în viitor. În lumina acestei evaluări, propunerea are scopul de:

a) a elimina cerințele juridice și administrative perimate, asigurând faptul că noul cadru de reglementare corespunde exigențelor viitorului și permite TLD-ului .eu să se adapteze la schimbările rapide de pe piața domeniilor de prim nivel și la dinamismul peisajului digital;

b) a continua să integreze și să promoveze prioritățile UE din mediul online, asigurând o structură de guvernanță care reflectă cele mai bune practici tehnice, dar și de guvernanță, servind interesul public al UE;

c) a relaxa actualele criterii de eligibilitate pentru înregistrarea domeniilor .eu, pentru a permite cetățenilor Uniunii să înregistreze un nume de domeniu .eu indiferent de locul în care își au reședința;

d) a elimina interdicțiile stricte privind separarea verticală, prevăzând în același timp dispoziții clare care protejează aplicarea normelor de concurență loială în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Propunerea răspunde unei ambiții mai mari legate de utilizarea TLD-ului .eu, asigurând faptul că un număr cât mai mare de cetățeni ai Uniunii vor putea profita în viitorul apropiat de beneficiile pe care acesta le aduce. Prin crearea unui cadru de reglementare bazat pe principii și adaptat exigențelor viitorului, care nu necesită revizuire legislativă pentru punerea în aplicare a noutăților din sectorul numelor de domenii, propunerea va încuraja inovarea în ecosistemul .eu, atât la nivelul registrului, cât și pe piețele din aval ale registrarilor și registranților.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere corespunde obiectivelor Strategiei privind piața unică digitală de a încuraja activitățile transfrontaliere online în Europa, a întări securitatea și încrederea în mediul online, a promova antreprenoriatul european și întreprinderile europene nou-înființate și a apăra drepturile cetățenilor, inclusiv dreptul la viața privată, în era digitală. Prin asigurarea unui cadru de reglementare revizuit, simplificat și optimizat pentru TLD-ul .eu, prezenta propunere va permite o mai bună gestionare și funcționare a acestuia, contribuind astfel la completarea politicilor UE, în special în domeniul pieței unice digitale, al încrederii și securității pe internet, al multilingvismului, al guvernanței internetului, al promovării spiritului antreprenorial european și a întreprinderilor europene nou-înființate și al digitalizării economiei și societății europene.

În concluziile Consiliului privind guvernanța internetului din 27 noiembrie 2014 5 , Uniunea a reiterat angajamentul său de a promova structuri de guvernanță multiparticipative, bazate pe un set coerent de principii de guvernanță a internetului la nivel mondial, care respectă drepturile omului și libertățile fundamentale online. În conformitate cu aceste concluzii, propunerea înființează un Consiliu multiparticipativ, care va consilia Comisia cu privire la consolidarea și extinderea contribuțiilor la buna guvernanță a Registrului .eu. Acest lucru ar alinia modelul la politica declarată a Comisiei privind guvernanța internetului, evidențiată în Comunicarea cu titlul „Guvernanța și politica în domeniul internetului: rolul Europei în modelarea viitorului guvernanței internetului” 6 .

Prezenta propunere urmărește, de asemenea, să asigure faptul că un număr cât mai mare posibil de cetățeni ai Uniunii vor profita de beneficiile oferite de TLD-ul .eu. Mecanismele inovatoare, adaptate exigențelor viitorului și reactive, de care vor dispune utilizatorii îi vor reasigura pe aceștia că proprietarul domeniului .eu este stabilit în Uniune sau are relații autentice cu Uniunea și că orice societate comercială care utilizează un domeniu .eu este supusă dreptului Uniunii.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Temeiul juridic al acțiunii Uniunii este articolul 172 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care acoperă măsurile de sprijin pentru crearea și dezvoltarea de rețele transeuropene în sectoarele infrastructurilor de transport, telecomunicații și energie.

Numele de domenii sunt esențiale pentru promovarea accesului la rețelele și serviciile internetului, precum și a interoperabilității acestor rețele și servicii. În conformitate cu articolele 170 și 171 din TFUE, domeniul de prim nivel .eu ar trebui să continue să îmbunătățească, așa cum a făcut încă de la crearea sa, interoperabilitatea rețelelor transeuropene, prin asigurarea unui domeniu de înregistrare complementar domeniilor de prim nivel tip cod de țară (ccTLD-uri) existente pentru statele membre ale UE (cum ar fi .es, .fr, .de) și înregistrării la nivel mondial în domeniile generice de prim nivel (gTLD-uri).

Subsidiaritate și proporționalitate

Domeniul de prim nivel .eu are, prin definiție, o dimensiune transfrontalieră. Este domeniul de prim nivel al Uniunii Europene și este un simbol al identității europene online a cetățenilor, instituțiilor și societăților. Acesta conferă utilizatorilor care doresc să opereze pe piața unică o conotație europeană specifică, recunoscută în toată lumea.

Responsabilitatea în ceea ce privește politica publică pentru TLD-ul .eu revine Uniunii Europene. În timp ce ccTLD-urile din statele membre ale UE sunt gestionate în conformitate cu competențele naționale și cu mecanismele naționale de supraveghere și de guvernanță relevante, măsurile de reglementare a TLD-ului .eu nu pot fi elaborate în mod satisfăcător de către statele membre la nivel național și pot fi elaborate numai la nivelul UE.

Măsurile de reglementare luate la nivelul statelor membre nu ar putea asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale urmărite prin crearea și gestionarea unui nume de domeniu inovator și în care cetățenii UE au încredere, și anume promovarea pe internet a priorităților Uniunii Europene și crearea de valoare adăugată prin asigurarea mai multor posibilități de alegere pentru utilizatori, în plus față de ccTLD-urile naționale. Reglementarea TLD-ului .eu este, prin urmare, de competența UE și nu poate fi delegată statelor membre.

Cadrul de reglementare la nivelul UE pentru TLD-ul .eu este util pentru asigurarea în continuare și extinderea unui spațiu pentru nume de domenii de internet sub TLD-ul .eu, în care se aplică legislația UE relevantă, precum și normele relevante ale UE în materie de protecție a datelor și a consumatorilor.

Regulamentul propus nu afectează modul în care statele membre gestionează propriul nume de domeniu de prim nivel tip cod de țară (ccTLD). Prin urmare, acțiunea UE este justificată din rațiuni de subsidiaritate și proporționalitate. Regulamentul propus nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor sale de politică și, prin urmare, respectă principiul proporționalității.

Alegerea instrumentului

Prezenta propunere revizuiește cadrul juridic al TLD-ului .eu, care se compune din două instrumente: Regulamentul (CE) nr. 733/2002 și Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei (denumite în continuare „regulamentele privind .eu”).

Comisia propune un regulament pentru a asigura coerență și securitate juridică atât pentru utilizatori, cât și pentru societăți. Regulamentul oferă un temei juridic solid, stabilind faptul că Uniunea este responsabilă pentru TLD-ul .eu și pentru desemnarea operatorului acestuia. Acesta evită orice potențiale interpretări divergente de către statele membre.

Ancorarea fermă a gestionării TLD-ului .eu într-un regulament al Uniunii va asigura o protecție solidă a drepturilor fundamentale, în special a celor din domeniul protecției datelor, vieții private, securității și multilingvismului, precum și a drepturilor de proprietate intelectuală.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Prin exercițiul REFIT s-a verificat dacă actualul cadru juridic al TLD-ului .eu corespunde în continuare scopului său. Potrivit studiului de evaluare, Comisia a evaluat eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată a cadrului juridic al TLD-ului .eu în circumstanțele actuale, care s-au schimbat de la introducerea TLD-ului. Principalele concluzii ale evaluării sunt următoarele:

·Eficacitate: regulamentele privind .eu au fost eficiente în ceea ce privește punerea la dispoziție pe scară largă în întreaga UE a numelor de domenii .eu, la un cost redus pentru consumatori. Deși regulamentele privind .eu au fost eficace în susținerea comerțului electronic și a pieței interne, există semne de declin relativ al performanței TLD-ului .eu.

·Eficiență: regulamentele privind .eu sunt sursa anumitor ineficiențe, care plasează TLD-ul .eu într-o poziție dezavantajoasă din punct de vedere concurențial pe piață și reduc beneficiile potențiale în materie de susținere a comerțului electronic și a pieței unice. Ca urmare a dispozițiilor detaliate, a căror modificare necesită mult timp și este costisitoare, TLD-ul .eu nu are capacitatea de a pune în aplicare schimbări operaționale sau tehnice în ritmul cerut de piață sau în ritmul în care concurenții săi sunt în măsură să realizeze acest lucru.

·Relevanță: obiectivele regulamentelor privind .eu continuă să fie relevante pentru cetățenii Uniunii, după cum indică nivelul ridicat de adoptare, de utilizare activă și de reînnoire a domeniilor .eu de către societăți și instituții din toată Uniunea. TLD-ul .eu reprezintă un simbol concret al „identității europene” a cetățenilor Uniunii și a societăților din Uniune în mediul digital. Cu toate acestea, regulamentele privind .eu sunt mult prea complexe pentru a asigura efectuarea de actualizări tehnice rapide (de exemplu, ale standardelor tehnice referitoare la numele de domenii internaționalizate 7 ) și nu mai reflectă cele mai bune practici internaționale.

·Coerență: există numeroși indicatori care arată că măsura nu mai este pe deplin coerentă: cadrul de reglementare prea rigid plasează Registrul .eu într-o poziție dezavantajoasă din punct de vedere concurențial pe fondul înăspririi condițiilor de piață, cadrul juridic al TLD-ului .eu nu reflectă prioritățile actuale ale Uniunii, cum ar fi piața unică digitală, iar regulamentele privind .eu nu reflectă cele mai bune practici internaționale de guvernanță multiparticipativă.

·Valoarea adăugată pentru UE: domeniul .eu are, prin definiție, o dimensiune transfrontalieră. Existența unui nume specific de domeniu pentru Uniune, sub o etichetă comună foarte clară și ușor de identificat, este un element important și prețios pentru identitatea online a Uniunii.

Cadrul juridic original al TLD-ului .eu a îndeplinit un rol esențial, întrucât a permis crearea unui spațiu de nume de domenii pentru Uniune, dar, fiind perimat și rigid, nu mai este eficace, eficient sau coerent pe actuala piață tehnologică aflată în evoluție rapidă.

Consultări cu părțile interesate

Cu ocazia revizuirii REFIT a cadrului juridic al TLD-ului .eu, Comisia Europeană a organizat ample consultări cu părțile interesate. Aceste consultări au urmărit colectarea de contribuții pentru evaluarea TLD-ului .eu în raport cu criteriile referitoare la eficacitate, eficiență, coerență, relevanță și valoarea adăugată pentru UE. Consultările au vizat, de asemenea, colectarea de contribuții privind aspectele care ar putea necesita o revizuire în actualul cadrul juridic al TLD-ului .eu prin eventuale inițiative legislative și/sau nelegislative.

Strategia de consultare pe care s-a sprijinit revizuirea regulamentelor privind .eu a luat în considerare trei grupuri de părți interesate: părțile aflate, în activitățile lor zilnice, sub impactul direct al regulamentelor, și anume Registrul .eu și registrarii .eu, utilizatorii TLD-ului .eu și alte părți interesate din ecosistemul DNS și părțile interesate care ar putea beneficia de contribuția TLD-ului .eu la piața unică digitală și la identitatea online a UE și care, prin urmare, se află sub impactul indirect al regulamentelor privind .eu. Strategia a inclus, de asemenea, o consultare publică, reuniuni directe și reuniuni ad-hoc cu părțile interesate, o masă rotundă cu Registrele europene, un sondaj în rândul Registrelor ccTLD-urilor europene și un sondaj în rândul actualilor registrari .eu. Cu ocazia consultării publice au fost primite o serie de contribuții scrise de la părțile interesate. „Consultarea publică referitoare la evaluarea și revizuirea regulamentelor privind domeniul de prim nivel .eu” s-a desfășurat în perioada 12 mai-4 august 2017; au fost primite 43 de răspunsuri de la respondenți din 17 state membre. Rezultatele consultării publice sunt publicate online 8 .

Obținerea și utilizarea avizului experților

Comisia a colectat date calitative și cantitative din diverse surse, printre care:

·consultare publică: o consultare publică referitoare la evaluarea și revizuirea regulamentelor privind domeniul de prim nivel .eu,

·sondaje: sondajul EURid în rândul registrarilor și sondajul CENTR în rândul Registrelor domeniilor de prim nivel tip cod de țară (ccTLD-uri),

·reuniuni cu părțile interesate: o sesiune de reflecție împreună cu EURid asupra cadrului de reglementare al TLD-ului .eu; o reuniune cu Comitetul consultativ al registrarilor EURid (EURid Registrar Advisory Board) pe tema criteriilor de eligibilitate și a integrării verticale; sesiunea Grupului mixt la nivel înalt pentru guvernanța internetului (HLIG)/CENTR dedicată rolului îndeplinit de domeniile de prim nivel tip cod de țară (ccTLD-uri) în guvernanța internetului; o reuniune cu Registrul domeniului de prim nivel tip cod de țară .at dedicată cadrului de reglementare/Internet Foundation; o reuniune cu ICANN pe tema cadrului de reglementare și a guvernanței internetului.

·contribuții scrise de la părțile interesate: Open-Xchange cu privire la securitatea DNS, DNSSEC; MARQUES (Asociația Europeană a Titularilor de Mărci) cu privire la rolul guvernanței internetului și al cadrului de reglementare; European Communities Trade Mark Association (Asociația Mărcilor Comunităților Europene); EURid cu privire la cadrul de reglementare; Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală cu privire la cadrul de reglementare și la perspectivele operaționale.

Evaluarea impactului

Evaluarea impactului a identificat următoarele obiective specifice de politică:

(1)să se elimine cerințele juridice/administrative perimate, astfel încât să se valorifice pe deplin potențialul TLD-ului .eu de a contribui la îndeplinirea obiectivelor Uniunii, în special în domeniul politicilor digitale;

(2)să se asigure faptul că normele corespund exigențelor viitorului și vor permite TLD­ului .eu să se adapteze la schimbările rapide de pe piața domeniilor de prim nivel și la peisajul digital dinamic, favorizând, în același timp, utilizarea TLD-ului .eu ca vehicul de promovare a priorităților Uniunii în mediul online;

(3)să se asigure o structură de guvernanță care reflectă cele mai bune practici atât tehnice, cât și de guvernanță și servește interesului Uniunii;

(4)să se promoveze atractivitatea TLD-ului .eu.

Evaluarea impactului a analizat o serie de opțiuni de politică posibile:

(a)scenariul de referință: menținerea actualului cadru de reglementare pentru TLD-ul .eu;

(b)comercializare: simplificarea cadrului de reglementare, încredințând în același timp operarea și gestionarea Registrului unui furnizor extern de servicii cu scop lucrativ;

(c)modernizarea cadrului juridic: înlocuirea actualului cadru juridic cu un instrument juridic bazat pe principii; ar fi menținut un sistem extern de gestionare a TLD-ului .eu, pe bază de contract;

(d)guvernanța separată: combină opțiunea modernizării cu crearea unui organism consultativ multiparticipativ separat pentru consilierea Comisiei în vederea consolidării și a extinderii efective a contribuțiilor la buna guvernanță a Registrului .eu; acest organism ar urma să fie independent de Registru;

(e)instituționalizare: gestionarea și operarea Registrului în cadrul unui serviciu al Comisiei sau al unei agenții a Uniunii.

Analiza a condus la concluzia că opțiunea preferată este cea a „guvernanței separate”, la care se adaugă eliminarea cerințelor stricte de înregistrare directă, un criteriu de cetățenie pentru persoanele fizice și un criteriu privind reședința pentru organizații și societăți.

Opțiunea preferată ar permite un cadru juridic optimizat și bazat pe principii. Aceasta ar oferi TLD-ului .eu flexibilitatea necesară pentru a se adapta la îmbunătățirile tehnice rapide ale Sistemului numelor de domenii. Utilizatorii finali ar trebui, prin urmare, să poată profita de beneficiile îmbunătățirilor tehnice, fără a fi nevoie să aștepte modificarea regulamentelor. Opțiunea preferată ar îmbunătăți, de asemenea, funcționarea TLD-ului .eu și, prin urmare, ar mări atractivitatea acestuia pe piața domeniilor de prim nivel. Un TLD .eu mai adaptabil și mai reactiv va avea, pe termen lung, o mai mare capacitate de a inova, de a adopta rapid noi standarde tehnice și, în consecință, de a oferi un produs mai bun și mai competitiv pe piață.

La 16 februarie 2018, Comitetul de analiză a reglementării a emis un aviz pozitiv cu rezerve. În conformitate cu recomandările comitetului, Comisia a îmbunătățit și mai mult raportul de evaluare a impactului, optimizând concluziile evaluării din secțiunea dedicată definirii problemei și clarificând amploarea problemei și interesul părților interesate în această chestiune. Scenariul de referință a fost mai bine susținut ca opțiune. Descrierea opțiunilor a fost optimizată, astfel încât să nu se analizeze efectele sau să se tragă concluzii rapide. Opțiunea guvernanței separate a fost dezvoltată în continuare, pentru a explica ce tip de cerințe juridice vor fi introduse pentru crearea și funcționarea organismului consultativ multiparticipativ separat pentru sarcinile și competențele Comisiei. Textul opțiunilor respinse în stadiu timpuriu a fost redactat din nou, pentru a argumenta mai solid motivele respingerii acestor opțiuni. Au fost furnizate clarificări suplimentare cu privire la înregistrarea directă și la criteriile de eligibilitate, inclusiv în opțiunea preferată. În secțiunea dedicată monitorizării, indicatorii principali care aparțin sectorului numelor de domenii au fost clarificați și mai mult și s-a mărit transparența legăturii cu obiectivele operaționale. Aceste obiective au fost corelate, la rândul lor, cu cele patru obiective specifice ale inițiativei. În raport s-a precizat că vor fi evaluate periodic criteriile de succes pentru opțiunea preferată, prin intermediul raportului privind punerea în aplicare, eficacitatea și funcționarea TLD-ului .eu, pe care Comisia va trebui să îl transmită Parlamentului European și Consiliului. În noul cadru, aceste rapoarte vor servi, de asemenea, drept instrument de evaluare pentru a testa succesul opțiunii preferate, prin examinarea și raportarea tuturor indicatorilor de bază stabiliți.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Prezenta inițiativă include obiective privind simplificarea și îmbunătățirea eficienței. Acestea sunt evidențiate în mod clar în obiectivul specific (a) „eliminarea cerințelor juridice/administrative perimate” și în obiectivul specific (b) „crearea de norme adaptate exigențelor viitorului pentru TLD-ul .eu”. Propunerea creează un cadru lejer, bazat pe principii. Legislația primară va conține numai principiile pe care trebuie să le respecte funcționarea TLD-ului .eu, în timp ce toate cerințele administrative și tehnice detaliate și inutile vor fi fie eliminate, dacă sunt perimate, fie detaliate în contractul pe care Comisia Europeană va trebui să îl încheie cu operatorul desemnat al Registrului. Acest lucru va permite TLD-ului .eu să se adapteze la schimbările rapide de pe piața TLD-urilor și la peisajul digital dinamic.

Propunerea va însemna reducerea timpilor de așteptare pentru titularii TLD-ului .eu în ceea ce privește disponibilitatea inovațiilor tehnice și de piață în sectorul numelor de domenii. Reducerea timpilor de așteptare va fi măsurată prin timpul necesar pentru modificarea cadrului juridic al TLD-ului .eu, astfel încât TLD-ul .eu să poată asimila aceste inovații.

Prin stabilirea unei legislații corespunzătoare exigențelor viitorului și a unui set ușor adaptabil de politici detaliate pentru gestionarea și administrarea TLD-ului .eu, propunerea urmărește să pregătească TLD-ul .eu pentru a face față unui mediu online aflat în schimbare rapidă.

Drepturile fundamentale

Deși prezenta propunere se referă la un aspect preponderent tehnic și care este specific pentru sectorul sistemului numelor de domenii, aceasta va menține, de asemenea, o protecție solidă a drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană în cadrul operării și al gestionării TLD-ului .eu în conformitate cu normele Uniunii Europene din domeniul protecției datelor, al vieții private, al securității și al multilingvismului.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Consiliul multiparticipativ .eu trebuie să dispună de resurse adecvate. Costul este estimat la aproximativ 50 000 EUR pe an. Noul organism va fi susținut financiar de către Comisie.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și mecanisme de monitorizare, evaluare și raportare

Comisia va monitoriza și va supraveghea organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu de către Registru.

Comisia va evalua punerea în aplicare, eficacitatea și funcționarea TLD-ului .eu în termen de cel mult cinci ani de la data punerii în aplicare a prezentului regulament și din trei în trei ani după această dată.

Comisia va transmite Parlamentului European și Consiliului un raport privind concluziile acestei evaluări.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Capitolul I al regulamentului cuprinde dispozițiile generale: obiectul și obiectivele (articolul 1) și definițiile (articolul 2).

Capitolul II al regulamentului cuprinde principalele dispoziții privind punerea în aplicare a numelui de domeniu de prim nivel .eu.

Secțiunea I din acest capitol stabilește principiile generale de înregistrare a unui nume de domeniu de prim nivel .eu: aceasta descrie criteriile de eligibilitate (articolul 3), condițiile generale de înregistrare și de revocare a numelor de domenii (articolul 4), limbile, legea aplicabilă și jurisdicția (articolul 5), procedurile de rezervare a numelor de domenii de către Registru, Comisie și statele membre (articolul 6) și procedurile de acreditare a registrarilor (articolul 7).

Secțiunea II se referă la desemnarea și funcționarea generală a Registrului. Aceste dispoziții acoperă desemnarea sa de către Comisie (articolul 8), caracteristicile sale (articolul 9) și principalele sale obligații (articolul 10). Secțiunea stabilește, de asemenea, o listă de principii și proceduri privind funcționarea TLD-ului .eu, care trebuie incluse în contractul cu Registrul și al căror scop este să furnizeze cadrul de politică în care va funcționa Registrul (articolul 11). În sfârșit, se prevede o dispoziție specifică privind funcționarea și scopul bazei de date WHOIS (articolul 12).

Secțiunea III se referă la supravegherea operatorului Registrului. Pe baza dispozițiilor privind competențele de supraveghere ale Comisiei (articolul 13) și înființarea Consiliului multiparticipativ .eu (articolul 14), acest grup consiliază Comisia cu privire la consolidarea și extinderea contribuțiilor la buna guvernanță a Registrului .eu, precum și cu privire la asigurarea unei mai mari transparențe a funcționării acestuia.

În sfârșit, capitolul III al regulamentului stabilește dispozițiile finale: rezervarea drepturilor (articolul 15), evaluarea și revizuirea (articolul 16) și procedura comitetelor (articolul 17) în conformitate cu articolele 5 și 8 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. În plus, capitolul prevede dispozițiile tranzitorii pentru contract (articolul 18), dispozițiile de abrogare a actualului cadru juridic (articolul 19) și intrarea în vigoare (articolul 20). Se prevede trecerea unei perioade maxime de trei ani între intrarea în vigoare a regulamentului și data aplicării sale. Scopul este de a limita orice riscuri de perturbare a serviciilor TLD-ului .eu cu ocazia trecerii de la vechiul la noul cadru de reglementare, ținând seama de necesitatea, pentru Comisie, de a desemna Registrul și de a încheia un nou contract cu acesta și, pentru Registru, de a se pregăti pentru organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu.

2018/0110 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de prim nivel .eu și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 172,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 9 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 10 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Domeniul de prim nivel tip cod de țară .eu (Country Code Top Level Domain – ccTLD) a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului 11 și prin Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei 12 . Contextul politic și legislativ din Uniune, mediul online și piața s-au schimbat considerabil de la adoptarea Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 874/2004.

(2)Domeniile de prim nivel (Top Level Domains – TLD-uri) sunt o componentă esențială în structura ierarhică a Sistemului numelor de domenii (Domain Name System – DNS), care asigură existența unui sistem interoperabil de identificatori unici, disponibil în întreaga lume, pe orice aplicație și în orice rețea.

(3)TLD-ul .eu ar trebui să promoveze, în conformitate cu articolele 170 și 171 din TFUE, accesul la rețelele de internet și utilizarea acestora, asigurând o înregistrare complementară celei oferite de actualele domenii de prim nivel tip cod de țară (ccTLD-uri) sau înregistrării la nivel mondial în domeniile generice de prim nivel.

(4)TLD-ul .eu ar trebui să asigure o legătură clară cu Uniunea și cu piața europeană. Acesta ar trebui să permită societăților, organizațiilor și persoanelor fizice din Uniune să înregistreze un nume de domeniu .eu. Cetățenii Uniunii ar trebui să aibă posibilitatea de a înregistra un nume de domeniu .eu indiferent de locul în care își au reședința.

(5)Numele de domenii din TLD-ul .eu ar trebui alocate părților eligibile în funcție de disponibilități.

(6)Pentru a asigura o mai bună protecție a drepturilor părților cu care se încheie contracte, respectiv Registrul și registrarii, litigiile privind înregistrarea numelor de domenii în TLD-ul .eu ar trebui soluționate de către organisme cu sediul în Uniune, care aplică legislațiile relevante ale statelor membre, fără a aduce atingere drepturilor și obligațiilor recunoscute de statele membre sau de Uniune și care decurg din instrumentele internaționale.

(7)Principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu ar trebui anexate la contractul dintre Comisie și Registrul desemnat.

(8)Pentru a asigura condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite Comisiei competențe de executare, pentru ca aceasta să adopte listele cu numele de domenii rezervate și blocate de statele membre, să stabilească criteriile și procedura de desemnare a Registrului și să desemneze Registrul, din motive de urgență justificate în mod corespunzător. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie. Aceste liste ar trebui elaborate sub rezerva disponibilității numelor de domenii, ținând seama de numele de domenii de nivel secund rezervate sau înregistrate deja de statele membre.

(9)Comisia ar trebui să desemneze, pe baza unei proceduri de selecție deschise, transparente și nediscriminatorii, un Registru pentru TLD-ul .eu. Comisia ar trebui să încheie un contract cu Registrul selectat, în care ar trebui să se stabilească în detaliu principiile și procedurile aplicabile Registrului organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu. Contractul ar trebui să fie limitat în timp și reînnoibil.

(10)Prezentul regulament nu ar trebui să aducă atingere aplicării normelor în materie de concurență prevăzute la articolele 101 și 102 din TFUE.

(11)Registrul ar trebui să respecte principiul nediscriminării și pe cel al transparenței și ar trebui să pună în aplicare măsuri de protecție a concurenței loiale, care trebuie autorizate în prealabil de către Comisie, în special dacă furnizează servicii societăților cu care concurează pe piețele din aval.

(12)Corporația pentru Alocarea de Nume și Numere pe Internet (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN) este responsabilă în prezent pentru coordonarea delegării către Registre a codurilor reprezentând ccTLD. Registrul ar trebuie să încheie un contract adecvat cu ICANN, care să prevadă delegarea codului ccTLD .eu, ținând seama de principiile relevante adoptate de Comitetul consultativ guvernamental (Governmental Advisory Committee – GAC).

(13)Registrul ar trebui să încheie un acord escrow adecvat pentru a asigura continuitatea serviciului, în special pentru a asigura, în eventualitatea redelegării sau în alte circumstanțe neprevăzute, furnizarea în continuare a serviciilor către comunitatea locală de utilizatori de internet, cu perturbări minime. Registrul ar trebui să transmită zilnic agentului escrow o copie electronică a conținutului curent al bazei de date .eu.

(14)Procedurile de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) ar trebui să țină seama de cele mai bune practici internaționale din acest domeniu și, în special, de recomandările relevante ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), pentru a evita, pe cât posibil, înregistrările speculative sau abuzive. SAL ar trebui să respecte un număr minim de norme procedurale uniforme, similare celor prevăzute în Politica de soluționare uniformă a litigiilor adoptată de ICANN.

(15)Politica de combatere a înregistrării abuzive a numelor de domenii .eu ar trebui să prevadă verificarea de către Registru a datelor pe care acesta le primește, în special a celor privind identitatea registranților, precum și revocarea înregistrării și refuzarea unei eventuale înregistrări viitoare a numelor de domenii considerate, printr-o hotărâre definitivă a unei instanțe dintr-un stat membru, ca fiind defăimătoare, rasiste sau în alt mod contrare legislației statului membru. Registrul ar trebui să asigure acuratețea datelor pe care le primește și le păstrează, acordând o atenție deosebită acestui aspect.

(16)Registrul ar trebui să sprijine autoritățile de aplicare a legii în lupta acestora împotriva infracțiunilor, prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnice și organizaționale, menite să permită accesul autorităților competente la datele din Registru, în vederea prevenirii, detecției, investigării și urmăririi penale a infracțiunilor, după cum prevăd legislația Uniunii și legislația națională.

(17)Prezentul regulament ar trebui pus în aplicare în conformitate cu principiile referitoare la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal. Registrul ar trebui să respecte normele, principiile și orientările relevante ale Uniunii privind protecția datelor, în special, cerințele de securitate relevante și principiile privind necesitatea, proporționalitatea, limitarea scopului și proporționalitatea perioadei de păstrare a datelor. De asemenea, protecția datelor cu caracter personal asigurată prin proiect și protecția implicită a datelor ar trebui incluse în toate sistemele de prelucrare a datelor și în toate bazele de date create și/sau întreținute.

(18)Pentru a asigura eficacitatea supravegherii periodice, Registrul ar trebui să fie auditat, pe propria cheltuială, cel puțin o dată la doi ani, de către un organism independent, pentru a confirma respectarea de către Registru a cerințelor prevăzute în prezentul regulament. Registrul ar trebui să transmită Comisiei, în conformitate cu procedura prevăzută în contractul cu Registrul, raportul de evaluare a conformității rezultat.

(19)Contractul încheiat cu Registrul ar trebui să prevadă proceduri de îmbunătățire a organizării, administrării și gestionării TLD-ului .eu de către Registru conform instrucțiunilor Comisiei rezultate din activitățile de supraveghere prevăzute în prezentul regulament.

(20)În concluziile Consiliului privind guvernanța internetului din 27 noiembrie 2014, a fost reiterat angajamentul Uniunii Europene de a promova structuri de guvernanță multiparticipative, bazate pe un set coerent de principii de guvernanță a internetului la nivel mondial. Guvernanța incluzivă a internetului se referă la elaborarea și aplicarea de către guverne, sectorul privat, societatea civilă, organizațiile internaționale și comunitatea tehnică, în exercitarea rolurilor lor, a unor principii, norme, reguli, proceduri decizionale și programe care conturează evoluția și modul de utilizare a internetului.

(21)Ar trebui înființat un Consiliu multiparticipativ pentru .eu, cu rolul de a consilia Comisia, în vederea consolidării și a extinderii contribuțiilor privind buna guvernanță a Registrului și aspectele acoperite de principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu, precum și în vederea creșterii transparenței practicilor comerciale și operaționale ale Registrului. Componența grupului ar trebui să reflecte modelul multiparticipativ de guvernanță a internetului, iar membrii acestuia ar trebui numiți de către Comisie conform unei proceduri deschise și transparente.

(22)Comisia ar trebui să efectueze o evaluare a eficacității și a funcționării TLD-ului .eu. Evaluarea ar trebui să țină seama de practicile de lucru ale Registrului desemnat și de relevanța sarcinilor acestuia.

(23)Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume punerea în aplicare a unui TLD paneuropean în plus față de ccTLD-urile naționale, nu poate fi îndeplinit într-o măsură suficientă de statele membre, dar, ca urmare a dimensiunii și a efectelor sale, poate fi îndeplinit mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la același articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului menționat.

(24)Pentru a limita orice riscuri de perturbare a serviciilor TLD-ului .eu cu ocazia trecerii de la vechiul la noul cadru de reglementare, prezentul regulament stabilește dispoziții tranzitorii.

(25)Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului și Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei ar trebui abrogate,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

Dispoziții generale

Articolul 1

Obiect și obiective

1.    Prezentul regulament pune în aplicare domeniul de prim nivel tip cod de țară (ccTLD) .eu și stabilește condițiile de punere în aplicare a acestuia, care includ desemnarea și caracteristicile Registrului. Prezentul regulament stabilește, de asemenea, cadrul juridic și cadrul general de politică în care va funcționa Registrul desemnat.

2.    Prezentul regulament se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor din statele membre privind ccTLD-urile naționale.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament:

(a) „Registru” înseamnă entitatea însărcinată cu organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu, inclusiv cu întreținerea bazelor de date aferente și a serviciilor publice de căutare asociate, înregistrarea numelor de domenii, operarea Registrului numelor de domenii, operarea serverelor de nume din TLD ale Registrului și diseminarea fișierelor zonale ale TLD-ului;

(b) „registrar” înseamnă o persoană fizică sau juridică ce, în baza unui contract încheiat cu Registrul, furnizează registranților servicii de înregistrare a numelor de domenii.

(c) „protocoale pentru numele de domenii internaționalizate (Internationalised Domain Names –IDN-uri)” înseamnă standarde și protocoale care permit utilizarea numelor de domenii scrise cu caractere diferite de caracterele din Codul Standard American pentru Schimbul de Informații (American Standard Code for Information Interchange – ASCII);

(d) „baza de date WHOIS” înseamnă o colecție de date care conține informații privind aspectele tehnice și administrative ale înregistrărilor din cadrul domeniului de prim nivel .eu;

(e) „principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu” înseamnă normele detaliate privind funcționarea și gestionarea TLD-ului .eu;

(f) „înregistrare” înseamnă o serie de acte și etape procedurale, de la inițierea până la finalizarea acestora, îndeplinite de registrari și/sau de Registru la cererea unei persoane fizice sau juridice, cu scopul de a efectua înregistrarea unui nume de domeniu pentru o durată de timp specificată.

CAPITOLUL II

Punerea în aplicare a TLD-ului .eu

Secțiunea 1

PRINCIPII GENERALE

Articolul 3

Criterii de eligibilitate

Înregistrarea unuia sau a mai multor nume de domenii în cadrul TLD-ului .eu poate fi solicitată de oricare dintre următorii:

(i) un cetățean al Uniunii, indiferent de locul în care are reședința; sau

(ii) o persoană fizică ce nu este cetățean al Uniunii, dar are reședința într-un stat membru; sau

(iii) o societate stabilită în Uniune; sau

(iv) o organizație stabilită în Uniune, fără a aduce atingere aplicării legislației naționale.

Articolul 4

Înregistrarea și revocarea numelor de domenii

1.    Se alocă un nume de domeniu părții eligibile, a cărei cerere a fost prima care a parvenit Registrului, în modul corect din punct de vedere tehnic stabilit prin procedurile de înregistrare a cererilor pe baza articolului 11 litera (b).

2.    Un nume de domeniu înregistrat nu poate face obiectul unei alte înregistrări înainte ca înregistrarea să expire fără a fi reînnoită sau înainte ca acesta să fie revocat.

3.    Registrul poate revoca un nume de domeniu din proprie inițiativă, fără a supune litigiul unei proceduri de soluționare extrajudiciară a conflictelor, din următoarele motive:

(a) neplata datoriilor către Registru;

(b) neîndeplinirea de către titularul numelui de domeniu a criteriilor de eligibilitate prevăzute la articolul 3;

(c) încălcarea de către titularul numelui de domeniu a cerințelor privind cererile de înregistrare stabilite pe baza articolului 11 litera (b).

4.    Un nume de domeniu poate fi, de asemenea, revocat și, dacă este necesar, poate fi transferat ulterior către o altă parte, sub rezerva unei proceduri adecvate de soluționare alternativă a litigiilor („SAL”) sau a unei proceduri judiciare, dacă numele respectiv este identic sau asemănător până la confuzie cu un nume pentru care a fost stabilit un drept prin legislația națională sau a Uniunii, și dacă:

(a) a fost înregistrat de titularul său, fără ca acesta să aibă drepturi sau un interes legitim față de numele respectiv; sau

(b) a fost înregistrat sau este utilizat cu rea-credință.

5.    Dacă un nume de domeniu este considerat de o instanță dintr-un stat membru ca fiind defăimător, rasist sau contrar ordinii publice, acesta va fi blocat de Registru la primirea notificării privind hotărârea instanței și revocat la primirea notificării privind hotărârea definitivă a instanței. Registrul refuză orice înregistrări viitoare ale numelor care au făcut obiectul unei astfel de hotărâri judecătorești, pe perioada de valabilitate a acesteia.

Articolul 5

Limbi, legea aplicabilă și jurisdicția

1.    Se înregistrează numele de domenii scrise cu orice caractere ale limbilor oficiale ale Uniunii, în conformitate cu standardele internaționale existente, permise de protocoalele numelor de domenii internaționalizate (IDN).

2.    Fără a aduce atingere Regulamentului (UE) nr. 1215/2012 și drepturilor și obligațiilor recunoscute de statele membre sau de Uniune și care decurg din instrumentele internaționale, contractele dintre Registru și registrari, precum și contractele dintre registrari și registranții numelor de domeniu nu desemnează drept lege aplicabilă o altă lege decât legea unuia dintre statele membre și nici nu desemnează drept organism de soluționare a litigiilor o instanță, un tribunal de arbitraj sau un alt organism care are sediul în afara Uniunii.

Articolul 6

Rezervarea numelor de domenii

1.    Registrul poate rezerva o serie de nume de domenii considerate necesare pentru îndeplinirea funcțiilor sale operaționale în conformitate cu contractul menționat la articolul 8 alineatul (3).

2.    Comisia poate solicita Registrului să introducă nume de domenii direct în TLD-ul .eu, pentru a fi utilizate de către instituțiile și organismele Uniunii.

3.    Statele membre, fără a aduce atingere numelor de domenii deja rezervate sau înregistrate, pot notifica Comisiei o listă de nume de domenii care:

(a) conform legislației naționale, nu pot fi înregistrate sau

(b) pot fi înregistrate sau rezervate de către statele membre numai într-un domeniu de nivel secund. Aceste nume de domenii trebuie să se limiteze la termeni geografici și/sau geopolitici recunoscuți pe scară largă, care au impact asupra organizării politice sau teritoriale a statele membre.

4.    Comisia adoptă, prin acte de punere în aplicare, listele notificate de statele membre. Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 17 alineatul (2).

Articolul 7

Registrarii

1.    Registrul acreditează registrarii în conformitate cu proceduri de acreditare rezonabile, transparente și nediscriminatorii, care au fost aprobate în prealabil de Comisie. Registrul pune procedurile de acreditare la dispoziția publicului, sub o formă ușor accesibilă.

2.    Registrul aplică condiții echivalente în circumstanțe echivalente pentru registrarii .eu acreditați care prestează servicii echivalente și le furnizează acestora servicii și informații în aceleași condiții și de aceeași calitate cu cele furnizate propriilor sale servicii echivalente.

Secțiunea 2

REGISTRUL

Articolul 8

Desemnarea registrului

1.    Comisia stabilește criteriile și procedura de desemnare a Registrului prin acte de punere în aplicare. Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 17 alineatul (2).

2.    Comisia desemnează Registrul după finalizarea procedurii menționate la alineatul (1).

3.    Comisia încheie un contract cu Registrul desemnat. Contractul specifică normele, politicile și procedurile privind prestarea de servicii de către Registru și condițiile conform cărora Comisia supraveghează organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu de către Registru. Contractul este limitat în timp și reînnoibil și include principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu, stabilite pe baza articolului 11.

4.    Prin derogare de la procedurile menționate la alineatele (1) și (2), din motive de urgență imperative, Comisia poate desemna Registrul prin acte de punere în aplicare imediat aplicabile, în conformitate cu procedura menționată la articolul 17 alineatul (3).

Articolul 9

Caracteristicile Registrului

1.    Registrul are sediul social, administrația centrală și locul principal de desfășurare a activității pe teritoriul Uniunii.

2.    Registrul poate impune taxe direct legate de costurile suportate, în măsura în care acest lucru este autorizat prin contractul încheiat în temeiul articolului 8 alineatul (3).

Articolul 10

Obligațiile Registrului

Registrul:

(a) respectă normele, politicile și procedurile stabilite în prezentul regulament și în contractul menționat la articolul 8 alineatul (3);

(b) organizează, administrează și gestionează TLD-ul .eu în interesul general și pe baza principiilor de calitate, eficiență, fiabilitate, transparență, accesibilitate și nediscriminare, asigurând condiții echitabile de concurență;

(c) încheie un contract adecvat care prevede delegarea codului TLD-ului .eu, sub rezerva acordului prealabil al Comisiei;

(d) efectuează înregistrarea numelor de domenii în cadrul TLD-ului .eu, la cererea oricăreia dintre părțile eligibile menționate la articolul 3;

(e) asigură, fără a aduce atingere vreunei proceduri judiciare și sub rezerva furnizării unor garanții procedurale adecvate pentru părțile interesate, posibilitatea ca registrarii și registranții să aducă orice litigiu contractual cu Registrul în fața unui organism de soluționare alternativă a litigiilor (SAL);

(f) asigură disponibilitatea și autenticitatea bazelor de date cu nume de domenii;

(g) încheie un acord, pe propria cheltuială și cu consimțământul Comisiei, cu un administrator fiduciar sau cu un agent escrow având o bună reputație și care este stabilit pe teritoriul Uniunii, desemnând Comisia ca beneficiar al acordului escrow, și depune la administratorul fiduciar sau la agentul escrow respectiv, zilnic, o copie electronică a conținutului bazei de date a TLD-ului .eu;

(h) pune în aplicare listele menționate la articolul 6 alineatul (3);

(i) promovează obiectivele Uniunii în domeniul guvernanței internetului;

(j) publică, în toate limbile oficiale ale Uniunii, principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu, stabilite pe baza articolului 11;

(k) se supune, pe propria cheltuială, unui audit efectuat de un organism independent cel puțin o dată la doi ani pentru a atesta conformitatea cu prezentul regulament și trimite Comisiei rezultatul acestuia;

(l) participă, la cererea Comisiei, la activitatea Consiliului multiparticipativ .eu și cooperează cu Comisia în scopul de a îmbunătăți funcționarea și gestionarea TLD-ului .eu.

Articolul 11

Principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu

Contractul încheiat între Comisie și Registrul desemnat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) conține principiile și procedurile privind funcționarea TLD-ului .eu în conformitate cu prezentul regulament, inclusiv:

(a) o politică privind SAL;

(b) cerințele și procedurile pentru cererile de înregistrare și politica privind verificarea datelor registranților și a înregistrărilor speculative ale numelor de domenii;

(c) politica privind combaterea înregistrării abuzive a numelor de domenii;

(d) politica privind revocarea numelor de domenii;

(e) tratamentul drepturilor de proprietate intelectuală;

(f) măsurile menite să permită accesul autorităților competente la datele din Registru, în vederea prevenirii, detecției, investigării și urmăririi penale a infracțiunilor, după cum prevăd legislația Uniunii și legislația națională.

(g) procedurile detaliate de modificare a contractului.

Articolul 12

Baza de date WHOIS

1.    Registrul înființează și gestionează o bază de date WHOIS, cu scopul de a furniza informații exacte și actualizate privind înregistrările din cadrul TLD-ului .eu.

2.    Baza de date WHOIS conține informații relevante, care nu sunt excesive în raport cu scopul bazei de date, despre punctele de contact care administrează numele de domenii din cadrul TLD-ului .eu și despre titularii numelor de domenii. Dacă titularul numelui de domeniu este o persoană fizică, informațiile care trebuie făcute publice sunt supuse consimțământului titularului numelui de domeniu în sensul Regulamentului (UE) 2016/679.

Secțiunea 3

Supravegherea Registrului

Articolul 13

Supravegherea

1.    Comisia monitorizează și supraveghează organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu de către Registru.

2.    Comisia verifică soliditatea gestiunii financiare asigurate de Registru și respectarea de către acesta a regulamentului și a principiilor și procedurilor privind funcționarea TLD-ului .eu menționate la articolul 11 și poate solicita informații în acest scop.

3.    În conformitate cu activitățile sale de supraveghere, Comisia poate transmite Registrului instrucțiuni specifice de corectare și/sau de îmbunătățire a organizării, administrării și gestionării TLD-ului .eu.

4.    Comisia poate, după caz, să consulte părțile interesate și să recurgă la consultanță de specialitate în ceea ce privește rezultatele activităților de supraveghere prevăzute la prezentul articol și modalitățile de a îmbunătăți organizarea, administrarea și gestionarea TLD-ului .eu de către Registru.

Articolul 14

Consiliul multiparticipativ .eu

1.    Se înființează un Consiliu multiparticipativ .eu pentru a consilia Comisia cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

2.    Consiliul multiparticipativ .eu este compus din reprezentanți provenind din sectorul privat, comunitatea tehnică, statele membre, organizațiile internaționale, societatea civilă și mediul academic și este numit de Comisie pe baza unei proceduri deschise și transparente.

3.    Consiliul multiparticipativ .eu are următoarele sarcini:

(a) asistă și consiliază Comisia cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament;

(b) emite avize cu privire la aspectele legate de gestionarea, organizarea și administrarea TLD-ului .eu;

(c) consiliază Comisia cu privire la aspectele legate de monitorizarea și supravegherea Registrului.

CAPITOLUL III

Dispoziții finale

Articolul 15

Rezervarea drepturilor

Uniunea păstrează toate drepturile legate de TLD-ul .eu și, în special, drepturile de proprietate intelectuală și alte drepturi asupra bazelor de date ale Registrului, necesare pentru a asigura punerea în aplicare a prezentului regulament, precum și dreptul de a redesemna Registrul.

Articolul 16

Evaluarea și revizuirea

1.    În termen de cel mult cinci ani de la data aplicării prezentului regulament și din trei în trei ani după această dată, Comisia evaluează punerea în aplicare, eficacitatea și funcționarea TLD-ului .eu.

2.    Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind constatările evaluării menționate la alineatul (1).

Articolul 17

Procedura comitetului

1.    Comisia este asistată de un comitet. Comitetul respectiv este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2.    Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

3.    Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011 coroborat cu articolul 5 din același regulament.

Articolul 18

Dispoziții tranzitorii

1.    Titularii de nume de domenii care au nume de domenii înregistrate în temeiul articolului 4 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 733/2002 își păstrează drepturile asupra numelor de domenii existente înregistrate în cadrul TLD-ului .eu.

2.    Până la [data – cel târziu doi ani după intrarea în vigoare], Comisia ia măsurile necesare pentru a desemna Registrul și a încheia un contract cu acesta în temeiul prezentului regulament. Contractul produce efecte începând cu [data – de aplicare a prezentului regulament: cel mult trei ani după intrarea în vigoare].

3.    Contractul încheiat între Comisie și Registru în temeiul articolului 3 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 733/2002 continuă să producă efecte până la [data – 1 zi înainte de data de aplicare a prezentului regulament: cel mult trei ani după intrarea în vigoare].

Articolul 19

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 733/2002 și Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei se abrogă cu efect de la [data – de aplicare a prezentului regulament: cel mult trei ani după intrarea în vigoare].

Articolul 20

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la [data – cel mult trei ani după intrarea în vigoare].

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președintele    Președintele

(1)    În Sistemul numelor de domenii (Domain Name System - DNS), „delegarea” unui nume de domeniu are loc atunci când domeniul de prim nivel relevant (în acest caz .eu) este publicat de ICANN în baza de date a zonei rădăcină. Publicarea în baza de date a zonei rădăcină permite unui cod (de exemplu, .eu) să opereze ca domeniu de prim nivel în cadrul Sistemului numelor de domenii.
(2)    Zona rădăcină este zona de prim nivel din ierarhia DNS.
(3)    COM(2015) 192 final
(4)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/summary-report-public-consultation-evaluation-and-revision-eu-top-level-domain-regulations  
(5)    Documentul 16200/14
(6)    COM(2014) 72 final
(7)    Numele de domenii internaționalizate (IDN-urile) permit utilizarea numelor de domenii scrise în limbi locale și cu caractere ale alfabetelor locale. IDN-urile sunt formate utilizând caractere din diferite alfabete, cum ar fi cel arab, chinez, chirilic sau devanagari. Acestea sunt codate de standardul Unicode și utilizate după cum permit protocoalele relevante ale IDN-urilor. TLD-ul .eu permite toate cele 24 de limbi oficiale ale UE, inclusiv limbile bulgară și greacă, pentru care este nevoie de nume de domenii scrise cu caractere chirilice și grecești.
(8)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/summary-report-public-consultation-evaluation-and-revision-eu-top-level-domain-regulations  
(9)    JO C , , p. .
(10)    JO C , , p. .
(11)    Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu” (JO L 113, 30.4.2002, p. 1).
(12)    Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei din 28 aprilie 2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare ( JO L 162, 30.4.2004, p. 40).
Top