EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0429

Decizia (PESC) 2022/429 a Consiliului din 15 martie 2022 de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei

ST/7123/2022/INIT

OJ L 87I, 15.3.2022, p. 44–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/429/oj

15.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 87/44


DECIZIA (PESC) 2022/429 A CONSILIULUI

din 15 martie 2022

de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 17 martie 2014, Consiliul a adoptat Decizia 2014/145/PESC (1).

(2)

Uniunea rămâne neclintită în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

(3)

La 24 februarie 2022, președintele Federației Ruse a anunțat o operație militară în Ucraina, iar forțele armate ruse au început un atac asupra Ucrainei. Atacul respectiv reprezintă o încălcare flagrantă a integrității teritoriale, a suveranității și a independenței Ucrainei.

(4)

În concluziile sale din 24 februarie 2022, Consiliul European a condamnat în cei mai fermi termeni posibili agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Prin acțiunile sale militare ilegale, Rusia încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite și subminează securitatea și stabilitatea europeană și mondială. Consiliul European a convenit asupra unor măsuri restrictive suplimentare care vor impune Rusiei consecințe grave și masive pentru acțiunile sale, în strânsă coordonare cu partenerii și aliații Uniunii.

(5)

La 25 februarie 2022, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2022/329 (2), care a modificat criteriile de desemnare pentru a include persoane și entități care sprijină guvernul Federației Ruse sau obțin beneficii din partea acestuia, persoane și entități care îi furnizează guvernului Federației Ruse o sursă substanțială de venituri și persoane fizice sau juridice asociate cu persoane sau entități incluse pe listă.

(6)

Având în vedere gravitatea situației, Consiliul consideră că ar trebui să fie adăugate 15 persoane și 9 entități pe lista persoanelor, entităților și organismelor cărora li se aplică măsuri restrictive, prevăzută în anexa la Decizia 2014/145/PESC.

(7)

Prin urmare, Decizia 2014/145/PESC ar trebui să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa la Decizia 2014/145/PESC se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 15 martie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J.-Y. LE DRIAN


(1)  Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO L 78, 17.3.2014, p. 16).

(2)  Decizia (PESC) 2022/329 a Consiliului din 25 februarie 2022 de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO L 50, 25.2.2022, p. 1).


ANEXĂ

Următoarele persoane și entități se adaugă pe lista persoanelor, a entităților și a organismelor ca figurează în anexa la Decizia 2014/145/PESC:

Persoane

 

Nume

Date de identificare

Motive

Data includerii pe listă

„879

Roman Arkadyevich ABRAMOVICH (rusă: Роман Аркадьевич Абрамович)

Oligarh, apropiat lui Vladimir Putin. Acționar majoritar al Evraz. Fost guvernator al Ciukotka.

Data nașterii: 24.10.1966

Locul nașterii: Saratov, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Persoane fizice asociate: Vladimir Putin

Entități asociate: Chelsea F.C., Evraz Group SA, LLC Evraz Holding, Millhouse Capital.

Roman Abramovich (Abramovici) este un oligarh rus care are o legătură apropiată și de lungă durată cu Vladimir Putin. El a beneficiat de un acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu președintele rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă. Este unul din principalii acționari ai grupului siderurgic Evraz, unul din cei mai mari contribuabili ai Rusiei.

Prin urmare, a obținut beneficii de pe urma factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei sau de destabilizarea estului Ucrainei. De asemenea, este unul dintre oamenii de afaceri ruși importanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

880

German Borisovich KHAN (rusă: Герман Борисович Хан)

Oligarh, apropiat lui Vladimir Putin. Unul dintre principalii acționari ai Alfa Group

Data nașterii: 24.10.1961

Locul nașterii: Kiev, Ucraina

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Persoane fizice asociate: Vladimir Putin, Mikhail Fridman, Petr Aven, Alexey Kuzmichev

Entități asociate: Alfa Group, Alfa Bank

German Khan este unul din principalii acționari ai conglomeratului Alfa Group, care include Afla Bank, unul din cei mai mari contribuabili ai Rusiei. Este considerat ca fiind una dintre cele mai influente persoane din Rusia. Ca și alți patroni ai Alfa Bank (Mikhail Fridman și Petr Aven), el are o relație strânsă cu Vladimir Putin, cu care continuă să facă schimb de favoruri importante. Patronii Alfa Group beneficiază de avantaje comerciale și juridice de pe urma acestei relații. Fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria, a desfășurat un proiect caritabil, Alfa-Endo, care a fost finanțat de Alfa Bank. Vladimir Putin a recompensat fidelitatea Alfa Group față de autoritățile ruse oferind ajutor politic planurilor de investiții străine ale Alfa Group.

Prin urmare, a oferit în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei sau de destabilizarea Ucrainei și a obținut beneficii de pe urma acțiunilor acestora. De asemenea, este unul dintre oamenii de afaceri ruși importanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

881

Viktor Filippovich RASHNIKOV (rusă: Виктор Филиппович Рашников)

Oligarh. Patron, președinte al consiliului de administrație și președinte al Comitetului de planificare strategică al Combinatului Metalurgic Magnitogorsk (MMK).

Data nașterii: 3.10.1948

Locul nașterii: Magnitorsk, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Entități asociate: Combinatul Metalurgic Magnitogorsk (MMK)

Viktor Rashnikov este un important oligarh rus, patron și președinte al consiliului de administrație al Combinatului Metalurgic Magnitogorsk (MMK). MMK este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia. Sarcina fiscală suportată de societate a crescut recent, ceea ce a dus la venituri considerabil mai mari pentru bugetul de stat al Rusiei.

Prin urmare, este unul dintre principalii oameni de afaceri ruși implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

882

Alexey Viktorovich KUZMICHEV (rusă: Алексей Викторович Кузьмичёв)

Oligarh, apropiat lui Vladimir Putin. Unul dintre principalii acționari ai Alfa Group.

Data nașterii: 15.10.1962

Locul nașterii: Kirov, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Persoane fizice asociate: Vladimir Putin, Mikhail Fridman, Petr Aven, German Khan

Entități asociate: Alfa Group, Alfa Bank

Alexey Kuzmichev este unul dintre principalii acționari ai conglomeratului Alfa Group, care include Afla Bank, unul din cei mai mari contribuabili ai Rusiei. Este considerat ca fiind una dintre cele mai influente persoane din Rusia. Are legături solide cu președintele rus. Fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria, a desfășurat un proiect caritabil, Alfa-Endo, care a fost finanțat de Alfa Bank. Vladimir Putin a recompensat fidelitatea Alfa Group față de autoritățile ruse oferind ajutor politic planurilor de investiții străine ale Alfa Group.

Prin urmare, a oferit în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeii sau de destabilizarea Ucrainei și a obținut beneficii de pe urma acțiunilor acestora. De asemenea, este unul dintre oamenii de afaceri ruși importanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

883

Alexander Alexandrovich MIKHEEV (rusă: Александр Александрович Михеев)

Director general al JSC Rosoboronexport

Data nașterii: 18.11.1961

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Persoane fizice asociate: Sergey Chemezov

Entități asociate: Rosoboronexport, Rostec, Serviciul federal de cooperare tehnico-militară

Alexander Mikheev este directorul general al Rosoboronexport, unicul intermediar oficial de stat al Rusiei pentru exportul și importul de produse, tehnologii și servicii militare și cu dublă utilizare. Rosoboronexport este o filială a societății Rostec, o societate deținută de stat care supraveghează cercetarea și dezvoltarea de tehnologii militare și deține numeroase instalații de producție care au un rol fundamental în implementarea tehnologiilor respective în operații în teatrul de luptă. Vânzările de arme reprezintă o sursă importantă de venituri pentru guvernul rus. Acestea sunt utilizate, de asemenea, pentru a promova obiectivele economice și strategice ale Rusiei. În perioada 2000-2020, Rosoboronexport a vândut arme în valoare de 180 miliarde USD clienților străini.

Prin urmare, este unul dintre oamenii de afaceri importanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

884

Alexander Nikolayevich SHOKHIN (rusă: Александр Николаевич ШОХИН)

Președinte al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia

Vicepreședinte al consiliului de administrație al Mechel PAO

Membru al biroului Consiliului suprem al partidului politic «Rusia Unită»

Data nașterii: 25.12.1951

Locul nașterii: Savinskoye, districtul Kirillovsky, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Alexander Nikolayevich Shokhin este președintele Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia – un grup de lobby, care promovează interesele întreprinderilor din Rusia. Este, de asemenea, vicepreședinte al consiliului de administrație al Mechel PAO – una dintre principalele întreprinderi miniere și metalurgice ruse, care generează venituri pentru guvernul Federației Ruse.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Shokhin a afirmat public că este necesară direcționarea mai multor investiții ruse către Crimeea pentru a contracara o posibilă blocadă economică a Occidentului. La 24 februarie 2022, Shokhin a participat la o reuniune a oligarhilor cu Vladimir Putin de la Kremlin pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor impuse de Occident. Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului de oligarhi apropiați lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

15.3.2022

 

 

 

Acest lucru arată, de asemenea, că este unul dintre principalii oameni de afaceri implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Rusiei, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

 

885

Andrey Valerievich RYUMIN (rusă: Андрей Валерьевич Рюмин)

Director executiv al Rosseti PJSC (cunoscută anterior, până în august 2014, sub numele de «Russian Grids»), președinte al consiliului de administrație

Data nașterii: 12.6.1980

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Andrey Ryumin este directorul executiv al Rosseti PJSC, o societate controlată de statul rus, care exploatează rețele energetice, furnizează servicii de conexiuni tehnologice și servicii de transport și distribuție a energiei electrice în Rusia.

Rosseti PJSC a construit stația electrică «Port», care permite tractarea feroviară pe podul Crimeei și alimentează partea de mărfuri uscate a portului maritim Taman, precum și unele autostrăzi, în special autostrada M25 Novorossiysk-strâmtoarea Kerci.

15.3.2022

 

 

 

La 24 februarie 2022, Ryumin a participat la o reuniune a oligarhilor cu Vladimir Putin de la Kremlin pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor impuse de Occident. Faptul că a fost invitat să participe la reuniunea respectivă arată că este membru al cercului de oligarhi apropiați lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

 

Acest lucru arată, de asemenea, faptul că este unul dintre oamenii de afaceri importanți implicați într-un sector economic care reprezintă o sursă substanțială de venituri pentru guvernul Federației Ruse, responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

886

Armen Sumbatovich GASPARYAN (rusă: Армен Сумбатович ГAСПАРЯН)

Publicist, propagandist, membru al consiliului de administrație al «Russia Today»

Data nașterii: 4.7.1975

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Armen Gasparyan realizează propria emisiune, «Nablyudenye», pentru canalul mass-media rus Sputnik și o emisiune de radio pe postul «Vesti FM». De asemenea, publică cărți și cărți în format audio și participă în calitate de expert în cadrul emisiunii radio «Polnyi kontakt» («Full contact») a unui alt propagandist, Vladimir Solovyov.

Gasparyan a propagat în mod constant discursuri care sunt conforme cu propaganda Kremlinului. A recurs la erori logice de raționament pentru a explica afacerile internaționale, a negat suveranitatea Ucrainei asupra Crimeei și a apărat acțiunile Rusiei în strâmtoarea Kerci atunci când aceasta a capturat o navă ucraineană.

15.3.2022

 

 

Sexul: masculin

Continuă să publice propagandă pro-rusă legată de invazia Rusiei în Ucraina și neagă în mod activ suveranitatea Ucrainei.

Acesta susține așadar în mod activ acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

 

887

Artyom/Artem Grigoryevich SHEYNIN (rusă: Артём Григорьевич ШЕЙНИН)

Propagandist rus și prezentator al talk-show-ului «Vremya Pokazhet» («Timpul ne va spune») pe Canalul 1, controlat de stat (rusă: Первый канал)

Data nașterii: 26.1.1966

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă

Sexul: masculin

Cetățenie: rusă

Artyom Sheynin este un propagandist rus și prezentator al talk-show-ului «Vremya Pokazhet» («Timpul ne va spune») pe Canalul 1 de televiziune, controlat de stat. A făcut declarații în sprijinul anexării ilegale a Crimeei și al recunoașterii independenței așa-numitelor Republici Populare Donețk și Luhansk. În emisiunile sale în direct, Sheynin promovează ura etnică dintre ucraineni și ruși, neagă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și îi calomniază pe adversarii lui Putin din Rusia.

Vorbind despre 24 februarie 2022, ziua în care a avut loc agresiunea militară nejustificată la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, Sheynin a afirmat că operația rusă în Ucraina era inevitabilă și că avea drept scop să forțeze autoritățile ucrainene să mențină pacea.

Acesta susține așadar în mod activ acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

15.3.2022

888

Dmitry Yevgenevich KULIKOV (rusă: Дмитрий Евгеньевич КУЛИКОВ)

Expert al Comisiei Dumei de Stat a Federației Ruse pentru chestiuni legate de CSI și relațiile cu compatrioții.

Producător de film, prezentator de televiziune și de radio.

Membru al Consiliului public din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse

Data nașterii: 18.11.1967

Locul nașterii: Shakhtyorsk, regiunea Donbas, Ucraina

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Dmitry Kulikov este un propagandist pro-Kremlin. A făcut comentarii publice pe canalele de televiziune deținute de stat care sunt conforme cu discursul Kremlinului privind situația din regiunea Donbas. De asemenea, a justificat acțiunile autorităților ruse care amenință integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei, precum suspendarea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk sau decizia de a recunoaște «republicile independente Donbas și Luhansk».

Acesta susține așadar în mod activ acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

15.3.2022

889

Konstantin Lvovich ERNST (rusă: Константин Львович ЭРНСТ)

Director general al Channel One Russia (rusă: Первый канал)

Data nașterii: 6.2.1961

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Konstantin Ernst este directorul general al Channel One Russia – una dintre cele mai mari companii de mass-media din Rusia, care este utilizată de mulți ani în scopuri de propagandă de către autoritățile ruse. În această calitate, este responsabil de organizarea și difuzarea propagandei antiucrainene a autorităților ruse.

De asemenea, a primit cele mai înalte distincții de stat, inclusiv Ordinele pentru servicii aduse patriei, Ordinul Prieteniei, scrisori de apreciere și premii din partea guvernului și a președintelui Federației Ruse, precum și medalia «Participant la operația militară din Siria».

Acesta susține așadar acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei. De asemenea, este unul dintre oamenii de afaceri importanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venit guvernului Rusiei, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

890

Marina Vladimirovna SECHINA (rusă: Марина Владимировна СЕЧИНА)

Proprietară a LLC «Stankoflot»

Data nașterii: 1962

Cetățenie: rusă

Sexul: feminin

Marina Sechina este fosta soție a lui Igor Sechin, directorul general al Rosneft. Ea a utilizat legăturile sale cu diverși actori din guvernul rus și din structurile de afaceri ruse, inclusiv cu fostul său soț, în beneficiul personal.

Întreprinderile deținute de Sechina au participat la pregătirea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014. Ea deține LLC «Stankoflot», care primește, fără organizarea de licitații, contracte cu Corporația de stat pentru asistență pentru dezvoltare, producție și export de produse industriale cu tehnologie avansată (Rostec). În plus, este șefa FTSSR CJSC și deținătoarea unei părți din RK-Telekom.

Prin urmare, beneficiază de pe urma factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei sau de destabilizarea Ucrainei și beneficiază de pe urma guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

891

Suleyman Abusaidovich KERIMOV (rusă: Сулейман Абусаидович КЕРИМОВ)

Proprietar al grupului financiar și industrial Nafta Moscova

Membru al Consiliului Federației din partea Republicii Daghestan

Data nașterii: 12.3.1966

Locul nașterii: Derbent, Daghestan, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Suleyman Kerimov este proprietarul grupului financiar și industrial Nafta Moscova. Averea netă a lui Kerimov și a familiei sale este estimată la 9,8 miliarde USD. A primit sume mari de bani de la Sergei Roldugin, care se ocupă de averea lui Vladimir Putin.

La 24 februarie 2022, Kerimov a participat la o reuniune a oligarhilor cu Vladimir Putin de la Kremlin pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor impuse de Occident. Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului de oligarhi apropiați lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

15.3.2022

 

 

 

Prin urmare, este un om de afaceri important, implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

 

892

Tigran Oganesovich KHUDAVERDYAN (rusă: Тигран Оганесович ХУДАВЕРДЯН)

Director executiv și director general adjunct al Yandex NV

Data nașterii: 28.12.1981

Locul nașterii: Erevan, Armenia

Cetățenie: armeană

Sexul: masculin

Tigran Khudaverdyan este directorul executiv al Yandex – una dintre principalele companii de tehnologie din Rusia, specializată în produse și servicii inteligente bazate pe învățarea automată. Fostul șef al comunicării al Yandex a acuzat societatea că ar fi un «element-cheie în ascunderea informațiilor» despre războiul din Ucraina față de ruși. În plus, societatea a atenționat utilizatorii ruși care căutau știri despre Ucraina în motorul său de căutare despre informațiile nefiabile de pe internet, după ce guvernul rus a amenințat presa rusească cu privire la ceea ce publică.

15.3.2022

 

 

 

La 24 februarie 2022, Khudaveryan a participat la o reuniune a oligarhilor cu Vladimir Putin de la Kremlin pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor impuse de Occident. Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului oligarhilor apropiați lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei. Mai mult, este unul dintre oamenii de afaceri importanți implicați în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venit guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

 

893

Vladimir Valerievich RASHEVSKY / Vladimir Valeryevich RASHEVSKIY

(rusă: Владимир Валерьевич РАШЕВСКИЙ)

Director general și director al EuroChem Group AG

Data nașterii: 29.9.1973

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă

Cetățenie: rusă

Sexul: masculin

Vladimir Rashevsky este director general și director al EuroChem Group AG, unul dintre cei mai mari producători de îngrășământ mineral din lume. Anterior (între 2004 și 2020), a fost directorul general al unei societăți de cărbune JSC SUEK. Acestea sunt principalele societăți ruse, codeținute de miliardarul rus Andrei Melnichenko, care generează și furnizează venituri substanțiale guvernului rus. De asemenea, acestea cooperează cu autoritățile ruse, inclusiv cu Vladimir Putin. Societățile din grupul EuroChem au furnizat azotat de amoniu în zonele ocupate din Donbas. SUEK a semnat contracte cu sanatoriile din Crimeea pentru programele de sănătate ale angajaților.

Acesta sprijină așadar, material sau financiar, guvernul Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei, sau obține beneficii de pe urma acestuia.

La 24 februarie 2022, Rashevsky a participat la o reuniune a oligarhilor cu Vladimir Putin de la Kremlin pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor impuse de Occident. Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului de oligarhi apropiați lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

15.3.2022

Entități

 

Nume

Date de identificare

Motive

Data includerii pe listă

57

ROSNEFT AERO (RN AERO) (rusă: Роснефть-Аэро / РН-Аэро)

Adresă: 15, Malaya Kaluzhskaya Str., Moscow, 119071, Russian Federation

Telefon: +7 (499) 517-76-56; +7 (499) 517-76-55 (fax)

Site web: https://www.rosneft-aero.ru/en/

E-mail: info@rn-aero.rosneft.ru

Rosneft Aero furnizează combustibil turboreactor Aeroportului Simferopol, care asigură legătura pe cale aeriană între teritoriile ilegal anexate Crimeea și Sevastopol și Rusia. Astfel, contribuie la consolidarea Peninsulei Crimeea ca parte integrantă a Federației Ruse.

Prin urmare, Rosneft Aero acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

58

JSC ROSOBORONEXPORT (rusă: AO Рособоронэкспорт)

Adresă: 27 Stromynka Str., Moscow, 107076, Russian Federation

Telefon: +7 (495) 739 60 17 / +7 (495) 534 61 40

Site web: http://roe.ru/eng/

E-mail: roe@roe.ru

Rosoboronexport este unicul intermediar oficial de stat al Rusiei pentru exportul și importul de produse, tehnologii și servicii militare și cu dublă utilizare. Rosoboronexport este o filială a Rostec, o societate deținută de stat care supraveghează cercetarea și dezvoltarea de tehnologii militare și deține numeroase instalații de producție care au un rol fundamental în implementarea tehnologiilor respective în operații în teatrul de luptă.Vânzările de arme reprezintă o sursă importantă de valută forte pentru guvernul rus. Acestea sunt utilizate, de asemenea, pentru a promova obiectivele economice și strategice ale Rusiei. În perioada 2000-2020, Rosoboronexport a vândut arme în valoare de 180 de miliarde USD clienților străini.

Prin urmare, Rosoboronexport este implicată în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

15.3.2022

59

JSC NPO High Precision Systems (rusă: АО НПО Высокоточные комплексы)

Adresă: 7 Kievskaya Str., Moscow, 121059, Russian Federation

Telefon: +7 (495) 981-92-77 fax: +7 (495) 981-92-78

E-mail: npovk@npovk.ru

Site web: https://www.npovk.ru

High Precision Systems este o societate care concepe și produce arme din Rusia. Este lider în ingineria și producția de sisteme de rachete balistice tactice în Rusia. High Precision Systems este o filială a Rostec.

Forțele armate ruse au utilizat arme produse de High Precision Systems în timpul invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia în 2022. Prin urmare, High Precision Systems este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

60

JSC Kurganmashzavod (rusă: ПАО Курганмашзавод)

Adresă: 17 1J Mashinostroitely Ave., 640021, Kurgan, Russian Federation

Telefon: +7 (3522) 23-20-83, +7 (3522) 47-19-99; Fax: +7 (3522) 23-20-71, +7 (3522) 23-20-82

E-mail: kmz@kmz.ru

Site web: https://www.kurganmash.ru

Kurganmashzavod este o societate de mare importanță din complexul industrial militar rus. Vehiculele de luptă pentru infanterie BMP-3 livrate de Kurganmashzavod forțelor armate ruse au fost utilizate de Rusia în timpul invadării ilegale a Ucrainei în 2022.

Prin urmare, Kurganmashzavod este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

61

JSC Russian Helicopters (rusă: AO Вертолеты России)

Adresă: 1 Bolshaya Pionerskaya Str., 115054, Moscow, Russian Federation

Telefon: +7 (495) 981-63-67

Site web: http://www.russianhelicopters.aero

E-mail: info@rhc.aero

Russian Helicopters este o importantă societate rusă care produce elicoptere. Elicopterele militare Ka-52 «Alligator” produse de Russian Helicopters au fost utilizate de Rusia în timpul invadării ilegale a Ucrainei în 2022.

Prin urmare, Russian Helicopters este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

62

PJSC United Aircraft Corporation (rusă: ПАО Объединён авиастроительная корпорация)

Adresă: 1 Bolshaya. Pionerskaya Str., 115054, Moscow, Russian Federation

Telefon: +7 (495) 926-1420

Site web: https://www.uacrussia.ru/

E-mail: office@uacrussia.ru

United Aircraft Corporation este un producător rus de aeronave civile și militare. Împreună cu societățile sale afiliate, controlează 100 % din producția de aeronave militare a Rusiei.

Aeronavele de luptă produse de United Aircraft Corporation au fost utilizate de Rusia în timpul invadării ilegale a Ucrainei în 2022.

Prin urmare, United Aircraft Corporation este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

63

JSC United Shipbuilding Corporation (rusă: АО Объединённая Судостроительная Корпорация)

Adresă: 11 Bolshaya Tatarskaya Str., Moscow 115184, Russian Federation

Telefon: +7 495 617 33 00

Site web: https://www.aoosk.ru

E-mail: info@aoosk.ru

United Shipbuilding Corporation este un conglomerat rus de stat în domeniul construcțiilor navale, fiind principalul furnizor de nave militare de război pentru marina rusă. Deține mai multe șantiere navale și birouri de proiectare.

Nava de debarcare de mari dimensiuni «Pyotr Morgunov» din cadrul proiectului 11711, construită de United Shipbuilding Corporation, a participat la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia în 2022. Nava de patrulare din Flota Mării Negre «Vasily Bykov», din cadrul proiectului 22160, concepută de United Shipbuilding Corporation, a participat de asemenea la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

În plus, biroul de proiectare «Almaz», deținut de United Shipbuilding Corporation, a conceput proiectul de corvete 22800, dintre care unele au fost construite pe șantierele navale situate pe teritoriile ilegal anexate Crimeea și Sevastopol, ceea ce a contribuit la militarizarea Peninsulei Crimeea.

Prin urmare, JSC United Shipbuilding Corporation este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

64

JSC Research and Production Corporation URALVAGONZAVOD (rusă: АО «Научно-производственная корпорация УралВагонЗавод»)

Adresă: 28 Vostochnoe shosse., 622007, Nizhny Tagil, Sverdlovsk region, Russian Federation

Telefon: +7 3435 34 5000; +7 3435 33 47 12

E-mail: web@uvz.ru

Site web: http://uralvagonzavod.ru

Uralvagonzavod este o mare societate rusă de construcții de mașini. Este singurul producător de tancuri militare din Rusia.

Tancurile T-72B3 livrate de Uralvagonzavod forțelor armate ruse au fost utilizate de Rusia în timpul invadării ilegale a Ucrainei în 2022. Prin urmare, Uralvagonzavod este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022

65

JSC Zelenodolsk Shipyard [A.M. Gorky Zelenodolsk Plant] (rusă: АО «Зеленодольский завод имени А. М. Горького»)

Adresă: 5, Zavodskaya Str., 422546 Zelenodolsk, Republic of Tatarstan, Russian Federation

Telefon: +7 (84371) 5-76-10, Fax: +7 (84371) 5-78-00

Site web: https://www.zdship.ru

E-mail: nfo@zdship.ru

Zelenodolsk Shipyard este una dintre cele mai mari întreprinderi de construcții navale din Rusia. Aceasta a construit nava de patrulare «Vasily Bykov» a Flotei Mării Negre, care a participat la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia în 2022. La 24 februarie 2022, «Vasily Bykov» a atacat soldații ucraineni care apărau Insula Șerpilor.

Prin urmare, Zelenodolsk Shipyard este răspunzătoare pentru faptul că acordă sprijin material sau financiar pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

15.3.2022»


Top