EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0429

Решение (ОВППС) 2022/429 на Съвета от 15 март 2022 година за изменение на Решение 2014/145/ОВППС относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

ST/7123/2022/INIT

OJ L 87I , 15.3.2022, p. 44–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/429/oj

15.3.2022   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

LI 87/44


РЕШЕНИЕ (ОВППС) 2022/429 НА СЪВЕТА

от 15 март 2022 година

за изменение на Решение 2014/145/ОВППС относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,

като взе предвид Договора за Европейския съюз, и по-специално член 29 от него,

като взе предвид предложението на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност,

като има предвид, че:

(1)

На 17 март 2014 г. Съветът прие Решение 2014/145/ОВППС (1).

(2)

Съюзът остава непоколебим в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

(3)

На 24 февруари 2022 г. президентът на Руската федерация обяви военна операция в Украйна и руските въоръжени сили нападнаха Украйна. Това нападение представлява грубо нарушение на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

(4)

В заключенията си от 24 февруари 2022 г. Европейският съвет осъди по възможно най-категоричен начин непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. С незаконните си военни действия Русия грубо нарушава международното право и принципите на Устава на Организацията на обединените нации и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Европейският съвет постигна съгласие по допълнителни ограничителни мерки, които ще доведат до широкообхватни и тежки последици за Русия заради нейните действия, в тясно сътрудничество с партньорите и съюзниците на Съюза.

(5)

На 25 февруари 2022 г. Съветът прие Решение (ОВППС) 2022/329 (2), с което се изменят критериите за включване в списъка, така че да бъдат обхванати лица и образувания, които подкрепят и извличат ползи от правителството на Руската федерация, лица и образувания, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, както и физически или юридически лица, свързани с включените в списъка лица или образувания.

(6)

Предвид сериозната обстановка Съветът смята, че в съдържащия се в приложението към Решение 2014/145/ОВППС списък на лица, образувания и органи, за които се прилагат ограничителни мерки, следва да бъдат добавени 15 лица и 9 образувания.

(7)

Поради това Решение 2014/145/ОВППС следва да бъде съответно изменено,

ПРИЕ НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ:

Член 1

Приложението към Решение 2014/145/ОВППС се изменя в съответствие с приложението към настоящото решение.

Член 2

Настоящото решение влиза в сила в деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Съставено в Брюксел на 15 март 2022 година.

За Съвета

Председател

J.-Y. LE DRIAN


(1)  Решение 2014/145/ОВППС на Съвета от 17 март 2014 г. относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна (ОВ L 78, 17.3.2014 г., стр. 16).

(2)  Решение (ОВППС) 2022/329 на Съвета от 25 февруари 2022 г. за изменение на Решение 2014/145/ОВППС относно ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна (OВ L 50, 25.2.2022 г., стр. 1).


ПРИЛОЖЕНИЕ

Следните лица и образувания се добавят в списъка на лицата, образуванията и органите, поместен в приложението към Решение 2014/145/ОВППС:

Лица

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

„879

Roman Arkadyevich ABRAMOVICH (на руски: Роман Аркадьевич Абрамович)

Олигарх, близък до Владимир Путин. Основен акционер на Evraz. Бивш губернатор на Чукотка.

Дата на раждане: 24.10.1966 г.

Място на раждане: Саратов, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Свързани лица: Владимир Путин

Свързани образувания: Chelsea F.C., Evraz Group SA, LLC Evraz Holding, Millhouse Capital.

Роман Абрамович е руски олигарх, който има дългогодишни и близки връзки с Владимир Путин. Той е имал привилегирован достъп до президента и е поддържал много добри отношения с него. Тази връзка с руския лидер му помогна да запази огромното си богатство. Той е основен акционер на стоманодобивната група Evraz, която е един от най-големите данъкоплатци в Русия.

Следователно той се възползва от вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим или за дестабилизирането на Украйна. Наред с това той е един от видните руски бизнесмени, осъществяващи дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

880

German Borisovich KHAN (на руски: Герман Борисович Хан)

Олигарх, близък до Владимир Путин. Един от основните акционери на Alfa Group.

Дата на раждане: 24.10.1961 г.

Място на раждане: Киев, Украйна

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Свързани лица: Владимир Путин, Михаил Фридман, Пëтр Авен, Алексей Кузьмичëв

Свързани образувания: Alfa Group, Alfa Bank

Герман Хан е основен акционер на конгломерата Alfa Group, който включва Alfa Bank — един от най-големите данъкоплатци в Русия. Смята се, че той е една от най-влиятелните личности в Русия. Подобно на други собственици на Alfa Bank (Михаил Фридман и Пëтр Авен), той поддържа близки отношения с Владимир Путин, като двамата продължават да си правят взаимно значителни услуги. Собствениците на Alfa Group извличат търговски и правни облаги от тези отношения. Най-голямата дъщеря на Владимир Путин Мария е ръководила благотворителен проект Alfa-Endo, който е бил финансиран от Alfa Bank. Владимир Путин награждава лоялността на Alfa Group към руските власти, като предоставя политическа помощ за чуждестранните инвестиционни планове на Alfa Group.

Следователно той активно осигурява материална или финансова подкрепа на вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна, и извлича ползи от тези вземащи решения лица. Наред с това той е един от видните руски бизнесмени, осъществяващи дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

881

Viktor Filippovich RASHNIKOV (на руски: Виктор Филиппович Рашников)

Олигарх. Собственик, председател на съвета на директорите и председател на комитета за стратегическо планиране на Магнитогорския металургичен комбинат (ММК).

Дата на раждане: 3.10.1948 г.

Място на раждане: Магнитогорск, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Свързани образувания: Магнитогорский металлургический комбинат (ММК).

Виктор Рашников е виден руски олигарх, който е собственик и председател на съвета на директорите на Магнитогорския металургичен комбинат (ММК). ММК е един от най-големите данъкоплатци в Русия. Данъчната тежест върху дружеството се е увеличила напоследък, което е довело до значително по-високи постъпления в руския държавен бюджет.

Следователно той е виден руски бизнесмен, осъществяващ дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

882

Alexey Viktorovich KUZMICHEV (на руски: Алексей Викторович Кузьмичёв)

Олигарх, близък до Владимир Путин. Един от основните акционери на Alfa Group.

Дата на раждане: 15.10.1962 г.

Място на раждане: Киров, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Свързани лица: Владимир Путин, Михаил Фридман, Пëтр Авен, Герман Хан

Свързани образувания: Alfa Group, Alfa Bank

Алексей Кузьмичёв е основен акционер на конгломерата Alfa Group, който включва Alfa Bank — един от най-големите данъкоплатци в Русия. Смята се, че той е една от най-влиятелните личности в Русия. Той има добре установени връзки с руския президент. Най-голямата дъщеря на Владимир Путин Мария е ръководила благотворителен проект Alfa-Endo, който е бил финансиран от Alfa Bank. Владимир Путин награждава лоялността на Alfa Group към руските власти, като предоставя политическа помощ за чуждестранните инвестиционни планове на Alfa Group.

Следователно той активно осигурява материална или финансова подкрепа на вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна, и извлича ползи от тези вземащи решения лица. Наред с това той е виден руски бизнесмен, осъществяващ дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

883

Alexander Alexandrovich MIKHEEV (на руски: Александр Александрович Михеев)

Главен изпълнителен директор на JSC Rosoboronexport

Дата на раждане: 18.11.1961 г.

Място на раждане: Москва, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Свързани лица: Сергей Чемезов

Свързани образувания: Rosoboronexport, Rostec, Федерална служба за военно-техническо сътрудничество

Александр Михеев е главен изпълнителен директор на Rosoboronexport – единственият официален държавен посредник на Русия за износ и внос на изделия, технологии и услуги за военна и двойна употреба. Rosoboronexport е дъщерно дружество на Rostec която е държавна корпорация, която упражнява надзор над научноизследователска и развойна дейност в областта на военните технологии и притежава няколко производствени мощности, които имат ключова роля за внедряването на тези технологии на операциите на бойното поле. Продажбите на оръжие са важен източник на приходи за руското правителство. Те се използват и за реализиране на напредък по икономическите и стратегическите цели на Русия. В периода 2000—2020 г. Rosoboronexport продава на чуждестранни клиенти оръжия на стойност 180 млрд. щатски долара.

Следователно той е виден бизнесмен, осъществяващ дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

884

Alexander Nikolayevich SHOKHIN (на руски: Александр Николаевич ШОХИН)

Председател на Руския съюз на индустриалците и предприемачите

Заместник-председател на съвета на директорите на Mechel PAO

Член на бюрото на Висшия съвет на политическата партия „Единна Русия“

Дата на раждане: 25.12.1951 г.

Място на раждане: Савинское, Кириловски район, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Александр Николаевич Шохин е председател на Руския съюз на индустриалците и предприемачите – лобистка група, която защитава интересите на бизнеса в Русия. Освен това той е заместник-председател на съвета на директорите на Mechel PAO – едно от водещите руски миннодобивни и металургични предприятия, което е източник на приходи за правителството на Руската федерация.

След анексирането на Крим от Русия Шокин публично заявява, че е необходимо повече руски инвестиции да се насочат към Крим, за да се преодолее евентуалната икономическа блокада на Запада. На 24 февруари 2022 г. Шокин присъства на среща на олигарсите с Владимир Путин в Кремъл, на която се обсъжда въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на вътрешния кръг от олигарси, близки до Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

15.3.2022 г.

 

 

 

Това показва също и че той е един от видните бизнесмени, осъществяващи дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Русия, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

 

885

Andrey Valerievich RYUMIN (на руски: Андрей Валерьевич Рюмин)

Изпълнителен директор на Rosseti PJSC (известна по-рано, до август 2014 г., като Russian Grids), председател на съвета на директорите

Дата на раждане: 12.6.1980 г.

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Андрей Рюмин, изпълнителен директор на Rosseti PJSC, дружество, контролирано от руската държава, което е оператор на енергийни мрежи, предоставя технологични услуги за свързване и услуги за пренос и разпределение на електроенергия в Русия.

Rosseti PJSC изгражда подстанция „Пристанище“, която осигурява железопътната тяга на Кримския мост и захранва сухата товарна част на морското пристанище на Таман, както и магистралите, по-специално магистралата M25 Новоросийск-Керченски проток.

15.3.2022 г.

 

 

 

На 24 февруари 2022 г. Рюмин присъства на среща на олигарсите с Владимир Путин в Кремъл, на която се обсъжда въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на вътрешния кръг от олигарси, близки до Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

 

Това показва, че той е един от водещите бизнесмени, осъществяващи дейност в икономически сектор, който осигурява значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

886

Armen Sumbatovich GASPARYAN (на руски: Армен Сумбатович ГAСПАРЯН)

Публицист, пропагандатор, член на управителния съвет на „Русия днес“

Дата на раждане: 4.7.1975 г.

Място на раждане: Москва Руска федерация

Гражданство: руско

Армен Гaспарян води собствено предаване „Наблюдение“ за руската информационна агенция „Спутник“ и радиопредаване по радиостанция „Вести ФМ“. Освен това той публикува книги и аудиокниги и участва като експерт в радиопредаването „Пълен контакт“ на друг пропагандатор Владимир Соловьов.

Гaспарян постоянно разпространява послания в съответствие с пропагандата на Кремъл. Използва логически заблуди като обяснение на международни въпроси, отрича украинския суверенитет над Крим и защитава действията на Русия в Керченския проток при пленяването на украински кораб.

15.3.2022 г.

 

 

Пол: мъжки

Той продължава да публикува проруска пропаганда, свързана с руското нахлуване в Украйна, и активно отрича суверенитета на Украйна.

Следователно той активно подкрепя действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

 

887

Artyom/ Artem Grigoryevich SHEYNIN (на руски: Артём Григорьевич ШЕЙНИН)

Руски пропагандатор и водещ на предаването „Времето ще покаже“ в контролирания от държавата Канал 1 (на руски: Первый канал)

Дата на раждане: 26.1.1966 г.

Място на раждане: Москва, Руска федерация

Пол: мъжки

Гражданство: руско

Артём Шейнин е руски пропагандатор и водещ на предаването „Времето ще покаже“ в контролирания от държавата Канал 1. Прави изявления в подкрепа на незаконното анексиране на Крим и признаването на независимостта на т.нар. „Донецка народна република“ и „Луганска народна република“. В предаванията си, излъчвани на живо, Шейнин подбужда към етническа омраза между украинци и руснаци, отрича суверенитета и териториалната цялост на Украйна и уронва репутацията на опонентите на Путин в Русия.

В изказването си по повод 24 февруари 2022 г. – денят на мащабната неоправдана военна агресия срещу Украйна, Шейнин заявява, че руската операция в Украйна е била неизбежна и нейната цел е да принуди украинските власти да поддържат мира.

Следователно той активно подкрепя действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

15.3.2022 г.

888

Dmitry Yevgenevich KULIKOV (на руски: Дмитрий Евгеньевич КУЛИКОВ)

Експерт на Комисията към Държавната дума на Руската федерация по въпросите на ОНД и връзките със сънародниците.

Филмов продуцент, телевизионен водещ и радиоводещ.

Член на Обществения съвет към Министерството на отбраната на Руската федерация

Дата на раждане: 18.11.1967 г.

Място на раждане: Шахтьорск, регион Донбас, Украйна

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Дмитрий Куликов е прокремълски пропагандатор. Той е правил публични коментари по държавните телевизионни канали в съответствие с посланието на Кремъл относно положението в региона на Донбас. Той също така е оправдавал действията на руските власти, застрашаващи териториалната цялост и суверенитета на Украйна, като например спирането на изпълнението на споразуменията от Минск или решението за признаване на „независимите републики Донбас и Луганск“.

Следователно той активно подкрепя действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

15.3.2022 г.

889

Konstantin Lvovich ERNST (на руски: Константин Львович ЭРНСТ)

Главен изпълнителен директор на Channel One Russia (на руски: Первый канал)

Дата на раждане: 6.2.1961 г.

Място на раждане: Москва, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Константин Ернст е главен изпълнителен директор на Channel One Russia — едно от най-големите руски медийни дружества, което от много години се използва от руските власти за пропагандни цели. На тази длъжност той отговаря за организирането и разпространението на антиукраинска пропаганда на руските власти.

Той също така е получавал най-високи държавни награди, включително орден „За заслуги към отечеството“, Орден за приятелство, благодарствени писма и награди от правителството и президента на Руската федерация, както и медал „На участника във военната операция в Сирия“.

Следователно той подкрепя действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Наред с това той е един от видните бизнесмени, осъществяващи дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Русия, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

890

Marina Vladimirovna SECHINA (на руски: Марина Владимировна СЕЧИНА)

Собственик на LLC „Stankoflot“

Дата на раждане: 1962

Гражданство: руско

Пол: женски

Марина Сечина е бивша съпруга на Игор Сечин, главен изпълнителен директор на Rosneft. Тя е използвала за лична облага връзките си с различни участници в руското правителство и руските бизнес структури, включително с бившия си съпруг.

Предприятията, собственост на Сечина, са участвали в подготовката на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Тя притежава LLC „Stankoflot“, което получава договори без тръжна процедура с Държавната корпорация за подпомагане на разработването, производството и износа на високотехнологични промишлени продукти (Ростех). Освен това тя оглавява FTSSR CJSC и притежава акции в РК-Телеком.

Поради това тя извлича облаги от вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна, и извлича облаги от правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

891

Suleyman Abusaidovich KERIMOV (на руски: Сулейман Абусаидович КЕРИМОВ)

Собственик на финансовата и индустриална група Nafta Moscow

Член на Съвета на федерацията от Република Дагестан

Дата на раждане: 12.3.1966 г.

Място на раждане: Дербент, Дагестан, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Сулейман Керимов е собственик на финансовата и индустриална група Nafta Moscow. Нетното имущество на Керимов и неговото семейство се оценява на 9,8 млрд. щатски долара. Той е получавал големи суми от Сергей Ролдугин, който се грижи за богатството на Владимир Путин.

На 24 февруари 2022 г. Керимов присъства на среща на олигарсите с Владимир Путин в Кремъл, на която се обсъжда въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на вътрешния кръг от олигарси, близки до Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

15.3.2022 г.

 

 

 

Следователно той е виден бизнесмен, осъществяващ дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

 

892

Tigran Oganesovich KHUDAVERDYAN (на руски: Тигран Оганесович ХУДАВЕРДЯН)

Изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор в Yandex NV

Дата на раждане: 28.12.1981 г.

Място на раждане: Ереван, Армения

Гражданство: арменско

Пол: мъжки

Тигран Худавердян е изпълнителен директор на Yandex — едно от водещите в областта на технологиите дружества в Русия, специализирано в интелигентни продукти и услуги, които използват машинно самообучение. Бившият завеждащ новините в Yandex обвини компанията в това, че е „главен елемент в прикриването на информация“ от руснаците относно войната в Украйна. Освен това компанията е предупреждавала руските потребители, търсещи новини относно Украйна на нейната търсачка за недостоверна информация в интернет, след като руското правителство заплаши медиите по отношение на съдържанието на това, което публикуват.

15.3.2022 г.

 

 

 

На 24 февруари 2022 г. Худавердян присъства на среща на олигарсите с Владимир Путин в Кремъл, на която се обсъжда въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на вътрешния кръг от олигарси, близки на Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Освен това той е един от водещите бизнесмени, осъществяващи дейност в икономическите сектори, които предоставят значителен източник на приходи за правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизацията на Украйна.

 

893

Vladimir Valerievich RASHEVSKY/Vladimir Valeryevich RASHEVSKIY

(на руски: Владимир Валерьевич РАШЕВСКИЙ)

Главен изпълнителен директор на EuroChem Group AG и директор в групата

Дата на раждане: 29.9.1973 г.

Място на раждане: Москва, Руска федерация

Гражданство: руско

Пол: мъжки

Владимир Рашевский е главен изпълнителен директор и директор в EuroChem Group AG, един от най-големите световни производители на минерални торове. Преди това (между 2004 г. и 2020 г.) е бил главен изпълнителен директор на въгледобивно дружество JSC SUEK. Това са основни руски дружества, притежавани съвместно с руския милиардер Андрей Мельниченко, които генерират и осигуряват значителни приходи за руското правителство. Те си сътрудничат и с руските власти, включително с Владимир Путин. Дружества от EuroChem Group са доставяли амониев нитрат в окупираните райони на Донбас. Дружеството SUEK е подписвало договори за здравни програми на служителите си със санаториуми в Крим.

Следователно той осигурява материална или финансова подкрепа на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна, или извлича ползи от него.

На 24 февруари 2022 г. Рашевский присъства на среща на олигарсите с Владимир Путин в Кремъл, на която се обсъжда въздействието на курса на действие след налагането на санкциите от Запада. Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на вътрешния кръг от олигарси, близки до Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

15.3.2022 г.

Образувания

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

57

ROSNEFT AERO (RN AERO) (на руски: Роснефть-Аэро/РН-Аэро)

Адрес: ул. „Малая Калужская“ № 15, Москва, 119071, Руска федерация

Телефон: +7 (499) 517-76-56; +7 (499) 517-76-55 (факс)

Уебсайт: https://www.rosneft-aero.ru/en/

Имейл: info@rn-aero.rosneft.ru

Rosneft Aero доставя гориво за реактивни двигатели на летище Симферопол, което осигурява въздушна връзка между територията на незаконно анексираните Крим и Севастопол и Русия. По този начин образуванието допринася за консолидирането на Кримския полуостров в Руската федерация.

Следователно Rosneft Aero подкрепя материално или финансово действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

58

JSC ROSOBORONEXPORT (на руски: AO Рособоронэкспорт)

Адрес: ул. „Строминка“ № 27, Москва, 107076, Руска федерация

Телефон: +7 (495) 739 60 17/+7 (495) 534 61 40

Уебсайт: http://roe.ru/eng/

Имейл: roe@roe.ru

Rosoboronexport, единствен официален държавен посредник на Русия за износ и внос на изделия, технологии и услуги за военна и двойна употреба. Rosoboronexport е дъщерно дружество на Rostec, която е държавна корпорация, която упражнява надзор над научноизследователска и развойна дейност в областта на военните технологии и притежава няколко производствени мощности, които имат ключова роля за внедряването на тези технологии на операциите на бойното поле. Продажбите на оръжие са важен източник на твърда валута за руското правителство. Те се използват и за реализиране на напредък по икономическите и стратегическите цели на Русия. В периода 2000—2020 г. Rosoboronexport продава на чуждестранни клиенти оръжия на стойност 180 млрд. щатски долара.

Следователно Rosoboronexport е осъществява дейност в икономически сектори, които осигуряват значителни източници на приходи на правителството на Руската федерация, отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

15.3.2022 г.

59

JSC NPO High Precision Systems (на руски: АО НПО Высокоточные комплексы)

Адрес: ул. „Киевская“ № 7, Москва, 121059, Руска федерация

Телефон: +7 (495) 981-92-77 Факс: +7 (495) 981-92-78

Имейл: npovk@npovk.ru

Уебсайт: https://www.npovk.ru

High Precision Systems е руски разработчик и производител на оръжия. Образуванието е лидер в проектирането и производството на тактически балистични ракетни системи в Русия. High Precision Systems е дъщерно дружество на Rostec.

Руските въоръжени сили са използвали оръжия, произведени от High Precision Systems, по време на незаконното руско нашествие в Украйна през 2022 г. Следователно High Precision Systems е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

60

JSC Kurganmashzavod (на руски: ПАО Курганмашзавод)

Адрес: проспект „Машиностроители“ № 17 1Й, 640021, Курган, Руска федерация

Телефон: +7 (3522) 23-20-83,+7 (3522) 47-19-99; Факс: +7 (3522) 23-20-71, +7 (3522) 23-20-82

Имейл: kmz@kmz.ru

Уебсайт: https://www.kurganmash.ru

Kurganmashzavod е голямо руско военно промишлено дружество. Бойните машини на пехотата БМП-3, доставени от Kurganmashzavod на руските въоръжени сили, са били използвани от Русия по време на незаконното нашествие в Украйна през 2022 г.

Следователно Kurganmashzavod е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

61

JSC Russian Helicopters (на руски: AO Вертолеты России)

Адрес: ул. „Болшая Пионерская“ № 1, 115054, Москва, Руска федерация

Телефон: +7 (495) 981-63-67

Уебсайт: http://www.russianhelicopters.aero

Имейл: info@rhc.aero

Russian Helicopters е голямо руско дружество за производство на хеликоптери. Военните хеликоптери Ка-52 „Алигатор“, произведени от Russian Helicopters, са били използвани от Русия по време на незаконното нашествие в Украйна през 2022 г.

Следователно Russian Helicopters е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

62

PJSC United Aircraft Corporation (на руски: АО Объединённая авиастроительная корпорация)

Адрес: ул. „Болшая Пионерская“ № 1, 115054, Москва, Руска федерация

Телефон: +7 (495) 926-1420

Уебсайт: https://www.uacrussia.ru/

Емейл: office@uacrussia.ru

United Aircraft Corporation е руски производител на граждански и военни въздухоплавателни средства. Заедно със своите свързани дружества образуванието контролира 100 % от руското производство на военни въздухоплавателни средства.

Военните въздухоплавателни средства, произведени от United Aircraft Corporation, са били използвани от Русия по време на незаконното нашествие в Украйна през 2022 г.

Следователно United Aircraft Corporation е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

63

JSC United Shipbuilding Corporation (на руски: АО Объединённая Судостроительная Корпорация)

Адрес: ул. „Болшая Татарская“ № 11, Москва, 115184, Руска федерация

Телефон: +7 495 617 33 00

Уебсайт: https://www.aoosk.ru

Имейл: info@aoosk.ru

United Shipbuilding Corporation е руски държавен конгломерат за корабостроене, който е основният доставчик на военни кораби за руския военноморски флот. Притежава множество корабостроителници и проектантски бюра.

Големият десантен кораб „Пьотр Моргунов “ по проект 11711, произведен от United Shipbuilding Corporation, е участвал в незаконното руско нашествие в Украйна през 2022 г. Патрулният кораб на Черноморския флот „Василий Биков“ по проект 22160, проектиран от United Shipbuilding Corporation, също е участвал в руската агресия срещу Украйна.

Освен това проектантското бюро „Almaz“, собственост на United Shipbuilding Corporation, е разработило корветите по проект 22800, някои от които са били построени в корабостроителниците, разположени на територията на незаконно анексираните Крим и Севастопол, което е допринесло за милитаризирането на Кримския полуостров.

Следователно JSC United Shipbuilding Corporation е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

64

JSC Research and Production Corporation URALVAGONZAVOD (на руски: ОАО „Научно-производственная корпорация УралВагонЗавод“)

Адрес: шосе „Восточное“ № 28, 622007, Нижни Тагил, Свердловска област, Руска федерация

Телефон: +7 3435 34 5000; +7 3435 33 47 12

Имейл: web@uvz.ru

Уебсайт: http://uralvagonzavod.ru

Uralvagonzavod е голямо руско машиностроително дружество. Това е единственият производител на танкове в Русия.

Танковете T-72B3, доставени от Uralvagonzavod на руските въоръжени сили, са били използвани от Русия по време на незаконното нашествие в Украйна през 2022 г. Следователно Uralvagonzavod е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.

65

JSC Zelenodolsk Shipyard [A.M. Gorky Zelenodolsk Plant] (на руски: АО „Зеленодольский завод имени А. М. Горького“)

Адрес: ул. „Заводская“ № 5, 422546 Зеленодолск, Република Татарстан, Руска федерация

Телефон:+7 (84371) 5-76-10, Факс: +7 (84371) 5-78-00

Уебсайт: https://www.zdship.ru

Имейл: nfo@zdship.ru

Zelenodolsk Shipyard е една от най-големите корабостроителници в Русия. Тя е произвела патрулния кораб на Черноморския флот „Василий Биков“, който е участвал в незаконното руско нашествие в Украйна през 2022 г. На 24 февруари 2022 г. патрулният кораб „Василий Биков“ напада украинските войници, защитаващи Змийския остров.

Следователно Zelenodolsk Shipyard е отговорно за материална или финансова подкрепа на действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

15.3.2022 г.“


Top