Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0501

    Regulamentul (CE) nr. 501/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 martie 2004 privind conturile financiare trimestriale pentru administrația publicăText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 81, 19.3.2004, p. 1–5 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/08/2024; abrogat prin 32023R0734

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/501/oj

    10/Volumul 03

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    93


    32004R0501


    L 081/1

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 501/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    din 10 martie 2004

    privind conturile financiare trimestriale pentru administrația publică

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

    hotărând în conformitate cu procedura stabilită la articolul 251 din tratat (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului din 25 iunie 1996 privind sistemul european al conturilor naționale și regionale din Comunitate (3) conține cadrul de referință pentru standardele, definițiile, clasificările și normele contabile comune pentru întocmirea conturilor statelor membre pentru cerințele statistice ale Comunității, în vederea obținerii unor rezultate compatibile între statele membre.

    (2)

    Raportul Comitetului monetar privind cerințele de informare, aprobate de Consiliul Ecofin din 18 ianuarie 1999, a subliniat că, pentru buna funcționare a Uniunii economice și monetare și a pieței unice, o supraveghere și o coordonare eficiente ale politicilor economice sunt de importanță majoră și că, în acest scop, este necesar un sistem de informații statistice cuprinzător care să ofere factorilor de decizie datele necesare pe care să își întemeieze deciziile. De asemenea, raportul a precizat că o prioritate deosebită trebuie acordată statisticilor pe termen scurt privind finanțele publice ale statelor membre, în special ale celor care participă la Uniunea economică și monetară și că obiectivul este compilarea conturilor financiare trimestriale ale administrației publice pe baza unei abordări pe etape.

    (3)

    Datele naționale trimestriale privind conturile financiare (operațiuni și bilanțuri) pentru sectorul administrației publice constituie o parte semnificativă a tuturor operațiunilor financiare și a bilanțurilor financiare din zona euro și furnizează informații importante în sprijinul aplicării politicii monetare. În această privință și pentru nevoi proprii, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene adoptă regulamente și linii directoare pentru salvgardarea și transmiterea datelor infra-anuale privind statisticile financiare și conturile financiare naționale către Banca Centrală Europeană.

    (4)

    Informațiile din sectorul de contrapartidă privind operațiunile și bilanțurile financiare ale administrației publice sunt necesare pentru a permite o analiză exhaustivă a finanțărilor și a investițiilor financiare ale administrației publice pe sector de contrapartidă și pe instrumente.

    (5)

    Regulamentul (CE) nr. 264/2000 al Comisiei din 3 februarie 2000 privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului în ceea ce privește statisticile pe termen scurt privind finanțele publice (4) și Regulamentul (CE) nr. 1221/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 iunie 2002 privind conturile nefinanciare trimestriale pentru administrația publică (5) specifică datele nefinanciare trimestriale pentru administrația publică ce trebuie transmise Comisiei (Eurostat) de către statele membre.

    (6)

    Articolele 2 și 3 din Regulamentul (CE) nr. 2223/96 stabilesc condițiile în care Comisia poate adopta modificări ale metodologiei Sistemului European de Conturi în vederea clarificării și îmbunătățirii conținutului acestuia. Compilarea conturilor financiare trimestriale ale administrației publice va necesita resurse suplimentare din partea statelor membre și, prin urmare, aceasta nu poate face obiectul unei decizii a Comisiei, ci trebuie, mai degrabă, să fie adoptată de un regulament specific al Parlamentului European și al Consiliului.

    (7)

    Comitetul pentru programul statistic (CPS) instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom (6) a Consiliului și Comitetul pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți (CMFB) instituit prin Decizia 91/115/CEE (7) a Consiliului s-au declarat în favoarea proiectului prezentului regulament,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectiv

    Obiectivul prezentului regulament este să enumere și să definească principalele caracteristici ale diverselor categorii de operațiuni financiare sau de active și pasive financiare prevăzute în Sistemul European de Conturi (SEC 95) pentru sectorul administrației publice și pentru fiecare subsector din administrația publică, ce trebuie transmise trimestrial Comisiei (Eurostat), conform unei abordări pe etape.

    Articolul 2

    Compilarea datelor trimestriale: surse și metode

    (1)   În vederea realizării unor statistici de bună calitate, datele trimestriale pentru operațiunile financiare și pentru activele și pasivele financiare se bazează în cea mai mare parte pe informații disponibile direct de la administrația publică. Cu toate acestea, datele trimestriale privind acțiunile necotate (AF.512) și alte participări (AF.513), în conformitate cu definiția și codul din SEC 95, deținute de unitățile administrației publice, pot fi estimate prin interpolarea și extrapolarea informațiilor privind datele anuale respective.

    (2)   Compilarea datelor trimestriale pentru operațiunile financiare sau pentru activele și pasivele financiare respectă normele SEC 95, în special în ceea ce privește clasificarea pe sectoare a unităților instituționale, normele de consolidare, clasificarea operațiunilor financiare și a activelor și pasivelor financiare, momentul înregistrării și normele de evaluare.

    (3)   Datele trimestriale și datele anuale corespondente transmise Comisiei în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2223/96 trebuie să fie coerente.

    (4)   Datele financiare privind activele și pasivele financiare sunt soldurile activelor și pasivelor financiare la sfârșitul fiecărui trimestru.

    Articolul 3

    Transmiterea datelor trimestriale privind operațiunile financiare, activele și pasivele financiare

    (1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) date trimestriale privind operațiunile financiare (F.) și privind activele și pasivele financiare (AF.) pentru următoarele instrumente, conform definiției și codificării din SEC 95:

    (a)

    aur monetar și drepturi speciale de tragere (DST) (F.1 și AF.1);

    (b)

    numerar și depozite (F.2 și AF.2);

    (c)

    titluri de valoare pe termen scurt, altele decât acțiunile, exclusiv instrumente financiare derivate (F.331 și AF.331);

    (d)

    titluri de valoare pe termen lung, altele decât acțiunile, exclusiv instrumente financiare derivate (F.332 și AF.332);

    (e)

    instrumente financiare derivate (F.34 și AF.34);

    (f)

    împrumuturi pe termen scurt (F.41 și AF.41);

    (g)

    împrumuturi pe termen lung (F.42 și AF.42);

    (h)

    acțiuni și alte titluri de participare (F.5 și AF.5);

    (i)

    capitalul net al gospodăriilor în provizioanele asigurărilor de viață și în provizioanele fondurilor de pensii (F.61 și AF.61);

    (j)

    plăți anticipate pentru prime de asigurare și rezerve pentru cereri de despăgubire exigibile (F.62 și AF.62);

    (k)

    alte conturi de încasat/de plătit (F.7 și AF.7).

    (2)   Statele membre transmit de asemenea Comisiei (Eurostat) date trimestriale privind subsectorul administrației publice centrale (S.1311) conform definiției prevăzute la articolul 4, după cum urmează:

    (a)

    acțiuni cotate (F.511 și AF.511), pentru operațiunile cu active financiare și activele financiare;

    (b)

    numerar (F.21 și AF.21), pentru operațiunile cu pasive și pasivele.

    Articolul 4

    Acoperirea sectoarelor și subsectoarelor administrației publice

    Statele membre transmit datele trimestriale pentru sectorul administrației publice și subsectoarele acesteia conform definiției și codificării din SEC 95, ca administrație publică (S.13), cuprinzând:

    administrația publică centrală (S.1311);

    administrația publică de stat (S.1312);

    administrația locală (S.1313);

    fondurile de asigurări sociale (S.1314).

    Articolul 5

    Natura datelor trimestriale care trebuie transmise

    (1)   Datele trimestriale menționate la articolul 3 se transmit în formă consolidată pentru subsectoarele administrației publice, conform prevederilor din articolul 4.

    (2)   Datele trimestriale menționate la articolul 3 se transmit atât în formă consolidată, cât și în formă neconsolidată pentru sectorul administrației publice (S.13), conform dispozițiilor articolului 4.

    (3)   Datele trimestriale cu defalcare pe sectoarele de contrapartidă se transmit pentru subsectoarele administrației publice centrale (S.1311) și pentru fondurile de asigurări sociale (S.1314), conform dispozițiilor articolului 4 și descrierii din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 6

    Calendarul de transmitere a datelor trimestriale

    (1)   Datele trimestriale menționate la articolele 3, 4 și 5 se transmit Comisiei (Eurostat) în termen de cel mult trei luni de la finele trimestrului la care se referă datele.

    (2)   Revizuirea datelor trimestriale pentru trimestrele precedente se transmite în același timp.

    (3)   Prima transmitere a datelor trimestriale menționate la articolul 3, cu excepția celorlalte conturi de încasat/de plătit (F.7 și AF.7), articolul 4 și articolul 5 se face după următorul grafic:

    (a)

    pentru subsectorul administrației publice centrale (S.1311) și pentru subsectorul fondurilor de asigurări sociale (S.1314), până la 30 iunie 2004; Comisia poate acorda o derogare, de cel mult 18 luni, pentru data la care începe transmiterea datelor cu defalcare pe sectoare de contrapartidă și a unor date privind operațiunile financiare și activele și pasivele financiare, în măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore;

    (b)

    pentru subsectoarele administrației de stat (S.1312) și ale administrației locale (S.1313):

    (i)

    până la 30 iunie 2004, pentru operațiunile cu pasive și pentru pasive conform dispozițiilor articolului 3 alineatul (1); Comisia poate acorda o derogare, de cel mult 18 luni, pentru data la care începe transmiterea datelor în cauză, în măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore;

    (ii)

    până la 30 iunie 2005, pentru operațiunile cu active financiare și pentru active conform dispozițiilor articolului 3 alineatul (1); Comisia poate acorda o derogare, de cel mult șase luni, pentru data la care începe transmiterea datelor în cauză, în măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore;

    (c)

    pentru sectorul administrației publice (S.13), până la 30 iunie 2005, Comisia poate acorda o derogare de maximum șase luni pentru data la care începe transmiterea datelor în cauză, în măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore.

    (4)   Prima transmitere către Comisie (Eurostat) a datelor trimestriale privind alte conturi de plătit/de încasat (F.7 și AF.7) și pentru sectorul administrației publice (S.13) și subsectoarele sale, conform dispozițiilor articolului 4, are loc până la 30 iunie 2005. Comisia poate acorda o derogare de maximum șase luni pentru data la care începe transmiterea datelor în cauză, în măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore.

    Articolul 7

    Dispoziții privind datele retroactive

    (1)   Datele trimestriale menționate la articolul 6 cuprind date retroactive privind operațiunile financiare din primul trimestru al anului 1999 și bilanțurile financiare din cel de-al patrulea trimestru al anului 1998, conform calendarului menționat la articolul 6 alineatele (3) și (4) pentru prima transmitere a datelor.

    (2)   Dacă este necesar, datele retroactive pot fi bazate pe „cele mai bune estimări”, respectând, în special, dispozițiile articolului 2 alineatele (2) și (3).

    Articolul 8

    Punere în aplicare

    (1)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) o descriere a surselor și metodelor utilizate pentru compilarea datelor trimestriale menționate la articolul 3 (descrierea inițială), atunci când încep să transmită datele trimestriale în conformitate cu graficul menționat la articolul 6 alineatele (3) și (4).

    (2)   Statele membre informează Comisia (Eurostat) cu privire la orice modificări ale acestei descrieri inițiale atunci când comunică datele revizuite.

    (3)   Comisia (Eurostat) informează constant Comitetul pentru programul statistic (CPS) și Comitetul pentru statistici monetare, financiare și privind balanța de plăți (CMFB) cu privire la sursele și metodele utilizate de fiecare stat membru.

    Articolul 9

    Raportare

    Pe baza datelor transmise în conformitate cu articolele 3, 4 și 5 și după consultarea CPS și a CMFB, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, până la 31 decembrie 2005 cel târziu, un raport conținând o evaluare a fiabilității datelor trimestriale transmise de statele membre.

    Articolul 10

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Strasburg, 10 martie 2004.

    Pentru Parlamentul European

    Președintele

    P. COX

    Pentru Consiliu

    Președintele

    D. ROCHE


    (1)  JO C 165, 16.7.2003, p. 6.

    (2)  Avizul Parlamentului European din 21 octombrie 2003 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial), Poziția comună a Consiliului din 22 decembrie 2003 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Poziția Parlamentului European din 10 februarie 2004 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

    (3)  JO L 310, 30.11.1996, p. 1, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1267/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 180, 18.7.2003, p. 1).

    (4)  JO L 29, 4.2.2000, p. 4.

    (5)  JO L 179, 9.7.2002, p. 1.

    (6)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

    (7)  JO L 59, 6.3.1991, p. 19, astfel cum a fost modificată prin Decizia 96/174/CE (JO L 51, 1.3.1996, p. 48).


    ANEXĂ

    DEFALCARE PE SECTOARE DE CONTRAPARTIDĂ  (1)

    Operațiuni financiare și bilanțuri financiare ale administrației publice centrale (S.1311) și ale fondurilor de asigurări sociale (2) (S.1314)

    Image


    (1)  Rubricile încadrate indică cerințele de raportare.

    (2)  Codurile, preluate din SEC 95, indică: S: sectoare/subsectoare, F: operațiuni financiare, AF: posturi din bilanțul financiar.


    Top