Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE4454

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete [COM(2016) 285 final – 2016/0149 (COD)]

    JO C 34, 2.2.2017, p. 106–109 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    2.2.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 34/106


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete

    [COM(2016) 285 final – 2016/0149 (COD)]

    (2017/C 034/16)

    Raportor:

    Raymond HENCKS

    Sesizare

    Parlamentul European, 9.6.2016

    Consiliul Uniunii Europene, 21.6.2016

    Temei juridic

    Articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

     

    [COM(2016) 285 final – 2016/0149 (COD)]

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

    Data adoptării în secțiune

    4.10.2016

    Data adoptării în sesiunea plenară

    19.10.2016

    Sesiunea plenară nr.

    520

    Rezultatul votului

    (voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

    212/0/8

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Diversele studii comandate de Comisie au demonstrat că tarifele pentru livrarea transfrontalieră de colete, în special pentru persoanele fizice și IMM-uri, sunt uneori de aproape cinci ori mai mari decât cele pentru livrările naționale și că aceste diferențe nu pot fi puse pe seama costurilor forței de muncă sau a altor costuri în țara de destinație. Prin urmare, consumatorii și operatorii de comerț electronic cu amănuntul nu pot profita pe deplin de piața unică.

    1.2.

    CESE recunoaște că este necesară o nouă acțiune din partea Comisiei, astfel încât toți operatorii de comerț electronic cu amănuntul și consumatorii, în special persoanele fizice și IMM-urile din zonele îndepărtate, să poată beneficia, în sfârșit, de servicii de livrare transfrontalieră de colete care să fie accesibile, de înaltă calitate și în același timp la prețuri rezonabile.

    1.3.

    Comisia intenționează să abordeze problema tarifelor extrem de ridicate prin regulamentul supus examinării, care totuși nu se aplică decât furnizorilor de serviciu universal care furnizează servicii de livrare de colete.

    1.4.

    CESE se teme că măsurile prevăzute de regulamentul menționat, în special asigurarea transparenței tarifelor și a ratelor terminale, publicarea unei oferte de referință, precum și evaluarea caracterului abordabil al tarifelor, a căror necesitate nu poate fi totuși pusă la îndoială, riscă, în lipsa unor măsuri suplimentare, să fie insuficiente și să nu încurajeze serviciile de livrare transfrontalieră de colete în cauză să perceapă tarife rezonabile.

    1.5.

    CESE regretă faptul că Comisia amână adoptarea unor eventuale măsuri mai stricte până la sfârșitul anului 2018, așteptând să vadă dacă situația se îmbunătățește până atunci. Cu toate acestea, Comisia nu furnizează nicio indicație cu privire la intențiile sale viitoare, în cazul în care îmbunătățirea așteptată nu va avea loc.

    1.6.

    CESE solicită Comisiei ca, urmând modelul pus în aplicare în ceea ce privește tarifele de roaming în domeniul telefoniei mobile, să adreseze măcar un ultim apel urgent tuturor serviciilor de livrare transfrontalieră de colete, prin care să le solicite să scadă prețurile și să anunțe începând de acum că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, va interveni printr-o reglementare și printr-o plafonare a tarifelor.

    1.7.

    În ceea ce privește evaluarea caracterului abordabil al prețurilor, CESE solicită de mai mulți ani clarificarea conceptului de caracter abordabil al serviciilor de interes economic general și introducerea unor măsuri legislative care să impună statelor membre să definească indicatori pentru stabilirea caracterului abordabil menționat. Prin urmare, CESE consideră că dispozițiile prezentului regulament constituie un prim pas în direcția cea bună, cu condiția ca o astfel de evaluare să fie urmată, dacă acest lucru se impune, de măsuri corespunzătoare.

    2.   Serviciile de livrare în cadrul comerțului electronic

    2.1.

    Livrarea fizică a produselor comandate online este unul dintre elementele-cheie pentru dezvoltarea comerțului electronic. În cadrul Uniunii Europene, comerțul electronic evoluează mult mai lent la nivel transnațional decât la nivel național. Astfel, în 2014, și în grade care variază considerabil de la un stat membru la altul, doar 15 % dintre consumatori au făcut achiziții online în alte state membre, față de 44 % în propria lor țară.

    2.2.

    Factorii care influențează decizia consumatorului de a plasa o comandă online sunt, printre altele, prețurile, calitatea, modul de livrare fizică a bunurilor comandate online, precum și condițiile pentru un eventual retur al coletului. Prin urmare, satisfacția unui cumpărător online depinde parțial de experiența pe care acesta a avut-o în ceea ce privește livrarea. Accesul la soluții de livrare accesibile și eficiente este deosebit de important pentru IMM-urile, microîntreprinderile și consumatorii privați din zonele izolate sau periferice.

    2.3.

    Livrarea de colete cu o greutate maximă de 31,5 kg este un serviciu în plină expansiune în multe state membre. Numeroși operatori au dezvoltat soluții susceptibile să corespundă mai bine așteptărilor clienților lor, în special datorită unei serii întregi de servicii auxiliare precum: livrarea standard sau amânată, expres sau în aceeași zi, urmărirea comenzilor, dovada livrării, alegerea locului de livrare, punctele de colectare, distribuitoarele pentru colete, livrarea recomandată, valoarea declarată etc., în timp ce trimiterile poștale de până la două kilograme, estimate la 80 % din trimiterile generate de comerțul electronic, sunt adesea considerate drept „pachete de dimensiuni reduse” și fac parte integrantă din poșta de scrisori.

    2.4.

    Livrarea coletelor de până la 10 kg, care poate fi extinsă până la 20 de kilograme, intră în domeniul de aplicare al obligației de serviciu universal, în temeiul căreia statele membre trebuie să se asigure că există, în orice punct al teritoriului și la prețuri accesibile pentru toți utilizatorii, un serviciu de bază la nivel național și transfrontalier.

    2.5.

    Piața comerțului electronic este extrem de variată. Aceasta este adesea dominată de câțiva mari operatori de comerț electronic, care produc în fiecare zi un număr mare de colete și care, prin urmare, sunt foarte bine pregătiți pentru a negocia tarifele și condițiile de livrare cu operatorii de servicii de livrare a coletelor, asupra cărora se fac presiuni să accepte tarife „negociate” foarte avantajoase și condiții de livrare specifice. Acești operatori de comerț electronic suportă adesea costurile de livrare a coletelor, chiar și pe cele transfrontaliere. Numai câțiva mari distribuitori de colete pot concura pe această piață „negociată”, atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier, întrucât la acest din urmă nivel este necesar în plus accesul la o rețea de distribuție internațională.

    2.6.

    Totuși, aceste oportunități nu există în prezent nici pentru achizițiile transfrontaliere online cu un volum mai mic sau ocazional, nici pentru expeditorii individuali, inclusiv numeroase IMM-uri; serviciile de livrare nu beneficiază de tarife negociate și nu au acces la o rețea de distribuție internațională decât la prețuri atât de mari încât, în cele din urmă, consumatorul final trebuie să plătească adesea prețuri de livrare extrem de ridicate. În această situație, tarifele pentru serviciile de livrare transfrontalieră pot fi de trei până la de cinci ori mai mari decât cele pentru livrări naționale (1), fără ca astfel de diferențe să poată fi puse pe seama costurilor forței de muncă sau a altor costuri în țara de destinație. În evaluarea impactului realizată de Comisie [SWD(2016) 166 final] sunt prezentate exemple de prețuri foarte ridicate și diferențe substanțiale în relațiile reciproce dintre diferite state membre.

    2.7.

    Comisia este preocupată de mulți ani de această problemă și a elaborat diverse comunicări pe această temă:

    COM(2011) 942 final: Un cadru coerent pentru creșterea încrederii în piața unică digitală a comerțului electronic și a serviciilor online;

    COM(2012) 698 final: Carte verde – O piață integrată a serviciilor de livrare a coletelor pentru dezvoltarea comerțului electronic în UE;

    COM(2013) 886 final: O foaie de parcurs pentru realizarea pieței unice în domeniul livrării de colete – Consolidarea încrederii în serviciile de livrare și încurajarea vânzărilor online;

    COM(2015) 192 final: O strategie privind piața unică digitală pentru Europa.

    2.8.

    Comisia intenționa să dezvolte soluții capabile să corespundă mai bine așteptărilor consumatorilor.

    2.9.

    Având în vedere că aceste demersuri au avut un succes parțial, Comisia a fost nevoită să emită regulamentul supus examinării, completat de un document de însoțire [SWD(2016) 167 final], o anexă [COM(2016) 285 final] și un voluminos studiu de impact, de 289 de pagini [SWD(2016) 166 final].

    3.   Conținutul propunerii de regulament

    3.1.

    Îmbunătățirea serviciilor de livrare transfrontalieră a coletelor este una dintre măsurile prevăzute de Comunicarea „O strategie privind piața unică digitală pentru Europa”, care urmărește să promoveze accesul consumatorilor și al întreprinderilor la bunuri și servicii online în întreaga Uniune.

    3.2.

    Măsurile propuse se referă la:

    îmbunătățirea funcționării piețelor prin consolidarea eficacității și a coerenței supravegherii reglementare a pieței serviciilor de livrare a coletelor, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin promovarea concurenței în domeniul serviciilor de livrare transfrontalieră de colete;

    creșterea transparenței tarifelor și a ratelor terminale, cu scopul de a reduce diferențele tarifare nejustificate, pe de o parte, și de a reduce tarifele plătite de persoanele fizice și de întreprinderile mici, în special în zonele îndepărtate, pe de altă parte;

    evaluarea de către autoritatea națională de reglementare a caracterului abordabil al tarifelor pentru serviciile de livrare;

    accesul transparent și nediscriminatoriu la serviciile și la infrastructura necesare pentru furnizarea de servicii de livrare transfrontalieră de colete.

    4.   Observații generale

    4.1.

    Având în vedere că diferitele inițiative ale Comisiei, printre care Cartea verde din 2012 intitulată „O piață integrată a serviciilor de livrare a coletelor pentru dezvoltarea comerțului electronic în UE” și Comunicarea din 2013 „O foaie de parcurs pentru realizarea pieței unice în domeniul livrării de colete – Consolidarea încrederii în serviciile de livrare și încurajarea vânzărilor online” (2), nu au avut mult succes în ce privește tarifele transfrontaliere, este absolut necesară o nouă acțiune din partea Comisiei, pentru ca toți operatorii de comerț electronic cu amănuntul și consumatorii, în special persoanele fizice și IMM-urile din zonele îndepărtate, să poată beneficia, în sfârșit, de servicii de livrare transfrontalieră de colete care să fie accesibile, de înaltă calitate și în același timp la prețuri rezonabile.

    4.2.

    Conform studiului realizat de Universitatea Saint-Louis din Bruxelles, prețurile publice percepute de furnizori pentru livrarea transfrontalieră a coletelor, plătite de persoanele fizice și de întreprinderile mici, au fost de aproape cinci ori mai mari decât cele pentru livrările naționale, în timp ce studiul realizat de Copenhagen Economics a constatat că prețurile altor operatori sunt de trei până la cinci ori mai mari decât tarifele naționale, fără ca aceste diferențe să poată fi puse pe seama costului forței de muncă sau a altor costuri în țara de destinație.

    4.3.

    Prin urmare, CESE observă că prețurile practicate pentru persoanele fizice și întreprinderile mici sunt extrem de ridicate, indiferent de serviciul de livrare a coletelor. Comisia intenționează să abordeze această problemă, însărcinând autoritatea națională de reglementare cu evaluarea caracterului abordabil al tarifelor pentru serviciile de livrare transfrontalieră.

    4.4.

    CESE aprobă faptul că, pentru a nu pierde mai mult timp, Comisia a recurs la un regulament. CESE își exprimă totuși temerea că măsurile prevăzute de regulamentul menționat nu vor fi foarte eficiente. Limitându-se la dorința de a asigura transparența tarifelor și a ratelor terminale, publicarea unei oferte de referință, precum și evaluarea caracterului abordabil al tarifelor, a căror necesitate nu poate fi pusă la îndoială, Comisia riscă, în lipsa unor măsuri suplimentare, să nu încurajeze furnizorii de servicii de livrare în cauză să perceapă tarife rezonabile.

    4.5.

    CESE regretă faptul că Comisia amână adoptarea unor eventuale măsuri mai stricte până la sfârșitul anului 2018, în așteptarea unui raport de evaluare cu privire la punerea în aplicare a regulamentului supus examinării. În acest raport, Comisia intenționează să evalueze dacă s-a constatat o îmbunătățire a caracterului abordabil al serviciilor de livrare transfrontalieră de colete și dacă furnizorii de serviciu universal care furnizează servicii de livrare de colete au asigurat, în mod transparent și nediscriminatoriu, accesul transfrontalier cu ridicata. Cu toate acestea, Comisia nu furnizează nicio indicație cu privire la intențiile sale viitoare, în cazul în care îmbunătățirea și accesul nediscriminatoriu menționate anterior nu se realizează.

    4.6.

    CESE ar fi preferat ca, urmând modelul pus în aplicare în ceea ce privește tarifele de roaming în domeniul telefoniei mobile, Comisia să adreseze măcar un ultim apel urgent tuturor serviciilor de livrare transfrontalieră de colete, prin care să le solicite să scadă prețurile și să anunțe începând de acum că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, va interveni printr-o reglementare și printr-o plafonare a tarifelor.

    4.7.

    În plus, propunerile din regulament referitoare la transparența tarifelor și a ratelor terminale, la publicarea unei oferte de referință, la evaluarea caracterului abordabil al tarifelor, precum și la accesul transfrontalier transparent și nediscriminatoriu se aplică numai furnizorilor de serviciu universal care furnizează servicii de livrare de colete.

    4.8.

    Or, pe piața totală a livrărilor de colete, ponderea furnizorilor de serviciu universal variază între 10 % (Bulgaria, Spania, Regatul Unit, Italia) și 25 % (Republica Cehă, Danemarca, Franța, Estonia), astfel încât numai un mic procent (între 5 % și 10 %) din aceste colete este acoperit de obligația de serviciu universal. Rezultă că regulamentul supus examinării se referă numai la o parte marginală a pieței, care este totuși esențială pentru consumatorii și IMM-urile din zonele îndepărtate, care nu dispun de alte alternative.

    4.9.

    În ceea ce privește evaluarea caracterului abordabil al prețurilor, CESE solicită de mai mulți ani clarificarea conceptului de caracter abordabil al serviciilor de interes economic general și introducerea unor măsuri legislative care să impună statelor membre să definească indicatori pentru stabilirea caracterului abordabil menționat (3). Prin urmare, CESE consideră că dispozițiile prezentului regulament constituie un prim pas în direcția cea bună, cu condiția ca o astfel de evaluare să fie urmată, dacă acest lucru se impune, de măsuri corespunzătoare.

    4.10.

    Cu toate acestea, evaluarea prevăzută de regulamentul supus examinării se va limita doar la tarifele pentru categoriile de trimiteri enumerate în lista publică a tarifelor transfrontaliere din anexa la regulament, și anume coletele de 0,5, 1, 2 sau 5 kg (cu sau fără urmărire și localizare). CESE consideră că această evaluare ar trebui extinsă la coletele de 10, 15 și 20 kg, inclusiv în perspectiva unei eventuale reglementări viitoare a tarifelor pentru serviciile de livrare transfrontalieră de colete.

    Bruxelles, 19 octombrie 2016.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Georges DASSIS


    (1)  Copenhagen Economics, E-commerce and delivery; O piață integrată a serviciilor de livrare a coletelor pentru dezvoltarea comerțului electronic în UE [COM(2012) 698 final].

    (2)  JO C 451, 16.12.2014, p. 51.

    (3)  JO C 177, 11.6. 2014, p. 24.


    Top