EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014AE3998

Avizul Comitetului Economic şi Social European privind strategia UE pentru regiunea Alpilor (aviz exploratoriu)

JO C 230, 14.7.2015, p. 9–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.7.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 230/9


Avizul Comitetului Economic şi Social European privind strategia UE pentru regiunea Alpilor

(aviz exploratoriu)

(2015/C 230/02)

Raportor:

dl Stefano PALMIERI

La 27 octombrie 2014, în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia Europeană a solicitat Comitetului Economic și Social European să elaboreze un aviz exploratoriu cu privire la

O strategie a UE pentru regiunea Alpilor (EUSALP).

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 18 noiembrie 2014.

În cea de a 503-a sesiune plenară, care a avut loc la 10 și 11 decembrie 2014 (ședința din 10 decembrie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 132 de voturi pentru și 3 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) apreciază faptul că se acordă o atenţie deosebită elaborării unei strategii a Uniunii Europene pentru regiunea Alpilor (EUSALP), care are scopul de a susține coeziunea și competitivitatea în contextul provocărilor ce nu pot fi rezolvate în mod satisfăcător de fiecare stat membru sau regiune în parte, cu mijloacele obișnuite.

1.2.

CESE subliniază legătura strânsă dintre dinamicile dezvoltării din regiunea Alpilor și masivul muntos, ținând cont și de elementele de identitate și recunoaștere. Acesta constituie o placă turnantă pentru toate teritoriile implicate în strategie, din punct de vedere economic, social și de mediu.

1.3.

CESE evidenţiază angajamentul politic ferm al statelor vizate de EUSALP, precum și nivelul înalt de conștientizare și participare, atât la nivelul guvernelor naționale, cât și la al celor regionale. Această conștientizare este rezultatul unui proces de cooperare inițiat în această zonă încă din anii ’70.

1.4.

CESE consideră că trăsăturile specifice ale regiunii Alpilor, precum prezența unora dintre cele mai competitive sisteme teritoriale din lume, dezechilibrele economice şi sociale dintre „zonele rurale şi montane” și „zonele urbane și orașe”, patrimoniul natural și cultural și marea concentrare a fluxurilor de transport, constituie elemente determinante, caracteristice acestei zone.

1.5.

Pe de o parte, CESE împărtăşeşte abordarea generală a strategiei, fiind de părere că obiectivele, pilonii și priorităţile corespund elementelor prezentate în documentul de discuţie, însă, pe de altă parte consideră că ele trebuie să fie cuprinse în redactarea „planului de acțiune” și îmbunătățite.

1.6.

CESE ia notă de faptul că spațiul teritorial în care va opera EUSALP se caracterizează prin niveluri de dezvoltare economică, durabilitate a mediului şi coeziune socială net superioare mediei europene. În pofida acestor caracteristici, criza economică şi financiară și transformările induse de globalizarea economiei și a pieţelor ridică provocări importante și delicate pentru macroregiunea în cauză. Din aceste motive, CESE consideră că este extrem de important să fie îndeplinit obiectivul general al EUSALP, referitor la „garantarea faptului că această regiune rămâne una dintre zonele cele mai atrăgătoare din Europa, exploatându-și la maximum resursele și valorificând oportunitățile de dezvoltare durabilă și inovatoare (1)”, cu scopul de a sprijini competitivitatea economică și coeziunea socială în Europa.

1.7.

CESE consideră că este esențială consolidarea abordării holistice a dezvoltării din EUSALP, prin definirea unor obiective noi, de mai bună calitate, după cum se precizează la punctul 4.4.

1.8.

CESE recomandă ca, în contextul stabilirii „planului de acțiune” al EUSALP, să fie consolidată interdependenţa și coerența dintre prioritățile în materie de competitivitate (Pilonul 1) și cele orientate către durabilitate (Pilonul 3), asigurându-se astfel îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare, fără ca nevoile și oportunitățile generaţiilor viitoare să fie puse în pericol.

1.9.

Referitor la „primul pilon”, CESE consideră că este esențial să se asigure o creștere durabilă și să fie promovate ocuparea deplină a forței de muncă, inovarea, competitivitatea și coeziunea regiunii Alpilor, prin solidaritatea dintre zonele montane și cele urbane. În ceea ce priveşte priorităţile, a se vedea punctul 5.2.

1.10.

Referitor la „al doilea pilon”, CESE susţine promovarea unei dezvoltări teritoriale bazate pe cooperarea dintre sistemele teritoriale interne și cele externe, pe accesibilitatea serviciilor, pe mobilitatea durabilă și pe consolidarea transporturilor și a infrastructurilor de comunicare. În ceea ce priveşte priorităţile, a se vedea punctul 5.3.

1.11.

Referitor la „al treilea pilon”, CESE consideră că este esențială consolidarea angajamentului în favoarea gestionării durabile și a protecţiei mediului, precum și a valorificării capitalurilor de care dispun teritoriile din această zonă. În ceea ce priveşte priorităţile, a se vedea punctul 5.4.

1.12.

CESE este de părere că, în absența unei guvernanțe ferme și a resurselor financiare specifice care să sprijine activitatea de consolidare a capacităţilor (capacity building), EUSALP riscă să își piardă eficiența și caracterul strategic. Din această perspectivă, în conformitate cu concluziile Consiliului, CESE recomandă stabilirea unui plan de acțiune care să se bazeze pe complementaritatea dintre programele de finanţare, pe coordonarea instrumentelor instituţionale și pe definirea unor noi proiecte în context macroregional (2).

1.13.

Făcând trimitere la concluziile avizului privind guvernanța strategiilor macroregionale (3), CESE este de părere că definirea și punerea în aplicare a EUSALP necesită un sistem de guvernanţă specific, bazat pe cooperare și pe coordonare. Astfel, pentru a garanta eficiența strategiei, CESE consideră că este necesar ca EUSALP să dispună de o reală guvernanță pe mai multe niveluri (4) în măsură să pună în valoare dimensiunea orizontală (participarea societăţii civile) și care să integreze și să întărească dimensiunea verticală (participarea regiunilor și a autorităților locale), cu respectarea deplină a principiului subsidiarității și proporționalității (5).

1.14.

CESE recomandă ca societatea civilă organizată să se implice în activităţile de consolidare a capacităţilor și salută crearea unui „forum permanent” care să reprezinte și să sprijine partenerii sociali şi economici din regiunea Alpilor.

1.15.

CESE consideră că este esențial să se susțină ocuparea forţei de muncă, acordându-se o atenție specială tinerilor și persoanelor afectate de șomajul de lungă durată, precum și acțiunilor orientate către susținerea investiţiilor sociale și adaptarea sistemelor de protecţie socială.

2.   Strategia UE pentru regiunea Alpilor: observații generale

2.1.

Prezentul aviz își propune să evalueze documentul de consultare publică privind „Strategia UE pentru regiunea Alpilor” (6), denumită în continuare EUSALP, făcând referire și la avizele privind strategiile macroregionale, care au fost adoptate anterior de Comitet.

2.2.

Regiunea Alpilor cuprinde cinci state membre (Italia, Franța, Austria, Germania şi Slovenia) și două țări terțe (Elveţia și Liechtenstein) și se întinde pe o suprafață de 4 50  000 km2, pe care trăiesc 70 de milioane de persoane.

2.2.1.

Sistemele teritoriale incluse în EUSALP sunt strâns legate de masivul Alpilor, care nu numai că devine un element de identitate și recunoaștere, ci constituie și o placă turnantă pentru toate teritoriile implicate în strategie, din punct de vedere economic, social și de mediu (7).

2.3.

În contextul politicii macroregionale promovate de UE începând din 2009, situarea geografică a EUSALP nu numai că dobândește o valoare strategică, din perspectiva „politicii europene de coeziune”, și de continuitate, în raport cu „Strategia pentru regiunea Mării Baltice – EUSBSR” (8), cu „Strategia pentru regiunea Dunării – EUSDR” (9) și cu „Strategia pentru regiunea Mării Adriatice și a Mării Ionice – EUSAIR” (10), ci reprezintă și un element de importanţă fundamentală în susținerea expansiunii noțiunii de macroregionalitate către zona de vest a Mediteranei (11).

2.4.

Începând din anii ’70, regiunile din zona Alpilor, depășind granițele naționale care le-au despărțit de-a lungul istoriei, au dezvoltat o conștiință comună în ceea ce privește necesitatea conceperii unui sistem teritorial alpin ca entitate unică, menită a fi conservată și pusă în valoare. Acestea sunt motivele pentru care au fost lansate o serie de iniţiative de cooperare interregională, transnaţională și transfrontalieră, ale căror obiective principale au inclus și promovarea înțelegerii reciproce dintre popoarele respective, ceea ce a permis depășirea deosebirilor lingvistice, socioeconomice și etnice, și încurajarea unei mai bune integrări la nivel european (12).

2.5.

Procesul de punere în aplicare a EUSALP, al cărei parcurs ar trebui să se încheie cu aprobarea de către Consiliu, prevăzută a fi obținută până la sfârșitul lui 2015 (13), a avut ca etape fundamentale „Conferința Alpilor de la Bad Ragaz” (iunie 2012) și „Conferinţa de la Grenoble” (octombrie 2013).

2.5.1.

Cu ocazia „Conferinţei de la Grenoble” (14), prin intermediul „Rezoluției politice privind punerea în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Alpilor”, au fost identificate obiectivele, oportunitățile existente și provocările cărora trebuie să li se facă față, în contextul a trei teme principale: „Competitivitatea și inovarea, agricultura și silvicultura și turismul”, „Apa, energia, mediul și clima” și „Accesibilitatea, comunicațiile și transportul”.

3.   Documentul de consultare: cadru general, scopuri și obiective

3.1.

În strategia EUSALP, „masivul Alpilor” reprezintă elementul caracteristic al întregului spaţiu de cooperare. Marea eterogenitate teritorială este una dintre trăsăturile caracteristice principale prin care regiunea Alpilor se deosebește de alte părți ale Europei: zonele montane și piemonturile din jurul lor, văile accesibile, dar și cele izolate, câmpiile joase și podișurile, zonele metropolitane și orașele.

3.1.1.

Pentru a identifica mai bine domeniile asupra cărora vor trebui să se concentreze obiectivele și priorităţile EUSALP, sunt prezentate în continuare cele cinci tipuri de contexte teritoriale caracteristice pentru regiunea Alpilor: „metropole alpine”, „orașe alpine”, „zone rurale în creştere”, „zone rurale în declin”, „zone turistice”.

3.2.

Regiunea Alpilor are multe trăsături specifice, care merită o atenție specială și prin care EUSALP se deosebește de alte strategii macroregionale, precum a regiunii Mării Baltice, a regiunii Dunării și a regiunii Mării Adriatice și a Mării Ionice: prezența unora dintre cele mai dezvoltate regiuni din lume, cu economii competitive, niveluri ridicate de calitate a vieții, stabilitate socială şi politică, prezența unor dezechilibre economice şi sociale evidente între zonele rurale, câmpii și zonele urbane; un patrimoniu cultural ce reprezintă un element fundamental pentru coeziunea socială și pentru dezvoltarea regiunii Alpilor înseși; o concentrare a fluxurilor de trafic, care a devenit problematică în ceea ce privește congestionarea transporturilor și protecția mediului.

3.3.

Obiectivul general al strategiei EUSALP este de a garanta faptul că această regiune rămâne una dintre zonele cele mai atrăgătoare din Europa, exploatându-și la maximum resursele și valorificând oportunitățile de dezvoltare durabilă și inovatoare.

3.3.1.

Acest obiectiv va fi îndeplinit prin activități realizate în legătură cu trei „piloni tematici”: „Îmbunătăţirea competitivității, prosperității și coeziunii”, „Garantarea accesibilităţii și conectivității pentru toți locuitorii” și „Garantarea durabilităţii”.

3.3.2.   Primul pilon: îmbunătățirea competitivității, prosperității și coeziunii în regiunea Alpilor

3.3.2.1.

Cu toate că regiunea Alpilor constituie cel mai mare centru economic și de producţie european, cu un potențial ridicat de dezvoltare, lipsa coeziunii economice, sociale şi teritoriale este încă o problemă. Munții reprezintă o provocare pentru dezvoltarea omogenă a zonei. EUSALP urmărește să susțină dezvoltarea economică inovatoare a regiunii prin definirea unui model mai echilibrat, care să țină cont în același timp de diversitatea și specificul teritoriilor. Este necesară susținerea unei economii competitive, în măsură să îmbine prosperitatea, eficiența energetică, calitatea vieții și valorile tradiţionale caracteristice acestei zone.

3.3.3.   Al doilea pilon: asigurarea accesibilității și conectivității pentru toți locuitorii din regiunea Alpilor

3.3.3.1.

Este necesară susţinerea unei dezvoltări teritoriale echilibrate prin intermediul unor modele de mobilitate ecocompatibile, al unor sisteme de transport sustenabile, al serviciilor de comunicare și al infrastructurilor. În cadrul transporturilor europene, regiunea Alpilor ocupă o poziție strategică, întrucât se va intersecta atât cu axa de legătură între nord și sud, cât și cu axa est-vest. În zonă sunt prezente cele mai importante noduri de transport din Europa și numeroase trecători care prezintă interes pentru sistemele teritoriale cu puncte slabe specifice în materie de mediu. Este fundamentală lansarea unei politici coordonate, care să răspundă exigențelor în materie de transport, bunăstare a populației și echilibru ecologic. În regiunea Alpilor, dată fiind eterogenitatea sa și aspectele de complexitate teritorială pe care le prezintă, conceptul de conectivitate trebuie extins inclusiv la infrastructuri și la serviciile de comunicaţii.

3.3.4.   Al treilea pilon: garantarea durabilităţii în regiunea Alpilor

3.3.4.1.

Conservarea patrimoniului alpin și promovarea unei utilizări durabile a resurselor naturale și culturale sunt elemente intrinsece ale acestei regiuni. Apa, resursele minerale, o varietate de peisaje de o mare biodiversitate și un patrimoniu cultural bogat și variat sunt trăsături specifice care trebuie protejate și puse în valoare. Dacă are loc în mod ecologic, exploatarea potenţialului unor resurse precum apa și biomasa este fundamentală pentru sprijinirea competitivităţii și coeziunii în această zonă, întrucât poate susține îndeplinirea unor scopuri strategice ca, de exemplu, autonomia energetică și capacitatea de stocare a energiei la nivel regional.

4.   Observaţii specifice privind dimensiunea macroregională a regiunii Alpilor

4.1.

Strategia pentru regiunea Alpilor se bucură de un puternic angajament politic și de un înalt grad de conștientizare în țările participante și reprezintă nu doar o provocare, ci și o mare oportunitate pentru UE însăși. Misiunea EUSALP este de a dezvolta economia, de a face legătura între teritorii și de a proteja mediul într-o zonă extrem de importantă pentru competitivitatea economică și coeziunea socială din Europa.

4.2.

Procesul de dezvoltare a EUSALP necesită un dialog structurat între diverșii actori implicați, astfel încât aceștia să identifice nevoile specifice și să se confrunte în mod solidar cu acestea. Trebuie luate atent în considerare caracteristicile de mediu, culturale, economice şi sociale, ca și interdependența strânsă dintre zonele urbane și cele rurale. Trebuie inițiat așadar un dialog amplu și deschis între părțile interesate, pentru elaborarea unei strategii acceptate pe scară largă.

4.2.1.

Este important ca politicile să fie coordonate în vederea încurajării coeziunii teritoriale. Unele aspecte privind inovarea economică, modurile de transport și mediul depind unele de celelalte și nu pot fi abordate separat la nivel local, necesitând o perspectivă mai amplă, pe care o poate oferi nivelul macroregional.

4.2.2.

Făcând trimitere la comunicarea „Guvernanța strategiilor macroregionale” (15), trebuie menționat că se impune ca guvernanța pe mai multe niveluri a strategiei EUSALP să dispună de o veritabilă dimensiune orizontală (participarea societăţii civile), care să integreze și să întărească dimensiunea verticală (participarea regiunilor și a autorităților locale), cu respectarea deplină a principiilor subsidiarității și proporționalității.

4.3.

CESE consideră că EUSALP este un instrument fundamental de sprijinire a acțiunilor întreprinse de regiunea Alpilor cu privire la teme precum globalizarea economică, schimbările climatice, societatea informaţională, economia cunoaşterii, schimbările demografice, mobilitatea mărfurilor și a persoanelor.

4.4.

EUSALP va face posibilă intensificarea dezvoltării regiunii Alpilor, prin intermediul unei abordări holistice, care să dea un caracter funcțional și interdependent dimensiunilor economică, de mediu şi socială. În această ordine de idei, pentru a reprezenta abordarea holistică prin scopuri specifice, CESE a identificat cinci obiective strategice care ar trebui cuprinse în planul de acțiune:

încurajarea unui sistem dinamic de IMM-uri și a unui mediu antreprenorial prosper, în măsură să sprijine ocuparea forţei de muncă;

sprijinirea consolidării capacităților bazate pe tradiții și pe diversitatea socială;

promovarea echilibrului și a echității în ceea ce privește accesul la serviciile de interes general pretutindeni în regiunea Alpilor;

susţinerea responsabilităţii împărtăşite și a cooperării în condiții de egalitate între teritoriile alpine;

susţinerea protecţiei și gestionării durabile a biodiversităţii, a peisajelor și a resurselor naturale.

4.4.1.

Încurajarea unui sistem dinamic de IMM-uri și a unui mediu antreprenorial prosper, în măsură să sprijine ocuparea forţei de muncă. EUSALP va trebui să sprijine capacitatea sistemelor teritoriale implicate de a concura în cadrul unei economii globale, susținând menținerea și crearea de noi locuri de muncă de calitate.

4.4.2.

Sprijinirea consolidării capacităților bazate pe tradiții și pe diversitatea socială. EUSALP va trebui să susțină menținerea valorilor identitare ce caracterizează teritoriile implicate, promovând totodată capitalizarea cunoştinţelor și a tradiţiilor locale, drept pârghie de dezvoltare economică și incluziune socială.

4.4.3.

Promovarea echilibrului și a echității în ceea ce privește accesul la serviciile de interes general pretutindeni în regiunea Alpilor. Prin intermediul EUSALP va fi susținută menținerea și adaptarea unui cadru de servicii de interes general, pentru a răspunde nevoilor locuitorilor din această zonă, fiind vizați în special cei din teritoriile cu „handicap geografic”.

4.4.4.

Susţinerea responsabilităţii împărtăşite și a cooperării în condiții de egalitate între teritoriile alpine. Prin intermediul EUSALP va trebui să fie susținute noi abordări în materie de responsabilitate împărtăşită și de cooperare în condiții de egalitate între teritoriile din regiunea Alpilor, ca, de exemplu, legăturile verticale ale metropolelor cu zonele rurale și turistice.

4.4.5.

Susţinerea protecţiei și gestionării durabile a biodiversităţii, a peisajelor și a resurselor naturale. Prin intermediul EUSALP va trebui susținută protecţia și gestionarea durabilă a biodiversităţii, a peisajelor și a resurselor naturale, prin găsirea echilibrului corect dintre acțiunile care au drept scop conservarea și cele orientate către utilizarea rațională a serviciilor și produselor ecosistemice. De asemenea, trebuie promovată adoptarea unor modele ecocompatibile de gestiune în vederea unei distribuții mai echilibrate a avantajelor aferente utilizării produselor şi serviciilor ecosistemice între diferitele dimensiuni teritoriale din regiunea Alpilor.

4.5.

CESE consideră că este necesar ca EUSALP să se concretizeze, în conformitate cu concluziile Consiliului, în opinia căruia, pe de o parte, strategia macroregională nu ar trebui să solicite nici resurse, nici norme suplimentare, nici organe de gestionare (cei trei „nu”), însă, pe de altă parte, trebuie stabilit unui plan de acțiune care să se bazeze pe complementaritatea dintre programele de finanţare, pe coordonarea instrumentelor instituţionale și pe definirea unor noi proiecte în context macroregional. Trebuie să se acorde o atenție specială activităţii de consolidare a capacităţilor.

4.5.1.

CESE consideră esenţială implicarea reprezentanților societății civile, în plus față de administrația publică, în activitățile de consolidare a capacităților. Aceste activităţi se pot realiza prin înființarea unui forum permanent al reprezentanților partenerilor sociali și economici.

4.5.2.

CESE consideră că sumele considerabile alocate deja de UE programelor regionale, prin intermediul fondurilor structurale și de investiţii europene 2014-2020 (16), reprezintă mijloace adecvate, care vor trebui utilizate în mod eficient pentru a pune în aplicare strategia, prin acțiuni mai bine coordonate, care fac obiectul unei abordări strategice unitare. În perioada de programare 2014-2020, vor fi disponibile noi posibilităţi de finanţare prin intermediul unor instrumente comunitare precum Orizont 2020 (17), COSME (18), CEF (19), EaSI (20), Erasmus+ (21)și LIFE (22).

5.   Observații specifice privind cei trei piloni

5.1.

Pentru a sprijini îndeplinirea obiectivelor strategice stabilite în documentul de consultare și a obiectivelor specifice menționate la punctul 4 din prezentul aviz, CESE consideră că este esențial să se stabilească priorităţi mai specifice, ținând cont de cei trei piloni ai EUSALP.

5.1.1.

Provocarea principală care va trebui abordată prin strategia pentru regiunea Alpilor constă în armonizarea și consolidarea echilibrului dintre obiectivele privind durabilitatea economică, a mediului și socială.

5.2.   Primul pilon: Dezvoltarea regiunii Alpilor – îmbunătățirea competitivității, prosperității și coeziunii în regiunea Alpilor

5.2.1.

CESE consideră că este esențial să se asigure o creștere durabilă și să fie promovată ocuparea deplină a forței de muncă, inovarea, competitivitatea și coeziunea regiunii Alpilor, prin consolidarea și diversificarea activităţilor economice specifice, în perspectiva unei solidarități reciproce a zonelor montane și a celor urbane.

5.2.2.   Priorități

5.2.2.1.

Susţinerea inovării și a competitivităţii IMM-urilor prin îmbunătăţirea sistemelor de „acces la credit”, consolidând capacitatea întreprinderilor de a profita de posibilităţile oferite prin programele comunitare 2014-2020 și de sistemul de „proceduri de achiziții publice pentru inovare” [procedurile de achiziții precomerciale, în special (23)].

5.2.2.2.

Sprijinirea consolidării proceselor de dezvoltare legate de „economia verde”, inclusiv prin crearea de noi întreprinderi, pe baza trăsăturilor specifice de mediu ale regiunii Alpilor și a însemnatelor capacități de producție și inovare care caracterizează această zonă.

5.2.2.3.

Promovarea produselor din regiunea Alpilor printr-o politică de sensibilizare cu privire la mărci sau prin mărci individuale, cu trimitere la originea produselor și la marketingul teritorial. Valorificarea „produselor şi serviciilor ecosistemice” (24) reprezintă o valoare adăugată suplimentară, care contribuie la competitivitatea zonei.

5.2.2.4.

Strângerea legăturilor de colaborare dintre parcurile științifice și tehnologice, universităţi, centre de cercetare și IMM-uri și consolidarea capacităților infrastructurilor de cercetare și a legăturilor dintre acestea și instituţiile de vârf la nivel mondial. În cursul procesului de definire a planului de acțiune al EUSALP este de dorit să se identifice o prioritate transversală pentru susținerea activităţii de cercetare și inovare.

5.2.2.5.

Elaborarea unei strategii comune pentru transformarea spaţiului macroregional alpin în destinaţie turistică durabilă de nivel mondial, pe baza valorificării patrimoniului natural, cultural și istoric.

5.2.2.6.

Susținerea locului central pe care îl ocupă în cadrul EUSALP prioritatea „muncă”, acordând o atenție specială tinerilor și persoanelor afectate de șomajul de lungă durată. Este fundamental să se acorde sprijin creării de noi locuri de muncă stabile și de calitate: s-ar răspunde astfel și problemei pe care o ridică ocuparea sezonieră a forței de muncă, problemă caracteristică mai ales zonelor turistice montane și rurale din regiunea Alpilor.

5.2.2.7.

Susţinerea inițiativelor care vizează crearea unui spațiu unic pentru muncă, mobilitatea lucrătorilor, organizarea unor perioade de ucenicie și stagii transnaționale, stabilirea unor parcursuri de formare și cariere internaționale, precum și deplina recunoaştere a diplomelor de studii și a calificărilor profesionale. Va trebui să se acorde o atenţie specială calificării lucrătorilor din sectorul turistic, care se confruntă în mai mare măsură cu probleme legate de caracterul sezonier al muncii lor.

5.2.2.8.

Sprijinirea cooperării dintre diversele dimensiuni teritoriale caracteristice regiunii Alpilor și consolidarea rolului zonelor metropolitane și al orașelor, ca vectori ai competitivităţii și coeziunii sociale.

5.2.2.9.

Sprijinirea realizării unor acțiuni prin care să se susțină investițiile sociale și să fie adaptate sistemele de protecţie socială, prin elaborarea unor politici în concordanță cu comunicarea Comisiei Europene privind investițiile sociale pentru promovarea creșterii și coeziunii (25).

5.2.2.10.

Susţinerea acțiunilor întreprinse în favoarea incluziunii persoanelor cu handicap, precum și pentru prevenirea discriminărilor bazate pe origine rasială sau etnică, vârstă, orientare sexuală și gen.

5.3.   Al doilea pilon: Conectarea Alpilor – asigurarea accesibilității și conectivității pentru toți locuitorii din regiunea Alpilor

5.3.1.

CESE susţine promovarea unei dezvoltări teritoriale bazate pe cooperarea dintre sistemele teritoriale interne și externe, pe accesibilitatea serviciilor, pe mobilitatea durabilă și pe consolidarea transporturilor și a infrastructurilor de comunicare.

5.3.2.   Priorități

5.3.2.1.

Susținerea adoptării unor soluţii inovatoare pentru a asigura serviciile de bază în zonele montane și rurale (educație, sănătate, servicii sociale și mobilitate), pentru eliminarea diferenţelor de infrastructură digitală și pentru dezvoltarea serviciilor ultrarapide de bandă largă pretutindeni în aceste zone.

5.3.2.2.

Extinderea utilizării tehnologiilor TIC în toate domeniile de interes general (administraţie, servicii medicale, servicii de căutare a ofertelor de locuri de muncă, învățământ la distanță, comerț electronic cu produse alpine etc.) și asigurarea unui nivel adecvat de disponibilitate a serviciilor publice, care să corespundă nevoilor diferitelor sisteme teritoriale din regiunea Alpilor, valorificând echilibrul corect dintre densitatea și accesibilitatea acestor servicii.

5.3.2.3.

Promovarea sistemelor de transport integrat prin susţinerea schimburilor în interiorul diverselor sisteme teritoriale și îmbunătăţirea gestionării transportului de mărfuri și călători, cu scopul de a atenua impactul asupra mediului și de a spori beneficiile pentru comunităţile locale. Printre elementele fundamentale care vin în sprijinul dezvoltării durabile a transporturilor în regiunea Alpilor se numără și transferul transportului de mărfuri dinspre rețeaua rutieră către calea ferată, ca și măsurile vizând restrângerea utilizării coridoarelor alpine secundare (de exemplu, aceleași taxe rutiere pentru toate coridoarele de tranzit din regiune).

5.3.2.4.

Elaborarea unor planuri de interoperabilitate logistică la nivel macroregional și consolidarea legăturilor multimodale ale nodurilor din infrastructură (porturi, aeroporturi și terminale de mărfuri) cu rețeaua globală și cu racordurile către căile navigabile interioare.

5.3.2.5.

Promovarea rețelelor tematice transnaţionale pe aspecte care țin de dezvoltarea alpină, precum, de exemplu, gestionarea riscurilor, turismul, sportul, silvicultura, agricultura, energia și serviciile tehnologice.

5.3.2.6.

Consolidarea guvernanţei alpine printr-o participare mai activă a societăţii civile, susținând totodată sensibilizarea și îmbunătăţirea cunoştinţelor cetățenilor pe temele principale care prezintă interes pentru regiunea Alpilor.

5.4.   Al treilea pilon: Protecția regiunii Alpilor – garantarea durabilităţii în regiunea Alpilor

5.4.1.

CESE consideră că este esențială consolidarea angajamentului în favoarea gestionării durabile și a protecţiei mediului, precum și a valorificării capitalurilor de care dispun teritoriile din această zonă.

5.4.2.   Priorități

5.4.2.1.

Adaptarea acțiunilor întreprinse pentru susţinerea dezvoltării economice a regiunii Alpilor la angajamentele asumate în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, cu disocierea creșterii și competitivităţii sistemelor teritoriale care fac obiectul EUSALP de consumul de resurse naturale și de materii prime.

5.4.2.2.

Creșterea gradului de sensibilizare a comunităţilor locale din regiunea Alpilor cu privire la valoarea serviciilor ecosistemice și la gestionarea echitabilă și durabilă a capitalurilor naturale. Alpii constituie cea mai importantă zonă de aprovizionare cu apă din Europa: ca atare, este esențială intensificarea acțiunilor de îmbunătăţire a gestionării rezervelor de apă și a bazinelor hidrografice din regiunea Alpilor.

5.4.2.3.

Susținerea inițiativelor care au scopul de a contribui la armonizarea acțiunilor de conservare a biodiversităţii și a peisajelor din regiunea Alpilor și cu cele care urmăresc utilizarea acestora în mod ecologic.

5.4.2.4.

Elaborarea unor instrumente și proceduri transnaționale pentru prevenirea şi reducerea riscurilor (aluviuni, alunecări de teren, avalanșe, incendii de pădure etc.), precum și gestionarea integrată a pădurilor (atât în ceea ce priveşte valoarea ecologică și naturală, cât și ca resursă economică) și a problemelor aferente utilizării terenurilor (tasarea solului și expansiunea urbană).

5.4.2.5.

Sprijinirea trecerii la un sistem energetic fără emisii de carbon cu ajutorul inițiativelor vizând promovarea eficienţei energetice, realizarea unor rețele de distribuţie descentralizată bazate pe resurse regenerabile și valorificarea modelelor de așezări umane și transport public bazate pe conceptul de economisire a energiei.

5.4.2.6.

Elaborarea și instituirea unor sisteme de mobilitate integrată cu scopul de a reduce dependenţa de automobil și de utilizarea lui, cu susţinerea transportului public ca serviciu de interes general, și, acolo unde este posibil, a unor forme de mobilitate care utilizează energie regenerabilă.

Bruxelles, 10 decembrie 2014.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Henri MALOSSE


(1)  Comisia Europeană, documentul de consultare «O strategie a UE pentru regiunea Alpilor (EUSALP)».

(2)  Concluziile Consiliului European, EUCO 23/1/11 REV 1, 23 și 24 iunie 2011.

(3)  JO C 12, 15.1.2015, p. 64.

(4)  Cartea albă privind guvernanța pe mai multe niveluri CONST-IV-020, 2009.

(5)  Comisia Europeană: Codul european de conduită referitor la parteneriat, în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene, C(2013) 9651 final.

(6)  http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/consultations/eusalp/

(7)  http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/consultations/eusalp/

(8)  http://www.balticsea-region-strategy.eu

(9)  http://www.danube-region.eu

(10)  http://www.ai-macroregion.eu

(11)  Avizul CESE: Către o strategie macroregională a UE de dezvoltare a coeziunii economice, sociale și teritoriale în zona mediteraneeană (JO C 170, 5.6.2014, p. 1).

(12)  Arge-Alp; Alpe-Adria; Alp-Med; Euregio Tirol-Alto Adige-Trentino; Convenția Alpilor; Programul „Spațiul alpin”; Cooperare transfrontalieră.

(13)  Consiliul European din 19 și 20 decembrie 2013, p. 25.

(14)  Conferința a avut loc la Grenoble, la 18 octombrie 2013, cu participarea reprezentanţilor guvernelor și a preşedinţilor regiunilor implicate în EUSALP.

(15)  „Guvernanța strategiilor macroregionale”, COM(2014) 284 final.

(16)  Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013.

(17)  Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013.

(18)  Regulamentul (UE) nr. 1287/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013.

(19)  Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013.

(20)  Regulamentul (UE) nr. 1296/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013.

(21)  Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013.

(22)  Regulamentul (UE) nr. 1293/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013.

(23)  Articolul 131 din Regulamentul financiar al UE nr. 966/2012.

(24)  Printre bunurile produse de ecosisteme se numără, de exemplu, alimentele, apa, carburanţii și lemnul; printre servicii se numără aprovizionarea cu apă și filtrarea aerului, reciclarea deșeurilor pe cale naturală, formarea solului, polenizarea și multe alte mecanisme de reglare naturală.

(25)  COM(2013) 83 final.


Top