Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE1909

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 2001/470/CE a Consiliului privind crearea unei Rețele Judiciare Europene în materie civilă și comercială

    JO C 175, 28.7.2009, p. 84–86 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    28.7.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 175/84


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind „propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 2001/470/CE a Consiliului privind crearea unei Rețele Judiciare Europene în materie civilă și comercială”

    COM(2008) 380-2008/0122 (COD)

    (2009/C 175/15)

    La 12 noiembrie 2008, în conformitate cu articolele 26 litera c) și 67 alineatul (5) din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei nr. 2001/470/CE a Consiliului privind crearea unei Rețele Judiciare Europene în materie civilă și comercială

    COM(2008) 380 final – 2008/0122 (COD).

    La 8 iulie 2008, Biroul Comitetului a însărcinat Secțiunea pentru piața unică, producție și consum cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă.

    Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic și Social European a numit-o pe dna SÁNCHEZ MIGUEL raportor general în cadrul celei de-a 449-a sesiuni plenare din 3 și 4 decembrie 2008 (ședința din 3 decembrie 2008) și a adoptat prezentul aviz cu 124 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 1 abținere.

    1.   Concluzii

    1.1   CESE întâmpină cu satisfacție propunerea de modificare a Deciziei nr. 2001/470/CE prin care s-a instituit Rețeaua Judiciară Europeană în materie civilă și comercială, nu numai pentru că aceasta îndeplinește cerința de revizuire stabilită prin aceeași dispoziție, ci și pentru că modificarea se face pe baza informațiilor culese în această perioadă pe baza funcționării sale și pentru că încearcă să obțină cele mai bune rezultate în atingerea obiectivului său de informare a cetățenilor europeni.

    1.2   Merită subliniată îmbunătățirea coordonării care se stabilește între autoritățile care formează Rețeaua Judiciară Europeană și punctele de contact naționale, elemente-cheie pentru înființarea și funcționarea acesteia, precum și simplificarea informației prin utilizarea tehnologiilor adecvate. Toate acestea vor contribui la facilitarea accesului profesiilor juridice și cetățenilor interesați la cunoașterea posibilităților de soluționare a conflictelor transfrontaliere în materie civilă și comercială.

    1.3   Participarea nu numai a autorităților judiciare, ci și a profesiilor juridice va duce la identificarea instrumentelor juridice adecvate pentru protejarea drepturilor și obligațiilor cetățenilor europeni, în diversele lor activități profesionale sau civile. În acest mod armonizarea spațiului de libertate, securitate și justiție în UE va fi mai eficientă. CESE este în favoarea celei mai mari deschideri și acces la rețea din partea tuturor celor interesați, ca modalitate de creștere a transparenței și a procesului de integrare europeană.

    2.   Introducere

    2.1   După Consiliul European de la Tampere din 15 și 16 octombrie 1999, Comisia Europeană a început un proces de armonizare și instituire a instrumentelor juridice care să permită dezvoltarea unui spațiu de libertate, securitate și justiție, instrumente care să garanteze libera circulație a persoanelor în cadrul UE. Printre aceste instrumente se remarcă Regulamentul privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (1), care instituie, printre altele, o simplificare a procedurii de exequatur, adaptarea măsurilor de conservare pentru punerea în executare a hotărârilor, precum și recunoașterea unui titlu de conservare cu efect european.

    2.2   În același sens, Comisia a prezentat Decizia 2001/470/CE (2), prin care s-a instituit Rețeaua Judiciară Europeană în materie civilă și comercială, al cărei obiectiv principal era crearea unui instrument european de cooperare judiciară, care să servească la informarea practicienilor dreptului, a instituțiilor, a administrațiilor și a cetățenilor, în general, cu privire la drepturile aplicabile în diversele state membre ale UE, precum și cu privire la procedurile existente pentru soluționarea litigiilor transfrontaliere, într-un raport juridic.

    2.3   Rețeaua trebuia să permită și accesul cetățenilor la justiție, în special – așa cum s-a menționat – în litigiile cu caracter transfrontalier, în care nu există întotdeauna o echivalență nici cu privire la conținut, nici cu privire la procedură, de unde rezultă atenția deosebită pentru punctele de contact care permit accesul ușor pentru toți cei interesați, fie ei profesioniști ai dreptului sau cetățeni. Comisia a informat asupra situației la începutul anului 2008, semnalând că există 102 puncte de contact, 140 de autorități centrale, 12 magistrați de legătură și 181 de autorități judiciare care îndeplinesc activitatea de cooperare judiciară.

    2.4   Trebuie adăugat că în Directiva nr. 2008/52/CE (3) privind anumite aspecte ale medierii în materie civilă și comercială, în cadrul procedurii judiciare se menționa deja Rețeaua Juridică Europeană ca fiind un instrument necesar pentru eficientizarea medierii în litigiile transfrontaliere.

    3.   Observații generale

    3.1   Potrivit dispozițiilor articolului 19 din Decizia nr. 2001/470/CE, Comisia trebuie să prezinte din cinci în cinci ani un raport privind rezultatele obținute de rețea în această perioadă, pe baza informațiilor obținute de punctele de contact din statele membre. După această informare se pot prezenta modificări. Aceasta este finalitatea deciziei modificate, astfel încât, în temeiul articolului 61 litera c) din tratat și cu respectarea principiilor subsidiarității și proporționalității, să se îndeplinească obiectivele urmărite.

    3.2   Rețeaua, până în prezent, a reușit să consolideze cooperarea și informarea dintre judecătorii și profesiile juridice din UE. CESE consideră că punctele de contact ar trebui să contribuie la structurarea unor adevărate birouri de informare privind normele și procedurile naționale aplicabile litigiilor transfrontaliere. Ar fi de dorit accesul cetățenilor la informațiile din rețea.

    3.3   În acest context, modificarea propusă duce la perfecționarea unui mecanism, rețeaua, care va permite îmbunătățirea obiectivelor urmărite, în special în ceea ce privește dotarea sa cu bunuri materiale și personale.

    CESE consideră pozitivă propunerea de modificare, nu numai prin măsurile de îmbunătățire a funcționării rețelei, ci și prin precizările terminologice, care vor permite utilizarea acesteia cu o mai mare precizie juridică.

    3.4.1   Astfel, modificarea articolului 2 din decizie se referă la domeniul de aplicare al rețelei ca fiind „cooperarea judiciară civilă și comercială”, față de generalizarea termenului folosit anterior, „cooperarea civilă și comercială”.

    3.4.2   De asemenea, se soluționează coordonarea dintre diversele puncte de contact, dacă sunt mai multe, în fiecare stat membru, alegându-se desemnarea unui punct de contact principal.

    3.4.3   Acest punct de contact principal va trebui să beneficieze de asistența unui judecător, care nu numai că va face parte din rețea, ci va funcționa și ca legătură între autoritățile judiciare de la nivel local.

    3.5   Pentru a se respecta obiectivul principal al acestei reforme, articolul 5 se modifică astfel încât să cuprindă cooperarea în materie de informare în cadrul rețelei și al autorităților judiciare, pentru a se putea facilita aplicarea dispozițiilor legale în fiecare caz individual, chiar dacă acesta este din alte state membre sau inclusiv un instrument juridic internațional. CESE consideră că ar constitui o valoare adăugată faptul că rețeaua ar servi la informarea publicului cu privire la cooperarea judiciară existentă și la diversele sisteme judiciare. Scopul acestei extinderi ar fi apropierea de cetățeni și garantarea drepturilor dobândite de cetățeni în raporturile lor de natură civilă și comercială în cadrul UE.

    3.6   Este important de subliniat modificarea procedurii de informare, noua formulare a articolului 8, care recunoaște Registrul de date electronic, pe care va trebui să-l gestioneze Comisia Europeană. CESE dorește să facă numai observația că acest sistem trebuie să beneficieze de mijloacele tehnice și economice adecvate pentru a fi eficient cât mai repede.

    4.   Observații speciale

    4.1   CESE își exprimă acordul cu privire la conținutul reformei propuse, precum și la metoda utilizată pentru a o pune în aplicare. În plus, rețeaua poate fi considerată o reușită a cooperării dintre autoritățile judiciare și profesiile juridice din statele membre.

    4.2   În ciuda recunoașterii caracterului său pozitiv, trebuie subliniat că poziția Danemarcei de observator la întrunirile rețelei lasă o parte din spațiul comun european fără coordonare judiciară, chiar dacă aceste țări țin de aceeași legislație europeană. Cu toate acestea, noul articol 11bis a prevăzut participarea observatorilor la întrunirile rețelei, precum și a noilor membri și țările terțe care fac parte din noua Convenție de la Lugano (4), care vor putea participa la unele întruniri ale rețelei.

    4.3   Un punct care considerăm că ar trebui să beneficieze de o mai mare flexibilitate este termenul scurt de răspuns la cererile de cooperare judiciară, cu toate că recunoaștem eficiența actuală. Trebuie să se recunoască faptul că, dacă se îmbunătățește informarea și dacă va crește numărul țărilor care o folosesc, va fi imposibilă respectarea termenului actual. Trebuie avute în vedere diverse situații în diverse state membre, inclusiv pe plan regional, atât ca organizare, cât și ca mijloace tehnice. Ar trebui să se aștepte pentru a se vedea rezultatul noii reforme, în special în ce privește mijloacele tehnice puse la dispoziția punctelor de contact din cadrul rețelei, mai ales funcționarea registrului.

    Bruxelles, 3 decembrie 2008

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Mario SEPI

    Secretarul general al Comitetului Economic și Social European

    Martin WESTLAKE


    (1)  Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000, JO L 12, 16.1.2001.

    Avizul CESE, JO C 117, 26.4.2000, p. 6.

    (2)  Avizul CESE, JO C 139, 11.5.2001, p. 6

    (3)  Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008, JO L 136, 24.5.2008.

    Avizul CESE, JO C 286, 17.11.2005, p. 1.

    (4)  Adoptată la 30.10.2007.


    Top