EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007TA1219(21)

Raportul privind conturile anuale ale Fundației Europene de Formare pentru exercițiul financiar 2006, însoțit de răspunsurile fundației

JO C 309, 19.12.2007, p. 122–127 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 309/122


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Fundației Europene de Formare pentru exercițiul financiar 2006, însoțit de răspunsurile fundației

(2007/C 309/21)

CUPRINS

1-2

INTRODUCERE

3-6

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

7-8

OBSERVAȚII

Tabelele 1-4

Răspunsurile fundației

INTRODUCERE

1.

Fundația Europeană de Formare (denumită în continuare „fundația”) a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului din 7 mai 1990 (1). Scopul fundației este să sprijine reforma formării profesionale în țările partenere ale Uniunii Europene. Astfel, fundația asistă Comisia în aplicarea a diverse programe (PHARE, TACIS, CARDS și MEDA).

2.

În tabelul 1 sunt prezentate în mod sintetic competențele și activitățile fundației. În tabelele 2, 3 și 4 sunt prezentate, în scop informativ, date-cheie sintetizate din situațiile financiare întocmite de fundație pentru exercițiul financiar 2006.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (2); declarația a fost întocmită în urma examinării conturilor fundației, astfel cum este prevăzut la articolul 248 din Tratatul de instituire a Comunității Europene.

4.

Conturile fundației pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2006 (3) au fost întocmite de către directorul executiv al acesteia, în temeiul articolului 11 din Regulamentul (CEE) nr. 1360/90, și trimise Curții, care trebuie să emită o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea acestor conturi, precum și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente.

5.

Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice ale IFAC și ale INTOSAI, în măsura în care acestea sunt aplicabile în contextul Comunității Europene. Auditul a fost planificat și efectuat astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă conform căreia conturile sunt fiabile, iar operațiunile subiacente sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Curtea a obținut astfel o bază rezonabilă pentru declarația exprimată mai jos:

Fiabilitatea conturilorConturile fundației pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2006 sunt fiabile sub toate aspectele semnificative.Legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacenteOperațiunile subiacente conturilor anuale ale fundației sunt, per ansamblu, conforme cu legile și reglementările în vigoare.Observațiile prezentate mai jos nu pun în discuție declarația Curții.

OBSERVAȚII

7.

Creditele aferente titlului III sunt diferențiate. Articolul 31 din Regulamentul financiar cadru dispune ca bugetul publicat în Jurnalul Oficial să indice atât creditele de angajament, cât și pe cele de plată, cu un calendar de plăți în cazul în care creditele sunt diferențiate. Fundația nu a publicat pentru bugetul său pe 2006 decât creditele de angajament. Acest lucru a contravenit regulilor de prezentare a bugetului.

8.

În 2006, fundația a avut în derulare cu Comisia două contracte multianuale MEDA și TEMPUS, ambele încheiate în 2004. Fondurile furnizate prin aceste contracte sunt considerate a fi venituri alocate. Fundația a înscris în buget valoarea contractuală totală a acestor venituri, în loc să înscrie sumele de primit în fiecare an.

Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 27 septembrie 2007.

Pentru Curtea de Conturi

Hubert WEBER

Președinte


(1)  JO L 131, 23.5.1990, p. 1.

(2)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

(3)  Aceste conturi au fost întocmite la data de 26 iunie 2007 și primite de către Curte la data de 3 iulie 2007.


 

Tabelul 1

Fundația Europeană de Formare (Torino)

Domenii de competență comunitară conform tratatului

Competențele fundației

Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului din 7 mai 1990

Organizare

Resurse puse la dispoziția fundației în 2006

(date pentru 2005)

Produse și servicii furnizate în cursul exercițiului financiar 2006

„Comunitatea desfășoară, în cadrul competențelor sale, acțiuni de cooperare economică, financiară și tehnică cu țări terțe. Aceste acțiuni sunt complementare celor întreprinse de statele membre și coerente cu politica de dezvoltare a Comunității.”

(articolul 181a)

Obiective

să contribuie la dezvoltarea sistemelor de formare profesională ale țărilor din Europa Centrală și de Est, ale statelor independente din fosta Uniune Sovietică beneficiare ale programului de sprijin al reformei și al redresării economice, ca și ale teritoriilor și ale țărilor terțe mediteraneene care beneficiază de măsuri de însoțire financiare și tehnice în sprijinul reformei structurilor lor economice și sociale;

să promoveze coordonarea asistenței acordate țărilor eligibile.

Sarcini

În conformitate cu liniile directoare generale stabilite de Comunitate, fundația acționează în domeniul formării profesionale, acoperind formarea profesională inițială și continuă, precum și reorientarea profesională pentru tineri și adulți, prin intermediul sarcinilor următoare:

asistență în definirea necesităților și priorităților de formare profesională prin punerea în aplicare a măsurilor de asistență tehnică în domeniul formării profesionale și prin cooperarea cu instituțiile corespunzătoare desemnate din țările eligibile;

acționează ca centru de informare pentru a furniza Comunității, statelor membre și țărilor terțe vizate informații privind inițiativele curente și necesitățile viitoare în domeniul formării profesionale și asigură un cadru prin care pot fi dirijate ofertele de asistență.

Consiliul de conducere

un reprezentant al fiecărui stat membru;

trei reprezentanți ai Comisiei;

prezidat de Comisie.

Directorul

numit de către Consiliul de conducere, la propunerea Comisiei.

Forumul consultativ

numit de către Consiliul de conducere;

doi experți din fiecare stat membru;

doi experți din fiecare țară eligibilă;

doi experți din partea partenerilor sociali la nivel european.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană

Auditul intern

Departamentul de audit intern al Comisiei

Descărcarea de gestiune

Parlamentul European, la recomandarea Consiliului

Buget

26,5 (26,3) milioane de euro, din care 19,5 (18,5) milioane de euro provin dintr-o subvenție a Comisiei, iar 7,0 (7,8) milioane de euro provin de la alte organisme, ca venit alocat.

Porțiunea de 7,0 milioane de euro se compune din:

0,98 milioane de euro din partea Ministerului de Externe al Italiei;

4,37 milioane de euro din partea DG EuropeAid – Oficiul de Cooperare (MEDA-ETE);

1,69 milioane de euro din partea DG Educație și Cultură (Tempus)

Situația personalului la 31 decembrie 2006

105 (104) posturi temporare în schema de personal, dintre care 94 (97) posturi ocupate.

32 (22) alte posturi (agenți auxiliari, agenți locali, agenți contractuali)

Personal total: 126 (119), repartizat după cum urmează:

sarcini operaționale: 73 (68);

sarcini administrative: 34 (33);

sarcini mixte: 19 (18).

Activități

Asistența furnizată de fundație acoperă o gamă largă de domenii tehnice, printre care: formarea profesională inițială, învățarea continuă, formarea continuă (destinată adulților), dezvoltarea resurselor umane în companii, politicile de ocupare a forței de muncă, formarea șomerilor, reducerea sărăciei și incluziunea socială, precum și formarea în vederea încurajării dezvoltării locale.

Sprijin pentru Comisie

În 2006, au fost primite din partea Comisiei 97 de noi solicitări de sprijin. Majoritatea acestor solicitări au venit din partea delegațiilor (38 %), a DG EuropeAid – Oficiul de Cooperare (21 %) și a DG Educație și Cultură (16 %), urmate de DG Extindere și Agenția Europeană pentru Reconstrucție (7 %), DG Relații Externe (5 %) și DG Ocuparea Forței de Muncă (4 %). Aceste acțiuni de sprijin au inclus 24 de analize privind situația din țările IEVP (Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat). Gradul de satisfacție a Comisiei în ceea ce privește răspunsul FEF la solicitări a fost de 97 %. Cele mai frecvente cereri au fost în domeniul programării, urmat de cel al politicilor și al contribuțiilor pentru pregătirea instrumentelor de vecinătate europeană și cel al identificării și urmăririi proiectelor.

Informare și analiză

Studii sectoriale de țară, statistici privind învățământul, consiliere acordată țărilor în materie de politici.

Proiecte în sprijinul inovației și al dezvoltării

Ca centru de expertiză, FEF contribuie la construirea de proiecte de dezvoltare pentru testarea de abordări inovatoare în măsură să le permită țărilor partenere să desfășoare reforme ale sistemelor lor de educație și de formare profesională.

Asistență tehnică acordată DG Educație și Cultură pentru punerea în aplicare a programului Tempus

Convenții de asistență cu CARDS, MEDA și Tacis pentru programul Tempus:

Această asistență acoperă întregul ciclu al proiectului. Cuprinde selecția, gestionarea și urmărirea contractelor, precum și informarea și comunicarea, inclusiv sprijin administrativ general. Instrumentele IT precum solicitările și formularele de raport disponibile online au ușurat într-o mare măsură gestionarea administrativă a diverselor cicluri de proiect.

Sursa: informații furnizate de fundație.

Sursa: date furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale: aceste conturi sunt întocmite pe baza contabilității de angajamente.

Tabelul 2

Fundația Europeană de Formare (Torino) – Execuția bugetului pentru exercițiul financiar 2006

(1000 de euro)

Venituri

Cheltuieli

Sursa veniturilor

Venituri înscrise în bugetul definitiv pentru exercițiul financiar

Venituri colectate

Alocarea cheltuielilor

Credite pentru exercițiul financiar

Credite reportate din exercițiul financiar anterior

înscrise

angajate

plătite

reportate

anulate

disponibile

plătite

anulate

Subvenții comunitare

19 450

19 450

Titlul I

Personal (CND)

12 239

11 990

11 427

562

249

478

409

68

Alte venituri

2

64

Titlul II

Administrație (CND)

1 719

1 595

1 158

437

124

326

287

39

Titlul III

Activități de exploatare (CD)

 

 

 

 

 

 

 

 

— CA

5 495

4 970

0

1 918

525

0

0

0

— CP

5 495

0

3 052

0

2 443

1 925

1 474

451

Venit alocat: guvernul italian

980

314

Venit alocat: guvernul italian

980

544

500

480

0

356

0

356

Venit alocat: MEDA-ETE

4 365 (1)

2 000

Venit alocat: MEDA-ETA

4 365 (1)

3 114

1 234

3 131

0

2 365

0

2 365

Venit alocat: TEMPUS

1 686

624

Venit alocat: TEMPUS

1 686

1 616

822

864

0

1 062

0

1 062

Total

26 484

22 452

Total CA

26 484

23 829

18 193

7 392

897

4 587

696

3 890

Total CP

26 484

18 859

18 193

5 474

2 816

6 512

2 170

4 342

CND

:

credite nediferențiate (creditele de angajament sunt egale cu cele de plată).

CD

:

credite diferențiate (creditele de angajament pot diferi de cele de plată).

CA

:

credite de angajament în regim de credite diferențiate.

CP

:

credite de plată în regim de credite diferențiate.

Sursa: date furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.


Tabelul 3

Fundația Europeană de Formare (Torino) – Contul rezultatului economic pentru exercițiile financiare 2006 și 2005

(1000 de euro)

 

2006

2005

Venituri din exploatare

Subvenții comunitare

16 052

18 484

Alte subvenții

314

479

Alte venituri: MEDA-ETE

5 000

Alte venituri: Tempus Asistență Tehnică 2004/05

2 363

Venituri în curs de aprobare: CE–MEDA-ETE și TEMPUS Asistență Tehnică

2 868

Total (a)

19 234

26 326

Cheltuieli de exploatare

Cheltuieli de personal

11 539

11 785

Cheltuieli legate de imobilizări

359

362

Alte cheltuieli administrative

2 580

1 729

Cheltuieli operaționale

7 204

12 237

Total (b)

21 682

26 113

Excedent/(deficit) din activitățile de exploatare (c = a – b)

–2 448

214

Venituri din operațiuni financiare (e)

Cheltuieli cu operațiunile financiare (f)

1

1

Excedent/(deficit) din alte activități decât cele de exploatare (g = e – f)

–1

–1

Rezultatul economic al exercițiului (h = c + g)

–2 449

213


Tabelul 4

Fundația Europeană de Formare (Torino) – Bilanț la 31 decembrie 2006 și 2005

(1000 de euro)

 

2006

2005

Active imobilizate

Imobilizări necorporale

3 053

3 214

Imobilizări corporale

311

213

Active circulante

Stocuri

34

37

Prefinanțare pe termen scurt

1 169

1 266

Creanțe pe termen scurt

339

174

Numerar și echivalente de numerar (2)

12 157

23 665

Total active

17 063

28 569

Datorii pe termen lung

Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

550

205

Datorii pe termen scurt

Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

157

132

Datorii

15 133

24 560

Total datorii

15 840

24 897

Active nete

Excedent/deficit acumulat

3 670

3 458

Rezultatul economic al exercițiului

–2 448

213

Total active nete

1 222

3 671

Total datorii și active nete

17 062

28 568


(1)  Suma inițială înscrisă în buget era de 4 865 000 de euro, din care 500 000 de euro nu au fost plătiți de către Comisie. Pentru a prezenta o imagine clară și exactă, în acest tabel este oferită cifra corectată (4 365 000 de euro).

CND

:

credite nediferențiate (creditele de angajament sunt egale cu cele de plată).

CD

:

credite diferențiate (creditele de angajament pot diferi de cele de plată).

CA

:

credite de angajament în regim de credite diferențiate.

CP

:

credite de plată în regim de credite diferențiate.

Sursa: date furnizate de fundație. Acest tabel prezintă în mod sintetic datele furnizate de fundație în conturile sale anuale. Veniturile colectate și plățile sunt estimate pe baza contabilității de casă.

(2)  Rambursarea de fonduri neutilizate legate de finanțările Tempus.


RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

7.

FEF acceptă observația Curții și se angajează să prezinte bugete distincte pentru creditele de angajament și pentru creditele de plată. S-a pregătit deja acest lucru pentru bugetul rectificativ 2007.

8.

FEF ia notă de observația Curții și, în viitor, va adopta metoda propusă pentru toate contractele.


Top