EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1769

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1769 al Comisiei din 12 septembrie 2023 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative pentru aprobarea organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de sisteme și componente de management al traficului aerian/servicii de navigație aeriană și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/203

C/2023/5202

JO L 228, 15.9.2023, p. 19–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1769/oj

15.9.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 228/19


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/1769 AL COMISIEI

din 12 septembrie 2023

de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative pentru aprobarea organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de sisteme și componente de management al traficului aerian/servicii de navigație aeriană și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/203

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (1), în special articolul 43 alineatul (1) și articolul 62 alineatul (15) litera (c),

întrucât:

(1)

Având în vedere obiectivele și principiile prevăzute la articolele 1 și 4 din Regulamentul (UE) 2018/1139 și, în particular, natura și riscurile activității în cauză, organizațiile implicate în proiectarea sau producția de sisteme de management al traficului aerian/servicii de navigație aeriană (ATM/ANS) și de componente ATM/ANS trebui să aibă obligația de a deține un certificat.

(2)

Pentru a asigura punerea în aplicare și respectarea uniformă a cerințelor esențiale menționate la articolul 40 din Regulamentul (UE) 2018/1139, pentru furnizarea de ATM/ANS, prezentul regulament trebuie să stabilească norme și proceduri pentru eliberarea, menținerea, modificarea, limitarea, suspendarea sau revocarea certificatelor destinate organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de sisteme ATM/ANS și de componente ATM/ANS, precum și a privilegiilor și responsabilităților titularilor de certificate.

(3)

Evaluarea conformității echipamentelor ATM/ANS prevăzută în Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 al Comisiei (2) depinde de natura și de riscurile serviciului ATM/ANS sau de funcționalitatea unui anumit echipament ATM/ANS și se bazează pe metodologiile și bunele practici existente. Regulamentul respectiv stabilește trei tipuri diferite de evaluare a conformității, și anume: certificarea de către agenție a anumitor echipamente ATM/ANS; o declarație din partea unei organizații aprobate implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS și o declarație de conformitate din partea furnizorului de ATM/ANS sau din partea unei organizații aprobate implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS.

(4)

Ciclul de viață tipic al echipamentelor ATM/ANS se compune din diferite etape: proiectare, producție, instalare, operare, întreținere și dezafectare. Furnizorul de ATM/ANS este, în mod normal, responsabil pentru unele dintre aceste etape, în timp ce pentru altele sunt responsabile organizațiile implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS. Prin urmare, este oportun să fie stabilite cerințe comune pentru aprobarea și supravegherea organizațiilor implicate în proiectarea sau producția anumitor echipamente ATM/ANS utilizate la furnizarea de ATM/ANS, în special a celor menționate la punctul 3.1 din anexa VIII la Regulamentul (UE) 2018/1139.

(5)

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”) este responsabilă pentru toate sarcinile autorității competente legate de certificatele și declarațiile aferente sistemelor ATM/ANS și componentelor ATM/ANS („echipamentele ATM/ANS”), inclusiv pentru supraveghere și asigurarea respectării legii. Pentru a se asigura coerența și o evaluare bazată pe riscuri și, printre altele, pentru a se evita suprapunerile și sarcinile administrative și pentru a se promova eficacitatea proceselor de certificare și de supraveghere, respectivele funcții de supraveghere și de asigurare a respectării legii trebuie să fie exercitate de agenție. În scopul certificării sau al examinării declarațiilor privind echipamentele ATM/ANS, este necesar ca agenția să supravegheze și procesele instituite de organizațiile de proiectare și de producție, inclusiv, dacă este necesar, certificarea acestor organizații. Prin urmare, agenția trebuie să fie responsabilă cu aprobarea organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS și, în același timp, cu atestarea echipamentelor ATM/ANS.

(6)

Competența agenției de a certifica organizațiile de proiectare sau de producție trebuie să permită, de asemenea, o abordare nediscriminatorie și armonizată în raport cu toate organizațiile de proiectare sau de producție care solicită un certificat în temeiul prezentului regulament. Echipamentele ATM/ANS introduse pe piața Uniunii pot fi utilizate în toate statele membre și pentru toate tipurile de servicii, indiferent dacă sunt utilizate de furnizori de ATM/ANS care își desfășoară activitatea în unul sau mai multe state membre. Nu este posibil să se clasifice organizațiile implicate în proiectare și producție pe baza viitorului lor catalog de echipamente care urmează să fie utilizate la nivel local sau la nivelul Uniunii. Același principiu trebuie respectat atunci când agenția alocă sarcini de certificare și de supraveghere.

(7)

În conformitate cu articolul 29 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2021/696 al Parlamentului European și al Consiliului (3), Agenției Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA) i-a fost încredințată sarcina de a gestiona exploatarea Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS), astfel cum se prevede la articolul 44 din regulamentul respectiv. Exploatarea EGNOS acoperă, printre alte acțiuni, sprijinirea activităților de certificare și de standardizare. EUSPA nu îndeplinește singură toate sarcinile legate de exploatarea EGNOS, ci se bazează pe expertiza altor entități, în special a Agenției Spațiale Europene (ESA), în ceea ce privește activitățile legate de evoluția sistemului și de proiectarea și dezvoltarea unor părți ale segmentului terestru. Prin urmare, EUSPA trebuie să fie considerată echivalentă cu o organizație de proiectare sau de producție în contextul prezentului regulament.

(8)

În conformitate cu rolurile și responsabilitățile EUSPA și ale ESA, definite în Regulamentul (UE) 2021/696, nu există o entitate unică responsabilă cu proiectarea sistemului EGNOS și a echipamentelor sale și, prin urmare, nu există o organizație unică de proiectare și de producție care să poată fi aprobată de AESA.

(9)

În consecință, particularitățile structurii aferente activității de proiectare a sistemului EGNOS necesită mijloace specifice pentru demonstrarea conformării cu cerințele esențiale prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1139, ținând cont de faptul că EGNOS este un serviciu multimodal care trebuie să respecte și cerințe de reglementare relevante pentru alte sectoare.

(10)

Ambele agenții trebuie să coopereze pentru a asigura conformarea sistemului EGNOS cu standardele OACI relevante, astfel încât mijloacele respective să garanteze un nivel de siguranță și de interoperabilitate echivalent cu cel care rezultă din aplicarea integrală a cerințelor de proiectare și de producție din prezentul regulament. Cooperarea va include, de asemenea, consultarea EUSPA pentru elaborarea de specificații detaliate.

(11)

Prezentul regulament a ținut cont în mod corespunzător de conținutul Planului general pentru ATM și de capacitățile tehnologice cuprinse în acesta.

(12)

Agenția a pregătit un proiect de norme de punere în aplicare, pe care l-a înaintat Comisiei împreună cu Avizul nr. 01/2023, în conformitate cu articolul 75 alineatul (2) literele (b) și (c) și cu articolul 76 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1139.

(13)

Pentru a utiliza în mod optim resursele și expertiza existente, agenția poate solicita sprijin administrativ din partea autorităților naționale competente atunci când își execută sarcinile de certificare, de supraveghere și de asigurare a respectării legii în temeiul prezentului regulament. Acest sprijin administrativ nu trebuie să constituie o delegare de competențe sau de responsabilități aferente sarcinilor.

(14)

Pentru a include organizațiile de proiectare sau de producție de echipamente ATM/ANS în sfera de aplicare a gestionării riscurilor la adresa securității informațiilor cu impact potențial asupra siguranței aviației, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203 trebuie să fie modificat.

(15)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 127 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1139,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește cerințele tehnice și procedurile administrative pentru aprobarea organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de sisteme ATM/ANS și de componente ATM/ANS care fac obiectul certificării în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 sau al declarației de conformare a proiectului în conformitate cu articolul 5 din regulamentul respectiv.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„echipamente ATM/ANS” înseamnă componentele ATM/ANS definite la articolul 3 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2018/1139 și sistemele ATM/ANS definite la articolul 3 alineatul (7) din regulamentul respectiv, cu excepția componentelor de bord, care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 748/2012 al Comisiei (4);

2.

„directivă privind echipamentele ATM/ANS” înseamnă un document emis de agenție, care mandatează acțiunile ce trebuie întreprinse de furnizorii de ATM/ANS cu privire la echipamentele ATM/ANS pentru a răspunde unor carențe în materie de siguranță și/sau securitate care au fost identificate și pentru a restabili performanțele și interoperabilitatea respectivelor echipamente ATM/ANS, atunci când există elemente de probă care arată că siguranța, securitatea, performanța sau interoperabilitatea echipamentelor respective poate fi altminteri compromisă.

Articolul 3

Cerințe privind autoritatea competentă

(1)   În sensul prezentului regulament, autoritatea competentă responsabilă cu acordarea de aprobări organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS și cu supravegherea și asigurarea respectării legislației în ceea ce privește organizațiile respective este agenția.

(2)   Agenția trebuie să îndeplinească cerințele detaliate prevăzute în anexa I (partea DPO.AR) atunci când efectuează certificarea, investigațiile, inspecțiile, auditurile și alte activități de monitorizare necesare pentru a asigura supravegherea eficace a organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS care fac obiectul prezentului regulament. Agenția poate solicita sprijin administrativ din partea autorităților naționale competente pentru îndeplinirea sarcinilor sale legate de certificare, de supraveghere și de asigurarea respectării legii, atunci când își execută funcțiile în temeiul prezentului regulament.

Articolul 4

Organizații implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS

(1)   O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS care fac obiectul certificării în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 sau al declarației de conformare a proiectului în conformitate cu articolul 5 din regulamentul respectiv trebuie să își demonstreze capacitățile de organizație de proiectare sau de producție de echipamente ATM/ANS în conformitate cu anexa II (partea DPO.OR).

(2)   Se consideră că organizațiile implicate în proiectarea sau producția echipamentelor ATM/ANS ale Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS) se conformează cerințelor din anexa II la prezentul regulament prin demonstrarea conformității lor cu Regulamentul (UE) 2021/696 și cu standardele de management, proiectare și calitate aplicabile EGNOS în temeiul regulamentului respectiv. Aceste organizații nu au obligația de a fi aprobate de agenție.

Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial trebuie să se asigure, în rolul său de organizație de proiectare sau de producție, că celelalte organizații implicate în proiectarea sau producția echipamentelor EGNOS urmează procese de proiectare și de producție care au ca rezultat un nivel de siguranță și de interoperabilitate echivalent cu cel din anexa II (partea DPO.OR).

Articolul 5

Modificări ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/203 (5)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2 alineatul (1), se adaugă litera (j) cu următorul text:

„(j)

organizații aprobate implicate în proiectarea sau producția de sisteme ATM/ANS și de componente ATM/ANS care fac obiectul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1769 al Comisiei (*1).

(*1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1769 al Comisiei din 12 septembrie 2023 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative pentru aprobarea organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de sisteme și componente de management al traficului aerian/servicii de navigație aeriană și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/203 (JO L 228, ….9.2023, p. 19).” "

2.

La articolul 6 alineatul (1), se adaugă litera (h) cu următorul text:

„(h)

în ceea ce privește organizațiile menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (j), autoritatea competentă desemnată în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1769.”

Articolul 6

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 septembrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 212, 22.8.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 al Comisiei din 14 iulie 2023 de stabilire a unor norme detaliate pentru certificarea și declararea sistemelor de management al traficului aerian/de servicii de navigație aeriană și a componentelor managementului traficului aerian/serviciilor de navigație aeriană (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

(3)  Regulamentul (UE) 2021/696 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a Programului spațial al Uniunii și a Agenției Uniunii Europene pentru Programul spațial și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 912/2010, (UE) nr. 1285/2013 și (UE) nr. 377/2014 și a Deciziei 541/2014/UE (JO L 170, 12.5.2021, p. 69).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 748/2012 al Comisiei din 3 august 2012 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și echipamentelor aferente, precum și certificarea organizațiilor de proiectare și producție (JO L 224, 21.8.2012, p. 1).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203 al Comisiei din 27 octombrie 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la managementul riscurilor în materie de securitate a informațiilor cu impact potențial asupra siguranței aviației, impuse organizațiilor care intră sub incidența Regulamentelor (UE) nr. 1321/2014, (UE) nr. 965/2012, (UE) nr. 1178/2011, (UE) 2015/340 ale Comisiei și a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2017/373 și (UE) 2021/664 ale Comisiei, precum și autorităților competente care intră sub incidența Regulamentelor (UE) nr. 748/2012, (UE) nr. 1321/2014, (UE) nr. 965/2012, (UE) nr. 1178/2011, (UE) 2015/340 și (UE) nr. 139/2014 ale Comisiei și a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2017/373 și (UE) 2021/664 ale Comisiei, și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1178/2011, (UE) nr. 748/2012, (UE) nr. 965/2012, (UE) nr. 139/2014, (UE) nr. 1321/2014, (UE) 2015/340 ale Comisiei și a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2017/373 și (UE) 2021/664 ale Comisiei (JO L 31, 2.2.2023, p. 1).


ANEXA I

CERINȚE APLICABILE AGENȚIEI

(Partea DPO.AR)

SUBPARTEA A   CERINȚE GENERALE (DPO.AR.A)

DPO.AR.A.001   Domeniul de aplicare

Prezenta anexă stabilește cerințele aplicabile sistemelor de administrare și de management ale agenției, atunci când aceasta își exercită sarcinile și responsabilitățile în materie de certificare, de supraveghere și de asigurare a respectării legii de către organizațiile de proiectare sau de producție.

DPO.AR.A.010   Reacția imediată la o problemă de siguranță, securitate și interoperabilitate

(a)

Fără a aduce atingere Regulamentului (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (1) și actelor delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia, agenția trebuie să implementeze un sistem pentru colectarea, analizarea și difuzarea în mod corespunzător a informațiilor privind siguranța, securitatea și interoperabilitatea.

(b)

La primirea informațiilor menționate la litera (a), agenția trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a aborda orice problemă identificată în materie de siguranță, securitate sau interoperabilitate, inclusiv prin emiterea de directive privind echipamentele ATM/ANS în conformitate cu punctul ATM/ANS.EQMT.AR.A.030 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/1768.

(c)

Măsurile luate în temeiul literei (b) trebuie să fie notificate imediat organizației vizate, care este obligată să le respecte, în conformitate cu punctul DPO.OR.A.035. Autoritățile competente ale furnizorilor de ATM/ANS în cauză trebuie să fie și ele notificate.

DPO.AR.A.015   Reacția imediată la un incident sau la o vulnerabilitate în materie de securitate a informațiilor cu impact asupra siguranței aviației

(a)

Agenția trebuie să implementeze un sistem de colectare, analizare și difuzare corespunzătoare a informațiilor referitoare la incidentele și vulnerabilitățile în materie de securitate a informațiilor cu impact potențial asupra siguranței aviației, care sunt raportate de organizații. Aceste activități trebuie să se desfășoare în coordonare cu orice altă autoritate relevantă responsabilă cu securitatea informațiilor sau cu securitatea cibernetică pe teritoriul statului membru, pentru a spori coordonarea și compatibilitatea sistemelor de raportare.

(b)

La primirea informațiilor menționate la litera (a), agenția trebuie să ia măsurile adecvate pentru abordarea impactului potențial asupra siguranței aviației al incidentului sau al vulnerabilității în materie de securitate a informațiilor.

(c)

Măsurile luate în conformitate cu litera (b) se notifică imediat tuturor persoanelor sau organizațiilor care trebuie să le respecte în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1139 și al actelor delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul său. Agenția trebuie să notifice aceste măsuri și autorităților competente din statele membre vizate.

SUBPARTEA B   MANAGEMENT (DPO.AR.B)

DPO.AR.B.001   Sistemul de management

(a)

Agenția trebuie să instituie și să întrețină un sistem de management care să cuprindă cel puțin următoarele elemente:

1.

politici și proceduri documentate în vederea descrierii organizării sale, a mijloacelor și metodelor de stabilire a conformării cu Regulamentul (UE) 2018/1139 și cu actele delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul său, după caz, pentru a își exercita sarcinile de certificare, supraveghere și asigurare a respectării legii; procedurile trebuie actualizate în permanență și trebuie să servească drept documente de lucru de bază în cadrul agenției, pentru toate sarcinile aferente;

2.

un număr suficient de membri ai personalului pentru a își executa sarcinile și a își îndeplini responsabilitățile ce îi revin în temeiul prezentului regulament; un sistem de planificare a disponibilității personalului, pentru a asigura îndeplinirea corespunzătoare a tuturor sarcinilor aferente;

3.

personal calificat pentru executarea sarcinilor care îi sunt atribuite, deținând experiența și cunoștințele necesare și care a beneficiat de formare inițială și de formări periodice care îi asigură competența continuă;

4.

dotări și birouri adecvate pentru îndeplinirea sarcinilor care îi sunt atribuite;

5.

o funcție de monitorizare a conformității sistemului de management cu cerințele relevante și a gradului de adecvare al procedurilor, inclusiv instituirea unui proces de audit intern și a unui proces de management al riscurilor în materie de siguranță; funcția de monitorizare a conformității trebuie să includă un sistem prin care cadrele superioare de conducere ale agenției să primească feedback în legătură cu constatările de audit, în vederea asigurării implementării unor acțiuni corective, după caz;

6.

o persoană sau un grup de persoane care să fie răspunzătoare, în ultimă instanță, în fața cadrelor superioare de conducere ale agenției pentru funcția de monitorizare a conformității.

(b)

Pentru fiecare domeniu de activitate inclus în sistemul de management, agenția trebuie să atribuie uneia sau mai multor persoane răspunderea generală pentru managementul sarcinii (sarcinilor) relevante.

(c)

Agenția trebuie să stabilească proceduri pentru participarea sa la un schimb reciproc al tuturor informațiilor necesare cu orice altă autoritate sau autorități competente menționate la articolul 4 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/373 al Comisiei (2) și trebuie să le ofere sau să le solicite asistență, inclusiv orice informații care rezultă din raportarea obligatorie și voluntară a evenimentelor, astfel cum se prevede la punctul DPO.OR.A.045.

(d)

Sistemul de management instituit și întreținut de agenție trebuie să fie conform cu anexa I (partea IS.AR) la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203, pentru a asigura managementul corespunzător al riscurilor în materie de securitate a informațiilor care pot avea un impact asupra siguranței aviației.

DPO.AR.B.010   Modificări aduse sistemului de management

(a)

Agenția trebuie să dispună de un sistem pentru identificarea modificărilor care îi afectează capacitatea de a își executa sarcinile și de a se achita de responsabilitățile prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1139 și în actele delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia. Respectivul sistem trebuie să îi permită agenției să ia măsurile necesare pentru a garanta faptul că sistemul său de management rămâne adecvat și eficient.

(b)

Agenția trebuie să își actualizeze sistemul de management pentru a reflecta în timp util orice modificare a Regulamentului (UE) 2018/1139 și a actelor delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia, astfel încât să asigure o implementare eficace a sistemului său de management.

DPO.AR.B.015   Evidența documentelor

(a)

Agenția trebuie să instituie și să întrețină un sistem de evidență a documentelor care să permită stocarea adecvată, accesibilitatea și trasabilitatea fiabilă a:

1.

politicilor și procedurilor documentate ale sistemului de management;

2.

pregătirii, calificării și autorizării personalului impuse de punctul DPO.AR.B.001 litera (a) subpunctul 3;

3.

alocării sarcinilor, acoperind elementele prevăzute la punctul ATM/ANS.EQMT.AR.A.020 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/1768, precum și a detaliilor sarcinilor alocate;

4.

procesului de aprobare în ceea ce privește organizațiile implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS, a procesului de certificare și a înregistrării declarațiilor de conformare a proiectului pentru echipamentele ATM/ANS și supravegherea continuă, inclusiv:

(i)

cererile de eliberare a aprobărilor;

(ii)

aprobările eliberate organizațiilor implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS, inclusiv privilegiile asociate și orice modificări ale acestora;

(iii)

certificatele eliberate pentru echipamente ATM/ANS, inclusiv orice modificări pe care le-a adus acestora;

(iv)

toate declarațiile valabile de conformare a proiectului echipamentelor ATM/ANS pe care le-a înregistrat;

(v)

programul de supraveghere continuă al agenției, incluzând toate evidențele evaluărilor, auditurilor și inspecțiilor;

(vi)

o copie a programului de supraveghere, care să conțină datele la care sunt prevăzute auditurile, precum și datele la care auditurile au fost efectuate;

(vii)

copii ale întregii corespondențe oficiale;

(viii)

recomandări pentru eliberarea sau prelungirea unui certificat sau prelungirea înregistrării unei declarații, detalii privind constatările și acțiunile întreprinse de organizații pentru a le închide, inclusiv data închiderii, acțiuni de asigurare a respectării legislației și observații;

(ix)

orice raport de evaluare, de audit sau de inspecție;

(x)

copii ale tuturor manualelor, procedurilor și proceselor organizației și ale modificărilor acestora;

(xi)

copii ale oricăror altor documente aprobate de agenție;

5.

notificarea și evaluarea mijloacelor alternative de conformare propuse de organizațiile implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS și evaluarea acestor mijloace alternative de conformare;

6.

informații privind siguranța, directive privind echipamentele ATM/ANS și măsuri subsecvente;

7.

utilizarea dispozițiilor privind flexibilitatea în temeiul articolului 76 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1139.

(b)

Agenția trebuie să păstreze o listă a tuturor certificatelor pe care le-a eliberat și a oricăror declarații pe care le-a înregistrat.

(c)

Toate evidențele menționate la literele (a) și (b) trebuie stocate într-un mod care să asigure protecția împotriva deteriorării, modificării și furtului și trebuie păstrate pentru o perioadă minimă de cinci ani de la încetarea valabilității aprobărilor și a certificatelor sau de la retragerea declarațiilor, sub rezerva legislației aplicabile privind protecția datelor.

SUBPARTEA C   CERTIFICARE, SUPRAVEGHERE ȘI ASIGURAREA RESPECTĂRII LEGISLAȚIEI (DPO.AR.C)

DPO.AR.C.001   Eliberarea aprobărilor pentru organizațiile implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS

(a)

La primirea unei cereri de autorizare a unei organizații implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS, agenția trebuie să verifice conformitatea organizației cu cerințele prevăzute în anexele II și III la Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 și în anexa II la prezentul regulament.

(b)

Agenția poate solicita orice audit, inspecție sau evaluare pe care le consideră necesare înainte de a emite aprobarea, împreună cu toate informațiile relevante prevăzute în apendicele 1 la prezenta anexă.

(c)

Aprobarea se eliberează pe o durată nelimitată. Privilegiile legate de activitățile pe care organizația le poate desfășura conform aprobării trebuie să fie specificate în condițiile anexate aprobării.

1.

În ceea ce privește o organizație implicată în proiectarea de echipamente ATM/ANS, condițiile trebuie să specifice tipul de activitate de proiectare și categoriile de echipamente ATM/ANS pentru care organizația deține o aprobare, precum și privilegiile pe care organizația le poate exercita conform aprobării.

2.

În ceea ce privește o organizație implicată în producția de echipamente ATM/ANS, condițiile trebuie să specifice domeniul de activitate și categoriile de echipamente sau de echipamente ATM/ANS, sau ambele, pentru care titularul aprobării are dreptul de a exercita privilegiile.

(d)

Aprobarea nu se eliberează în cazul în care o constatare de nivelul 1, menționată la DPO.AR.C.015, rămâne deschisă. În circumstanțe excepționale, organizația trebuie să evalueze constatările care nu sunt de nivelul 1 și să reducă riscurile în funcție de necesități, iar agenția trebuie să aprobe un plan de acțiuni corective pentru închiderea constatărilor înainte de eliberarea aprobării.

(e)

Fiecare modificare a aprobării și a condițiilor acesteia trebuie să fie aprobată de agenție.

DPO.AR.C.005   Programul de supraveghere

(a)

Agenția trebuie să elaboreze și să actualizeze anual un program de supraveghere care să țină cont de natura specifică a organizațiilor pe care le supraveghează, de complexitatea activităților acestora și de rezultatele activităților anterioare de certificare sau de supraveghere, și care să fie întemeiat pe evaluarea riscurilor asociate. Programul de supraveghere trebuie să includă audituri, care trebuie:

1.

să acopere toate domeniile care ar putea ridica probleme, concentrându-se asupra domeniilor în care în trecut au fost identificate probleme;

2.

să acopere toate organizațiile, certificatele și declarațiile aflate sub supravegherea agenției;

3.

să acopere mijloacele implementate de organizație pentru a asigura competența personalului său;

4.

să asigure desfășurarea auditurilor într-un mod proporțional cu nivelul de risc prezentat de activitățile organizației;

5.

să asigure faptul că, pentru organizațiile aflate sub supravegherea sa, se aplică un ciclu de planificare a supravegherii care nu depășește 24 de luni.

Ciclul de planificare a supravegherii poate fi redus dacă există dovezi că performanța în materie de siguranță a organizației a scăzut.

Ciclul de planificare a supravegherii poate fi extins până la maximum 36 de luni dacă agenția a constatat că, în decursul celor 24 de luni anterioare:

(i)

organizația a demonstrat în mod continuu conformitatea cu cerințele de gestionare a modificărilor de la punctul DPO.OR.B.005;

(ii)

nu s-au emis constatări de nivelul 1, menționate la DPO.AR.C.015;

(iii)

toate acțiunile corective menționate la punctul DPO.AR.C.015 au fost implementate în termenul acceptat sau prelungit de agenție, astfel cum este definit la punctul DPO.AR.C.015.

Dacă, pe lângă punctele (i), (ii) și (iii), organizația a instituit un sistem eficace de raportare continuă către agenție a conformității sale cu reglementările, care a fost aprobat, ciclul de planificare a supravegherii poate fi prelungit la maximum 48 de luni;

6.

să asigure monitorizarea implementării acțiunilor corective menționate la punctul DPO.AR.C.015;

7.

să facă obiectul consultării cu organizațiile în cauză și, ulterior, al notificării sale;

8.

să indice intervalele planificate pentru inspecțiile diferitelor situri, dacă este necesar.

(b)

Agenția poate decide să modifice obiectivele și sfera de acoperire a auditurilor programate, inclusiv prin efectuarea de analize ale documentelor și prin audituri suplimentare, ori de câte ori este necesar.

(c)

Agenția decide ce acorduri, elemente, amplasamente fizice și activități urmează să fie auditate într-un interval de timp specificat.

(d)

Observațiile și constatările auditurilor emise în conformitate cu punctul DPO.AR.C.015 trebuie să fie documentate.

(e)

Constatările trebuie să fie susținute de dovezi și trebuie să fie definite în ceea ce privește cerințele aplicabile și modalitățile de implementare a acestora pe baza cărora s-a efectuat auditul.

(f)

Se elaborează un raport de audit, incluzând detaliile constatărilor și ale observațiilor, care se comunică organizației în cauză.

DPO.AR.C.010   Modificări ale sistemului de management al securității informațiilor

(a)

Pentru modificările gestionate și notificate agenției în conformitate cu procedura prevăzută la punctul IS.I.OR.255 litera (a) din anexa II (partea IS.I.OR) la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203, agenția trebuie să includă examinarea modificărilor respective în programul său de supraveghere continuă, în conformitate cu principiile stabilite la punctul DPO.AR.C.005 din prezenta anexă. În cazul în care se constată orice fel de neconformitate, agenția trebuie să notifice acest lucru organizației, să solicite modificări suplimentare și să acționeze în conformitate cu punctul DPO.AR.C.015 din prezenta anexă.

(b)

În ceea ce privește alte modificări care necesită o cerere de aprobare în conformitate cu punctul IS.I.OR.255 litera (b) din anexa II (partea IS.I.OR) la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203:

1.

la primirea cererii de efectuare a modificării, agenția trebuie să verifice dacă organizația îndeplinește cerințele aplicabile înainte de a elibera respectiva aprobare;

2.

agenția trebuie să stabilească condițiile în care organizația își poate desfășura activitatea pe durata implementării modificării;

3.

dacă a constatat că organizația îndeplinește cerințele aplicabile, agenția trebuie să aprobe modificarea.

DPO.AR.C.015   Constatări, acțiuni corective și măsuri de asigurare a respectării legislației

(a)

Atunci când, în cursul investigației, al supravegherii sau prin orice alte mijloace, agenția constată că o procedură sau un manual prevăzute de prezentul regulament, sau un certificat sau o declarație eliberate în conformitate cu prezentul regulament nu sunt conforme cu cerințele aplicabile din prezentul regulament, ea trebuie să formuleze o constatare, fără a aduce atingere niciunei alte acțiuni suplimentare prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1139.

(b)

Agenția trebuie să dispună de un sistem pentru:

1.

analizarea constatărilor din perspectiva importanței lor în ceea ce privește siguranța și interoperabilitatea;

2.

identificarea de măsuri adecvate pentru asigurarea respectării legislației, inclusiv suspendarea sau revocarea aprobărilor și a certificatelor;

3.

emiterea de directive pe baza riscului pe care îl prezintă neconformitatea organizației.

(c)

Agenția trebuie să formuleze o constatare de nivelul 1 atunci când identifică orice neconformitate semnificativă cu baza de certificare ATM/ANS, în conformitate cu punctul ATM/ANS.EQMT.AR.B.001 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/1768, care poate conduce la o neconformitate necontrolată și la o potențială situație nedorită.

Constatările de nivelul 1 trebuie să includă, dar nu se limitează la:

1.

promulgarea unor proceduri operaționale care prezintă un risc semnificativ pentru activitățile organizației;

2.

obținerea sau menținerea valabilității aprobării primite de organizație prin prezentarea de documente justificative falsificate;

3.

dovada unor practici neregulamentare sau a utilizării frauduloase a aprobării primite de organizație;

4.

lipsa unui cadru de conducere responsabil.

(d)

Agenția trebuie să formuleze o constatare de nivelul 2 atunci când se constată neconformitatea cu oricare dintre următoarele:

(i)

cerințele aplicabile din Regulamentul (UE) 2018/1139;

(ii)

actele delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1139;

(iii)

procedurile și manualele prevăzute de Regulamentul (UE) 2018/1139 sau

(iv)

aprobarea eliberată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1139,

care nu este clasificată drept constatare de nivelul 1.

(e)

Atunci când se formulează o constatare, agenția, fără a aduce atingere niciunei acțiuni suplimentare impuse de Regulamentul (UE) 2018/1139 și de actele delegate și de punere în aplicare adoptate pe baza acestuia, trebuie să comunice constatarea în scris organizației în cauză și să îi solicite să ia măsuri corective pentru a remedia neconformitatea sau neconformitățile identificate.

1.

În cazul constatărilor de nivelul 1, agenția trebuie să ia imediat măsuri adecvate de asigurare a respectării legislației și poate, dacă este cazul, să limiteze, să suspende sau să revoce, integral sau parțial, aprobarea până la luarea unor măsuri corective eficace de către organizație.

2.

În cazul constatărilor de nivelul 2, agenția trebuie:

(i)

să acorde organizației o perioadă de implementare a acțiunilor corective, ca parte a unui plan de acțiune, corespunzătoare naturii constatării;

(ii)

să evalueze acțiunile corective și planul de implementare propuse de organizație și, dacă evaluarea concluzionează că acestea sunt suficiente pentru a soluționa neconformitatea, să le accepte;

3.

În cazul constatărilor de nivelul 2, dacă organizația nu depune un plan de acțiuni corective care să fie acceptabil pentru agenție în lumina constatării sau dacă organizația nu execută acțiunile corective în termenul acceptat sau prelungit de agenție, constatarea este transformată în constatare de nivelul 1 și se iau măsurile prevăzute la litera (e) subpunctul 1.

(f)

Pentru acele cazuri care nu impun formularea de constatări de nivelul 1 și 2, agenția poate emite observații.

(g)

Agenția trebuie:

1.

să suspende un certificat în cazul în care consideră că există motive întemeiate pentru a considera o astfel de acțiune necesară pentru prevenirea unei amenințări credibile la adresa siguranței, securității, performanțelor sau interoperabilității echipamentelor ATM/ANS;

2.

să emită o directivă privind echipamentele ATM/ANS în condițiile prevăzute la punctul ATM/ANS.EQMT.AR.A.030 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2023/1768;

3.

să suspende, să revoce sau să limiteze un certificat dacă o astfel de acțiune este necesară în conformitate cu litera (c);

4.

să ia imediat măsurile adecvate și necesare pentru a limita sau a interzice activitățile unei organizații sau ale unei persoane fizice sau juridice, atunci când consideră că există motive întemeiate pentru care o astfel de acțiune este necesară pentru a preveni o amenințare credibilă la adresa echipamentelor ATM/ANS;

5.

să înregistreze o declarație de conformare a proiectului numai după ce au fost soluționate toate constatările anchetei inițiale de supraveghere;

6.

să elimine din registru, în mod temporar sau permanent, o declarație de conformare a proiectului atunci când în opinia sa există motive întemeiate pentru a considera o astfel de acțiune necesară pentru prevenirea unei amenințări credibile la adresa siguranței, securității, performanțelor sau interoperabilității echipamentelor ATM/ANS;

7.

să ia orice măsuri suplimentare necesare în materie de asigurare a respectării legislației, pentru a asigura rectificarea oricărei neconformități cu cerințele esențiale din anexa VIII și, după caz, din anexa VII la Regulamentul (UE) 2018/1139 și cu prezenta anexă și, dacă este necesar, pentru a atenua consecințele acesteia.

(h)

Atunci când ia măsuri de asigurare a respectării legislației în conformitate cu litera (g), agenția trebuie să le notifice destinatarului, să precizeze motivele care stau la baza acestora și să îl informeze pe destinatar cu privire la dreptul său de a introduce o cale de atac.


(1)  Regulamentul (UE) nr. 376/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 privind raportarea, analiza și acțiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviație civilă, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2003/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și a Regulamentelor (CE) nr. 1321/2007 și (CE) nr. 1330/2007 ale Comisiei (JO L 122, 24.4.2014, p. 18).

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/373 al Comisiei din 1 martie 2017 de stabilire a unor cerințe comune pentru furnizorii de management al traficului aerian/servicii de navigație aeriană și de alte funcții ale rețelei de management al traficului aerian și pentru supravegherea acestora, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 482/2008, a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 1034/2011, (UE) nr. 1035/2011 și (UE) 2016/1377, precum și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 677/2011 (JO L 62, 8.3.2017, p. 1).


Apendicele 1

SPECIFICAȚII ALE APROBĂRII UNEI ORGANIZAȚII IMPLICATE ÎN PROIECTAREA SAU PRODUCȚIA DE ECHIPAMENTE ATM/ANS

Aprobarea trebuie să specifice:

(a)

agenția, în calitate de autoritate competentă care eliberează aprobarea;

(b)

numele și adresa completă a solicitantului;

(c)

domeniul de activitate al solicitantului;

(d)

locul în care urmează să se desfășoare activitățile;

(e)

privilegiile asociate pentru care solicitantul a primit aprobarea;

(f)

o declarație privind conformitatea solicitantului și respectarea de către acesta a cerințelor aplicabile;

(g)

data eliberării și valabilitatea aprobării;

(h)

condițiile sau limitările suplimentare aferente.


ANEXA II

CERINȚE APLICABILE ORGANIZAȚIILOR IMPLICATE ÎN PROIECTAREA SAU PRODUCȚIA DE ECHIPAMENTE ATM/ANS

(Partea DPO.OR)

SUBPARTEA A   CERINȚE GENERALE (DPO.OR.A)

DPO.OR.A.001   Domeniul de aplicare

Prezenta anexă stabilește cerințele comune în ceea ce privește drepturile și obligațiile unui solicitant și ale unui titular al unei aprobări de organizație de proiectare sau de producție de echipamente ATM/ANS.

DPO.OR.A.005   Eligibilitatea

Orice persoană fizică sau juridică care și-a demonstrat sau urmează să își demonstreze capacitatea de a proiecta sau de a produce echipamente ATM/ANS în conformitate cu punctul DPO.OR.A.010 poate solicita o aprobare de organizație de proiectare sau de producție în condițiile prevăzute în prezenta anexă.

DPO.OR.A.010   Cererea de aprobare de organizație de proiectare sau de producție și demonstrarea capacității

(a)

Cererea de aprobare de organizație de proiectare sau de producție se întocmește în forma și modul stabilite de agenție.

(b)

Pentru a obține o aprobare, o organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să respecte cerințele stabilite în prezentul regulament, atunci când cerințele respective sunt aplicabile proiectării sau producției de sisteme ATM/ANS și de componente ATM/ANS pe care organizația o efectuează sau intenționează să o efectueze.

DPO.OR.A.015   Prezentarea organizației

(a)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să elaboreze și să întrețină o prezentare a organizației, care să ofere următoarele informații:

1.

o declarație semnată de managerul responsabil, care să ateste că manualul de prezentare al organizației și orice manuale aferente care definesc conformitatea organizației cu cerințele vor fi respectate în permanență;

2.

titlul (titlurile) și numele managerului (managerilor) principal(i), astfel cum se menționează la punctul DPO.OR.B.020;

3.

îndatoririle și responsabilitățile managerului (managerilor), inclusiv aspectele pentru care acesta (aceștia) poate (pot) trata direct cu agenția în numele organizației;

4.

o organigramă a organizației care să indice liniile de responsabilitate și răspundere ale managerilor la nivelul întregii organizații, inclusiv răspunderea directă a managerului responsabil;

5.

o descriere generală a resurselor umane ale organizației;

6.

o descriere generală a instalațiilor situate la fiecare amplasament specificat în aprobarea organizației;

7.

o descriere generală a domeniului de activitate al organizației, relevantă din punct de vedere al condițiilor de aprobare;

8.

procedura (procedurile) pentru verificarea și demonstrarea faptului că proiectul echipamentelor ATM/ANS sau modificările aduse acestuia respectă specificațiile și cerințele detaliate aplicabile, astfel cum sunt stabilite prin Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 și nu au caracteristici prezentând carențe în materie de siguranță sau de securitate, după caz;

9.

procedura pentru pregătirea și întreținerea datelor și a evidențelor tehnice, pentru fiecare model al fiecărui echipament ATM/ANS pentru care a fost emis un certificat sau o declarație de conformare a proiectului în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2023/1768, după caz;

10.

procedura (procedurile) de notificare a modificărilor organizaționale către agenție;

11.

procedura de modificare a prezentării organizației;

12.

o descriere, directă sau prin trimiteri încrucișate, a sistemului și a procedurii (procedurilor) de management ale organizației;

13.

o descriere, directă sau prin trimiteri încrucișate, a gestionării contractanților și a procedurii (procedurilor) de supraveghere menționate la punctul DPO.OR.B.015 din prezenta anexă.

(b)

Prezentarea organizației de producție trebuie să fie modificată, atunci când este necesar, astfel încât ea să rămână o descriere la zi a organizației de producție, iar o copie a acestei prezentări, inclusiv a modificărilor aduse, trebuie să fie transmisă agenției.

(c)

Cererile de aprobare a unei modificări menționate la punctul DPO.OR.B.005 din prezenta anexă trebuie să se bazeze pe depunerea modificărilor propuse referitoare la prezentarea întreprinderii.

DPO.OR.A.025   Durata, menținerea valabilității și privilegiile unei aprobări de organizație

(a)

Aprobarea unei organizații rămâne valabilă pe o perioadă nelimitată de timp, cu condiția ca:

1.

organizația să rămână conformă cu Regulamentul (UE) 2018/1139 și cu actele delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia;

2.

aprobarea să nu fi făcut obiectul unei renunțări din partea organizației sau să nu fi fost suspendată sau revocată de agenție.

(b)

În caz de revocare sau de renunțare la o aprobare care a fost emisă pe suport de hârtie, ea trebuie înapoiată agenției fără întârziere.

(c)

Titularul unei aprobări de organizație are dreptul, în limita sferei de acoperire a condițiilor sale de aprobare și în temeiul procedurilor relevante ale sistemului de management al proiectării:

1.

să clasifice modificările aduse unui echipament ATM/ANS ca fiind „majore” sau „minore”;

2.

să aprobe modificări minore aduse unui certificat (unor certificate) pentru echipamente ATM/ANS și/sau unei declarații (unor declarații) eliberate în temeiul Regulamentului delegat (UE) 2023/1768;

3.

să aprobe anumite modificări majore aduse unui certificat pentru echipamente ATM/ANS eliberat în temeiul Regulamentului delegat (UE) 2023/1768;

4.

să emită declarații de conformare a proiectului echipamentelor ATM/ANS în temeiul articolului 5 din Regulamentul delegat (UE) 2023/1768 și

5.

să emită declarații de conformitate a echipamentelor ATM/ANS în temeiul articolului 6 din Regulamentul delegat (UE) 2023/1768.

DPO.OR.A.030   Facilitarea și cooperarea

(a)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să faciliteze inspecțiile și auditurile efectuate de agenție sau de o entitate calificată care acționează în numele acesteia și trebuie să coopereze dacă este necesar pentru exercitarea eficientă și eficace a competențelor agenției.

(b)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să coopereze cu și să sprijine furnizorii de ATM/ANS care utilizează echipamentele sale ATM/ANS în procesul lor de demonstrare a conformității către autoritățile competente vizate.

DPO.OR.A.035   Constatări și acțiuni corective

După primirea notificării constatărilor din partea agenției, organizația implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie:

(a)

să identifice cauza apariției neconformității;

(b)

să definească un plan de acțiuni corective;

(c)

să demonstreze implementarea acțiunii corective într-un mod considerat satisfăcător de agenție, în termenul propus și aprobat de agenție conform definiției de la punctul DPO.AR.C.015 litera (e) subpunctul 2.

DPO.OR.A.040   Reacția imediată la o problemă de siguranță, de securitate și de interoperabilitate

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să implementeze toate măsurile de siguranță și de securitate, inclusiv directivele privind echipamentele ATM/ANS, luate de agenție în conformitate cu punctele DPO.AR.A.010 și DPO.AR.A.015.

DPO.OR.A.045   Avarii, funcționare necorespunzătoare și defecțiuni

(a)

Titularul unei aprobări eliberate în conformitate cu prezentul regulament trebuie:

1.

să instituie și să întrețină un sistem de colectare, investigare și analiză a rapoartelor și a informațiilor privind avariile, funcționările defectuoase, defecțiunile sau alte evenimente care au cauzat sau ar putea cauza efecte adverse asupra conformității continue a echipamentelor ATM/ANS cu cerințele aplicabile;

2.

să informeze toți utilizatorii cunoscuți ai echipamentelor ATM/ANS în cauză și, la cerere, orice persoană mandatată în temeiul altor reglementări conexe, cu privire la sistemul instituit în conformitate cu subpunctul 1 și cu privire la modalitățile de furnizare a acestor rapoarte și a informațiilor privind avariile, funcționările defectuoase, defecțiunile sau alte evenimente.

(b)

În ceea ce privește organizațiile care își au sediul principal de activitate într-un stat membru, sistemul instituit în conformitate cu litera (a) subpunctul 1 trebuie să includă dispoziții privind raportarea evenimentelor și acțiunile subsecvente, care să îndeplinească cerințele Regulamentelor (UE) nr. 376/2014 și (UE) 2018/1139 și ale actelor delegate și de punere în aplicare adoptate pe baza acestora.

(c)

Titularul aprobării trebuie să raporteze agenției orice avarie, funcționare defectuoasă, defecțiune sau alt eveniment de care are cunoștință și care a condus sau poate conduce la o carență în materie de siguranță, securitate sau performanțe.

(d)

În ceea ce privește titularii de aprobări care nu își au sediul principal de activitate într-un stat membru, rapoartele se întocmesc în forma și modul stabilite de agenție, de îndată ce este posibil și, în orice caz, nu mai târziu de 72 de ore de la momentul la care persoana sau organizația a luat cunoștință de evenimentul respectiv, în afara cazului în care circumstanțe excepționale împiedică acest lucru.

(e)

Titularul aprobării trebuie să investigheze un eveniment care a fost raportat în temeiul literei (c), inclusiv deficiențele care au condus la evenimentul respectiv, și trebuie să raporteze agenției rezultatele investigației sale, precum și orice acțiune pe care intenționează să o întreprindă sau pe care propune să o întreprindă pentru a corecta aceste deficiențe.

DPO.OR.A.050   Transferabilitatea aprobării

O aprobare de organizație nu este transferabilă, cu excepția cazului în care se schimbă proprietarul organizației.

SUBPARTEA B   MANAGEMENT (DPO.OR.B)

DPO.OR.B.001   Sistemul de management

(a)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să implementeze și să întrețină un sistem de management care să includă următoarele elemente:

1.

linii de responsabilitate și de răspundere clar definite pentru întreaga organizație, inclusiv răspunderea directă a managerului responsabil;

2.

o descriere a filozofiei și principiilor generale ale organizației, constituind împreună o politică, semnată de managerul responsabil;

3.

mijloacele de verificare a performanțelor organizației în funcție de indicatorii de performanță și de țintele de performanță ale sistemului de management;

4.

un proces de identificare a acelor modificări la nivelul organizației și al contextului în care aceasta funcționează care pot afecta procesele, procedurile și produsele consacrate și, după caz, de modificare a sistemului de management pentru a încorpora modificările respective;

5.

un proces de identificare a sferei de aplicare a modificărilor aduse echipamentelor ATM/ANS și a riscului asociat;

6.

un proces pentru examinarea sistemului de management, pentru identificarea cauzelor performanțelor nesatisfăcătoare ale sistemului de management, pentru stabilirea implicațiilor unor astfel de performanțe nesatisfăcătoare, precum și pentru eliminarea sau atenuarea acestor cauze;

7.

un proces pentru a garanta faptul că membrii personalului organizației dețin pregătirea și competențele necesare pentru a își executa sarcinile în condiții de siguranță, eficiență, continuitate și sustenabilitate; în acest context, organizația trebuie să instituie politici de recrutare și pregătire a propriului personal;

8.

un mijloc formal de comunicare prin care să se asigure faptul că întreg personalul organizației are cunoștință deplină de sistemul de management, care să permită comunicarea informațiilor critice și prin intermediul căruia să se poată explica de ce se întreprind anumite acțiuni și de ce se introduc sau se modifică anumite proceduri;

9.

în ceea ce privește activitățile de proiectare, procedurile pentru:

(i)

proiectarea echipamentelor ATM/ANS și pentru modificările aduse proiectului acestora;

(ii)

asigurarea faptului că proiectarea echipamentelor ATM/ANS sau modificările aduse proiectului acestora respectă specificațiile aplicabile, inclusiv funcția de verificare independentă a demonstrării conformității pe baza căreia organizația prezintă agenției declarațiile de conformitate și documentația aferentă;

(iii)

verificarea acceptabilității elementelor echipamentelor ATM/ANS proiectate sau a sarcinilor îndeplinite de organizațiile contractate menționate la punctul DPO.OR.B.015;

(iv)

asigurarea faptului că există suficiente efective de personal implicate în proiectarea de echipamente ATM/ANS, că acestea sunt pregătite și competente și că au fost autorizate să își îndeplinească responsabilitățile alocate;

(v)

coordonarea strânsă și eficientă între departamente și în cadrul departamentelor;

10.

în ceea ce privește activitățile de producție, procedurile pentru:

(i)

eliberarea și aprobarea documentelor sau a modificărilor aduse acestora;

(ii)

auditurile de evaluare și controlul organizațiilor contractate menționate la punctul DPO.OR.B.015;

(iii)

verificarea faptului că materialele și echipamentele care urmează să intre în gestiune, inclusiv furnizarea de noi articole sau de articole utilizate de cumpărătorii de echipamente ATM/ANS, sunt cele specificate în datele de proiectare aplicabile;

(iv)

verificarea conformității echipamentelor ATM/ANS cu datele de proiectare aplicabile;

(v)

identificare și trasabilitate;

(vi)

procesele de organizare;

(vii)

inspecție și testare;

(viii)

calibrarea uneltelor și a instrumentelor de testare;

(ix)

controlul articolelor neconforme;

(x)

coordonarea cu solicitantul sau titularul aprobării de proiect;

(xi)

completarea și păstrarea evidențelor privind activitatea desfășurată;

(xii)

eliberarea documentelor de dare în exploatare;

(xiii)

handlingul, depozitarea și ambalarea echipamentelor ATM/ANS.

(b)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să documenteze toate procesele-cheie ale sistemului de management, inclusiv un proces de sensibilizare a personalului cu privire la responsabilitățile care îi revin, precum și procedura de modificare a proceselor respective.

(c)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să instituie o funcție în cadrul sistemului său de management pentru a monitoriza conformitatea sa cu cerințele aplicabile și caracterul adecvat al procedurilor instituite. Monitorizarea conformării trebuie să includă un sistem de feedback prin care constatările să fie transmise managerului responsabil, pentru a se asigura implementarea eficace a măsurilor corective, după caz.

(d)

Sistemul de management trebuie să fie proporțional cu dimensiunea organizației implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS și cu complexitatea activităților sale, ținând cont de pericolele și riscurile asociate, inerente respectivelor activități.

(e)

Pe lângă sistemul de management menționat la litera (a), organizația implicată în proiectarea și producția de echipamente ATM/ANS trebuie să instituie, să implementeze și să întrețină un sistem de management al securității informațiilor în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/203, pentru a asigura managementul corespunzător al acelor riscuri în materie de securitate a informațiilor care pot avea un impact asupra siguranței aviației.

DPO.OR.B.005   Gestionarea modificărilor

(a)

După eliberarea aprobării unei organizații, orice modificare a sistemului de management care este semnificativă trebuie să fie aprobată de agenție înainte de a fi pusă în aplicare, cu excepția cazului în care o astfel de modificare este notificată și gestionată în conformitate cu o procedură aprobată de agenție. Organizația trebuie să prezinte agenției o cerere de aprobare, demonstrând conformitatea continuă cu cerințele aplicabile.

(b)

Fiecare modificare a echipamentelor ATM/ANS trebuie să fie notificată agenției și aprobată de aceasta înainte de a fi implementată, cu excepția cazului în care o astfel de modificare este gestionată în conformitate cu o procedură de gestionare a modificărilor aprobată de agenție. Această procedură de gestionare a modificărilor trebuie să definească clasificarea modificărilor aduse echipamentelor ATM/ANS și trebuie să descrie modul în care respectivele modificări vor fi notificate și gestionate.

DPO.OR.B.010   Cerințe privind instalațiile

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să se asigure că instalațiile și echipamentele sale, inclusiv instalațiile și echipamentele de testare, sunt corespunzătoare și adecvate pentru îndeplinirea și gestionarea tuturor sarcinilor și activităților sale în conformitate cu cerințele aplicabile.

DPO.OR.B.015   Activități contractate

(a)

Activitățile contractate includ toate acele activități ce intră în sfera de activitate a organizației, conform condițiilor certificatului, efectuate de alte organizații care fie sunt certificate să desfășoare ele însele astfel de activități, fie, dacă nu sunt certificate, lucrează sub supravegherea unei organizații certificate. O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să se asigure că, atunci când contractează o parte a activităților sale sau când achiziționează orice parte a activităților sale de la organizații externe, activitatea contractată sau achiziționată, după caz, este conformă cu cerințele aplicabile.

(b)

Atunci când o organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS contractează orice parte a activităților sale unei organizații care nu este ea însăși certificată în conformitate cu prezentul regulament pentru a desfășura astfel de activități, aceasta trebuie să se asigure că organizația contractată lucrează sub supravegherea sa. O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să se asigure că agenției i se acordă acces la organizația contractată pentru a stabili conformitatea continuă a acesteia cu cerințele aplicabile ale prezentului regulament.

DPO.OR.B.020   Cerințele în materie de personal

(a)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să numească un manager responsabil care are autoritatea de a asigura faptul că toate activitățile pot fi finanțate și desfășurate în conformitate cu cerințele aplicabile ale prezentului regulament. Managerul responsabil poartă răspunderea pentru instituirea și întreținerea unui sistem de management eficace.

(b)

Trebuie, de asemenea, să fie definite autoritatea, sarcinile și responsabilitățile titularilor de posturi desemnați, în special ale personalului de conducere cu funcții în domeniul siguranței, calității, securității, resurselor financiare și resurselor umane.

DPO.OR.B.025   Evidența documentelor

(a)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să instituie un sistem de păstrare a evidențelor care să permită stocarea adecvată a evidențelor și trasabilitatea fiabilă a tuturor activităților sale, acoperind în special toate elementele indicate la punctul DPO.OR.B.001.

(b)

Formatul și perioada de păstrare a evidențelor menționate la litera (a) trebuie specificate în procedurile aferente sistemului de management al organizației.

(c)

Evidențele trebuie stocate într-un mod care să asigure protecția lor împotriva deteriorării, a alterării și a furtului.

(d)

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să întrețină un registru al echipamentelor ATM/ANS instalate:

SUBPARTEA C   CERINȚE TEHNICE (DPO.OR.C)

DPO.OR.C.001   Organizațiile implicate în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS

(a)

Un solicitant și un titular al unei aprobări de organizație de proiectare sau de producție pentru echipamente ATM/ANS are dreptul, după caz, la oricare dintre următoarele:

1.

să dețină sau să solicite eliberarea unui certificat pentru proiectarea de echipamente ATM/ANS;

2.

să emită o declarație de conformare a proiectului pentru echipamentele ATM/ANS;

3.

să emită o declarație de conformitate pentru echipamentele ATM/ANS, la cererea unui furnizor de ATM/ANS.

(b)

În ceea ce privește activitățile de proiectare, o organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie:

1.

să emită o declarație de conformare a proiectului pentru echipamentele ATM/ANS, după caz;

2.

să emită date și informații, inclusiv instrucțiuni, sub responsabilitatea sa, în limita sferei de acoperire a condițiilor sale de aprobare stabilite de agenție;

3.

să elaboreze și să întrețină, pentru fiecare model al fiecărei piese pentru care a fost emisă o declarație privind echipamentele ATM/ANS, un dosar actualizat cu date tehnice și înregistrări complete.

(c)

În ceea ce privește activitățile de producție, o organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie:

1.

să fabrice fiecare articol asigurându-se că echipamentul ATM/ANS finalizat se conformează datelor sale de proiectare și poate fi instalat în condiții de siguranță;

2.

să elaboreze și să întrețină, pentru fiecare model al fiecărei piese pentru care a fost emisă o declarație privind echipamentele ATM/ANS, un dosar actualizat cu date tehnice și înregistrări complete;

3.

să elaboreze, să întrețină și să actualizeze originalele tuturor manualelor cerute de specificațiile declarației aplicabile pentru echipamentele respective;

4.

să pună la dispoziția utilizatorilor echipamentelor ATM/ANS și a agenției, la cerere, instrucțiunile privind menținerea caracterului adecvat, necesare pentru utilizarea și întreținerea echipamentelor ATM/ANS, precum și modificările aduse instrucțiunilor respective;

5.

să marcheze fiecare articol;

6.

să continue să respecte cerințele aplicabile prevăzute în prezentul regulament.

(d)

În plus față de dispozițiile literei (c), o organizație implicată în producția de echipamente ATM/ANS are dreptul, în limitele condițiilor sale de aprobare, să stabilească dacă fiecare echipament ATM/ANS finalizat este conform cu datele de proiectare aplicabile și poate funcționa în condiții de siguranță înainte de a emite un formular de dare în exploatare al AESA care să ateste că echipamentele ATM/ANS au fost produse în conformitate cu cerințele aplicabile ale prezentului regulament și cu datele de proiectare aplicabile.

(e)

Formularul de dare în exploatare al AESA menționat la litera (d), aferent fiecărui echipament ATM/ANS fabricat, trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

1.

o descriere a echipamentelor ATM/ANS;

2.

numărul de piesă al echipamentului ATM/ANS;

3.

numărul de serie al echipamentului ATM/ANS;

4.

o declarație conform căreia echipamentele ATM/ANS au fost fabricate în conformitate cu datele de proiectare aplicabile și pot fi exploatate în siguranță;

5.

o trimitere la certificatul sau la declarația de conformare a proiectului.

DPO.OR.C.005   Coordonarea

O organizație implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie să asigure:

(a)

o coordonare satisfăcătoare, prin mijloace adecvate, între activitățile de proiectare și activitățile de producție, după caz;

(b)

o coordonare satisfăcătoare și un sprijin corespunzător pentru furnizorii de ATM/ANS relevanți și întreprinderea relevantă (întreprinderile relevante) din domeniul aviației în ceea ce privește adecvarea continuă a echipamentelor ATM/ANS, după caz.

DPO.OR.C.010   Directive privind echipamentele ATM/ANS

Atunci când agenția emite o directivă privind echipamentele ATM/ANS, în temeiul punctului ATM/ANS.EQMT.CERT.065 din anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2023/1768, organizația implicată în proiectarea sau producția de echipamente ATM/ANS trebuie:

(a)

să propună o acțiune corectivă corespunzătoare și să o prezinte agenției, însoțită de detalii, în vederea aprobării;

(b)

în urma aprobării de către agenție a propunerii menționate la litera (a), să pună la dispoziția tuturor utilizatorilor sau proprietarilor cunoscuți ai echipamentelor ATM/ANS și, la cerere, oricărei persoane care are obligația să se conformeze directivei privind echipamentele ATM/ANS, date descriptive și instrucțiuni de realizare adecvate.


Top