Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0814

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/814 al Comisiei din 14 aprilie 2023 privind modalitățile detaliate de desfășurare a anumitor proceduri de către Comisie în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 al Parlamentului European și al Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2023/2530

    JO L 102, 17.4.2023, p. 6–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/814/oj

    17.4.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 102/6


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/814 AL COMISIEI

    din 14 aprilie 2023

    privind modalitățile detaliate de desfășurare a anumitor proceduri de către Comisie în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 al Parlamentului European și al Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2022/1925 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 septembrie 2022 privind piețe contestabile și echitabile în sectorul digital și de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 și (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind piețele digitale) (1), în special articolul 46 alineatul (1) literele (a), (d), (e), (f), (h), (i), (j), (k) și (m),

    după ce toate părțile interesate au fost invitate să își prezinte observațiile,

    după consultarea Comitetului consultativ pentru piețele digitale,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2022/1925 împuternicește Comisia să adopte acte de punere în aplicare care să stabilească modalitățile detaliate de aplicare a anumitor aspecte ale regulamentului menționat. În conformitate cu principiul bunei administrări și cu principiul securității juridice, este necesar să se stabilească norme privind, în special, notificările, cererile, rapoartele și alte transmiteri de informații, inclusiv stabilirea datelor intrării în vigoare a notificărilor și transmiterilor de informații, precum și inițierea procedurilor în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925. Totodată, este necesar să se stabilească norme privind exercitarea dreptului de a fi ascultat și a dreptului de acces la dosar de către destinatarii constatărilor preliminare ale Comisiei.

    (2)

    Pentru a asigura o procedură echitabilă și eficientă, precum și aplicarea efectivă și integrală a Regulamentului (UE) 2022/1925 și pentru a oferi securitate juridică tuturor persoanelor fizice și juridice vizate, este important să se stabilească, printre altele, cadrul pentru furnizarea de documente în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925. Astfel, este necesar să se stabilească norme în ceea ce privește formatul și lungimea maximă a documentelor, utilizarea limbilor și procedura de transmitere și de primire a documentelor. În plus, este necesar să se stabilească norme privind informațiile pe care întreprinderile care furnizează servicii de platformă esențiale trebuie să le includă în notificările transmise în temeiul articolului 3 alineatul (3) primul paragraf sau în transmiterile de informații efectuate în urma unei solicitări din partea Comisiei astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2022/1925. În procesul de pregătire a unei notificări în temeiul articolului 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/1925 și al articolului 2 din prezentul regulament și într-un interval de timp rezonabil anterior respectivei notificări, o întreprindere care furnizează servicii de platformă esențiale ar trebui să fie în măsură să stabilească contacte prealabile notificării cu Comisia în scopul asigurării unei proceduri eficace de notificare în temeiul articolului 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2022/1925. În îndeplinirea sarcinilor care îi revin în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925, Comisia va trebui să se bazeze în principal pe informațiile furnizate de întreprinderile în cauză. Prin urmare, este deosebit de important ca informațiile să fie corecte, complete și să nu inducă în eroare și să fie furnizate în termenele stabilite, după caz.

    (3)

    Regulamentul (UE) 2022/1925 impune un cadru procedural specific, care să țină seama de particularitățile regulamentului respectiv. Acest cadru ar trebui să vizeze stabilirea unui proces rapid și eficace de investigare și de aplicare a legii, garantând, totodată, protecția efectivă a dreptului părților la procedură de a fi ascultate. Prin urmare, ar trebui să se stabilească norme clare și proporționale privind exercitarea dreptului de a fi ascultat, inclusiv a dreptului de acces la dosarul Comisiei. Întreprinderea sau asocierea de întreprinderi căreia Comisia i-a notificat constatările sale preliminare ar trebui să aibă dreptul de a-și prezenta punctele de vedere în scris într-un termen care ar trebui stabilit de Comisie în vederea reconcilierii, pe de o parte, a eficienței și eficacității procedurii și, pe de altă parte, a asigurării posibilității de a-și exercita dreptul de a fi ascultată. Destinatarul constatărilor preliminare ar trebui să aibă dreptul de a prezenta succint faptele relevante și de a furniza documente justificative. În timp ce destinatarul constatărilor preliminare ar trebui să aibă întotdeauna dreptul de a obține din partea Comisiei versiunile neconfidențiale ale tuturor documentelor menționate în constatările preliminare, acestuia ar trebui să i se acorde, în plus, acces la toate documentele din dosarul Comisiei, fără nicio ocultare, în condiții care urmează să fie stabilite într-o decizie a Comisiei. Acest acces ar trebui limitat în anumite situații, inclusiv în cazul în care divulgarea anumitor documente ar dăuna părții care le-a prezentat sau în cazul în care prevalează alte interese.

    (4)

    Atunci când acordă acces la dosar întreprinderilor sau asocierilor de întreprinderi în cauză, Comisia ar trebui să asigure protecția secretelor comerciale și a altor informații confidențiale într-o manieră proporțională. Comisia ar trebui să fie în măsură să solicite întreprinderilor sau asocierilor de întreprinderi care transmit sau au transmis documente, inclusiv declarații, să indice secretele comerciale sau alte informații confidențiale. Pentru a asigura eficacitatea evaluării observațiilor terților cu privire la publicații sau consultări în temeiul articolului 8 alineatul (6), al articolului 18 alineatele (5) și (6), al articolului 19 alineatul (2) și al articolului 29 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/1925, aceste observații ar trebui tratate ca fiind neconfidențiale în scopul acordării accesului la dosar și al pregătirii deciziilor Comisiei, conferindu-se totodată terților dreptul de a solicita ocultarea numelui autorului și al expeditorului sau a altor informații de identificare înainte ca observațiile să fie comunicate destinatarului constatărilor preliminare sau oricărui alt terț.

    (5)

    Înainte de a pune documentele la dispoziția destinatarului constatărilor sale preliminare, Comisia ar trebui să evalueze dacă, în vederea exercitării efective a dreptului de a fi ascultat, necesitatea divulgării depășește prejudiciul adus terțului care ar putea rezulta din divulgare.

    (6)

    Din motive de securitate juridică, termenele prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/1925 și în prezentul regulament, inclusiv termenele stabilite de Comisie în temeiul regulamentelor respective, ar trebui să fie reglementate de Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului (2). Pe de altă parte, ar trebui stabilite norme specifice privind termenele, în măsura în care este necesar.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    DOMENIUL DE APLICARE

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    Prezentul regulament stabilește modalități detaliate referitoare la:

    1.

    forma, conținutul și alte detalii ale notificărilor și transmiterilor în temeiul articolului 3, ale cererilor motivate în temeiul articolului 8 alineatul (3) și al articolelor 9 și 10, ale rapoartelor regulamentare în temeiul articolului 11 și ale notificărilor și transmiterilor în temeiul articolelor 14 și 15 din Regulamentul (UE) 2022/1925;

    2.

    procedurile în temeiul articolului 29 din Regulamentul (UE) 2022/1925;

    3.

    exercitarea dreptului de a fi ascultat și condițiile de divulgare prevăzute la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2022/1925;

    4.

    termene.

    CAPITOLUL II

    NOTIFICĂRI, CERERI ȘI ALTE TRANSMITERI

    Articolul 2

    Notificări și transmiteri de informații în urma cererilor formulate de Comisie

    (1)   Notificările efectuate în temeiul articolului 3 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2022/1925 conțin toate informațiile, inclusiv documentele, indicate în formularul prevăzut în anexa I la prezentul regulament.

    (2)   Informațiile transmise în urma unei cereri de informații formulate de Comisie astfel cum se menționează la articolul 3 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2022/1925 trebuie să conțină toate informațiile, inclusiv documentele, prevăzute în cererea Comisiei. În cererea sa de informații, Comisia poate specifica secțiunile din formularul prevăzut în anexa I la prezentul regulament care trebuie completate.

    (3)   În cazul în care, în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/1925, întreprinderea notificatoare dorește să prezinte, împreună cu notificarea sa, argumente justificate în mod suficient pentru a demonstra că, deși atinge toate pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din regulamentul menționat, nu îndeplinește, cu titlu excepțional, cerințele de la articolul 3 alineatul (1) din regulament, date fiind circumstanțele în care funcționează serviciul de platformă esențial relevant, atunci aceasta prezintă argumentele respective într-o anexă la notificarea sa. Se transmite o anexă separată pentru fiecare serviciu de platformă esențial pentru care întreprinderea notificatoare dorește să furnizeze argumente justificate. Întreprinderea notificatoare indică, de asemenea, în mod clar la care dintre cele trei cerințe cumulative prevăzute la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2022/1925 se referă argumentele sale și, pentru fiecare argument, explică motivele pentru care, cu titlu excepțional, serviciul de platformă esențial relevant nu îndeplinește această cerință, în pofida faptului că atinge pragul corespunzător prevăzut la articolul 3 alineatul (2) din regulamentul menționat.

    (4)   Informațiile transmise Comisiei în temeiul alineatelor (1), (2) și (3) sunt corecte, complete și nu induc în eroare. Acestea sunt prezentate într-un mod clar, bine structurat și inteligibil.

    (5)   În cazul în care întreprinderea notificatoare solicită ca o eventuală informație furnizată să nu fie publicată sau divulgată în alt mod altor părți, aceasta transmite informația respectivă într-un document separat, marcat pe fiecare pagină în mod clar cu mențiunea „Secrete comerciale” și își motivează solicitarea.

    (6)   Notificările și transmiterile menționate la alineatele (1), (2) și (3) se redactează într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii. Limba procedurii este limba notificării menționate la alineatul (1) sau, în absența acesteia, limba transmiterii de informații menționate la alineatul (2), cu excepția cazului în care Comisia și întreprinderea vizată convin altfel. Anexele atașate în temeiul alineatului (1) se depun în limba lor originală, iar în cazul în care limba lor originală nu este una dintre limbile oficiale ale Uniunii, acestea sunt însoțite de o traducere fidelă în limba procedurii.

    (7)   Notificările și transmiterile menționate la alineatele (1), (2) și (3) sunt însoțite de o dovadă scrisă că persoanele care le prezintă sunt autorizate să acționeze în numele întreprinderii în cauză.

    (8)   Pe baza unei cereri motivate, Comisia poate să exonereze o întreprindere de obligația de a furniza anumite documente sau informații necesare pentru notificarea menționată la alineatul (1), în cazul în care consideră că respectarea acestor obligații nu este necesară pentru evaluarea pe care o realizează cu privire la notificare în temeiul articolului 3 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/1925.

    (9)   Comisia confirmă în scris întreprinderii în cauză sau reprezentanților acesteia, fără întârzieri nejustificate, primirea notificărilor sau a observațiilor menționate la alineatele (1), (2) și (3).

    Articolul 3

    Data intrării în vigoare a notificărilor și a transmiterilor de informații

    (1)   În cazul în care informațiile cuprinse într-o notificare sau într-o transmitere de informații ori de argumente justificate, menționată la articolul 2 alineatele (1), (2) și (3) din prezentul regulament, sunt incomplete sub orice aspect important, Comisia informează în scris întreprinderea în cauză sau pe reprezentanții acesteia, fără întârzieri nejustificate. În acest caz, notificarea sau transmiterea intră în vigoare la data la care Comisia primește informațiile complete sau la data la care Comisia informează întreprinderea în cauză cu privire la faptul că, date fiind circumstanțele relevante, informațiile solicitate nu mai sunt necesare.

    (2)   În cazul în care o notificare sau o transmitere de informații ori de argumente justificate, menționată la articolul 2 alineatele (1), (2) și (3), vizează două sau mai multe servicii de platformă esențiale, Comisia poate preciza faptul că informațiile cuprinse în notificare sau în transmitere sunt incomplete numai în legătură cu unul sau mai multe dintre aceste servicii de platformă esențiale. Într-un astfel de caz, numai în ceea ce privește aceste servicii de platformă esențiale, notificarea sau transmiterea intră în vigoare la data la care Comisia primește informațiile complete sau la data la care Comisia informează întreprinderea în cauză cu privire la faptul că, date fiind circumstanțele relevante, informațiile solicitate nu mai sunt necesare.

    (3)   În cursul reexaminării unei notificări, întreprinderea notificatoare comunică următoarele elemente Comisiei, fără întârzieri nejustificate:

    (a)

    orice modificări substanțiale ale faptelor prezentate în notificare sau în transmiterea de informații ori de argumente justificate, astfel cum se menționează la articolul 2 alineatul (1), (2) sau (3), care apar ulterior notificării sau transmiterii relevante, de care întreprinderea are sau ar trebui să aibă cunoștință;

    (b)

    orice informație nouă care apare ulterior notificării sau transmiterii, de care întreprinderea are sau ar trebui să aibă cunoștință și care ar fi trebuit să fie prezentată dacă ar fi fost cunoscută la momentul notificării sau al transmiterii.

    (4)   Comisia informează în scris și fără întârzieri nejustificate întreprinderea în cauză cu privire la primirea comunicării privind modificările semnificative sau informațiile noi în temeiul alineatului (3). În cazul în care astfel de modificări sau informații ar putea avea un efect semnificativ asupra evaluării de către Comisie a notificării sau a transmiterii de informații ori de argumente justificate, menționată la articolul 2 alineatele (1), (2) și (3), notificarea sau transmiterea se consideră a fi în vigoare la data la care informațiile relevante sunt primite de către Comisie. Comisia informează întreprinderea în această privință.

    (5)   În sensul prezentului articol, informațiile parțial sau total incorecte sau care induc în eroare sunt considerate informații incomplete.

    Articolul 4

    Formatul și lungimea documentelor

    (1)   Documentele transmise Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 trebuie să respecte formatul și limitele de pagini stabilite în anexa II la prezentul regulament.

    (2)   Comisia poate, pe baza unei cereri motivate, să autorizeze o întreprindere sau o asociere de întreprinderi să depășească aceste limite de pagini în cazul și în măsura în care întreprinderea sau asocierea de întreprinderi dovedește că este imposibil, din punct de vedere obiectiv, sau extrem de dificil să se abordeze aspecte de drept sau de fapt deosebit de complexe în respectivele limite de pagini.

    (3)   În cazul în care un document transmis de o întreprindere sau de o asociere de întreprinderi în temeiul prezentului regulament sau al Regulamentului (UE) 2022/1925 nu respectă alineatele (1) și (2), Comisia îi poate cere întreprinderii sau asocierii de întreprinderi să regularizeze documentul respectiv.

    CAPITOLUL III

    INIȚIEREA PROCEDURII

    Articolul 5

    Inițierea procedurii

    (1)   Comisia poate decide să inițieze o procedură în vederea adoptării unei decizii în temeiul articolului 29 din Regulamentul (UE) 2022/1925 în orice moment, dar nu mai târziu de data la care emite constatările preliminare în temeiul articolului 29 alineatul (3) din regulamentul menționat.

    (2)   Comisia face publică inițierea procedurii.

    CAPITOLUL IV

    DREPTUL DE A FI ASCULTAT ȘI DREPTUL DE ACCES LA DOSAR

    Articolul 6

    Observații privind constatările preliminare

    Destinatarul constatărilor preliminare în temeiul articolului 34 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2022/1925 poate, în termenul stabilit de Comisie în temeiul articolului 34 alineatul (2) din regulamentul menționat, în mod succint și în conformitate cu cerințele privind formatul și lungimea documentelor prevăzute în anexa II la prezentul regulament, să informeze Comisia în scris cu privire la punctele sale de vedere și să prezinte dovezi în acest sens. Comisia nu este obligată să ia în considerare observațiile scrise primite după expirarea acestui termen.

    Articolul 7

    Identificarea și protecția informațiilor confidențiale

    (1)   Cu excepția cazului în care se prevede altfel în Regulamentul (UE) 2022/1925 sau la articolul 8 din prezentul regulament și fără a aduce atingere dispozițiilor de la alineatul (6) din prezentul articol, informațiile sau documentele colectate sau obținute de către Comisie nu sunt divulgate sau puse la dispoziție de către aceasta în măsura în care conțin secrete comerciale sau alte informații confidențiale ale oricărei persoane fizice sau juridice.

    (2)   Atunci când solicită informații în temeiul articolului 21 din Regulamentul (UE) 2022/1925 sau când desfășoară interviuri în temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) 2022/1925, Comisia informează persoanele fizice sau juridice relevante că, prin furnizarea de informații către Comisie, acestea sunt de acord ca accesul la informațiile respective să poată fi acordat în temeiul articolului 8 din prezentul regulament. În orice caz, dispozițiile articolului 8 se aplică oricărui document prezentat spontan Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 sau al prezentului regulament.

    (3)   Fără a aduce atingere alineatului (2), Comisia poate solicita persoanelor fizice sau juridice care sunt inițiatoarele documentelor din dosarul său să indice documentele, declarațiile sau părțile din acestea care, în opinia lor, conțin secrete comerciale sau alte informații confidențiale. Totodată, Comisia poate stabili un termen în care persoanele fizice sau juridice să indice orice parte a unei decizii a Comisiei care, în opinia lor, conține secrete comerciale sau alte informații confidențiale.

    (4)   Comisia poate stabili un termen-limită până la care persoanele fizice sau juridice trebuie:

    (a)

    să își motiveze într-o manieră specifică solicitările privind secretele comerciale și alte informații confidențiale pentru fiecare document, declarație sau parte a acestora;

    (b)

    să furnizeze Comisiei o versiune neconfidențială a documentelor sau a declarațiilor în care secretele comerciale și alte informații confidențiale sunt eliminate în mod clar și inteligibil;

    (c)

    să furnizeze o descriere concisă, neconfidențială și clară a fiecărei informații eliminate.

    (5)   Dacă persoanele fizice sau juridice nu se conformează unui termen stabilit de Comisie pentru o cerere în temeiul alineatului (3) sau (4), Comisia poate considera că documentele sau declarațiile în cauză nu conțin secrete comerciale sau alte informații confidențiale.

    (6)   În cazul în care Comisia stabilește că anumite informații care sunt declarate confidențiale de către o persoană fizică sau juridică pot fi divulgate, fie pentru că nu constituie secrete de afaceri sau nu sunt confidențiale în alt mod, fie pentru că există un interes superior care justifică divulgarea lor, aceasta informează persoana fizică sau juridică în cauză că intenționează să divulge informațiile respective dacă nu primește obiecții în termen de o săptămână. În cazul în care persoana fizică sau juridică în cauză se opune, Comisia poate adopta o decizie motivată în care să precizeze termenul după care informațiile vor fi divulgate. Acest termen nu poate fi mai mic de o săptămână de la data notificării. Decizia se notifică persoanei fizice sau juridice în cauză.

    (7)   Cu excepția cazului în care Comisia indică altfel, orice observație formulată de terți cu privire la o publicare sau consultare în temeiul articolului 8 alineatul (6), al articolului 18 alineatele (5) și (6), al articolului 19 alineatul (2) și al articolului 29 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2022/1925 este considerată neconfidențială. Terții interesați care prezintă observații au dreptul de a solicita ocultarea numelui autorului și al expeditorului sau a altor informații de identificare înainte ca observațiile să fie comunicate destinatarului constatărilor preliminare sau oricărui alt terț. Comisia poate pune la dispoziția publicului aceste observații sau orice versiune neconfidențială a acestora, cu condiția să fi indicat această posibilitate în contextul publicării sau al consultării.

    Articolul 8

    Accesul la dosar

    (1)   La cerere, Comisia acordă acces la dosar întreprinderii sau asocierii de întreprinderi căreia i-a adresat constatările preliminare în temeiul articolului 34 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2022/1925 (denumit în continuare „destinatarul”). Accesul la dosar nu se acordă anterior notificării constatărilor preliminare.

    (2)   Atunci când acordă acces la dosar, Comisia pune la dispoziția destinatarului toate documentele menționate în constatările preliminare, sub rezerva ocultărilor care au fost efectuate în temeiul articolului 7 alineatul (3) pentru a proteja secretele comerciale sau alte informații confidențiale.

    (3)   Fără a aduce atingere alineatului (4), Comisia asigură, de asemenea, accesul la toate documentele din dosarul său, fără nicio ocultare, în condiții de divulgare care urmează să fie stabilite într-o decizie a Comisiei. Condițiile de divulgare se stabilesc în conformitate cu următoarele dispoziții:

    (a)

    accesul la documente se acordă numai unui număr limitat de consultanți juridici și economici externi și de experți tehnici externi specificați angajați de către destinatar și ale căror nume sunt comunicate în prealabil Comisiei;

    (b)

    consultanții juridici și economici externi și experții tehnici externi specificați sunt întreprinderi, angajați ai întreprinderilor sau se află într-o situație comparabilă cu cea a angajaților întreprinderilor. Toți aceștia sunt obligați să respecte condițiile de divulgare;

    (c)

    persoanele enumerate ca fiind consultanți juridici și economici externi și experți tehnici externi specificați nu trebuie, la data deciziei Comisiei de stabilire a condițiilor de divulgare, să se afle într-un raport de muncă cu destinatarul sau într-o situație comparabilă cu cea a unui angajat al destinatarului constatărilor preliminare. În cazul în care consilierii juridici sau economici externi sau experții tehnici externi specificați intră ulterior într-o astfel de relație cu destinatarul sau cu alte întreprinderi care își desfășoară activitatea pe aceleași piețe ca destinatarul în cursul investigației sau în cursul primilor trei ani de la încheierea investigației Comisiei, consilierii juridici sau economici externi sau experții tehnici externi specificați și destinatarul informează de îndată Comisia cu privire la condițiile acestei relații. De asemenea, consilierii juridici sau economici externi sau experții tehnici externi specificați furnizează Comisiei o garanție că nu mai au acces la informațiile sau documentele din dosarul la care li s-a acordat acces în conformitate cu litera (a) și care nu au fost puse la dispoziția destinatarului de către Comisie. În plus, aceștia oferă Comisiei asigurări că vor continua să respecte cerințele menționate la litera (d) de la prezentul alineat;

    (d)

    consultanții juridici și economici externi și experții tehnici externi specificați nu divulgă niciunul dintre documentele furnizate sau conținutul acestora niciunei persoane fizice sau juridice care nu este obligată să respecte condițiile de divulgare și nu utilizează niciunul dintre documentele furnizate sau conținutul acestora în alt scop decât cele menționate la articolul 8 alineatul (8) de mai jos;

    (e)

    Comisia precizează, în condițiile de divulgare, mijloacele tehnice de divulgare și durata divulgării. Divulgarea se poate face prin mijloace electronice sau (pentru unele sau pentru toate documentele) fizic, la sediul Comisiei.

    (4)   În circumstanțe excepționale, Comisia poate decide să nu acorde acces la anumite documente sau să acorde acces la documente parțial ocultate în condițiile de divulgare menționate la alineatul (3) în cazul în care stabilește că prejudiciul pe care partea care a prezentat documentele în cauză l-ar putea suferi în urma divulgării în condițiile respective ar depăși, în ansamblu, importanța divulgării întregului document pentru exercitarea dreptului de a fi ascultat. Fără a aduce atingere articolului 34 alineatul (4) a patra și a cincea teză din Regulamentul (UE) 2022/1925, Comisia poate decide, din același motiv, să nu divulge sau să divulge parțial corespondența dintre Comisie și autoritățile publice ale statelor membre sau ale țărilor terțe și alte tipuri de documente sensibile.

    (5)   În termen de o săptămână de la primirea accesului în condițiile de divulgare, consultanții juridici și economici externi și experții tehnici externi specificați vizați la alineatul (3) pot adresa Comisiei o cerere motivată de acces la o versiune neconfidențială a oricărui document din dosarul Comisiei care nu a fost deja furnizat destinatarului în temeiul alineatului (2), în vederea punerii la dispoziția destinatarului a unei astfel de versiuni neconfidențiale, sau o cerere motivată de extindere a condițiilor de divulgare la alți consultanți juridici și economici externi și experți tehnici externi specificați. Un astfel de acces suplimentar sau o astfel de extindere se poate acorda numai în mod excepțional și cu condiția să se demonstreze că este indispensabilă pentru exercitarea corespunzătoare a dreptului destinatarului de a fi ascultat.

    (6)   În scopul aplicării alineatului (4) sau (5), Comisia poate solicita părții care a prezentat documentele în cauză să furnizeze o versiune neconfidențială a acestora în temeiul articolului 7 alineatele (3) și (4).

    (7)   În cazul în care Comisia consideră că o cerere formulată în temeiul alineatului (5) este întemeiată, având în vedere necesitatea de a se asigura că destinatarul este în măsură să își exercite în mod efectiv dreptul de a fi ascultat, Comisia îi solicită părții care a prezentat documentele respective fie să își dea acordul cu privire la punerea la dispoziția destinatarului a unei versiuni neconfidențiale, fie să își dea acordul cu privire la extinderea condițiilor de divulgare la anumite persoane sau întreprinderi numai pentru documentele în cauză. În cazul în care partea care a prezentat documentele nu își dă acordul în această privință, Comisia adoptă o decizie de stabilire a condițiilor de divulgare a documentelor în cauză.

    (8)   Documentele obținute prin accesul la dosar în temeiul prezentului articol se utilizează numai în scopul procedurilor relevante în cadrul cărora s-a acordat accesul la documentele respective sau al procedurilor administrative sau judiciare privind aplicarea Regulamentului (UE) 2022/1925 care sunt legate de aceste proceduri.

    (9)   În orice moment pe parcursul procedurii, Comisia poate, în locul metodei de acordare a accesului la dosar în temeiul alineatului (3) de mai sus sau în combinație cu aceasta, să acorde acces la unele sau la toate documentele ocultate în temeiul articolului 7 alineatul (3), pentru a evita o întârziere sau o sarcină administrativă disproporționată.

    CAPITOLUL V

    TERMENELE

    Articolul 9

    Începutul termenelor

    (1)   Fără a aduce atingere alineatului (2), termenele prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/1925 și în prezentul regulament se calculează în conformitate cu Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), termenele încep să curgă din ziua lucrătoare următoare evenimentului la care se referă dispoziția relevantă din Regulamentul (UE) 2022/1925 sau din prezentul regulament.

    (3)   În cazul în care un document nu respectă cerințele privind formatul și lungimea stabilite în anexa II la prezentul regulament, termenele nu încep să curgă decât după ce documentul a fost regularizat, conform solicitării Comisiei în temeiul articolului 4 alineatul (3).

    Articolul 10

    Stabilirea termenelor

    (1)   Atunci când stabilește un termen în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 sau al prezentului regulament, Comisia ține seama în mod corespunzător de toate elementele relevante de fapt și de drept și de toate interesele în cauză, în special de posibilitatea persoanelor fizice de a-și exercita dreptul de a fi ascultate și de oportunitatea procedurilor.

    (2)   Dacă este cazul și la cererea motivată a întreprinderilor sau a asocierilor de întreprinderi vizate, formulată înainte de expirarea termenului stabilit de Comisie în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 sau al prezentului regulament, un termen poate fi prelungit. Atunci când decide cu privire la acordarea unei astfel de prelungiri, Comisia evaluează dacă cererea motivată este suficient de bine justificată și dacă prelungirea solicitată este de natură să pună în pericol respectarea termenelor procedurale aplicabile prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/1925.

    CAPITOLUL VI

    DISPOZIȚII GENERALE ȘI FINALE

    Articolul 11

    Transmiterea și primirea documentelor

    (1)   Transmiterea documentelor către și de la Comisie în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925 și al prezentului regulament se efectuează prin mijloace digitale. Specificațiile tehnice privind mijloacele de transmitere și de semnătură pot fi publicate și actualizate periodic de către Comisie.

    (2)   Documentele transmise prin mijloace digitale sunt semnate utilizând cel puțin o semnătură electronică calificată, care respectă cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    (3)   Documentele transmise Comisiei prin mijloace digitale se consideră a fi primite în ziua trimiterii de către Comisie a unei confirmări de primire.

    (4)   Se consideră că un document transmis Comisiei prin mijloace digitale nu a fost primit în cazul în care intervine una dintre următoarele situații:

    (a)

    documentul sau părți ale acestuia sunt nefuncționale sau inutilizabile;

    (b)

    documentul conține viruși, software rău-intenționat sau alte amenințări;

    (c)

    documentul conține o semnătură electronică a cărei valabilitate nu poate fi verificată de Comisie.

    (5)   Comisia informează expeditorul fără întârzieri nejustificate în cazul apariției uneia dintre situațiile menționate la alineatul (4) și îi oferă posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere și de a rectifica situația într-un termen rezonabil.

    (6)   Prin derogare de la alineatul (1), în circumstanțe excepționale care fac imposibilă sau excesiv de dificilă transmiterea prin mijloace digitale, documentele pot fi transmise Comisiei prin scrisoare recomandată. Se consideră că aceste documente au fost primite de Comisie în ziua în care au fost livrate la adresa serviciului responsabil al Comisiei, astfel cum a fost publicată de Comisie pe site-ul său web.

    (7)   Prin derogare de la alineatul (1), în circumstanțe excepționale care fac imposibilă sau excesiv de dificilă transmiterea prin mijloace digitale și prin scrisoare recomandată, documentele pot fi transmise Comisiei prin înmânare directă. Se consideră că aceste documente au fost primite în ziua în care au fost livrate la adresa serviciului responsabil al Comisiei, astfel cum a fost publicată de Comisie pe site-ul său web. Livrarea se confirmă printr-o confirmare de primire din partea Comisiei.

    Articolul 12

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare la 2 mai 2023.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 aprilie 2023.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 265, 12.10.2022, p. 1.

    (2)  Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului din 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor (JO L 124, 8.6.1971, p. 1).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).


    ANEXA I

    FORMULAR PRIVIND NOTIFICAREA ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 3 ALINEATUL (3) DIN REGULAMENTUL (UE) 2022/1925 ÎN SCOPUL DESEMNĂRII CONTROLORULUI DE ACCES („Formular GD”)

    SECȚIUNEA 1

    Informații referitoare la întreprinderea notificatoare

    1.1.

    Furnizați următoarele informații cu privire la întreprinderea notificatoare:

    1.1.1.

    denumirea întreprinderii

    1.1.2.

    o descriere a structurii corporative a întreprinderii notificatoare, inclusiv identitatea: (i) entităților care exploatează fiecare dintre serviciile de platformă esențiale identificate în secțiunea 2.1.1 de mai jos; și (ii) a entităților care dețin controlul exclusiv sau în comun, în mod direct sau indirect, al entităților menționate anterior (1); și

    1.1.3.

    datele de contact, inclusiv:

    1.1.3.1.

    numele, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail ale persoanei de contact corespunzătoare, precum și funcția deținută de aceasta; adresa furnizată trebuie să fie o adresă de serviciu la care pot fi notificate documentele și, în special, deciziile Comisiei și alte acte de procedură, iar persoana de contact menționată este considerată ca fiind autorizată să primească documentele;

    1.1.3.2.

    dacă sunt numiți unul sau mai mulți reprezentanți externi autorizați ai întreprinderii, reprezentantul sau reprezentanții cărora le pot fi notificate documentele și, în special, deciziile Comisiei și alte acte de procedură; numele, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail ale fiecărui reprezentant, precum și funcția deținută de acesta și dovada scrisă, în original, conform căreia fiecare reprezentant este autorizat să acționeze (pe baza modelului de procură disponibil pe site-ul web al Comisiei).

    1.2.

    Indicați dacă întreprinderea notificatoare a fost desemnată anterior drept controlor de acces în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925. În caz afirmativ, precizați serviciile de platformă esențiale vizate de desemnare și numărul și data deciziei de desemnare emise de Comisie.

    SECȚIUNEA 2

    Informații privind serviciile de platformă esențiale

    În sensul prezentului Formular GD, o delimitare alternativă plauzibilă a unui serviciu de platformă esențial înseamnă o delimitare a respectivului serviciu de platformă esențial care are un domeniu de aplicare diferit de cel al delimitării pe care întreprinderea notificatoare o consideră relevantă și care este plauzibilă, ținând seama de toate dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) 2022/1925, în special de secțiunea D punctul 2 și secțiunea E din anexă și de considerentul 14 din regulamentul menționat.

    Delimitările alternative plauzibile ale unui serviciu de platformă esențial pot include: (i) delimitări cu un domeniu de aplicare mai amplu decât cel pe care întreprinderea notificatoare îl consideră relevant (de exemplu, în cazul în care întreprinderea notificatoare consideră că anumite servicii sunt servicii de platformă esențiale distincte pe motiv că sunt furnizate pe diferite tipuri de dispozitive) sau (ii) delimitări cu un domeniu de aplicare mai restrâns decât cel pe care întreprinderea notificatoare îl consideră relevant (de exemplu, în cazul în care întreprinderea notificatoare consideră că anumite servicii pe care le oferă și le comercializează separat fac parte dintr-un singur serviciu de platformă esențial).

    2.1.

    Pentru fiecare categorie relevantă de servicii de platformă esențiale enumerate la articolul 2 punctul (2) din Regulamentul (UE) 2022/1925, furnizați:

    2.1.1.

    o listă exhaustivă a tuturor serviciilor de platformă esențiale oferite de întreprinderea notificatoare, inclusiv orice delimitare alternativă plauzibilă a fiecăruia dintre aceste servicii de platformă esențiale; și

    2.1.2.

    o explicație detaliată a limitelor dintre serviciile de platformă esențiale distincte, inclusiv a modului în care metodologia prevăzută în secțiunea D punctul 2 și în secțiunea E din anexa la Regulamentul (UE) 2022/1925, având în vedere toate dispozițiile relevante din respectivul regulament, în special considerentul 14, a fost aplicată în scopul identificării unor servicii de platformă esențiale distincte și a unor delimitări alternative plauzibile ale acestor servicii de platformă esențiale.

    2.2.

    Pentru toate serviciile de platformă esențiale furnizate de întreprinderea notificatoare, indicați, pe baza informațiilor furnizate în secțiunile 4.1 și 4.2 din prezentul formular:

    2.2.1.

    serviciile de platformă esențiale care ating pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2022/1925, în funcție de orice delimitare alternativă plauzibilă; și

    2.2.2.

    serviciile de platformă esențiale care ating pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (b), dar nu și pe cele prevăzute la litera (c) din Regulamentul (UE) 2022/1925, în funcție de orice delimitare alternativă plauzibilă.

    2.3.

    Pentru fiecare serviciu de platformă esențial furnizat de întreprinderea notificatoare care atinge pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2022/1925, în funcție de orice delimitare alternativă plauzibilă, furnizați o scurtă descriere a activităților întreprinderii notificatoare în acest sens, inclusiv natura activității sale, principalele sale filiale, mărci, denumiri de produse, mărci comerciale.

    2.4.

    Indicați dacă, în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/1925, întreprinderea notificatoare prezintă, odată cu notificarea sa, argumente justificate în mod suficient pentru a demonstra că, deși atinge toate pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din regulamentul menționat, nu îndeplinește, cu titlu excepțional, cerințele de la articolul 3 alineatul (1) din același regulament, din cauza circumstanțelor în care funcționează serviciul de platformă esențial relevant. În caz afirmativ, vă rugăm să precizați serviciile de platformă esențiale relevante și să faceți trimitere la anexele corespunzătoare.

    SECȚIUNEA 3

    Informații privind pragurile cantitative prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2022/1925

    Furnizați următoarele informații cu privire la întreprinderea notificatoare:

    3.1.

    cifra de afaceri anuală a acesteia realizată în Uniune în fiecare dintre ultimele trei exerciții financiare (2);

    3.2.

    capitalizarea bursieră medie a acesteia sau valoarea sa justă de piață echivalentă din ultimul exercițiu financiar;

    3.3.

    pentru fiecare serviciu de platformă esențial furnizat de întreprinderea notificatoare, în funcție de orice delimitare alternativă plauzibilă, o listă a statelor membre în care aceasta furnizează serviciul respectiv;

    3.4.

    explicații clare și succinte cu privire la metodologia utilizată pentru a obține informațiile furnizate în secțiunile 3.1-3.3 din prezentul formular.

    SECȚIUNEA 4

    Informații privind pragurile cantitative prevăzute la articolul 3 alineatul (2) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2022/1925

    Pentru fiecare serviciu de platformă esențial furnizat de întreprinderea notificatoare, în funcție de orice delimitare alternativă plauzibilă, care atinge pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2022/1925, furnizați următoarele informații separat, în conformitate cu metodologia și indicatorii prevăzuți în secțiunile A, B, C, D și E din anexa la Regulamentul (UE) 2022/1925:

    4.1.

    numărul de utilizatori finali activi lunari (3), stabiliți în Uniune sau aflați pe teritoriul acesteia, în fiecare dintre ultimele trei exerciții financiare;

    4.2.

    numărul de utilizatori comerciali activi anuali stabiliți în Uniune, în fiecare dintre ultimele trei exerciții financiare;

    4.3.

    explicații precise și succinte cu privire la metodologia utilizată pentru a determina informațiile furnizate în secțiunile 4.1 și 4.2 din prezentul formular;

    4.4.

    toate rapoartele externe și documentele interne pe care s-a bazat pentru a determina informațiile furnizate în secțiunile 4.1 și 4.2 din prezentul formular.

    SECȚIUNEA 5

    Declarația

    Este obligatoriu ca notificarea să se încheie cu următoarea declarație, care trebuie semnată de întreprinderea notificatoare sau în numele acesteia:

    „Întreprinderea notificatoare declară că, potrivit cunoștințelor și convingerilor sale, informațiile furnizate în prezenta notificare, inclusiv în anexele sale, sunt corecte, complete și nu induc în eroare, că au fost furnizate copii veridice și complete ale documentelor solicitate în formular, că toate estimările sunt identificate ca atare și reprezintă cele mai bune estimări ale faptelor subiacente și că toate opiniile exprimate sunt sincere. Are cunoștință de dispozițiile articolului 30 alineatul (3) litera (a) din Regulamentul (UE) 2022/1925.”

    Pentru formularele semnate digital, următorul câmp are doar scop informativ. Acesta ar trebui să corespundă metadatelor semnăturii electronice aferente.

    Dată:

    [semnatar]

    Nume:

    Întreprindere:

    Funcție:

    Adresă:

    Număr de telefon:

    E-mail:

    [„semnătură electronică”/semnătură]


    (1)  În ceea ce privește definițiile pentru „întreprindere” și „control”, a se vedea articolul 2 punctele 27 și 28 din Regulamentul (UE) 2022/1925 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 septembrie 2022 privind piețe contestabile și echitabile în sectorul digital și de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 și (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind piețele digitale) (JO L 265, 12.10.2022, p. 1).

    (2)  Referitor la calcularea cifrei de afaceri, a se vedea Comunicarea jurisdicțională consolidată a Comisiei în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (JO C 95, 16.4.2008, p. 1).

    (3)  Astfel cum se prevede în secțiunea B punctul 2 din anexa la Regulamentul (UE) 2022/1925, „utilizatorii finali activi lunari” se referă la numărul mediu lunar de utilizatori finali activi pe parcursul celei mai mari părți a exercițiului financiar.


    ANEXA II

    FORMATUL ȘI LUNGIMEA DOCUMENTELOR CARE TREBUIE TRANSMISE ÎN TEMEIUL REGULAMENTULUI (UE) 2022/1925

    FORMATUL DOCUMENTELOR CARE TREBUIE TRANSMISE ÎN TEMEIUL REGULAMENTULUI (UE) 2022/1925

    Documentele prezentate Comisiei în temeiul articolului 3, al articolului 8 alineatul (3), al articolelor 9, 10, 11, 14, 15, 17, 18, 19, 24, 25, 29 și 34 din Regulamentul (UE) 2022/1925 se transmit într-un format care permite Comisiei să le prelucreze electronic și, în special, care permite digitalizarea și recunoașterea caracterelor acestora.

    În acest sens, trebuie să se respecte următoarele cerințe:

    (a)

    textul, în format A4, este ușor lizibil și apare numai pe o singură față a paginii („recto”, iar nu „recto-verso”);

    (b)

    documentele depuse în format tipărit sunt prinse astfel încât să poată fi desfăcute cu ușurință (fără a fi legate sau fără a avea alte mijloace de prindere fixe, cum ar fi lipici, capse etc.);

    (c)

    textul trebuie să fie scris cu caractere aparținând unui font obișnuit (precum Times New Roman, Courier sau Arial), cu o dimensiune de cel puțin 12 puncte în text și de cel puțin 10 puncte pentru notele de subsol, cu o distanță între rânduri de 1 și cu marginile paginii – sus, jos, la stânga și la dreapta – de cel puțin 2,5 cm (maximum 4 700 de caractere pe pagină);

    (d)

    paginile și paragrafele fiecărui document se numerotează consecutiv.

    LUNGIMEA DOCUMENTELOR CARE TREBUIE TRANSMISE ÎN TEMEIUL REGULAMENTULUI (UE) 2022/1925

    Următoarele norme privind limitele de pagini se aplică tipurilor de documente prezentate mai jos. În mod excepțional, eventualele anexe care însoțesc documentele nu sunt luate în considerare la calcularea limitelor de pagini aplicabile, cu condiția ca anexele respective să aibă o funcție pur probatorie și instrumentală și să fie proporționale ca număr și lungime.

    (a)   Notificările în temeiul articolului 3 alineatul (3) primul paragraf și transmiterile de informații ca urmare a unei cereri formulate de Comisie în temeiul articolului 3 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2022/1925

    Toate informațiile privind pragurile stabilite la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/1925 sunt prezentate în corpul formularului GD prevăzut în anexa I la prezentul regulament.

    Pentru fiecare serviciu de platformă esențial distinct, inclusiv toate delimitările alternative plauzibile aferente, în cazul căruia întreprinderea notificatoare atinge toate pragurile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/1925, numărul maxim de pagini al notificării în cauză este de 50. Această limită de pagini se aplică informațiilor furnizate în legătură cu serviciile de platformă esențiale în secțiunile 2 și 4 din formularul GD. Pentru completarea secțiunilor 2, 3 și 4 din formularul respectiv, întreprinderea notificatoare este invitată să analizeze dacă, din motive de claritate, este de preferat ca aceste secțiuni să fie prezentate în ordine numerică sau dacă ele pot fi grupate pentru fiecare serviciu de platformă esențial.

    (b)   Argumente justificate în temeiul articolului 3 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/1925

    Pentru fiecare serviciu de platformă esențial distinct pentru care întreprinderea notificatoare alege să prezinte argumente justificate în temeiul articolului 3 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2022/1925, numărul maxim de pagini este de 30.

    (c)   Cereri motivate formulate în temeiul articolelor 9 și 10 din Regulamentul (UE) 2022/1925

    În cazul cererilor motivate formulate în temeiul articolelor 9 și 10 din Regulamentul (UE) 2022/1925, numărul maxim de pagini este de 30.

    (d)   Răspunsuri la constatările preliminare în temeiul Regulamentului (UE) 2022/1925

    În cazul în care Comisia a informat în scris întreprinderea sau asocierea de întreprinderi vizată cu privire la constatările sale preliminare în vederea adoptării unei decizii în temeiul articolului 8, al articolului 9 alineatul (1), al articolului 10 alineatul (1), al articolelor 17, 18, 24, 25, 29 și 30 și al articolului 31 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2022/1925, numărul maxim de pagini al răspunsului scris este de 50 sau echivalent cu numărul de pagini al constatărilor preliminare, luându-se în considerare valoarea cea mai mare.


    Top