Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1368

    Decizia (UE) 2022/1368 a Comisiei din 3 august 2022 de instituire a grupurilor de dialog civil în domenii care fac obiectul politicii agricole comune și de abrogare a Deciziei 2013/767/UE

    C/2022/5535

    JO L 205, 5.8.2022, p. 278–283 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1368/oj

    5.8.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 205/278


    DECIZIA (UE) 2022/1368 A COMISIEI

    din 3 august 2022

    de instituire a grupurilor de dialog civil în domenii care fac obiectul politicii agricole comune și de abrogare a Deciziei 2013/767/UE

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    întrucât:

    (1)

    Articolul 38 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că Uniunea trebuie să definească și să pună în aplicare o politică agricolă comună (PAC).

    (2)

    În conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, instituțiile trebuie să mențină un dialog deschis, transparent și regulat cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă.

    (3)

    Decizia 2013/767/UE a Comisiei (1) prevede un cadru pentru consultarea părților interesate neguvernamentale cu privire la chestiuni legate de agricultură și dezvoltare rurală. Decizia respectivă permite Comisiei să recurgă la cunoștințele specialiștilor din cadrul organismelor consultative, și anume grupurile de dialog civil al căror mandat actual expiră la 31 decembrie 2022.

    (4)

    În vederea adaptării la noul cadru legislativ (2) al politicii agricole comune și la normele orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei („normele orizontale”) stabilite prin Decizia C(2016) 3301 a Comisiei (3), precum și în vederea asigurării continuității dialogului civil privind chestiuni legate de agricultură și dezvoltare rurală începând cu 2023, este necesar să se instituie șapte grupuri tematice de experți și să se definească sarcinile și structura acestora.

    (5)

    Aceste grupuri ar trebui să asiste Comisia și să sprijine un dialog regulat privind toate chestiunile referitoare la politica agricolă comună și la punerea sa în aplicare, și în special cu privire la măsurile pe care Comisia este invitată să le ia în acel context, inclusiv referitor la aspectele internaționale ale agriculturii. Grupurile respective ar trebui să asigure realizarea unui schimb de experiență și de bune practici, să ofere consiliere cu privire la politică, să emită un aviz cu privire la chestiuni specifice la cererea Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală („DG AGRI”) sau din proprie inițiativă și să monitorizeze evoluțiile politicii. De asemenea, se preconizează că membrii grupurilor vor difuza informații, obținute în contextul reuniunilor grupurilor, către părțile pe care le reprezintă.

    (6)

    Pentru a spori transparența sistemului de dialog civil, având în vedere, de asemenea, recomandările Ombudsmanului European în acest sens, și pentru a asigura o reprezentare echilibrată a diferitelor interese, care să acopere societatea civilă în sens larg, este oportun să se instituie un nou cadru pentru grupurile de dialog civil. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită unei largi reprezentări a părților interesate care au cunoștințe de specialitate relevante, pentru a discuta diferite perspective și a face schimb de opinii.

    (7)

    Pentru a oferi tuturor părților interesate aceleași posibilități și aceeași reprezentare și în conformitate cu normele orizontale și practicile standard menționate mai sus, fiecărei organizații a părților interesate ar trebui să îi corespundă un singur membru, fără nicio diferențiere între reprezentanții organizațiilor. Cu toate acestea, numărul total de participanți la fiecare reuniune ar putea fi modificat de la caz la caz, având în vedere agenda Comisiei și necesitatea de a obține cunoștințe de specialitate specifice.

    (8)

    Pentru a se asigura un proces de consultare participativ și incluziv, continuând totodată dialogul cu cetățenii și părțile interesate, ar trebui să se acorde atenția cuvenită obiectivului climatic de reducere a emisiilor globale la care Comisia trebuie să contribuie. Aceasta înseamnă că ar trebui organizate mai puține reuniuni cu prezența fizică a experților. Pandemia de COVID-19 a arătat că obiectivele comune ale Comisiei și ale părților interesate pot fi atinse și prin intermediul reuniunilor virtuale. Prin urmare, deși se recunoaște importanța reuniunilor cu prezență fizică ocazionale, ar trebui privilegiată organizarea de reuniuni online.

    (9)

    Ar trebui stabilite reguli privind dezvăluirea de informații de către membrii grupului.

    (10)

    Datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

    (11)

    Decizia 2013/767/UE ar trebui abrogată în același timp cu încheierea mandatului actual al grupurilor de dialog civil.

    (12)

    Pentru a se asigura o reînnoire periodică a cadrului pentru dialogul civil este necesar să se stabilească data limită pentru aplicarea prezentei decizii,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Obiectul

    Se instituie următoarele grupuri de experți, denumite „grupuri de dialog civil” (denumite în continuare „grupurile”):

    1.

    Grupul de dialog civil privind planurile strategice PAC și aspectele orizontale;

    2.

    Grupul de dialog civil privind piețele agricole;

    3.

    Grupul de dialog civil privind producția animalieră;

    4.

    Grupul de dialog civil privind aspectele internaționale ale agriculturii;

    5.

    Grupul de dialog civil privind agricultura ecologică;

    6.

    Grupul de dialog civil privind calitatea și promovarea;

    7.

    Grupul de dialog civil privind mediul și schimbările climatice.

    Articolul 2

    Sarcinile

    În ceea ce privește domeniile lor tematice de competență enumerate la articolul 1, grupurile au următoarele sarcini:

    (a)

    să desfășoare un dialog regulat cu privire la toate chestiunile referitoare la politica agricolă comună și la punerea sa în aplicare, inclusiv aspectele internaționale ale agriculturii, și în special cu privire la măsurile pe care Comisia este invitată să le ia în acel context;

    (b)

    atunci când sunt necesare cunoștințe de specialitate specifice, să ofere consiliere Comisiei în legătură cu domeniile lor tematice de competență, astfel cum sunt enumerate la articolul 1, și să asiste Comisia în pregătirea inițiativelor de politică în domeniile menționate la litera (a);

    (c)

    să asigure realizarea unui schimb de experiență și de bune practici, inclusiv diseminarea informațiilor, în domeniile menționate la litera (a);

    (d)

    să emită un aviz cu privire la chestiuni specifice, fie la cererea DG AGRI și în termenele stabilite în cererea respectivă, fie din proprie inițiativă;

    (e)

    să monitorizeze evoluțiile politicii în domeniile menționate la litera (a).

    Articolul 3

    Componența

    (1)   Grupurile sunt compuse din organizații ale părților interesate, altele decât entitățile publice, care își desfășoară activitatea la nivelul Uniunii în domeniile menționate la articolul 1.

    (2)   Organizațiile membre își desemnează reprezentantul pentru a participa la reuniunile grupurilor în funcție de punctele de pe ordinea de zi. Dacă președintele indică acest lucru, organizațiile pot fi reprezentate de mai mulți reprezentanți. Fiecare organizație are un drept de vot, indiferent de numărul de reprezentanți.

    (3)   Organizațiile membre au responsabilitatea de a se asigura că reprezentanții lor oferă un nivel înalt de cunoștințe de specialitate.

    (4)   Organizațiile membre care nu mai sunt în măsură să contribuie în mod eficace la deliberările grupului de experți, care, în opinia DG AGRI, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 339 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene sau care demisionează nu mai sunt invitate să participe la reuniunile grupului și pot fi înlocuite pentru perioada rămasă până la încheierea mandatului lor.

    Articolul 4

    Procesul de selecție

    (1)   Selecția organizațiilor membre se efectuează prin intermediul unei cereri publice de candidaturi, care se publică în Registrul grupurilor de experți ai Comisiei și al altor entități similare (denumit în continuare „Registrul grupurilor de experți”). În plus, cererea de candidaturi poate fi publicată și prin alte mijloace, inclusiv pe site-uri web specializate. Cererea de candidaturi precizează clar criteriile de selecție, incluzând cunoștințele de specialitate solicitate și interesele care trebuie să fie reprezentate în relație cu activitatea care urmează să fie desfășurată. Termenul minim pentru candidaturi este de patru săptămâni.

    (2)   Înregistrarea în Registrul de transparență este necesară pentru desemnarea organizațiilor părților interesate drept membri.

    (3)   Organizațiile părților interesate sunt numite de către directorul general al DG AGRI din rândul candidaților cu competențe și cu un nivel înalt de cunoștințe de specialitate în domeniile menționate la articolul 1, precum și cu capacitatea de a oferi consiliere în conformitate cu articolul 2, care au răspuns cererii publice de candidaturi.

    (4)   Organizațiile părților interesate sunt numite pentru un mandat de cinci ani. Mandatul lor poate fi reînnoit.

    Articolul 5

    Președintele

    Grupurile sunt prezidate de un reprezentant al Comisiei.

    Articolul 6

    Funcționarea

    (1)   Grupurile acționează la cererea DG AGRI, în conformitate cu normele orizontale.

    (2)   Reuniunile grupurilor au loc, în principiu, virtual sau la sediul Comisiei, în funcție de circumstanțe.

    (3)   DG AGRI asigură serviciile de secretariat. La reuniunile grupurilor și ale subgrupurilor acestora pot participa funcționari din alte departamente ale Comisiei care sunt interesați de aceste lucrări.

    (4)   Cu acordul DG AGRI, fiecare grup poate decide, cu majoritatea simplă a membrilor săi, ca deliberările să fie publice.

    (5)   Procesele-verbale ale discuțiilor pe marginea fiecărui punct de pe ordinea de zi și ale avizelor, recomandărilor sau rapoartelor emise de fiecare grup trebuie să fie concludente și complete. Procesele-verbale sunt întocmite de secretariat, sub responsabilitatea președintelui.

    (6)   În măsura posibilului, avizele, recomandările sau rapoartele grupurilor se adoptă prin consens. În cazul unui vot, rezultatul votului se decide cu majoritatea simplă a membrilor. Membrii care au votat împotrivă sau s-au abținut au dreptul ca la avize, recomandări sau rapoarte să anexeze un document care să prezinte argumentele pe care se întemeiază poziția lor.

    Articolul 7

    Subgrupurile

    (1)   Pentru analizarea unor chestiuni specifice, DG AGRI poate înființa subgrupuri al căror mandat este stabilit de DG AGRI. Subgrupurile își desfășoară activitatea în conformitate cu normele orizontale și raportează grupului. De îndată ce și-au îndeplinit mandatul, subgrupurile sunt dizolvate.

    (2)   Membrii subgrupurilor care nu sunt membri ai grupului sunt selectați printr-o cerere publică de candidaturi, în conformitate cu articolul 4 și cu normele orizontale.

    Articolul 8

    Experții invitați

    DG AGRI poate invita experți care dețin cunoștințe de specialitate cu privire la un anumit subiect de pe ordinea de zi, pentru a participa, ad-hoc, la activitățile grupului sau ale subgrupurilor sale.

    Articolul 9

    Observatorii

    (1)   Persoanelor fizice, organizațiilor, inclusiv organizațiilor părților interesate, precum și entităților publice, altele decât autoritățile statelor membre, li se poate acorda statutul de observator, în conformitate cu normele orizontale, prin invitație directă.

    (2)   Organizațiile și entitățile publice care au primit statutul de observator își desemnează reprezentanții.

    (3)   Observatorii și reprezentanții acestora pot fi autorizați de președinte să participe la discuțiile grupului și subgrupurilor sale și să furnizeze cunoștințe de specialitate. Aceștia nu au însă drept de vot și nici nu participă la formularea recomandărilor sau a avizelor grupurilor sau ale subgrupurilor acestora.

    Articolul 10

    Regulamentul de procedură

    La propunerea și cu acordul DG AGRI, grupul își adoptă regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor săi, pe baza regulamentului de procedură standard pentru grupurile de experți (5) și în conformitate cu normele orizontale. Subgrupurile își desfășoară activitatea în conformitate cu regulamentul de procedură al grupului.

    Articolul 11

    Secretul profesional și gestionarea informațiilor clasificate

    Membrii grupului și reprezentanții acestora, experții invitați, precum și observatorii și reprezentanții acestora, respectă obligația privind secretul profesional, care, în temeiul tratatelor și al normelor de aplicare a acestora, se aplică tuturor membrilor instituțiilor și personalului acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (6) și (UE, Euratom) 2015/444 (7) ale Comisiei. În cazul în care nu se respectă aceste obligații, Comisia poate lua toate măsurile care se impun.

    Articolul 12

    Transparența

    (1)   Grupurile și subgrupurile acestora sunt înregistrate în Registrul grupurilor de experți.

    (2)   În ceea ce privește componența grupurilor și a subgrupurilor, în Registrul grupurilor de experți se publică următoarele date:

    (a)

    denumirea organizațiilor părților interesate; interesul reprezentat se divulgă;

    (b)

    numele observatorilor.

    (3)   Toate documentele relevante, inclusiv ordinile de zi, procesele-verbale și contribuțiile participanților, se publică fie în Registrul grupurilor de experți, fie prin includerea în registru a unui link către un site web specializat care conține informațiile respective. Accesul la site-urile web specializate nu este condiționat de înregistrarea ca utilizator sau de alte restricții. În special, ordinea de zi și alte documente de referință relevante se publică cu suficient timp înainte de reuniune, iar procesele-verbale se publică fără întârziere după reuniune. Pot exista excepții de la publicare numai dacă se consideră că divulgarea unui document ar putea submina protecția unui interes public sau privat, conform definiției de la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

    Articolul 13

    Cheltuielile aferente reuniunilor

    (1)   Participanții la activitățile grupurilor și ale subgrupurilor acestora nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.

    (2)   Cheltuielile de călătorie și diurnele participanților la activitățile grupurilor și ale subgrupurilor, cu excepția activităților la care se participă virtual, sunt rambursate de către Comisie. Rambursarea se face în conformitate cu dispozițiile în vigoare ale Comisiei și în limita creditelor disponibile alocate serviciilor Comisiei în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

    Articolul 14

    Abrogarea

    Decizia 2013/767/UE se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2023.

    Articolul 15

    Aplicabilitatea

    Prezenta decizie se aplică până la 31 decembrie 2027.

    Adoptată la Bruxelles, 3 august 2022.

    Pentru Comisie

    Janusz WOJCIECHOWSKI

    Membru al Comisiei


    (1)  Decizia 2013/767/UE a Comisiei din 16 decembrie 2013 de stabilire a unui cadru pentru dialogul civil în probleme reglementate de politica agricolă comună și de abrogare a Deciziei 2004/391/CE (JO L 338, 17.12.2013, p. 115).

    (2)  Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 1);

    Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 187);

    Regulamentul (UE) 2021/2117 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole, a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare, a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea și protejarea indicațiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate și a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii (JO L 435, 6.12.2021, p. 262).

    (3)  Decizia C(2016) 3301 final a Comisiei din 30 mai 2016 de instituire a unor norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei.

    (4)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

    (5)  Anexa III la Decizia C(2016) 3301.

    (6)  Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41).

    (7)  Decizia 2015/444 (UE, Euratom) a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53).

    (8)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 4). Scopul acestor excepții este de a proteja securitatea publică, chestiunile militare, relațiile internaționale, politica financiară, monetară sau economică, viața privată și integritatea persoanelor, interesele comerciale, procedurile judiciare și consultanța juridică, anchetele/inspecțiile/auditurile și procesul decizional al instituției.


    Top