Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0883

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/883 al Comisiei din 1 iunie 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/4015

JO L 194, 2.6.2021, p. 22–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/883/oj

2.6.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 194/22


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/883 AL COMISIEI

din 1 iunie 2021

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (1), în special articolul 4 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei (2) stabilește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

(2)

În temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, anumite state membre și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”) au comunicat Comisiei informații care sunt relevante în scopul actualizării listei respective. Țările terțe și organizațiile internaționale au furnizat, de asemenea, informații relevante. Informațiile transmise contribuie la decizia conform căreia este necesar ca lista să fie actualizată.

(3)

Comisia a informat toți transportatorii aerieni în cauză, fie direct, fie prin intermediul autorităților responsabile cu supravegherea reglementară a acestora, cu privire la principalele fapte și considerente care ar urma să stea la baza unei decizii de impunere, în ceea ce îi privește, a unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii sau a unei decizii de modificare a condițiilor unei interdicții de exploatare impuse unui transportator aerian inclus în lista din anexa A sau din anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(4)

Comisia a oferit transportatorilor aerieni în cauză posibilitatea să consulte toate documentele relevante, să prezinte comentarii scrise și să susțină o prezentare orală în fața Comisiei și a comitetului înființat prin Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 (denumit în continuare „Comitetul de Siguranță Aeriană al UE”).

(5)

Comisia a informat Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la consultările comune aflate în curs, în cadrul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005 și al Regulamentului (CE) nr. 473/2006 al Comisiei (3), cu autoritățile competente și cu transportatorii aerieni din Armenia, Indonezia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Pakistan și Rusia. Totodată, Comisia a informat Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la situația siguranței aviației din Republica Dominicană, Guineea Ecuatorială, Libia, Nepal și Sudanul de Sud.

(6)

Agenția a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la evaluările tehnice efectuate pentru evaluarea inițială și monitorizarea continuă a autorizațiilor de operator dintr-o țară terță (Third Country Operator – „TCO”) eliberate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 452/2014 al Comisiei (4).

(7)

De asemenea, agenția a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la rezultatele analizei inspecțiilor la platformă efectuate în cadrul Programului de evaluare a siguranței aeronavelor străine („SAFA”), în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei (5).

(8)

În plus, agenția a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la proiectele de asistență tehnică desfășurate în țările terțe vizate de o interdicție de exploatare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 474/2006. Totodată, agenția a furnizat informații în legătură cu planurile și cu solicitările de continuare a asistenței și a cooperării tehnice în scopul dezvoltării capacității administrative și tehnice a autorităților aeronautice civile din țările terțe, pentru a le ajuta să soluționeze neconformitățile cu standardele internaționale de siguranță a aviației civile aplicabile. Statele membre au fost invitate să răspundă acestor solicitări pe bază bilaterală, în coordonare cu Comisia și cu agenția. În această privință, Comisia a reiterat utilitatea informării comunității aeronautice internaționale, în special prin intermediul instrumentului parteneriatului de asistență în ceea ce privește punerea în aplicare a siguranței aviației al Organizației Aviației Civile Internaționale („OACI”), cu privire la asistența tehnică acordată țărilor terțe de Uniune și de statele membre pentru îmbunătățirea siguranței aviației la nivel mondial.

(9)

Eurocontrol a furnizat Comisiei și Comitetului de Siguranță Aeriană al UE informații actualizate privind statutul funcțiilor de alertă SAFA și TCO, precum și statistici privind mesajele de alertă referitoare la transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții.

Transportatorii aerieni din Uniune

(10)

Ca urmare a analizării de către agenție a informațiilor obținute în urma inspecțiilor la platformă efectuate în ceea ce privește aeronavele transportatorilor aerieni din Uniune, precum și în urma inspecțiilor de standardizare efectuate de agenție, completate inclusiv de informațiile rezultate din inspecțiile și auditurile specifice efectuate de autoritățile aeronautice naționale, mai multe state membre au luat anumite măsuri pentru a asigura respectarea legislației și au informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la măsurile respective.

(11)

Statele membre au reiterat că sunt gata să acționeze în mod corespunzător în cazul în care informațiile relevante privind siguranța ar indica existența unor riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării de către transportatorii aerieni din Uniune a standardelor de siguranță relevante.

Transportatorii aerieni din Armenia

(12)

În iunie 2020, transportatorii aerieni din Armenia au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/736 al Comisiei (6).

(13)

La 15 aprilie 2021, Comisia, agenția, statele membre și reprezentanții Comitetului Aeronautic Civil din Armenia („CAC”) au organizat o reuniune tehnică, în cursul căreia CAC a furnizat informații cu privire la activitățile sale de supraveghere și la progresele înregistrate în ceea ce privește planul de acțiuni corective elaborat în iulie 2020. CAC a furnizat, de asemenea, o prezentare generală a provocărilor întâmpinate în cursul ultimului an, informații privind situația generală a mediului aviatic din Armenia și lacunele identificate în diferite domenii de responsabilitate ale CAC care necesită atenție.

(14)

În plus, în cursul reuniunii respective, CAC a furnizat o prezentare detaliată a stadiului punerii în aplicare a acțiunilor corective în urma observațiilor formulate în cursul vizitei de evaluare a Uniunii la fața locului din februarie 2020 și o prezentare generală a procesului de management al riscurilor al CAC.

(15)

În acest context, CAC a informat Comisia că au fost revocate certificatele de operator aerian („AOC”) pentru transportatorii aerieni Atlantis European Airways și Mars Avia și au fost certificați noii operatori aerieni Fly Armenia Airways (AOC Nr. 070), Novair (AOC Nr. 071) și Shirak Avia (AOC Nr. 072). Întrucât CAC nu a demonstrat o capacitate suficientă pentru a pune în aplicare și pentru a asigura respectarea standardelor de siguranță relevante, eliberarea de AOC-uri acestor noi transportatori aerieni nu garantează respectarea corespunzătoare a standardelor internaționale de siguranță.

(16)

Comisia ia act de progresele înregistrate de CAC în ceea ce privește abordarea preocupărilor legate de siguranța aviației care, în iunie 2020, au condus la includerea transportatorilor armeni certificați în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006. Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente elemente de probă care să justifice ridicarea restricțiilor operaționale impuse transportatorilor aerieni din Armenia. Comisia va continua să monitorizeze și să evalueze modul în care evoluează situația în continuare.

(17)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Armenia, lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată pentru a include Fly Armenia Airways, Novair și Shirak Avia în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 și pentru a elimina Atlantis European Airways și Mars Avia din anexa respectivă.

(18)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Armenia, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre ar trebui să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Armenia cu standardele internaționale de siguranță relevante.

Transportatorii aerieni din Indonezia

(19)

În iunie 2018, toți transportatorii aerieni din Indonezia au fost eliminați din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/871 al Comisiei (7).

(20)

La 26 februarie 2021, Direcția Generală a Aviației Civile din Indonezia („DGAC din Indonezia”) a furnizat informații și o situație actualizată cu privire la activitățile de supraveghere a siguranței pentru perioada septembrie 2020 - februarie 2021. În plus față de actualizarea planului de acțiuni corective elaborat în urma vizitei de evaluare la fața locului din partea Uniunii din martie 2018, informațiile furnizate de DGAC din Indonezia au inclus și actualizări privind lista titularilor de AOC, lista aeronavelor înmatriculate, lista accidentelor, a incidentelor grave și a evenimentelor din sectorul aviației, precum și măsurile de executare întreprinse de DGAC din Indonezia.

(21)

În urma examinării informațiilor și a documentației primite, Comisia consideră că toate observațiile rămase deschise, rezultate în urma vizitei de evaluare la fața locului din martie 2018, au fost abordate cu succes și pot fi închise. Având în vedere progresele înregistrate, Comisia consideră că este suficient ca DGAC din Indonezia să trimită o actualizare o singură dată pe an, în loc de două actualizări ca până acum.

(22)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Indonezia, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

(23)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Indonezia, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre ar trebui să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Indonezia cu standardele internaționale de siguranță relevante.

(24)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Kazahstan

(25)

În decembrie 2016, transportatorii aerieni din Kazahstan au fost eliminați din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei (8).

(26)

În februarie 2020, ca parte a monitorizării continue a sistemului de supraveghere a siguranței din Kazahstan, au fost inițiate consultări oficiale cu autoritățile competente din Kazahstan. În acest context, cu ocazia reuniunilor sale din mai și noiembrie 2020, Comitetului de Siguranță Aeriană al UE i s-a pus la dispoziție o prezentare generală a situației supravegherii siguranței în Kazahstan.

(27)

Ca urmare a deliberărilor Comitetului de Siguranță Aeriană al UE din noiembrie 2020, Comisia și agenția au menținut un contact permanent cu Aviation Administration of Kazakhstan Joint Stock Company (denumită în continuare „AAK”). În acest context, la 26 martie 2021 a avut loc o videoconferință între Comisie, agenție, statele membre și reprezentanți ai Comitetului Aeronautic Civil din Kazahstan și ai AAK. În cursul reuniunii tehnice respective, AAK a oferit o prezentare cuprinzătoare a măsurilor luate pentru a îmbunătăți supravegherea siguranței în Kazahstan, inclusiv o prezentare generală a activităților sale de supraveghere, a planurilor sale în ceea ce privește recrutarea și pregătirea personalului tehnic, precum și a măsurilor de asigurare a respectării legii luate în cazul unora dintre transportatorii aerieni certificați în Kazahstan. În plus, AAK și-a subliniat angajamentul față de continuarea politicii sale de îmbunătățire continuă, inclusiv față de activitățile sale esențiale de dezvoltare a supravegherii siguranței.

(28)

Mai mult, AAK și-a prezentat strategia pentru perioada 2021-2025, care include adoptarea noii legi privind aviația și a modificărilor care decurg din aceasta la nivelul cadrului legislativ național kazah.

(29)

Pe baza informațiilor disponibile în prezent, se poate concluziona că s-au depus eforturi substanțiale și, în consecință, s-au înregistrat progrese în abordarea situației în materie de siguranță din Kazahstan. Deși recunoaște progresele realizate până în prezent, Comisia ar trebui să continue să monitorizeze și să evalueze modul în care evoluează situația în continuare. În acest context, Comisia intenționează să efectueze, cu sprijinul agenției și al statelor membre, o vizită de evaluare la fața locului din partea Uniunii în Kazahstan.

(30)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Kazahstan, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

(31)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre ar trebui să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan cu standardele internaționale de siguranță relevante.

(32)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Kârgâzstan

(33)

În octombrie 2006, transportatorii aerieni din Kârgâzstan au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul (CE) nr. 1543/2006 al Comisiei (9).

(34)

La 25 noiembrie 2020, la cererea Kârgâzstanului și în contextul activităților de monitorizare continuă, Comisia, agenția și reprezentanții Agenției Aviației Civile din Republica Kârgâzstan (denumită în continuare „CAA KG”) au organizat o reuniune tehnică, în cursul căreia CAA KG a furnizat o prezentare cuprinzătoare a organizării și a funcțiilor sale, inclusiv a principiilor cheie ale desfășurării activității sale de supraveghere a siguranței. Alte informații furnizate de CAA KG au inclus provocările în materie de personal cu care se confruntă, o prezentare generală a cadrului legislativ kârgâz și abordarea sa strategică în ceea ce privește dezvoltarea la nivel tehnic în contextul consolidării capacităților în materie de siguranță a aviației. Aceasta a furnizat, de asemenea, o actualizare cu privire la lista titularilor de AOC și a aeronavelor înmatriculate.

(35)

În plus, la 14 decembrie 2020, ca urmare a reuniunii tehnice din 25 noiembrie 2020, CAA KG a informat Comisia că transportatorii aerieni Heli Sky (AOC nr. 47), Valor Air (AOC nr. 07), AeroStan (AOC nr. 08), KAP.KG Aircompany (AOC nr. 52) și FlySky Airlines (AOC nr. 53) dețin un AOC activ. Întrucât CAA KG nu a demonstrat că dispune de suficientă capacitate pentru a pune în aplicare și pentru a asigura respectarea standardelor de siguranță relevante, eliberarea de AOC-uri acestor noi transportatori aerieni nu garantează respectarea corespunzătoare a standardelor internaționale de siguranță.

(36)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că lista transportatorilor aerieni din Kârgâzstan care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată pentru a include transportatorii aerieni AeroStan, FlySky Airlines, Heli Sky, KAP.KG Aircompany și Valor Air în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(37)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Kârgâzstan, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre ar trebui să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Kârgâzstan cu standardele internaționale de siguranță relevante.

Transportatorii aerieni din Moldova

(38)

În aprilie 2019, toți transportatorii aerieni din Moldova, cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo, au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/618 al Comisiei (10).

(39)

Prin scrisoarea din 2 martie 2021, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (denumită în continuare „CAAM”) a furnizat informații și o actualizare cuprinzătoare cu privire la planul de acțiuni corective care abordează observațiile și recomandările rezultate în urma vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune în februarie 2019.

(40)

În urma examinării informațiilor și a documentației primite, Comisia consideră că explicațiile oferite cu privire la planul de acțiuni corective sunt bine structurate și adecvate.

(41)

La 25 martie 2021, la cererea Moldovei și în contextul activităților de monitorizare continuă, Comisia, agenția, statele membre și reprezentanții CAAM au organizat o reuniune tehnică în cursul căreia CAAM a furnizat o prezentare cuprinzătoare a organizării și a funcțiilor sale, inclusiv a principiilor cheie ale desfășurării activității sale de supraveghere a siguranței. Printre alte informații furnizate de CAAM s-a numărat o prezentare generală actualizată a evoluțiilor și a situației actuale a planului său de acțiuni corective ca urmare a observațiilor și recomandărilor rezultate în urma vizitei de evaluare la fața locului efectuată de Uniune în februarie 2019. CAAM a declarat că marea majoritate a observațiilor din planul de acțiuni corective au fost închise, doar patru observații fiind încă deschise.

(42)

În cursul reuniunii respective, CAAM a informat Comisia că toți transportatorii aerieni moldoveni au fost recertificați în conformitate cu noul regulament operațional, care a transpus în legislația Moldovei Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei (11). În prezent, există 11 titulari de AOC în Moldova. Majoritatea celor opt titulari de AOC care nu dețin o autorizație de TCO desfășoară operațiuni din baze situate în afara Moldovei. Conform CAAM, supravegherea acestor baze situate în afara teritoriului este efectuată în conformitate cu standardele internaționale de siguranță.

(43)

În plus, CAAM a informat Comisia că noul transportator aerian HiSky (AOC nr. MD 025) a fost certificat. Întrucât CAAM nu a demonstrat că dispune de suficientă capacitate pentru a pune în aplicare și pentru a asigura respectarea standardelor de siguranță relevante, eliberarea unui AOC acestui nou transportator aerian nu garantează respectarea corespunzătoare a standardelor internaționale de siguranță.

(44)

Pe baza informațiilor disponibile în prezent, CAAM pare să fi făcut eforturi substanțiale în ceea ce privește punerea în aplicare a standardelor internaționale de siguranță. Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente elemente de probă care să justifice ridicarea restricțiilor operaționale impuse transportatorilor aerieni din Moldova. Informațiile furnizate cu privire la îmbunătățiri trebuie să fie verificate în continuare în timpul unei vizite de evaluare la fața locului efectuate de Uniune în Moldova.

(45)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Moldova, lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii ar trebui modificată pentru a include HiSky în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(46)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Moldova, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre ar trebui să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Moldova cu standardele internaționale de siguranță relevante.

(47)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Pakistan

(48)

În martie 2007, Pakistan International Airlines a fost inclusă în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 prin Regulamentul (CE) nr. 235/2007 al Comisiei (12) și ulterior eliminată în noiembrie 2007 prin Regulamentul (CE) nr. 1400/2007 al Comisiei (13).

(49)

La 24 iunie 2020, o declarație a ministrului federal al aviației din Pakistan a arătat că un număr important de licențe de pilot eliberate de Autoritatea Aeronautică Civilă din Pakistan (denumită în continuare „PCAA”), au fost obținute prin mijloace frauduloase.

(50)

Acest eveniment și aparenta lipsă de supraveghere eficientă din partea PCAA, a determinat agenția să suspende autorizațiile de TCO deținute de Pakistan International Airlines și Vision Air, cu efect de la 1 iulie 2020.

(51)

La 1 iulie 2020, Comisia a inițiat consultări cu PCAA în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006 și a solicitat PCAA să furnizeze informații cu privire la răspunsul său la declarația ministrului federal. În special, Comisia a solicitat informații cu privire la supravegherea transportatorilor aerieni certificați în Pakistan, inclusiv a sistemelor lor de management al siguranței, precum și dovezi că o situație similară nu este predominantă în alte domenii care fac, de asemenea, obiectul supravegherii siguranței de către PCAA, cum ar fi certificarea echipajului de cabină, acordarea de licențe pentru inginerii de întreținere sau certificarea transportatorilor aerieni.

(52)

În 2020, Comisia a organizat două reuniuni tehnice cu PCAA, la 9 iulie și 25 septembrie.

(53)

În pregătirea reuniunii din mai 2021 a Comitetului de Siguranță Aeriană al UE și având în vedere cerințele procedurale ale agenției referitoare la suspendările de TCO ale Pakistan International Airlines și Vision Air, Comisia a organizat reuniuni tehnice la 15 și 16 martie 2021 pentru a asigura coordonarea dintre Comisie și agenție în ceea ce privește obligațiile care le revin. La aceste reuniuni au participat reprezentanți ai statelor membre.

(54)

În cadrul acestor reuniuni au fost discutate diverse aspecte, în special acordarea de licențe pentru echipaj, operațiunile aeriene, navigabilitatea, raportarea evenimentelor și răspunsurile PCAA la recomandările în materie de siguranță și măsurile luate ca urmare a acestor recomandări.

(55)

PCAA a furnizat dovezi și informații relevante care au fost evaluate de Comisie și de experții agenției. Deși s-a constatat că PCAA dispune de un număr suficient de angajați competenți și bine informați, au fost identificate unele aspecte organizatorice care prezintă motive de îngrijorare. Printre acestea se numără deficiențele de management al calității procedurilor documentate, lipsa de orientări pentru inspectori, neconformitatea procesului de calificare pentru licența de pilot de transport de linie, monitorizarea insuficientă sau inexistentă a acțiunilor corective ca urmare a constatărilor și lipsa unor capacități adecvate de analiză a cauzelor fundamentale.

(56)

În plus, PCAA nu a putut furniza dovezi că Pakistanul a notificat OACI derogările sale substanțiale de la standardele internaționale de siguranță aplicabile din anexa 1 a OACI, astfel cum se prevede în secțiunea „Acordarea licențelor personalului”.

(57)

Pe baza evaluării dovezilor și a informațiilor disponibile, Comisia recunoaște eforturile PCAA de a adopta acțiuni corective pentru a remedia deficiențele de siguranță identificate. Cu toate acestea, Comisia ar trebui să continue monitorizarea situației din Pakistan, inclusiv printr-o vizită de evaluare la fața locului efectuată de Uniune în Pakistan.

(58)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Pakistan, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

(59)

Prin efectuarea cu prioritate a inspecțiilor la platformă în cazul tuturor transportatorilor aerieni certificați în Pakistan, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012, statele membre ar trebui să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Pakistan cu standardele internaționale de siguranță relevante.

(60)

În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

Transportatorii aerieni din Rusia

(61)

Comisia, agenția și autoritățile competente ale statelor membre au continuat să monitorizeze îndeaproape performanța în materie de siguranță a transportatorilor aerieni certificați în Rusia care efectuează zboruri pe teritoriul Uniunii, inclusiv prin acordarea de prioritate inspecțiilor la platformă în cazul anumitor transportatori aerieni din Rusia în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

(62)

La 14 aprilie 2021, reprezentanți ai Comisiei, ai agenției și ai statelor membre s-au întâlnit cu reprezentanți ai Agenției de Transport Aerian a Federației Ruse (denumită în continuare „FATA”) pentru a examina performanța în materie de siguranță a transportatorilor aerieni certificați în Rusia pe baza rapoartelor de inspecție la platformă desfășurate în perioada 15 octombrie 2020-14 aprilie 2021 și pentru a depista cazurile în care ar trebui consolidate activitățile de supraveghere ale FATA.

(63)

Revizuirea inspecțiilor la platformă SAFA asupra transportatorilor aerieni certificați în Rusia nu a evidențiat nicio deficiență de siguranță semnificativă sau recurentă.

(64)

Pe baza informațiilor disponibile, inclusiv a informațiilor furnizate de FATA în cadrul reuniunii din 14 aprilie 2021, Comisia consideră că, în acest stadiu, FATA are capacitatea și disponibilitatea necesare pentru a remedia deficiențele în materie de siguranță atunci când se identifică astfel de deficiențe. Din aceste motive, nu s-a considerat necesară o audiere de către Comitetul de Siguranță Aeriană al UE a autorităților aeronautice ruse sau a oricăror transportatori aerieni certificați în Rusia.

(65)

Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în acest stadiu, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în scopul includerii unor transportatori aerieni din Rusia.

(66)

Statele membre ar trebui să verifice în continuare respectarea efectivă de către transportatorii aerieni din Rusia a standardelor internaționale de siguranță relevante, prin efectuarea de inspecții la platformă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012.

(67)

Dacă respectivele inspecții identifică existența unui risc iminent la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță, Comisia poate impune o interdicție de exploatare respectivilor transportatori aerieni certificați în Rusia și poate să îi includă în anexa A sau în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

(68)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 474/2006 ar trebui modificat în consecință.

(69)

Articolele 5 și 6 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 recunosc necesitatea ca deciziile să fie luate cu rapiditate și, după caz, de urgență, având în vedere implicațiile în materie de siguranță. În consecință, este esențial, în vederea protejării informațiilor sensibile și a pasagerilor, ca toate deciziile luate în contextul actualizării listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții sau restricții de exploatare pe teritoriul Uniunii să fie publicate și să intre în vigoare imediat după adoptare.

(70)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de Siguranță Aeriană al UE instituit prin Regulamentul (CE) nr. 2111/2005,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 474/2006 se modifică după cum urmează:

1.

anexa A se înlocuiește cu textul din anexa I la prezentul regulament;

2.

anexa B se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 iunie 2021.

Pentru Comisie,

Pentru Președinte,

Adina VĂLEAN

Membru al Comisiei


(1)   JO L 344, 27.12.2005, p. 15.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 14).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 8).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 452/2014 al Comisiei din 29 aprilie 2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene ale operatorilor din țări terțe în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 133, 6.5.2014, p. 12).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 296, 25.10.2012, p. 1).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/736 al Comisiei din 2 iunie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 172, 3.6.2020, p. 7).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/871 al Comisiei din 14 iunie 2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 152, 15.6.2018, p. 5).

(8)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei din 8 decembrie 2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii (JO L 334, 9.12.2016, p. 6).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 1543/2006 al Comisiei din 12 octombrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 910/2006 (JO L 283, 14.10.2006, p. 27).

(10)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/618 al Comisiei din 15 aprilie 2019 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 106, 17.4.2019, p. 1).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 296, 25.10.2012, p. 1).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 235/2007 al Comisiei din 5 martie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 66, 6.3.2007, p. 3).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 1400/2007 al Comisiei din 28 noiembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 311, 29.11.2007, p. 12).


ANEXA I

„ANEXA A

LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNEI INTERDICȚII DE EXPLOATARE PE TERITORIUL UNIUNII, CU EXCEPȚII  (1)

Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

Numărul certificatului de operator aerian (Air Operator Certificate – AOC) sau numărul licenței de operare

Indicativul de trei litere atribuit de OACI

Statul operatorului

AVIOR AIRLINES

ROI-RNR-011

ROI

Venezuela

BLUE WING AIRLINES

SRBWA-01/2002

BWI

Suriname

IRAN ASEMAN AIRLINES

FS-102

IRC

Iran

IRAQI AIRWAYS

001

IAW

Irak

MED-VIEW AIRLINE

MVA/AOC/10-12/05

MEV

Nigeria

AIR ZIMBABWE (PVT)

177/04

AZW

Zimbabwe

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Afganistan, inclusiv

 

 

Afganistan

ARIANA AFGHAN AIRLINES

AOC 009

AFG

Afganistan

KAM AIR

AOC 001

KMF

Afganistan

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Angola, cu excepția TAAG Angola Airlines și Heli Malongo, inclusiv

 

 

Angola

AEROJET

AO-008/11-07/17 TEJ

TEJ

Angola

GUICANGO

AO-009/11-06/17 YYY

Necunoscut

Angola

AIR JET

AO-006/11-08/18 MBC

MBC

Angola

BESTFLYA AIRCRAFT MANAGEMENT

AO-015/15-06/17YYY

Necunoscut

Angola

HELIANG

AO 007/11-08/18 YYY

Necunoscut

Angola

SJL

AO-014/13-08/18YYY

Necunoscut

Angola

SONAIR

AO-002/11-08/17 SOR

SOR

Angola

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Armenia, inclusiv

 

 

Armenia

AIRCOMPANY ARMENIA

AM AOC 065

NGT

Armenia

ARMENIA AIRWAYS

AM AOC 063

AMW

Armenia

ARMENIAN HELICOPTERS

AM AOC 067

KAV

Armenia

ATLANTIS ARMENIAN AIRLINES

AM AOC 068

AEU

Armenia

FLY ARMENIA AIRWAYS

AM AOC 070

FBB

Armenia

NOVAIR

AM AOC 071

NAI

Armenia

SHIRAK AVIA

AM AOC 072

SHS

Armenia

SKYBALL

AM AOC 073

N/A

Armenia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Congo (Brazzaville), inclusiv

 

 

Congo (Brazzaville)

CANADIAN AIRWAYS CONGO

CG-CTA 006

TWC

Congo (Brazzaville)

EQUAFLIGHT SERVICES

CG-CTA 002

EKA

Congo (Brazzaville)

EQUAJET

RAC06-007

EKJ

Congo (Brazzaville)

TRANS AIR CONGO

CG-CTA 001

TSG

Congo (Brazzaville)

SOCIETE NOUVELLE AIR CONGO

CG-CTA 004

Necunoscut

Congo (Brazzaville)

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), inclusiv

 

 

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

AIR FAST CONGO

AAC/DG/OPS-09/03

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

AIR KATANGA

AAC/DG/OPS-09/08

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

BUSY BEE CONGO

AAC/DG/OPS-09/04

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

AAC/DG/OPS-09/02

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

CONGO AIRWAYS

AAC/DG/OPS-09/01

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

KIN AVIA

AAC/DG/OPS-09/10

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

MALU AVIATION

AAC/DG/OPS-09/05

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

SERVE AIR CARGO

AAC/DG/OPS-09/07

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

SWALA AVIATION

AAC/DG/OPS-09/06

Necunoscut

Republica Democratică Congo (R.D. Congo)

MWANT JET

AAC/DG/OPS-09/09

Necunoscut

Republica Democratică Congo

(R.D. Congo)

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Djibouti, inclusiv

 

 

Djibouti

DAALLO AIRLINES

Necunoscut

DAO

Djibouti

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Guineea Ecuatorială, inclusiv

 

 

Guineea Ecuatorială

CEIBA INTERCONTINENTAL

2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

CEL

Guineea Ecuatorială

CRONOS AIRLINES

2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

Necunoscut

Guineea Ecuatorială

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Eritreea, inclusiv

 

 

Eritreea

ERITREAN AIRLINES

Nr. AOC 004

ERT

Eritreea

NASAIR ERITREA

Nr. AOC 005

NAS

Eritreea

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Kârgâzstan, inclusiv

 

 

Kârgâzstan

AEROSTAN

08

BSC

Kârgâzstan

AIR COMPANY AIR KG

50

Necunoscut

Kârgâzstan

AIR MANAS

17

MBB

Kârgâzstan

AVIA TRAFFIC COMPANY

23

AVJ

Kârgâzstan

FLYSKY AIRLINES

53

FSQ

Kârgâzstan

HELI SKY

47

HAC

Kârgâzstan

KAP.KG AIRCOMPANY

52

KGS

Kârgâzstan

SKY KG AIRLINES

41

KGK

Kârgâzstan

TEZ JET

46

TEZ

Kârgâzstan

VALOR AIR

07

VAC

Kârgâzstan

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Liberia.

 

 

Liberia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Libia, inclusiv

 

 

Libia

AFRIQIYAH AIRWAYS

007/01

AAW

Libia

AIR LIBYA

004/01

TLR

Libia

AL MAHA AVIATION

030/18

Necunoscut

Libia

BURAQ AIR

002/01

BRQ

Libia

GLOBAL AVIATION AND SERVICES

008/05

GAK

Libia

LIBYAN AIRLINES

001/01

LAA

Libia

LIBYAN WINGS AIRLINES

029/15

LWA

Libia

PETRO AIR

025/08

PEO

Libia

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Moldova, cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo, inclusiv

 

 

Moldova

Î.M «VALAN ICC» SRL

MD009

VLN

Moldova

CA «IM AIR» SRL

MD015

AAM

Moldova

CA «AIR STORK» SRL

MD018

MSB

Moldova

CA «HISKY» SRL

MD025

HYM

Moldova

Î M «MEGAVIATION» SRL

MD019

ARM

Moldova

CA «PECOTOX-AIR» SRL

MD020

PXA

Moldova

CA «TERRA AVIA» SRL

MD022

TVR

Moldova

CA «FLY PRO» SRL

MD023

PVV

Moldova

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Nepal, inclusiv

 

 

Nepal

AIR DYNASTY HELI. S.

035/2001

Necunoscut

Nepal

ALTITUDE AIR

085/2016

Necunoscut

Nepal

BUDDHA AIR

014/1996

BHA

Nepal

FISHTAIL AIR

017/2001

Necunoscut

Nepal

SUMMIT AIR

064/2010

Necunoscut

Nepal

HELI EVEREST

086/2016

Necunoscut

Nepal

HIMALAYA AIRLINES

084/2015

HIM

Nepal

KAILASH HELICOPTER SERVICES

087/2018

Necunoscut

Nepal

MAKALU AIR

057A/2009

Necunoscut

Nepal

MANANG AIR PVT

082/2014

Necunoscut

Nepal

MOUNTAIN HELICOPTERS

055/2009

Necunoscut

Nepal

PRABHU HELICOPTERS

081/2013

Necunoscut

Nepal

NEPAL AIRLINES CORPORATION

003/2000

RNA

Nepal

SAURYA AIRLINES

083/2014

Necunoscut

Nepal

SHREE AIRLINES

030/2002

SHA

Nepal

SIMRIK AIR

034/2000

Necunoscut

Nepal

SIMRIK AIRLINES

052/2009

RMK

Nepal

SITA AIR

033/2000

Necunoscut

Nepal

TARA AIR

053/2009

Necunoscut

Nepal

YETI AIRLINES

037/2004

NYT

Nepal

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din São Tomé și Principe, inclusiv

 

 

São Tomé și Principe

AFRICA'S CONNECTION

10/AOC/2008

ACH

São Tomé și Principe

STP AIRWAYS

03/AOC/2006

STP

São Tomé și Principe

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sierra Leone

 

 

Sierra Leone

Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sudan, inclusiv

 

 

Sudan

ALFA AIRLINES SD

54

AAJ

Sudan

BADR AIRLINES

35

BDR

Sudan

BLUE BIRD AVIATION

11

BLB

Sudan

ELDINDER AVIATION

8

DND

Sudan

GREEN FLAG AVIATION

17

GNF

Sudan

HELEJETIC AIR

57

HJT

Sudan

KATA AIR TRANSPORT

9

KTV

Sudan

KUSH AVIATION CO.

60

KUH

Sudan

NOVA AIRWAYS

46

NOV

Sudan

SUDAN AIRWAYS CO.

1

SUD

Sudan

SUN AIR

51

SNR

Sudan

TARCO AIR

56

TRQ

Sudan


(1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa A ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic în cazul în care utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


ANEXA II

„ANEXA B

LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNOR RESTRICȚII OPERAȚIONALE PE TERITORIUL UNIUNII  (1)

Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

Numărul certificatului de operator aerian («AOC»)

Indicativul de trei litere atribuit de OACI

Statul operatorului

Tipurile de aeronave restricționate

Însemnele de înmatriculare și, dacă sunt disponibile, numerele de serie ale aeronavelor restricționate

Statul de înmatriculare

AIR SERVICE COMORES

06-819/TA-15/DGACM

KMD

Comore

Toată flota, cu excepția: LET 410 UVP.

Toată flota, cu excepția: D6-CAM (851336).

Comore

IRAN AIR

FS100

IRA

Iran

Toate aeronavele de tip Fokker F100 și de tip Boeing B747

Aeronavele de tip Fokker F100, astfel cum se menționează în AOC; aeronavele de tip Boeing B747, astfel cum se menționează în AOC

Iran

AIR KORYO

GAC-AOC/KOR-01

KOR

Coreea de Nord

Toată flota, cu excepția: a 2 aeronave de tip TU- 204.

Toată flota, cu excepția: P-632, P-633.

Coreea de Nord


(1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa B ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic în cazul în care utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


Top