EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R2123

Regulamentul delegat (UE) 2019/2123 al Comisiei din 10 octombrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele pentru cazurile și condițiile în care se pot efectua controale de identitate și controale fizice vizând anumite mărfuri la punctele de control și în care se pot efectua controale documentare la distanță de posturile de inspecție la frontieră (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2019/7004

JO L 321, 12.12.2019, p. 64–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/2123/oj

12.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 321/64


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/2123 AL COMISIEI

din 10 octombrie 2019

de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele pentru cazurile și condițiile în care se pot efectua controale de identitate și controale fizice vizând anumite mărfuri la punctele de control și în care se pot efectua controale documentare la distanță de posturile de inspecție la frontieră

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (1), în special articolul 53 alineatul (1) literele (a) și (e),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului stabilește cadrul pentru controalele oficiale și alte activități oficiale cu scopul de a verifica respectarea legislației Uniunii privind lanțul agroalimentar. Cadrul respectiv include controalele oficiale efectuate asupra animalelor și mărfurilor care intră în Uniune din țări terțe.

(2)

În acest sens, în vederea asigurării unei efectuări eficiente a controalelor oficiale și a unui control adecvat al riscurilor, autoritățile competente de la posturile de inspecție la frontieră ar trebui să fie în măsură să permită efectuarea controalelor de identitate și a celor fizice care vizează transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte, menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (c) și (e) din Regulamentul (UE) 2017/625, la un alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră, în anumite condiții.

(3)

Din aceleași motive, această posibilitate ar trebui să existe și pentru transporturile de alimente și de hrană pentru animale de origine neanimală care fac obiectul măsurilor prevăzute în actele menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) și (f) din regulamentul respectiv.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 669/2009 (2) și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 884/2014 (3) ale Comisiei stabilesc, printre altele, norme privind efectuarea controalelor de identitate și a celor fizice vizând transporturile de alimente și de hrană pentru animală de origine neanimală care fac obiectul lor, la un alt punct de control decât punctul de intrare desemnat. În particular, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 884/2014 stabilește condițiile de autorizare a transferului transportului la un punct de import desemnat pentru efectuarea controalelor de identitate și a celor fizice, normele privind documentele necesare pentru a însoți transportul la punctul de import desemnat, obligațiile de informare care revin autorităților competente la punctele de intrare desemnate și operatorilor responsabili de transport, precum și normele aplicabile în cazul în care operatorul decide să modifice punctul de import desemnat după ce transportul a părăsit punctul de intrare desemnat. Regulamentele respectivele se abrogă începând cu 14 decembrie 2019, iar dispozițiile menționate mai sus vor fi înlocuite de prezentul regulament. Pentru a asigura efectuarea cu eficacitate a controalelor oficiale și o trasabilitate adecvată a transporturilor, normele prevăzute în prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să utilizeze pe deplin posibilitățile de schimb de informații privind controalele oficiale și trasabilitatea transporturilor oferite de sistemul de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale (IMSOC) sau de sistemele naționale existente.

(5)

La cererea operatorului, autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră ar trebui să autorizeze, în anumite condiții, transferul unui transport de mărfuri la un alt punct de control decât un post de inspecție la frontieră desemnat pentru categoria de mărfuri respectivă. În acest caz, operatorul ar trebui să furnizeze autorităților competente denumirea și codul din Sistemul de control al comerțului și de expertiză (Traces) al punctului de control la care ar trebui transferat transportul.

(6)

În măsura în care este necesar pentru efectuarea unor controale de identitate și fizice eficiente, autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita operatorului să transfere mărfurile la un alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră. În astfel de cazuri, autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră ar trebui să obțină acordul operatorului înainte de a autoriza transferul la punctul de control. Acordul operatorului ar trebui să fie necesar având în vedere costurile de transport suportate de operator sau pentru a se evita situațiile în care transporturile care conțin mărfuri perisabile sunt transferate către punctul de control care nu este situat la o distanță corespunzătoare de postul de inspecție la frontieră.

(7)

Pentru a limita riscurile la adresa sănătății plantelor sau a sănătății publice, transferul transporturilor de plante, produse vegetale și alte obiecte, precum și al alimentelor și al hranei pentru animale de origine neanimală până la punctul de control ar trebui să fie autorizat pe baza rezultatelor satisfăcătoare ale controalelor documentare efectuate la postul de inspecție la frontieră.

(8)

Pentru a asigura trasabilitatea transporturilor, autoritățile competente de la punctul de control ar trebui să informeze autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră cu privire la sosirea transportului. În absența unor astfel de informații, autoritățile competente de la postul de control la frontieră ar trebui să verifice cu autoritățile competente de la punctul de control dacă transportul a ajuns la punctul de control, iar dacă verificarea respectivă arată că transportul nu a ajuns, ar trebui să informeze autoritățile vamale și alte autorități menționate la articolul 75 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 și să efectueze investigații suplimentare pentru a stabili locația curentă a transportului.

(9)

Pentru ca autoritățile competente să fie în măsură să efectueze controale de identitate și controale fizice eficiente asupra transporturilor de plante, produse vegetale și alte obiecte, acestea trebuie transferate de la postul de control la frontieră la punctul de control. Transferul ar trebui efectuat într-un mod care să nu provoace infestarea sau infectarea altor plante, produse vegetale sau alte obiecte. Din acest motiv, operatorii ar trebui să asigure faptul că ambalajul sau mijloacele de transport sunt închise sau sigilate în timpul transferului la punctul de control. În anumite cazuri, autoritățile competente ar trebui să poată permite ca ambalajul sau mijloacele de transport ale încărcăturilor de lemn de conifere să nu fie închise sau sigilate în timpul transportării lor de la postul de inspecție la frontieră până la punctul de control, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. În astfel de cazuri, lemnul de conifere pe care îl conține transportul trebuie să fi fost cultivat sau produs într-o zonă geografică a unei țări terțe unde respectiva țară terță are o frontieră terestră comună cu statul membru de care este responsabilă autoritatea competentă și pentru care există informații că lemnul are același statut fitosanitar în țara terță respectivă ca și în statul membru vizat.

(10)

Pentru a organiza controale oficiale eficiente, autoritățile competente, inclusiv autoritățile vamale cărora statul membru le-a conferit responsabilitatea efectuării controalelor oficiale sau autoritățile competente de la alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră, ar trebui să poată efectua controale documentare la distanță de postul de inspecție la frontieră.

(11)

În vederea asigurării efectuării eficiente a controalelor oficiale la punctul de intrare în Uniune, altul decât postul de inspecție la frontieră, autoritățile competente, inclusiv autoritățile vamale cărora statul membru le-a conferit responsabilitatea efectuării controalelor oficiale, ar trebui să poată efectua controale documentare vizând transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte care fac obiectul unei frecvențe reduse în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1756/2004 al Comisiei (4).

(12)

Decizia 2010/313/UE a Comisiei (5) autorizează efectuarea de controale fizice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 669/2009 în incintele aprobate ale operatorilor din sectorul alimentar și al hranei pentru animale din Cipru. În mod similar, Decizia 2010/458/UE a Comisiei (6) autorizează efectuarea de controale fizice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 669/2009 în incintele aprobate ale operatorilor din sectorul alimentar și al hranei pentru animale din Malta. Întrucât prezentul regulament se aplică domeniilor reglementate de deciziile menționate, este adecvat să se abroge Deciziile 2010/313/UE și 2010/458/UE cu efect de la data aplicării prezentului regulament.

(13)

Întrucât Regulamentul (UE) 2017/625 se aplică de la 14 decembrie 2019, prezentul regulament ar trebui să se aplice și el de la aceeași dată, din motive de coerență și de securitate juridică. Totuși, în conformitate cu articolul 165 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/625, normele prevăzute la articolul 53 alineatul (1) litera (e) pot deveni aplicabile numai după cel puțin 12 luni de la adoptarea lor, în ceea ce privește transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (c) din același regulament. Din acest motiv, până la 13 decembrie 2020 ar fi necesare măsurile tranzitorii privind dispozițiile corespunzătoare din Directiva 2000/29/CE (7). Această perioadă de un an este necesară pentru a acorda mai mult timp operatorilor și autorităților competente să implementeze anumite cerințe specifice.

(14)

Întrucât prezentul regulament se aplică domeniilor reglementate de Directiva 2004/103/CE a Comisiei (8) privind plantele, produsele vegetale și alte obiecte menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625, este necesar ca directiva respectivă să fie abrogată începând cu 14 decembrie 2020,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

(1)   Prezentul regulament stabilește norme pentru cazurile și condițiile în care autoritățile competente pot efectua:

(a)

controale de identitate și controale fizice la alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră vizând:

(i)

transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte menționate la articolul 72 alineatul (1) și la articolul 74 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului (9) și transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte care fac obiectul unei măsuri de urgență prevăzute în actele adoptate în conformitate cu articolul 28 alineatul (1), articolul 30 alineatul (1), articolul 40 alineatul (3), articolul 41 alineatul (3), articolul 49 alineatul (1), articolul 53 alineatul (3) și articolul 54 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/2031;

(ii)

transporturile de alimente și de hrană pentru animale de origine neanimală care fac obiectul măsurilor prevăzute de actele menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2017/625;

(b)

controale documentare la distanță de un post de inspecție la frontieră vizând transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte menționate la articolul 72 alineatul (1) și la articolul 74 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031.

(2)   Autoritățile competente situate la distanță de postul de inspecție la frontieră, inclusiv la un alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră și la un punct de intrare în Uniune, efectuează operațiuni în timpul și în urma controalelor documentare, de identitate și fizice în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2130 al Comisiei (10).

CAPITOLUL I

Controale de identitate și controale fizice efectuate la alte puncte de control decât posturile de inspecție la frontieră

Articolul 2

Condiții pentru efectuarea controalelor de identitate și a controalelor fizice la alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră

(1)   Controalele de identitate și cele fizice pot fi efectuate la alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră dacă se întrunesc următoarele condiții:

(a)

operatorul, atunci când furnizează notificarea prealabilă în conformitate cu articolul 56 alineatul (3) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/625, sau autoritatea competentă de la postul de inspecție la frontieră a indicat în documentul sanitar comun de intrare (denumit în continuare „ DSCI”) punctul de control unde trebuie efectuate controalele de identitate și cele fizice;

(b)

rezultatul verificărilor documentare efectuate de către autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră este satisfăcător;

(c)

autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră au înregistrat în DSCI autorizația de a transfera transportul la punctul de control;

(d)

înainte ca transportul să părăsească postul de inspecție la frontieră, operatorul a notificat autorităților competente de la punctul de control unde trebuie efectuate controalele de identitate și cele fizice ora preconizată a sosirii transportului și mijloacele de transport, prin completarea și depunerea unui DSCI separat în sistemul de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale (denumit în continuare „IMSOC”);

(e)

operatorul a efectuat transportul de la postul de inspecție la frontieră la punctul de control sub supraveghere vamală, fără ca mărfurile să fie descărcate în timpul transportului;

(f)

operatorul a asigurat faptul că transportul este însoțit la punctul de control de o copie a DSCI menționat la litera (c), pe suport de hârtie sau în format electronic;

(g)

operatorul a asigurat faptul că:

(i)

transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte menționate la articolul 72 alineatul (1) și la articolul 74 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031 și transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte care fac obiectul unei măsuri de urgență prevăzute în actele adoptate în conformitate cu articolul 28 alineatul (1), articolul 30 alineatul (1), articolul 40 alineatul (3), articolul 41 alineatul (3), articolul 49 alineatul (1), articolul 53 alineatul (3) și articolul 54 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/2031 și transporturile de alimente și hrană pentru animale de origine neanimală menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2017/625 sunt însoțite la punctul de control de o copie autentificată a certificatelor oficiale menționate la articolul 50 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625, emise în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din regulamentul respectiv;

(ii)

transporturile de alimente și hrană pentru animale de origine neanimală care fac obiectul măsurilor prevăzute în actele menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2017/625 sunt însoțite la punctul de control de o copie autentificată a rezultatelor analizelor de laborator efectuate de autoritățile competente din țara terță, eliberate în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din regulamentul respectiv;

(h)

operatorul a indicat numărul de referință al DSCI menționat la litera (c) în declarația vamală depusă la autoritățile vamale în scopul transferului transportului către punctul de control și a păstrat o copie a respectivului DSCI la dispoziția autorităților vamale, astfel cum se prevede la articolul 163 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (11).

(2)   Cerința privind copia autentificată menționată la alineatul (1) litera (g) punctele (i) și (ii) care să însoțească transportul nu se aplică în cazul în care certificatele oficiale respective sau rezultatele analizelor de laborator au fost transmise în IMSOC de către autoritățile competente ale țării terțe sau au fost încărcate în IMSOC de către operator, iar autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră au verificat dacă ele corespund certificatelor originale sau rezultatelor originale ale analizelor de laborator.

(3)   Dacă autoritatea competentă a unui stat membru gestionează un sistem național existent care înregistrează rezultatele controalelor documentare, de identitate și fizice, alineatul (1) literele (d) și (h) nu se aplică transporturilor care părăsesc postul de inspecție la frontieră către un punct de control din același stat membru, cu condiția ca următoarele cerințe să fie îndeplinite:

(a)

informațiile cu privire la momentul estimat al sosirii transportului la punctul de control și la tipul mijlocului de transport sunt disponibile în sistemul național existent;

(b)

sistemul național existent îndeplinește următoarele condiții:

(i)

asigură informarea la timp a autorităților vamale și a operatorului cu privire la autorizarea menționată la alineatul (1) litera (c) și informarea autorităților competente de la postul de inspecție la frontieră despre sosirea transportului la punctul de control;

(ii)

face schimb de date electronice cu IMSOC, inclusiv informații privind respingerea transporturilor și informații care permit identificarea clară a fiecărui transport, de exemplu printr-un număr de referință unic;

(iii)

asigură faptul că finalizarea DSCI menționată la alineatul (1) litera (c) poate avea loc numai după schimbul de date electronice și confirmarea de către IMSOC.

Articolul 3

Controalele de identitate și cele fizice vizând transporturile de alimente și de hrană pentru animale de origine neanimală efectuate în alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră

(1)   Controalele de identitate și cele fizice vizând transporturile de alimente și de hrană pentru animale de origine neanimală care fac obiectul măsurilor prevăzute în actele menționate la articolul 47 alineatul (1) literele (d), (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2017/625 pot fi efectuate de către autoritățile competente la alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră, dacă se aplică oricare dintre condițiile următoare:

(a)

operatorul responsabil de transport a solicitat autorităților competente de la postul de inspecție la frontieră să se efectueze controale de identitate și controale fizice la punctul de control care a fost desemnat pentru categoria de mărfuri a transportului, iar autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră autorizează transferul transportului la punctul de control;

(b)

autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră au decis efectuarea controalelor de identitate și a celor fizice la punctul de control care a fost desemnat pentru categoria de mărfuri a transportului, iar operatorul nu are obiecții cu privire la această decizie.

(2)   Controalele de identitate și controalele fizice menționate la alineatul (1) se efectuează de către autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră dacă se aplică oricare dintre următoarele:

(a)

nu există o autorizație din partea autorității competente de la postul de inspecție la frontieră astfel cum se menționează la alineatul (1) litera (a);

(b)

operatorul se opune deciziei de a transfera transportul la punctul de control menționat la alineatul (1) litera (b).

Articolul 4

Controalele de identitate și cele fizice vizând transporturile plante, produse vegetale și alte obiecte efectuate în alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră

(1)   Controalele de identitate și cele fizice pot fi efectuate de autoritățile competente în alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră pentru transporturile care conțin:

(a)

plante, produse vegetale și alte obiecte menționate la articolul 72 alineatul (1) și la articolul 74 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031;

(b)

plante, produse vegetale și alte obiecte care fac obiectul unei măsuri de urgență prevăzute în actele adoptate în conformitate cu articolul 28 alineatul (1), articolul 30 alineatul (1), articolul 40 alineatul (3), articolul 41 alineatul (3), articolul 49 alineatul (1), articolul 53 alineatul (3) și articolul 54 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/2031.

(2)   Controalele de identitate și controalele fizice menționate la alineatul (1) pot fi efectuate de către autoritățile competente în alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră dacă se aplică oricare dintre următoarele:

(a)

operatorul responsabil de transport a solicitat autorităților competente de la postul de inspecție la frontieră să se efectueze controale de identitate și controale fizice la un punct de control care a fost desemnat pentru categoria de mărfuri a transportului, iar autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră autorizează transferul transportului la punctul de control;

(b)

autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră au decis efectuarea controalelor de identitate și a celor fizice la un punct de control care a fost desemnat pentru categoria de mărfuri a transportului, iar operatorul nu are obiecții cu privire la această decizie.

(3)   Controalele de identitate și controalele fizice menționate la alineatul (1) se efectuează de către autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră dacă se aplică oricare dintre următoarele:

(a)

nu există o autorizație din partea autorității competente de la postul de inspecție la frontieră astfel cum se menționează la alineatul (2) litera (a);

(b)

operatorul se opune deciziei de a transfera transportul la punctul de control menționat la alineatul (2) litera (b).

Articolul 5

Condiții specifice pentru controalele de identitate și cele fizice efectuate în alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră vizând transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte

(1)   Controalele de identitate și cele fizice pot fi efectuate la un punct de control pentru transporturile menționate la articolul 4 alineatul (1) cu condiția ca operatorul să fi asigurat faptul că ambalajele sau mijloacele de transport ale încărcăturilor sunt închise sau sigilate astfel încât, în timpul transferului lor la punctul de control, să nu poată cauza infestarea sau infectarea altor plante, produse vegetale sau a altor obiecte cu dăunători incluși în lista Uniunii cu dăunători care impun carantină sau ca dăunători care nu impun carantină reglementați de Uniune, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (2) și la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031, iar în cazul zonelor protejate, cu dăunătorii respectivi incluși în lista elaborată în temeiul articolului 32 alineatul (3) din regulamentul menționat.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), autoritățile competente de la postul de inspecție la frontiera de intrare pot permite ca ambalajele sau mijloacele de transport ale încărcăturilor de plante, produse vegetale și alte obiecte să nu fie închise sau sigilate dacă se aplică următoarele condiții:

(a)

transportul este compus din lemn de conifere cultivat sau produs într-o zonă geografică a unei țări terțe unde respectiva țară terță are o frontieră terestră comună cu statul membru de care este responsabilă autoritatea competentă și pentru care există informații că lemnul are același statut fitosanitar în țara terță respectivă ca și în statul membru vizat;

(b)

transporturile de lemn de conifere sunt transportate la un punct de control situat în același stat membru ca și postul de inspecție de la frontiera de intrare;

(c)

transporturile de lemn de conifere nu implică un risc specific de răspândire a dăunătorilor care impun carantină în Uniune sau a dăunătorilor care fac obiectul măsurilor adoptate în temeiul articolului 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/2031, în timpul transportului către punctul de control;

(d)

înainte de a părăsi teritoriul statului membru respectiv, autoritatea competentă se asigură că lemnul de acest tip este prelucrat în așa fel încât să nu reprezinte un risc fitosanitar.

(3)   Statele membre care recurg la dispozițiile menționate la alineatul (2):

(a)

informează Comisia și celelalte state membre cu privire la zona țării terțe în cauză și la statutul fitosanitar al acestei zone;

(b)

transmit anual un raport privind volumul și rezultatele controalelor oficiale efectuate asupra lemnului de conifere în cauză.

Articolul 6

Operațiuni în timpul și în urma controalelor de identitate și a controalelor fizice la alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră

(1)   După ce autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră au autorizat sau au decis cu privire la transferul transportului la punctul de control indicat în DSCI, operatorul responsabil de transport nu prezintă transportul pentru controalele de identitate și cele fizice într-un punct de control diferit de cel indicat în DSCI, decât dacă autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră autorizează transferul transportului la un alt punct de control în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (a) și cu articolul 4 alineatul (2) litera (a).

(2)   Autoritățile competente de la punctul de control confirmă autorităților competente de la postul de inspecție la frontieră sosirea transportului prin completarea în IMSOC a DSCI menționat la articolul 2 alineatul (1) litera (a).

(3)   Autoritățile competente de la punctul de control finalizează DSCI-ul separat menționat la articolul 2 alineatul (1) litera (d) sau, în cazul în care se aplică articolul 2 alineatul (3), DSCI-ul menționat la articolul 2 alineatul (1) litera (c), prin înregistrarea rezultatului controalelor de identitate și al celor fizice și a oricărei decizii privind transportul luate în conformitate cu articolul 55 din Regulamentul (UE) 2017/625.

(4)   Operatorul furnizează numărul de referință al DSCI finalizat menționat la alineatul (3) în declarația vamală depusă pentru transport la autoritățile vamale și păstrează o copie a respectivului DSCI la dispoziția autorităților vamale, ca document justificativ, astfel cum se menționează la articolul 163 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

(5)   Dacă autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră nu au primit, în termen de 15 zile de la data la care a fost autorizat transferul unui transport către punctul de control, confirmarea sosirii transportului de la autoritățile competente de la punctul de control, acestea:

(a)

verifică la autoritățile competente de la punctul de control dacă transportul a ajuns la punctul de control;

(b)

în cazul în care verificarea prevăzută la litera (a) arată că transportul nu a ajuns la punctul de control, informează autoritățile vamale și alte autorități menționate la articolul 75 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 despre neconfirmarea sosirii transportului la destinație;

(c)

efectuează investigații suplimentare pentru a determina locația curentă a mărfurilor în cooperare cu autoritățile vamale și cu alte autorități, astfel cum se menționează la articolul 75 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625.

CAPITOLUL II

Controale documentare efectuate la distanță de un post de inspecție la frontieră

Articolul 7

Controale documentare vizând transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte, efectuate la distanță de un post de inspecție la frontieră

Controalele documentare vizând transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte, astfel cum se menționează la articolul 47 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625, care intră în Uniune pot fi efectuate de oricare dintre următoarele:

(a)

dacă transporturile sosesc la un post de inspecție la frontieră, de către autoritățile competente situate la distanță față de postul de inspecție la frontieră sau la un alt punct de control decât postul de inspecție la frontieră, dacă sunt situate în același stat membru ca și postul de inspecție de la frontiera de sosire a transportului;

(b)

în cazul în care transporturile fac obiectul unei frecvențe reduse astfel cum este prevăzut în normele menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (g) din Regulamentul (UE) 2017/625 și ajung la un alt punct de intrare decât postul de inspecție la frontieră, de către autoritățile competente de la punctul de intrare în Uniune.

Articolul 8

Condiții pentru efectuarea controalelor documentare vizând transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte la distanță de un post de inspecție la frontieră

(1)   La efectuarea controalelor documentare prevăzute la articolul 7 trebuie respectate următoarele condiții:

(a)

autoritățile competente menționate la articolul 7 efectuează controale documentare vizând:

(i)

certificatele oficiale și rezultatele testelor de laborator încărcate în IMSOC de către autoritățile competente de la postul de inspecție de la frontiera de sosire a transportului;

(ii)

certificatele oficiale și rezultatele testelor de laborator încărcate în IMSOC de către operator, dacă autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră au verificat dacă ele corespund certificatelor originale sau rezultatelor originale ale testelor de laborator;

(iii)

certificatele oficiale și rezultatele testelor de laborator transmise în IMSOC de către autoritățile competente ale țărilor terțe; sau

(iv)

certificatele oficiale originale, în cazul în care autoritățile competente menționate la articolul 7 fac parte din postul de inspecție la frontieră desemnat, astfel cum se menționează la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1012 al Comisiei (12);

(b)

operatorul nu transportă încărcătura de la postul de inspecție la frontieră la punctul de control în vederea efectuării controalelor de identitate și a celor fizice decât atunci când autoritățile competente menționate la articolul 7 au informat autoritățile competente de la postul de inspecție la frontieră că rezultatele controalelor documentare sunt satisfăcătoare.

(2)   În cazul în care transportul de plante, produse vegetale și alte obiecte urmează să fie transportat de operator la un punct de control pentru efectuarea controalelor de identitate și a celor fizice, se aplică articolele 2, 4 și 5.

(3)   Un transport de plante, produse vegetale și alte obiecte poate fi transportat de operator de la postul de inspecție la frontieră până la un punct de control pentru efectuarea controalelor documentare, cu condiția ca punctul de control să fie supravegheat de aceeași autoritate competentă ca și postul de inspecție la frontieră.

CAPITOLUL III

Dispoziții finale

Articolul 9

Abrogări

(1)   Directiva 2004/103/CE se abrogă începând cu 14 decembrie 2020.

(2)   Deciziile 2010/313/UE și 2010/458/UE se abrogă începând cu 14 decembrie 2019.

Articolul 10

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 14 decembrie 2019.

Articolul 4 alineatul (1) litera (a) și articolele 7 și 8 se aplică de la 14 decembrie 2020.

Articolul 2 alineatul (3) se aplică până la 13 decembrie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 octombrie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 95, 7.4.2017, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 669/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controalele oficiale consolidate efectuate asupra importurilor de anumite produse de hrană pentru animale și alimentare de origine neanimală și de modificare a Deciziei 2006/504/CE (JO L 194 25.7.2009, p. 11).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 884/2014 al Comisiei din 13 august 2014 de impunere a unor condiții speciale aplicabile importurilor din anumite țări terțe de anumite produse de hrană pentru animale și alimente din cauza riscului de contaminare cu aflatoxine și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1152/2009 (JO L 242 14.8.2014, p. 4).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1756/2004 al Comisiei din 11 octombrie 2004 de stabilire a condițiilor specifice privind mijloacele de probă solicitate și criteriile referitoare la tipul și nivelul de reducere a controalelor fitosanitare ale anumitor plante, produse vegetale sau alte obiecte enumerate la anexa V partea B la Directiva 2000/29/CE a Consiliului (JO L 313, 12.10.2004, p. 6).

(5)  Decizia 2010/313/UE a Comisiei din 7 iunie 2010 de autorizare a efectuării de controale fizice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 669/2009 în incintele aprobate ale unor operatori economici din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar din Cipru (JO L 140, 8.6.2010, p. 28).

(6)  Decizia 2010/458/UE a Comisiei din 18 august 2010 de autorizare a efectuării de controale fizice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 669/2009 în incintele aprobate ale unor operatori economici din sectorul hranei pentru animale și din sectorul alimentar din Malta (JO L 218, 19.8.2010, p. 26).

(7)  Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 169, 10.7.2000, p. 1).

(8)  Directiva 2004/103/CE a Comisiei din 7 octombrie 2004 privind controalele de identitate și controalele de sănătate ale plantelor, produselor vegetale și altor obiecte incluse în partea B din anexa V la Directiva 2000/29/CE a Consiliului, care pot fi efectuate în alt loc decât punctul de intrare în Comunitate sau într-un loc situat în apropiere, și de stabilire a condițiilor care reglementează aceste controale (JO L 313, 12.10.2004, p. 16).

(9)  Regulamentul (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2016 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 228/2013, (UE) nr. 652/2014 și (UE) nr. 1143/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivelor 69/464/CEE, 74/647/CEE, 93/85/CEE, 98/57/CE, 2000/29/CE, 2006/91/CE și 2007/33/CE ale Consiliului (JO L 317, 23.11.2016, p. 4).

(10)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2130 al Comisiei din 25 noiembrie 2019 de stabilire a normelor detaliate privind operațiunile care urmează să fie efectuate în timpul și în urma controalelor documentare, de identitate și fizice asupra animalelor și mărfurilor care fac obiectul controalelor oficiale la posturile de inspecție la frontieră (a se vedea pagina 128 din prezentul Jurnal Oficial).

(11)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).

(12)  Regulamentul delegat (UE) 2019/1012 al Comisiei din 12 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului prin derogare de la normele privind desemnarea punctelor de inspecție și de la cerințele minime pentru posturile de inspecție la frontieră JO L 165, 21.6.2019, p. 4).


Top