Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0412

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/412 a Comisiei din 17 martie 2016 de autorizare a statelor membre să prevadă o derogare temporară de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE în ceea ce privește lemnul de frasin originar din sau prelucrat în Canada [notificată cu numărul C(2016) 1635]

    C/2016/1535

    JO L 74, 19.3.2016, p. 41–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2020: This act has been changed. Current consolidated version: 13/12/2018

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/412/oj

    19.3.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 74/41


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/412 A COMISIEI

    din 17 martie 2016

    de autorizare a statelor membre să prevadă o derogare temporară de la anumite dispoziții ale Directivei 2000/29/CE în ceea ce privește lemnul de frasin originar din sau prelucrat în Canada

    [notificată cu numărul C(2016) 1635]

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (1), în special articolul 15 alineatul (1) prima liniuță,

    întrucât:

    (1)

    Articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 2.3 din secțiunea I partea A din anexa IV la directiva respectivă, prevede cerințe speciale privind introducerea în Uniune a lemnului de frasin (Fraxinus L.) originar din Canada.

    (2)

    Canada a solicitat recunoașterea unei combinații de proceduri care permit împreună atingerea aceleiași robusteți fitosanitare ca aceea asigurată în conformitate cu punctul 2.3 din secțiunea I partea A din anexa IV la Directiva 2000/29/CE.

    (3)

    Potrivit informațiilor oficiale prezentate de Canada, prin abordarea sistemelor integrate aplicată în timpul prelucrării lemnului, este eliminat riscul de infestare cu Agrilus planipennis Fairmaire.

    (4)

    Această abordare ar trebui să fie completată cu anumite cerințe referitoare la instalații, controale anterioare exportului și etichetare pentru a asigura eliminarea acestor riscuri.

    (5)

    Prin urmare, aceste proceduri ar trebui să fie recunoscute ca fiind o opțiune alternativă la punctul 2.3 din secțiunea I partea A din anexa IV la Directiva 2000/29/CE pentru importurile provenite din Canada.

    (6)

    Pentru a se garanta eficacitatea controalelor, precum și o imagine de ansamblu a importurilor de lemn de frasin și a cazurilor de neconformitate legate de importurile respective, ar trebui să se stabilească cerințe privind certificatele fitosanitare, raportarea importurilor și notificarea cazurilor de neconformitate.

    (7)

    Ținând seama de răspândirea organismelor dăunătoare Agrilus planipennis Fairmaire în America de Nord, este oportun să se limiteze durata derogării până la data de 31 decembrie 2017.

    (8)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Autorizație de derogare

    Prin derogare de la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, coroborat cu punctul 2.3 din secțiunea I partea A din anexa IV la directiva respectivă, statele membre pot autoriza introducerea pe teritoriul lor a lemnului de frasin (Fraxinus L.) originar din sau prelucrat în Canada (denumit în continuare „lemnul specificat”) care, anterior ieșirii sale din Canada, satisface condițiile prevăzute în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Certificat fitosanitar

    (1)   Lemnul specificat este însoțit de un certificat fitosanitar eliberat în Canada, în conformitate cu articolul 13a alineatele (3) și (4) din Directiva 2000/29/CE, care atestă că este liber de organisme dăunătoare în urma inspecției.

    (2)   Certificatul fitosanitar include la rubrica „Declarație suplimentară” următoarele mențiuni:

    (a)

    formularea „În conformitate cu cerințele Uniunii Europene stabilite în Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/412 a Comisiei”;

    (b)

    număr (numere) de balot;

    (c)

    numele fabricii (fabricilor) autorizate din Canada.

    Articolul 3

    Raportarea importurilor

    Statele membre importatoare furnizează Comisiei și celorlalte state membre, până la data de 31 decembrie a fiecărui an, informații privind numărul transporturilor de lemn specificat importate în cursul celor 12 luni anterioare, în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii.

    Articolul 4

    Notificarea neconformității

    Statele membre notifică Comisiei și celorlalte state membre fiecare transport care nu este în conformitate cu prezenta decizie. Notificarea respectivă se efectuează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data interceptării unui astfel de transport.

    Articolul 5

    Data expirării

    Prezenta decizie expiră la 31 decembrie 2017.

    Articolul 6

    Destinatari

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 17 martie 2016.

    Pentru Comisie

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.


    ANEXĂ

    1.   Cerințe în materie de prelucrare

    Prelucrarea lemnului specificat, astfel cum se menționează la articolul 1, trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

    (a)   Decojire

    Lemnul specificat este decojit, cu excepția unui număr de bucăți mici de scoarță separate vizual și clar distincte care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

    (a)

    sunt mai mici de 3 centimetri în lățime (indiferent de lungime); sau

    (b)

    dacă sunt mai mari de 3 centimetri în lățime, suprafața totală a fiecărei bucăți de scoarță este mai mică de 50 cm2.

    (b)   Debitare

    Lemnul specificat tăiat este fabricat din lemn rotund decojit.

    (c)   Tratament termic

    Lemnul specificat este încălzit de-a lungul profilului său la cel puțin 71 °C timp de 1 200 de minute într-o cameră de încălzire aprobată de către Canadian Food Inspection Agency (Agenția canadiană de inspecție alimentară) (CFIA) sau de către o agenție autorizată de CFIA.

    (d)   Uscare

    Lemnul specificat este uscat conform unui proces de uscare industrială cu o durată de cel puțin două săptămâni, recunoscut de CFIA.

    Conținutul final de umiditate al lemnului nu trebuie să fie mai mare de 10 %, exprimat ca procent de substanță uscată.

    2.   Cerințe privind instalațiile

    Lemnul specificat trebuie produs, manipulat și depozitat într-o instalație care îndeplinește toate cerințele următoare:

    (a)

    este aprobată oficial de către CFIA în conformitate cu programul său de certificare privind organismul dăunător Agrilus planipennis Fairmaire;

    (b)

    este înregistrată într-o bază de date publică pe site-ul internet CFIA;

    (c)

    este auditată de CFIA sau de o agenție autorizată de CFIA cel puțin o dată pe lună și se concluzionează că este conformă cu cerințele din prezenta anexă;

    (d)

    utilizează echipamente de tratare a lemnului care au fost calibrate în conformitate cu manualul de operare al echipamentelor;

    (e)

    ține o evidență a procedurilor sale de verificare de către CFIA sau de către o agenție autorizată de CFIA, care include durata tratamentului, temperatura în timpul tratamentului și conținutul final de umiditate pentru fiecare balot specific care urmează să fie exportat.

    3.   Etichetare

    Fiecare balot de lemn specificat trebuie să afișeze în mod vizibil un număr de balot și o etichetă cu mențiunea „HT-KD” sau „Heat Treated-Kiln Dried” (tratat termic – uscat în cuptor). Această etichetă trebuie să fie emisă de către sau sub supravegherea unui agent desemnat de la instalația aprobată după verificarea faptului că cerințele în materie de prelucrare prevăzute la punctul 1 și cerințele privind instalațiile prevăzute la punctul 2 sunt respectate.

    4.   Inspecții anterioare exportului

    Lemnul specificat destinat Uniunii trebuie să fie inspectat de către CFIA sau de către o agenție aprobată oficial de CFIA pentru a verifica dacă, înainte de export, acesta a fost supus tuturor procedurilor și măsurilor fitosanitare care să permită să se concluzioneze că este indemn de organismul dăunător Agrilus planipennis Fairmaire.


    Top