Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2066

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2066 al Comisiei din 17 noiembrie 2015 de stabilire, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului, a cerințelor minime și a condițiilor pentru recunoaștere reciprocă în scopul certificării persoanelor fizice care efectuează instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea sau scoaterea din funcțiune a întrerupătoarelor electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră sau recuperarea gazelor fluorurate cu efect de seră din întrerupătoare electrice fixe (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 301, 18.11.2015, p. 22–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/2066/oj

    18.11.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 301/22


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/2066 AL COMISIEI

    din 17 noiembrie 2015

    de stabilire, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului, a cerințelor minime și a condițiilor pentru recunoaștere reciprocă în scopul certificării persoanelor fizice care efectuează instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea sau scoaterea din funcțiune a întrerupătoarelor electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră sau recuperarea gazelor fluorurate cu efect de seră din întrerupătoare electrice fixe

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (1), în special articolul 10 alineatul (12),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 517/2014 cuprinde obligații privind certificarea persoanelor fizice în ceea ce privește întrerupătoarele electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră. Pe lângă recuperare, certificarea acestor persoane se referă la instalare, asigurarea service-ului, întreținere, reparare sau scoaterea din funcțiune. Regulamentul (UE) nr. 517/2014 cuprinde, de asemenea, cerințe privind conținutul programelor de certificare care conțin informații privind tehnologiile relevante pentru înlocuirea gazelor fluorurate cu efect de seră sau reducerea utilizării lor și manipularea în condiții de siguranță a acestor tehnologii.

    (2)

    Prin urmare, în scopul aplicării articolului 10 din Regulamentul (UE) nr. 517/2014, este necesară actualizarea cerințelor minime cu privire la domeniul de aplicare al activităților, al competențelor și al cunoștințelor care trebuie acoperit, precizându-se modalitățile certificării și condițiile pentru recunoașterea reciprocă.

    (3)

    Pentru a se ține cont de sistemele de calificare și de certificare existente, în special de cele care au fost adoptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 842/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (2), care a fost abrogat, precum și de cerințele prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 305/2008 al Comisiei (3), cerințele respective ar trebui să fie încorporate în prezentul regulament în măsura în care acest lucru este posibil.

    (4)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 305/2008 ar trebui abrogat.

    (5)

    Pentru ca statele membre să aibă timp să își adapteze programele de certificare pentru a acoperi activități legate de instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea sau scoaterea din funcțiune a întrerupătoarelor electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră, precum și de recuperarea acestor gaze din întrerupătoare altele decât instalațiile de distribuție de înaltă tensiune menționate în Regulamentul (CE) nr. 305/2008, este oportun ca cerința de a deține un certificat în conformitate cu prezentul regulament să se aplice începând cu 1 iulie 2017 pentru activitățile legate de instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea sau scoaterea din funcțiune a întrerupătoarelor electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră.

    (6)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 24 din Regulamentul (UE) nr. 517/2014,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    Prezentul regulament stabilește cerințele minime pentru certificarea persoanelor fizice care efectuează instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea, scoaterea din funcțiune a întrerupătoarelor electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră sau recuperarea gazelor fluorurate cu efect de seră din întrerupătoarele electrice fixe, precum și condițiile pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor eliberate în conformitate cu cerințele respective.

    Articolul 2

    Certificarea persoanelor fizice

    (1)   Persoanele fizice care desfășoară activitățile menționate la articolul 1 dețin un certificat, conform articolului 3.

    (2)   Persoanele fizice care desfășoară una dintre activitățile menționate la articolul 1 nu fac obiectul obligației prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol dacă îndeplinesc următoarele condiții:

    (a)

    sunt înscrise la un curs de formare în vederea obținerii unui certificat care acoperă activitatea respectivă; și

    (b)

    își desfășoară activitatea sub supravegherea unei persoane care deține un certificat ce acoperă această activitate și care are întreaga responsabilitate pentru executarea corectă a activității.

    Derogarea prevăzută la primul paragraf se aplică pe întreaga durată a perioadelor în care se desfășoară activitățile menționate la articolul 1, nedepășindu-se 12 luni în total.

    (3)   Prezentul regulament nu se aplică activităților de producție și reparație a întrerupătoarelor electrice desfășurate în unitățile producătorului.

    Articolul 3

    Eliberarea certificatelor pentru persoane fizice

    (1)   Organismul de certificare menționat la articolul 4 eliberează un certificat persoanelor fizice care au reușit la examenul teoretic și practic organizat de organismul de evaluare menționat la articolul 5, examen care acoperă competențele și cunoștințele minime stabilite în anexa I.

    (2)   Certificatul cuprinde cel puțin următoarele elemente:

    (a)

    denumirea organismului de certificare, numele și prenumele titularului, numărul certificatului și, dacă este cazul, data expirării;

    (b)

    activitățile pe care titularul certificatului are dreptul să le desfășoare;

    (c)

    data eliberării și semnătura emitentului.

    (3)   Titularii certificatelor eliberate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 305/2008 sunt considerați calificați pentru a desfășura toate activitățile menționate la articolul 1, iar organismul de certificare menționat la articolul 4 îi poate elibera titularului acestei calificări un certificat fără repetarea examenului.

    Articolul 4

    Organismul de certificare

    (1)   Se instituie, printr-un act legislativ național, sau se desemnează de către autoritatea competentă a unui stat membru sau de către alte entități care dețin competențe în acest sens un organism de certificare abilitat să elibereze certificate pentru persoanele fizice care desfășoară activitatea menționată la articolul 1.

    Organismul de certificare acționează imparțial în îndeplinirea sarcinilor sale.

    (2)   Organismul de certificare stabilește și aplică procedurile de eliberare, suspendare și retragere a certificatelor.

    (3)   Organismul de certificare ține un registru care permite verificarea statutului persoanelor certificate. Registrul reprezintă dovada faptului că procesul de certificare a fost încheiat. Registrul se păstrează pe o perioadă de minimum cinci ani.

    Articolul 5

    Organismul de evaluare

    (1)   Un organism de evaluare desemnat de autoritatea competentă dintr-un stat membru sau de alte entități care dețin competențe în acest sens organizează examene pentru persoanele fizice menționate la articolul 1. Organismul de certificare menționat la articolul 4 poate îndeplini, de asemenea, rolul de organism de evaluare.

    Organismul de evaluare acționează imparțial în îndeplinirea sarcinilor sale.

    (2)   Examenele sunt planificate și structurate astfel încât să asigure acoperirea competențelor și cunoștințelor minime stabilite în anexa I.

    (3)   Organismul de evaluare adoptă proceduri de raportare și ține evidențe care să permită documentarea rezultatelor individuale și generale ale evaluării.

    (4)   Organismul de evaluare se asigură că examinatorii desemnați să participe la o probă dețin cunoștințele necesare în ceea ce privește metodele de examinare și documentele aferente examinării, precum și competențele corespunzătoare în domeniul examinat. De asemenea, asigură disponibilitatea echipamentelor, a instrumentelor și a materialelor necesare pentru proba practică.

    Articolul 6

    Notificare

    (1)   Până la 1 ianuarie 2017, statele membre notifică Comisiei, utilizând formatul stabilit prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2065 al Comisiei (4), denumirile și datele de contact ale organismelor de certificare a persoanelor fizice menționate la articolul 4, precum și denumirile certificatelor acordate persoanelor fizice care îndeplinesc cerințele de la articolul 3.

    (2)   Statele membre actualizează notificarea efectuată în temeiul alineatului (1) pentru a include noi informații pertinente și o transmite fără întârziere Comisiei.

    Articolul 7

    Condiții pentru recunoașterea reciprocă

    (1)   Recunoașterea reciprocă a certificatelor eliberate în alte state membre se aplică certificatelor eliberate în conformitate cu articolul 3.

    (2)   Statele membre pot solicita titularilor de certificate eliberate într-un alt stat membru să furnizeze o traducere a certificatelor într-o altă limbă oficială a Uniunii.

    Articolul 8

    Abrogare

    Regulamentul (CE) nr. 305/2008 se abrogă.

    Trimiterile la Regulamentul (CE) nr. 305/2008 abrogat se înțeleg ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

    Articolul 9

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Cu toate acestea, articolul 2 alineatul (1) se aplică de la 1 iulie 2017 persoanelor fizice care efectuează instalarea, asigurarea service-ului, întreținerea, repararea și scoaterea din funcțiune a întrerupătoarelor electrice care conțin gaze fluorurate cu efect de seră, precum și recuperarea gazelor fluorurate cu efect de seră din întrerupătoare electrice fixe, altele decât instalațiile de distribuție de înaltă tensiune menționate în Regulamentul (CE) nr. 305/2008.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 17 noiembrie 2015.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 150, 20.5.2014, p. 195.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 842/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2006 privind anumite gaze fluorurate cu efect de seră (JO L 161, 14.6.2006, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 305/2008 al Comisiei din 2 aprilie 2008 de stabilire, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 842/2006 al Parlamentului European și al Consiliului, a cerințelor minime și a condițiilor pentru recunoașterea reciprocă a certificării personalului însărcinat cu recuperarea anumitor gaze fluorurate cu efect de seră provenite de la instalațiile de distribuție de înaltă tensiune (JO L 92, 3.4.2008, p. 17).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2065 al Comisiei din 17 noiembrie 2015 de stabilire, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului, a formatului notificării programelor de formare și certificare ale statelor membre (a se vedea pagina 14 din prezentul Jurnal Oficial).


    ANEXA I

    Cerințe minime privind competențele și cunoștințele care trebuie verificate de organismele de evaluare

    Examenul menționat la articolul 3 alineatul (1) și la articolul 5 alineatul (2) cuprinde următoarele elemente:

    (a)

    o probă teoretică, indicată cu litera (T) în coloana intitulată „Tipul probei”, formată din una sau mai multe întrebări destinate să evalueze competențele și cunoștințele respective;

    (b)

    o probă practică, indicată cu litera (P) în coloana intitulată „Tipul probei”, în cadrul căreia candidatul trebuie să execute sarcina corespunzătoare cu ajutorul materialelor, al instrumentelor și al echipamentelor relevante.

    Nr.

    Nivel minim al competențelor și cunoștințelor

    Tipul probei

    1

    Cunoștințe de bază privind aspectele relevante de mediu (schimbări climatice, potențialul de încălzire globală), dispozițiile relevante ale Regulamentului (UE) nr. 517/2014 și ale actelor de punere în aplicare relevante

    T

    2

    Caracteristicile fizice, chimice și de mediu ale SF6

    T

    3

    Utilizarea SF6 în echipamentul electric (izolare, stingerea arcului electric)

    T

    4

    Calitatea SF6, în conformitate cu standardele industriale relevante

    T

    5

    Înțelegerea proiectării echipamentelor electrice

    T

    6

    Verificarea calității SF6

    P

    7

    Recuperarea SF6 și a amestecurilor cu SF6, precum și purificarea SF6

    P

    8

    Stocarea și transportul SF6

    T

    9

    Operarea echipamentului de recuperare a SF6

    P

    10

    Operarea sistemelor etanșe de evacuare, dacă este necesar

    P

    11

    Reutilizarea SF6 și diferitele categorii de reutilizare

    T

    12

    Lucru în compartimente deschise conținând SF6

    P

    13

    Neutralizarea subproduselor SF6

    T

    14

    Monitorizarea SF6 și obligațiile de înregistrare a datelor relevante în temeiul legislației naționale sau a Uniunii ori în temeiul acordurilor internaționale

    T

    15

    Reducerea scurgerilor și verificare în vederea detectării scurgerilor

    T

    16

    Cunoștințe de bază privind tehnologiile relevante pentru înlocuirea sau reducerea utilizării de gaze fluorurate cu efect de seră și manipularea în condiții de siguranță a acestora

    T


    ANEXA II

    Tabel de corespondență

    Regulamentul (CE) nr. 305/2008

    Prezentul regulament

    Articolul 1

    Articolul 1

    Articolul 2

    Articolul 3

    Articolul 2

    Articolul 4

    Articolul 3

    Articolul 5

    Articolul 4

    Articolul 6

    Articolul 5

    Articolul 7

    Articolul 6

    Articolul 8

    Articolul 7

    Articolul 8

    Articolul 9

    Articolul 9

    Anexă

    Anexa I

    Anexa II


    Top