Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0163

    Decizia (UE) 2015/163 a Comisiei din 21 noiembrie 2014 privind compatibilitatea cu legislația Uniunii a măsurilor care urmează să fie luate de Polonia în temeiul articolului 14 din Directiva 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale)

    JO L 27, 3.2.2015, p. 37–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/163/oj

    3.2.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 27/37


    DECIZIA (UE) 2015/163 A COMISIEI

    din 21 noiembrie 2014

    privind compatibilitatea cu legislația Uniunii a măsurilor care urmează să fie luate de Polonia în temeiul articolului 14 din Directiva 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 martie 2010 privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) (1), în special articolul 14 alineatul (2),

    având în vedere avizul comitetului instituit în temeiul articolului 29 din Directiva 2010/13/UE,

    întrucât:

    (1)

    Prin scrisoarea din 19 august 2014, Polonia a notificat Comisiei anumite măsuri care urmează să fie adoptate în temeiul articolului 14 alineatul (1) din Directiva 2010/13/UE.

    (2)

    Comisia a verificat, în termen de trei luni de la respectiva notificare, compatibilitatea acestor măsuri cu dreptul Uniunii, în special în ceea ce privește proporționalitatea măsurilor și transparența procedurii naționale de consultare.

    (3)

    La analizarea măsurilor, Comisia a luat în considerare informațiile disponibile privind piața poloneză a audiovizualului, în special în ceea ce privește impactul asupra pieței serviciilor de televiziune.

    (4)

    Lista evenimentelor de importanță majoră pentru societate a fost întocmită de Polonia în mod clar și transparent, în urma unei ample consultări.

    (5)

    Pe baza datelor detaliate și a cotelor de audiență furnizate de autoritățile poloneze, serviciile Comisiei au verificat ca lista de evenimente elaborată de autoritățile poloneze în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) din Directiva 2010/13/UE să întrunească cel puțin două dintre următoarele criterii considerate a fi indicatori fiabili ai importanței evenimentelor pentru societate: (i) un interes general deosebit în statul membru, nu numai o semnificație pentru cei care urmăresc de obicei sportul sau activitatea respectivă; (ii) o importanță culturală distinctă, general recunoscută, pentru populația din statul membru, în special printr-un rol de catalizator al identității culturale; (iii) implicarea echipei naționale în evenimentul în cauză, în contextul unei competiții sau al unui turneu de importanță internațională; și (iv) faptul că evenimentul este în mod tradițional difuzat de televiziunile gratuite și beneficiază de cote ridicate de audiență.

    (6)

    Lista notificată a evenimentelor de importanță majoră pentru societate conține atât evenimentele care sunt deja pe lista reglementată prevăzută la articolul 20b din Legea audiovizualului din 29 decembrie 1992, modificată prin Legea din 31 martie 2000, cât și alte evenimente care fac parte din proiectul de regulament al Consiliului Național al Audiovizualului cu privire la lista evenimentelor majore. Anumite evenimente sunt în general considerate drept evenimente de importanță majoră pentru societate, precum Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, semifinalele și finala Cupei Mondiale de Fotbal și ale Campionatului European de Fotbal. Lista include și alte meciuri de fotbal desfășurate în cadrul acestor evenimente la care participă echipa națională a Poloniei, inclusiv meciurile de calificare. După cum au demonstrat autoritățile poloneze, aceste evenimente au atras cote ridicate de audiență și au fost în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite. În plus, aceste evenimente prezintă un interes general deosebit în Polonia, fiind foarte populare în rândul publicului larg, nu doar al celor care urmăresc de obicei evenimentele sportive. Mai mult, la unele meciuri din cadrul Cupei Mondiale de Fotbal și al Campionatului European de Fotbal, inclusiv meciurile de calificare, participă și echipa națională a Poloniei.

    (7)

    Aceste meciuri de fotbal din cadrul campionatelor oficiale, al Ligii Campionilor și al Cupei UEFA, la care participă echipa națională a Poloniei sau clubul polonez, atrag cote ridicate de audiență, sunt în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite și se bucură de o popularitate deosebită în Polonia.

    (8)

    Meciurile din campionatele mondiale și europene de volei masculin și feminin la care participă echipa națională a Poloniei, inclusiv turneele de calificare și Liga mondială de volei masculin, au atras cote ridicate de audiență și au fost în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite. În plus, generează un interes general deosebit în Polonia, chiar și pentru publicul care nu urmărește în mod normal această disciplină. Aceste evenimente implică, de asemenea, participarea unei echipei naționale la un turneu internațional de importanță majoră. Acest interes este susținut de faptul că participanții polonezi au avut rezultate semnificative în cadrul acestor turnee.

    (9)

    Pe lângă faptul că atrag cote ridicate de audiență și sunt în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite, semifinalele și finalele campionatelor mondiale și europene de handbal masculin generează un interes general deosebit în Polonia, chiar și pentru publicul care nu urmărește în mod normal această disciplină. Celelalte competiții din cadrul semifinalelor și finalelor campionatelor mondiale și europene de handbal masculin la care a participat echipa națională a Poloniei s-au bucurat, de asemenea, de cote ridicate de audiență și au fost în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite. Mai mult, acestea generează un interes general deosebit în Polonia, chiar și pentru publicul care nu urmărește în mod normal această disciplină. De asemenea, implică participarea unei echipe naționale la un turneu internațional de importanță majoră, în cadrul căruia participanții polonezi au avut rezultate semnificative.

    (10)

    Pe lângă faptul că atrag cote ridicate de audiență și sunt în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite, Campionatele Mondiale de Schi Nordic și evenimentele din cadrul Cupei Mondiale de Sărituri cu Schiurile și al Cupei Mondiale Feminine de Schi Fond generează un interes general deosebit în Polonia, chiar și pentru publicul care nu urmărește în mod normal această disciplină. De asemenea, aceste evenimente implică participarea unei echipe naționale la un turneu internațional de importanță majoră, în cadrul căruia participanții polonezi au avut rezultate semnificative.

    (11)

    Campionatele Mondiale de Atletism au beneficiat de cote ridicate de audiență și au fost în mod tradițional difuzate de posturile de televiziune gratuite. În plus, se bucură de un interes general deosebit în Polonia, chiar și din partea publicului care nu urmărește în mod normal disciplinele reprezentate la acest eveniment. Concurenții polonezi au avut rezultate semnificative la probele de săritură cu prăjina, aruncarea greutății și aruncarea discului.

    (12)

    Având în vedere modalitățile de difuzare a acestor evenimente de importanță majoră pentru societate, definiția noțiunii de „organism de radiodifuziune calificat”, rolul Consiliului Național al Audiovizualului în cadrul mecanismului de soluționare a litigiilor, prevăzut în caz de litigiu survenit în cursul implementării măsurilor, precum și data prevăzută pentru intrarea în vigoare a măsurilor finale adoptate de Polonia (12 luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), măsurile desemnate nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului propus, și anume protejarea dreptului la informație și asigurarea accesului larg al publicului la prezentarea prin intermediul televiziunii a unor evenimente naționale sau internaționale, de importanță majoră pentru societate. Prin urmare, se poate concluziona că efectele asupra dreptului de proprietate, în conformitate cu articolul 17 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nu depășesc efectele intrinsec legate de includerea evenimentelor în cauză pe lista prevăzută la articolul 14 alineatul (1) din Directiva 2010/13/UE.

    (13)

    Din aceleași motive, măsurile adoptate de Polonia par a fi proporționale pentru a justifica, prin invocarea motivului imperativ de interes general de a asigura accesul publicului larg la difuzarea unor evenimente de importanță majoră pentru societate, derogarea de la principiul fundamental al libertății de a presta servicii prevăzut la articolul 56 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În plus, măsurile adoptate de Polonia nu constituie nicio discriminare sau împiedicare a accesului pe piață al altor organisme de radiodifuziune, titulari de drepturi sau agenți economici din statele membre.

    (14)

    Măsurile adoptate de Polonia sunt compatibile și cu normele Uniunii în materie de concurență, definiția organismelor de radiodifuziune calificate pentru a transmite evenimentele menționate bazându-se pe criterii obiective, care permit o concurență efectivă și potențială pentru achiziționarea drepturilor de difuzare a acestor evenimente. Mai mult, numărul evenimentelor enumerate nu este atât de disproporționat încât să denatureze concurența pe piețele din aval ale televiziunilor gratuite și cu plată. Prin urmare, se poate considera că efectele asupra liberei concurențe nu depășesc efectele intrinsec legate de includerea evenimentelor în cauză pe lista prevăzută la articolul 14 alineatul (1) din Directiva 2010/13/UE.

    (15)

    Comisia a comunicat celorlalte state membre măsurile care urmează să fie luate de Polonia și a prezentat rezultatele acestei verificări comitetului instituit în temeiul articolului 29 din Directiva 2010/13/UE. Comitetul a adoptat un aviz favorabil,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articol unic

    (1)   Măsurile care urmează să fie luate de Polonia în temeiul articolului 14 alineatul (1) din Directiva 2010/13/UE și care au fost notificate Comisiei în temeiul articolului 14 alineatul (2) din directiva respectivă sunt compatibile cu dreptul Uniunii.

    (2)   Măsurile, așa cum au fost adoptate de Polonia, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 21 noiembrie 2014.

    Pentru Comisie

    Günther OETTINGER

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 95, 15.4.2010, p. 1.


    ANEXĂ

    Publicare în temeiul articolului 14 din Directiva 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale).

    Măsurile luate de Polonia, care urmează sa fie publicate în conformitate cu articolul 14 din Directiva 2010/13/UE, sunt prevăzute în următorul extras din Legea audiovizualului din 29 decembrie 1992 (Jurnalul Oficial nr. 43/2011, punctul 226, astfel cum a fost modificat) și din Regulamentul Consiliului Național al Audiovizualului din 17 noiembrie 2014 de stabilire a unei liste a evenimentelor majore:

    „Legea audiovizualului din 29 decembrie 1992

    Articolul 20b (1) Un organism de radiodifuziune și televiziune nu poate transmite în direct un eveniment de importanță majoră pentru societate, denumit în continuare «eveniment major», decât:

    1.

    în cadrul programului unui post național (serviciu de programe de radiodifuziune), astfel cum este prevăzut în prezenta lege sau în licența de emisie, care poate fi vizionat complet gratuit, cu excepția taxelor de licență, în conformitate cu Legea privind taxa de licență din 21 aprilie 2005 și a tarifului de bază perceput de operatorii de rețea prin cablu; sau

    2.

    dacă același eveniment este difuzat de un organism de radiodifuziune care întrunește condițiile enunțate la alineatul (1), în temeiul unui contract încheiat cu organismul de radiodifuziune care a obținut dreptul de radiodifuzare a evenimentului în cauză sau cu oricare altă parte autorizată în acest sens, sub rezerva dispozițiilor prevăzute la alineatul (6).

    (2)

    Ținând cont de nivel ridicat al interesului manifestat de public, sunt considerate evenimente majore, printre altele:

    1.

    Jocurile Olimpice de vară și de iarnă;

    2.

    semifinalele și finalele Cupei Mondiale de Fotbal și ale Campionatului European de Fotbal, precum și toate celelalte meciuri disputate de echipa națională a Poloniei în cadrul acestor evenimente, inclusiv meciurile de calificare;

    3.

    alte meciuri care implică participarea echipei naționale de fotbal a Poloniei la turnee oficiale, precum și meciurile disputate de cluburile poloneze în cadrul Ligii Campionilor și al Cupei UEFA.

    (3)

    Consiliul Național poate adopta un regulament de stabilire a unei liste a evenimentelor majore, altele decât cele menționate la alineatul (2), având în vedere nivelul interesului public pentru aceste evenimente și importanța acestora pentru viața socială, economică și politică.

    (4)

    Dacă un eveniment major comportă mai multe părți, fiecare dintre aceste părți este considerată drept un eveniment major.

    (5)

    Dispozițiile alineatului (1) se aplică transmisiunilor înregistrate în cazul în care decalajul difuzării unui eveniment major nu depășește 24 de ore și se bazează pe motive serioase, în special:

    1.

    dacă perioada în care se derulează evenimentul se situează între orele 24:00 si 06:00, ora oficială a Poloniei;

    2.

    dacă evenimentele majore sau părțile acestora au loc în același timp.

    (6)

    Dispozițiile alineatului (1) nu se aplică în cazul în care organismul de radiodifuziune poate demonstra că niciun organism de radiodifuziune a programului care întrunește condițiile menționate la alineatul (1) punctul 1 nu a dorit să încheie un contract pentru a putea avea drept de radiodifuzare, în conformitate cu alineatul (1) punctul 2.

    (7)

    În conformitate cu acordurile internaționale obligatorii pentru Polonia, Consiliul Național al Audiovizualului poate adopta un regulament care să stabilească:

    1.

    liste de evenimente considerate a fi de o importanță majoră de către alte state europene;

    2.

    norme de reglementare privind exercitarea drepturilor exclusive de radiodifuzare a evenimentelor menționate la alineatul (1), astfel încât să se asigure că exercitarea acestor drepturi de către organismele de radiodifuziune, în conformitate cu prezentul act, nu privează telespectatorii statului în cauză de posibilitatea de a urmări aceste evenimente conform normelor prevăzute de statul respectiv în conformitate cu dreptul internațional.”

    JURNALUL OFICIAL

    AL REPUBLICII POLONE

    Varșovia, 3 decembrie 2014

    Punctul 1705

    REGULAMENT

    AL CONSILIULUI NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

    din 17 noiembrie 2014

    de stabilire a unei liste a evenimentelor majore

    Următoarele dispoziții sunt prevăzute în temeiul articolului 20b alineatul (3) din Legea audiovizualului din 29 decembrie 1992 [Jurnalul Oficial nr. 43/2011, punctul 226, astfel cum a fost modificat (1)]:

    Secțiunea 1.

    Prezentul regulament stabilește o listă a evenimentelor majore, altele decât cele prevăzute la articolul 20b alineatul (2) din Legea audiovizualului din 29 decembrie 1992.

    Secțiunea 2.

    Având în vedere nivelul de interes public pentru aceste evenimente și importanța acestora pentru viața socială, economică și politică, sunt considerate evenimente majore:

    1.

    meciurile disputate de echipele naționale poloneze la campionatele mondiale și europene de volei masculin și feminin, inclusiv meciurile de calificare;

    2.

    meciurile din Liga Mondială de Volei Masculin care se desfășoară în Polonia;

    3.

    semifinalele și finalele Campionatelor Mondiale și Europene de Handbal Masculin, precum și toate celelalte meciuri disputate de echipa națională a Poloniei în cadrul acestor evenimente, inclusiv meciurile de calificare;

    4.

    Campionatele Mondiale de Schi Nordic;

    5.

    competițiile din cadrul Cupei Mondiale de Sărituri cu Schiurile;

    6.

    competițiile din cadrul Cupei Mondiale Feminine de Schi Fond;

    7.

    Campionatele Mondiale de Atletism.

    Secțiunea 3.

    Prezentul regulament intră în vigoare la 12 luni de la data publicării.

    Președintele Consiliului Național al Audiovizualului J. DWORAK


    (1)  Modificările aduse prezentului act au fost publicate în Jurnalul Oficial din 2011, nr. 85, punctul 459; nr. 112, punctul 654; nr. 153, punctul 903; nr. 160, punctul 963; și în Jurnalul Oficial din 2012, punctele 1209 și 1315.


    Top