Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0954

    2009/954/CE: Deciziea Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind semnarea și încheierea de către Comunitatea Europeană a Termenilor de referință pentru Parteneriatul internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice (IPEEC) și a Memorandumului privind găzduirea de către Agenția Internațională pentru Energie a Secretariatului Parteneriatului internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice

    JO L 330, 16.12.2009, p. 37–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/954/oj

    16.12.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 330/37


    DECIZIEA CONSILIULUI

    din 30 noiembrie 2009

    privind semnarea și încheierea de către Comunitatea Europeană a „Termenilor de referință pentru Parteneriatul internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice (IPEEC)” și a „Memorandumului privind găzduirea de către Agenția Internațională pentru Energie a Secretariatului Parteneriatului internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice”

    (2009/954/CE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 175 alineatul (1), precum și articolul 300 alineatul (2) primul paragraf și alineatul (3) primul paragraf,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    întrucât:

    (1)

    La inițiativa Comisiei Europene din iunie 2008, membrii G8, China, India, Coreea de Sud și Comisia au decis crearea unui Parteneriat internațional pentru cooperarea în domeniul eficienței energetice (IPEEC), care urmează să faciliteze acțiuni care să stimuleze creșteri semnificative ale eficienței energetice. IPEEC va reprezenta un forum de discuții, consultare și schimb de informații. IPEEC este deschis altor țări și organizații interguvernamentale.

    (2)

    Termenii de referință pentru Parteneriatul internațional pentru cooperarea în domeniul eficienței energetice (denumiți în continuare „termenii de referință”) s-au semnat la Roma la 24 mai 2009 de către douăsprezece state, inclusiv patru state membre ale Comunității Europene.

    (3)

    Termenii de referință descriu activitățile de cooperare în cadrul IPEEC, stabilesc organizarea acestuia, definesc criteriile pentru primirea de potențiali noi membri și conțin dispoziții generale privind, între altele, finanțarea parteneriatului și drepturile de proprietate intelectuală.

    (4)

    La articolul 4 alineatul (2) din termenii de referință se prevede că IPEEC este deschis organizațiilor interguvernamentale, dobândirea calității de membru fiind condiționată de semnarea termenilor de referință.

    (5)

    Funcțiile administrative ale IPEEC ar fi cel mai bine administrate prin înființarea unui secretariat. La 24 mai și, respectiv, la 22 iunie 2009, s-a semnat la Roma, de către douăsprezece state, inclusiv patru state membre ale Comunității Europene, Memorandumul privind găzduirea de către Agenția Internațională a Energiei a Secretariatului IPEEC (denumit în continuare „memorandumul”). AIE a semnat la 18 iunie 2009.

    (6)

    Memorandumul descrie principiile generale de organizare a secretariatului și conține dispoziții privind schema de personal și recrutarea personalului secretariatului, precum și privind chestiuni cum ar fi finanțarea și procedurile bugetare.

    (7)

    La punctul 16 din memorandum se prevede că oricărei organizații interguvernamentale care dorește să devină membru al IPEEC i se va solicita să semneze memorandumul.

    (8)

    Este oportun ca Comunitatea Europeană să semneze termenii de referință și memorandumul.

    (9)

    Comunitatea Europeană ar trebui să plătească o contribuție la IPEEC pentru cheltuielile administrative ale acestuia,

    DECIDE:

    Articolul 1

    (1)   Termenii de referință pentru Parteneriatul internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice (IPEEC), anexați la prezenta decizie ca anexa I, se aprobă în numele Comunității Europene.

    (2)   Memorandumul privind găzduirea de către Agenția Internațională a Energiei a Secretariatului Parteneriatului internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice, anexat la prezenta decizia ca anexa II, se aprobă în numele Comunității Europene.

    Articolul 2

    Președintele Consiliului este autorizat să numească persoana (persoanele) împuternicită(e) să semneze în numele Comunității Europene, în scopul exprimării consimțământului prin care Comunitatea își asumă obligații în temeiul următoarelor documente:

    termenii de referință privind Parteneriatul internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice (IPEEC) și

    memorandumul privind găzduirea de către Agenția Internațională a Energiei a Secretariatului Parteneriatului internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice.

    Adoptată la Bruxelles, 30 noiembrie 2009.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    S. O. LITTORIN


    (1)  Avizul PE adoptat la 26 noiembrie 2009, nepublicat încă în Jurnalul Oficial.


    ANEXA I

    TERMENII DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    Entitățile guvernamentale naționale subsemnate (denumite în continuare colectiv „membrii”) au elaborat următorii termeni de referință ai Parteneriatului internațional pentru cooperare în domeniul eficienței energetice (IPEEC), un cadru de cooperare internațională în domeniul eficienței energetice în vederea sprijinirii cooperării internaționale productive și fructuoase în cadrul promovării eficienței energetice și a economiei de energie. IPEEC va face schimb de opinii și va căuta să colaboreze cu alte organisme și organizații internaționale pentru realizarea de sinergii și evitarea duplicării eforturilor.

    1.   Scopul IPEEC

    Scopul IPEEC este de a sprijini activitățile care conduc la creșteri semnificative ale eficienței energetice. Membrii pot alege să desfășoare aceste activități voluntar, dacă sunt de părere că ele generează valoare adăugată în ceea ce îi privește, luând în considerare circumstanțele economice, tehnologice și de altă natură. IPEEC promovează eficiența energetică pe plan mondial prin faptul că reprezintă un forum de discuții, consultare și schimb de informații de nivel înalt. IPEEC nu elaborează și nici nu adoptă standarde sau obiective de eficiență pentru membrii săi.

    2.   Activitățile de colaborare ale IPEEC

    2.1.

    IPEEC poate să desfășoare activități de cooperare între membri în următoarele domenii:

    2.1.1.

    sprijinirea acțiunilor curente ale membrilor în scopul promovării eficienței energetice, inclusiv elaborarea de indicatori de eficiență energetică stabiliți la nivel național, compilarea celor mai bune practici și consolidarea eforturilor naționale de colectare a datelor;

    2.1.2.

    schimbul de informații cu privire la măsurile care ar putea îmbunătăți semnificativ eficiența energetică pe baze sectoriale și transsectoriale, cum ar fi, printre altele: standarde/coduri/norme și etichete pentru clădiri, produse și servicii consumatoare de energie, în vederea accelerării introducerii pe piață a celor mai bune practici, ținând cont de circumstanțele fiecărui membru; metode de măsurare a consumului de energie, proceduri de audit și verificare, protocoale de certificare și alte instrumente care să contribuie la realizarea unei eficiențe energetice optime pe durata de viață a clădirilor, a proceselor industriale, a produselor, aparatelor și a echipamentelor aferente; facilitarea mediului și a instrumentelor de finanțare a măsurilor de eficiență energetică și determinarea principiilor de încurajare a investițiilor în eficiența energetică; politici de achiziții publice în vederea încurajării adoptării de produse, servicii și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic; programe care ajută instituțiile publice să devină mai eficiente în procesul de achiziție a clădirilor, a vehiculelor și a serviciilor și în utilizarea acestora; activități de creștere a gradului de conștientizare a consumatorilor și a părților interesate, prin diseminarea unor informații clare, credibile și accesibile referitoare la eficiența energetică, în vederea facilitării luării unor decizii bine fundamentate; linii directoare în ceea ce privește cele mai bune practici de evaluare a eficacității politicilor și a măsurilor de eficiență energetică; cooperarea public-privat pentru progresul dezvoltării, al comercializării și al implementării cercetării tehnologice eficiente energetic, în vederea accelerării implementării, a difuzării și a transferului de astfel de tehnologii, precum și acțiuni de accelerare a diseminării și a transferului de cele mai bune practici, de tehnologii eficiente și de acțiuni de consolidare a capacității în țările în curs de dezvoltare;

    2.1.3.

    dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul principalelor sectoare consumatoare de energie și între acestea, pe baza inițiativelor relevante;

    2.1.4.

    crearea premizelor pentru cercetarea și dezvoltarea în comun de tehnologii-cheie eficiente din punct de vedere energetic, în special în vederea aplicării lor de către membri;

    2.1.5.

    facilitarea diseminării produselor și a serviciilor legate de energie care contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice; precum și

    2.1.6.

    alte activități care contribuie la realizarea scopului IPEEC, după cum se convine de către membri.

    3.   Organizarea IPEEC

    3.1.

    Membrii instituie un comitet de politici, compus dintr-un reprezentant la nivel înalt al fiecărui membru și un comitet executiv, compus dintr-un reprezentant la nivel mediu al fiecărui membru.

    3.2.

    Comitetul de politici trebuie să administreze cadrul general și politicile IPEEC, inclusiv măsurile financiare, să analizeze progresele grupurilor de lucru și activitatea Comitetului executiv și a secretariatului, precum și să îndrume Comitetul executiv. Comitetul de politici ar trebui să se întrunească cel puțin o dată pe an, în locurile și în zilele stabilite de membri.

    3.3.

    Comitetul executiv trebuie să supravegheze organizarea întrunirilor anuale ale Comitetului de politici, să examineze și să adopte programul de lucru și bugetul pentru fiecare an, să analizeze cererile de acordare a calității de membru, să îndrume și să supravegheze activitatea secretariatului, precum și să elaboreze propuneri pentru lucrările grupurilor de lucru și să examineze aceste lucrări. Comitetul executiv ar trebui să se întrunească cel puțin de două ori pe an, în locurile și în zilele stabilite de Comitetul executiv.

    3.4.

    Comitetul de politici și Comitetul executiv ar trebui să ia decizii prin consens, dacă nu se prevede altfel.

    3.5.

    Comitetul executiv poate aproba crearea de grupuri de lucru compuse din reprezentanții unor membri sau ai tuturor membrilor, care să lucreze la proiecte individuale, în funcție de necesități.

    3.6.

    Un reprezentant al fiecărui grup de lucru, selectat de grupul respectiv, ar trebui să prezinte Comitetului executiv, la cerere, oral sau în scris, un raport asupra progreselor proiectului. Grupurile de lucru ar trebui să se întrunească ori de câte ori este necesar pentru a analiza progresele activităților lor, pentru a identifica direcții promițătoare pentru lucrările lor viitoare și pentru a face recomandări Comitetului executiv și Comitetului de politici cu privire la acțiunile necesare.

    3.7.

    Comitetul de politici și Comitetul executiv ar trebui să aleagă fiecare, dintre membrii lor, câte un președinte și unul sau mai mulți vicepreședinți pentru o perioadă de doi ani.

    3.8.

    IPEEC poate să organizeze întruniri ministeriale atunci când este necesar. În cadrul acestor întruniri ministeriale se vor analiza progresele colaborării din cadrul IPEEC și se vor trasa orientări generale ale priorităților activităților viitoare.

    3.9.

    Coordonatorul principal al comunicărilor și al activităților IPEEC este secretariatul IPEEC. Funcțiile secretariatului sunt următoarele: (1) să organizeze întrunirile Comitetului de politici și ale Comitetului executiv; (2) să organizeze activități speciale de genul teleconferințelor și al atelierelor; (3) să primească și să transmită Comitetului executiv cererile noi de acordare a calității de membru; (4) să coordoneze comunicările în ceea ce privește activitățile IPEEC și statutul acestora, inclusiv crearea și întreținerea unui site Internet al IPEEC; (5) să aibă rolul unui centru de schimb de informații în cadrul IPEEC; (6) să administreze arhiva Comitetului de politici și a Comitetului executiv; (7) să elaboreze un raport anual sub supravegherea Comitetului executiv; și (8) să îndeplinească orice alte sarcini stabilite de Comitetul executiv. Funcțiile secretariatului sunt administrative.

    3.10.

    Pentru a asigura durabilitatea și coerența activităților IPEEC, se va institui un secretariat specific. Secretariatul IPEEC va fi găzduit de Agenția Internațională a Energiei (AIE), pentru ca IPEEC să poată să beneficieze pe deplin de cunoștințele, experiența și capacitățile AIE. Secretariatul va fi deschis participării tuturor membrilor IPEEC. Acesta va fi în subordinea și sub îndrumarea Comitetului executiv. Secretariatul va funcționa prin contribuții voluntare (în bani sau în natură) ale tuturor membrilor.

    3.11.

    Pe lângă personalul angajat de secretariat, secretariatul poate, după cum decide Comitetul executiv, să folosească serviciile personalului angajat de membri și pus de către aceștia la dispoziția secretariatului. Acești angajați sunt remunerați de angajatorii lor și rămân supuși condițiilor de angajare ale angajatorilor.

    3.12.

    Fiecare membru ar trebui să determine, individual, natura participării sale la activitățile IPEEC.

    4.   Calitatea de membru

    4.1.

    Prezenții termeni de referință, care sunt de natură administrativă, nu creează obligații juridice între doi sau mai mulți membri. Fiecare membru ar trebui să desfășoare activitățile prevăzute de prezenții termeni de referință în conformitate cu legislația și reglementările care i se aplică și cu acordurile internaționale la care membrul sau guvernul membrului respectiv este parte, în cadrul creditelor bugetare respective.

    4.2.

    IPEEC este deschis și altor entități guvernamentale naționale și organizații interguvernamentale. Calitatea de membru a acestora va fi stabilită de Comitetul de politici, prin consens. Dobândirea calității de membru al IPEEC este condiționată de semnarea termenilor de referință ai IPEEC. Țările membrilor figurează în apendicele A. Apendicele A poate fi modificat de către Comitetul de politici, prin consens.

    4.3.

    La invitația Comitetului executiv, în cadrul grupurilor de lucru pot participa experți tehnici sau de altă natură, proveniți din structura membrilor sau din afară.

    5.   Finanțare

    5.1.

    Sub rezerva punctului 3.11, fiecare membru poate contribui cu fonduri și cu alte resurse la IPEEC, în conformitate cu actele cu putere de lege, actele administrative și politicile aplicabile membrului respectiv. Fiecare grup de lucru este finanțat de membrii participanți la respectivul grup de lucru, în conformitate cu actele cu putere de lege, actele administrative și politicile aplicabile fiecărui membru din grupul respectiv.

    5.2.

    Fiecare membru trebuie să suporte următoarele cheltuieli ocazionate de întrunirile Comitetului de politici, ale Comitetului executiv și ale grupurilor de lucru:

    cheltuieli de deplasare și diurne ale reprezentanților membrilor;

    cheltuieli de cazare ale reprezentanților membrilor; precum și

    alte cheltuieli aferente.

    5.3.

    Înainte de adoptarea programului de lucru și a bugetului anual, fiecare membru este încurajat să își indice contribuția la IPEEC.

    5.4.

    Prezenții termeni de referință nu creează niciun drept ori beneficiu, de fond sau de procedură, aplicabil prin lege sau prin drept natural membrilor, funcționarilor sau angajaților acestora sau oricărei alte persoane. Niciun membru nu ar trebui să solicite altui membru compensație pentru activitățile pe care le desfășoară în temeiul prezenților termeni de referință. Prezenții termeni de referință nu se adresează și nu se aplică altei persoane în afara membrilor.

    6.   Cercetarea deschisă și proprietatea intelectuală

    6.1.

    Proprietatea intelectuală creată de IPEEC, alta decât cea creată de grupurile de lucru, ar trebui să fie deschisă și să nu posede caracter exclusiv, cu excepția cazurilor în care Comitetul executiv stabilește altfel.

    6.2.

    Proprietatea intelectuală creată sau furnizată în decursul proiectelor de implementare ale grupurilor de lucru ar trebui protejată corespunzător și efectiv. Alocarea drepturilor de proprietate intelectuală în acest context și tratarea informațiilor care aparțin grupurilor ar trebui definite prin acorduri de implementare specifice între doi sau mai mulți membri.

    7.   Punerea în aplicare, prelungirea, modificarea, retragerea și întreruperea

    7.1.

    Prezenții termeni de referință intră în vigoare la 24 mai 2009 și rămân în vigoare pe o perioadă de 10 ani, dacă nu sunt prelungiți sau întrerupți de către membri.

    7.2.

    Prezenții termeni de referință pot fi modificați oricând în scris, prin consensul membrilor.

    7.3.

    Membrii se pot retrage din IPEEC. Dacă dorește să se retragă, un membru ar trebui să se angajeze să notifice în scris ceilalți membri în acest sens, cu cel puțin 90 de zile înainte de data preconizată a retragerii.

    Apendicele A: Republica Federativă a Braziliei, Canada, Republica Populară Chineză, Franța, Germania, Italia, Japonia, Republica Coreea, Mexic, Federația Rusă, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Edison LΟΒΑΟ

    Ministrul Minelor și Energiei din Republica Federativă a Braziliei

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Cassie DOYLE

    Ministru-adjunct al Resurselor Naturale din Canada

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    XIE Ji

    Reprezentantul Comisiei pentru dezvoltare națională și reformă din Republica Populară Chineză

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Jean-Louis BORLOO

    Ministru de stat, Ministrul Ecologiei, Energiei, Dezvoltării Durabile și Amenajării Teritoriului din Franța

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Bernd PFAFFENBACH

    Secretar de stat la Ministerul Federal al Economiei și Tehnologiei din Germania

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Claudio SCAJOLA

    Ministerul Dezvoltării Economice din Italia

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Toshihiro NIKAI

    Ministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Young Hak KIM

    Reprezentant al Ministerului Economiei Bazate pe Cunoaștere din Coreea

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Georgina KESSEL MARTINEZ

    Secretar pentru Energie din Mexic

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Sergey SHMATKO

    Ministrul Energiei din Federația Rusă

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Ed MILIBAND

    Secretar de stat pentru Energie și Schimbări Climatice din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Steven CHU

    Secretar pentru Energie din Statele Unite ale Americii

    Data: 24 mai 2009

    TERMENI DE REFERINȚĂ PENTRU PARTENERIATUL INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    [Observator]

    (semnătură)

    Andris PIEBALGS

    Comisarul pentru Energie al Comisiei Europene

    Data: 24 mai 2009


    ANEXA II

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE (IPEEC)

    Secretariatul Agenției Internaționale a Energiei (denumită în continuare „AIE”), împreună cu entitățile guvernamentale naționale și entitățile interguvernamentale care au semnat prezentul memorandum (denumite în continuare colectiv „membrii IPEEC”); Recunoscând că membrii IPEEC au semnat termenii de referință IPEEC la 24 mai 2009 (denumiți în continuare „termenii de referință”); Luând act de faptul că IPEEC este independent din punct de vedere al finanțării și al programului său de lucru; Recunoscând că funcțiile administrative ale IPEEC ar fi optim administrate prin instituirea unui secretariat (denumit în continuare „secretariatul IPEEC”), precum și a unor potențiale unități specializate pentru grupuri de lucru specifice; Estimând că atât obiectivele IPEEC, cât și ale AIE ar fi potențate de oportunitățile de networking reciproc avantajoase între AIE și secretariatul IPEEC; și ținând seama, în acest context, de necesitatea de a defini cât mai precis modul în care secretariatul IPEEC va fi găzduit de AIE;

    Decid:

    Principii generale

    1.

    Secretariatul IPEEC va funcționa urmând liniile directoare generale ale Comitetului executiv (astfel cum este definit în termenii de referință). Programul de lucru al secretariatului IPEEC va fi stabilit de Comitetul executiv.

    2.

    Membrii IPEEC înțeleg că AIE nu își asumă nicio răspundere financiară în ceea ce privește IPEEC și secretariatul IPEEC. În afara cazului în care membrii IPEEC decid altfel, toate costurile legate de funcționarea și de personalul secretariatului IPEEC, inclusiv costurile ocazionate de eventualele discontinuități în ocuparea posturilor, vor fi suportate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale membrilor IPEEC și/sau ale altor entități aprobate de Comitetul executiv.

    3.

    Sub rezerva disponibilității unor contribuții voluntare suficiente, secretariatul IPEEC se angajează să îndeplinească funcțiile alocate secretariatului IPEEC în termenii de referință.

    4.

    Secretariatul IPEEC sau o unitate din cadrul acestuia poate îndeplini funcții similare pentru un anumit grup de lucru (astfel cum este definit în termenii de referință), sub rezerva disponibilității unor contribuții voluntare suficiente specifice din partea membrilor IPEEC care participă la respectivul grup de lucru.

    Recrutarea și schema de personal ale secretariatului IPEEC

    5.

    La cererea Comitetului executiv și în consultare cu acesta, AIE se ocupă de recrutarea personalului pentru secretariatul IPEEC, în conformitate cu regulile și procedurile AIE în vigoare la momentul respectiv, într-o manieră care asigură un tratament egal candidaților din țările membrilor IPEEC.

    6.

    La cererea Comitetului executiv, în conformitate cu legislația țării-gazdă a AIE și cu regulile și procedurilor AIE în vigoare la momentul respectiv, secretariatul IPEEC poate accepta persoane prin transfer temporar de la membrii IPEEC. Fiecare membru IPEEC care transferă un angajat temporar secretariatului IPEEC rămâne responsabil pentru plata salariului și a beneficiilor acestuia, inclusiv (dar nu neapărat limitat la) cheltuielile de deplasare și mutare a angajatului către și de la AIE, la începutul și la încheierea misiunii la secretariatul IPEEC. AIE și ceilalți membri IPEEC nu au nicio răspundere financiară pentru acest tip de costuri.

    7.

    Personalul și angajații IPEEC transferați temporar de la membrii IPEEC vor lucra exclusiv în cadrul secretariatului IPEEC. Aceștia nu vor lucra pentru AIE.

    8.

    Sub rezerva condițiilor din prezentul memorandum, AIE ar trebui să se asigure că secretariatului IPEEC i se pune la dispoziție un spațiu de birouri echipat la standardele AIE. Personalul secretariatului IPEEC ar trebui să aibă acces la serviciile de suport pe care AIE le asigură personalului AIE, inclusiv (dar nu neapărat limitat la) servicii juridice, servicii de personal și servicii financiare, servicii de media și publicații, tehnologia informației, securitate, curățenie și întreținere, servicii de deplasare în delegații și utilizarea spațiilor de conferință.

    Finanțare și proceduri bugetare

    9.

    Se preconizează ca secretariatul IPEEC și găzduirea sa de către AIE să fie finanțate integral prin contribuții voluntare ale membrilor IPEEC și/sau ale altor entități aprobate de Comitetul executiv. Schema de personal și bugetul secretariatului IPEEC trebuie să fie adoptate de Comitetul executiv, în consultare cu secretariatul AIE.

    10.

    Membrilor IPEEC le revine să hotărască între ei cu privire la suma și calendarul de finanțare ale contribuțiilor lor, dacă este cazul. Aceștia iau cunoștință de faptul că trebuie să verse AIE contribuțiile în sprijinul găzduirii secretariatului IPEEC de către AIE, în conformitate cu regulile și procedurile financiare ale AIE privind contribuțiile voluntare. Membrii IPEEC sunt încurajați să utilizeze un model de scrisoare furnizat de AIE pentru a facilita vărsarea acestor contribuții voluntare.

    11.

    În măsura în care AIE anticipează că cheltuielile IPEEC pot depăși contribuțiile membrilor IPEEC, AIE ar trebui să avertizeze Comitetul executiv cu privire la faptul că este posibil ca aceste contribuții să nu fie suficiente pentru ca secretariatul IPEEC să își continue activitatea planificată. Comitetul executiv ar trebui să îndrume AIE în sensul reducerii cheltuielilor secretariatului IPEEC și/sau să asigure fonduri suplimentare pentru AIE, astfel încât secretariatul IPEEC să dispună de suficiente fonduri pentru a își continua activitatea în cadrul AIE. În măsura în care membrii IPEEC nu sunt dispuși să ofere îndrumarea necesară și/sau fondurile suplimentare sau în cazul în care AIE consideră că îndrumarea nu este suficientă, AIE poate decide să înceteze găzduirea secretariatului IPEEC.

    12.

    În măsura în care contribuțiile voluntare alocate secretariatului IPEEC sunt necheltuite la data de 31 decembrie a unui anumit an, acestea se reportează automat pentru anul următor, în conformitate cu procedurile standard ale AIE, cu condiția ca AIE să continue găzduirea secretariatului IPEEC în anul următor.

    Data începerii, funcționarea, modificarea, continuarea și încheierea

    13.

    Activitățile desfășurate în temeiul prezentului memorandum încep la [data]. Fără a aduce atingere celor de mai sus, membrii IPEEC recunosc că secretariatul IPEEC nu este obligat să își înceapă activitatea înainte ca contribuțiile voluntare ale membrilor IPEEC să fie garantate pentru finanțarea secretariatului IPEEC până la 31 decembrie 2010, contribuțiile fiind estimate de către AIE la 3,1 milioane de euro.

    14.

    Secretariatul AIE și Comitetul executiv ar trebui să se întrunească în funcție de necesități pentru a discuta aspecte ale implementării și ale funcționării prezentului memorandum.

    15.

    Memorandumul poate fi modificat în scris prin consens între AIE și Comitetul executiv.

    16.

    În măsura în care, după începerea activităților, o entitate națională guvernamentală ori o organizație interguvernamentală dorește să devină membru IPEEC, acesteia i se va solicita să semneze prezentul memorandum și să fie definită ca membru IPEEC în sensul prezentului memorandum. Orice nou membru IPEEC devine eligibil pentru a transfera temporar angajați la secretariatul IPEEC, sub rezerva alineatelor (5)-(8) de mai sus.

    17.

    Prezentul memorandum poate fi revocat de AIE sau de Comitetul executiv în orice moment. În cazul unei revocări, părțile ar trebui să încerce să se notifice reciproc în scris, cu cel puțin 12 luni înainte de data revocării.

    18.

    Dacă un membru IPEEC se retrage din IPEEC în conformitate cu termenii de referință, avizul de retragere prezentat în temeiul termenilor de referință de către membrul IPEEC respectiv constituie aviz de retragere în temeiul prezentului memorandum. Fără a aduce atingere celor de mai sus, membrii IPEEC ar trebui să se asigure că secretariatul IPEEC informează AIE în scris de îndată ce s-a prezentat un atare aviz. Participanților la IPEEC care se retrag din IPEEC nu li se rambursează din partea AIE nicio sumă din contribuțiile voluntare făcute anterior.

    19.

    În măsura în care Comitetul executiv și AIE nu decid să pună capăt activităților în temeiul prezentului memorandum înainte de data de 30 iunie a fiecărui an, AIE va iniția, dacă este cazul, un apel de finanțare prin intermediul Comitetului executiv adresat tuturor membrilor IPEEC, în vederea asigurării disponibilității fondurilor pentru secretariatul IPEEC în următorul an calendaristic. Dacă AIE nu primește suficiente fonduri până la data de 30 septembrie a respectivului an calendaristic, AIE poate decide să înceteze să mai găzduiască secretariatul IPEEC.

    20.

    Dacă prezentul memorandum este modificat ori revocat, astfel încât secretariatul IPEEC nu mai este găzduit de AIE, costurile plecării din AIE a personalului remunerat al secretariatului IPEEC, precum și alte costuri directe ocazionate de încheierea în bună ordine a acestui aranjament sunt suportate în întregime de membrii IPEEC și/sau de alte entități aprobate de Comitetul executiv, care vor vărsa la bugetul secretariatului IPEEC contribuții voluntare în cuantumul necesar în acest scop, după cum se convine de comun acord de către AIE și Comitetul executiv; aceste contribuții se realizează conform actelor cu putere de lege și actelor administrative ale respectivilor membri IPEEC. Dacă există un surplus al contribuțiilor voluntare atunci când secretariatul IPEEC nu mai este găzduit de AIE, fondurile neutilizate se alocă membrilor IPEEC de către AIE proporțional cu contribuțiile lor la bugetul din momentul respectiv. Prezentul paragraf continuă să se aplice și după expirarea memorandumului.

    21.

    Prezentul memorandum nu impune și nu își propune să impună nicio obligație sau angajament cu caracter juridic obligatoriu membrilor IPEEC sau ai AIE.

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Ambasador, Richard H. JONES

    Reprezentantul Agenției Internaționale a Energiei

    Data: 18 iunie 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Andre CORREA DO LAGO

    Reprezentantul Ministerului de Relații Externe al Republicii Federative a Braziliei

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Kevin STRINGER

    Reprezentatul Ministerului Resurselor Naturale din Canada

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    XIE Ji

    Reprezentantul Comisiei pentru dezvoltare națională și reformă a Republicii Populare Chineze

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Pierre-Marie ABADIE

    Reprezentantul Ministerului Ecologiei, Energiei, Dezvoltării Durabile și Amenajării Teritoriului din Franța

    Data: 22 iunie 09

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Detlef DAUKE

    Reprezentant al Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei din Germania

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Daniele MANCINI

    Reprezentant al Ministerului Dezvoltării Economice din Italia

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Тогu ISHIDA

    Reprezentant al Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Tae Hyun CHOI

    Reprezentant al Ministerului Economiei Bazate pe Cunoaștere din Coreea

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Aldo FLORES

    Reprezentant al Secretariatului Energiei din Mexic

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Serghei MIHAILOV

    Reprezentant al Ministerului Energiei din Federația Rusă

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    Graham WHITE

    Reprezentantul Ministerului Energiei și Schimbărilor Climatice din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

    Data: 24 mai 2009

    MEMORANDUM PRIVIND GĂZDUIREA DE CĂTRE AIE A SECRETARIATULUI PARTENERIATULUI INTERNAȚIONAL PENTRU COOPERARE ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE

    (semnătură)

    David SANDALOW

    Reprezentantul Ministerului Energiei din SUA

    Data: 24 mai 2009


    Top