Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0172

2007/172/CE: Decizia Comisiei din 19 martie 2007 de instituire a grupului de coordonatori pentru recunoașterea calificărilor profesionale

JO L 79, 20.3.2007, p. 38–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO L 219M, 24.8.2007, p. 367–368 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/172/oj

20.3.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 79/38


DECIZIA COMISIEI

din 19 martie 2007

de instituire a grupului de coordonatori pentru recunoașterea calificărilor profesionale

(2007/172/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

Articolul 3 alineatul (1) litera (c) din tratat atribuie Comunității Europene și statelor membre sarcina eliminării obstacolelor din calea liberei circulații a persoanelor și a serviciilor. Pentru resortisanții statelor membre, dreptul la libera circulație presupune, în special, posibilitatea de a exercita o profesie, ca lucrători salariați sau care desfășoară o activitate independentă, într-un alt stat membru decât cel în care și-au dobândit calificările profesionale. În plus, articolul 47 din tratat are ca obiectiv garantarea liberei circulații a lucrătorilor pe deplin calificați în profesiile reglementate în ceea ce privește calificările.

(2)

Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale (1) a fost adoptată în scopul garantării liberei circulații a lucrătorilor pe deplin calificați în situațiile în care accesul la o anumită profesie este reglementat în ceea ce privește calificările de către statele membre. Această directivă consolidează cincisprezece directive existente și vizează simplificarea sistemelor de recunoaștere în vigoare și continuarea facilitării prestării temporare de servicii. Punerea în aplicare a acestei directive și dezvoltarea pieței interne în domeniul profesiilor reglementate în ceea ce privește calificările ar putea impune Comisiei necesitatea recurgerii la expertiza unor specialiști reuniți în cadrul unui organism consultativ.

(3)

Prin urmare, este necesară instituirea unui grup de experți în domeniul recunoașterii calificărilor profesionale și definirea sarcinilor și a structurii acestuia.

(4)

Misiunea grupului de experți va fi să contribuie la dezvoltarea pieței interne în domeniul profesiilor reglementate în ceea ce privește calificările.

(5)

Grupul de coordonatori pentru recunoașterea calificărilor profesionale va fi compus din coordonatorii naționali desemnați de statele membre în conformitate cu Directiva 2005/36/CE. În conformitate cu aceasta, misiunea coordonatorilor este să promoveze aplicarea uniformă a directivei și să colecteze toate informațiile relevante în acest scop.

(6)

Este necesară definirea de reguli privind divulgarea informațiilor de către membrii grupului, fără ca acestea să aducă atingere regulilor de securitate ale Comisiei așa cum sunt stabilite în anexa la Decizia 2001/844/CE, CECO, Euratom a Comisiei (2).

(7)

Datele personale ale membrilor grupului vor fi tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (3),

DECIDE:

Articolul 1

Grupul de coordonatori pentru recunoașterea calificărilor profesionale

Se instituie grupul de coordonatori pentru recunoașterea calificărilor profesionale, denumit în continuare „grupul”, începând de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 2

Sarcinile grupului

Grupul are următoarele sarcini:

(a)

să stabilească relații de cooperare între autoritățile statelor membre și Comisie cu privire la aspecte legate de recunoașterea calificărilor profesionale;

(b)

să monitorizeze evoluția politicilor cu impact asupra profesiilor reglementate în ceea ce privește calificările;

(c)

să faciliteze punerea în aplicare a Directivei 2005/36/CE, în special prin elaborarea de documente de interes, cum ar fi ghidurile de interpretare;

(d)

să asigure realizarea de schimburi de experiență și bune practici în domeniile menționate mai sus.

Articolul 3

Procedura de consultare

Comisia poate consulta grupul în legătură cu orice aspect care privește punerea în aplicare a Directivei 2005/36/CE, cât și, în general, în legătură cu aspecte care privesc dezvoltarea pieței interne în domeniul profesiilor reglementate în ceea ce privește calificările.

Articolul 4

Compoziție – Numire

(1)   Membrii grupului sunt coordonatorii desemnați de statele membre în conformitate cu articolul 56 alineatul (4) din Directiva 2005/36/CE.

Statele membre desemnează un număr de membri supleanți egal cu numărul de membri ai grupului. Membrii supleanți îi înlocuiesc automat pe membrii absenți.

(2)   Membrii și membrii supleanți ai grupului rămân în funcție până la înlocuire.

(3)   Numele membrilor sunt culese, procesate și publicate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001.

Articolul 5

Modul de funcționare

(1)   Grupul este prezidat de Comisie.

(2)   De comun acord cu Comisia, grupul poate institui subgrupuri care să examineze probleme specifice în cadrul unui mandat stabilit de către grup. Aceste subgrupuri se dizolvă de îndată ce mandatele le sunt aduse la îndeplinire.

(3)   Reprezentantul Comisiei poate invita experți sau observatori cu competențe specifice într-un anumit subiect înscris pe ordinea de zi să participe la lucrările grupului sau la deliberările sau lucrările unui subgrup dacă, în opinia Comisiei, acest lucru este necesar sau util.

Pot fi invitați în calitate de observatori în special reprezentanți ai statelor membre ale Spațiului Economic European și ai Elveției.

(4)   Informațiile obținute în urma participării la deliberările sau la lucrările grupului sau ale subgrupurilor nu vor fi divulgate dacă, în opinia Comisiei, respectivele informații se referă la aspecte confidențiale.

(5)   Grupul și subgrupurile se reunesc de regulă la sediul Comisiei în conformitate cu procedurile și calendarul stabilite de aceasta. Secretariatul grupului este asigurat de Comisie.

Funcționarii Comisiei interesați pot asista la reuniunile grupului și ale subgrupurilor.

(6)   Grupul își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură standard adoptat de Comisie.

(7)   Comisia poate publica, inclusiv pe internet, orice rezumat, concluzie ori concluzie parțială sau document de lucru al grupului, în limba originală a documentului în cauză.

Articolul 6

Rambursarea cheltuielilor

Comisia rambursează cheltuielile de călătorie, în limita cheltuielilor suportate de un singur membru sau membru supleant din fiecare stat membru, în conformitate cu propriile reguli privind rambursarea cheltuielilor pentru experții externi.

Membrii/membrii supleanți, experții și observatorii nu sunt remunerați în schimbul serviciilor desfășurate.

Cheltuielile aferente reuniunilor se rambursează în limitele bugetului anual alocat grupului de către serviciul competent al Comisiei.

Adoptată la Bruxelles, 19 martie 2007.

Pentru Comisie

Charlie McCREEVY

Membru al Comisiei


(1)  JO L 255, 30.9.2005, p. 22. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2006/100/CE a Consiliului (JO L 363, 20.12.2006, p. 141).

(2)  JO L 317, 3.12.2001, p. 1. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/548/CE, Euratom (JO L 215, 5.8.2006, p. 38).

(3)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


Top