Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R2347

    Regulamentul (CE) nr. 2347/2002 al Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a cerințelor specifice de acces și a condițiilor asociate care se aplică pescuitului rezervelor de specii de adâncime

    JO L 351, 28.12.2002, p. 6–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 12/01/2017

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/2347/oj

    04/Volumul 6

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    231


    32002R2347


    L 351/6

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 2347/2002 AL CONSILIULUI

    din 16 decembrie 2002

    de stabilire a cerințelor specifice de acces și a condițiilor asociate care se aplică pescuitului rezervelor de specii de adâncime

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

    având în vedere propunerea Comisiei (1),

    având în vedere avizul Parlamentului European (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CEE) nr. 3760/92 al Consiliului din 20 decembrie 1992 de instituire a unui regim comunitar al pescuitului și acvaculturii (3) solicită Consiliului, având în vedere consultanța științifică existentă și, în special, raportul pregătit de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit, să adopte măsurile necesare pentru a asigura exploatarea rațională și responsabilă a resurselor pe o bază durabilă, precum și condițiile de acces la resurse.

    (2)

    Consultanța științifică privind anumite rezerve de pește de adâncime indică faptul că aceste rezerve sunt vulnerabile la exploatare și că, în vederea asigurării durabilității lor, ar trebui limitate sau reduse posibilitățile de pescuit pentru aceste rezerve.

    (3)

    Consultanța științifică indică, de asemenea, că gestionarea eforturilor de pescuit constituie o metodă potrivită pentru asigurarea gestionării preventive a rezervelor de adâncime.

    (4)

    În consecință, este adecvat să se prevadă emiterea unor permise de pescuit speciale pentru navele care pescuiesc speciile de adâncime și să se limiteze eforturile de pescuit pentru acele rezervele de pește la ultimele niveluri.

    (5)

    Informațiile precise și actualizate cu privire la operațiunile de pescuit constituie o condiție pentru asigurarea de consultanță științifică de înaltă calitate și astfel de informații pot fi cel mai bine colectate de observatori științifici pregătiți și independenți în colaborare cu industria de pescuit și alte părți interesate.

    (6)

    Informații adecvate, verificabile și actualizate pentru consultări științifice cu privire la pescuit și mediul marin ar trebui puse la dispoziția organismelor științifice și de gestionare relevante cât de curând posibil.

    (7)

    În vederea asigurării gestionării eficace și preventive a eforturilor de pescuit pentru speciile de adâncime, este necesară identificarea navelor care pescuiesc aceste specii, prin intermediul permiselor de pescuit speciale emise în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1627/94 al Consiliului din 27 iunie 1994 de stabilire a dispozițiilor generale privind permisele de pescuit speciale (4) și Regulamentul (CE) nr. 2943/95 al Comisiei din 20 decembrie 1995 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1627/94 al Consiliului (5).

    (8)

    Se impun măsuri de control suplimentare celor prevăzute de Regulamentul (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12 octombrie 1993 de instituire a unui sistem de control aplicabil politicii comune în domeniul pescuitului (6) și în Regulamentul (CE) nr. 1489/97 al Comisiei din 29 iulie 1997 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului privind sistemele de monitorizare a navelor prin satelit (7), pentru a se asigura în conformitate cu măsurile prevăzute de prezentul regulament.

    (9)

    Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competențelor de executare conferite Comisiei (8),

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Sfera de aplicare

    Prezentul regulament se aplică navelor de pescuit comunitare care desfășoară activități de pescuit în ICES (Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime), subdomeniile de la I la XIV, inclusiv, și în apele comunitare din domeniile CECAF 34.1.1, 34.1.2. 34.1.3 și 34.2, care conduc la capturile de specii menționate în anexa I.

    Articolul 2

    Definiții

    În scopul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „specii de adâncime” înseamnă speciile incluse în lista din anexa I;

    (b)

    „permisul de pescuit de mare largă” înseamnă un permis de pescuit special pentru speciile de adâncime emis în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1627/94;

    (c)

    „putere” înseamnă puterea totală instalată a motoarelor navelor în kilowați, măsurată în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2930/86 al Consiliului din 22 septembrie 1986, de definire a caracteristicilor vaselor de pescuit (9);

    (d)

    „volum” înseamnă tonajul brut, măsurat în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2930/86;

    (e)

    „kilowați – zile de pescuit” înseamnă produsul dintre puterea definită la litera (c) și numărul de zile în care o navă de pescuit menține orice unealtă de pescuit în apă.

    Articolul 3

    Permisul de pescuit de mare largă

    (1)   Statele membre se asigură că activitățile de pescuit ale navelor care le arborează pavilionul și sunt înregistrate pe teritoriul lor, care conduc la capturi și reținerea la bord a mai mult de 10 tone de specii de adâncime în fiecare an calendaristic, sunt supuse deținerii unui permis de pescuit de mare largă.

    Cu toate acestea, este interzisă capturarea și reținerea la bord, transbordarea sau debarcarea unei cantități totale de diferite specii de adâncime mai mare de 100 kg la fiecare transport maritim, cu excepția cazului în care nava în discuție deține un permis de pescuit de mare largă.

    (2)   La cererea unui stat membru, pot fi prevăzute măsuri specifice pentru a lua în considerare pescuitul sezonier sau artizanal.

    (3)   Se adoptă norme de punere în aplicare a alineatului (2) în conformitate cu procedura menționată la articolul 11 alineatul (2).

    Articolul 4

    Limitarea eforturilor

    (1)   Statele membre calculează puterea totală și volumul total al navelor sale care, în oricare dintre anii 1998, 1999 și 2000, au debarcat mai mult de 10 tone de orice amestec de specii de adâncime.

    Aceste valori totale sunt comunicate Comisiei.

    La cererea scrisă a Comisiei, statele membre furnizează, în 30 de zile, documentația registrelor de capturi realizate de navele cărora le-au fost acordate permise de pescuit de mare largă.

    (2)   Fiecare stat membru poate emite navelor sale permise de pescuit de mare largă numai în cazul în care:

    (a)

    puterea totală a acelor nave nu este mai mare decât puterea totală stabilită în conformitate cu alineatul (1) și/sau

    (b)

    volumul total al acelor nave nu este mai mare decât volumul total stabilit în conformitate cu alineatul (1).

    Articolul 5

    Raportarea caracteristicilor uneltelor de pescuit și a operațiunilor de pescuit

    În afară de obligațiile stabilite în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93, proprietarul unei nave comunitare de pescuit care deține un permis de pescuit de mare largă înregistrează în jurnalul de bord sau într-un formular prevăzut de statul membru de pavilion informațiile menționate în anexa III.

    Articolul 6

    Sistemul de monitorizare al navei

    (1)   Fără a aduce atingere articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1489/97, în cazul defecțiunii tehnice sau nefuncționării dispozitivului de detectare prin satelit instalat la bordul unei nave de pescuit, proprietarul unei nave raportează poziția sa geografică statelor membre de pavilion și de coastă la fiecare două ore.

    (2)   După încheierea călătoriei pe mare, nava nu trebuie să părăsească portul până când autoritățile competente nu constată buna funcționare a dispozitivului de detectare prin satelit.

    (3)   Nerespectarea repetată a obligațiilor prevăzute la alineatele (1) și (2) se consideră un comportament care încalcă grav politica comună în domeniul pescuitului, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1447/1999 al Consiliului din 24 iunie 1999 privind stabilirea listei tipurilor de comportament care contravin grav normelor politicii comune a pescuitului (10).

    (4)   Normele de punere în aplicare a prezentului articol se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 11 alineatul (2).

    Articolul 7

    Porturile desemnate

    (1)   De la 1 martie 2003, este interzisă debarcarea oricărei cantități mai mari de 100 kg de orice amestec de specii de adâncime în orice alt loc decât porturile care au fost desemnate pentru debarcarea speciilor de adâncime.

    (2)   Fiecare stat membru desemnează porturile în care are loc orice debarcare a speciilor de adâncime în cantități mai mari de 100 kg și stabilește procedurile de inspecție și supraveghere respective, inclusiv condițiile de înregistrare și raportare a cantităților de specii de adâncime pentru fiecare debarcare.

    (3)   Fiecare stat membru transmite Comisiei, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, o listă a porturilor desemnate și, în următoarele 30 de zile, procedurile de inspecție și supraveghere menționate la alineatul (2).

    Comisia transmite aceste informații tuturor celorlalte state membre.

    Articolul 8

    Observatori

    (1)   Fiecare stat membru numește observatori științifici pe navele de pescuit deținători ai unui permis de pescuit de mare largă în conformitate cu un plan de eșantionare prevăzut la alineatul (2).

    (2)   Fiecare stat membru pregătește un plan de eșantionare pentru repartizarea observatorilor și eșantionarea în port care asigură colectarea de date reprezentative adecvate pentru evaluarea și gestionarea rezervelor de adâncime.

    Planul de eșantionare este aprobat de Comisie pe baza unei evaluări științifice și statistice în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    (3)   Normele de punere în aplicare a alineatelor (1) și (2) se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

    (4)   Observatorul științific:

    (a)

    înregistrează independent, într-un jurnal de bord, informațiile prevăzute la articolul 5;

    (b)

    prezintă un raport autorităților competente ale statului membru în cauză în termen de 20 de zile după încheierea perioadei de observare. O copie a acestui raport se transmite Comisiei, în termen de 30 de zile de la primirea unei cereri scrise;

    (c)

    îndeplinește sarcini suplimentare cerute de planul de eșantionare.

    (5)   Observatorul științific nu poate fi nici una dintre persoanele următoare:

    (a)

    o rudă a căpitanului navei sau a altui ofițer al navei pe care este repartizat observatorul;

    (b)

    un angajat al căpitanului navei pe care este repartizat;

    (c)

    un angajat al reprezentantului căpitanului;

    (d)

    un angajat al unei societății controlate de căpitan sau de reprezentantul său;

    (e)

    o rudă a reprezentantului căpitanului.

    Articolul 9

    Informații

    În afară de obligațiile prevăzute la articolul 15 și articolul 19i din Regulamentul (CEE) nr. 2847/93, statele membre, pe baza informațiilor înregistrate în jurnalele de bord care includ registrele complete ale zilelor de pescuit în afara portului și rapoartele prezentate de observatorii științifici, comunică Comisiei, pentru fiecare jumătate de an calendaristic, în termen de trei luni de la încheierea jumătății anului calendaristic respectiv, informații cu privire la capturile de specii de adâncime și eforturile de pescuit desfășurate, exprimate în kilowați-zile de pescuit, defalcate pe trimestru, pe tip de unealtă, specie, precum și informații cu privire la speciile menționate în anexa II și pe dreptunghi statistic ICES sau sub-diviziune CECAF.

    Comisia transmite fără întârziere aceste informații organismelor științifice relevante.

    Articolul 10

    Rezultate

    Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind programul în ansamblu de gestionare a speciilor de adâncime până la 30 iunie 2005. Pe baza acestui raport, Comisia va propune Consiliului modificările pe care le consideră necesare pentru acest program.

    Articolul 11

    Procedura Comitetului

    (1)   Comisia este asistată de Comitetul instituit prin articolul 17 din Regulamentul (CEE) nr. 3760/92 al Consiliului.

    (2)   În cazul în care se face trimitere la acest alineat, se aplică articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE.

    Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul (3) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

    (3)   Comitetul își stabilește regulamentul de procedură.

    Articolul 12

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2003.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 16 decembrie 2002.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    M. FISCHER BOEL


    (1)  JO C 151 E, 25.6.2002, p. 184.

    (2)  Aviz emis la 10 octombrie 2002 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (3)  JO L 389, 31.12.1992, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1181/98 (JO L 164, 9.6.1998, p. 1).

    (4)  JO L 171, 6.7.1994, p. 7.

    (5)  JO L 308, 21.12.1995, p. 15.

    (6)  JO L 261, 20.10.1993, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2846/98 (JO L 358, 31.12.1998, p. 5).

    (7)  JO L 202, 30.7.1997, p. 18. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2445/1999 al Comisiei (JO L 298, 19.11.1999, p. 5).

    (8)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

    (9)  JO L 274, 25.9.1986, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 3259/94 (JO L 339, 29.12.1994, p. 11).

    (10)  JO L 167, 2.7.1999, p. 5.


    ANEXA I

    Lista speciilor de adâncime

    Denumirea științifică

    Denumirea comună

    Aphanopus carbo

    Sabie neagră

    Apristuris spp.

     

    Argentina silus

     

    Beryx spp.

     

    Centrophorus granulosus

     

    Centrophorus squamosus

     

    Centroscyllium fabricii

     

    Centroscymnus coelolepis

    Rechin portughez

    Coryphaenoides rupestris

     

    Dalatias licha

     

    Deania calceus

     

    Etmopterus princeps

     

    Etmopterus spinax

     

    Galeus melastomus

     

    Galeus murinus

     

    Hoplostethus atlanticus

    Pește pion roșu

    Molva dypterigia

     

    Phycis blennoides

     

    Centroscymnus crepidater

     

    Scymnodon ringens

     

    Hexanchus griseus

     

    Chlamydoselachus anguineus

     

    Oxynotus paradoxus

     

    Somniosus microcephalus

    Rechin de Groenlanda


    ANEXA II

    Lista suplimentară a speciilor de adâncime menționate la articolul 9

    Denumirea științifică

    Denumirea comună

    Pagellus bogaraveo

     

    Chimaera monstrosa

    Himeră

    Marcrourus berglax

    Grenadier

    Mora moro

     

    Antimora rostrata

     

    Epigonus telescopus

     

    Helicolenus dactylopterus

     

    Conger conger

    Țipar de mare

    Lepidopus caudatus

    Pește sabie cu coadă

    Alepocephalus bairdii

     

    Lycodes esmarkii

    Mihalț

    Raja hyperborea

    Vulpe arctică

    Sebastes viviparus

    Sebasta mică

    Hoplostethus mediterraneus

    Pește pion mediteraneean

    Trachyscorpia cristulata

     

    Raja nidarosiensus

    Vulpe-de-mare norvegiană

    Chaecon (Geryon) affinis

     

    Raja fyllae

    Vulpe rotundă

    Hydrolagus mirabilis

     

    Rhinochimaera atlantica

     

    Alepocephalus rostratus

     

    Polyprion americanus

     


    ANEXA III

    Informații cu privire la caracteristicile uneltelor de pescuit și operațiunilor de pescuit menționate la articolul 5

    1.

    Pentru nave care utilizează paragate:

    numărul mediu de cârlige utilizate pentru paragate;

    timpul total al menținerii paragatelor în mare, pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, și numărul de paragate lansate în mare în această perioadă;

    adâncimea operațiunilor de pescuit.

    2.

    Pentru navele care utilizează plase fixe:

    dimensiunea ochiului de plasă;

    lungimea medie a plaselor;

    înălțimea medie a plaselor;

    timpul total în care plasele au fost menținute în mare, într-o perioadă de 24 de ore, și numărul total de plase lansate din acest timp;

    adâncimea operațiunilor de pescuit.

    3.

    Pentru navele care utilizează unelte de pescuit remorcate:

    dimensiunea ochiului utilizat în plase;

    timpul total în care plasele au fost menținute în mare, într-o perioadă de 24 de ore, și numărul total de plase lansate în acest timp;

    adâncimea operațiunilor de pescuit.


    Top