Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22017D1463

    Decizia nr. 1/2017 a Comitetului special CARIFORUM-UE pentru cooperare vamală și facilitarea comerțului din 7 iulie 2017 privind o derogare de la regulile de origine prevăzute în Protocolul I la Acordul de parteneriat economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială a Republicii Dominicane în ceea ce privește anumite produse textile [2017/1463]

    JO L 208, 11.8.2017, p. 53–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 06/07/2018

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1463/oj

    11.8.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 208/53


    DECIZIA NR. 1/2017 A COMITETULUI SPECIAL CARIFORUM-UE PENTRU COOPERARE VAMALĂ ȘI FACILITAREA COMERȚULUI

    din 7 iulie 2017

    privind o derogare de la regulile de origine prevăzute în Protocolul I la Acordul de parteneriat economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială a Republicii Dominicane în ceea ce privește anumite produse textile [2017/1463]

    COMITETUL SPECIAL PENTRU COOPERARE VAMALĂ ȘI FACILITAREA COMERȚULUI,

    având în vedere Acordul de parteneriat economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, în special articolul 39 alineatul (2) și articolul 42 litera (b) din Protocolul I,

    întrucât:

    (1)

    Acordul de parteneriat economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte (1) (denumit în continuare „APE CARIFORUM-UE”) s-a aplicat cu titlu provizoriu, începând de la 29 decembrie 2008, între Uniunea Europeană (UE) și Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Suriname, Trinidad și Tobago.

    (2)

    Protocolul I la APE referitor la definiția conceptului de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă cuprinde regulile de origine pentru importul în UE de produse originare din statele CARIFORUM.

    (3)

    În conformitate cu articolul 39 alineatul (2) din Protocolul I la APE, se pot acorda derogări de la regulile de origine respective în cazul în care dezvoltarea industriilor existente sau crearea de noi industrii în statele CARIFORUM justifică adoptarea unor astfel de derogări. În plus, articolul 39 alineatul (6) litera (b) din protocolul respectiv prevede că examinarea cererilor de derogare trebuie să țină seama în mod special de cazurile în care aplicarea regulilor de origine existente ar afecta considerabil capacitatea unei industrii existente în statul sau statele CARIFORUM de a-și continua exporturile către UE, cu referire specială la cazurile în care acest lucru ar putea conduce la încetarea activităților.

    (4)

    La 10 martie 2015, Comitetul special CARIFORUM-UE pentru cooperare vamală și facilitarea comerțului a adoptat Decizia nr. 1/2015 (2) privind o derogare de la regulile de origine în ceea ce privește anumite produse textile importate în Uniune în conformitate cu articolele 39 alineatul (2) și 39 alineatul (6) litera (b) din Protocolul I la APE, de la 10 martie 2015 până la 9 martie 2017.

    (5)

    La data de 22 februarie 2017, președintele Comitetului special CARIFORUM-UE pentru cooperare vamală și facilitarea comerțului a primit din partea Republicii Dominicane o nouă cerere de derogare.

    (6)

    În conformitate cu articolul 13 din Protocolul I la APE, condițiile pentru dobândirea caracterului de produs originar prevăzute la titlul II din Protocolul I trebuie să fie îndeplinite fără întrerupere în statele CARIFORUM sau în UE. Haiti a semnat, dar nu a ratificat și nici nu aplică în mod provizoriu APE. În conformitate cu articolul 8 din Protocolul I, spălarea, călcarea sau presarea textilelor, aplicarea sau imprimarea mărcilor, a etichetelor și a siglelor, simpla ambalare în saci, în lăzi sau în cutii sau o combinație de două sau mai multe dintre aceste operațiuni sunt considerate prelucrări sau transformări insuficiente pentru a conferi caracterul de produs originar. În consecință, ar trebui acordată o derogare de la dispozițiile articolului 8 și ale articolului 13 alineatul (1) din Protocolul I pentru a conferi originea produsului finit exportat din Republica Dominicană în UE.

    (7)

    Republica Dominicană a solicitat o derogare de la regulile de origine prevăzute în Protocolul I la APE CARIFORUM-UE în ceea ce privește 180 647 de bucăți de pantaloni, pantaloni scurți și șorturi din denim pentru bărbați sau pentru băieți de la codurile SA 6203.42, importate în UE, în conformitate cu articolul 39 alineatul (2) din protocolul respectiv. Cererea se bazează pe faptul că industria se află în continuare într-o situație dificilă, deoarece prelucrarea și transformarea efectuate în țara vecină Haiti afectează respectarea regulilor de origine prevăzute în APE CARIFORUM-UE, care urmează să fie ratificat de către Haiti. În cazul în care Republica Dominicană nu se poate aproviziona din Haiti, continuarea exporturilor către UE ale industriei textile existente din Republica Dominicană ar fi afectată în mod semnificativ. O nouă derogare ar contribui la continuitatea producției și la dezvoltarea în continuare a industriei, precum și la păstrarea locurilor de muncă atât în Republica Dominicană, cât și în Haiti. Ratificarea acordului de către Haiti ar oferi stabilitatea mediului de afaceri și previzibilitatea maximă care sunt necesare părților interesate.

    (8)

    Cererea acoperă o perioadă de doi ani. Având în vedere că în prezent în Haiti se depun eforturi pentru ratificarea acordului în cursul anului 2017, derogarea ar trebui acordată pentru o perioadă de un an, pentru a permite Republicii Dominicane să dispună de mai mult timp pentru a se pregăti în vederea respectării regulilor pentru obținerea originii și să asigure previzibilitatea pentru operatori, cel puțin până la finalizarea procesului de ratificare de către Haiti. Derogarea poate fi reînnoită pentru încă un an, în cazul în care procesul de ratificare de către Haiti nu este finalizat la sfârșitul primului an de derogare.

    (9)

    Cererea se referă la un total de 180 647 de bucăți de pantaloni din denim care ar urma să fie exportate în UE. În conformitate cu informațiile primite din partea Republicii Dominicane, exporturile în temeiul derogării pentru produsele de la codurile SA 6203.42 s-au ridicat la 161 634 de bucăți, pentru perioada cuprinsă între martie 2015 și martie 2016. Cantitățile care urmează să fie alocate pentru 2017 și 2018 ar trebui să fie în concordanță cu această utilizare. Pentru a permite utilizarea efectivă și deplină a cotei anuale anticipate de export, este necesar să se prevadă 180 647 de bucăți pe an, cantitate care respectă capacitatea industriei existente de a-și continua exporturile către Uniune.

    (10)

    Comitetul special CARIFORUM-UE pentru cooperare vamală și facilitarea comerțului ar trebui să acorde o derogare pentru 180 647 de bucăți de pantaloni, pantaloni scurți și șorturi pentru bărbați sau băieți, din denim, de la codul SA ex ex 6203.42 (codul NC 6203 42 31) importate în Uniune, pentru o perioadă de un an de la data adoptării prezentei decizii.

    (11)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (3) prevede norme de gestionare a contingentelor tarifare. Aceste norme ar trebui aplicate gestionării cantității pentru care se acordă derogarea prin prezenta decizie.

    (12)

    Pentru a permite o monitorizare eficientă a funcționării derogării, autoritățile din Republica Dominicană ar trebui să comunice periodic Comisiei informații în legătură cu certificatele de circulație EUR.1 eliberate,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Prin derogare de la Protocolul I la APE și în conformitate cu articolul 39 alineatul (2) din respectivul protocol, pantaloni, pantaloni scurți și șorturi pentru bărbați sau băieți, din denim, de la codul SA ex ex 6203.42 (codul NC 6203 42 31), fabricate din materiale neoriginare de la codurile SA 5209.42 și 5513.19 (codurile NC 5209 42 00 și 5513 19 00) și tăiate în Republica Dominicană, cusute în afara teritoriului statelor CARIFORUM și ulterior spălate, călcate sau presate, cu mărci, etichete și sigle aplicate sau imprimate, precum și ambalate în Republica Dominicană, sunt considerate ca fiind originare din Republica Dominicană, conform condițiilor prevăzute la articolele 2-5 din prezenta decizie.

    Articolul 2

    Derogarea prevăzută la articolul 1 se aplică pe o perioadă de un an produselor și cantităților prevăzute în anexa la prezenta decizie, care sunt declarate pentru a fi puse în liberă circulație pe teritoriul UE ca provenind din Republica Dominicană în cursul perioadei 7 iulie 2017-6 iulie 2018.

    Articolul 3

    Cantitățile stabilite în anexă se gestionează în conformitate cu articolele 49-54 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447.

    Articolul 4

    Autoritățile vamale din Republica Dominicană efectuează controale cantitative asupra exporturilor de produse menționate la articolul 1.

    Înainte de sfârșitul lunii următoare fiecărui trimestru, autoritățile vamale din Republica Dominicană transmit Comisiei Europene, prin intermediul secretariatului Comitetului special pentru cooperare vamală și facilitarea comerțului, o declarație a cantităților pentru care au fost eliberate certificate de circulație EUR.1 în conformitate cu prezenta decizie, precum și seriile certificatelor respective.

    Articolul 5

    Rubrica 7 a certificatelor de circulație EUR.1 eliberate în temeiul prezentei decizii trebuie să conțină una dintre următoarele mențiuni:

    „Derogation – Decision No 1/2017 of the CARIFORUM-EU Special Committee on Customs Cooperation and Trade facilitation of 7 July 2017”;

    „Dérogation – Décision no 1/2017 du Comité spécial de coopération douanière et de facilitation des échanges CARIFORUM-UE du 7 juillet 2017”;

    „Excepción – Decisión no 1/2017 del Comité Especial CARIFORUM-UE de Cooperación Aduanera y Facilitación del Comercio del 7 de julio 2017”.

    Articolul 6

    În cazul în care UE constată, pe baza unor informații obiective, nereguli, fraude sau nerespectarea repetată a obligațiilor prevăzute la articolul 4 din prezenta decizie, UE poate solicita suspendarea temporară a derogării menționate la articolul 1, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 20 alineatele (4) și (5) din APE CARIFORUM-UE.

    Articolul 7

    Derogarea prevăzută la articolul 1 poate fi reînnoită pentru încă un an printr-o decizie a Comitetului, în cazul în care procesul de ratificare de către Haiti nu va fi încheiat până la sfârșitul primului an de derogare, cu condiția ca statul CARIFORUM în cauză să prezinte, cu trei luni înainte de sfârșitul acestei perioade, o dovadă că se află încă în imposibilitatea de a se conforma Protocolului I.

    Articolul 8

    Prezenta decizie intră în vigoare pe 7 iulie 2017.

    Adoptată la Georgetown și Bruxelles, 7 iulie 2017.

    Percival MARIE

    Reprezentatul CARIFORUM

    în numele statelor CARIFORUM

    Jean-Michel GRAVE

    Comisia Europeană

    în numele Uniunii Europene


    (1)  JO L 289, 30.10.2008, p. 3.

    (2)  Decizia nr. 1/2015 a Comitetului special CARIFORUM-UE pentru cooperare vamală și facilitarea comerțului din 10 martie 2015 privind o derogare de la regulile de origine prevăzute în Protocolul I la Acordul de parteneriat economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială a Republicii Dominicane în ceea ce privește anumite produse textile [2015/600] (JO L 99, 16.4.2015, p. 34).

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558).


    ANEXĂ

    Nr. de ordine

    Codul SA

    Codul NC

    Descrierea mărfurilor

    Perioada

    Cantități

    (bucăți)

    09.1950

    Ex 6203.42

    6203 42 31

    Pantaloni, pantaloni scurți și șorturi pentru bărbați sau băieți, din denim

    7.7.2017-6.7.2018

    180 647


    Top