Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1017

    Regulamentul (UE) 2016/1017 al Comisiei din 23 iunie 2016 de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește sărurile anorganice de amoniu (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2016/3779

    JO L 166, 24.6.2016, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1017/oj

    24.6.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 166/1


    REGULAMENTUL (UE) 2016/1017 AL COMISIEI

    din 23 iunie 2016

    de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește sărurile anorganice de amoniu

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (1), în special articolul 68 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    La 14 august 2013, Republica Franceză a informat Comisia, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (denumită în continuare „agenția”) și alte state membre, în conformitate cu clauza de salvgardare de la articolul 129 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu privire la adoptarea unei măsuri provizorii la 21 iunie 2013 (2) de protejare a publicului împotriva expunerii la amoniacul eliberat de sărurile de amoniu conținute de materialele izolante din vată de celuloză folosite în construcții.

    (2)

    Măsura provizorie a fost autorizată până la 14 octombrie 2016, prin Decizia de punere în aplicare 2013/505/UE a Comisiei (3), adoptată în conformitate cu articolul 129 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

    (3)

    În conformitate cu articolul 129 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, Republica Franceză a prezentat agenției un dosar, la 18 iunie 2014, în conformitate cu anexa XV, demarând astfel o procedură de restricționare.

    (4)

    Dosarul în conformitate cu anexa XV (4) a propus o restricționare cu privire la sărurile anorganice de amoniu, care sunt adăugate în izolația din celuloză ca agenți de ignifugare, dat fiind că, în anumite condiții, acestea generează emisii de amoniac. Dosarul a propus o limită de 3 ppm pentru emisia de amoniac din izolația din celuloză tratată cu săruri anorganice de amoniu, în loc să stabilească o limită pentru conținutul de săruri de amoniu din izolația din celuloză. Dosarul a demonstrat necesitatea unei acțiuni la nivelul Uniunii.

    (5)

    La 3 martie 2015, Comitetul pentru evaluarea riscurilor (denumit în continuare „CER”) al agenției a adoptat o poziție cu privire la propunerea de restricționare din dosarul în conformitate cu anexa XV, concluzionând că, din cauza emisiilor de amoniac provenite de la amestecuri și articole izolante din celuloză, există un risc la adresa sănătății umane, care trebuie gestionat. CER a afirmat,de asemenea, că propunerea de restricționare, după cum a fost modificată de CER, este cea mai adecvată măsură la nivelul întregii Uniuni pentru a gestiona riscurile identificate, în ceea ce privește reducerea eficace a riscurilor respective.

    (6)

    CER a propus ca restricționarea că se aplice introducerii pe piață a izolației din celuloză care conține săruri anorganice de amoniu, atât sub formă de amestecuri, cât și de articole. CER a recomandat ca restricționarea să-i oblige pe furnizorii de amestecuri izolante din celuloză să comunice în aval, de-a lungul lanțului de aprovizionare până la consumatorii finali (utilizatori profesionali sau consumatori), care este rata maximă de încărcare permisă (5) a amestecului izolant din celuloză utilizat în testul premergător punerii pe piață, pentru a demonstra conformitatea cu cerințele, de exemplu, prin documentația care însoțește amestecurile sau prin etichetare. Restricționarea ar trebui, de asemenea, să prevadă necesitatea ca rata maximă permisă de încărcare, comunicată de către furnizor, să nu fie depășită atunci când amestecurile izolante din celuloză sunt folosite de către utilizatorii din aval, astfel încât emisiile de amoniac să nu depășească nivelul atins în timpul testului premergător punerii pe piață. CER a recomandat, de asemenea, prin derogare, ca, în cazul amestecurilor izolante din celuloză utilizate exclusiv pentru producerea de articole izolante din celuloză, să nu existe obligația de conformitate cu limita stabilită pentru emisia de amoniac, dat fiind că articolul obținut trebuie să fie la rândul său conform cu limita de emisie, atunci când este introdus pe piață sau utilizat.

    (7)

    La 10 iunie 2015, Comitetul pentru analiză socioeconomică (denumit în continuare „CASE”) al agenției a adoptat o poziție cu privire la restricționarea propusă în dosarul în conformitate cu anexa XV, arătând că restricționarea propusă, după cum a fost modificată de CASE, este cea mai adecvată măsură la nivelul întregii Uniuni pentru a gestiona riscurile identificate, în ceea ce privește proporționalitatea beneficiilor sale socioeconomice în raport cu costurile sale socioeconomice.

    (8)

    CASE a concluzionat că operatorii economici ar trebui să aibă la dispoziție doi ani, nu unul, așa cum s-a propus în dosarul în conformitate cu anexa XV, pentru ca aceștia să aibă suficient timp pentru a se asigura că emisiile de amoniac provenite de la izolația din celuloză care conține săruri anorganice de amoniu sunt sub limita de emisie specificată.

    (9)

    CER și CASE au fost de acord cu Republica Franceză că nu ar trebui acordată o scutire pentru izolația din celuloză tratată cu săruri anorganice de amoniu destinată utilizării în exterior.

    (10)

    În timpul procesului de restricționare, a fost consultat Forumul pentru schimbul de informații privind aplicarea legii al agenției, iar recomandările acestuia au fost luate în considerare.

    (11)

    La 25 iunie 2015, agenția i-a transmis Comisiei pozițiile CER și CASE (6). Bazându-se pe aceste poziții, Comisia a concluzionat că izolația din celuloză tratată cu săruri anorganice de amoniu generează un risc inacceptabil pentru sănătatea umană atunci când emisia de amoniac atinge sau depășește o concentrație de 3 ppm, în condițiile de testare specificate.

    (12)

    La momentul de față, nu este disponibilă nicio metodă specifică de măsurare a emisiei de amoniac provenite de la izolația din celuloză tratată cu săruri anorganice de amoniu. Prin urmare, până la stabilirea unei metode specifice, ar trebui ca o metodă de testare existentă, și anume specificația tehnică CEN/TS 16516, să fie adaptată pentru a fi utilizată în vederea determinării conformității cu restricționarea cu privire la sărurile anorganice de amoniu.

    (13)

    Părțile interesate ar trebui să aibă suficient timp la dispoziție pentru a lua măsurile adecvate, astfel încât, dacă se utilizează săruri anorganice de amoniu în izolația din celuloză, emisiile de amoniac să nu depășească limita specificată. Prin urmare, aplicarea restricționării cu privire la sărurile anorganice de amoniu ar trebui amânată. Cu toate acestea, în interesul continuității și al securității juridice, restricționarea ar trebui să se aplice imediat după intrarea în vigoare a prezentului regulament într-un stat membru în care se aplică deja măsuri naționale de restricționare a sărurilor de amoniu din izolația din celuloză, care au fost autorizate de către Comisie în contextul procedurii de salvgardare REACH.

    (14)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 ar trebui modificat în consecință.

    (15)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu poziția comitetului instituit prin articolul 133 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 23 iunie 2016.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

    (2)  Jurnalul Oficial al Republicii Franceze (Journal Officiel de la République Française), 3 iulie 2013, „Ordonanța din 21 iunie 2013 de interzicere a introducerii pe piață, a importului, a vânzării, a distribuirii sau a fabricării de materiale izolante din vată de celuloză care conțin săruri de amoniu”. Proiectul de ordin a fost transmis pentru prima dată Comisiei în temeiul Directivei 98/34/Ce a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice.

    (3)  Decizia de punere în aplicare 2013/505/UE a Comisiei din 14 octombrie 2013 de autorizare a măsurii provizorii luate de Republica Franceză, în conformitate cu articolul 129 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de a restricționa utilizarea sărurilor de amoniu în materialele izolante din vată de celuloză (JO L 275, 16.10.2013, p. 52).

    (4)  http://echa.europa.eu/documents/10162/999a106c-6baf-48c7-8764-0c55576a2517.

    (5)  Rata de încărcare a izolației din celuloză (exprimată, de exemplu, în kg/m2) se redă ca grosime (exprimată, de exemplu, în m) și ca densitate (exprimată, de exemplu, în kg/m3).

    (6)  http://echa.europa.eu/documents/10162/522a9f94-058a-4bef-9818-f265a1d2d64d.


    ANEXĂ

    În anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 se adaugă următoarea rubrică:

    „65.

    Sărurile anorganice de amoniu

    1.

    Nu pot fi introduse pe piață sau utilizate în amestecuri izolante din celuloză sau în articole izolante din celuloză după 14 iulie 2018, cu excepția cazului în care emisia de amoniac din acele amestecuri sau articole prezintă o concentrație mai mică de 3 ppm din volum (2,12 mg/m3), în condițiile de testare specificate la punctul 4.

    Furnizorul de amestecuri izolante din celuloză conținând săruri anorganice de amoniu trebuie să informeze destinatarul sau consumatorul cu privire la rata maximă de încărcare permisă a amestecului izolant din celuloză, exprimată în grosime și în densitate.

    Utilizatorul din aval al unui amestec izolant din celuloză conținând săruri anorganice de amoniu trebuie să se asigure că rata maximă de încărcare permisă comunicată de către furnizor nu este depășită.

    2.

    Prin derogare, punctul 1 nu se aplică introducerii pe piață a amestecurilor izolante din celuloză destinate exclusiv producției de articole izolante din celuloză sau utilizării acelor amestecuri pentru producția de articole izolante din celuloză.

    3.

    În cazul unui stat membru care, la 14 iulie 2016, aplică măsuri naționale provizorii care au fost autorizate de către Comisie, în conformitate cu articolul 129 alineatul (2) litera (a), dispozițiile de la punctele 1 și 2 se aplică începând cu acea dată.

    4.

    Conformitatea cu limita de emisie specificată la primul paragraf de la punctul 1 trebuie demonstrată în conformitate cu specificația tehnică CEN/TS 16516, adaptată după cum urmează:

    (a)

    durata testării trebuie să fie de cel puțin 14 zile, în loc de 28 de zile;

    (b)

    emisia de gaz de amoniac trebuie să fie măsurată cel puțin o dată pe zi pe parcursul testării;

    (c)

    limita de emisie nu trebuie atinsă sau depășită în nicio măsurare efectuată în timpul testării;

    (d)

    umiditatea relativă trebuie să fie de 90 %, în loc de 50 %;

    (e)

    trebuie să se folosească o metodă adecvată de măsurare a emisiei de gaz de amoniac;

    (f)

    rata de încărcare, exprimată în grosime și în densitate, trebuie înregistrată în timpul eșantionării amestecurilor sau a articolelor izolante din celuloză care urmează a fi testate.”


    Top