EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0909

Decizia Comisiei din 14 decembrie 2005 de instituire a unui grup de experți pentru consilierea Comisiei și facilitarea cooperării între sistemele publice de supraveghere a auditorilor legali și a cabinetelor de audit

JO L 329, 16.12.2005, p. 38–39 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 327M, 5.12.2008, p. 511–515 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 16/06/2016; abrogat prin 32014R0537

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/909/oj

17/Volumul 02

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

118


32005D0909


L 329/38

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 14 decembrie 2005

de instituire a unui grup de experți pentru consilierea Comisiei și facilitarea cooperării între sistemele publice de supraveghere a auditorilor legali și a cabinetelor de audit

(2005/909/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

Consolidarea auditului legal este esențială pentru restabilirea încrederii investitorilor în piețele financiare. A opta directivă modernizată privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate și de modificare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE (1) ale Consiliului (denumită în continuare a opta directivă modernizată) introduce, inter alia, obligația pentru statele membre de a institui un sistem public de supraveghere a auditorilor legali și a cabinetelor de audit. De asemenea, a opta directivă modernizată vizează stabilirea unei coordonări a sistemelor publice de supraveghere la nivel comunitar și prevede posibilitatea adoptării de către Comisie a unor măsuri de punere în aplicare.

(2)

În scopul realizării obiectivelor stabilite de a opta directivă modernizată, Comisia trebuie să facă apel la un grup de experți care să contribuie la coordonarea și dezvoltarea sistemelor publice de supraveghere din cadrul Uniunii Europene. De asemenea, grupul ar putea contribui la pregătirea tehnică a măsurilor de punere în aplicare a celei de-a opta directive modernizate.

(3)

Grupul de experți ar trebui să fie constituit din reprezentanți la nivel înalt proveniți din sistemele publice de supraveghere pentru auditorii legali și cabinetele de audit din statele membre. În cazul în care aceste sisteme nu există încă, grupul ar trebui să includă reprezentanți ai ministerelor naționale răspunzătoare de instituirea acestora. În conformitate cu articolul 2 alineatul (11) litera (b) din a opta directivă modernizată, pot fi desemnați ca reprezentanți sau reprezentanți supleanți numai persoane care nu practică această profesie, datorită potențialelor conflicte de interese între profesie și sectorul privat, pe de o parte, și interesul public, pe de altă parte. Cu toate acestea, activitatea Comisiei și a grupului ar trebui să se bazeze pe cunoștințele și experiența profesioniștilor. În consecință, Comisia ar trebui, după discuții cu grupul de experți, să se consulte pe scară largă și într-un stadiu timpuriu cu participanții de pe piață, consumatorii, auditorii profesioniști și utilizatorii finali, în mod deschis și transparent, cu privire la activitatea grupului.

(4)

În consecință, ar trebui să fie instituit grupul de experți denumit „Grupul european al organelor de supraveghere a auditorilor” și să se stabilească mandatul și structurile acestuia,

DECIDE:

Articolul 1

Comisia instituie grupul de experți denumit „Grupul european al organelor de supraveghere a auditorilor”, denumit în continuare „grupul”.

Articolul 2

Misiune

Comisia poate consulta grupul cu privire la orice chestiune referitoare la pregătirea măsurilor de punere în aplicare a celei de-a opta directive modernizate. De asemenea, grupul poate discuta orice chestiune privind cooperarea dintre sistemele publice de supraveghere a auditorilor legali și a cabinetelor de audit.

Principalele atribuții ale grupului sunt:

facilitarea cooperării dintre sistemele publice de supraveghere ale statelor membre și introducerea unui schimb de bune practici privind instituirea acestor sisteme și cooperării constantă a acestora;

contribuția la evaluarea tehnică a sistemelor publice de supraveghere ale țărilor terțe și la cooperarea internațională dintre statele membre și țările terțe în acest domeniu;

contribuția la examinarea tehnică a standardelor internaționale de audit, inclusiv procesele de elaborare a acestora, în scopul adoptării lor la nivel comunitar.

Articolul 3

Componență — Numiri

(1)   Grupul este compus din reprezentanți la nivel înalt ai entităților răspunzătoare de supravegherea publică a auditorilor legali și a cabinetelor de audit din statele membre sau, în absența acestora, din reprezentanți ai ministerelor naționale competente.

(2)   Fiecare stat membru desemnează un reprezentant la nivel înalt din partea uneia dintre autoritățile menționate la alineatul (1), care să participe la ședințele grupului. Comisia poate refuza reprezentantul desemnat de un stat membru, în cazul în care îl consideră necorespunzător, în special în cazul unui conflict de interese. Într-un astfel de caz, Comisia va informa cu rapiditate statul membru în cauză, care trebuie să desemneze un alt reprezentant.

(3)   Pot fi desemnați ca reprezentanți numai persoane care nu practică această profesie.

(4)   Fiecare stat membru desemnează un reprezentant. Statul membru poate desemna un reprezentant supleant, în conformitate cu condițiile stabilite la alineatele (1), (2), (3) și (5).

(5)   Se aplică următoarele dispoziții:

în cazul în care un stat membru este reprezentat de un minister, atunci când a fost instituit un sistem public de supraveghere pentru auditori și cabinete de audit, statul membru își înlocuiește reprezentantul cu un reprezentant care provine din sistemul public de supraveghere;

reprezentanții care nu mai pot contribui în mod eficace la activitatea grupului, care demisionează sau nu respectă condițiile prevăzute la prima sau a treia liniuță a prezentului articol sau la articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene sunt înlocuiți;

membrii subgrupurilor menționate la articolul 4 de mai jos și care practică această profesie semnează la începutul mandatului lor, de fiecare dată când președintele solicită acest lucru, un angajament de a acționa în interesul public și o declarație care să indice absența sau existența unor interese care le-ar putea afecta obiectivitatea.

Articolul 4

Funcționare

(1)   Grupul este prezidat de către Comisie.

(2)   Ca regulă generală, după discuții cu grupul, Comisia se consultă pe scară largă și într-o stadiu timpuriu cu participanții de pe piață, consumatorii, auditorii profesioniști și utilizatorii finali, în mod deschis și transparent, cu privire la activitatea grupului.

(3)   De comun acord cu Comisia, se pot institui subgrupuri pentru examinarea unor chestiuni specifice, în conformitate cu mandatul stabilit de grup; acestea se dizolvă după îndeplinirea mandatului. Subgrupurile pot include și profesioniști.

(4)   Președintele poate invita experți sau observatori cu competențe specifice într-un subiect înscris pe ordinea de zi să participe la dezbaterile grupului sau ale subgrupului, în cazul în care acest lucru este util și/sau necesar.

(5)   Discuțiile din cadrul grupului nu sunt publice.

(6)   De obicei, grupul și subgrupurile se întrunesc la sediul Comisiei, în conformitate cu procedurile și calendarul stabilite de aceasta. Comisia asigură serviciile de secretariat. La aceste reuniuni pot participa și alți funcționari ai Comisiei interesați de dezbateri.

(7)   Grupul își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură standard adoptat de Comisie

(8)   Comisia poate publica, în limba originală a documentului în cauză, orice rezumat, concluzie, concluzie parțială sau document de lucru al grupului.

Articolul 5

Cheltuieli aferente reuniunilor

Comisia rambursează costurile de deplasare și, după caz, diurnele pentru reprezentanți, membrii subgrupurilor, experți și observatori, aferente activităților grupului, în conformitate cu dispozițiile în vigoare ale Comisiei. Reprezentanții nu sunt remunerați pentru funcțiile exercitate.

Cheltuielile aferente reuniunilor se rambursează în limita sumelor disponibile, alocate serviciilor în cauză în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 14 decembrie 2005.

Pentru Comisie

Charlie McCREEVY

Membru al Comisiei


(1)  Nepublicată în Jurnalul Oficial până la această dată.


Top