Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0179

    2010/179/PESC: Decizia 2010/179/PESC a Consiliului din 11 martie 2010 de sprijinire a activităților SEESAC de control al armelor în Balcanii de Vest, în cadrul Strategiei UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW și muniție aferentă

    JO L 80, 26.3.2010, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/179/oj

    26.3.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 80/48


    DECIZIA 2010/179/PESC A CONSILIULUI

    din 11 martie 2010

    de sprijinire a activităților SEESAC de control al armelor în Balcanii de Vest, în cadrul Strategiei UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW și muniție aferentă

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 26 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Acumularea și răspândirea excesivă și necontrolată a armamentului ușor și a armelor de calibru mic (SALW) a alimentat insecuritatea în Europa de Sud-Est, conducând la exacerbarea conflictului în regiune și subminând procesul de pace postconflict, reprezentând, astfel, o amenințare serioasă la adresa păcii și securității în regiune.

    (2)

    La 15-16 decembrie 2005, Consiliul European a adoptat Strategia UE de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW și muniție aferentă (Strategia UE privind SALW) care stabilește liniile directoare pentru acțiunea UE în domeniul SALW.

    (3)

    Strategia UE privind SALW identifică printre obiectivele sale promovarea unui multilateralism eficient pentru instituirea unor mecanisme, fie ele internaționale, regionale sau în cadrul UE și al statelor sale membre, care să împiedice furnizarea și să destabilizeze răspândirea de SALW și muniție aferentă. De asemenea, Strategia UE privind SALW identifică Balcanii de Vest drept una dintre regiunile cele mai afectate de comerțul ilicit și acumularea excesivă de arme.

    (4)

    Sub auspiciile Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și ale fostului Pact de stabilitate pentru Europa de Sud-Est (din 2008 cunoscut sub denumirea de Consiliul pentru cooperare regională) a fost instituit un „Birou de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armelor ușoare” (denumit în continuare „SEESAC”). SEESAC își sediul la Belgrad și este format dintr-o unitate de suport tehnic care sprijină o serie de activități operaționale la nivel regional și național.

    (5)

    Obiectivele avute în vedere de SEESAC includ prevenirea proliferării și acumulării excesive de SALW și de muniție aferentă în Europa de Sud-Est. SEESAC pune un accent deosebit pe dezvoltarea de proiecte regionale care să abordeze situația reală a fluxurilor transfrontaliere de arme.

    (6)

    UE a sprijinit anterior SEESAC prin Decizia 2002/842/PESC a Consiliului din 21 octombrie 2002 de punere în aplicare a Acțiunii comune 2002/589/PESC, prelungită și modificată prin Decizia 2003/807/PESC din 17 noiembrie 2003 și prin Decizia 2004/791/PESC din 22 noiembrie 2004. Punerea în aplicare a acestor decizii a fost evaluată în mod pozitiv de către Consiliu,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   UE urmărește promovarea securității și a păcii în Balcanii de Vest prin sprijinul pe care îl acordă multilateralismului eficient și inițiativelor regionale relevante destinate reducerii riscului pe care proliferarea și acumularea excesivă de SALW și de muniție aferentă îl prezintă la adresa păcii și securității.

    (2)   În vederea realizării obiectivului menționat la alineatul (1), UE va sprijini un proiect al SEESAC destinat reducerii pericolului reprezentat de SALW pentru securitatea din Balcanii de Vest. Activitățile care urmează a fi susținute de UE au următoarele obiective specifice:

    îmbunătățirea gestionării și a securității stocurilor nesigure și instabile de arme și muniție;

    reducerea stocurilor existente de arme și muniție prin intermediul unor activități de distrugere;

    intensificarea controalelor asupra SALW, inclusiv prin punerea în aplicare de instrumente naționale și internaționale de marcare și urmărire în țările din Balcanii de Vest și îmbunătățirea procesului de înregistrare a armelor.

    În anexă este prevăzută o descriere detaliată a proiectului.

    Articolul 2

    (1)   Răspunderea pentru punerea în aplicare a prezentei decizii revine Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR).

    (2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (2) este asigurată de SEESAC. Acesta își îndeplinește această misiune sub responsabilitatea ÎR. În acest scop, ÎR încheie acordurile necesare cu SEESAC.

    Articolul 3

    (1)   Suma de referință pentru punerea în aplicare a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (2) este de 1 600 000 EUR.

    (2)   Cheltuielile finanțate din suma prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului general al Uniunii Europene.

    (3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (1). În acest scop, Comisia încheie un acord de finanțare cu PNUD care acționează în numele SEESAC. Acordul prevede obligația SEESAC de a asigura o vizibilitate adecvată a contribuției UE în raport cu mărimea acestei contribuții.

    (4)   Comisia depune eforturi în vederea încheierii acordului de finanțare menționat la alineatul (3) în cel mai scurt timp posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Comisia informează Consiliul cu privire la orice dificultăți în cadrul respectivului proces și cu privire la data încheierii acordului de finanțare.

    Articolul 4

    ÎR raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii pe baza unor rapoarte periodice întocmite de SEESAC. Aceste rapoarte stau la baza evaluării efectuate de Consiliu. Comisia raportează cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a proiectului.

    Articolul 5

    (1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    (2)   Prezenta decizie expiră după 24 luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (3) sau după șase luni de la adoptarea acesteia în situația în care acordul de finanțare respectiv nu a fost încheiat în intervalul de timp menționat.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 11 martie 2010.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. BLANCO


    ANEXĂ

    CONTRIBUȚIA UE LA PROIECTUL SEESAC PRIVIND SALW ÎN BALCANII DE VEST

    1.   Introducere

    În cadrul Strategiei UE privind SALW, acumularea pe scară largă de arme de calibru mic și de arme ușoare (SALW) în Europa de Sud-Est a fost recunoscută drept o provocare importantă la adresa păcii și securității. Țările din Balcanii de Vest reprezintă o preocupare deosebită, având în vedere acumularea istorică de stocuri de arme și muniții. Nu numai că această regiune este direct afectată de proliferarea de SALW și de muniție aferentă, dar continuă să prezinte riscuri privind traficul de arme către zone de conflict din alte regiuni.

    În prezent, principala provocare pentru țările din Balcanii de Vest este reprezentată de punerea în aplicare efectivă a angajamentelor lor politice și juridice în domeniul controlului SALW, inclusiv Programul ONU de acțiune în domeniul SALW și Instrumentul internațional de marcare și urmărire (ITI).

    Prin urmare, în vederea reducerii la minimum a riscului de proliferare a SALW, este crucial să se sporească siguranța stocurilor existente de SALW și muniție, să se distrugă surplusurile și să se stabilească controale mai riguroase asupra SALW, inclusiv prin punerea în aplicare la nivel regional a ITI și prin îmbunătățirea procesului de înregistrare. Aceste obiective și activități sunt conforme cu cele prevăzute de Strategia UE privind SALW. SEESAC propune să desfășoare proiecte în aceste trei domenii de activitate.

    2.   Descrierea proiectului

    2.1.   Mai buna gestionare a stocurilor

    2.1.1.   Module de formare regională în domeniul gestionării stocurilor de SALW

    Pentru a ajuta la creșterea siguranței și securității stocurilor de arme și muniții, proiectul are în vederea elaborarea a trei module de învățare destinate funcționarilor responsabili cu resursele materiale din cadrul Ministerelor de Apărare și Ministerelor de Interne din țările din Balcanii de Vest. Cursul va fi oferit echipelor de inspecție și ofițerilor pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu cele mai bune practici din domeniul tehnicilor de gestionare a stocurilor.

    Punerea în aplicare a proiectului va avea drept rezultat o mai bună cunoaștere a standardelor internaționale și a celor mai bune practici în domeniul gestionării stocurilor. Nivelul și calitatea punerii în aplicare a procedurilor de gestionare a stocurilor vor fi îmbunătățite, sporindu-se astfel siguranța și securitatea stocurilor.

    2.1.2.   O mai bună siguranță și securitate a locurilor de depozitare a SALW și a muniției

    Proiectul va îmbunătăți siguranța și securitatea depozitelor de arme și muniții din Balcanii de Vest prin acordarea de asistență tehnică și de asistență în materie de infrastructură specifică în vederea ameliorării capacităților sigure de stocare. Activitățile proiectului vor sprijini Ministerele de Apărare din Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, precum și Ministerul de Interne din Croația la procurarea și instalarea echipamentului necesar pentru securizarea stocurilor de arme și muniție. Se va asigura formarea personalului responsabil cu gestionarea stocurilor.

    Proiectul va avea drept rezultat dispoziții îmbunătățite în materie de securitate și un control mai bun al accesului la locațiile selectate, îmbunătățindu-se astfel siguranța stocurilor de muniție. Drept consecință, se va reduce semnificativ riscul de furt și de explozii necontrolate printr-un control mai bun al stării muniției și armamentului.

    2.2.   Distrugerea SALW

    Obiectivul proiectului este acela de sporire a securității și de diminuare a riscului de proliferare prin reducerea semnificativă a numărului excedentar de arme din depozite. În vederea reducerii surplusului de SALW deținute de Ministerele de Interne din Croația și Serbia, proiectul va desfășura câteva activități de distrugere a SALW. În Croația, proiectul are în vedere distrugerea unui număr de circa 30 000 de arme. În Serbia, numărul de arme care urmează a fi distruse este estimat la 40 000 de bucăți.

    Proiectul va avea drept rezultat un număr semnificativ mai mic de SALW excedentare și confiscate în depozitele Ministerelor de Interne ale Croației și Serbiei. Distrugerea armelor recuperate va contribui în mod semnificativ la împiedicarea unei mai mari proliferări a SALW. În plus, acest lucru va conduce la îmbunătățirea securității, precum și la un grad mai mare de sensibilizare în cele două țări în ceea ce privește aspectele legate de SALW.

    2.3.   Sporirea controalelor asupra SALW

    2.3.1.   Dezvoltarea de sisteme naționale de înregistrare a armelor și de ținere a evidențelor

    Proiectul va asigura dezvoltarea sau îmbunătățirea sistemelor existente de înregistrare a armelor, acordare a licențelor și ținere a evidențelor. Sistemele de înregistrare vor include operațiuni legate de monitorizarea armelor de foc deținute de persoane fizice sau juridice și de volumul de muniție pe care acestea sunt autorizate să le posede. Sprijinul acordat pentru ținerea evidențelor va include elaborarea unui produs (unor produse) software care să identifice nu doar armele aflate în posesia civililor, ci și operațiunile legate de gestionarea armelor, a muniției și/sau a altor materiale explozive din magazii, depozite sau arsenale, cum ar fi o secție locală de poliție sau un depozit central. Astfel va fi posibilă identificarea armelor, a utilizatorilor și a locului de depozitare a echipamentelor atunci când acestea nu sunt folosite. Activitățile din cadrul proiectului vor asigura și infrastructura tehnică necesară pentru implementarea softului de înregistrare a armelor.

    Dezvoltarea și instituirea de sisteme electronice pentru înregistrarea armelor și ținerea evidențelor vor avea drept rezultat punerea în aplicare a cerințelor privind înregistrarea și ținerea evidențelor prevăzute în Protocolul ONU privind armele de foc și ITI.

    2.3.2.   Colectarea și înregistrarea armelor

    Proiectul are drept scop sprijinirea acțiunilor de colectare a oricăror tipuri de arme, dispozitive explozive, materiale de artilerie și muniție aferentă, inclusiv prin legalizarea armelor aflate în posesia civililor prin înregistrarea acestora.

    Acțiunile de sensibilizare vor fi coordonate de comitete formate din specialiști din Ministerele de Interne și PNUD/SEESAC, cărora li se pot alătura alți experți în PR dacă este cazul, în scopul unei diseminări adecvate a informațiilor referitoare la legalizarea și predarea voluntară a armelor de foc ilegale. Campaniile se vor concentra asupra canalelor locale de diseminare a informațiilor care au cea mai eficientă acoperire la nivel local. Difuzarea de informații la nivel local va fi consolidată la nivel național prin reportaje, interviuri și documentare. Informarea cu privire la campanii va fi realizată prin intermediul presei electronice și a celei scrise. Mesajele campaniei vor fi pozitive și vor arăta cum se pune în aplicare legea în practică.

    Proiectul va îmbunătăți securitatea în Balcanii de Vest prin eliminarea armelor periculoase de pe străzi prin intermediul unei comunicări bidirecționale între public și poliție. În special, proiectul va ajunge la toate grupele de vârstă care posedă arme ilegale și la toți cei care intenționează să achiziționeze arme.

    2.3.3.   Seminar regional în domeniul marcării și urmăririi

    Proiectul prevede organizarea unui seminar regional de două zile intenționat a se desfășura la Belgrad, Serbia. Seminarul va oferi o informare la zi cu privire la aderarea la instrumentele internaționale și adoptarea legislației naționale cu privire la marcare și urmărire în Balcanii de Vest. Seminarul va oferi o analiză a modului de punere în aplicare a legislației naționale. Un obiectiv specific îl va constitui punerea în aplicare a cerinței privind marcarea armelor importate în temeiul Protocolului ONU privind armele de foc.

    Participanții la acest seminar regional vor fi, inter alia, reprezentanți din țările din Balcanii de Vest, organizații internaționale, inclusiv ONG-uri, industrii naționale și experți tehnici din statele membre ale UE. Se estimează că la acest seminar vor participa până la 50 de persoane.

    În urma seminarului se va întocmi un raport privind prezentările, discuțiile și recomandările. Documentele seminarului vor fi disponibile online.

    3.   Durată

    Durata estimată a proiectului este de 24 luni.

    4.   Beneficiari

    Beneficiarii acestui proiect sunt instituțiile naționale din țările din Balcanii de Vest responsabile cu controlul armelor și gestionarea stocurilor de arme.

    Ansamblul populației din țările din Balcanii de Vest va beneficia de acest proiect ca urmare a diminuării riscului de insecuritate și instabilitate rezultat din proliferarea la scară largă a SALW.


    Top