EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0357

Decizia nr. 357/2009/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 aprilie 2009 privind o procedură de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor (versiune codificată)

JO L 109, 30.4.2009, p. 37–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/357(1)/oj

30.4.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 109/37


DECIZIA NR. 357/2009/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 22 aprilie 2009

privind o procedură de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor

(versiune codificată)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 71 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Decizia Consiliului din 21 martie 1962 de instituire a unei proceduri de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor (3) a fost modificată în mod substanțial (4). Este necesar, din motive de claritate și de coerență, să se codifice decizia menționată.

(2)

In vederea realizării obiectivelor din tratat în cadrul unei politici comune a transporturilor, se impune menținerea unei proceduri de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor.

(3)

O astfel de procedură este o măsură utilă pentru facilitarea unei colaborări strânse între statele membre și Comisie în vederea atingerii obiectivelor tratatului și a evitării, în viitor, a unei dezvoltări divergente a politicilor statelor membre în domeniul transporturilor.

(4)

O astfel de procedură este de natură să faciliteze punerea în aplicare treptată a politicii comune în domeniul transporturilor,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Atunci când un stat membru are intenția de a introduce, în domeniul transportului feroviar, rutier sau pe căi navigabile, acte cu putere de lege și acte administrative care pot avea o influență substanțială asupra realizării politicii comune în domeniul transporturilor, statul respectiv notifică acest lucru Comisiei, în timp util și în scris, informând totodată și celelalte state membre.

Articolul 2

(1)   În termen de două luni de la primirea notificării menționate la articolul 1, Comisia transmite statului membru în cauză un aviz sau o recomandare; în același timp, aceasta informează și celelalte state membre.

(2)   Fiecare stat membru poate prezenta Comisiei observațiile sale asupra actelor în cauză; în același timp, le comunică și celorlalte state membre.

(3)   La solicitarea unui stat membru, sau în cazul în care Comisia consideră acest lucru oportun, Comisia consultă toate statele membre cu privire la actele în cauză. O astfel de consultare poate avea loc a posteriori în termen de două luni, în cazul menționat la alineatul (4).

(4)   La solicitarea statului membru, Comisia poate reduce termenul stabilit la alineatul (1) sau, cu acordul acestuia, îl poate prelungi. Termenul este redus la 15 zile dacă statul membru declară că actele pe care dorește să le adopte au caracter urgent. Comisia comunică statelor membre orice astfel de reducere sau prelungire a termenului.

(5)   Statul membru nu asigură intrarea în vigoare a actelor în cauză înainte de expirarea termenului prevăzut la alineatul (1) sau la alineatul (4) sau după formularea avizului sau a recomandării de către Comisie, cu excepția cazurilor de extremă urgență, care necesită intervenția imediată a statului membru. În acest caz, statul membru informează imediat Comisia, iar procedura stabilită în prezentul articol are loc a posteriori, în termen de două luni de la primirea respectivei informări.

Articolul 3

Decizia Consiliului din 21 martie 1962 de instituire a unei proceduri de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor, astfel cum a fost modificată prin actul menționat în anexa I, se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Strasbourg, 22 aprilie 2009.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G. PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

P. NEČAS


(1)  JO C 324, 30.12.2006, p. 36.

(2)  Avizul Parlamentului European din 14 decembrie 2006 (JO C 317 E, 23.12.2006, p. 598) și Decizia Consiliului din 23 martie 2009.

(3)  JO 23, 3.4.1962, p. 720/62.

(4)  A se vedea anexa I.


ANEXA I

Decizia abrogată și lista modificărilor ulterioare

(menționate la articolul 3)

Decizia Consiliului din 21 martie 1962 de instituire a unei proceduri de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor

(JO 23, 3.4.1962, p. 720/62)

Decizia 73/402/CEE

(JO L 347, 17.12.1973, p. 48)


ANEXA II

Tabel de corespondență

Decizia Consiliului din 21 martie 1962 de instituire a unei proceduri de examinare și consultare prealabilă privind anumite acte cu putere de lege și acte administrative preconizate de statele membre în domeniul transporturilor

Prezenta decizie

Articolele 1 și 2

Articolele 1 și 2

Articolul 3

Articolul 3

Articolul 4

Anexa I

Anexa II


Top