EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AE1947

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 [COM(2022) 151 final – 2022/0100 (COD)]

EESC 2022/01947

JO C 365, 23.9.2022, p. 50–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.9.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 365/50


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1005/2009

[COM(2022) 151 final – 2022/0100 (COD)]

(2022/C 365/09)

Raportor:

domnul Jacob PLAT

Sesizare

Parlamentul European, 2.5.2022

Consiliul Uniunii Europene, 10.5.2022

Temei juridic

Articolul 192 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

Data adoptării în secțiune

31.5.2022

Data adoptării în sesiunea plenară

15.6.2022

Sesiunea plenară nr.

570

Rezultatul votului (voturi pentru/

voturi împotrivă/abțineri)

123/0/2

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE salută propunerea de revizuire a Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 (1), care a asigurat reducerea semnificativă a substanțelor care diminuează stratul de ozon (ODS), fiind însă posibile reduceri suplimentare. Puținele substanțe care diminuează stratul de ozon a căror utilizare este permisă în continuare sunt cele destinate producției altor substanțe chimice, cum ar fi agenții de luptă împotriva incendiilor prin aplicări speciale precum cele de la bordul aeronavelor și din laboratoare pentru analiză. Cu toate acestea, utilizarea de acum învechită a substanțelor care diminuează stratul de ozon ca agenți de expandare în spuma pentru izolație este încă relevantă în prezent întrucât multe dintre aceste spume sunt încă prezente în clădiri. Întrucât acestea vor ajunge la finalul ciclului lor de viață în următoarele decenii, ele vor fi îndepărtate, ceea ce ar putea genera emisii. Ajustarea lor pentru a corespunde mai mult prevederilor Pactului verde european (2) și îmbunătățirea structurii lor sunt inițiative adecvate.

1.2.

CESE aprobă coerența acestui regulament cu Regulamentul privind gazele fluorurate [Regulamentul (UE) nr. 517/2014] (3). Este important ca principalele norme ale acestor regulamente să fie coerente între ele (de exemplu, în ceea ce privește controalele vamale, normele privind scurgerile și definițiile).

1.3.

CESE remarcă din diverse rapoarte disponibile și din evaluarea efectuată că actualul regulament [(CE) nr. 1005/2009] își îndeplinește obiectivele predefinite. Totuși, Comitetul consideră că este necesară creșterea nivelului de ambiție pentru a îndeplini obiectivele Pactului verde și, în același timp, pentru a oferi o protecție maximă cetățenilor împotriva substanțelor toxice, cancerigene. Prin urmare, CESE este de acord cu măsurile din propunere pentru a reduce și mai mult emisiile provenite de la substanțele care diminuează stratul de ozon.

1.4.

O bună monitorizare și înregistrare sunt elemente esențiale pentru obținerea unui bun rezultat. CESE este în favoarea unui sistem de monitorizare care să fie cât mai transparent cu putință și care să poată răspunde nevoii de extindere, dacă este necesar, de exemplu, pentru noi substanțe care diminuează stratul de ozon care nu sunt acoperite de actualul regulament. Obiectivul ar trebui să fie un sistem universal aplicabil în toate statele membre. Totuși, acesta ar trebui să fie și ușor de pus în aplicare, ca sistem de înregistrare și de monitorizare în țări din afara UE având în vedere rolul de pionier pe care îl îndeplinește în prezent UE.

1.5.

De asemenea, CESE solicită ca seria de derogări privind interdicțiile să fie menținute la minimum, iar derogările din lista substanțelor interzise să fie posibile doar în cazuri excepționale și necesare. Utilizările exceptate ar trebui strict controlate pentru a evita abuzurile și, astfel, agravarea situației.

1.6.

CESE atrage atenția asupra problemei periculoase și nerezolvate a acumulării unor cantități mari de substanțe care diminuează stratul de ozon în vechile echipamente și spume izolante; în același timp, nicio convenție internațională nu reglementează gestionarea sau distrugerea resurselor de substanțe care diminuează stratul de ozon. Comitetul solicită adoptarea de urgență a unei legislații eficiente în statele membre care să prevină scurgerile de substanțe care diminuează stratul de ozon, pentru a evita periclitarea mediului atmosferic și a condițiilor de viață ale populației.

1.7.

În mod ideal, substanțele care diminuează stratul de ozon ar trebui să facă parte dintr-un sistem de gestionare a deșeurilor (pentru control, colectare, recuperare și tratare) cu politici, acte legislative și regulamente generale pentru fluxurile de deșeuri specifice deja instituite. Gestionarea substanțelor care diminuează stratul de ozon din spume și din alte stocuri de astfel de substanțe reprezintă o imensă provocare, în special pentru țările în curs de dezvoltare. UE trebuie să facă dovada unor soluții fezabile și a unui cadru juridic adecvat.

1.8.

Date fiind nivelul ridicat permanent al producției și utilizării substanțelor care diminuează stratul de ozon ca intermediari de sinteză și emisiile asociate – care poate fi subestimat –, CESE este îngrijorat că limitele cantitative ale substanțelor care diminuează stratul de ozon utilizate ca intermediari de sinteză au fost complet ignorate. Limitarea derogărilor pentru utilizarea ca intermediari de sinteză în temeiul noului regulament are multiple beneficii pentru mediu. Ar trebui să se acorde o atenție specială alternativelor care respectă mediul.

1.9.

Măsurile menite să prevină emisiile de hidrofluorocarburi obținute ca subprodus asociat substanțelor care diminuează stratul de ozon ar trebui consolidate, prin cerințe de raportare suplimentare.

1.10.

Ar trebui instituite măsuri menite să reducă emisiile de noi substanțe care diminuează stratul de ozon, inclusiv cerințe privind reducerea scurgerilor și cerințe privind recuperarea, reciclarea și regenerarea.

2.   Contextul avizului

2.1.

Protocolul de la Montreal (4) privind substanțele care diminuează stratul de ozon este acordul multilateral de mediu de referință care reglementează producția și consumul a aproape 100 de substanțe chimice sintetice, denumite substanțe care diminuează stratul de ozon. Atunci când sunt eliberate în atmosferă, aceste substanțe chimice deteriorează stratul de ozon stratosferic, scutul de protecție al Pământului care apără oamenii și mediul de nivelurile nocive ale radiațiilor ultraviolete cauzate de soare. Adoptat la 15 septembrie 1987, protocolul este, până în prezent, singurul tratat al ONU care a fost ratificat vreodată de fiecare țară de pe Pământ, adică de toate cele 198 de state membre ale ONU.

2.2.

Regulamentul (CE) nr. 1005/2009 privind substanțele care diminuează stratul de ozon (Regulamentul privind ODS) este principalul instrument care vizează aceste substanțe de la nivelul UE. Obiectivul său general este de a preveni emisiile substanțelor care diminuează stratul de ozon și asigurarea conformității cu protocolul. Regulamentul privind ODS a fost depus pentru o evaluare „REFIT”, care a concluzionat că, deși regulamentul este în general adecvat scopului, acesta ar putea fi mai bine alineat la Pactul verde european, iar modul în care este conceput ar putea fi ușor îmbunătățit. În acest context, propunerea vizează înlocuirea Regulamentului privind ODS, menținând totodată un strict nivel al controlului, în special pentru:

1.

alinierea măsurilor cu Pactul verde european, impunând reduceri suplimentare ale emisiilor care sunt fezabile la costuri proporționale;

2.

asigurarea unei monitorizări cuprinzătoare a substanțelor care diminuează stratul de ozon, inclusiv a tuturor substanțelor care nu sunt controlate încă;

3.

simplificarea și îmbunătățirea eficacității normelor existente menite să reducă costurile administrative;

4.

îmbunătățirea clarității și a coerenței cu alte norme.

2.3.

Substanțele care afectează stratul de ozon au un potențial de încălzire globală (GWP) (5) de multe ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon, prin urmare, pentru a combate schimbările climatice și a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor UE, este necesară reducerea emisiilor generate de aceste substanțe.

2.4.

Protocolul de la Montreal elimină treptat producția și utilizarea substanțelor care diminuează stratul de ozon în scopuri legate de emisii. Normele UE privind substanțele care diminuează stratul de ozon au fost mai ambițioase decât cele prevăzute în Protocolul de la Montreal și substanțele care diminuează stratul de ozon în scopuri legate de emisii au fost eliminate treptat.

2.5.

Având în vedere faptul că producția, utilizarea și comercializarea celor mai multe dintre substanțele care diminuează stratul de ozon sunt deja interzise, scopul principal este, așadar, de a preveni emisiile generate de aceste substanțe din aplicările anterior legale în produse și echipamente și în alte procese, de exemplu, ca intermediari de sinteză, care sunt scutite de eliminarea treptată prevăzută în Protocolul de la Montreal.

2.6.

Propunerea referitoare la Regulamentul privind ODS este strâns legată de propunerea privind gazele fluorurate (NAT/847) (6). Ambele sunt gaze cu efect de seră și contribuie la încălzirea globală. Cele două regulamente trebuie să asigure împreună că Uniunea își respectă obligațiile legate de substanțele care diminuează stratul de ozon și de hidrofluorocarburile prevăzute de protocol.

2.7.

Propunerea vizează să elimine echivalentul a 180 de milioane de tone de CO2 echivalent și a 32 000 de tone de potențial de diminuare a stratului de ozon (tone ODP) până în 2050 prin măsuri menite să recupereze și să distrugă substanțele care diminuează stratul de ozon din două tipuri de spumă pentru izolație.

3.   Observații generale

3.1.

CESE sprijină cu fermitate propunerea Comisiei de a modifica Regulamentul privind ODS cu scopul de a reduce emisiile chiar și mai mult și de a oferi stimulente pentru utilizarea unor alternative favorabile climei.

3.2.

CESE recunoaște că unele măsuri din actualul regulament care vizează prevenirea activităților ilegale ar putea fi eficientizate și, prin urmare, salută corelarea sistemului de acordare de licențe pentru substanțele care diminuează stratul de ozon la Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi (7). CESE recomandă ca aceste măsuri să se aplice și procedurilor vamale speciale, inclusiv tranzitului și stocării temporare a substanțelor care diminuează stratul de ozon.

3.3.

CESE recunoaște marea importanță a unei monitorizări adecvate pentru a putea adopta măsuri de prevenire și a putea înregistra progrese. Practicile comerciale ilegale pot fi identificate și astfel abordate printr-o monitorizare și raportare eficiente. Având în vedere efectele grave asupra mediului ale comerțului ilegal cu substanțe care diminuează stratul de ozon, CESE salută introducerea unor standarde minime pentru aplicarea unor sancțiuni maxime legate de producția, importul și introducerea pe piață ilegale a substanțelor care diminuează stratul de ozon, dar insistă în plus asupra introducerii unor sancțiuni minime. Noul regulament este compatibil cu propunerea Comisiei de revizuire a Directivei privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivei 2008/99/CE (ECD) (8).

3.4.

CESE sprijină cu fermitate măsurile care asigură recuperarea pentru distrugere a substanțelor care diminuează stratul de ozon din spumă, recunoscând potențialul semnificativ de atenuare a schimbărilor climatice pentru această măsură, precum și oportunitatea creării de locuri de muncă și a C&D în industria reciclării.

3.5.

CESE salută faptul că coerența cu dispozițiile politice existente în domeniul politic a fost luată în considerate cu atenție. Acest fapt este necesar pentru a atinge în cele din urmă atât obiectivele pachetului „Pregătiți pentru 55” (2030), cât și obiectivele Pactului verde (2050).

3.6.

Dat fiind faptul că UE este lider în reducerea substanțelor care diminuează stratul de ozon, CESE propune ca UE să conducă prin virtutea exemplului și în contextul altor economii pentru a lucra cu aceleași norme, de exemplu, prin restricționarea utilizării substanțelor care diminuează stratul de ozon ca intermediari de sinteză și agenți de proces atunci când există alternative. În 2020, producția de substanțe care diminuează stratul de ozon controlate s-a ridicat la 164 704 tone metrice, cea mai mare parte fiind destinată utilizării ca intermediari de sinteză în UE. Cercetătorii științifici și-au exprimat îngrijorarea că emisiile raportate generate de procesele de sinteză sunt subestimate și pot fi responsabile la nivel global pentru nivelurile atmosferice ridicate ale tetraclorurii de carbon (CCl4) și ale CFC-113 (9).

3.7.

CESE presupune că revizuirea nu va conduce la o sarcină administrativă sau financiară excesivă. Se preconizează că propunerea va oferi întreprinderilor o serie de beneficii în materie de simplificare. De asemenea, este salutar faptul că nu se poate devia de la propunere decât în cazuri complet excepționale.

3.8.

În opinia CESE, includerea unor noi substanțe care afectează stratul de ozon care nu sunt încă acoperite de protocol reprezintă o îmbunătățire adecvată. În 2020, producția de noi substanțe, măsurate în tone metrice, a fost de aproximativ șase ori mai mare decât producția substanțelor care diminuează stratul de ozon controlate. Prin urmare, este important să se monitorizeze evoluțiile din acest domeniu, incluzând cantitățile utilizate și produse, și să se reducă la minimum emisiile de noi gaze pentru a le minimiza efectele asupra stratului de ozon și a schimbărilor climatice.

3.9.

CESE salută evaluarea actualizată a impactului, în special în ceea ce privește principala măsură de reducere a emisiilor provenite din recuperarea și distrugerea spumei pentru izolație. Mecanismul de evaluare din propunere este necesar pentru a putea examina, între timp, rezultatele. Experții joacă un rol important în acest sens în ceea ce privește spuma pentru izolație și evoluțiile. Sarcina administrativă trebuie, de asemenea, să fie avută în vedere.

3.10.

CESE salută măsurile de clarificare a rolului autorităților vamale și al autorităților de supraveghere a pieței pentru a controla comerțul cu substanțele care diminuează stratul de ozon. Acest lucru este necesar deoarece se desfășoară în continuare activități comerciale ilegale (10).

3.11.

Utilizarea excesivă a substanțelor care diminuează stratul de ozon ca agenți frigorifici și ca agenți de expandare în spumă anterior a dus la acumularea unor cantități mari de astfel de substanțe, de exemplu în frigidere vechi, spuma pentru izolație sau cilindru. Deșeurile electronice care conțin substanțe care diminuează stratul de ozon pot elibera și alte substanțe toxice, care provoacă cancer: plumb, cadmiu, bifenil policlorurat (PCB), agenți de ignifugare și multe altele. Întrucât nici Protocolul de la Montreal, nici alte convenții internaționale privind mediul nu reglementează gestionarea și distrugerea stocurile existente de substanțe care diminuează stratul de ozon, este responsabilitatea fiecărei țări să instituie un sistem reușit de gestionare a stocurilor de astfel de substanțe pentru a gestiona această importantă sursă de emisii. Din aceste motive, CESE consideră că este important să se asigure obiectivul de protecție a mediului atmosferic prin prevenirea scurgerilor și a eliberării prin gestionarea eficientă a stocurilor de substanțe care diminuează stratul de ozon.

4.   Observații specifice

4.1.

Producția substanțelor care diminuează stratul de ozon, utilizarea lor și comerțul cu acestea în scopuri legate de emisii sunt deja interzise. Prin urmare, CESE sprijină obiectivul noii propuneri de prevenire, în special, a emisiilor de substanțe care diminuează stratul de ozon provenite de la produse și echipamente în care utilizarea unor astfel de substanțe a fost permisă anterior. O parte semnificativă a acestui demers rezidă în obligația de a recupera sau a distruge substanțele care diminuează stratul de ozon din anumite tipuri de spumă pentru izolație atunci când sunt renovate sau demolate clădirile. Totuși, CESE remarcă faptul că se pot face mai multe pentru a sprijini adoptarea de către UE a unor alternative care respectă mediul la substanțele care diminuează stratul de ozon utilizate ca intermediari de sinteză și agenți de proces.

4.2.

Revizuirea regulamentului va contribui la atingerea obiectivului Acordului de la Paris (11) de a nu depăși în mod ideal o creștere a temperaturii peste 1,5 oC.

4.3.

CESE salută cerința privind un nivel minim de formare pentru personalul care lucrează cu substanțe care diminuează stratul de ozon. Totuși, Comitetul speră că aceste cerințe minime vor fi aceleași pentru toate statele membre.

4.4.

CESE remarcă faptul că în producția chimică continuă să fie utilizate cantități semnificative de substanțe care diminuează stratul de ozon, în pofida disponibilității unor alternative în anumite procese de sinteză. Utilizarea continuă a HCFC-22 este deosebit de îngrijorătoare, din cauza emisiilor ridicate ale subprodusului său asociat, HFC-23, care are un potențial de încălzire globală (GWP) de 14 600 (12). CESE remarcă faptul că limitarea derogărilor pentru utilizarea ca intermediari de sinteză în temeiul Protocolului de la Montreal ar avea beneficii multiple (13), iar UE ar trebui să conducă prin puterea exemplului, prin interzicerea utilizării continue a substanțelor care diminuează stratul de ozon ca intermediari de sinteză sau ca agenți de proces, acolo unde există alternative care respectă mediul. Acest lucru ar putea reprezenta 38 % din totalul substanțelor care diminuează stratul de ozon utilizate ca agenți de sinteză în UE.

4.5.

Având în vedere îngrijorarea cu privire la utilizarea substanțelor care diminuează stratul de ozon ca intermediari de sinteză și emisiile asociate, CESE recomandă ca prerogativele Comisiei de a adopta acte de punere în aplicare pentru a stabili cantități și niveluri de emisii maxime și o listă a întreprinderilor autorizate în ceea ce privește agenții de proces [astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (3)] să fie extinse la intermediarii de sinteză, prin includerea unei dispoziții echivalente la articolul 6.

4.6.

Având în vedere potențialele emisii de HFC-23 asociate utilizării HCFC-22, CESE salută declarația de conformitate ca un prim pas către combaterea acesteia și solicită măsuri suplimentare, inclusiv raportarea, verificarea și prezentarea necesară a instalației de producție de origine și dovada reducerii și a trasabilității subproduselor HFC-23.

4.7.

Recunoscând îngrijorarea cu privire la impactul emisiilor de substanțe noi, inclusiv în anexa II [de exemplu, creșterea rapidă a concentrației atmosferice de diclorometan, care ar putea întârzia în mod substanțial, cu mai mult de un deceniu, remedierea găurii de ozon (14)], CESE recomandă ca măsurile să impună recuperarea, reciclarea și regenerarea (articolul 20) și cerințele privind scurgerile (articolul 21) să se aplice și gazelor din anexa II. În plus, întreprinderile în cauză trebuie să aibă o înregistrare valabilă în sistemul de acordare a licențelor înainte de importul sau de exportul gazelor din anexa II.

Bruxelles, 15 iunie 2022.

Președinta Comitetului Economic și Social European

Christa SCHWENG


(1)  JO L 286, 31.10.2009, p. 1.

(2)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52019DC0640&from=EN

(3)  JO L 150, 20.5.2014, p. 195.

(4)  https://treaties.un.org/doc/publication/unts/volume%201522/volume-1522-i-26369-english.pdf

(5)  Potențialul de încălzire globală (GWP) a fost elaborat pentru a permite comparații ale efectelor încălzirii globale ale diferitelor gaze. În mod specific, aceasta oferă o măsură a cantității de energie pe care o va absorbi o tonă de gaz într-un anumit interval de timp, în comparație cu emisiile de o tonă de dioxid de carbon (CO2).

(6)  Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind gazele fluorurate cu efect de seră, de modificare a Directivei (UE) 2019/1937 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 517/2014 [COM(2022) 150 final – 2022/0099 (COD)] (a se vedea pagina 44 din prezentul Jurnal Oficial).

(7)  Pentru informații suplimentare privind Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, a se vedea https://ec.europa.eu/taxation_customs/eu-single-window-environment-customs_ro

(8)  Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivei 2008/99/CE [COM(2021) 851 final – 2021/0422 (COD)] (JO C 290, 29.7.2022, p. 143).

(9)  Solomon et al. 2020. Unfinished business after five decades of ozone-layer science and policy.(Afaceri neterminate după cinci decenii de știință și politică în domeniul stratului de ozon). Nature Communications 11:4272.

(10)  https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/how-company-earned-to-%E2%82%AC1-million-illegally-trading-ten-tons-of-ozone-depleting-substances

(11)  https://unfccc.int/sites/default/files/english_paris_agreement.pdf

(12)  Compusul HFC-23 (trifluorometan sau CHF3), un gaz cu efect de seră puternic cu un GWP de 100 de ani de 14 600, este generat ca subprodus în timpul fabricării HCFC-22 (clorodifluormetan sau CHClF2).

(13)  Andersen et al. 2021. Narrowing feedstock exemptions under the Montreal Protocol has multiple environmental benefits (Limitarea derogărilor pentru utilizarea ca intermediari de sinteză în temeiul Protocolului de la Monteral are multiple beneficii pentru mediu). PNAS 2021 Vol. 118 nr. 49. https://doi.org/10.1073/pnas.2022668118

(14)  Hossaini, R., Chipperfield, M., Montzka, S. et al. The increasing threat to stratospheric ozone from dichloromethane (Amenințarea tot mai mare la adresa ozonului stratosferic prezentată de diclorometan). Nat Commun 8, 15962 (2017). https://doi.org/10.1038/ncomms15962


Top