EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AE1616

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament (UE) nr. …/… al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea vehiculelor agricole și forestiere COM(2010) 395 final – 2010/0212 (COD)

JO C 54, 19.2.2011, p. 42–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.2.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 54/42


Avizul Comitetului Economic şi Social European privind propunerea de regulament (UE) nr. …/… al Parlamentului European şi al Consiliului privind omologarea vehiculelor agricole şi forestiere

COM(2010) 395 final – 2010/0212 (COD)

(2011/C 54/13)

Raportor general: dl Ludvík JÍROVEC

La 7 septembrie 2010, în conformitate cu articolul 114 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic şi Social European cu privire la

Propunerea de Regulament (UE) nr. …/… al Parlamentului European şi al Consiliului privind omologarea vehiculelor agricole şi forestiere

COM(2010) 395 final – 2010/0212 (COD).

La 14 septembrie 2010, Biroul Comitetului a însărcinat Secţiunea pentru piaţa unică, producţie şi consum cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă.

Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic şi Social European, în conformitate cu articolul 57 din Regulamentul de procedură, l-a numit pe dl JÍROVEC raportor general în cadrul celei de-a 467-a sesiuni plenare din 8 şi 9 decembrie 2010 (şedinţa din 9 decembrie) şi a adoptat prezentul aviz cu 142 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

1.   Introducere şi sinteza propunerii

1.1   Obiectivul propunerii de regulament este să stabilească norme armonizate pentru fabricarea vehiculelor agricole şi forestiere. Legislaţia în vigoare va fi înlocuită pentru a fi aliniată la principiile unei mai bune reglementări şi ale simplificării. Propunerea contribuie la competitivitatea sectorului industrial şi la buna funcţionare a pieţei interne.

1.2   Ca urmare a recomandării din raportul CARS 21, propunerea simplifică semnificativ legislaţia de omologare, înlocuind 24 de directive de bază (şi în jur de 35 de directive de modificare legate de acestea) în domeniul cerinţelor tehnice pentru vehicule agricole şi forestiere cu un singur regulament al Parlamentului şi al Consiliului.

1.3   În opinia Comitetului, codificarea tuturor textelor actuale sub forma unui singur regulament ar fi un exerciţiu foarte util. Propunerea de codificare include asigurarea că nu va introduce schimbări semnificative şi va avea doar scopul de a prezenta legislaţia UE într-un mod clar şi transparent. Comitetul susţine pe deplin acest obiectiv şi salută propunerea în lumina acestei asigurări.

2.   Observaţii

2.1   Procedura de omologare necesită mult timp şi CESE este îngrijorat că va întârzia introducerea noilor maşini, ceea ce ar putea fi dezastruos pentru micii producători. Prin urmare, noul regulament trebuie să fie suficient de flexibil pentru a permite dezvoltarea continuă a maşinilor existente şi pentru a permite introducerea de noi tipuri de maşini.

2.2   Pentru unele tipuri de tractoare proiectate pentru utilizarea exclusivă pe teren ar trebui avute în vedere excepţii pentru dispoziţiile legate de utilizarea pe drumuri. Aceasta este o problemă deosebită legată de vehiculele speciale.

2.3   De asemenea, CESE consideră că orice reglementare ar trebui să se bazeze pe mai multe clase de viteză decât cele două actuale. Pe măsură ce stabilitatea şi puterea de frânare a tractoarelor se vor îmbunătăţi datorită progresului tehnologic, se va mări viteza tractoarelor rutiere rapide. Ar trebui create noi perspective pentru tipurile mai lente de vehicule care vor intra în categoria „vehicule agricole şi forestiere”. CESE consideră că propunerea de regulament va împiedica dezvoltarea tractoarelor mai mici prin mărirea costurilor de conformitate inutile, fără să se recunoască, în acelaşi timp, schimbările necesare pentru vehiculele care pot funcţiona cu viteze de până la 65 km/h şi cu eventualitatea unor viteze şi mai mari în viitor.

2.4   De asemenea, CESE ar dori să vadă că aspectele periferice legate de utilizarea pe drumuri a vehiculelor agricole şi forestiere sunt abordare de Comisie. În special, CESE ar încuraja crearea unor standarde europene pentru permisele de conducere, inspectarea vehiculelor şi utilizarea drumurilor. Aceasta ar contribui la asigurarea faptului că regulile şi reglementările referitoare la utilizarea tractoarelor ar fi comune în toată Europa, înlocuind regulile naţionale actuale diferite.

2.5   CESE recomandă ca producătorii să aibă posibilitatea de îndeplini cerinţele, inclusiv cele tehnice, înainte de intrarea în vigoare a regulamentului. În cazurile în care nu se întâmplă acest lucru, ar trebui să existe dispoziţii excepţionale sau tranzitorii corespunzătoare.

2.6   CESE consideră că, în ceea ce priveşte articolul 8 „Cerinţe privind siguranţa la locul de muncă”, este util să nu se mai reglementeze printr-o viitoare directivă privind omologările, ci prin Directiva 2006/42/CE privind echipamentele tehnice.

Bruxelles, 9 decembrie 2010

Preşedintele Comitetului Economic şi Social European

Staffan NILSSON


Top