EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R1042

Regulamentul (UE) nr. 1042/2012 al Comisiei din 7 noiembrie 2012 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în sensul listării unei platforme de licitație ce urmează a fi desemnată de Regatul Unit Text cu relevanță pentru SEE

JO L 310, 9.11.2012, p. 19–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/12/2023; abrogare implicită prin 32023R2830

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/1042/oj

9.11.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 310/19


REGULAMENTUL (UE) NR. 1042/2012 AL COMISIEI

din 7 noiembrie 2012

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în sensul listării unei platforme de licitație ce urmează a fi desemnată de Regatul Unit

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 3d alineatul (3) și articolul 10 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Statele membre care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității (2) pot să își desemneze propria platformă de licitare a cotei ce le revine din certificatele vizate la capitolele II și III din Directiva 2003/87/CE. În temeiul articolului 30 alineatul (5) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, desemnarea unei atare platforme de licitație este condiționată de listarea platformei respective în anexa III la acest regulament.

(2)

În conformitate cu articolul 30 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, Regatul Unit a informat Comisia cu privire la decizia sa de a nu participa la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatele (1) și (2) din acest regulament și de a-și desemna propria platformă de licitație.

(3)

La 30 aprilie 2012, Regatul Unit a notificat Comisiei intenția sa de a desemna ICE Futures Europe („ICE”) drept platforma menționată la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010.

(4)

La 25 aprilie 2012, Regatul Unit a prezentat notificarea Comitetului schimbărilor climatice instituit prin articolul 9 din Decizia nr. 280/2004/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 februarie 2004 privind un mecanism de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de punere în aplicare a Protocolului de la Kyoto (3). În plus, Regatul Unit a prezentat Comisiei informații și clarificări complementare, modificând în consecință notificarea.

(5)

Pentru a se asigura că propunerea de desemnare a ICE ca platforma de licitație menționată la articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 este compatibilă cu cerințele acestui regulament și conformă cu obiectivele stabilite la articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, este necesar să se stabilească o serie de condiții și obligații pentru ICE.

(6)

În conformitate cu articolele 18-21 din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, unei platforme de licitații i se alocă o serie de sarcini referitoare la admiterea persoanelor la licitații, printre care se numără aplicarea unor măsuri de precauție privind clientela, în vederea garantării faptului că doar persoanele eligibile pot să depună cereri de participare la licitații în calitate de ofertant direct. Responsabilitățile sale decurg și în contextul examinării respectării de către solicitanți a anumitor cerințe minime de admitere la licitație, în etapa de depunere și prelucrare a cererilor de admitere la licitație și în ceea ce privește deciziile de acordare ori de refuz al acordării admiterii la licitație, de revocare sau suspendare a admiterilor la licitație deja acordate. În cadrul modelului de cooperare dintre ICE și membrii bursei sale și clienții acestora, membrii bursei și unii dintre clienții acestora vor exercita funcții de admitere cu privire la clienții lor existenți sau potențiali. Un atare model de cooperare poate fi compatibil cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 numai dacă ICE garantează conformitatea cu obligațiile ce revin platformei de licitații în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1031/2010.

(7)

În plus, în conformitate cu articolul 35 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, o platformă de licitații desemnată trebuie să acorde, pe de o parte, întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) accesul deplin, egal și echitabil la licitații și, pe de altă parte, să permită micilor emitenți accesul la licitații. În acest scop, ICE trebuie să furnizeze IMM-urilor și micilor emitenți informații transparente, cuprinzătoare și actualizate referitoare la posibilitățile de acces la licitațiile derulate de ICE pentru Regatul Unit, inclusiv toate îndrumările de ordin practic privind exploatarea optimă a acestor posibilități. Aceste informații trebuie publicate pe site-ul web al ICE. Pe lângă aceasta, ICE trebuie să raporteze autorității de monitorizare a licitațiilor, desemnată în conformitate cu articolul 24 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, cu privire la acoperirea obținută în cadrul modelului de cooperare cu membrii bursei și clienții acestora, inclusiv pe tema acoperirii geografice obținute, și să țină seama în cel mai mare grad de recomandările autorității de monitorizare în această privință, pentru a putea asigura îndeplinirea obligațiilor ce îi revin în temeiul articolului 35 alineatul (3) literele (a) și (b) din respectivul regulament.

(8)

În conformitate cu articolul 35 alineatul (3) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, la desemnarea unei platforme de licitații, statele membre trebuie să țină seama de măsura în care o platformă de licitații candidată este capabilă să evite denaturările concurenței pe piața internă, inclusiv pe piața internă a carbonului. O platformă de licitații nu trebuie să facă uz de contractul de desemnare pentru a spori competitivitatea celorlalte activități ale sale, în special a pieței secundare pe care o organizează. Pentru a obține listarea ca platformă de licitație, ICE, inclusiv membrii bursei sau membrii compensatori, trebuie să permită candidaților ofertanți să liciteze fără a fi condiționați de calitatea de membru al bursei sau participant pe piața secundară organizată de ICE sau pe orice altă platformă de tranzacționare exploatată de ICE ori de un terț.

(9)

În conformitate cu articolul 35 alineatul (3) litera (h) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, la desemnarea unei atare platforme, statele membre trebuie să țină seama de măsura în care există dispoziții adecvate care impun unei platforme de licitație să predea platformei de licitație succesoare toate imobilizările corporale și necorporale necesare pentru desfășurarea licitațiilor. Acest tip de dispoziții au fost stabilite într-o strategie de ieșire care trebuie revizuită de către organismul de monitorizare a licitațiilor. ICE trebuie să își elaboreze strategia de ieșire clar și în timp util, ținând seama în cel mai mare grad de opinia autorității de monitorizare a licitațiilor.

(10)

În conformitate cu articolul 51 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, toate onorariile și condițiile aplicate de o platformă de licitații și de sistemul de compensare și decontare trebuie să fie formulate clar, să fie ușor de înțeles și să fie făcute publice. Ținând cont de modelul de cooperare prevăzut de ICE, onorariile și condițiile suplimentare aplicate de membrii bursei și de clienții acestora în legătură cu funcțiile de admitere pe care le exercită trebuie de asemenea să fie formulate clar, să fie ușor de înțeles și să fie făcute publice pe paginile web ale entităților care prestează serviciile, cu trimiteri directe la paginile web disponibile pe site-ul web al ICE.

(11)

În conformitate cu articolul 64 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, o platformă de licitație desemnată se asigură că a instituit un mecanism extrajudiciar de soluționare a plângerilor din partea persoanelor care solicită admiterea la licitații și a ofertanților admiși la licitații sau a căror admitere la licitații a fost refuzată, revocată sau suspendată. Persoanelor care solicită admiterea la licitații și ofertanților admiși la licitații sau a căror admitere la licitații a fost refuzată, revocată sau suspendată trebuie să li se permită să își exercite dreptul de apel în temeiul articolului 64 din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010, chiar în situația în care aceste decizii sunt luate de membrii bursei și de clienții acestora.

(12)

Pe lângă modificările pe care ICE trebuie să le aplice propriilor reguli bursiere, necesare pentru garantarea conformității depline cu condițiile și obligațiile stabilite în anexa la prezentul regulament, ICE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura conformitatea deplină, ceea ce poate presupune adaptări la acordurile contractuale dintre ICE și membrii bursei, dintre membrii bursei și clienți și dintre clienții situați în aval.

(13)

În plus, anumite trimiteri de la articolul 25 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 trebuie modificate în vederea eliminării lacunelor legate de monitorizarea proceselor de către organismul de monitorizare a licitațiilor și din motive de consecvență cu celelalte dispoziții ale regulamentului.

(14)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 trebuie modificat în consecință.

(15)

Pentru a asigura derularea normală și la timp a licitațiilor în cadrul platformei ce urmează a fi desemnată de Regatul Unit, prezentul regulament trebuie să intre de urgență în vigoare.

(16)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului privind schimbările climatice,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 25, alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

orice dovadă de comportament anticoncurențial, abuz de piață, spălare de bani, finanțare a activităților teroriste sau activități infracționale;”;

(b)

litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)

informații referitoare la numărul, tipul și statutul plângerilor depuse în temeiul articolului 59 alineatul (4) sau al articolului 64 alineatul (1), precum și ale plângerilor formulate împotriva unei platforme de licitații și adresate autorităților competente care supraveghează respectiva platformă de licitații, instanțelor sau organismelor administrative competente prevăzute de măsurile naționale de transpunere a articolului 52 alineatul (2) din Directiva 2004/39/CE.”

2.

Anexa III se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 noiembrie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

(2)  JO L 302, 18.11.2010, p. 1.

(3)  JO L 49, 19.2.2004, p. 1.


ANEXĂ

La tabelul din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se adaugă următoarele:

Platforme de licitații desemnate de Regatul Unit

2

Platforma de licitație

ICE Futures Europe (ICE)

 

Durata de desemnare

De la 10 noiembrie 2012 cel mai devreme până la 9 noiembrie 2017 cel mai târziu, fără a aduce atingere articolului 30 alineatul (5) al doilea paragraf.

 

Definiții

În sensul condițiilor și obligațiilor care se aplică ICE, se aplică următoarele definiții:

(a)

«reguli bursiere ale ICE» – înseamnă regulamentele ICE, în special regulile și procedurile contractuale legate de ICE FUTURES EUA AUCTION CONTRACT și de ICE FUTURES EUAA AUCTION CONTRACT;

(b)

«membru al bursei» – membru, astfel cum este definit în secțiunea A.1 a regulilor bursiere ale ICE;

(c)

«client» înseamnă un client al unui membru al bursei, precum și clienții clienților din aval, care facilitează admiterea de persoane care să liciteze și să acționeze în numele ofertanților.

 

Condiții

Admiterea la licitații nu este condiționată de calitatea de membru al bursei sau de participant pe piața secundară organizată de ICE sau pe orice altă platformă de tranzacționare exploatată de ICE ori de un terț.

 

Obligații

1.

ICE va solicita ca deciziile luate de membrii bursei ICE sau de clienții acestora în legătură cu acordarea dreptului de participare la licitații, revocarea sau suspendarea acestuia să fie comunicate ICE de către membrii bursei ICE sau clienții acestora care iau atare decizii, după cum urmează:

(a)

în cazul deciziilor de respingere a cererii de admitere la licitații și al deciziilor de revocare ori suspendare a accesului la licitație, în mod individual și fără întârziere;

(b)

în cazul altor decizii, la cerere.

ICE se asigură că aceste decizii pot fi supuse examinării de către ICE sub aspectul conformității cu obligațiile ce revin platformei de licitații în temeiul prezentului regulament și că membrii bursei ICE sau clienții acestora respectă constatările acestei examinări efectuate de către ICE. Poate fi vorba de recurgerea la orice reguli bursiere ale ICE, inclusiv la proceduri disciplinare sau orice alte măsuri, după caz, de facilitare a admiterii la licitații.

2.

ICE întocmește și menține pe pagina sa web o listă completă și actualizată a membrilor bursei sau a clienților acestora, eligibili să faciliteze accesul IMM-urilor și micilor emitenți la licitațiile din Regatul Unit pe platforma ICE, împreună cu îndrumări de ordin practic ușor inteligibile cu privire la demersurile pe care aceștia trebuie să le întreprindă pentru a participa la licitații prin intermediul membrilor bursei sau al clienților acestora.

3.

În termen de șase luni de la începutul licitațiilor sau de două luni de la desemnarea autorității de monitorizare a licitațiilor, dacă această dată este ulterioară termenului de șase luni prevăzut mai sus, ICE trebuie să raporteze autorității de monitorizare a licitațiilor cu privire la acoperirea obținută în cadrul modelului de cooperare cu membrii bursei și clienții acestora, inclusiv pe tema acoperirii geografice obținute, și să țină seama în cel mai mare grad de recomandările autorității de monitorizare în această privință, pentru a putea asigura îndeplinirea obligațiilor ce îi revin în temeiul articolului 35 alineatul (3) literele (a) și (b) din prezentul regulament.

4.

Toate onorariile și condițiile aplicate de ICE și de sistemul său de compensare persoanelor admise la licitație sau ofertanților trebuie să fie formulate clar, să fie ușor de înțeles și să fie făcute publice pe pagina web a ICE, care trebuie actualizată permanent.

ICE se asigură că membrii bursei și clienții acestora sunt supuși obligației ca onorariile și condițiile suplimentare pe care le aplică în legătură cu admiterea la licitație să fie de asemenea formulate clar, să fie ușor de înțeles și să fie făcute publice pe paginile web ale entităților care prestează serviciile, cu trimiteri directe la paginile web disponibile pe site-ul web al ICE.

5.

Fără a aduce atingere altor căi de atac, ICE trebuie să asigure disponibilitatea procedurilor interne de soluționare a plângerilor referitoare la modul în care membrii bursei sau clienții acestora au formulat decizii care au ca obiect admiterea la licitații, refuzul admiterii la licitații, revocarea sau suspendarea dreptului de participare la licitații, astfel cum sunt descrise mai detaliat la punctul 1.

6.

ICE trebuie să își modifice regulile bursiere pentru a asigura conformitatea deplină cu condițiile și obligațiile de listare a platformei, prevăzute în prezenta anexă. În special, regulile bursiere modificate ale ICE trebuie să prevadă obligațiile enunțate la punctele 1, 2, 4, și 5.

7.

În termen de două luni de la 10 noiembrie 2012, ICE trebuie să prezinte Regatului Unit strategia sa de ieșire, spre a fi analizată de organismul de monitorizare a licitațiilor. În termen de două luni de la primirea avizului autorității de monitorizare a licitațiilor, ICE are obligația de a-și revizui strategia de ieșire, ținând cont în cea mai mare măsură de respectivul aviz.

8.

Regatul Unit trebuie să notifice Comisiei orice modificări substanțiale în ceea ce privește acordurile contractuale cu ICE notificate Comisiei la 30 aprilie, 4 mai și 14 iunie 2012 și comunicate Comitetului schimbărilor climatice la 15 mai și 3 iulie 2012.”


Top