Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0802

    Decizia Comisiei din 23 noiembrie 2006 de aprobare a planurilor de eradicare a pestei porcine clasice la porcii sălbatici și de vaccinare de urgență a acestor porcine și a porcinelor din exploatații împotriva pestei porcine clasice în România [notificată cu numărul C(2006) 5426]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 142M, 5.6.2007, p. 627–630 (MT)
    JO L 329, 25.11.2006, p. 34–37 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2007

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/802/oj

    03/Volumul 77

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    182


    32006D0802


    L 329/34

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 23 noiembrie 2006

    de aprobare a planurilor de eradicare a pestei porcine clasice la porcii sălbatici și de vaccinare de urgență a acestor porcine și a porcinelor din exploatații împotriva pestei porcine clasice în România

    [notificată cu numărul C(2006) 5426]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2006/802/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Tratatul de aderare a Bulgariei și a României, în special articolul 4 alineatul (3),

    având în vedere Actul de aderare a Bulgariei și a României, în special articolul 42,

    având în vedere Directiva 2001/89/CE a Consiliului din 23 octombrie 2001 privind măsurile comunitare pentru controlul pestei porcine clasice (1), în special articolul 16 alineatul (1) al doilea paragraf, articolul 19 alineatul (3) al doilea paragraf și articolul 20 alineatul (2) al patrulea paragraf,

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2001/89/CE introduce măsuri comunitare minime de combatere a pestei porcine clasice. Aceste măsuri includ dispoziția conform căreia statele membre trebuie să prezinte Comisiei, după confirmarea unui prim caz de pestă porcină clasică la porcinele sălbatice, un plan de măsuri adoptate pentru a eradica această boală. Aceste măsuri conțin de asemenea dispoziții privind vaccinarea de urgență a porcinelor sălbatice și a porcinelor din exploatațiile porcine.

    (2)

    În 2006, s-au constatat cazuri de pestă porcină clasică la porcinele sălbatice și la porcinele din exploatațiile porcine din România.

    (3)

    Având în vedere aderarea României, ar trebui să se stabilească la nivel comunitar măsurile privind situația acestei țări în ceea ce privește pesta porcină clasică.

    (4)

    România a pus în aplicare un program de studiu al pestei porcine clasice și de combatere a acestei boli pe întreg teritoriul său. Acest program este încă în curs.

    (5)

    De asemenea, România a prezentat Comisiei pentru aprobare, la 27 septembrie 2006, un plan de eradicare a pestei porcine clasice la porcinele sălbatice și un plan de vaccinare de urgență a porcinelor sălbatice împotriva acestei boli pe întreg teritoriul României.

    (6)

    În afară de aceasta, România a prezentat Comisiei la 27 septembrie 2006 un plan de vaccinare de urgență a porcinelor din marile exploatații porcine, cu un vaccin marker și al unui plan de vaccinare de urgență a porcinelor din exploatațiile porcine de dimensiuni mai reduse, cu un vaccin viu atenuat convențional.

    (7)

    Aceste planuri prezentate de România au fost examinate de Comisie și au fost considerate conforme cu Directiva 2001/89/CE.

    (8)

    În interesul sănătății animale, România trebuie să garanteze punerea în aplicare eficientă a acestor măsuri, în special prin crearea unor centre naționale și locale de combatere a bolii, pe deplin operaționale, astfel cum este prevăzut în planurile prezentate la 27 septembrie 2006.

    (9)

    Datorită acestei prezențe endemice a pestei porcine clasice pe teritoriul României, Comisia adoptă la 14 noiembrie 2006 Decizia 2006/779/CE privind măsurile tranzitorii de sănătate animală pentru combaterea pestei porcine clasice în România (2), aplicabile de la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Bulgariei și a României.

    (10)

    Măsurile adoptate în Decizia 2006/779/CE interzic, inter alia, expedierea cărnii de porc, a produselor din carne de porc și a produselor și preparatelor care conțin carne de porc din România, spre celelalte state membre. Din acest motiv, carnea și produsele menționate trebuie să facă obiectul unei marcări cu mărci speciale. Prin urmare, carnea proaspătă obținută de la porcine vaccinate cu prilejul vaccinării de urgență, în conformitate cu prezenta decizie, ar trebui marcată cu aceeași marcă și ar trebui stabilite dispoziții privind comercializarea acesteia.

    (11)

    În vederea aderării României, măsurile prevăzute de prezenta decizie trebuie aprobate cu titlul de măsuri tranzitorii aplicabile de la data aderării, pentru o perioadă de nouă luni.

    (12)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Plan de eradicare a pestei porcine clasice la porcinele sălbatice

    Se aprobă planul prezentat de România Comisiei la 27 septembrie 2006, pentru eradicarea pestei porcine clasice la porcinele sălbatice, în zona indicată la punctul 1 din anexă.

    Articolul 2

    Plan de vaccinare de urgență a porcinelor sălbatice împotriva pestei porcine clasice

    Se aprobă planul prezentat de România Comisiei la 27 septembrie 2006, pentru vaccinarea de urgență a porcinelor sălbatice împotriva pestei porcine clasice, în zona indicată la punctul 2 din anexă.

    Articolul 3

    Plan de vaccinare de urgență împotriva pestei porcine clasice, a porcinelor din exploatațiile porcine, cu un vaccin marker

    Se aprobă planul prezentat de România Comisiei la 27 septembrie 2006, pentru vaccinarea de urgență împotriva pestei porcine clasice a porcinelor din exploatațiile porcine, cu un vaccin marker, în zona indicată la punctul 3 din anexă.

    Articolul 4

    Plan de vaccinare de urgență împotriva pestei porcine clasice, a porcinelor din exploatațiile porcine, cu un vaccin viu atenuat convențional

    Se aprobă planul prezentat de România Comisiei la 27 septembrie 2006, pentru vaccinarea de urgență împotriva pestei porcine clasice a porcinelor din exploatațiile porcine, cu un vaccin viu atenuat convențional, în zona indicată la punctul 4 din anexă.

    Articolul 5

    Obligații ale României în ceea ce privește carnea de porc

    România se asigură că carnea de porc provenită de la porcine:

    (a)

    vaccinate cu un vaccin marker în conformitate cu articolul 3 este destinată numai pieței naționale și nu este expediată în celelalte state membre;

    (b)

    vaccinate în conformitate cu articolele 3 și 4 este marcată cu o marcă de sănătate sau de identificare specifică, care nu poate fi confundată cu ștampila comunitară, astfel cum se prevede la articolul 4 din Decizia 2006/779/CE;

    (c)

    vaccinate cu un vaccin viu atenuat convențional, în conformitate cu articolul 4, să se limiteze la consumul domestic privat sau la aprovizionarea directă de către producător, cu cantități mici de carne, a consumatorului final, sau a pieței locale, din aceeași localitate și să nu fie expediată în celelalte state membre.

    Articolul 6

    Obligații ale României în materie de informare

    România se asigură de primirea lunară de către Comisie și statele membre, a următoarelor informații referitoare la aplicarea planurilor de vaccinare de urgență a porcinelor, prevăzute la articolele 3 și 4:

    (a)

    numărul de porcine vaccinate, numărul dozelor de vaccin utilizate și numărul exploatațiilor în care aceste porcine au fost vaccinate;

    (b)

    numărul porcinelor abatorizate și o listă a abatoarelor în care aceste porcine au fost abatorizate;

    (c)

    numărul și natura testelor de supraveghere efectuate pentru a controla vaccinarea și rezultatele acestor teste.

    Articolul 7

    Măsuri de executare adoptate de România

    România adoptă măsurile necesare pentru a se conforma prezentei decizii și le face publice. Aceasta informează de îndată Comisia cu privire la aceste măsuri.

    Articolul 8

    Aplicabilitate

    Prezenta decizie se aplică sub rezerva și de la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Bulgariei și a României.

    Prezenta decizie se aplică pentru o perioadă de nouă luni.

    Articolul 9

    Destinatar

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 23 noiembrie 2006.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 316, 1.12.2001, p. 5. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Actul de aderare din 2003.

    (2)  JO L 314, 15.11.2006, p. 48.


    ANEXĂ

    1.   Zone în care trebuie pus în aplicare planul de eradicare a pestei porcine clasice:

    Întregul teritoriu al României.

    2.   Zone în care trebuie pus în aplicare planul de vaccinare de urgență împotriva pestei porcine clasice:

    Întregul teritoriu al României.

    3.   Zone în care trebuie pus în aplicare planul de vaccinare de urgență a porcinelor din exploatațiile porcine împotriva pestei porcine clasice cu un vaccin marker:

    Întregul teritoriu al României.

    4.   Zone în care trebuie pus în aplicare planul de vaccinare de urgență a porcinelor din exploatațiile porcine împotriva pestei porcine clasice cu un vaccin viu atenuat convențional:

    Întregul teritoriu al României.


    Top