Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2012/010/02

Nieuwe nationale zijde van voor circulatie bestemde euromuntstukken

OJ C 10, 12.1.2012, p. 2–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.1.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 10/2


Nieuwe nationale zijde van voor circulatie bestemde euromuntstukken

2012/C 10/02

Image

Nationale zijde van de nieuwe, voor circulatie bestemde herdenkingsmunt van twee euro die door Duitsland wordt uitgegeven

Voor circulatie bestemde euromunten hebben in de gehele eurozone de status van wettig betaalmiddel. Om zowel degenen die beroepsmatig met euromunten omgaan als het grote publiek op de hoogte te houden, publiceert de Commissie alle nieuwe ontwerpen van euromunten (1). Volgens de conclusies van de Raad van 10 februari 2009 (2) is het lidstaten van de eurozone en de landen die met de Gemeenschap een monetaire overeenkomst hebben gesloten volgens welke zij euromuntstukken mogen uitgeven, toegestaan een bepaalde hoeveelheid voor circulatie bestemde euroherdenkingsmunten uit te geven, en dat onder bepaalde voorwaarden, met name dat alleen het muntstuk van twee euro wordt gebruikt. Deze munten hebben dezelfde technische kenmerken als gewone voor circulatie bestemde munten van twee euro, maar hebben aan de nationale zijde een speciale herdenkingsafbeelding met een grote nationale of Europese symboolwaarde.

Uitgevende staat: Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: „Bayern” uit de „Länder”-reeks

Beschrijving van het ontwerp: De herdenkingsmunt „Bayern” is ontworpen door Erich Ott en toont het bekendste beeld van Slot Neuschwanstein. Op de munt is het zicht vanuit het oosten afgebeeld dat bezoekers te zien krijgen tijdens hun klim naar het slot, met het poortgebouw op de voorgrond en daarachter de in middeleeuwse stijl opgetrokken grote en kleine slottorens. De panoramische berg achter het slot is goed weergegeven, evenals de ligging van het slot op een steile rots met zicht op de romantische Pöllatschlucht. De naam „BAYERN” verbindt het afgebeelde bouwwerk „Slot Neuschwanstein” met de deelstaat Beieren. Het muntteken van de respectieve munt (A, D, F, G of J) bevindt zich rechts in het binnenste gedeelte van de munt en de initialen van de ontwerper staan links, eveneens in het binnenste gedeelte van de munt.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie afgebeeld. Tussen deze sterren staan aan de onderzijde het jaartal „2012” en aan de bovenzijde de letter „D” voor de uitgevende staat.

Oplage: 30 miljoen

Maand van uitgifte: januari 2012


(1)  Zie PB C 373 van 28.12.2001, blz. 1, voor een overzicht van alle nationale zijden die in 2002 zijn uitgegeven.

(2)  Zie de conclusies van de Raad Economische en Financiële Zaken van 10 februari 2009 en de Aanbeveling van de Commissie van 19 december 2008 betreffende gemeenschappelijke richtsnoeren voor de nationale zijde en de uitgifte van voor circulatie bestemde euromuntstukken (PB L 9 van 14.1.2009, blz. 52).


Top