Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5262

    Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de wijziging van Verordening (EG) nr. 1198/2006 van de Raad wat betreft sommige bepalingen in verband met het financiële beheer voor bepaalde lidstaten die ten aanzien van hun financiële stabiliteit ernstige moeilijkheden ondervinden of dreigen te ondervinden (COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD))

    PB C 341 van 21.11.2013, p. 75–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.11.2013   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 341/75


    Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de wijziging van Verordening (EG) nr. 1198/2006 van de Raad wat betreft sommige bepalingen in verband met het financiële beheer voor bepaalde lidstaten die ten aanzien van hun financiële stabiliteit ernstige moeilijkheden ondervinden of dreigen te ondervinden

    (COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD))

    2013/C 341/17

    Rapporteur: Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

    Het Europees Parlement en de Raad hebben resp. op 1 en op 10 juli 2013 besloten om het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) overeenkomstig artikel 43, lid 2, en artikel 304 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) te raadplegen over het

    Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de wijziging van Verordening (EG) nr. 1198/2006 van de Raad wat betreft sommige bepalingen in verband met het financiële beheer voor bepaalde lidstaten die ten aanzien van hun financiële stabiliteit ernstige moeilijkheden ondervinden of dreigen te ondervinden

    COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD).

    De afdeling Landbouw, Plattelandsontwikkeling en Milieu, die met de voorbereidende werkzaamheden was belast, heeft haar advies op 3 september 2013 goedgekeurd. Rapporteur was de heer SARRÓ IPARRAGUIRRE.

    Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft tijdens zijn op 18 en 19 september 2013 gehouden 492e zitting (vergadering van 19 september 2013) onderstaand advies uitgebracht, dat met 128 stemmen vóór en 1 tegen, bij 8 onthoudingen, werd goedgekeurd.

    1.   Conclusies

    1.1

    Door de aanhoudende financiële en economische crisis zijn de lidstaten genoodzaakt beleidsmaatregelen op het vlak van begrotingsconsolidatie te nemen, waardoor de nationale financiële middelen onder druk zijn komen te staan.

    1.2

    Het voorstel van de Commissie tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1198/2006 van de Raad was dan ook absoluut noodzakelijk en wordt door het Comité ten volle onderschreven, wetende dat de begrotingsmiddelen zo doeltreffend mogelijk zullen worden besteed.

    2.   Achtergrond

    2.1

    De ongekende wereldwijde financiële crisis en recessie hebben de economische groei en de financiële stabiliteit ernstig geschaad en een aanzienlijke verslechtering van de financiële en economische omstandigheden in verschillende lidstaten tot gevolg gehad.

    2.2

    Met name de lidstaten die het zwaarst door de crisis zijn getroffen en financiële bijstand hebben gekregen op grond van een aanpassingsprogramma, hebben het zwaar, omdat begrotingsconsolidatie tot liquiditeitsproblemen leidt, wat dan weer gevolgen heeft voor hun economische groei en financiële stabiliteit, hun tekort doet oplopen en hun schuldenpositie verslechtert. Cofinanciering verhoogt de doeltreffendheid van de financiële steun. Beperking van de cofinanciering door de lidstaat dreigt de doeltreffendheid af te zwakken, een risico dat tot elke prijs moet worden vermeden

    2.3

    Tegen deze achtergrond is het voor investeringen in de visserijsector van bijzonder belang dat wordt gezorgd voor een vlotte uitvoering van de programma’s van het Europees Visserijfonds.

    2.4

    In Verordening (EG) nr. 1198/2006 inzake het Europees Visserijfonds (EVF) zijn de volgende definities opgenomen:

    —   Operationeel programma: het door de lidstaat opgestelde en door de Commissie goedgekeurde enkelvoudig document waarin een coherente reeks prioritaire zwaartepunten is opgenomen die met steun uit het EVF moeten worden verwezenlijkt.

    —   Prioritaire as: één van de prioriteiten in een operationeel programma, bestaande uit een groep samenhangende maatregelen met meetbare specifieke doelstellingen.

    2.5

    De voor het EVF vastgelegde prioritaire assen zijn:

    Prioritaire as 1 - Maatregelen voor de aanpassing van de communautaire vissersvloot.

    Prioritaire as 2 - Aquacultuur, binnenvisserij, verwerking en afzet van visserij- en aquacultuurproducten.

    Prioritaire as 3 - Maatregelen van gemeenschappelijk belang.

    Prioritaire as 4 - Duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.

    Prioritaire as 5 - Technische bijstand.

    2.6

    Bij de goedkeuring van de door de lidstaten ingediende operationele programma's stelt de Commissie met de lidstaat voor elke prioritaire as het medefinancieringspercentage vast; daarin is ook de maximumbijdrage van het EVF opgenomen.

    2.7

    De financiële bijdrage uit het EVF wordt door de Commissie uitbetaald in de vorm van een voorfinanciering, tussentijdse betaling of saldobetaling, op voorwaarde dat de certificerings- en auditautoriteiten voor elk operationeel programma daarmee instemmen.

    3.   Stand van zaken

    3.1

    In de artikelen 76 en 77 van Verordening (EG) nr. 1198/2006 is bepaald dat de in 2006 vastgelegde tussentijdse betalingen en de saldobetalingen, waarnaar wordt verwezen in par. 2.7, worden berekend aan de hand van de financieringsplannen voor de verschillende prioritaire assen.

    3.2

    De financiële en economische situatie die in de paragrafen 2.1 en 2.2 wordt uiteengezet, bracht de Commissie ertoe een wijziging van de hierboven vermelde artikelen 76 en 77 voor te stellen; bedoeling was investeringen te versnellen en de beschikbaarheid van de financiële middelen te verbeteren.

    3.3

    Het EP en de Raad hebben daarop Verordening (EU) nr. 387/2012 goedgekeurd. Hierin wordt de tekst van de bedoelde artikelen gewijzigd, zodat de lidstaten die het zwaarst door de crisis zijn getroffen en met de Commissie overeenstemming hebben bereikt over een macro-economisch aanpassingsprogramma, kunnen verzoeken om het medefinancieringspercentage voor de tussentijdse en saldobetalingen uit het EVF op te trekken.

    3.4

    Tot nog toe hebben zeven lidstaten financiële steun gekregen en een aanpassingsprogramma opgesteld. Het gaat om Cyprus, Hongarije, Roemenië, Letland, Portugal, Griekenland en Ierland. In de gewijzigde Verordening (EG) nr. 1198/2006 wordt bepaald dat elke lidstaat die in de toekomst financiële bijstand zoals vermeld in art. 76, lid 3, sub a), b) en c) aanvraagt en verkrijgt, recht heeft op een hoger medefinancieringspercentage.

    3.5

    De tussentijdse betalingen en de saldobetalingen worden op verzoek van een lidstaat verhoogd met een bedrag dat overeenkomt met tien procentpunten bovenop het medefinancieringspercentage voor elke prioritaire as, tot een maximum van 100 %, toe te passen op het bedrag van de voor steun in aanmerking komende overheidsuitgaven die voor het eerst zijn aangegeven in elke gecertificeerde uitgavenstaat die wordt ingediend in de periode waarin die lidstaat aan een van de voorwaarden van art. 76, lid 3, sub a), b) of c) voldoet.

    3.6

    Voorts wordt bepaald dat de Commissie voor de berekening van de tussentijdse betalingen en de saldobetalingen, nadat de lidstaat ophoudt de in artikel 76, lid 3, bedoelde financiële bijstand van de Unie te genieten, geen rekening houdt met de overeenkomstig dat lid betaalde verhoogde bedragen.

    3.7

    In het nieuwe artikel 77 bis, lid 5, van de gewijzigde Verordening (EG) nr. 1198/2006 wordt bepaald dat de verhoging van de medefinanciering niet van toepassing is voor uitgavenstaten die worden ingediend na 31 december 2013.

    4.   Wijziging van het voorstel voor een verordening

    4.1

    De voorgestelde wijziging van de verordening die in dit advies wordt behandeld heeft betrekking op de in artikel 77 bis, lid 5, vastgelegde beperking.

    4.2

    Aangezien de lidstaten nog steeds te kampen hebben met ernstige moeilijkheden ten aanzien van hun financiële stabiliteit, meent de Commissie dat de toepassing van een hoger medefinancieringspercentage ook na 2013 mogelijk moet blijven.

    4.3

    Zij stelt daarom voor art. 77 bis, lid 5, te schrappen uit Verordening (EG) nr. 1198/2006.

    5.   Algemene opmerkingen

    5.1

    Het Comité staat volledig achter dit Commissievoorstel, dat op het juiste moment komt.

    5.2

    Het Comité is het ermee eens dat de totale financiële middelen uit het Fonds voor de betrokken landen en programma's voor de periode in kwestie dezelfde zouden moeten blijven.

    Brussel, 19 september 2013

    De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité

    Henri MALOSSE


    Top