EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019L1832

Richtlijn (EU) 2019/1832 van de Commissie van 24 oktober 2019 tot wijziging van de bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG van de Raad met betrekking tot zuiver technische aanpassingen

C/2019/7529

PB L 279 van 31.10.2019, p. 35–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2019/1832/oj

31.10.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 279/35


RICHTLIJN (EU) 2019/1832 VAN DE COMMISSIE

van 24 oktober 2019

tot wijziging van de bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG van de Raad met betrekking tot zuiver technische aanpassingen

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 89/656/EEG van de Raad van 30 november 1989 betreffende de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid voor het gebruik op het werk van persoonlijke beschermingsmiddelen door de werknemers (1), en met name artikel 9,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In beginsel 10 van de Europese pijler van sociale rechten (2), die op 17 november 2017 in Göteborg is afgekondigd, is bepaald dat elke werknemer recht heeft op een gezonde, veilige en aangepaste werkomgeving. Het recht van werknemers op een hoog niveau van bescherming van hun gezondheid en veiligheid op het werk en op een werkomgeving die op hun professionele behoeften is afgestemd en hen in staat stelt langer op de arbeidsmarkt actief te blijven, omvat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk wanneer risico’s niet vermeden of voldoende beperkt kunnen worden met andere middelen, maatregelen, methoden of procedés op het gebied van de arbeidsorganisatie.

(2)

De uitvoering van de richtlijnen inzake de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk, waaronder Richtlijn 89/656/EEG, was het onderwerp van een evaluatie achteraf, een zogeheten Refit-evaluatie. In de evaluatie is gekeken naar de relevantie van de richtlijnen, en naar onderzoek en nieuwe wetenschappelijke inzichten op de verschillende betrokken terreinen. De conclusie van de Refit-evaluatie waarnaar wordt verwezen in het werkdocument van de diensten van de Commissie (3) luidt onder meer dat ongeveer 40 % van de beroepsbevolking van de EU persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt aangezien risico’s op de werkplek niet kunnen worden vermeden met andere middelen, en dat het nodig is de moeilijkheden met betrekking tot de uitvoering van Richtlijn 89/656/EEG aan te pakken.

(3)

In haar mededeling “Veiliger en gezonder werk voor iedereen — Modernisering van de wetgeving en het beleid van de EU inzake veiligheid en gezondheid op het werk” (4) herhaalde de Commissie dat de Refit-evaluatie van het acquis van de Unie inzake veiligheid en gezondheid op het werk bevestigt dat de wetgeving op dat gebied in het algemeen doeltreffend en geschikt is, maar dat er ruimte is voor herziening van verouderde voorschriften en waarborging van een betere en bredere bescherming, naleving en handhaving in de praktijk. De Commissie benadrukt met name de noodzaak de definitie van persoonlijke beschermingsmiddelen en het gebruik ervan in verschillende diensten en sectoren, zoals bepaald in artikel 2 van Richtlijn 89/656/EEG, in aanmerking te nemen.

(4)

In Richtlijn 89/656/EEG zijn minimumvoorschriften vastgesteld voor het gebruik op het werk van persoonlijke beschermingsmiddelen door de werknemers. Deze beschermingsmiddelen moeten worden gebruikt wanneer de risico’s niet vermeden of voldoende beperkt kunnen worden met collectieve technische beschermingsmiddelen of met maatregelen, methoden of procedés op het gebied van de arbeidsorganisatie. Om de krachtens artikel 6 van Richtlijn 89/656/EEG vereiste vaststelling van de algemene regels te vergemakkelijken, zijn in de bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG niet-bindende richtsnoeren opgenomen met als doel de keuze van persoonlijke beschermingsmiddelen die geschikt zijn voor de betrokken risico’s, activiteiten en sectoren te vergemakkelijken en te ondersteunen.

(5)

Verordening (EU) 2016/425 van het Europees Parlement en de Raad (5) bevat de bepalingen met betrekking tot het ontwerp, de vervaardiging en de verhandeling van persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij Verordening (EU) 2016/425 is de indeling van producten in risicocategorieën gewijzigd om werkgevers toe te laten inzicht te verkrijgen in persoonlijke beschermingsmiddelen en deze te gebruiken, zoals nader is toegelicht in de richtsnoeren inzake persoonlijke beschermingsmiddelen (6) waarin de procedures en kwesties als bedoeld in Verordening (EU) 2016/425 worden verduidelijkt. Het wordt passend geacht de bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG te actualiseren om te zorgen voor consistentie met de in Verordening (EU) 2016/425 vastgestelde risico-indeling en om deze bijlagen aan te passen aan de gebruikte terminologie en soorten persoonlijke beschermingsmiddelen als bedoeld in Verordening (EU) 2016/425.

(6)

In artikel 4, lid 1, van Richtlijn 89/656/EEG is bepaald dat werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen moeten verstrekken die in overeenstemming zijn met de desbetreffende Uniebepalingen inzake ontwerp en constructie op het gebied van veiligheid en gezondheid. Krachtens dat artikel moeten werkgevers die dergelijke persoonlijke beschermingsmiddelen aan hun werknemers beschikbaar stellen, ervoor zorgen dat die persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan de in Verordening (EU) 2016/425 vastgestelde voorschriften.

(7)

Bijlage I bij Richtlijn 89/656/EEG bevat een indicatief schema voor de inventarisatie van de risico’s voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen alsook de soorten risico’s die zich kunnen voordoen op het werk met betrekking tot verschillende met persoonlijke beschermingsmiddelen te beschermen delen van het lichaam. Bijlage I moet worden gewijzigd om rekening te houden met nieuwe soorten risico’s die zich voordoen op het werk en om te zorgen voor consistentie met de met name in Verordening (EU) 2016/425 gebruikte risico-indeling en terminologie.

(8)

Bijlage II bij Richtlijn 89/656/EEG, die een indicatieve en niet-volledige lijst van persoonlijke beschermingsmiddelen bevat, moet worden gewijzigd om rekening te houden met de nieuwe soorten risico’s die in bijlage I bij die richtlijn zijn vastgesteld. Bijlage II moet eveneens worden gewijzigd om daarin voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen op te nemen die momenteel op de markt beschikbaar zijn in overeenstemming met Verordening (EU) 2016/425 en de in die verordening gebruikte terminologie.

(9)

Bijlage III bij Richtlijn 89/656/EEG bevat een indicatieve en niet-volledige lijst van activiteiten en sectoren van activiteiten waarvoor het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk kan zijn; daarin zijn de in bijlage I bij die richtlijn vastgestelde risico-indelingen en de in bijlage II bij die richtlijn omschreven persoonlijke beschermingsmiddelen opgenomen. Bijlage III bij Richtlijn 89/656/EEG moet worden geherstructureerd om te zorgen voor consistentie tussen de in de drie bijlagen gebruikte terminologie en indelingen en met Verordening (EU) 2016/425. Op deze manier kunnen werkgevers uit verschillende sectoren en bedrijfstakken de persoonlijke beschermingsmiddelen die beantwoorden aan de specifieke activiteiten en de specifieke soorten risico’s waaraan werknemers worden blootgesteld, zoals aangegeven in de risicobeoordeling, beter in kaart brengen en beschikbaar stellen.

(10)

Het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats is geraadpleegd over de maatregelen die voortvloeien uit de aanneming van de mededeling van de Commissie “Veiliger en gezonder werk voor iedereen — Modernisering van de wetgeving en het beleid van de EU inzake veiligheid en gezondheid op het werk” die nodig zijn om de Uniewetgeving inzake gezondheid en veiligheid op het werk doeltreffend en geschikt te houden.

(11)

In zijn advies over de modernisering van zes richtlijnen inzake gezondheid en veiligheid op het werk om te zorgen voor veiliger en gezonder werk voor iedereen van 6 december 2017 (7) raadt het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats aan Richtlijn 89/656/EEG bij te werken om de relevantie en doeltreffendheid ervan te verbeteren.

(12)

In een daaropvolgend advies over de technische bijwerking van bijlagen bij de richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen (Richtlijn 89/656/EEG) van 31 mei 2018 (8) raadt het Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats aan de bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG specifiek bij te werken om rekening te houden met de meest recente technologische ontwikkelingen op dat gebied en om te zorgen voor consistentie met Verordening (EU) 2016/425.

(13)

Bij de voorbereiding van de huidige bijwerking van de bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG werd de Commissie bijgestaan door deskundigen die de lidstaten vertegenwoordigden en technische en wetenschappelijke ondersteuning boden.

(14)

In overeenstemming met de gezamenlijke politieke verklaring van 28 september 2011 van de lidstaten en de Commissie (9) hebben de lidstaten zich ertoe verbonden om in verantwoorde gevallen de kennisgeving van hun omzettingsmaatregelen vergezeld te doen gaan van één of meer stukken waarin het verband tussen de onderdelen van een richtlijn en de overeenkomstige delen van de nationale omzettingsmaatregelen wordt toegelicht.

(15)

De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 17 van Richtlijn 89/391/EEG van de Raad (10) ingestelde comité,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

De bijlagen I, II en III bij Richtlijn 89/656/EEG worden vervangen door de tekst in de bijlage bij deze richtlijn.

Artikel 2

1.   De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 20 november 2021 aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onverwijld mede.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in de bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking ervan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

2.   De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van intern recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 24 oktober 2019.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER


(1)  PB L 393 van 30.12.1989, blz. 18.

(2)  Europese pijler van sociale rechten, 2017, https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/social-summit-european-pillar-social-rights-booklet_nl.pdf

(3)  SWD(2017) 10 final.

(4)  COM(2017) 12.

(5)  Verordening (EU) 2016/425 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen en tot intrekking van Richtlijn 89/686/EEG van de Raad (PB L 81 van 31.3.2016, blz. 51).

(6)  PPE Regulation Guidelines — Guide to application of Regulation (EU) 2016/425 on personal protective equipment, https://ec.europa.eu/docsroom/documents/29201?locale=nl

(7)  Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats, doc. 1718/2017.

(8)  Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats, doc. 443/18.

(9)  PB C 369 van 17.12.2011, blz. 14.

(10)  Richtlijn 89/391/EEG van de Raad van 12 juni 1989 betreffende de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk (PB L 183 van 29.6.1989, blz. 1).


BIJLAGE

1)   

Bijlage I bij Richtlijn 89/656/EEG wordt vervangen door:

“BIJLAGE I

RISICO’S IN VERBAND MET DE LICHAAMSDELEN DIE MET PBM’S MOETEN WORDEN BESCHERMD (*)

(*) Deze lijst van risico’s/lichaamsdelen moet niet als uitputtend worden gezien.

Op basis van de risicobeoordeling wordt bepaald of een PBM ter beschikking moet worden gesteld en worden ook de kenmerken daarvan vastgesteld, in overeenstemming met de bepalingen van deze richtlijn.

Image 1

2)   

Bijlage II bij Richtlijn 89/656/EEG wordt vervangen door:

“BIJLAGE II

NIET-UITPUTTENDE LIJST VAN SOORTEN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN MET BETREKKING TOT DE RISICO’S WAARTEGEN ZIJ BESCHERMING BIEDEN

Uitrusting voor BESCHERMING VAN HET HOOFD

Helmen en/of petten/bivakmutsen/hoofddeksels tegen:

Schokken veroorzaakt door vallende of weggeslingerde voorwerpen

Stoten tegen een obstakel

Mechanische risico’s (perforatie, afschuring)

Statische samendrukking (zijdelingse belasting)

Thermische risico’s (vuur, hitte, koude, hete vaste stoffen met inbegrip van gesmolten metaal)

Elektrische schokken en onder spanning werken

Chemische risico’s

Niet-ioniserende straling (uv-, infrarode, zonne- of lasstraling)

Haarnetjes tegen het risico op verstrikking

Uitrusting voor GEHOORBESCHERMING

Gehoorbeschermers (met inbegrip van bv. aan een helm vastgehechte gehoorbeschermers, geluidsdempende oorkappen, gehoorbeschermers met elektrische audio-input)

Oordoppen (met inbegrip van bv. niveau-afhankelijke oordoppen, oordoppen op maat)

Uitrusting voor OOG- EN GEZICHTSBESCHERMING

Brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen (in voorkomend geval lenzen op voorschrift) tegen:

Mechanische risico’s

Thermische risico’s

Niet-ioniserende straling (uv-, infrarode, zonne- of lasstraling)

Ioniserende straling

Vaste aerosols en vloeistoffen van chemische en biologische agentia

Uitrusting voor BESCHERMING VAN DE ADEMHALINGSWEGEN

Filtertoestellen tegen:

Deeltjes

Gassen

Deeltjes en gassen

Vaste en/of vloeibare aerosols

Van de omgevingslucht onafhankelijke ademhalingstoestellen, ook met luchttoevoer

Zelfreddingstoestellen

Ademhalingstoestellen en uitrusting voor duikers

Uitrusting voor HAND-EN ARMBESCHERMING

Handschoenen (met inbegrip van wanten en armbeschermers) tegen:

Mechanische risico’s

Thermische risico’s (hitte, vlammen en koude)

Elektrische schokken en onder spanning werken (antistatische, geleidende, isolerende uitrusting)

Chemische risico’s

Biologische agentia

Ioniserende straling en radioactieve besmetting

Niet-ioniserende straling (uv-, infrarode, zonne- of lasstraling)

Trillingsrisico’s

Vingerlingen

Uitrusting voor VOET- EN BEENBESCHERMING en antislipbescherming

Schoeisel (bv. schoenen, met inbegrip in bepaalde omstandigheden van klompen en laarzen met eventueel stalen neus) ter bescherming tegen:

Mechanische risico’s

Uitglijdrisico’s

Thermische risico’s (hitte, vlammen en koude)

Elektrische schokken en onder spanning werken (antistatische, geleidende, isolerende uitrusting)

Chemische risico’s

Trillingsrisico’s

Biologische risico’s

Losse wreefbeschermers tegen mechanische risico’s

Kniebeschermers tegen mechanische risico’s

Beenkappen tegen mechanische, thermische en chemische risico’s en biologische agentia

Toebehoren (bv. spikes, noppen)

BESCHERMINGSMIDDELEN VOOR DE HUID — BESCHERMENDE CREMES  (1)

Er kunnen beschermende crèmes zijn tegen:

Niet-ioniserende straling (uv-, infrarode, zonne- of lasstraling)

Ioniserende straling

Chemicaliën

Biologische agentia

Thermische risico’s (hitte, vlammen en koude)

Uitrusting voor LICHAAMSBESCHERMING/ANDERE HUIDBESCHERMING

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor bescherming tegen vallen van een hoogte, zoals valbeveiligers met automatische lijnspanner, lichaamsharnassen, zitgordels, gordels voor werkplekpositionering en behoud en verbindingsmiddelen voor gordels, schokdempers, meelopende valbeveiligers met een ankerlijn, instelapparaat voor lijnen, verankeringsvoorzieningen die niet ontworpen zijn om permanent te worden bevestigd en die niet moeten worden vastgemaakt vóór gebruik, verbindingsstukken, veiligheidslijnen, reddingsgordels

Beschermende kleding, waaronder kleding ter bescherming van het gehele lichaam (nl. pakken, overalls) en delen van het lichaam (nl. beenkappen, broeken, jassen, vesten, schorten, kniebeschermers, kappen, bivakmutsen) tegen:

Mechanische risico’s

Thermische risico’s (hitte, vlammen en koude)

Chemicaliën

Biologische agentia

Ioniserende straling en radioactieve besmetting

Niet-ioniserende straling (uv-, infrarode, zonne- of lasstraling)

Elektrische schokken en onder spanning werken (antistatische, geleidende, isolerende uitrusting)

Verstrikking en beklemming

Reddingsvesten voor bescherming tegen verdrinking en zwemvesten

PBM bestemd om de aanwezigheid van de individuele gebruiker visueel kenbaar te maken.

3)   

Bijlage III bij Richtlijn 89/656/EEG wordt vervangen door:

“BIJLAGE III

Niet-uitputtende lijst van activiteiten en sectoren van activiteiten waarvoor het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk kan zijn (*)

(*) Op basis van de risicobeoordeling wordt bepaald of een PBM ter beschikking moet worden gesteld en worden ook de kenmerken daarvan vastgesteld, in overeenstemming met de bepalingen van deze richtlijn.

I.   FYSISCHE RISICO’S

Risico’s

Betrokken deel van het lichaam

Soort PBM

Voorbeelden van activiteiten waarbij het gebruik van het overeenkomstige soort PBM noodzakelijk kan zijn (*)

Industrieën en sectoren

FYSISCH — MECHANISCH

Schokken veroorzaakt door vallende of weg-schietende voorwerpen, stoten tegen een obstakel en hogedruk-stralen

Schedel

Veiligheidshelm

Werkzaamheden op, onder of in de nabijheid van stellingen en werkplekken op hoogte

Ruwbouwwerkzaamheden en wegwerken

Bekistings- en ontkistingswerkzaamheden

Montage en plaatsing van stellingen

Montage- en plaatsingswerkzaamheden

Sloopwerkzaamheden

Werkzaamheden met explosieven

Werkzaamheden in schachten, sleuven, putten en galerijen

Werkzaamheden in de nabijheid van liften, hefwerktuigen, kranen en transportmiddelen

Werkzaamheden in ondergrondse winningen, steengroeven, dagbouw

Werkzaamheden in industriële ovens, containers, apparaten, silo’s, vultrechters en leidingen

Slacht- en uitsnijlijn in slachthuizen

Ladingoverslag of vervoer en opslag

Bosbouwwerkzaamheden

tlsb-0.069w?>Werkzaamheden op metalen bruggen, hoge metalen gebouwen, waterbouwkundige werken van staal, hoogovens, staalfabrieken en walserijen, grote containers, leidingen met grote diameter, verwarmingsinstallaties en elektriciteitscentrales

Grondwerkzaamheden en werkzaamheden in rotsen

Hanteren van schiethamers

Werkzaamheden in hoogovens, directe reductie, staalfabrieken, walserijen, metaalverwerkende fabrieken, smederijen, perserijen en gieterijen

Werkzaamheden waarbij met fietsen en met mechanisch aangedreven fietsen moet worden gereden

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Vervaardiging, installatie en onderhoud van machines

Scheepsbouw

Mijnbouw

Energieproductie

Aanleg en onderhoud van infrastructuur

IJzer- en staalindustrie

Slachthuizen

Rangeren

Havens, vervoer en logistiek

Bosbouw

Ogen en/of gezicht

Brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Las-, schuur- en snijwerkzaamheden

Manueel hameren

Boor- en afbraamwerkzaamheden

Houwen en verwerken van steen

Hanteren van schiethamers

Gebruik van verspanende machines bij de verwerking van materialen welke korte spaanders opleveren

Perswerkzaamheden

Verwijderen en fragmenteren van scherven

Opspuiten van schuurgranulaat

Hanteren van een bosmaaier of kettingzaag

Tandheelkundige en chirurgische ingrepen

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Vervaardiging, installatie en onderhoud van machines

Scheepsbouw

Mijnbouw

Energieproductie

Aanleg en onderhoud van infrastructuur

IJzer- en staalindustrie

Metaal- en houtindustrie

Steenhouwen

Tuinieren

Gezondheidszorg

Bosbouw

Voeten en benen (delen daarvan)

Schoeisel (schoenen/laarzen enz.) met beschermende of veiligheidsneus

Schoeisel voor bescherming van de middenvoetbeentjes

Ruwbouwwerkzaamheden en wegwerken

Bekistings- en ontkistingswerkzaamheden

Montage en plaatsing van stellingen

Sloopwerkzaamheden

Werkzaamheden met explosieven

Houwen en verwerken van steen

Werkzaamheden met slacht- en uitsnijlijnen

Vervoer en opslag

Hanteren van matrijzen in de keramische industrie

Hanteren van stukken diepgevroren vlees en metalen conservenverpakkingen

Fabricage, hantering en behandeling van vlak en hol glas

Verbouwings- en onderhoudswerkzaamheden

Bosbouwwerkzaamheden

Werkzaamheden in de betonconstructie en met geprefabriceerde elementen met bekisting en ontkisting

Werkzaamheden op bouwterreinen en opslagplaatsen

Dakbedekkingswerkzaamheden

Werkzaamheden op metalen bruggen, hoge metalen gebouwen, palen, torens, in liften, waterbouwkundige werken van staal, hoogovens, staalfabrieken en walserijen, grote containers, leidingen met een grote diameter, op kranen, in verwarmingsinstallaties en elektriciteitscentrales

Werkzaamheden bij het bouwen van ovens, montage van verwarmingsinstallaties, ventilatie-installaties en metaalconstructies

Werkzaamheden in hoogoveninstallaties en installaties voor directe reductie, staalfabrieken, walserijen, metaalfabrieken, smederijen, perserijen, warmwalserijen en draadfabrieken

Werkzaamheden in steengroeven, dagbouw en verwijderen van slakkenbergen

Hanteren van matrijzen in de keramische industrie

Bekledingswerkzaamheden dicht bij de oven in de keramische industrie

Rangeren

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Vervaardiging, installatie en onderhoud van machines

Scheepsbouw

Mijnbouw

Energieproductie

Aanleg en onderhoud van infrastructuur

IJzer- en staalindustrie

Slachthuizen

Logistieke ondernemingen

Be- en verwerkende industrie

Glasindustrie

Bosbouw

Vallen door uitglijden

Voeten

Schoeisel ter bescherming tegen uitglijden

Werkzaamheden op gladde oppervlakken

Werkzaamheden in vochtige omgevingen

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Slachthuis

Reiniging

Voedingsmiddelenindustrie

Tuinieren

Visserij

Vallen van een hoogte

Gehele lichaam

PBM ontworpen om vallen van een hoogte te voorkomen of te stoppen

Werkzaamheden op stellingen

Monteren van geprefabriceerde onderdelen

Werkzaamheden op palen

Dakbedekkingswerkzaamheden

Werkzaamheden op verticale of hellende oppervlakken

Werkzaamheden in kraancabines op grote hoogte

Werkzaamheden in cabines op grote hoogte voor het stapelen in magazijnen en stellingbedieningsapparatuur

Werkzaamheden op hoge gedeelten van boortorens

Werkzaamheden in putten en leidingen

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Onderhoud van infrastructuur

Trillingen

Handen

Beschermende handschoenen

Hanteren van handgereedschap

Be- en verwerkende industrie

Bouwwerkzaamheden

Civieltechnische werken

Statische samendrukking van lichaams-delen

Knieën (delen van de benen)

Kniebeschermers

Plaatsen van stenen, tegels en vloerstenen op de vloer

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Voeten

Schoeisel met stalen neus

Sloopwerkzaamheden

Ladingoverslag

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Vervoer en opslag

Onderhoud

Mechanisch letsel (afschuring, perforatie, snijwonden, bijtwonden, kwetsuren of steek-wonden)

Ogen en/of gezicht

Brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Hanteren van handgereedschap

Lassen en smeden

Schuur- en snijwerkzaamheden

Beitelen

Houwen en verwerken van steen

Gebruik van verspanende machines bij de verwerking van materialen welke korte spaanders opleveren

Perswerkzaamheden

Verwijderen en fragmenteren van scherven

Opspuiten van schuurgranulaat

Hanteren van een bosmaaier of kettingzaag

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

Energieproductie

Onderhoud van infrastructuur

IJzer- en staalindustrie

Metaal- en houtindustrie

Steenhouwen

Tuinieren

Bosbouw

Handen

Beschermende handschoenen tegen mechanische invloeden

Werkzaamheden met staalskeletten

Hanteren van voorwerpen met scherpe kanten, anders dan het gebruik van machines waarbij het gevaar bestaat dat de handschoenen blijven vastzitten

Regelmatig gebruik van messen in de productie en in slachthuizen

Vervangen van messen in snijmachines

Bosbouwwerkzaamheden

Tuinieren

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Onderhoud van infrastructuur

Be- en verwerkende industrie

Voedingsmiddelenindustrie

Slacht

Bosbouw

Onderarmen

Bescherming van de armen

Uitbenen en versnijden

Voedingsmiddelenindustrie

Slacht

Romp/buikstreek/benen

Beschermende voorschoten, beenkappen

Ondoordringbare broeken (broeken met bescherming tegen snijwonden)

Regelmatig gebruik van messen in de productie en in slachthuizen

Bosbouwwerkzaamheden

Voedingsmiddelenindustrie

Slacht

Bosbouw

Voeten

Ondoordringbaar schoeisel

Ruwbouwwerkzaamheden en wegwerken

Sloopwerkzaamheden

Bekistings- en ontkistingswerkzaamheden

Bosbouwwerkzaamheden

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

Bosbouw

Verstrikking en beklemming

Gehele lichaam

Beschermende kleding in geval van verstrikkingsrisico door bewegende delen

Verstrikt raken in machine-onderdelen

Vast komen te zitten in machine-onderdelen

Vast komen te zitten met kleding in machine-onderdelen

Weggeslingerd worden

Machinebouw

Vervaardiging van machines voor zwaar gebruik

Engineering

Bouw

Landbouw

FYSISCH — LAWAAI

Lawaai

Gehoor

Gehoorbeschermers

Hanteren van metaalpersen

Hanteren van een pneumatische boor

Werkzaamheden van het grondpersoneel op luchthavens

Hanteren van elektrisch gereedschap

Werkzaamheden met explosieven

Heien

Hout- en textielbewerking

Metaalindustrie

Be- en verwerkende industrie

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Luchtvaartindustrie

Mijnbouw

FYSISCH — THERMISCH

Hitte en/of vuur

Gezicht/gehele hoofd

Laskappen,

helmen/petten tegen hitte of vuur, beschermende kappen tegen hitte en/of vlammen

Werkzaamheden bij hoge temperaturen, in een omgeving met stralingswarmte of vuur

Werkzaamheden met of in de nabijheid van smeltende substanties

Hanteren van lastangen voor het lassen van kunststoffen

IJzer- en staalindustrie

Metaalindustrie

Onderhoudsdiensten

Be- en verwerkende industrie

Romp/buikstreek/benen

Beschermende voorschoten, beenkappen

Lassen en smeden

Gieten

IJzer- en staalindustrie

Metaalindustrie

Onderhoudsdiensten

Be- en verwerkende industrie

Handen

Beschermende handschoenen tegen hitte en/of vlammen

Lassen en smeden

Werkzaamheden bij hoge temperaturen, in een omgeving met stralingswarmte of vuur

Werkzaamheden met of in de nabijheid van smeltende substanties

IJzer- en staalindustrie

Metaalindustrie

Onderhoudsdiensten

Be- en verwerkende industrie

Onderarmen

Mouwen

Lassen en smeden

Werkzaamheden met of in de nabijheid van smeltende substanties

IJzer- en staalindustrie

Metaalindustrie

Onderhoudsdiensten

Be- en verwerkende industrie

Voeten

Schoeisel ter bescherming tegen hitte en/of vlammen

Werkzaamheden met of in de nabijheid van smeltende substanties

IJzer- en staalindustrie

Metaalindustrie

Onderhoudsdiensten

Be- en verwerkende industrie

Gehele lichaam/delen van het lichaam

Beschermende kleding tegen hitte en/of vlammen

Werkzaamheden bij hoge temperaturen, in een omgeving met stralingswarmte of vuur

IJzer- en staalindustrie

Metaalindustrie

Bosbouw

Koude

Handen

Beschermende handschoenen tegen koude

Voeten

Schoeisel ter bescherming tegen koude

Werkzaamheden in de open lucht bij extreme koude

Werkzaamheden in koelkamers

Hanteren van cryogene vloeistoffen

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

Voedingsmiddelenindustrie

Landbouw- en visserijsector

Gehele lichaam/delen van het lichaam met inbegrip van het hoofd

Beschermende kleding tegen koude

Werkzaamheden in de open lucht bij koude

Werkzaamheden in koelkamers

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

Voedingsmiddelenindustrie

Landbouw- en visserijsector

Vervoer en opslag

FYSISCH — ELEKTRISCH

Elektrische schokken (direct of indirect contact)

Gehele hoofd

Elektrisch isolerende helmen

Handen

Elektrisch isolerende handschoenen

Voeten

Elektrisch isolerend schoeisel

Gehele lichaam/handen/voeten

Geleidende PBM bestemd om te worden gedragen door vakkundigen bij werkzaamheden onder spanning bij een nominale energiesysteemspanning van 800 kV (wisselstroom) en 600 kV (gelijkstroom)

Onder spanning werken of in de nabijheid van onder elektrische spanning staande delen

Werkzaamheden op elektrische systemen

Energieproductie

Transmissie en distributie van elektrische energie

Onderhoud van industriële installaties

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Statische elektriciteit

Handen

Antistatische handschoenen

Hanteren van plastic en rubber

Gieten, verzamelen of laden in een container

Werkzaamheden in de nabijheid van zwaar geladen elementen zoals transportbanden

Hanteren van explosieven

Be- en verwerkende industrie

Veevoederindustrie

Verpakkingsfabrieken, waaronder verpakking in zakken

Vervaardiging, opslag of vervoer van explosieven

Voeten

Geleidend schoeisel

Gehele lichaam

Antistatische kleding

FYSISCH — STRALING

Niet-ioniserende straling, met inbegrip van zonlicht (anders dan directe waarneming)

Hoofd

Petten en helmen

Werkzaamheden in de open lucht

Visserij en landbouw

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Ogen

Beschermende brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Werkzaamheden in een omgeving met stralingswarmte

Ovenwerkzaamheden

Werkzaamheden met laser

Werkzaamheden in de open lucht

Lassen en snijbranden

Glasblazen

Bacteriëndodende lampen

IJzer- en staalindustrie

Be- en verwerkende industrie

Visserij en landbouw

Gehele lichaam (huid)

PBM ter bescherming tegen

Natuurlijk en kunstmatig uv-licht

Werkzaamheden in de open lucht

Elektrisch lassen

Bacteriëndodende lampen

Xenonlampen

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

Energieproductie

Onderhoud van infrastructuur

Visserij en landbouw

Bosbouw

Tuinieren

Voedingsmiddelenindustrie

Kunststofindustrie

Grafische sector

Ioniserende straling

Ogen

Beschermende brillen met veren/ruimtezichtbrillen tegen ioniserende straling

Handen

Beschermende handschoenen tegen ioniserende straling

Werkzaamheden in inrichtingen waar gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling

Werkzaamheden op het gebied van medische radiodiagnostiek

Hanteren van radioactieve producten

Gezondheidszorg

Diergeneeskundige zorg

Verwerkingsbedrijf van radioactief afval

Energieproductie

Romp/buikstreek/delen van het lichaam

Röntgenschort

/jas/vest/rok ter bescherming tegen röntgenstraling

Werkzaamheden in inrichtingen waar gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling

Werkzaamheden op het gebied van medische radiodiagnostiek

Gezondheidszorg

Diergeneeskundige zorg

Tandheelkundige zorg

Urologie

Chirurgie

Interventionele radiologie

Laboratoria

Hoofd

Hoofddeksels en petten

PBM ter bescherming tegen bv. de ontwikkeling van hersentumoren

Werkplekken en inrichtingen waar gebruik wordt gemaakt van medische röntgenstraling

Gezondheidszorg

Diergeneeskundige zorg

Tandheelkundige zorg

Urologie

Chirurgie

Interventionele radiologie

Delen van het lichaam

PBM ter bescherming van de schildklier

PBM ter bescherming van de gonaden

Werkzaamheden in inrichtingen waar gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling

Werkzaamheden op het gebied van medische radiodiagnostiek

Gezondheidszorg

Diergeneeskundige zorg

Gehele lichaam

Beschermende kleding tegen ioniserende straling

Werkzaamheden op het gebied van medische radiodiagnostiek

Hanteren van radioactieve producten

Energieproductie

Verwerkingsbedrijf van radioactief afval

II.   CHEMISCHE RISICO’S (met inbegrip van nanomateriaal)

Risico’s

Betrokken deel van het lichaam

Soort PBM

Voorbeelden van activiteiten waarbij het gebruik van het overeenkomstige soort PBM noodzakelijk kan zijn (*)

Industrieën en sectoren

CHEMISCH — AEROSOLS

Vast (stof, dampen, rook, vezels

en nanomateriaal)

Ademhalingsstelsel

Ademhalingstoestellen ter bescherming tegen deeltjes

Sloopwerkzaamheden

Werkzaamheden met explosieven

Schuren en polijsten van oppervlakken

Werkzaamheden in een omgeving waar asbest aanwezig is

Gebruik van materialen die geheel of gedeeltelijk uit nanodeeltjes bestaan

Laswerkzaamheden

Schoorsteenveger

Werkzaamheden bij het bekleden van ovens en pannen wanneer stof kan vrijkomen

Werkzaamheden in de nabijheid van tapgaten van hoogovens wanneer dampen van zware metalen kunnen vrijkomen

Werkzaamheden aan de ovenmond van hoogovens

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

IJzer- en staalindustrie

Metaal- en houtindustrie

Automobielindustrie

Steenhouwen

Farmaceutische industrie

Gezondheidszorgdiensten

Bereiding van cytostatica

Handen

Beschermende handschoenen tegen chemische invloeden

en beschermende crème als toebehoren/aanvullende bescherming

Werkzaamheden in een omgeving waar asbest aanwezig is

Gebruik van materialen die geheel of gedeeltelijk uit nanodeeltjes bestaan

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Onderhoud van industriële installaties

Gehele lichaam

Beschermende kleding tegen vaste deeltjes

Sloopwerkzaamheden

Werkzaamheden in een omgeving waar asbest aanwezig is

Gebruik van materialen die geheel of gedeeltelijk uit nanodeeltjes bestaan

Schoorsteenveger

Bereiding van gewasbeschermingsmiddelen

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Onderhoud van industriële installaties

Landbouw

Ogen

Brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Houtbewerking

Wegenwerken

Mijnbouw

Metaal- en houtindustrie

Bouw van civieltechnische werken

Vloeibaar

(dampen en nevels)

Ademhalingsstelsel

Ademhalingstoestellen ter bescherming tegen deeltjes

Oppervlaktebehandeling (bv. lakken/schilderen, zandstralen)

Oppervlaktereiniging

Metaalindustrie

Be- en verwerkende industrie

Automobielsector

Handen

Beschermende handschoenen tegen chemische invloeden

Oppervlaktebehandeling

Oppervlaktereiniging

Hanteren van spuitinstallaties

Hanteren van zuren en alkalische producten, ontsmettingsmiddelen en corrosieve reinigingsmiddelen

Metaalindustrie

Be- en verwerkende industrie

Automobielsector

Gehele lichaam

Beschermende kleding tegen chemische invloeden

Oppervlaktebehandeling

Oppervlaktereiniging

Metaalindustrie

Be- en verwerkende industrie

Automobielsector

CHEMISCH — VLOEISTOFFEN

Onderdompeling

Spatten, sprays en stralen

Handen

Beschermende handschoenen tegen chemische invloeden

Hanteren van spuitinstallaties

Hanteren van zuren en alkalische producten, ontsmettingsmiddelen en corrosieve reinigingsmiddelen

Verwerking van coatingmateriaal

Looien

Werkzaamheden in haarverzorgings- en schoonheidssalons

Textiel- en kledingindustrie

Schoonmaaksector

Automobielindustrie

Sectoren schoonheidsverzorging en haarverzorging

Onderarmen

Beschermende mouwen tegen chemische invloeden

Hanteren van zuren en alkalische producten, ontsmettingsmiddelen en corrosieve reinigingsmiddelen

Reiniging

Chemische industrie

Schoonmaaksector

Automobielindustrie

Voeten

Beschermende laarzen tegen chemische invloeden

Hanteren van spuitinstallaties

Hanteren van zuren en alkalische producten, ontsmettingsmiddelen en corrosieve reinigingsmiddelen

Textiel- en kledingindustrie

Schoonmaaksector

Automobielindustrie

Gehele lichaam

Beschermende kleding tegen chemische invloeden

Hanteren van spuitinstallaties

Hanteren van zuren en alkalische producten, ontsmettingsmiddelen en corrosieve reinigingsmiddelen

Reiniging

Chemische industrie

Schoonmaaksector

Automobielindustrie

Landbouw

CHEMISCH — GASSEN EN DAMPEN

Gassen en dampen

Ademhalingsstelsel

Ademhalingstoestellen ter bescherming tegen gassen

Oppervlaktebehandeling (bv. lakken/schilderen, zandstralen)

Oppervlaktereiniging

Werkzaamheden in gist- en distillatiekamers

Werkzaamheden in tanks en gistingstanks

Werkzaamheden in containers, nauwe ruimten en met gas verwarmde industrieovens waar risico op gasvergiftiging of zuurstoftekort kan bestaan

Schoorsteenveger

Ontsmettingsmiddelen en corrosieve reinigingsstoffen

Werkzaamheden in de nabijheid van gasconvertors en gasleidingen van hoogovens

Metaalindustrie

Automobielsector

Be- en verwerkende industrie

Schoonmaaksector

Productie van alcoholhoudende dranken

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Chemische industrie

Petrochemische industrie

Handen

Beschermende handschoenen tegen chemische invloeden

Oppervlaktebehandeling

Oppervlaktereiniging

Werkzaamheden in gist- en distillatiekamers

Werkzaamheden in tanks en gistingstanks

Werkzaamheden in containers, nauwe ruimten en met gas verwarmde industrieovens waar risico op gasvergiftiging of zuurstoftekort kan bestaan

Metaalindustrie

Automobielsector

Be- en verwerkende industrie

Productie van alcoholhoudende dranken

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Chemische industrie

Petrochemische industrie

Gehele lichaam

Beschermende kleding tegen chemische invloeden

Oppervlaktebehandeling

Oppervlaktereiniging

Werkzaamheden in gist- en distillatiekamers

Werkzaamheden in tanks en gistingstanks

Werkzaamheden in containers, nauwe ruimten en met gas verwarmde industrieovens waar risico op gasvergiftiging of zuurstoftekort kan bestaan

Metaalindustrie

Automobielsector

Be- en verwerkende industrie

Productie van alcoholhoudende dranken

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Chemische industrie

Petrochemische industrie

Ogen

Brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Spuitverven

Houtbewerking

Mijnbouwactiviteiten

Automobielsector

Be- en verwerkende industrie

Mijnbouw

Chemische industrie

Petrochemische industrie

III.   BIOLOGISCHE AGENTIA

Risico’s

Betrokken deel van het lichaam

Soort PBM

Voorbeelden van activiteiten waarbij het gebruik van het overeenkomstige soort PBM noodzakelijk kan zijn (*)

Industrieën en sectoren

BIOLOGISCHE AGENTIA (aanwezig in) — AEROSOLS

Vaste en vloeibare stoffen

Ademhalingsstelsel

Ademhalingstoestellen ter bescherming tegen deeltjes

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

Biochemische productie

Handen

Beschermende handschoenen tegen micro-organismen

Gehele lichaam/delen van het lichaam

Beschermende kleding tegen biologische agentia

Ogen en/of gezicht

Beschermende brillen met veren, ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

BIOLOGISCHE AGENTIA (aanwezig in) — VLOEISTOFFEN

Direct en indirect contact

Handen

Beschermende handschoenen tegen micro-organismen

Gehele lichaam/delen van het lichaam

Beschermende kleding tegen biologische agentia

Ogen en/of gezicht

Beschermende ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels (beten, steken) voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

Bosbouw

Spatten, sprays en stralen

Handen

Beschermende handschoenen tegen micro-organismen

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

Onderarmen

Beschermende mouwen tegen micro-organismen

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

Voeten/benen

Beschermende overlaarzen en beenkappen

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

Gehele lichaam

Beschermende kleding tegen biologische agentia

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

BIOLOGISCHE AGENTIA (aanwezig in) — MATERIALEN, PERSONEN, DIEREN ENZ.

Direct en indirect contact

Handen

Beschermende handschoenen tegen micro-organismen

Gehele lichaam/delen van het lichaam

Beschermende kleding tegen biologische agentia

Ogen en/of gezicht

Beschermende ruimtezichtbrillen en gelaatschermen

Werkzaamheden waarbij contact met menselijke en dierlijke lichaamsvloeistoffen en weefsels (beten, steken) voorkomt

Werkzaamheden in een omgeving waar een biologisch agens aanwezig is

Gezondheidszorg

Dierenklinieken

Laboratoria voor klinische analyse

Onderzoekslaboratoria

Bejaardentehuizen

Thuiszorg

Afvalwaterbehandelingsinstallaties

Afvalverwerkingsinstallatie

Voedingsmiddelenindustrie

Bosbouw

IV.   OVERIGE RISICO’S

Risico’s

Betrokken deel van het lichaam

Soort PBM

Voorbeelden van activiteiten waarbij het gebruik van het overeenkomstige soort PBM noodzakelijk kan zijn (*)

Industrieën en sectoren

Niet-zichtbaarheid

Gehele lichaam

PBM bestemd om de aanwezigheid van de individuele gebruiker visueel kenbaar te maken

Werkzaamheden in de nabijheid van bewegende voertuigen

Asfalteringswerken en wegmarkering

Spoorwegwerkzaamheden

Besturen van vervoermiddelen

Werkzaamheden van het grondpersoneel op luchthavens

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Mijnbouw

Vervoerdiensten en vervoer van passagiers

Zuurstoftekort

Ademhalingsstelsel

Isolerende ademhalingsbeschermingsmiddelen

Werkzaamheden in besloten ruimten

Werkzaamheden in gist- en distillatiekamers

Werkzaamheden in tanks en gistingstanks

Werkzaamheden in containers, nauwe ruimten en met gas verwarmde industrieovens waar risico op gasvergiftiging of zuurstoftekort kan bestaan

Werkzaamheden in putten, leidingen en andere ondergrondse constructies die in verbinding staan met het rioleringsstelsel

Productie van alcoholhoudende dranken

Bouw van civieltechnische werken

Chemische industrie

Petrochemische industrie

Ademhalingsstelsel

Ademhalingstoestellen en uitrusting voor duikers

Onderwaterwerkzaamheden

Bouw van civieltechnische werken

Verdrinking

Gehele lichaam

Reddingsvest

Werkzaamheden op of in de nabijheid van water

Werkzaamheden op zee

Werkzaamheden in een vliegtuig

Visserij

Luchtvaartindustrie

Bouw van gebouwen

Bouw van civieltechnische werken

Scheepsbouw

Dokken en havens


(1)  Uit de risicobeoordeling blijkt dat beschermende crèmes in bepaalde omstandigheden samen met andere PBM kunnen worden gebruikt met het oog op het beschermen van de huid van werknemers tegen de desbetreffende risico’s. Beschermende crèmes zijn PBM’s binnen de werkingssfeer van Richtlijn 89/656/EEG aangezien dit soort uitrusting in bepaalde omstandigheden kan worden beschouwd als een “aanvulling of accessoire” in de zin van artikel 2 van Richtlijn 89/656/EEG. Beschermende crèmes zijn echter geen PBM’s volgens de definitie van PBM in artikel 3, lid 1, van Verordening (EU) 2016/425.


Top