EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1302

Komission delegoitu asetus (EU) 2022/1302, annettu 20 päivänä huhtikuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä positiolimiittien hyödykejohdannaisiin soveltamista sekä positiolimiittejä koskevan poikkeuksen hakumenettelyjä koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2022/2314

EUVL L 197, 26.7.2022, p. 52–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1302/oj

26.7.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 197/52


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/1302,

annettu 20 päivänä huhtikuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä positiolimiittien hyödykejohdannaisiin soveltamista sekä positiolimiittejä koskevan poikkeuksen hakumenettelyjä koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta 15 päivänä toukokuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU (1) ja erityisesti sen 57 artiklan 1 kohdan kuudennen alakohdan, 3 kohdan viidennen alakohdan ja 12 kohdan kolmannen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2021/338 (2) säädetään direktiivin 2014/65/EU 57 artiklaan tehtävistä muutoksista, jotka koskevat muun muassa positiolimiittejä ja joihin sisältyy myös uusia muutoksiin liittyviä valtuutuksia.

(2)

Jotta voidaan parantaa unionin rahoitusmarkkinoiden vakautta ja eheyttä, olisi määriteltävä menetelmä hyödykejohdannaisiin sovellettavien positiolimiittien laskemiseksi yhdenmukaistetulla tavalla. Menetelmällä olisi ehkäistävä toimijalle suotuisimman sääntelyn hyväksikäyttöä, edistettävä johdonmukaisuutta ja annettava samalla toimivaltaisille viranomaisille riittävästi joustavuutta, jotta ne voivat ottaa huomioon erot eri hyödykejohdannaismarkkinoilla ja kohde-etuutena olevien hyödykkeiden markkinoilla. Limiittien laskentamenetelmän olisi annettava toimivaltaisille viranomaisille mahdollisuus tasapainottaa kahdenlaiset tavoitteet: toisaalta pyrkimykset asettaa limiitit riittävän alhaiselle tasolle, jotta henkilöt, joilla on positioita kyseisissä hyödykejohdannaisissa, eivät voisi väärinkäyttää tai vääristää markkinaa, ja toisaalta pyrkimykset tukea asianmukaista hinnoittelua ja asianmukaisia selvitysjärjestelyjä sekä kehittää uusia hyödykejohdannaisia ja mahdollistaa se, että hyödykejohdannaisilla tuetaan jatkossakin kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan kaupallisten toimintojen toimivuutta.

(3)

Yhdenmukaisen tulkinnan varmistamiseksi olisi määriteltävä joukko direktiiviin 2014/65/EU perustuvia käsitteitä ja tässä asetuksessa käytettäviä teknisiä termejä.

(4)

Markkinaosapuolilla tietyssä hyödykejohdannaisessa olevat pitkät ja lyhyet positiot olisi nettoutettava keskenään, jotta voitaisiin määrittää asianmukainen koko positiolle, joka markkinaosapuolella voi kulloinkin olla. Sellaisella samassa kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevalla optiosopimuksella tai hyödykejohdannaisella pidettävän position koko, joka on pääsopimuksen osa, olisi laskettava deltavasta-arvon perusteella. Jotta henkilön toiminnasta saataisiin kattava, keskitetty ja edustava yleiskuva ja jotta estettäisiin pääsopimukselle asetetun positiolimiitin tavoitteen kiertäminen, henkilöllä kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevassa hyödykejohdannaisessa olevan kokonaisposition olisi sisällettävä myös positio, joka saadaan eriyttämällä sellaisen spread-sopimuksen komponentit, joka on otettu samassa kauppapaikassa kaupankäynnin kohteeksi yhtenä vaihdantakelpoisena instrumenttina, sekä sellaisissa samassa kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevissa hyödykejohdannaisissa olevat positiot, jotka ovat pääsopimuksen osa kokonsa perusteella (niin kutsutut minisopimukset) tai hinnoittelujakson maturiteetin perusteella, kuten kuukauden loppuosan sopimukset (niin kutsutut balance-of-the-month- eli balmosopimukset).

(5)

Direktiivissä 2014/65/EU edellytetään, että kaikki positiot, joita kolmannet osapuolet pitävät henkilön lukuun, sisällytetään kyseisen henkilön positiolimiitin laskentaan ja että positiolimiittejä sovelletaan sekä yhteisön tasolla että konsernitasolla. Sen vuoksi on tarpeen laskea positiot yhteen konsernitasolla. Konsernitasolla suoritettavaa yhteenlaskentaa on aiheellista edellyttää vain, jos emoyritys voi valvoa positioiden käyttöä. Näin ollen emoyrityksen olisi laskettava tytäryrityksillään olevat positiot yhteen niiden positioiden kanssa, jotka emoyrityksellä on suoraan hallussaan, sen lisäksi, että tytäryritykset laskevat omat positionsa yhteen. Tällainen yhteenlaskenta voi johtaa emoyrityksen tasolla laskettuna positioihin, jotka ovat suurempia tai eri tytäryrityksillä olevien pitkien ja lyhyiden positioiden nettouttamisen vuoksi pienempiä kuin yksittäisen tytäryrityksen tasolla. Positioita ei pitäisi laskea yhteen emoyrityksen tasolla, jos positiot ovat sellaisilla yhteissijoitusyrityksillä, jotka pitävät niitä sijoittajiensa lukuun pikemminkin kuin emoyrityksensä lukuun, eikä emoyritys pysty valvomaan näiden positioiden käyttöä omaksi edukseen.

(6)

Direktiivissä (EU) 2021/338 säädetyissä muutoksissa edellytetään, että positiolimiittejä sovelletaan kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteina oleviin kriittisiin tai merkittäviin hyödykejohdannaisiin ja niitä taloudelliselta kannalta vastaaviin OTC-sopimuksiin. Kriittiset tai merkittävät johdannaiset ovat hyödykejohdannaisia, joita koskevissa avoinna olevissa sopimuksissa on keskimäärin vähintään 300 000 erää yhden vuoden aikana. Koska maataloushyödykkeet ovat kansalaisille kriittisen tärkeitä, maatalousalan hyödykejohdannaiset ja niitä taloudelliselta kannalta vastaavat OTC-sopimukset ovat edelleen positiolimiittijärjestelmän piirissä, kun eriä on alle 300 000. Likviditeetin raja-arvo, josta alkaen positiolimiittejä aletaan soveltaa maatalousalan hyödykejohdannaisiin, määritetään tässä asetuksessa, ja näillä hyödykejohdannaisilla kauppapaikassa käytävän kaupan olisi katsottava olevan volyymiltään merkittävää vain, jos se ylittää likviditeetin raja-arvon riittävän pitkän ajan.

(7)

Jos OTC-sopimuksen arvo ja kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevan sopimuksen arvo määritetään saman kohde-etuutena olevan hyödykkeen perusteella, joka on toimitettavissa samassa paikassa ja samoin sopimusehdoin, ja jos OTC-sopimuksen taloudellinen tulos korreloi vahvasti kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevan sopimuksen taloudellisen tuloksen kanssa, OTC-sopimusta olisi pidettävä taloudelliselta kannalta vastaavana riippumatta pienistä eroista sopimuseritelmissä, jotka koskevat erien kokoja ja toimitusajankohtaa. Myöskään kaupan jälkeisten riskienhallintajärjestelyjen, kuten määritysmenettelyjen, ei pitäisi estää määrittämästä tällaisia sopimuksia taloudelliselta kannalta vastaaviksi. Jotta vältettäisiin se, että mahdollisesti määrääviä positioita, joilla käydään kauppaa kauppapaikassa, nettoutetaan epäasianmukaisesti käyttämällä OTC-sopimuksiin sisältyviä kahdenvälisiä järjestelyjä, ja jotta varmistettaisiin positiolimiittijärjestelmän tehokas toiminta käytännössä, on tarpeen, että OTC-markkinoilla kaupankäynnin kohteena olevien hyödykejohdannaisten katsotaan olevan taloudelliselta kannalta vastaavia kauppapaikkasopimusten kanssa vain rajatuissa olosuhteissa. Positiolimiittien kiertämisen estämiseksi ja positiolimiittijärjestelmän eheyden parantamiseksi on tarpeen, että taloudelliselta kannalta vastaavan OTC-sopimuksen määritelmä on niin kapea, ettei se salli henkilön nettouttaa OTC-positiota useiden muiden positioiden kanssa. Lisäksi harkintavalta, jota käytetään valittaessa johdonmukaisesti positioita, joiden kanssa OTC-positio nettoutetaan, olisi rajattava erityisiin olosuhteisiin, joissa tällainen OTC-sopimus vastaa taloudelliselta kannalta useampaa kuin yhtä hyödykejohdannaista, jolla käydään kauppaa unionin kauppapaikassa.

(8)

Jotta voidaan määrittää, mitkä hyödykejohdannaisissa olevat positiot objektiivisesti mitattavalla tavalla vähentävät kaupalliseen toimintaan välittömästi liittyviä riskejä, olisi säädettävä tietyistä perusteista, myös kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) koskeviin sääntöihin perustuvan, suojaussopimuksen kirjanpidollisen määritelmän käytöstä. Kyseistä kirjanpidollista määritelmää olisi voitava soveltaa myös finanssialan ulkopuolisiin yhteisöihin, vaikka ne eivät soveltaisi IFRS-standardeja koskevia sääntöjä yhteisön tasolla.

(9)

Lisäksi finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen olisi voitava käyttää riskienhallintatekniikoita sellaisten yleisten riskien vähentämiseksi, jotka johtuvat niiden omasta tai niiden konsernin kaupallisesta toiminnasta, mukaan lukien riskit, jotka aiheutuvat useista maantieteellisistä markkinoista, tuotteista, aikajänteistä tai yhteisöistä (makro- tai portfoliosuojaus). Myös pääasiassa kaupallista toimintaa harjoittaviin konserneihin kuuluvien finanssialan yhteisöjen olisi voitava käyttää riskienhallintatekniikoita sellaisten yleisten riskien vähentämiseksi, jotka johtuvat konserniin kuuluvien finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen kaupallisesta toiminnasta. Jos finanssialan ulkopuolinen yhteisö tai finanssialan yhteisö käyttää makro- tai portfoliosuojausta, se ei välttämättä pysty määrittämään yksi yhteen -suhdetta tietyn hyödykejohdannaisessa olevan position ja sellaisesta kaupallisesta toiminnasta johtuvan erityisen riskin välillä, jota hyödykejohdannaisen on tarkoitus suojata. Finanssialan ulkopuolinen yhteisö tai finanssialan yhteisö voi myös käyttää muuta kuin vastaavaa hyödykejohdannaista suojaamaan finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupallisesta toiminnasta johtuvalta erityiseltä riskiltä, jos samanlaista hyödykejohdannaista ei ole saatavilla tai jos läheisemmin korreloivan hyödykejohdannaisen likviditeetti ei ole riittävä (proxy hedging). Tällaisissa tapauksissa riskienhallintaperiaatteilla ja -järjestelmillä olisi voitava estää muussa kuin suojaamistarkoituksessa toteutettujen liiketoimien luokittelu suojaaviksi ja suojaussalkku olisi esitettävä riittävän eriteltynä, jotta spekulatiiviset komponentit voitaisiin tunnistaa ja sisällyttää positiolimiitteihin. Positioita ei saisi pitää kaupalliseen toimintaan liittyviä riskejä vähentävinä yksinomaan sillä perusteella, että ne on sisällytetty kokonaisuudessaan osaksi riskinvähennyssalkkua.

(10)

Riski voi kehittyä ajan mittaan, ja jotta sen kehittymiseen voitaisiin mukautua, hyödykejohdannaiset, jotka on alun perin toteutettu kaupalliseen toimintaan liittyvän riskin vähentämiseksi, voidaan joutua korvaamaan täydentävillä hyödykejohdannaissopimuksilla, joilla suljetaan sellaiset hyödykejohdannaissopimukset, joilla ei ole enää merkitystä kaupallisen riskin kannalta. Lisäksi sellaisen riskin kehittyminen, jonka vähentämiseksi on otettu positio hyödykejohdannaisessa, ei saisi johtaa siihen, että kyseistä positiota ei enää hyväksytä alun alkaen riskiä vähentäväksi liiketoimeksi.

(11)

Finanssialan yhteisöjen ja finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen olisi voitava hakea kaupallisen toiminnan suojaamista koskevaa poikkeusta ennen position ottamista. Hakemuksessa olisi esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle selkeä ja ytimekäs kuvaus finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen sellaisesta kaupallisesta toiminnasta kohde-etuutena olevan hyödykkeen osalta, jota on tarkoitus suojata, sekä asianomaisista riskeistä ja siitä, kuinka hyödykejohdannaisia käytetään näiden riskien vähentämiseksi. Positiolimiittejä sovelletaan koko ajan maatalousalan hyödykejohdannaisiin ja kriittisiin tai merkittäviin hyödykejohdannaisiin, ja jos toimivaltainen viranomainen ei loppujen lopuksi myönnä poikkeusta, tapauksen mukaan finanssialan yhteisön tai finanssialan ulkopuolisen yhteisön olisi vastaavasti pienennettävä positioita, jotka ylittävät limiitin. Kyseiseen yhteisöön saatetaan myös soveltaa valvontatoimenpiteitä limiitin rikkomisen vuoksi. Finanssialan yhteisöjen ja finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen olisi arvioitava toimintaansa säännöllisesti sen varmistamiseksi, että poikkeuksen soveltaminen on edelleen perusteltua.

(12)

Finanssialan yhteisöjen ja finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen olisi voitava hakea poikkeusta sellaisten positioiden osalta, jotka johtuvat likviditeetin pakollisesta tarjoamisesta kauppapaikoissa, ennen kyseisten liiketoimien toteuttamista. Hakemuksessa olisi esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle selkeä ja ytimekäs kuvaus pakollista likviditeetin tarjoamista koskevasta kehyksestä, jonka mukaisesti kyseiset henkilöt toimivat, ja henkilön toiminnasta hyödykejohdannaisten kaupassa kauppapaikan kanssa tehdyn kirjallisen sopimuksen mukaisesti sekä tuloksena olevista avoimista positioista. Positiolimiittejä sovelletaan koko ajan maatalousalan hyödykejohdannaisiin ja kriittisiin tai merkittäviin hyödykejohdannaisiin, ja jos toimivaltainen viranomainen ei loppujen lopuksi myönnä poikkeusta, finanssialan ulkopuolisen yhteisön tai finanssialan yhteisön olisi vastaavasti pienennettävä positioita, jotka ylittävät limiitin. Kyseiseen yhteisöön saatetaan myös soveltaa valvontatoimenpiteitä limiitin rikkomisen vuoksi. Finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen ja finanssialan yhteisöjen olisi arvioitava toimintaansa säännöllisesti sen varmistamiseksi, että poikkeuksen soveltaminen on edelleen perusteltua.

(13)

Kullakin hyödykejohdannaisella on yksilöllinen spot-kuukautensa, jolla tarkoitetaan erääntymisajankohtana tapahtuvaa toimitusta välittömästi edeltävää ajanjaksoa, eikä se välttämättä vastaa täsmälleen yhtä kuukautta. Spot-kuukauden sopimus on näin ollen kyseistä hyödykejohdannaista koskeva sopimus, joka erääntyy seuraavaksi. Rajoittamalla positioita, jotka henkilöllä voi olla sen ajanjakson aikana, jona fyysinen hyödyke on toimitettava, pienennetään sitä kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa olevaa määrää, jonka kukin henkilö voi toimittaa tai ottaa vastaan. Tällä estetään määräävien positioiden keskittyminen yksittäisille henkilöille, jotka voisivat aiheuttaa markkinapaineita rajoittamalla hyödykkeen saatavuutta. Spot-kuukauden positiolimiitin vakioitu perustaso olisi sen vuoksi laskettava sekä luovuttamalla että nettoarvon tilityksellä toteutettavia hyödykejohdannaisia varten prosenttiosuutena arvioidusta toimitettavissa olevasta määrästä. Toimivaltaisten viranomaisten olisi voitava panna täytäntöön positiolimiittien pienentämistä koskeva aikataulu, joka ulottuu ajankohdasta, jona sopimuksesta tulee spot-kuukauden sopimus, ajankohtaan, jona sopimus erääntyy, jotta ne voisivat varmistaa, että positiolimiitit vahvistetaan asianmukaisesti koko spot-kuukaudelle ja että sopimuksen selvitys tapahtuu asianmukaisesti.

(14)

Jos johdannaisilla käydään suhteellisen vähän kauppaa verrattuna hyödykkeen toimitettavissa olevaan määrään, avoinna olevien sopimusten määrä on pienempi verrattuna toimitettavassa olevaan määrään. Tällaisissa olosuhteissa toimivaltaiset viranomaiset eivät välttämättä pysty asettamaan spot-kuukauden limiittiä, joka olisi yhdenmukainen asetettujen tavoitteiden eli asianmukaisten hinnoittelu- ja toimitusedellytysten varmistamisen ja markkinoiden väärinkäytön estämisen kanssa, vaikka menetelmässä käytettäisiin pienintä prosenttiosuutta toimitettavissa olevasta määrästä. Sen varmistamiseksi, että nämä tavoitteet saavutetaan kaikissa olosuhteissa, joissa hyödykejohdannaisen kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa oleva määrä on huomattavasti suurempi kuin avoinna olevien sopimusten kokonaismäärä, minkä seurauksena toimitettavissa olevaan määrään perustuva spot-kuukauden limiitti tekisi toimivaltaisten viranomaisten pakollisesta positiolimiittien soveltamisesta täysin tehotonta, toimivaltaisten viranomaisten olisi varamenetelmänä määritettävä perustasoluku kyseisen hyödykejohdannaisen spot-kuukauden limiitille prosenttiosuutena kyseisen hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten kokonaismäärästä ja sovellettava sen jälkeen asiaankuuluvia mukautuskertoimia.

(15)

Maataloustuotteiden satomäärissä voi esiintyä sääolosuhteiden vuoksi suuria vaihteluja. Sen vuoksi on aiheellista, että viitejakso, jota käytetään määritettäessä maatalousalan hyödykejohdannaisten kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa olevaa määrää, ulottuu pidemmälle kuin viitejakso, jota käytetään määritettäessä muiden hyödykejohdannaisten kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa olevaa määrää.

(16)

Muiden kuukausien positiolimiittiä sovelletaan kaikkiin muihin maturiteetteihin kuin spot-kuukauteen. Muiden kuukausien positiolimiittien vakioitu perustaso olisi laskettava sekä luovuttamalla että nettoarvon tilityksellä toteutettavia hyödykejohdannaisia varten prosenttiosuutena avoinna olevien sopimusten kokonaismäärästä. Positioiden jakautuminen hyödykesopimuksen toisille kuukausille keskittyy usein erääntymisajankohtaa lähimpänä oleville kuukausille. Avoinna olevien sopimusten kokonaismäärä tarjoaa sen vuoksi asianmukaisemman perustason positiolimiittien asettamiselle kuin kaikkien maturiteettien keskiarvoa ilmaisevan luvun käyttö. Koska avoinna olevien sopimusten määrä voi muuttua merkittävästi lyhyen ajan kuluessa, toimivaltaisten viranomaisten olisi laskettava avoinna olevien sopimusten määrä ajanjaksolta, joka kuvastaa asianmukaisesti hyödykejohdannaisilla käytävän kaupan ominaispiirteitä. Viitejaksossa olisi erityisesti otettava huomioon sopimuksella käytävän kaupan kausiluonteisuus.

(17)

Sen varmistamiseksi, että hyödykejohdannaisessa olevien avointen positioiden kokonaismäärä otetaan toimivaltaisten viranomaisten asettamissa positiolimiiteissä kattavasti huomioon, toimivaltaisen viranomaisen laskemaan avoinna olevien sopimusten määrään olisi sisällyttävä sekä siinä kauppapaikassa liikkeessä olevat positiot, jossa hyödykejohdannaisella käydään kauppaa, että toimivaltaiselle viranomaiselle ilmoitetut liikkeessä olevat positiot taloudelliselta kannalta vastaavissa OTC-sopimuksissa.

(18)

Vakioitu perustaso on asetettu 25 prosentiksi toimitettavissa olevasta määrästä ja avoinna olevien sopimusten määrästä ottaen huomioon muilla markkinoilla ja muilla lainkäyttöalueilla saadut kokemukset. Asianmukaisen toimituksen sekä sopimuksen ja sen kohde-etuuden markkinan toiminnan tukemiseksi toimivaltaisten viranomaisten olisi mukautettava perustasoa siten, että sitä voidaan alentaa 5 prosenttiin toimitettavissa olevasta määrästä ja avoinna olevien sopimusten määrästä tai 2,5 prosenttiin joidenkin maatalousalan hyödykejohdannaisten tapauksessa ja että sitä voidaan nostaa 35 prosenttiin toimitettavissa olevasta määrästä ja avoinna olevien sopimusten määrästä, jos markkinoiden ominaispiirteet sitä edellyttävät. Koska kaikkia perustasoluvun mukautuksia sovelletaan vain, jos ja niin kauan kuin markkinan objektiiviset ominaispiirteet sitä edellyttävät, perustason väliaikaisten mukautusten pitäisi olla mahdollisia. Toimivaltaisten viranomaisten olisi varmistettava, että perustasoa mukautetaan alaspäin aina, kun on tarpeen torjua määrääviä positioita ja tukea hyödykejohdannaisen ja sen kohde-etuutena olevan hyödykkeen asianmukaista hinnoittelua. Johdannaisissa, joilla ei ole aineellista kohde-etuutta, ei voida käyttää toimitettavissa olevaa määrää positiolimiitin määrittämiseksi. Sen vuoksi toimivaltaisten viranomaisten olisi voitava parantaa tai mukauttaa tällaisten hyödykejohdannaisten positiolimiittien määrittämismenetelmiä, jotka perustuvat erilaisiin parametreihin, kuten avoinna olevien sopimusten määrän käyttöön myös spot-kuukauden osalta.

(19)

Saattaa olla tilanteita, joissa hyödykejohdannaisella, joka on hiljattain otettu kaupankäynnin kohteeksi kauppapaikassa, on aiemmin käyty kauppaa yhdessä tai useammassa unionin tai kolmansien maiden kauppapaikassa. Jotta hyödykejohdannaisen siirto olisi sujuvaa, toimivaltaisen viranomaisen olisi otettava huomioon aiemmin yhdessä tai useammassa kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olleen hyödykejohdannaisen avoinna olevat sopimukset asettaessaan alustavia positiolimiittejä hiljattain kaupankäynnin kohteeksi otetulle hyödykejohdannaiselle. Muita olosuhteita voi syntyä esimerkiksi silloin, kun kahdella hyödykejohdannaisella käydään kauppaa samassa kauppapaikassa ja niiden ominaispiirteissä on pieniä eroja, kuten kohde-etuutena olevan indeksin tai tarjousalueen muutos, joiden vuoksi on odotettavissa, että avoinna olevat sopimukset siirtyvät nopeasti vanhemmista sopimuksista uudempaan sopimukseen. Asettaessaan positiolimiittejä uudemmalle sopimukselle toimivaltaisen viranomaisen olisi otettava huomioon vanhempaan sopimukseen liittyvien avoinna olevien sopimusten määrä, jotta uudemman sopimuksen kehitys olisi sujuvaa.

(20)

Tietyt, erityisesti sähköön ja kaasuun perustuvat hyödykejohdannaiset edellyttävät, että kohde-etuutta toimitetaan jatkuvasti tietyn ajanjakson, kuten päivän, kuukauden tai vuoden ajan. Lisäksi tietyt sopimukset, joihin liittyy pidempiä toimitusjaksoja, kuten vuosi tai neljännesvuosi, voidaan automaattisesti korvata asiaan liittyvillä sopimuksilla, joissa on lyhyemmät toimitusjaksot, kuten neljännesvuosi tai kuukausi (niin kutsutut peräkkäiset sopimukset). Näissä tapauksissa spot-kuukauden positiolimiitti sopimukselle, joka on tarkoitus korvata ennen toimitusta, olisi epäasianmukainen, koska tällainen limiitti ei kattaisi sopimuksen erääntymisajankohtaa eikä sopimuksen fyysistä toimitusta tai nettoarvon tilitystä. Siinä tapauksessa, että saman kohde-etuuden toimitusjaksot ovat päällekkäiset, yhtä yhteistä positiolimiittiä olisi sovellettava kaikkiin asiaan liittyviin sopimuksiin, jotta voidaan asianmukaisesti ottaa huomioon sellaisten sopimusten positiot, jotka voidaan mahdollisesti toimittaa. Tämän helpottamiseksi asiaan liittyvät sopimukset olisi määritettävä kohde-etuuden yksikköinä sekä laskettava yhteen ja nettoutettava vastaavasti.

(21)

Kun kyseessä ovat tietyt maatalousalan hyödykejohdannaiset, joilla on olennainen vaikutus elintarvikkeiden kuluttajahintoihin, menetelmän olisi mahdollistettava se, että toimivaltainen viranomainen asettaa perustason ja positiolimiitin yleisen vaihteluvälin vähimmäistason alapuolelle, kun sillä on näyttöä spekulatiivisesta toiminnasta, joka vaikuttaa merkittävästi hintoihin.

(22)

Toimivaltaisen viranomaisen olisi arvioitava, edellyttävätkö direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 3 kohdassa luetellut tekijät perustason mukauttamista positiolimiitin lopullisen tason asettamiseksi. Arvioinnissa olisi otettava huomioon nämä tekijät merkityksellisinä kyseisen yksittäisen hyödykejohdannaisen kannalta. Menetelmissä olisi annettava ohjausta siitä, miten limiitti asetetaan, ilman että toimivaltaiselta viranomaiselta viedään mahdollisuus tehdä lopullinen päätös hyödykejohdannaisen asianmukaisesta positiolimiitistä markkinoiden väärinkäytön estämiseksi. Näiden tekijöiden olisi annettava tärkeää tietoa toimivaltaisille viranomaisille ja Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaiselle, jotta niiden olisi helpompi muodostaa kantansa ja varmistaa positiolimiittien riittävä yhdenmukaisuus kaikkialla unionissa.

(23)

Positiolimiiteistä ei saisi aiheutua esteitä uusien maatalousalan hyödykejohdannaisten kehittämiselle, eivätkä ne saisi estää maatalousalan hyödykejohdannaisten markkinoiden vähemmän likvidejä osia toimimasta asianmukaisesti. Menetelmässä olisi otettava huomioon aika, joka tarvitaan uusien ja olemassa olevien hyödykejohdannaisten kehittämiseen ja likviditeetin houkuttelemiseen niitä varten erityisesti, kun on kyse maatalousalan hyödykejohdannaisista, jotka voivat tukea riskienhallintaa räätälöidyillä tai epäkypsillä markkinoilla. Lisäksi on olemassa maatalousalan hyödykejohdannaissopimuksia, jotka eivät koskaan kykene houkuttelemaan riittävästi markkinaosapuolia tai likviditeettiä, jotta positiolimiittejä voitaisiin soveltaa tuloksekkaasti ilman, että markkinaosapuolet säännöllisesti ja tahattomasti rikkoisivat limiittiä ja näin ollen haittaisivat tällaisten hyödykejohdannaisten hinnoittelua ja selvitystä. Jotta voitaisiin puuttua näihin markkinoiden tehokkaaseen toimintaan kohdistuviin riskeihin, spot-kuukauden ja muiden kuukausien positiolimiitti olisi vahvistettava kiinteälle 10 000 erän tasolle, kunnes maatalousalan hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten määrä ylittää 20 000 erän kynnysarvon.

(24)

Hyödykejohdannaiseen osallistuvien markkinaosapuolten lukumäärä, kokoonpano ja rooli voivat vaikuttaa sellaisten positioiden kokoon ja luonteeseen, joita jotkin markkinaosapuolet pitävät markkinalla. Joillakin markkinaosapuolilla saattaa olla suuri positio joissakin hyödykejohdannaisissa, mikä heijastaa näiden markkinaosapuolten roolia hyödykkeen ostossa, myynnissä ja toimituksessa, kun ne ovat markkinan vastakkaisella puolella suhteessa sellaisten muiden markkinaosapuolten enemmistöön, jotka tarjoavat likviditeettiä tai riskienhallintapalveluja kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinalla.

(25)

Kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan ominaispiirteitä ovat kohde-etuutena olevan hyödykkeen tarjonta, käyttö, saavutettavuus ja saatavuus. Arvioimalla tarkemmin näitä ominaispiirteitä, kuten ottamalla huomioon hyödykkeen pilaantuvuuden ja kuljetustavan, toimivaltaisen viranomaisen olisi voitava määrittää markkinan joustavuus ja mukauttaa positiolimiittejä asianmukaisesti.

(26)

Joissakin hyödykejohdannaisissa voi olla suuri ero avoinna olevien sopimusten ja toimitettavissa olevan määrän välillä. Näin voi olla, jos johdannaisilla käytävä kauppa on suhteellisen pientä verrattuna toimitettavissa olevaan määrään, jolloin avoinna olevien sopimusten määrä on pienempi verrattuna toimitettavissa olevaan määrään, tai jos esimerkiksi tiettyä hyödykejohdannaista käytetään laajalti kattamaan monia eri riskejä, jolloin toimitettavissa oleva määrä on pienempi verrattuna avoinna olevien sopimusten määrään. Tällaisten avoinna olevien sopimusten määrän ja toimitettavissa olevan määrän välillä olevien merkittävien erojen vuoksi on perusteltua mukauttaa muiden kuukausien limiittiin sovellettavaa perustasoa ylös- tai alaspäin, jotta voidaan välttää markkinahäiriöt spot-kuukauden lähestyessä. Erityisesti silloin, kun avoinna olevien sopimusten määrä on huomattavasti suurempi kuin toimitettavissa oleva määrä, muiden kuukausien limiittiä olisi mukautettava alaspäin, jotta vältetään tavanomaista jyrkempi vaikutus, jonka toimitettavissa olevaan määrään perustuva spot-kuukauden limiitti voisi aiheuttaa. Tällaisissa olosuhteissa spot-kuukauden limiittiä ei olisi asianmukaista mukauttaa ylöspäin ottaen huomioon markkinan nurkanvaltauksen riski. Jos toimitettavissa oleva määrä on huomattavasti suurempi kuin avoinna olevien sopimusten määrä, muiden kuukausien limiittiä olisi mukautettava ylöspäin, jotta vältetään kaupankäynnin tarpeettoman rajoittamisen riski. Koska toimitettavissa oleva määrä on huomattavasti suurempi kuin avoinna olevien sopimusten määrä, on odotettavissa, että toimitettavissa olevaan määrään perustuva spot-kuukauden limiitti, joka tukeutuu perustasoon, ylittää markkinaosapuolten hallussa olevien avoinna olevien sopimusten määrän spot-kuukauden aikana. Sen varmistamiseksi, että spot-kuukauden limiitti estää markkinaosapuolia saamasta määräävää asemaa ja että asetetut tavoitteet eli markkinoiden väärinkäytön estäminen ja asianmukainen hinnoittelu tosiasiassa saavutetaan direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1 kohdan vaatimusten mukaisesti, spot-kuukauden limiittiä olisi päinvastoin mukautettava alaspäin, kun se perustuu toimitettavissa olevaan määrään.

(27)

Pyrittäessä samaan tavoitteeseen rajoittaa markkinahäiriöitä spot-kuukauden lähestyessä, kun toimitettavissa olevaa määrää ja avoinna olevien sopimusten määrää koskevien laskelmien välillä on merkittäviä eroja, toimitettavissa oleva määrä olisi määriteltävä siten, että siihen sisältyvät kaikki korvaavat hyödykeluokat tai -tyypit, jotka voidaan toimittaa hyödykejohdannaissopimuksen selvityksen yhteydessä sopimuksen ehtojen mukaisesti.

(28)

Direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1, 3 ja 12 kohdassa siirretään komissiolle valta hyväksyä positiolimiittien laskenta- ja soveltamismenetelmä, jotta voidaan luoda yhdenmukaistettu positiolimiittijärjestelmä kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena oleville hyödykejohdannaisille ja taloudelliselta kannalta vastaaville OTC-sopimuksille. Direktiivin 57 artiklan 1 kohdassa edellytetään laskentamenetelmää, jota toimivaltaisten viranomaisten on sovellettava asettaessaan positiolimiittejä hyödykejohdannaisille. Mainitussa 57 artiklan 1 kohdassa edellytetään myös sellaisen menettelyn määrittelyä, jolla haetaan likviditeetin tarjoamista koskevaa poikkeusta ja riskien vähentämistä koskevaa poikkeusta finanssialan yhteisöille, jotka kuuluvat pääasiassa kaupallista toimintaa harjoittavaan konserniin. Direktiivin 57 artiklan 3 kohdassa edellytetään täsmennettävän, miten toimivaltaisten viranomaisten olisi otettava huomioon eri tekijöitä asettaessaan spot-kuukauden positiolimiittejä ja muiden kuukausien positiolimiittejä luovuttamalla ja nettoarvon tilityksellä toteutettaville hyödykejohdannaisille. Direktiivin 57 artiklan 12 kohdassa edellytetään määritettävän, miten positiolimiittimenetelmää olisi sovellettava esimerkiksi laskettaessa positioita yhteen konsernin sisällä silloin, kun position voidaan katsoa vähentävän riskiä tai kun yritys voi soveltaa suojautumista koskevaa poikkeusta. Säännöt kytkeytyvät sisällöllisesti toisiinsa, koska ne liittyvät läheisesti positiolimiittien vahvistamismenetelmään. Yksinkertaisuuden ja avoimuuden vuoksi sekä sääntöjen soveltamisen helpottamiseksi ja päällekkäisyyden välttämiseksi säännöt olisi vahvistettava yhdessä säädöksessä pikemminkin kuin useissa erillisissä ristiviittauksia sisältävissä säädöksissä.

(29)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnoksiin, jotka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen on toimittanut komissiolle.

(30)

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten sääntelystandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (3) 37 artiklalla perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä.

(31)

Komission delegoidulla asetuksella (EU) 2017/591 (4) täydennetään direktiiviä 2014/65/EU positiolimiittien hyödykejohdannaisiin soveltamista koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla. Tällä asetuksella korvataan mainittu delegoitu asetus ottaen huomioon direktiivillä (EU) 2021/338 direktiiviin 2014/65/EU tehdyt muutokset, joissa vahvistetaan uudet säännökset, jotka liittyvät likviditeetin tarjoamista ja pääasiassa kaupallista toimintaa harjoittavaan konserniin kuuluvia finanssialan yhteisöjä koskeviin suojautumispoikkeuksiin, sekä siirretään komissiolle valta antaa delegoitu säädös, jossa täsmennetään likviditeetin tarjoamista koskevaan poikkeukseen ja finanssialan yhteisöjen riskien vähentämistä koskevaan poikkeukseen sovellettavat perusteet. Lisäksi on poistettu ”saman hyödykesopimuksen” käsite, ja arvopaperijohdannaiset on jätetty soveltamisalan ulkopuolelle. Avoinna olevien sopimusten laskentatapaa on selvennetty, ja uusiin ja vähemmän likvideihin maatalousalan hyödykejohdannaisiin sovellettavaa menetelmää on yksinkertaistettu. Sen vuoksi delegoitu asetus (EU) 2017/591 olisi kumottava ja korvattava tällä asetuksella,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt henkilöllä hyödykejohdannaisessa olevan nettoposition laskennalle sekä menetelmä, jolla lasketaan kyseisen position kokoa koskevat positiolimiitit, ja menettelyt poikkeusten soveltamiseksi positiolimiitteihin.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’finanssialan yhteisöllä’ mitä tahansa seuraavista:

a)

direktiivin 2014/65/EU mukaisesti toimiluvan saanut sijoituspalveluyritys;

b)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/36/EU (5) mukaisesti toimiluvan saanut luottolaitos;

c)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/138/EY (6) 13 artiklan 1 kohdassa määritelty vakuutusyritys;

d)

direktiivin 2009/138/EY 13 artiklan 4 kohdassa määritelty jälleenvakuutusyritys;

e)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY (7) mukaisesti toimiluvan saanut siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittava yritys (yhteissijoitusyritys) ja tapauksen mukaan sen rahastoyhtiö;

f)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/2341 (8) 6 artiklan 1 alakohdassa tarkoitettu ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoava laitos;

g)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU (9) mukaisesti toimiluvan saaneiden tai rekisteröityjen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien hoitama vaihtoehtoinen sijoitusrahasto;

h)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 (10) mukaisesti toimiluvan saanut keskusvastapuoli;

i)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 909/2014 (11) mukaisesti toimiluvan saanut arvopaperikeskus;

2)

’finanssialan ulkopuolisella yhteisöllä’ muuta oikeushenkilöä tai luonnollista henkilöä kuin finanssialan yhteisöä;

3)

’spot-kuukauden sopimuksella’ tiettyä kohde-etuutena olevaa hyödykettä koskevaa hyödykejohdannaissopimusta, jonka maturiteetti päättyy seuraavaksi kauppapaikan vahvistamien sääntöjen mukaisesti;

4)

’muiden kuukausien sopimuksella’ mitä tahansa hyödykejohdannaissopimusta, joka ei ole spot-kuukauden sopimus;

5)

’erällä’ hyödykejohdannaisen kauppapaikan käyttämää kaupankäyntiyksikköä, joka edustaa kohde-etuutena olevan hyödykkeen vakioitua määrää.

Kolmannen maan yhteisöä pidetään finanssialan yhteisönä, jos siltä edellytettäisiin toimilupaa jonkin ensimmäisen kohdan 1 alakohdassa mainitun unionin säädöksen nojalla silloin, kun se olisi sijoittautunut unioniin ja siihen sovellettaisiin unionin oikeutta.

Kolmannen maan yhteisöä pidetään finanssialan ulkopuolisena yhteisönä, jos siltä ei edellytettäisi toimilupaa minkään ensimmäisen kohdan 1 alakohdassa mainitun säädöksen nojalla silloin, kun se olisi sijoittautunut unioniin ja siihen sovellettaisiin unionin oikeutta.

II LUKU

HENKILÖN NETTOPOSITION KOON LASKENTAMENETELMÄ

3 artikla

Hyödykejohdannaisessa olevien positioiden yhteenlaskenta ja nettoutus

1.   Henkilön nettopositio hyödykejohdannaisessa on henkilön seuraavat positiot yhteenlaskettuina:

a)

positiot, jotka henkilöllä on kyseisessä hyödykejohdannaisessa, jolla käydään kauppaa kauppapaikassa, sekä 6 artiklan mukaisesti taloudelliselta kannalta vastaavissa OTC-sopimuksissa;

b)

jos hyödykejohdannainen on maatalousalan hyödykejohdannainen, jolla käytävä kauppa on volyymiltään merkittävää 5 artiklan mukaisesti, henkilön positio maatalousalan hyödykejohdannaisissa, jotka perustuvat samaan kohde-etuuteen, joilla on samat ominaispiirteet, joilla käytävän kaupan volyymit ovat merkittäviä muissa kauppapaikoissa ja joihin sovelletaan toimivaltaisen keskusviranomaisen asettamia positiolimiittejä;

c)

jos hyödykejohdannainen on kriittinen tai merkittävä sopimus, henkilön positiot kriittisissä tai merkittävissä sopimuksissa, jotka perustuvat samaan kohde-etuuteen, joilla on samat ominaispiirteet, joilla käydään kauppaa muissa kauppapaikoissa ja joihin sovelletaan toimivaltaisen keskusviranomaisen asettamia positiolimiittejä.

2.   Edellä 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa, kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevassa hyödykejohdannaisessa olevien positioiden on sisällettävä positiot, joita pidetään spread-sopimuksen eriytetyissä komponenteissa ja muissa samassa kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevissa läheisesti liittyvissä hyödykejohdannaisissa, jotka ovat osa vastaavan vakioidun futuurisopimuksen arvoa tai joiden hinnoittelujakso määritellään jaksona, joka ulottuu vakioidun hyödykejohdannaisen valitusta alkamispäivästä sen sopimuskuukauden loppuun.

3.   Jos henkilöllä on sekä pitkiä että lyhyitä positioita missä tahansa 1 ja 2 kohdassa tarkoitetussa hyödykejohdannaisessa, henkilön on nettoutettava kyseiset positiot kyseiseen hyödykejohdannaiseen liittyvän nettopositionsa määrittämiseksi.

4.   Finanssialan ulkopuolisella yhteisöllä hyödykejohdannaisissa olevia positioita, jotka objektiivisesti mitattavalla tavalla vähentävät riskejä 7 artiklan 1 ja 3 kohdan mukaisesti ja jotka toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt 8 artiklan 5 kohdan nojalla 8 artiklan 1 ja 2 kohdan perusteella, ei saa laskea yhteen asianomaisen finanssialan ulkopuolisen yhteisön nettoposition vertaamiseksi kyseiselle hyödykejohdannaisille asetettuihin limiitteihin.

5.   Finanssialan yhteisöllä hyödykejohdannaisissa olevia positioita, jotka objektiivisesti mitattavalla tavalla vähentävät riskejä 7 artiklan 2 ja 4 kohdan mukaisesti ja jotka toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt 8 artiklan 5 kohdan nojalla 8 artiklan 3 ja 4 kohdan perusteella, ei saa laskea yhteen asianomaisen finanssialan yhteisön nettoposition vertaamiseksi kyseiselle hyödykejohdannaisille asetettuihin limiitteihin.

6.   Henkilöllä hyödykejohdannaisissa olevia positioita, jotka syntyvät liiketoimista, jotka toteutetaan likviditeetin tarjoamista koskevien velvoitteiden täyttämiseksi 10 artiklan mukaisesti ja jotka toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt 9 artiklan nojalla, ei saa laskea yhteen asianomaisen henkilön nettoposition vertaamiseksi kyseiselle hyödykejohdannaiselle asetettuihin limiitteihin.

7.   Henkilön on määritettävä erikseen hyödykejohdannaisessa oleva nettopositionsa sekä spot-kuukauden sopimusten että muiden kuukausien sopimusten osalta.

4 artikla

Konserniin kuuluvien oikeushenkilöiden positioiden laskentamenetelmä

1.   Emoyrityksen on määritettävä nettopositionsa laskemalla seuraavat positiot yhteen 3 artiklan mukaisesti:

a)

emoyrityksen oma nettopositio;

b)

emoyrityksen kunkin tytäryrityksen nettopositiot.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, yhteissijoitusyrityksen emoyritys tai, jos yhteissijoitusyritys on nimittänyt rahastoyhtiön, kyseisen rahastoyhtiön emoyritys ei saa laskea yhteen yhteissijoitusyrityksillä hyödykejohdannaisissa olevia positioita, jos emoyritys ei vaikuta mitenkään kyseisten positioiden avaamista, pitämistä tai sulkemista koskeviin sijoituspäätöksiin.

5 artikla

Merkittävät volyymit

1.   Maatalousalan hyödykejohdannaisella kauppapaikassa käytävän kaupan katsotaan olevan volyymiltään merkittävää, jos kyseisellä hyödykejohdannaisella kyseisessä kauppapaikassa käytävässä kaupassa avoinna olevien sopimusten määrän päivittäinen keskiarvo on yli 20 000 erää kolmen peräkkäisen kuukauden ajan, kun spot-kuukauden ja muiden kuukausien sopimukset lasketaan yhteen.

2.   Kauppapaikka, jossa kaupankäynti samaan kohde-etuuteen perustuvilla hyödykejohdannaisilla, joilla on samat ominaispiirteet, on volyymiltään suurinta, on se kauppapaikka, jolla on yhden vuoden aikana suurin avoinna olevien sopimusten määrän päivittäinen keskiarvo.

6 artikla

OTC-sopimukset, jotka vastaavat kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena olevia hyödykejohdannaisia taloudelliselta kannalta

OTC-johdannaisen katsotaan vastaavan kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevaa hyödykejohdannaista taloudelliselta kannalta, kun sillä on samat sopimuseritelmät ja -ehdot, lukuun ottamatta erilaisia erien kokoa koskevia eritelmiä, toimitusajankohtia, jotka eroavat vähemmän kuin yhden kalenteripäivän, ja erilaisia kaupan jälkeisiä riskienhallintajärjestelyjä.

7 artikla

Positiot, joiden katsotaan vähentävän kaupalliseen toimintaan välittömästi liittyviä riskejä

1.   Position, joka finanssialan ulkopuolisella yhteisöllä on kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena olevassa hyödykejohdannaisessa tai 6 artiklan mukaisissa taloudelliselta kannalta vastaavissa OTC-sopimuksissa, katsotaan direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti vähentävän riskejä, jotka liittyvät välittömästi kyseisen finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupalliseen toimintaan, jos positio yksinään tai tämän artiklan 3 kohdan mukaisesti yhdessä muiden johdannaisten kanssa, jäljempänä ’hyödykejohdannaissalkussa oleva positio’, täyttää jonkin seuraavista edellytyksistä:

a)

positiolla vähennetään riskejä, jotka johtuvat mahdollisesta muutoksesta sellaisten omaisuuserien, palvelujen, tuotantopanosten, tuotteiden, hyödykkeiden tai vastuiden arvossa, jotka finanssialan ulkopuolinen yhteisö tai sen konserni omistaa, tuottaa, valmistaa, käsittelee, tarjoaa, ostaa, pitää kaupan, liisaa, myy tai hankkii taikka jotka kyseinen yhteisö tai konserni voi kohtuudella odottaa omistavansa, tuottavansa, valmistavansa, käsittelevänsä, tarjoavansa, ostavansa, pitävänsä kaupan, liisaavansa, myyvänsä tai hankkivansa osana tavanomaista liiketoimintaansa;

b)

positio voidaan katsoa suojaussopimukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1606/2002 (12) 3 artiklan mukaisesti hyväksyttyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IFRS-standardit) nojalla.

2.   Position, joka finanssialan yhteisöllä on kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena olevassa maatalousalan hyödykejohdannaisessa, kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena olevassa kriittisessä tai merkittävässä hyödykejohdannaisessa tai 6 artiklan mukaisissa taloudelliselta kannalta vastaavissa OTC-sopimuksissa, katsotaan direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan b alakohdan mukaisesti vähentävän riskejä, jotka liittyvät välittömästi pääasiassa kaupallista toimintaa harjoittavaan konserniin kuuluvan finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupalliseen toimintaan, jos positio yksinään tai tämän artiklan 3 kohdan mukaisesti yhdessä muiden johdannaisten kanssa (hyödykejohdannaissalkussa oleva positio) täyttää jonkin tämän artiklan 1 kohdan a tai b alakohdassa mainituista edellytyksistä.

3.   Sovellettaessa 1 kohtaa vaatimukset täyttävä riskejä vähentävä positio, joka on otettu yksinään tai yhdessä muiden johdannaisten kanssa, on positio, jonka osalta finanssialan ulkopuolinen yhteisö tai henkilö, joka pitää positiota kyseisen yhteisön lukuun,

a)

esittää seuraavat tiedot sisäisissä toimintalinjoissaan:

i)

sellaisten salkkuihin sisältyvien hyödykejohdannaisten tyypit, joita käytetään kaupalliseen toimintaan välittömästi liittyvien riskien vähentämiseen, ja niiden kelpoisuusehdot;

ii)

salkun ja salkun avulla vähennettävien riskien välinen yhteys;

iii)

toimenpiteet, joilla varmistetaan, että kyseisiä hyödykejohdannaisia koskevilla positioilla ei ole muuta tarkoitusta kuin kattaa riskejä, jotka liittyvät välittömästi finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupalliseen toimintaan, ja että positiot, joilla on muu tarkoitus, ovat selvästi tunnistettavissa;

b)

pystyy esittämään salkut riittävän eriteltyinä hyödykejohdannaisen luokan, kohde-etuutena olevan hyödykkeen, aikajänteen ja kaikkien muiden merkityksellisten tekijöiden osalta.

4.   Sovellettaessa 2 kohtaa vaatimukset täyttävä riskejä vähentävä positio, joka on otettu yksinään tai yhdessä muiden johdannaisten kanssa, on positio, jonka osalta finanssialan yhteisö täyttää 3 kohdan a ja b alakohdassa säädetyt edellytykset.

8 artikla

Positiolimiittejä koskevan poikkeuksen hakeminen sellaisia positioita varten, joiden katsotaan vähentävän kaupalliseen toimintaan välittömästi liittyviä riskejä

1.   Finanssialan ulkopuolisen yhteisön, jolla on vaatimukset täyttävä positio maatalousalan hyödykejohdannaisessa tai kriittisessä tai merkittävässä hyödykejohdannaisessa, on haettava direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan a alakohdassa tarkoitettua poikkeusta toimivaltaiselta viranomaiselta, joka asettaa positiolimiitin kyseiselle hyödykejohdannaiselle.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun henkilön on toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle seuraavat tiedot, joista käy ilmi, kuinka positiolla vähennetään riskejä, jotka liittyvät välittömästi finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupalliseen toimintaan:

a)

kuvaus finanssialan ulkopuolisen yhteisön sellaisen kaupallisen toiminnan luonteesta ja arvosta, joka liittyy hyödykkeeseen, jonka hyödykejohdannaiselle haetaan poikkeusta;

b)

kuvaus finanssialan ulkopuolisen yhteisön sellaisen kaupallisen toiminnan luonteesta ja arvosta, joka liittyy kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena oleviin hyödykejohdannaisiin ja niitä taloudelliselta kannalta vastaaviin OTC-sopimuksiin, joissa sillä on positioita ja joilla se käy kauppaa;

c)

kuvaus sellaisten hyödykkeeseen liittyvien vastuiden ja riskien luonteesta ja koosta, jotka finanssialan ulkopuolisella yhteisöllä on tai joita se odottaa olevan kaupallisen toimintansa johdosta ja joita vähennetään tai vähennettäisiin käyttämällä hyödykejohdannaisia;

d)

selvitys siitä, kuinka finanssialan ulkopuolisen yhteisön käyttämillä hyödykejohdannaisilla välittömästi vähennetään sen kaupalliseen toimintaan liittyviä vastuita ja riskejä.

3.   Finanssialan yhteisön, jolla on vaatimukset täyttävä positio maatalousalan hyödykejohdannaisessa tai kriittisessä tai merkittävässä hyödykejohdannaisessa, on haettava direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan b alakohdassa tarkoitettua poikkeusta toimivaltaiselta viranomaiselta, joka asettaa positiolimiitin kyseiselle hyödykejohdannaiselle.

4.   Edellä 3 kohdassa tarkoitetun henkilön on toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle

a)

asianmukaiset tiedot, jotka osoittavat, että emoyritys on antanut finanssialan yhteisön tehtäväksi käydä kauppaa kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevilla hyödykejohdannaisilla ja niitä taloudelliselta kannalta vastaavilla OTC-sopimuksilla vähentääkseen pääasiassa kaupallista toimintaa harjoittavaan konserniin kuuluvien finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen kaupalliseen toimintaan liittyviä vastuita ja riskejä;

b)

seuraavat tiedot, joista käy ilmi, kuinka positiolla vähennetään riskejä, jotka välittömästi liittyvät samaan pääasiassa kaupallista toimintaa harjoittavaan konserniin kuuluvan finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupalliseen toimintaan:

i)

kuvaus finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen sellaisen kaupallisen toiminnan luonteesta ja arvosta, joka liittyy hyödykkeeseen, jonka hyödykejohdannaiselle haetaan poikkeusta;

ii)

kuvaus sellaisten hyödykkeeseen liittyvien vastuiden ja riskien luonteesta ja koosta, jotka finanssialan ulkopuolisilla yhteisöillä on tai joita ne odottaa olevan kaupallisen toimintansa johdosta ja joita vähennetään tai vähennettäisiin käyttämällä hyödykejohdannaisia;

iii)

kuvaus finanssialan yhteisön sellaisen kaupallisen toiminnan luonteesta ja arvosta, joka liittyy kauppapaikoissa kaupankäynnin kohteena oleviin hyödykejohdannaisiin ja niitä taloudelliselta kannalta vastaaviin OTC-sopimuksiin, joissa sillä on positioita ja joilla se käy kauppaa;

iv)

selvitys siitä, kuinka finanssialan yhteisön käyttämillä hyödykejohdannaisilla välittömästi vähennetään finanssialan ulkopuolisten yhteisöjen kaupalliseen toimintaan liittyviä vastuita ja riskejä.

5.   Toimivaltaisen viranomaisen on hyväksyttävä tai hylättävä hakemus 21 kalenteripäivän kuluessa siitä, kun se on vastaanottanut hakemuksen, ja ilmoitettava hakijalle poikkeuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

6.   Jos finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupallisen toiminnan tai hyödykejohdannaisilla käymän kaupan luonteessa tai arvossa tapahtuu merkittävä muutos ja muutoksella on merkitystä 2 kohdan b alakohdassa säädettyjen tietojen kannalta, kyseisen yhteisön on ilmoitettava asiasta toimivaltaiselle viranomaiselle ja jätettävä uusi poikkeusta koskeva hakemus, jos se aikoo jatkaa poikkeuksen käyttöä.

7.   Jos 4 kohdan a alakohdassa säädetyissä tiedoissa tapahtuu muutos tai jos finanssialan ulkopuolisen yhteisön kaupallisen toiminnan tai hyödykejohdannaisilla käymän kaupan luonteessa tai arvossa tapahtuu merkittävä muutos ja muutoksella on merkitystä 4 kohdan b alakohdan iii alakohdassa säädettyjen tietojen kannalta, finanssialan yhteisön on ilmoitettava asiasta toimivaltaiselle viranomaiselle ja jätettävä uusi poikkeusta koskeva hakemus, jos se aikoo jatkaa poikkeuksen käyttöä.

9 artikla

Positiolimiittejä koskevan poikkeuksen hakeminen pakollista likviditeetin tarjoamista varten

1.   Henkilön, jolla on vaatimukset täyttävä positio maatalousalan hyödykejohdannaisessa tai kriittisessä tai merkittävässä hyödykejohdannaisessa, on haettava direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan c alakohdassa tarkoitettua poikkeusta toimivaltaiselta viranomaiselta, joka asettaa positiolimiitin kyseiselle hyödykejohdannaiselle.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun henkilön on toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle seuraavat tiedot, joista käy ilmi, kuinka positiot syntyvät liiketoimista, jotka toteutetaan likviditeetin tarjoamista koskevien velvoitteiden täyttämiseksi kyseisen hyödykejohdannaisen osalta kauppapaikassa direktiivin 2014/65/EU 2 artiklan 4 kohdan neljännen alakohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla:

a)

luettelo hyödykejohdannaisista, joiden osalta kyseinen henkilö tarjoaa likviditeettiä kauppapaikassa tämän kohdan b ja c alakohdan mukaisesti;

b)

säännökset, joiden nojalla sääntelyviranomainen vaatii kyseistä henkilöä tarjoamaan likviditeettiä hyödykejohdannaisen osalta kauppapaikassa, tai kauppapaikan kanssa allekirjoitettu kirjallinen sopimus, jossa vahvistetaan likviditeetin tarjoamista koskevat velvoitteet, jotka henkilön on täytettävä kauppapaikassa kunkin hyödykejohdannaisen osalta;

c)

kuvaus sellaisen pakollisen toiminnan luonteesta ja arvosta, jota henkilö harjoittaa likviditeetin tarjoamiseksi hyödykejohdannaisen osalta, sekä positioista, joiden odotetaan syntyvän tällaisen toiminnan tuloksena;

d)

kaikki positiolimiitit, jotka on mahdollisesti asetettu sen sisäisissä toimintalinjoissa kunkin hyödykejohdannaisen osalta tällaista pakollista likviditeetin tarjoamista varten.

3.   Toimivaltaisen viranomaisen on hyväksyttävä tai hylättävä hakemus 21 kalenteripäivän kuluessa siitä, kun se on vastaanottanut hakemuksen, ja ilmoitettava henkilölle poikkeuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

4.   Jos henkilön hyödykejohdannaisilla käymän kaupan luonteessa tai arvossa tapahtuu merkittävä muutos ja muutoksella on merkitystä 2 kohdassa säädettyjen tietojen kannalta, henkilön on ilmoitettava asiasta toimivaltaiselle viranomaiselle ja jätettävä uusi poikkeusta koskeva hakemus, jos se aikoo jatkaa poikkeuksen käyttöä.

10 artikla

Positiot, joiden katsotaan johtuvan pakollisesta likviditeetin tarjoamisesta

1.   Sovellettaessa 9 artiklan 1 kohtaa position, joka henkilöllä on kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevassa maatalousalan hyödykejohdannaisessa tai kriittisessä tai merkittävässä hyödykejohdannaisessa, katsotaan johtuvan liiketoimista, jotka on toteutettu pakollista likviditeetin tarjoamista koskevien velvoitteiden täyttämiseksi, kun positio johtuu suoraan hyödykejohdannaista koskevista liiketoimista, jotka on toteutettu sääntelyviranomaisten unionin oikeuden tai kansallisten lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten mukaisesti edellyttämien velvoitteiden tai kauppapaikan kanssa tehdyn ja kauppapaikan sellaiseksi yksilöimän kirjallisen sopimuksen mukaisesti.

2.   Sovellettaessa 9 artiklan 1 kohtaa positio, jonka katsotaan johtuvan pakollisesta likviditeetin tarjoamisesta, on positio, jonka osalta positiota hallussaan pitävän henkilön sisäisissä toimintalinjoissa annetaan seuraavat tiedot:

a)

salkkuihin sisältyvät hyödykejohdannaistyypit, joita pakollinen likviditeetin tarjoaminen koskee;

b)

hyödykejohdannaisessa olevan position ja niiden liiketoimien välinen yhteys, jotka toteutetaan kyseiseen johdannaiseen liittyvää pakollista likviditeetin tarjoamista koskevien velvoitteiden täyttämiseksi tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti;

c)

toimenpiteet, joilla varmistetaan, että positiot, jotka eivät johdu liiketoimista, jotka toteutetaan pakollista likviditeetin tarjoamista koskevien velvoitteiden täyttämiseksi, tai joilla on eri tarkoitus, ovat selvästi tunnistettavissa.

III LUKU

MENETELMÄ, JOLLA TOIMIVALTAISTEN VIRANOMAISTEN ON LASKETTAVA POSITIOLIMIITIT

1 JAKSO

Perustasolukujen määrittäminen

11 artikla

Menetelmä perustasoluvun määrittämiseksi spot-kuukauden limiiteille

1.   Toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä perustasoluku maatalousalan hyödykejohdannaisen tai kriittisen tai merkittävän hyödykejohdannaisen spot-kuukauden positiolimiitille laskemalla 25 prosenttia kyseisen hyödykejohdannaisen kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa olevasta määrästä. Jos toimitettavissa oleva määrä on huomattavasti suurempi kuin avoinna olevien sopimusten kokonaismäärä, toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä perustasoluku spot-kuukauden limiitille laskemalla 25 prosenttia kyseisen hyödykejohdannaisen avoinna olevista sopimuksista.

Tämä perustasoluku on ilmaistava erinä.

2.   Jos toimivaltainen viranomainen asettaa eri positiolimiitit yksittäisen spot-kuukausijakson eri ajankohdille, kyseisten positiolimiittien on pienennyttävä asteittain kohti hyödykejohdannaisen erääntymisajankohtaa, ja toimivaltaisen viranomaisen on otettava huomioon kauppapaikan positionhallintajärjestelyt.

3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä perustasoluku spot-kuukauden positiolimiitille, kun kyseessä on hyödykejohdannainen, jonka kohde-etuutena on elintarvike ja jonka yhteenlaskettu avoinna olevien spot-kuukauden ja muiden kuukausien sopimusten määrä on yli 50 000 erää kolmen peräkkäisen kuukauden ajan, laskemalla 20 prosenttia kyseisen hyödykejohdannaisen kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa olevasta määrästä. Jos toimitettavissa oleva määrä on huomattavasti suurempi kuin avoinna olevien sopimusten kokonaismäärä, toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä perustasoluku tällaisen hyödykejohdannaisen spot-kuukauden limiitille laskemalla 20 prosenttia kyseisen hyödykejohdannaisen avoinna olevista sopimuksista.

12 artikla

Toimitettavissa oleva määrä

1.   Toimivaltaisten viranomaisten on laskettava maatalousalan hyödykejohdannaisen tai kriittisen tai merkittävän hyödykejohdannaisen toimitettavissa oleva määrä määrittämällä kohde-etuutena olevan hyödykkeen määrä, joka voidaan käyttää hyödykejohdannaisen toimitusvaatimusten täyttämiseksi.

2.   Toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä 1 kohdassa tarkoitettu hyödykejohdannaisen toimitettavissa oleva määrä kohde-etuuden toimitettavissa olevan määrän kuukausittaisen keskiarvon perusteella tuoreimpien saatavilla olevien tietojen pohjalta, jotka kattavat

a)

määrittämistä välittömästi edeltävän yhden vuoden ajanjakson, kun on kyse kriittisestä tai merkittävästä hyödykejohdannaisesta;

b)

määrittämistä välittömästi edeltävän 1–5 vuoden ajanjakson, kun on kyse maatalousalan hyödykejohdannaisesta.

3.   Toimivaltaisten viranomaisten on otettava huomioon seuraavat perusteet määrittäessään edellä 1 kohdassa säädetyt edellytykset täyttävän kohde-etuutena olevan hyödykkeen määrän:

a)

kohde-etuutena olevan hyödykkeen varastointijärjestelyt;

b)

tekijät, jotka voivat vaikuttaa kohde-etuutena olevan hyödykkeen tarjontaan.

13 artikla

Menetelmä perustasoluvun määrittämiseksi muiden kuukausien positiolimiiteille

1.   Toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä perustasoluku maatalousalan hyödykejohdannaisen tai kriittisen tai merkittävän hyödykejohdannaisen muiden kuukausien positiolimiitille laskemalla 25 prosenttia kyseisen hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten määrästä.

2.   Tämä perustaso on ilmaistava erinä.

14 artikla

Avoinna olevien sopimusten määrä

1.   Toimivaltaisten viranomaisten on laskettava maatalousalan hyödykejohdannaisen tai kriittisen tai merkittävän hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten nettomäärä laskemalla yhteen kyseisen hyödykejohdannaisen niiden erien lukumäärä, jotka ovat liikkeeseen laskettuina kauppapaikoissa, ja taloudelliselta kannalta vastaavissa OTC- sopimuksissa olevat ilmoitetut positiot edustavalta ajanjaksolta. Toimivaltaisten viranomaisten on laskettava kyseisen hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten nettomäärä positioita koskevien ilmoitustietojen perusteella.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, kun kaupankäynti hyödykejohdannaisella siirretään yhdestä unionin kauppapaikasta toiseen tai kolmannen maan kauppapaikasta unionin kauppapaikkaan sulautumisen, liiketoiminnan siirron tai muun yhtiötapahtuman johdosta tai yhdestä tai useammasta olemassa olevasta hyödykejohdannaisesta hyödykejohdannaiseen, joka on hiljattain otettu kaupankäynnin kohteeksi samassa kauppapaikassa tai muissa vastaavissa olosuhteissa, toimivaltaisen viranomaisen on laskettava kyseisen hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten määrä ottaen huomioon avoinna olevien sopimusten määrä aiemmassa kauppapaikassa tai aiemmissa hyödykejohdannaisissa. Toimivaltaisen viranomaisen on kuuden kuukauden kuluttua laskettava avoinna olevien sopimusten määrä 1 kohdan mukaisesti.

15 artikla

Menetelmä perustasoluvun määrittämiseksi tietyille hyödykejohdannaisille

1.   Poiketen siitä, mitä 11 artiklassa säädetään, toimivaltaisten viranomaisten on määritettävä perustasoluku spot-kuukauden positiolimiiteille, jotka koskevat nettoarvon tilityksellä toteutettavia spot-kuukauden kriittisiä tai merkittäviä hyödykejohdannaisia, jotka sisältyvät direktiivin 2014/65/EU liitteessä I olevan C osan 10 kohtaan ja joiden kohde-etuutena olevilla hyödykkeillä ei ole toimitettavissa olevaa määrää, joka olisi mitattavissa, laskemalla 25 prosenttia kyseisten hyödykejohdannaisten avoinna olevien sopimusten määrästä.

2.   Poiketen siitä, mitä 11 ja 13 artiklassa säädetään, jos hyödykejohdannaisen kohde-etuutta toimitetaan jatkuvasti tietyn ajanjakson ajan, 11 ja 13 artiklan mukaisesti laskettuja perustasolukuja on sovellettava asiaan liittyviin hyödykejohdannaisiin, joilla on sama kohde-etuus, siltä osin kuin niiden toimitusjaksot ovat päällekkäiset. Perustasoluku on ilmaistava kohde-etuuden yksikköinä.

2 JAKSO

Positiolimiittien laskennan kannalta merkitykselliset tekijät

16 artikla

Tekijöiden arviointi

Toimivaltaisten viranomaisten on asetettava maatalousalan hyödykejohdannaisen tai kriittisen tai merkittävän hyödykejohdannaisen spot-kuukauden ja muiden kuukausien positiolimiitit mukauttamalla 11, 13 ja 15 artiklan mukaisesti määritettyä perustasolukua 18–21 artiklassa tarkoitetuista tekijöistä kyseisen johdannaisen ja sen kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan eheydelle mahdollisesti aiheutuvan vaikutuksen mukaisesti seuraavissa rajoissa:

a)

5–35 prosenttia;

b)

2,5–35 prosenttia, kun kyseessä on johdannaissopimus, jonka kohde-etuutena on elintarvike ja jonka yhteenlaskettu avoinna olevien spot-kuukauden ja muiden kuukausien sopimusten määrä on yli 50 000 erää kolmen peräkkäisen kuukauden ajan.

17 artikla

Uudet ja vähemmän likvidit maatalousalan hyödykejohdannaiset

1.   Poiketen siitä, mitä 16 artiklassa säädetään, kun kyseessä ovat kauppapaikassa kaupankäynnin kohteena olevat maatalousalan hyödykejohdannaiset, joiden yhteenlaskettu avoinna olevien spot- ja muiden kuukausien sopimusten määrä on enintään 20 000 erää kolmen peräkkäisen kuukauden ajan, toimivaltaisten viranomaisten on asetettava kyseisissä hyödykejohdannaisissa olevien positioiden spot-kuukauden ja muiden kuukausien limiitiksi 10 000 erää.

2.   Kauppapaikan on ilmoitettava toimivaltaiselle viranomaiselle, kun jonkin tällaisen 1 kohdassa tarkoitetun hyödykejohdannaisen avoinna olevien sopimusten kokonaismäärä saavuttaa 20 000 erän määrän kolmen peräkkäisen kuukauden ajan. Toimivaltaisten viranomaisten on tarkasteltava kyseistä positiolimiittiä uudelleen saatuaan tällaisen ilmoituksen.

18 artikla

Kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa oleva määrä

Jos kohde-etuutena olevan hyödykkeen toimitettavissa oleva määrää voidaan rajoittaa tai valvoa tai jos toimitettavissa oleva määrä on pieni suhteessa asianmukaisen selvityksen edellyttämään määrään, toimivaltaisten viranomaisten on mukautettava spot-kuukauden positiolimiittiä alaspäin. Toimivaltaisten viranomaisten on arvioitava sitä, missä määrin tätä toimitettavissa oleva määrää käytetään myös muiden hyödykejohdannaisten toimitettavissa olevana määränä.

19 artikla

Avoinna olevien sopimusten kokonaismäärä

1.   Jos avoinna olevien sopimusten määrä on suuri, toimivaltaisten viranomaisten on mukautettava positiolimiittiä alaspäin.

2.   Jos avoinna olevien sopimusten määrä on huomattavasti suurempi kuin toimitettavissa oleva määrä, toimivaltaisten viranomaisten on mukautettava muiden kuukausien positiolimiittiä alaspäin.

3.   Jos avoinna olevien sopimusten määrä on huomattavasti pienempi kuin toimitettavissa oleva määrä, toimivaltaisten viranomaisten on mukautettava muiden kuukausien positiolimiittiä ylöspäin ja, paitsi jos spot-kuukauden limiitille määritetty perustasoluku perustuu avoinna olevien sopimusten määrään, mukautettava spot-kuukauden positiolimiittiä alaspäin.

20 artikla

Markkinaosapuolten lukumäärä

1.   Jos hyödykejohdannaisessa positiota pitävien markkinaosapuolten päivittäinen keskimääräinen lukumäärä on yhden vuoden aikana suuri, toimivaltaisen viranomaisen on mukautettava positiolimiittiä alaspäin.

2.   Poiketen siitä, mitä 16 artiklassa säädetään, toimivaltaisten viranomaisten on mukautettava positiolimiittiä ylöspäin ja asetettava spot-kuukauden ja muiden kuukausien positiolimiitti välille 5–50 prosenttia viitemäärästä, jos

a)

hyödykejohdannaisessa positiota pitävien markkinaosapuolten keskimääräinen lukumäärä ajanjaksona, joka ulottuu positiolimiitin asettamisen ajankohtaan, on pienempi kuin kymmenen; tai

b)

hyödykejohdannainen on maatalousalan hyödykejohdannainen, jonka avoinna olevien sopimusten nettomäärä on alle 300 000 erää, ja direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 7 alakohdan mukaisena hyödykejohdannaisen markkinatakaajana toimivien sijoituspalveluyritysten lukumäärä positiolimiitin asettamisen tai uudelleentarkastelun ajankohtana on pienempi kuin kolme.

Sovellettaessa ensimmäistä alakohtaa toimivaltaiset viranomaiset voivat asettaa eri positiolimiitit spot-kuukausijakson, muiden kuukausien jakson tai molempien jaksojen eri ajankohdille.

21 artikla

Kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan ominaispiirteet

1.   Toimivaltaisten viranomaisten on otettava huomioon, mikä vaikutus kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan ominaispiirteillä on hyödykejohdannaisen toimintaan ja sillä käytävään kauppaan sekä markkinaosapuolten pitämien positioiden kokoon, minkä lisäksi niiden on otettava huomioon, kuinka helposti ja nopeasti kohde-etuutena oleva hyödyke on markkinaosapuolten saatavilla.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan arvioinnissa on otettava huomioon seuraavat perusteet:

a)

se, onko hyödykkeen tarjonnalle olemassa rajoituksia, mukaan lukien toimitettavissa olevan hyödykkeen pilaantuvuus;

b)

fyysisen hyödykkeen kuljetustapa ja toimitus, mukaan lukien seuraavat:

i)

se, voidaanko hyödyke toimittaa ainoastaan ennalta määrättyihin toimituspisteisiin;

ii)

ennalta määrättyjen toimituspisteiden kapasiteettirajoitukset;

c)

markkinan rakenne, organisaatio ja toiminta, mukaan lukien kaivannais- ja maataloushyödykkeiden markkinoiden kausiluonteisuus, mistä syystä fyysisen tarjonnan määrä vaihtelee kalenterivuoden aikana;

d)

kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan markkinaosapuolten kokoonpano ja rooli, mukaan lukien sellaisten markkinaosapuolten lukumäärä, jotka tarjoavat kyseisen markkinan toiminnan mahdollistavia erityisiä palveluja, kuten riskienhallinta-, toimitus-, varastointi- tai selvityspalveluja;

e)

makrotaloudelliset tai muut asiaan liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat kohde-etuutena olevan hyödykkeen markkinan toimintaan, mukaan lukien hyödykkeen toimitus, varastointi ja selvitys;

f)

kohde-etuutena olevan hyödykkeen ominaispiirteet, fyysiset ominaisuudet ja elinkaari.

22 artikla

Kumoaminen

Kumotaan delegoitu asetus (EU) 2017/591.

Viittauksia delegoituun asetukseen (EU) 2017/591 pidetään viittauksina tähän asetukseen liitteessä olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

23 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 20 päivänä huhtikuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2021/338, annettu 16 päivänä helmikuuta 2021, direktiivin 2014/65/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse tiedonantovaatimuksista, tuotehallinnasta ja positiolimiiteistä sekä direktiivien 2013/36/EU ja (EU) 2019/878 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse niiden soveltamisesta sijoituspalveluyrityksiin covid-19-kriisistä elpymisen edistämiseksi (EUVL L 68, 26.2.2021, s. 14).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

(4)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/591, annettu 1 päivänä joulukuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä positiolimiittien hyödykejohdannaisiin soveltamista koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 479).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/36/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, oikeudesta harjoittaa luottolaitostoimintaa ja luottolaitosten vakavaraisuusvalvonnasta, direktiivin 2002/87/EY muuttamisesta sekä direktiivien 2006/48/EY ja 2006/49/EY kumoamisesta (EUVL L 176, 27.6.2013, s. 338).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/138/EY, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta (Solvenssi II) (EUVL L 335, 17.12.2009. s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/65/EY, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (EUVL L 302, 17.11.2009, s. 32).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/2341, annettu 14 päivänä joulukuuta 2016, ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten toiminnasta ja valvonnasta (EUVL L 354, 23.12.2016, s. 37).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 648/2012, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä (EUVL L 201, 27.7.2012, s. 1).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 909/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivien 98/26/EY ja 2014/65/EU sekä asetuksen (EU) N:o 236/2012 muuttamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 1).

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1606/2002, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2002, kansainvälisten tilinpäätösstandardien soveltamisesta (EYVL L 243, 11.9.2002, s. 1).


LIITE

Vastaavuustaulukko

Delegoitu asetus (EU) 2017/591

Tämä asetus

1 artikla

1 artikla

2 artikla

2 artikla

3 artiklan 1 kohta

3 artiklan 1 kohdan a alakohta

3 artiklan 1 kohdan b ja c alakohta

3 artiklan 2 kohta

3 artiklan 2 kohta

3 artiklan 3 kohta

3 artiklan 3 kohta

3 artiklan 4 kohta

3 artiklan 5 ja 6 kohta

3 artiklan 4 kohta

3 artiklan 7 kohta

4 artikla

4 artikla

5 artiklan 1 kohta

5 artiklan 2 kohta

5 artiklan 1 kohta

5 artiklan 3 kohta

5 artiklan 2 kohta

6 artikla

6 artikla

7 artiklan 1 kohta

7 artiklan 1 kohta

7 artiklan 2 kohta

7 artiklan 2 kohta

7 artiklan 3 kohta

7 artiklan 4 kohta

8 artiklan 1 ja 2 kohta

8 artiklan 1 ja 2 kohta

8 artiklan 3 ja 4 kohta

8 artiklan 3 kohta

8 artiklan 5 kohta

8 artiklan 4 kohta

8 artiklan 6 kohta

8 artiklan 7 kohta

9 artikla

10 artikla

9 artiklan 1 kohta

11 artiklan 1 kohta

9 artiklan 2 kohta

11 artiklan 2 kohta

9 artiklan 3 kohta

11 artiklan 3 kohta

9 artiklan 4 kohta

11 artiklan 4 kohta

10 artiklan 1 kohta

12 artiklan 1 kohta

12 artiklan 2 kohta

10 artiklan 2 kohta

10 artiklan 3 kohta

12 artiklan 3 kohta

11 artiklan 1 kohta

13 artiklan 1 kohta

11 artiklan 2 kohta

13 artiklan 2 kohta

12 artikla

14 artikla

13 artiklan 1 kohta

15 artiklan 1 kohta

13 artiklan 2 kohta

13 artiklan 3 kohta

15 artiklan 2 kohta

14 artikla

16 artikla

17 artiklan 1 kohta

15 artiklan 1 kohta

15 artiklan 2 kohta

17 artiklan 2 kohta

16 artikla

17 artikla

18 artikla

18 artiklan 1 ja 2 kohta

19 artiklan 1 ja 2 kohta

19 artiklan 3 kohta

18 artiklan 3 kohta

19 artiklan 1 kohta

20 artiklan 1 kohta

19 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohta

20 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohta

20 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohta

19 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohta

19 artiklan 2 kohdan toinen alakohta

20 artiklan 2 kohdan toinen alakohta

20 artikla

21 artikla

21 artikla

22 artikla

22 artikla

23 artikla


Top