EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2064

Komission delegoitu asetus (EU) 2021/2064, annettu 25 päivänä elokuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1380/2013 täydentämisestä purkamisvelvoitetta koskevan de minimis -poikkeuksen vahvistamiseksi tiettyjen pohjakalojen kalastusten osalta Adrianmerellä ja kaakkoisella Välimerellä

C/2021/6163

EUVL L 421, 26.11.2021, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/2064/oj

26.11.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 421/9


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2021/2064,

annettu 25 päivänä elokuuta 2021,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1380/2013 täydentämisestä purkamisvelvoitetta koskevan de minimis -poikkeuksen vahvistamiseksi tiettyjen pohjakalojen kalastusten osalta Adrianmerellä ja kaakkoisella Välimerellä

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta 11 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1380/2013 (1) ja erityisesti sen 15 artiklan 7 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komissio vahvistaa delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/86 (2) poisheittämissuunnitelman, joka koskee tiettyjä pohjakalojen kalastuksia Välimerellä ja jota sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 201731 päivään joulukuuta 2019 sen jälkeen, kun tietyt jäsenvaltiot, joilla on välitön kalastuksenhoitoetu Välimerellä (Kreikka, Espanja, Ranska, Kroatia, Italia, Kypros, Malta ja Slovenia), olivat toimittaneet komissiolle kolme yhteistä suositusta vuonna 2016. Kyseiset kolme yhteistä suositusta koskivat läntistä Välimerta, Adrianmerta ja kaakkoista Välimerta.

(2)

Tahattomien saaliiden käsittelystä aiheutuvien kohtuuttomien kustannusten välttämiseksi delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/86 vahvistettiin pohjakalalajeihin sovellettava de minimis -poikkeus. Kyseisen asetuksen voimassaolo päättyy 31 päivänä joulukuuta 2021.

(3)

Kroatialla, Italialla ja Slovenialla, jäljempänä ’korkean tason Adriatica-ryhmä’, ja Kreikalla, Italialla, Kyproksella ja Maltalla, jäljempänä ’Sudestmed-korkean tason ryhmä’, on välitön kalastuksenhoitoetu Adrianmerellä ja kaakkoisella Välimerellä. Korkean tason Adriatica-ryhmä toimitti 7 päivänä toukokuuta 2021 ja korkean tason Sudestmed-ryhmä 14 päivänä toukokuuta 2021 tieteellistä näyttöä pyytääkseen delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/86 säädetyn de minimis -poikkeuksen voimassaolon jatkamista.

(4)

Komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2018/161 (3) vahvistetaan de minimis -poikkeukset sellaisten pienten pelagisten lajien kalastusten osalta, jotka kalastavat kohdennetusti näitä lajeja. Sen sijaan de minimis -poikkeukset, jotka koskevat pohjakalastuksessa pyydettyjen pienten pelagisten lajien sivusaaliita, olisi sisällytettävä tähän asetukseen korkean tason ryhmien toimittaman tieteellisen näytön mukaisesti.

(5)

Tieteellis-teknis-taloudellinen kalastuskomitea (STECF) arvioi tieteellistä näyttöä 17–21 päivänä toukokuuta 2021 (4). Korkean tason Adriatica-ryhmä toimitti 13 päivänä heinäkuuta 2021 ja korkean tason Sudestmed-ryhmä 21 päivänä heinäkuuta 2021 päivitettyä tieteellistä näyttöä, joka oli yhtenevä STECF:n tieteellisen lausunnon kanssa.

(6)

Komissio toteaa, että Adrianmerellä ja kaakkoisella Välimerellä lajeja pyydetään samana ajankohtana ja erittäin vaihtelevissa määrin, mikä hankaloittaa yhden kannan strategiaa. Näitä lajeja pyytävät alukset ovat pienimuotoisen kalastuksen aluksia, ja ne puretaan eri purkamispaikoissa maantieteellisesti laajalla rannikkoalueella, mikä johtaa kohtuuttomiin tahattomien saaliiden käsittelystä aiheutuviin kustannuksiin.

(7)

STECF totesi, että yhdistetty de minimis -lähestymistapa, joka sisältyy toimitettuun tieteelliseen näyttöön, kattaa laajan joukon lajeja, joiden poisheittämisasteet vaihtelevat suuresti, mutta piti tällaista laajaa kattavuutta perusteltuna lähestymistapana Adrianmerellä ja kaakkoisella Välimerellä harjoitettavan kalastuksen monimuotoisuuden vuoksi. Lisäksi STECF totesi, että yksittäiset yhtä lajia koskevat de minimis -poikkeukset johtaisivat todennäköisesti moniin erillisiin vapautuksiin, joiden täytäntöönpanon seuraaminen olisi yhtä hankalaa.

(8)

Korkean tason Adriatica-ryhmä on toimittanut ajantasaista tieteellistä näyttöä tahattomien saaliiden käsittelystä aiheutuvista kohtuuttomista kustannuksista. Vaikka STECF pani merkille, että kustannusten lisääntymisestä on esitetty arvioita, se totesi olevan vaikeaa arvioida, millä tasolla kustannukset ovat kohtuuttomia. STECF totesi, että kohtuuttomia kustannuksia koskevia tietoja voitaisiin täydentää edelleen ja että poikkeuksen vaikutuksista olisi tehtävä arviointi. STECF totesi lisäksi, että etusijalle olisi asetettava tahattomien saaliiden vähentäminen valikoivien pyydysten tai suojeltujen merialueiden avulla. Komissio on tyytyväinen korkean tason Adriatica-ryhmän sitoumukseen jatkaa ensisijaisesti valikoivuutta ja kalastuksen alueellisia rajoituksia koskevaa työtä tahattomien saaliiden vähentämiseksi. Komissio katsoo, että poikkeusta olisi laajennettava ehdotetuin prosenttiosuuksin.

(9)

Adrianmerta koskevassa päivitetyssä tieteellisessä näytössä ehdotetaan, että sardellia (Engraulis encrasicolus), sardiinia (Sardina pilchardus), makrillia (Scomber spp.) ja piikkimakrillia (Trachurus spp.) koskevaa de minimis -poikkeusta laajennetaan enintään 5 prosenttiin vuonna 2022 pohjatrooleja (OTB, OTT, PTB, TBN, TBS, TB, OT, PT, TX) käyttävien alusten pyytämien kyseisten lajien vuotuisista kokonaissivusaaliista. STECF katsoi, että poisheittämisaste on tässä kalastuksessa hyvin merkittävä, mutta valikoivuuteen liittyvät hankkeet ovat edelleen meneillään. Komissio katsoo, että poikkeuksen voimassaoloa olisi jatkettava yhdellä vuodella ehdotetuin prosenttiosuuksin. Korkean tason Adriatica-ryhmän olisi toimitettava viimeistään 1 päivänä toukokuuta 2022 lisätietoja, jotka perustuvat meneillään oleviin tutkimuksiin ja poikkeuksen vaikutusten arviointiin.

(10)

Korkean tason Sudestmed-ryhmä on toimittanut ajantasaista tieteellistä näyttöä tahattomien saaliiden käsittelystä aiheutuvista kohtuuttomista kustannuksista. Vaikka STECF pani merkille, että kustannusten lisääntymisestä on esitetty arvioita, se totesi olevan vaikeaa arvioida, millä tasolla kustannukset ovat kohtuuttomia. STECF totesi, että kohtuuttomia kustannuksia koskevia tietoja voitaisiin täydentää edelleen ja että poikkeuksen vaikutuksista olisi tehtävä arviointi. STECF totesi lisäksi, että etusijalle olisi asetettava tahattomien saaliiden vähentäminen valikoivien pyydysten tai suojeltujen merialueiden avulla. Komissio on tyytyväinen korkean tason Sudestmed-ryhmän sitoumukseen jatkaa ensisijaisesti valikoivuutta ja kalastuksen alueellisia rajoituksia koskevaa työtä tahattomien saaliiden vähentämiseksi. Komissio katsoo, että poikkeusta olisi laajennettava ehdotetuin prosenttiosuuksin.

(11)

Koska kalastustoimilla, joissa käytetään koukkuja, siimoja, tavallisia verkkoja ja riimuverkkoja, saadaan kaakkoisella Välimerellä saaliiksi samaan aikaan paljon eri lajeja, korkean tason Sudestmed-ryhmä on ehdottanut, että eräille lajeille asetettaisiin eri de minimis -sääntö, kun niitä saadaan saaliiksi useammin, jolloin niillä olisi matalampi de minimis -kynnys kuin silloin, kun niitä saadaan saaliiksi harvemmin. Komissio katsoo, että koska tämä kuvastaa todellista tilannetta kaakkoisen Välimeren sekakalastuksessa, poikkeus olisi myönnettävä ehdotetuin prosenttiosuuksin.

(12)

Kaakkoista Välimerta koskevassa toimitetussa päivitetyssä tieteellisessä näytössä ehdotetaan, että sardellia (Engraulis encrasicolus), sardiinia (Sardina pilchardus), makrillia (Scomber spp.) ja piikkimakrillia (Trachurus spp.) koskevaa de minimis -poikkeusta laajennetaan enintään 5 prosenttiin vuonna 2022 pohjatrooleja (OTB, OTT, PTB, TBN, TBS, TB, OT, PT, TX) käyttävien alusten pyytämien kyseisten lajien vuotuisista kokonaissivusaaliista. STECF katsoi, että tässä kalastuksessa poisheittämisaste on hyvin merkittävä, mutta valikoivuuteen liittyvät hankkeet ovat meneillään. Komissio katsoo, että poikkeuksen voimassaoloa olisi jatkettava yhdellä vuodella ehdotetuin prosenttiosuuksin. Korkean tason Sudestmed-ryhmän olisi toimitettava viimeistään 1 päivänä toukokuuta 2022 lisätietoja, jotka perustuvat meneillään oleviin tutkimuksiin ja poikkeuksen vaikutusten arviointiin.

(13)

Jäsenvaltiot uudistivat päivitetyssä tieteellisessä näytössään sitoumuksensa lisätä pyydysten valikoivuutta nykyisten tutkimusohjelmien tulosten mukaisesti, jotta voidaan vähentää ja rajoittaa tahattomia saaliita ja erityisesti säilyttämisen vähimmäisviitekokojen alle jääviä saaliita.

(14)

Jäsenvaltiot sitoutuvat päivitetyssä tieteellisessä näytössään myös osoittamaan uusia kalastuskieltoalueita nuorten kalojen kuolleisuuden vähentämiseksi.

(15)

Pyydetyt toimenpiteet ovat 15 artiklan 4 kohdan c alakohdan mukaisia.

(16)

Koska tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet vaikuttavat suoraan unionin alusten kalastuskauden suunnitteluun ja kalastuskauden taloudelliseen toimintaan, asetuksen olisi tultava voimaan heti sen julkaisemisen jälkeen. Oikeusvarmuuden vuoksi tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2022,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Purkamisvelvoitteen täytäntöönpano

Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdassa säädettyä purkamisvelvoitetta sovelletaan unionin vesillä Adrianmerellä ja kaakkoisella Välimerellä pohjakalakantojen kalastukseen tämän asetuksen mukaisesti.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

a)

’GFCM:n maantieteellisillä osa-alueilla’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1343/2011 (5) liitteessä I määriteltyjä Välimeren yleisen kalastuskomission (GFCM) maantieteellisiä osa-alueita;

b)

’Adrianmerellä’ GFCM:n maantieteellisiä osa-alueita 17 ja 18;

c)

’kaakkoisella Välimerellä’ GFCM:n maantieteellisiä osa-alueita 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ja 27.

3 artikla

De minimis -poikkeus

1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdassa säädetään, seuraavat lajimäärät saa asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 4 kohdan c alakohdan nojalla heittää pois:

a)

Adrianmeri:

i)

kummeliturskaa (Merluccius merluccius) ja mulloja (Mullus spp.) enintään 5 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 pohjatrooleja käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

ii)

kummeliturskaa (Merluccius merluccius) ja mulloja (Mullus spp.) enintään 1 prosentti vuosina 2022 ja 2023 tavallisia verkkoja ja riimuverkkoja (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

iii)

kummeliturskaa (Merluccius merluccius) ja mulloja (Mullus spp.) enintään 1 prosentti vuosina 2022 ja 2023 rapido-pyydystä (TBB) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

iv)

merianturaa (Solea solea) enintään 3 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 puomitrooleja käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

v)

meribassia (Dicentrarchus labrax), rengassargia (Diplodus annularis), nokkasargia (Diplodus puntazzo), isosargia (Diplodus sargus), kaulussargia (Diplodus vulgaris), meriahvenia (Epinephelus spp.), marmoripagellia (Lithognathus mormyrus), täpläpagellia (Pagellus acarne), pilkkupagellia (Pagellus bogaraveo), punapagellia (Pagellus erythrinus), pargoa (Pagrus pagrus), hylkyahventa (Polyprion americanus), kultaotsa-ahventa (Sparus aurata) ja syvänmerenkatkarapua (Parapenaeus longirostris) enintään 5 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 pohjatrooleja käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

vi)

meribassia (Dicentrarchus labrax), rengassargia (Diplodus annularis), nokkasargia (Diplodus puntazzo), isosargia (Diplodus sargus), kaulussargia (Diplodus vulgaris), meriahvenia (Epinephelus spp.), marmoripagellia (Lithognathus mormyrus), täpläpagellia (Pagellus acarne), pilkkupagellia (Pagellus bogaraveo), punapagellia (Pagellus erythrinus), pargoa (Pagrus pagrus), hylkyahventa (Polyprion americanus), merianturaa (Solea solea) ja kultaotsa-ahventa (Sparus aurata) enintään 3 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 tavallisia verkkoja ja riimuverkkoja (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

vii)

meribassia (Dicentrarchus labrax), rengassargia (Diplodus annularis), nokkasargia (Diplodus puntazzo), isosargia (Diplodus sargus), kaulussargia (Diplodus vulgaris), meriahvenia (Epinephelus spp.), marmoripagellia (Lithognathus mormyrus), täpläpagellia (Pagellus acarne), punapagellia (Pagellus erythrinus), pargoa (Pagrus pagrus), hylkyahventa (Polyprion americanus), merianturaa (Solea solea) ja kultaotsa-ahventa (Sparus aurata) enintään 1 prosentti vuosina 2022 ja 2023 koukkuja ja siimoja (LHP, LHM, LLS, LLD, LL, LTL, LX) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

viii)

sardellia (Engraulis encrasicolus), sardiinia (Sardina pilchardus), makrilleja (Scomber spp.) ja piikkimakrilleja (Trachurus spp.) enintään 5 prosenttia vuonna 2022 pohjatrooleilla käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissivusaaliista.

b)

kaakkoinen Välimeri:

i)

kummeliturskaa (Merluccius merluccius) ja mulloja (Mullus spp.) enintään 5 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 pohjatrooleja käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

ii)

kummeliturskaa (Merluccius merluccius) ja mulloja (Mullus spp.) enintään 1 prosentti vuosina 2022 ja 2023 tavallisia verkkoja ja riimuverkkoja (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

iii)

syvänmerenkatkarapua (Parapenaeus longirostris) enintään 5 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 pohjatrooleja käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

iv)

meribassia (Dicentrarchus labrax), rengassargia (Diplodus annularis), nokkasargia (Diplodus puntazzo), isosargia (Diplodus sargus), kaulussargia (Diplodus vulgaris), meriahvenia (Epinephelus spp.), marmoripagellia (Lithognathus mormyrus), täpläpagellia (Pagellus acarne), pilkkupagellia (Pagellus bogaraveo), punapagellia (Pagellus erythrinus), pargoa (Pagrus pagrus), hylkyahventa (Polyprion americanus), kultaotsa-ahventa (Sparus aurata), keisarihummeria (Nephrops norvegicus) ja merianturaa (Solea solea) enintään 5 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 pohjatrooleja käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

v)

meribassia (Dicentrarchus labrax), rengassargia (Diplodus annularis), nokkasargia (Diplodus puntazzo), isosargia (Diplodus sargus), kaulussargia (Diplodus vulgaris), meriahvenia (Epinephelus spp.), marmoripagellia (Lithognathus mormyrus), täpläpagellia (Pagellus acarne), pilkkupagellia (Pagellus bogaraveo), punapagellia (Pagellus erythrinus), pargoa (Pagrus pagrus), hylkyahventa (Polyprion americanus), kultaotsa-ahventa (Sparus aurata), merianturaa (Solea solea), euroopanhummeria (Homarus gammarus) ja langusteja (Palinuridae) enintään 3 prosenttia vuosina 2022 ja 2023 tavallisia verkkoja ja riimuverkkoja (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista. Jos kyseisten lajien aluksesta puretut saaliit ovat alle 25 prosenttia purettujen saaliiden kokonaismäärästä, poisheitettävät määrät voivat vuosina 2022 ja 2023 olla enintään 5 prosenttia kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

vi)

meribassia (Dicentrarchus labrax), rengassargia (Diplodus annularis), nokkasargia (Diplodus puntazzo), isosargia (Diplodus sargus), kaulussargia (Diplodus vulgaris), meriahvenia (Epinephelus spp.), marmoripagellia (Lithognathus mormyrus), pilkkupagellia (Pagellus bogaraveo), täpläpagellia (Pagellus acarne), punapagellia (Pagellus erythrinus), pargoa (Pagrus pagrus), hylkyahventa (Polyprion americanus), kummeliturskaa (Merluccius merluccius) ja kultaotsa-ahventa (Sparus aurata) enintään 1 prosentti vuosina 2022 ja 2023 koukkuja ja siimoja (LHP, LHM, LLS, LLD, LL, LTL, LX) käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista. Jos kyseisten lajien aluksesta puretut saaliit ovat alle 25 prosenttia purettujen saaliiden kokonaismäärästä, poisheitettävät määrät voivat olla enintään 3 prosenttia kyseisten lajien vuotuisista kokonaissaaliista;

vii)

sardellia (Engraulis encrasicolus), sardiinia (Sardina pilchardus), makrilleja (Scomber spp.) ja piikkimakrilleja (Trachurus spp.) enintään 5 prosenttia vuonna 2022 pohjatrooleilla käyttävien alusten kyseisten lajien vuotuisista kokonaissivusaaliista.

2.   Jäsenvaltioiden, joilla on välitön kalastuksenhoitoetu Adrianmeren ja kaakkoisen Välimeren kalastuksessa, on viimeistään 1 päivänä toukokuuta 2022 toimitettava komissiolle lisätietoja, jotka perustuvat meneillään oleviin tutkimuksiin, ja arvio poikkeuksen vaikutuksista sekä muuta asiaankuuluvaa tieteellistä tietoa, joka tukee 1 kohdan a alakohdan viii alakohdassa ja b alakohdan vii alakohdassa säädettyä poikkeusta. STECF arvioi kyseiset tiedot viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2022.

4 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 202231 päivään joulukuuta 2023.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 25 päivänä elokuuta 2021.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22.

(2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/86, annettu 20 päivänä lokakuuta 2016, tiettyjä pohjakalojen kalastuksia Välimerellä koskevasta poisheittämissuunnitelmasta (EUVL L 14, 18.1.2017, s. 4).

(3)  Komission delegoitu asetus (EU) 2018/161, annettu 23 päivänä lokakuuta 2017, purkamisvelvoitetta koskevasta de minimis -poikkeuksesta tiettyjen pienten pelagisten lajien kalastusten osalta Välimerellä (EUVL L 30, 2.2.2018, s. 1).

(4)  Tieteellis-teknis-taloudellisen kalastuskomitean (STECF) raportit – Evaluation of the landing obligation joint recommendations (STECF-21-05), 2021. Euroopan unionin julkaisutoimisto, Luxemburg.

Saatavilla osoitteessa https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2537709/STECF+PLEN+19-02.pdf

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1343/2011, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011 , eräistä kalastusta koskevista säännöksistä GFCM:n (Välimeren yleisen kalastuskomission) sopimusalueella ja kalavarojen kestävää hyödyntämistä koskevista hoitotoimenpiteistä Välimerellä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1967/2006 muuttamisesta (EUVL L 347, 30.12.2011, s. 44).


Top