Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R1041

    Komission asetus (EY) N:o 1041/2005, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2005, yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 täytäntöönpanosta annetun asetuksen (EY) N:o 2868/95 muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUVL L 172, 5.7.2005, p. 4–21 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUVL L 287M, 18.10.2006, p. 12–29 (MT)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/09/2017; Implisiittinen kumoaja 32017R1430

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/1041/oj

    5.7.2005   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 172/4


    KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1041/2005,

    annettu 29 päivänä kesäkuuta 2005,

    yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 täytäntöönpanosta annetun asetuksen (EY) N:o 2868/95 muuttamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon yhteisön tavaramerkistä 20 päivänä joulukuuta 1993 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 (1) ja erityisesti sen 157 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Asetuksen (EY) N:o 40/94 mukaan on tarpeen hyväksyä teknisiä toimenpiteitä niiden säännösten täytäntöön panemiseksi, jotka koskevat tutkimuskertomusten vakiomuotoisia lomakkeita, hakemuksen ja rekisteröinnin jakamista, päätösten kumoamista, valtuutuksia tai väite- tai mitättömyysosaston yksittäisen jäsenen tekemiä päätöksiä.

    (2)

    Tutkimusjärjestelmä säilyy 10 päivän maaliskuuta 2008 jälkeen pakollisena yhteisön tavaramerkkien osalta, mutta se olisi tehtävä valinnaiseksi ja maksulliseksi niiden jäsenvaltioiden tavaramerkkirekistereissä suoritettavan tutkimuksen osalta, jotka ovat ilmoittaneet suorittavansa kyseisen tutkimuksen. Tässä yhteydessä on laadittu tutkimuskertomusten vakiomuotoinen lomake tärkeimpine osineen tutkimuskertomusten laadun parantamiseksi ja niiden yhdenmukaistamiseksi.

    (3)

    Jakamista ja rekisteröintiä koskevan ilmoituksen on oltava tämän asetuksen säännösten mukainen. Jos sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (tavaramerkit ja mallit) (jäljempänä ’virasto’) vastaisuudessa kumoaa päätöksen tai poistaa rekisterimerkinnän viran puolesta, on sen tapahduttava tässä asetuksessa säädetyn erityismenettelyn mukaisesti. Poikkeustapaukset, joissa valtuutus on pakollinen, on määritelty erikseen. Yksinkertaiset tapaukset, joissa päätöksen voi tehdä väite- tai mitättömyysosaston yksittäinen jäsen, on lueteltu.

    (4)

    Voimassa olevia säännöksiä olisi muutettava myös rekisteröintimenettelyn selkeyttämiseksi. Lisäksi joitakin menettelyseikkoja olisi muutettava tekemättä kuitenkaan muutoksia järjestelmän keskeisiin osiin.

    (5)

    Sähköisen hakumenettelyn erityispiirteiden ja mahdollisuuksien huomioon ottamiseksi muutetaan seuraavia säännöksiä: 1 säännön 1 kohdan c alakohta, 3 säännön 2 kohta, 61 sääntö, 72 säännön 4 kohta, 79 sääntö, 82 sääntö sekä 89 säännön 1 ja 2 kohta.

    (6)

    Yhteisön tavaramerkkihakemusten sähköisen jättämisen ja julkaisemisen olisi helpotettava ja parannettava väreistä sinänsä tai äänistä koostuvien tavaramerkkien hakemista merkin sellaisen kuvauksen avulla, joka on selvä, täsmällinen, itsessään täydellinen, helposti tutustuttavissa, ymmärrettävä, kestävä ja objektiivinen. Viraston pääjohtajan olisi määriteltävä tekniset edellytykset, varsinkin äänitiedostojen tietoformaatti. Äänistä koostuvien tavaramerkkien sähköiseen hakemukseen voidaan liittää sähköinen äänitiedosto, joka puolestaan voidaan sisällyttää yhteisön tavaramerkkihakemusten sähköiseen julkaisuun, jotta voidaan helpottaa itse äänen saatavuutta.

    (7)

    Väitemenettelyä koskevat säännökset olisi muotoiltava kokonaan uudelleen, jotta voidaan määritellä hyväksymisen edellytykset, esittää selkeästi puutteiden oikeudelliset seuraamukset ja saattaa säännökset menettelyn mukaiseen aikajärjestykseen.

    (8)

    Koska virastolla on lisäksi toimivaltuudet arvioida muuntamista koskevan pyynnön hyväksymistä, voidaan muuntamista koskeva pyyntö hylätä osittain, jolloin muuntaminen hyväksytään ainoastaan joidenkin jäsenvaltioiden osalta. Olisi myös lisättävä joitakin kriteereitä käytettäväksi jonkin jäsenvaltion kieleen perustuvien ehdottomien hylkäämisperusteiden tutkimisessa.

    (9)

    Väite- ja kumoamismenettelyssä hävinneen osapuolen vastattavaksi tulevien kulujen osalta olisi rajoitettava korvattavia edustamisesta aiheutuvia kuluja mutta samalla korotettava hieman nykyisiä enimmäismääriä, kun otetaan huomioon, että täytäntöönpanoasetuksen antamisesta on jo aikaa. Kuultavaksi kutsuttavien todistajien tai asiantuntijoiden osalta tällaisia enimmäismääriä ei pitäisi vahvistaa, vaan korvattavien kulujen on katettava tosiasialliset kulut, jotka todistajat ja asiantuntijat voivat vaatia korvattaviksi.

    (10)

    Tämän vuoksi komission asetusta (EY) N:o 2868/95 (2) olisi muutettava vastaavasti.

    (11)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston (tavaramerkit ja mallit) maksuja, täytäntöönpanosääntöjä ja valituslautakuntien menettelyä koskevia kysymyksiä käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 2868/95 1 artikla seuraavasti:

    1)

    Muutetaan 1 säännön 1 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan b alakohta seuraavasti:

    ”b)

    hakijan nimi, osoite ja kansallisuus sekä valtio, jossa hänen kotipaikkansa tai liikkeensä sijaitsee. Luonnollisten henkilöiden nimestä on ilmoitettava sukunimi ja etunimet. Oikeushenkilöistä ja asetuksen 3 artiklassa tarkoitetuista oikeudellisista kokonaisuuksista on ilmoitettava niiden virallinen nimi ja oikeudellinen muoto, joka voidaan lyhentää yleisesti käytössä olevalla tavalla; kaikki sellaiset puhelin- ja faksinumerot, sähköpostiosoitteet ja muut tietoliikenneyhteydet voidaan myös ilmoittaa, joiden kautta hakija toivoo häneen otettavan yhteyttä. Hakijaa kohti ilmoitetaan periaatteessa ainoastaan yksi osoite. Jos useita osoitteita ilmoitetaan, huomioon otetaan ainoastaan ensimmäisenä mainittu, jollei hakija ilmoita muuta osoitetta yhteysosoitteeksi,”

    b)

    Lisätään c alakohdan loppuun seuraavaa:

    ”tai viittaus luetteloon tavaroista ja palveluista, jotka sisältyvät aikaisempaan yhteisön tavaramerkkihakemukseen,”

    c)

    Korvataan k alakohta seuraavasti:

    ”k)

    hakijan tai tämän edustajan allekirjoitus 79 säännön mukaisesti,”

    d)

    Lisätään l alakohta seuraavasti:

    ”l)

    tarvittaessa asetuksen 39 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tutkimuskertomusta koskeva pyyntö.”

    2)

    Muutetaan 3 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 2 kohta seuraavasti:

    ”2.

    Muissa kuin 1 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa ja ellei hakemusta ole jätetty sähköisesti, tavaramerkki on kuvattava hakemustekstistä erillisellä arkilla. Merkin kuvaamiseen käytettävä arkki ei saa olla suurempi kuin DIN A 4 -koko (korkeus 29,7 cm, leveys 21 cm), eikä merkin kuvaamiseen käytettävä tila (kirjoitusala) saa olla suurempi kuin 26,2 cm × 17 cm. Vasemman marginaalin on oltava vähintään 2,5 cm. Merkin oikea asento on esitettävä merkitsemällä kukin arkki sanalla ”ylös”, jos se ei ole itsestäänselvää. Merkin kuvauksen on oltava laadultaan sellainen, että se voidaan pienentää tai suurentaa enintään 8 cm:n levyiseksi ja 16 cm:n korkuiseksi Yhteisön tavaramerkkilehdessä julkaisemista varten.”

    b)

    Korvataan 5 ja 6 kohta seuraavasti:

    ”5.

    Jos haetaan värillistä rekisteröintiä, edellä 2 kohdassa tarkoitetun tavaramerkin kuvauksen on oltava värillinen. Myös merkkiin kuuluvat värit on ilmoitettava sanoin, ja lisäksi voidaan viitata yleisesti käytettyyn värikoodiin.

    6.

    Kun haetaan äänestä koostuvan merkin rekisteröintiä, tavaramerkin kuvaus on esitettävä äänen graafisena kuvauksena, erityisesti nuottimerkein; kun hakemus toimitetaan sähköisesti, sen mukana voidaan toimittaa sähköinen äänitiedosto. Viraston pääjohtaja määrää sähköisen tiedoston formaatit ja enimmäiskoon.”

    3)

    Korvataan 4 sääntö seuraavasti:

    ”4 sääntö

    Hakemusmaksut

    Hakemuksesta suoritettavat maksut ovat:

    a)

    perusmaksu;

    b)

    luokkamaksu neljännestä ja jokaisesta seuraavasta luokasta, johon tavarat tai palvelut 2 säännön mukaisesti kuuluvat;

    c)

    tarvittaessa tutkimusmaksu.”

    4)

    Lisätään 5 a sääntö seuraavasti:

    ”5 a sääntö

    Tutkimuskertomus

    Tutkimuskertomukset laaditaan vakiomuotoiselle lomakkeelle, joka sisältää vähintään seuraavat tiedot:

    a)

    tutkimuksen tehneen teollisoikeuksien keskusviraston nimi;

    b)

    tutkimuskertomuksessa mainittujen tavaramerkkiä koskevien hakemusten tai rekisteröintien numero;

    c)

    hakemispäivä, tarvittaessa myös tutkimuskertomuksessa mainittujen tavaramerkkiä koskevien hakemusten tai rekisteröintien etuoikeuspäivä;

    d)

    tutkimuskertomuksessa mainittujen tavaramerkkien rekisteröintipäivä;

    e)

    tutkimuskertomuksessa mainittujen tavaramerkkiä koskevien hakemusten tai rekisteröintien haltija ja hänen yhteystietonsa;

    f)

    kuvaus tutkimuskertomuksessa mainituista tavaramerkeistä, jotka on rekisteröity tai joita varten rekisteröintiä on haettu;

    g)

    maininta Nizzan luokituksen mukaisesti luokista, joita varten aiemmat kansalliset tavaramerkit on rekisteröity tai rekisteröintiä on haettu, tai tavaroista ja palveluista, joita varten tutkimuskertomuksessa mainitut tavaramerkit on joko rekisteröity tai rekisteröintiä on haettu.”

    5)

    Lisätään 6 säännön 1 kohtaan seuraava virke:

    ”Jos aikaisempi hakemus koskee yhteisön tavaramerkkiä, viraston on viran puolesta sisällytettävä yhteisön tavaramerkkihakemuksen asiakirjoihin jäljennös aikaisemmasta hakemuksesta.”

    6)

    Korvataan 8 säännön 2 kohta seuraavasti:

    ”2)

    Kun hakija haluaa vaatia yhteen tai useampaan aikaisempaan rekisteröityyn tavaramerkkiin perustuvaa aiemmuutta asetuksen 34 artiklan mukaisesti hakemuksen jättämisen jälkeen, virastolle on toimitettava kahden kuukauden kuluessa hakemispäivästä aiemmuusilmoitus, josta ilmenee jäsenvaltio tai jäsenvaltiot, jossa tai joissa taikka joita varten tavaramerkki on rekisteröity, asianomaisen rekisteröinnin numero ja hakemispäivä, sekä tavarat ja palvelut, joita varten tavaramerkki on rekisteröity. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut todisteet on toimitettava virastolle kolmen kuukauden kuluessa aiemmuusilmoituksen vastaanottamisesta.”

    7)

    Korvataan 10 sääntö seuraavasti:

    ”10 sääntö

    Kansallisten virastojen suorittamat tutkimukset

    1.

    Jos asetuksen 39 artiklan 2 kohdassa tarkoitetusta tutkimuskertomuksesta ei ole esitetty pyyntöä yhteisön tavaramerkin hakemisen yhteydessä tai jos 4 säännön c kohdassa tarkoitettua tutkimusmaksua ei ole suoritettu perusmaksun maksamiselle asetetussa määräajassa, teollisoikeuksien keskusvirastot eivät suorita tutkimusta hakemuksesta.

    2.

    Jos asetuksen 39 artiklan 2 kohdan mukaista tutkimuskertomusta koskevaa pyyntöä ei ole esitetty virastolle yhden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona kansainvälinen toimisto ilmoittaa virastolle kansainvälisestä rekisteröinnistä, tai jos tutkimusmaksua ei ole suoritettu samassa määräajassa, teollisoikeuksien keskusvirastot eivät suorita tutkimusta Euroopan yhteisön nimeävästä kansainvälisestä rekisteröinnistä.”

    8)

    Korvataan 12 säännön c alakohta seuraavasti:

    ”c)

    tavaramerkin kuvaus ja 3 säännön mukaiset maininnat ja selostukset; jos tavaramerkin kuvaus on värillinen tai sisältää värejä, se on julkaistava värillisenä, minkä yhteydessä on mainittava tavaramerkin väri tai värit, tarvittaessa myös värikoodi.”

    9)

    Poistetaan 13 säännön 1 kohdan c alakohta ja 2 kohta.

    10)

    Lisätään 13 a sääntö seuraavasti:

    ”13 a sääntö

    Hakemuksen jakaminen

    1.

    Asetuksen 44 a artiklan mukaisessa hakemuksen jakamista koskevassa ilmoituksessa on oltava

    a)

    hakemusnumero;

    b)

    hakijan nimi ja osoite 1 säännön 1 kohdan b alakohdan mukaisesti;

    c)

    luettelo tavaroista ja palveluista, jotka muodostavat jaetun hakemuksen, tai kun tarkoituksena on tehdä useampi kuin yksi jaettu hakemus, luettelo tavaroista ja palveluista kunkin jaetun hakemuksen osalta;

    d)

    luettelo tavaroista ja palveluista, jotka jäävät alkuperäiseen hakemukseen.

    2.

    Jos virasto katsoo, että 1 kohdassa säädetyt vaatimukset eivät täyty tai jaetun hakemuksen luettelon sisältämät tavarat ja palvelut ovat päällekkäisiä alkuperäiseen hakemukseen jäävien tavaroiden ja palveluiden kanssa, virasto kehottaa hakijaa poistamaan todetut puutteet viraston asettaman määräajan kuluessa.

    Jos puutteita ei poisteta ennen määräajan päättymistä, virasto hylkää jakamista koskevan ilmoituksen.

    3.

    Asetuksen 44 a artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut ajanjaksot, joiden aikana hakemuksen jakamista koskevaa ilmoitusta ei hyväksytä, ovat

    a)

    ajanjakso ennen hakemispäivän vahvistamista;

    b)

    hakemuksen julkaisemista seuraavat kolme kuukautta, joista säädetään asetuksen 42 artiklan 1 kohdassa;

    c)

    ajanjakso 23 säännön 1 kohdassa tarkoitetun rekisteröintimaksun maksamista koskevan huomautuksen antamispäivän jälkeen.

    4.

    Jos virasto katsoo, ettei jakamista koskevaa ilmoitusta voida hyväksyä asetuksen 44 a artiklan tai 3 kohdan a ja b alakohdan mukaisesti, se hylkää jakamista koskevan ilmoituksen.

    5.

    Virasto luo jaettua hakemusta varten erillisen asiakirjan, joka sisältää täydellisen jäljennöksen alkuperäisestä hakemuksesta, mukaan luettuina jakamista koskeva ilmoitus ja asiaan liittyvä kirjeenvaihto. Virasto antaa jaetulle hakemukselle uuden numeron.

    6.

    Jos jakamista koskeva ilmoitus koskee hakemusta, joka on jo julkaistu asetuksen 40 artiklan mukaisesti, jakaminen julkaistaan Yhteisön tavaramerkkilehdessä. Jaettu hakemus julkaistaan; julkaisun on sisällettävä maininnat ja tiedot, joista säädetään 12 säännössä. Julkaiseminen ei merkitse uuden määräajan asettamista väitteiden tekemiselle.”

    11)

    Korvataan 15–20 sääntö seuraavasti:

    ”15 sääntö

    Väiteilmoitus

    1.

    Väiteilmoitus voidaan tehdä yhden tai useamman asetuksen 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun aikaisemman tavaramerkin (”aikaisempi tavaramerkki”) ja/tai yhden tai useamman mainitun asetuksen 8 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun muun aikaisemman oikeuden (”aikaisempi oikeus”) perusteella sillä edellytyksellä, että kaikki aikaisemmat tavaramerkit tai aikaisemmat oikeudet kuuluvat samalle haltijalle tai samoille haltijoille. Jos aikaisemmalla tavaramerkillä ja/tai aikaisemmalla oikeudella on useampi kuin yksi haltija (”yhteisomistus”), väitteen voi tehdä heistä joku, jotkut tai kaikki.

    2.

    Väiteilmoituksessa on oltava

    a)

    sen hakemuksen hakemusnumero, jota vastaan väite esitetään, ja yhteisön tavaramerkin hakijan nimi;

    b)

    selkeä yksilöinti aikaisemmasta tavaramerkistä tai aikaisemmasta oikeudesta, johon väite perustuu:

    i)

    jos väite perustuu aikaisempaan tavaramerkkiin asetuksen 8 artiklan 2 kohdan a tai b alakohdassa tarkoitetulla tavalla tai jos väite perustuu asetuksen 8 artiklan 3 kohtaan, maininta aikaisemman tavaramerkin hakemusnumerosta tai rekisterinumerosta, maininta siitä onko aikaisempi merkki rekisteröity tai rekisteröintihakemus sekä maininta jäsenvaltioista, tarvittaessa mukaan luettuina Benelux-maat, joissa tai joita varten aikaisempi tavaramerkki on suojattu, tai tarvittaessa maininta siitä, että se on yhteisön tavaramerkki;

    ii)

    jos väite perustuu tavaramerkkiin, joka on yleisesti tunnettu asetuksen 8 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla, maininta jäsenvaltiosta, jossa tavaramerkki on yleisesti tunnettu, ja joko i alakohdassa tarkoitetut maininnat tai tavaramerkin kuvaus;

    iii)

    jos väite perustuu aikaisempaan oikeuteen asetuksen 8 artiklan 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla, maininta sen tyypistä tai luonteesta, aikaisemman oikeuden kuvaus ja maininta siitä, onko tämä aikaisempi oikeus voimassa koko yhteisön alueella vai yhdessä taikka useammassa jäsenvaltiossa, sekä maininta niistä jäsenvaltioista, joissa se on voimassa;

    c)

    selvitys väitteen perusteista, nimittäin maininta siitä, että asetuksen 8 artiklan 1, 3, 4 ja 5 kohdan kulloisetkin vaatimukset täyttyvät;

    d)

    aikaisemman tavaramerkin hakemispäivä ja, kun saatavilla, rekisteröintipäivä ja etuoikeuspäivä, paitsi kun kyseessä on rekisteröimätön yleisesti tunnettu tavaramerkki;

    e)

    aikaisemman tavaramerkin kuvaus sellaisena kuin se on rekisteröity tai hakemuksessa; jos aikaisempi tavaramerkki on värillinen, kuvauksen on oltava värillinen;

    f)

    tavarat ja palvelut, joihin väite perustuu;

    g)

    jos väite perustuu aikaisempaan tavaramerkkiin, joka on asetuksen 8 artiklan 5 kohdan mukaisesti laajalti tunnettu, maininta siitä, missä jäsenvaltiossa ja minkä tavaroiden ja palveluiden osalta se on laajalti tunnettu;

    h)

    väitteentekijästä:

    i)

    väitteentekijän nimi ja osoite 1 säännön 1 kohdan b alakohdan mukaisesti;

    ii)

    jos väitteentekijä on nimennyt edustajan, tämän nimi ja liikeosoite, 1 säännön 1 kohdan e alakohdan mukaisesti;

    iii)

    jos väitteen tekee käyttöluvan haltija tai henkilö, joka on oikeutettu asianomaisen kansallisen lainsäädännön mukaan käyttämään aikaisempaa oikeutta, maininta tästä sekä maininta luvasta tai oikeudesta esittää väite.

    3.

    Väiteilmoituksessa voi olla

    a)

    maininta tavaroista ja palveluista, joihin väite kohdistuu; tällaisen maininnan puuttuessa väitteen katsotaan kohdistuvan väitteen kohteena olevan yhteisön tavaramerkkihakemuksen kaikkiin tavaroihin ja palveluihin;

    b)

    perusteltu lausunto, josta käyvät ilmi tärkeimmät seikat ja perustelut, joihin väite perustuu, ja todisteet väitteen tueksi.

    4.

    Jos väite perustuu useampaan kuin yhteen aikaisempaan tavaramerkkiin tai aikaisempaan oikeuteen, kuhunkin näistä oikeuksista sovelletaan 2 ja 3 kohtaa.

    16 sääntö

    Väiteilmoituksessa käytettävät kielet

    1.

    Asetuksen 115 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu määräaika, jossa väitteentekijän on jätettävä käännös väiteilmoituksestaan, on yksi kuukausi väiteajan umpeutumisesta.

    2.

    Jos väitteentekijä tai hakija ilmoittaa virastolle ennen sitä päivää, jona väitemenettely 18 säännön 1 kohdan mukaan alkaa, että hakija ja väitteentekijä ovat asetuksen 115 artiklan 7 kohdan mukaisesti sopineet käyttävänsä väitemenettelyssä muuta kieltä, väitteentekijän on, jos väiteilmoitusta ei ole jätetty tällä kielellä, jätettävä väiteilmoituksen käännös tälle kielelle kuukauden kuluessa kyseisestä päivästä. Jos käännöstä ei jätetä tai se jätetään myöhemmin, menettelykieltä ei muuteta.

    16 a sääntö

    Hakijalle suunnattu tiedotus

    Viraston on lähetettävä muille osapuolille väiteasiasta tiedoksi kaikki väiteilmoitukset ja asiakirjat, jotka väitteentekijä toimittaa, sekä kaikki ilmoitukset, jotka virasto osoittaa yhdelle osapuolista ennen 18 säännössä tarkoitetun määräajan umpeutumista.

    17 sääntö

    Väitteen hyväksymisedellytysten tutkiminen

    1.

    Jos väitemaksua ei ole suoritettu väiteajan kuluessa, väitteen katsotaan jääneen tekemättä. Jos väitemaksu suoritetaan väiteajan umpeutumisen jälkeen, maksu palautetaan väitteentekijälle.

    2.

    Jos väiteilmoitusta ei ole jätetty väiteajassa tai jos väiteilmoituksessa ei tarkasti yksilöidä 15 säännön 2 kohdan a ja b alakohdan mukaisesti hakemusta, jota vastaan väite tehdään, tai aikaisempaa merkkiä tai aikaisempaa oikeutta, johon väite perustuu, tai se ei sisällä väitteen perusteita 15 säännön 2 kohdan c alakohdan mukaisesti, ja jollei näitä puutteita poisteta ennen väiteajan päättymistä, virasto hylkää väiteilmoituksen puutteellisena.

    3.

    Jos väitteentekijä ei jätä käännöstä 16 säännön 1 kohdan mukaisesti, väite hylätään puutteellisena. Jos väitteentekijä toimittaa käännöksen, joka ei ole täydellinen, kääntämättä jätettyä osaa ei oteta huomioon väitteen hyväksymisedellytyksiä tutkittaessa.

    4.

    Jos väiteilmoitus ei vastaa muita 15 säännön säännöksiä, virasto ilmoittaa asiasta väitteentekijälle ja kehottaa tätä korjaamaan havaitut puutteet kahden kuukauden kuluessa. Jos puutteita ei korjata ennen määräajan päättymistä, virasto hylkää väitteen puutteellisena.

    5.

    Hakijalle ilmoitetaan, jos väiteilmoituksen katsotaan jääneen tekemättä 1 kohdan perusteella ja jos väite on päätetty hylätä puutteellisena 2, 3 ja 4 kohdan mukaisesti.

    18 sääntö

    Väitemenettelyn aloittaminen

    1.

    Kun väite on todettu 17 säännön edellytysten mukaisesti hyväksyttäväksi, virasto ilmoittaa osapuolille, että väitemenettely aloitetaan kahden kuukauden kuluttua ilmoituksen vastaanottamisesta. Tätä määräaikaa voidaan pidentää enintään 24 kuukauden pituiseksi, jos molemmat osapuolet toimittavat pidentämistä koskevan pyynnön ennen määräajan umpeutumista.

    2.

    Jos 1 kohdan mukaisen määräajan kuluessa hakemus peruutetaan tai sitä rajoitetaan tavaroihin ja palveluihin, joihin väite ei kohdistu, tai virasto saa tietää asianomaisten osapuolten välisestä sopimuksesta tai hakemus hylätään rinnakkaisessa menettelyssä, väitemenettely päätetään.

    3.

    Jos 1 kohdassa tarkoitetun määräajan kuluessa hakija rajoittaa hakemusta poistamalla siitä joitakin niistä tavaroista ja palveluista, joihin väite kohdistuu, virasto kehottaa asettamansa määräajan kuluessa väitteentekijää ilmoittamaan, jatkaako hän väitettä, ja jos jatkaa, mitä jäljellä olevia tavaroita ja palveluja vastaan. Jos väitteentekijä peruuttaa väitteen rajoittamisen vuoksi, väitemenettely päätetään.

    4.

    Jos väitemenettely päätetään 2 tai 3 kohdan mukaisesti ennen 1 kohdassa tarkoitetun määräajan umpeutumista, maksuista ei tehdä päätöstä.

    5.

    Jos väitemenettely päätetään hakemuksen peruuttamisen tai rajoittamisen takia tai 3 kohdan mukaisesti ennen 1 kohdassa tarkoitetun määräajan umpeutumista, väitemaksu palautetaan.

    19 sääntö

    Väitteen toteennäyttö

    1.

    Virasto antaa väitteentekijälle tilaisuuden esittää seikkoja, todisteita ja perusteluja väitteensä tueksi tai täydentää kaikkia 15 säännön 3 kohdan mukaisesti toimitettuja seikkoja, todisteita ja perusteluita viraston asettamassa määräajassa, joka on vähintään kaksi kuukautta siitä päivästä, jona väitemenettelyn 18 säännön 1 kohdan mukaan katsotaan alkavan.

    2.

    Edellä 1 kohdassa tarkoitetun määräajan kuluessa väitteentekijän on esitettävä myös todisteet aikaisemman merkkinsä tai aikaisemman oikeutensa olemassaolosta ja voimassaolosta sekä sen antaman suojan laajuudesta ja osoitettava, että hänellä on oikeus tehdä väite. Väitteentekijän on erityisesti esitettävä seuraavat todisteet:

    a)

    jos väite perustuu aikaisempaan merkkiin, joka ei ole yhteisön tavaramerkki, todisteet aikaisemman merkin rekisteröinnistä tai hakemisesta toimittamalla

    i)

    sellaisen tavaramerkin osalta, jota ei ole vielä rekisteröity, jäljennös asiaa koskevasta hakemuksesta tai muu vastaava asiakirja, joka on peräisin tavaramerkkihakemusta hallinnoivalta taholta; tai

    ii)

    sellaisen tavaramerkin osalta, joka on rekisteröity, jäljennös asiaa koskevasta rekisteröintitodistuksesta ja tapauksesta riippuen viimeisimmästä uudistamistodistuksesta, joka osoittaa tavaramerkin suoja-ajan olevan pidempi kuin 1 kohdassa tarkoitettu määräaika ja mahdolliset suoja-ajan pidennykset, tai muut vastaavat asiakirjat, jotka ovat peräisin tavaramerkin rekisteröineeltä hallintoviranomaiselta;

    b)

    jos väite perustuu asetuksen 8 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitettuun yleisesti tunnettuun merkkiin, todisteet siitä, että merkki on yleisesti tunnettu asiaankuuluvalla alueella;

    c)

    jos väite perustuu asetuksen 8 artiklan 5 kohdassa tarkoitettuun laajalti tunnettuun merkkiin, todisteet tämän kohdan a alakohdassa tarkoitettujen todisteiden lisäksi siitä, että merkki on laajalti tunnettu, sekä todisteet tai perustelut, jotka osoittavat, että haetun tavaramerkin käyttäminen ilman perusteltua syytä merkitsisi aikaisemman tavaramerkin erottamiskyvyn tai maineen epäoikeudenmukaista hyväksikäyttöä tai olisi niille haitaksi;

    d)

    jos väite perustuu aikaisempaan oikeuteen asetuksen 8 artiklan 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla, todisteet kyseisen oikeuden hankkimisesta sekä sen antaman suojan laajuudesta ja voimassaolon jatkumisesta;

    e)

    jos väite perustuu asetuksen 8 artiklan 3 kohtaan, todisteet väitteentekijän omistusoikeudesta ja hänen ja hänen asiamiehensä tai edustajansa välisen suhteen luonteesta.

    3.

    Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitetut tiedot ja todisteet on esitettävä menettelyssä käytettävällä kielellä tai niiden mukaan on liitettävä käännös. Käännös on jätettävä alkuperäisen asiakirjan jättämiselle asetetun määräajan kuluessa.

    4.

    Virasto ei ota huomioon sellaisia asiakirjoja tai muuta kirjallista aineistoa taikka niiden osia, joita ei ole jätetty tai käännetty menettelyssä käytettävälle kielelle viraston asettaman määräajan kuluessa.

    20 sääntö

    Väitteen tutkiminen

    1.

    Jos väitteentekijä ei ole ennen 19 säännön 1 kohdassa tarkoitetun määräajan umpeutumista esittänyt todisteita aikaisemmasta merkistään tai aikaisemmasta oikeudestaan, sen voimassaolosta ja sen antaman suojan laajuudesta sekä oikeudestaan tehdä väite, väite hylätään perusteettomana.

    2.

    Jos väitettä ei hylätä 1 kohdan mukaisesti, virasto antaa tiedoksi hakijalle väitteentekijän jättämät asiakirjat ja kehottaa häntä esittämään omat huomautuksensa viraston asettaman määräajan kuluessa.

    3.

    Jos hakija ei jätä huomautuksia, virasto tekee päätöksensä väitteestä käytettävissään olevien todisteiden perusteella.

    4.

    Hakijan jättämät huomautukset annetaan tiedoksi väitteentekijälle, jota virasto kehottaa katsoessaan sen tarpeelliseksi vastaamaan viraston asettaman määräajan kuluessa.

    5.

    Edellä olevan 18 säännön 2 ja 3 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin sen päivän jälkeen, jona väitemenettelyn katsotaan alkavan.

    6.

    Asianmukaisissa tapauksissa virasto voi kehottaa osapuolia rajoittamaan huomautuksensa tiettyihin aiheisiin, jolloin se sallii niiden ottaa muut aiheet esille menettelyn myöhemmässä vaiheessa. Virastoa ei missään tapauksessa voida pyytää ilmoittamaan osapuolille, mitä seikkoja tai todisteita voidaan mahdollisesti jättää tai ei ole jätetty.

    7.

    Virasto voi lykätä väitemenettelyä,

    a)

    jos väite perustuu asetuksen 8 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaiseen rekisteröintihakemukseen, kunnes siinä menettelyssä on tehty lopullinen ratkaisu;

    b)

    jos väite perustuu neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 (3) mukaista maantieteellistä merkintää tai alkuperänimitystä koskevaan rekisteröintihakemukseen, kunnes siinä menettelyssä on tehty lopullinen ratkaisu; tai

    c)

    jos lykkäys on olosuhteiden vuoksi tarkoituksenmukainen.

    12)

    Korvataan 22 sääntö seuraavasti:

    ”22 sääntö

    Käytön todistaminen

    1.

    Asetuksen 43 artiklan 2 tai 3 kohdan mukainen käytön todistamista koskeva pyyntö hyväksytään vain, jos hakija jättää pyynnön viraston asettaman määräajan kuluessa 20 säännön 2 kohdan mukaisesti.

    2.

    Jos väitteentekijän on todistettava tavaramerkin käyttö tai se, että on olemassa perustellut syyt käyttämättä jättämiseen, virasto pyytää väitteentekijää toimittamaan vaaditut todisteet viraston asettaman määräajan kuluessa. Jos väitteentekijä ei toimita todisteita määräajan kuluessa, virasto hylkää väitteen.

    3.

    Käytön todistamiseksi tarvittavista tiedoista ja todisteista on ilmettävä väitteen perustana olevan tavaramerkin käytön paikka, aika, laajuus ja luonne niiden tuotteiden osalta, joita varten se on rekisteröity ja joihin väite perustuu sekä todisteet näiden tietojen tueksi 4 kohdan mukaisesti.

    4.

    Todistusaineisto on jätettävä 79 ja 79 a säännön mukaisesti, ja se on periaatteessa rajoitettava väitettä tukeviin asiakirjoihin ja todistuskappaleisiin, kuten pakkauksiin, etiketteihin, hinnastoihin, luetteloihin, laskuihin, valokuviin ja lehtimainoksiin sekä asetuksen 76 artiklan 1 kohdan f alakohdassa tarkoitettuihin kirjallisiin vakuutuksiin.

    5.

    Käytön todistamista koskevan pyynnön esittämisen yhteydessä voidaan esittää myös huomautuksia väitteen perusteista. Nämä huomautukset voidaan jättää yhdessä niiden huomautusten kanssa, jotka esitetään vastauksena käytön todistamiseen.

    6.

    Jos väitteentekijä on toimittanut todisteet muulla kuin väitemenettelyn kielellä, virasto voi vaatia väitteentekijää jättämään käännöksen todisteista väitemenettelyn kielellä asettamansa määräajan kuluessa.”

    13)

    Korvataan 24 säännön 2 kohta seuraavasti:

    ”2.

    Virasto toimittaa oikeaksi todistettuja tai todistamattomia jäljennöksiä rekisteröintitodistuksesta maksua vastaan.”

    14)

    Poistetaan 25 säännön 1 kohdan c alakohta.

    15)

    Lisätään 25 a sääntö seuraavasti:

    ”25 a sääntö

    Rekisteröinnin jakaminen

    1.

    Asetuksen 48 a artiklan mukaisessa rekisteröinnin jakamista koskevassa ilmoituksessa on oltava

    a)

    rekisterinumero;

    b)

    tavaramerkin haltijan nimi ja osoite 1 säännön 1 kohdan b alakohdan mukaisesti;

    c)

    luettelo tavaroista ja palveluista, jotka muodostavat jaetun rekisteröinnin, tai kun tarkoituksena on tehdä useampi kuin yksi jaettu rekisteröinti, luettelo tavaroista ja palveluista kunkin jaetun rekisteröinnin osalta;

    d)

    luettelo tavaroista ja palveluista, jotka jäävät alkuperäiseen rekisteröintiin.

    2.

    Jos virasto katsoo, että 1 kohdassa säädetyt vaatimukset eivät täyty tai luettelon sisältämät tavarat ja palvelut, jotka muodostavat jaetun rekisteröinnin, ovat päällekkäisiä alkuperäiseen rekisteröintiin jäävien tavaroiden ja palveluiden kanssa, virasto kehottaa hakijaa korjaamaan todetut puutteet viraston asettaman määräajan kuluessa.

    Jos puutteita ei korjata ennen määräajan päättymistä, virasto hylkää jakamista koskevan ilmoituksen.

    3.

    Jos virasto katsoo, että jakamista koskevaa ilmoitusta ei voida hyväksyä asetuksen 48 a artiklan mukaisesti, se hylkää jakamista koskevan ilmoituksen.

    4.

    Virasto luo jaettua rekisteröintiä varten erillisen asiakirjan, joka sisältää täydellisen jäljennöksen alkuperäistä rekisteröintiä koskevasta asiakirjasta, mukaan luettuina jakamista koskeva ilmoitus ja siihen liittyvä kirjeenvaihto. Virasto antaa jaetulle rekisteröinnille uuden numeron.”

    16)

    Poistetaan 26 säännön 2 kohdan d alakohta.

    17)

    Muutetaan 28 säännön 1 kohta seuraavasti:

    a)

    Poistetaan c alakohta.

    b)

    Korvataan d alakohta seuraavasti:

    ”d)

    maininta jäsenvaltiosta tai jäsenvaltioista, jossa tai joissa tai joita varten tavaramerkki on rekisteröity, kyseisen rekisteröinnin numero ja hakemispäivä sekä luettelo tavaroista ja palveluista, joita varten aikaisempi tavaramerkki on rekisteröity,”.

    18)

    Korvataan 30 sääntö seuraavasti:

    ”30 sääntö

    Rekisteröinnin uudistaminen

    1.

    Hakemuksessa rekisteröinnin uudistamiseksi on oltava

    a)

    uudistamista hakevan henkilön nimi;

    b)

    uudistettavan yhteisön tavaramerkin rekisterinumero;

    c)

    jos uudistamista haetaan vain osalle rekisteriin merkityistä tavaroista ja palveluista, maininta niistä luokista tai tavaroista ja palveluista, joita hakemus koskee tai niistä, joita se ei koske, ryhmiteltynä Nizzan luokituksen luokkien mukaiseen järjestykseen siten, että ennen kutakin ryhmää ilmoitetaan sen luokan numero, johon ryhmään kyseiset tavarat tai palvelut kuuluvat.

    2.

    Asetuksen 47 artiklassa tarkoitetut maksut yhteisön tavaramerkin uudistamisesta ovat seuraavat:

    a)

    perusmaksu;

    b)

    luokkamaksu neljännestä ja jokaisesta seuraavasta luokasta, jota koskevaa uudistamista haetaan; ja

    c)

    tarvittaessa maksuja koskevassa asetuksessa määritelty lisämaksu uudistamismaksun myöhästymisestä tai uudistamishakemuksen myöhästymisestä asetuksen 47 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    3.

    Uudistamista koskevaa hakemusta pidetään tehtynä, jos 2 kohdassa tarkoitettu maksu suoritetaan maksuja koskevan asetuksen 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla sillä edellytyksellä, että se sisältää kaikki maininnat, joita vaaditaan tämän säännön 1 kohdan a ja b alakohdassa sekä maksuja koskevan asetuksen 7 artiklan 1 kohdassa.

    4.

    Jos uudistamishakemus jätetään asetuksen 47 artiklan 3 kohdan mukaisten määräaikojen kuluessa, mutta muut mainitun asetuksen 47 artiklan ja näiden sääntöjen edellytykset eivät täyty, virasto ilmoittaa hakijalle havaituista puutteista.

    5.

    Jos uudistamishakemusta ei jätetä tai se jätetään asetuksen 47 artiklan 3 kohdan kolmannessa virkkeessä säädetyn määräajan jälkeen tai jos maksuja ei suoriteta tai ne suoritetaan kyseisen määräajan jälkeen tai jos puutteita ei poisteta määräajan kuluessa, virasto katsoo rekisteröinnin päättyneen ja ilmoittaa asiasta yhteisön tavaramerkin haltijalle.

    Jos suoritetut maksut eivät riitä kattamaan kaikkia niitä tavara- ja palveluluokkia, joihin uudistamishakemus kohdistuu, rekisteröintiä ei pidetä päättyneenä, jos on selvää, mitkä luokat maksujen on tarkoitettu kattavan. Muiden tietojen puuttuessa virasto ottaa luokat huomioon luokituksen mukaisessa järjestyksessä.

    6.

    Kun 5 kohdan mukainen päätös on lopullinen, virasto poistaa tavaramerkin rekisteristä. Poistaminen tulee voimaan rekisteröinnin päättymispäivää seuraavana päivänä.

    7.

    Jos 2 kohdassa määrätyt uudistamismaksut on suoritettu mutta rekisteröintiä ei uudisteta, maksut palautetaan.

    8.

    Yhdellä hakemuksella voidaan hakea kahden tai useamman tavaramerkin uudistamista maksamalla kutakin tavaramerkkiä koskevat maksut edellyttäen, että haltijat tai edustajat ovat jokaisessa tapauksessa samat.”

    19)

    Poistetaan 31 säännön 3 ja 4 kohta.

    20)

    Korvataan 32 säännön 4 kohta seuraavasti:

    ”4.

    Virasto laatii uudelle rekisteröinnille erilliset asiakirjat, joihin kuuluu jäljennös alkuperäisestä rekisteröinnistä, mukaan luettuina osittaisen luovutuksen rekisteröinnistä tehty hakemus ja siihen liittyvä kirjeenvaihto. Virasto antaa uudelle rekisteröinnille uuden numeron.”

    21)

    Muutetaan 33 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Edellä tarkoitetun 31 säännön 1, 2, 5 ja 7 kohdan määräyksiä sovelletaan soveltuvin osin käyttöluvan, käyttöluvan luovuttamisen, esineoikeuden tai sen luovuttamisen, täytäntöönpanotoimenpiteen tai maksukyvyttömyysmenettelyn rekisteröintiin seuraavin ehdoin:

    a)

    edellä tarkoitettua 31 säännön 1 kohdan c alakohtaa ei sovelleta hakemukseen, joka koskee esineoikeuden, täytäntöönpanotoimenpiteiden tai maksukyvyttömyysmenettelyn rekisteröintiä;

    b)

    edellä tarkoitettua 31 säännön 1 kohdan d alakohtaa ja 5 kohtaa ei sovelleta, jos hakemuksen tekijä on yhteisön tavaramerkin haltija.”

    b)

    Korvataan 2 kohta seuraavasti:

    ”2.

    Käyttölupaa, käyttöluvan luovuttamista, esineoikeutta tai sen luovuttamista tai täytäntöönpanotoimenpidettä koskeva rekisteröintihakemus katsotaan jätetyksi vasta, kun vaadittu maksu on suoritettu.”

    c)

    Korvataan 3 kohdassa ilmaisu ”19, 20 tai 22 artiklan” ilmaisulla ”19–22 artiklan” ja ilmaisu ”edellä olevan 1 ja 2 kohdan” ilmaisulla ”tämän säännön 1 kohdan ja 34 säännön 2 kohdan”.

    d)

    Korvataan 4 kohta seuraavasti:

    ”4.

    Edellä tarkoitettuja 1 ja 3 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin yhteisön tavaramerkkihakemuksiin. Käyttöluvat, esineoikeudet, maksukyvyttömyysmenettelyt ja täytäntöönpanotoimenpiteet merkitään viraston ylläpitämiin asiakirjavihkoihin, jotka koskevat hakemuksen kohteena olevaa yhteisön tavaramerkkiä.”

    22)

    Korvataan 34 sääntö seuraavasti:

    ”34 sääntö

    Käyttöluvan rekisteröinnin erityismääräykset

    1.

    Käyttöluvan rekisteröintiä koskeva hakemus voi sisältää pyynnön merkitä käyttölupa rekisteriin yhtenä tai useampina seuraavista:

    a)

    yksinoikeudella myönnetty käyttölupa;

    b)

    edelleenkäyttölupa, jos käyttöluvan antaa sellainen haltija, jonka käyttölupa on merkitty rekisteriin;

    c)

    käyttölupa, joka koskee ainoastaan osaa niistä tavaroista tai palveluista, joita varten tavaramerkki on rekisteröity;

    d)

    käyttölupa, joka koskee ainoastaan osaa yhteisön alueesta;

    e)

    määräaikainen käyttölupa.

    2.

    Jos esitetään pyyntö merkitä käyttölupa 1 kohdan c, d ja e alakohdan mukaiseksi käyttöluvaksi, käyttöluvan rekisteröintiä koskevassa hakemuksessa on mainittava tavarat ja palvelut ja osa yhteisön alueesta ja ajanjakso, jota varten käyttölupa myönnetään.”

    23)

    Korvataan 35 säännön 3 kohta seuraavasti:

    ”3.

    Hakemusta käyttöluvan, esineoikeuden tai täytäntöönpanotoimenpiteen kumoamisesta pidetään jätettynä vasta, kun vaadittu maksu on suoritettu.”

    24)

    Poistetaan 36 säännön 1 kohdan c alakohta.

    25)

    Muutetaan 38 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Asetuksen 115 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu määräaika, jonka aikana menettämis- tai mitättömyysvaatimuksen esittäjän on jätettävä käännös hakemuksestaan, on yksi kuukausi hakemuksen jättämispäivästä alkaen. Jos tätä määräaikaa ei noudateta, hakemus hylätään puutteellisena.”

    b)

    Lisätään 3 kohtaan virke seuraavasti:

    ”Jos käännöstä ei jätetä määräajassa tai lainkaan, menettelykieltä ei muuteta.”

    26)

    Korvataan 39 sääntö seuraavasti:

    ”39 sääntö

    Menettämis- tai mitättömyyshakemuksen hylkääminen puutteellisena

    1.

    Jos virasto toteaa, että vaadittua maksua ei ole suoritettu, se kehottaa hakijaa maksamaan maksun viraston asettaman määräajan kuluessa. Ellei vaadittua maksua suoriteta viraston asettaman määräajan kuluessa, virasto ilmoittaa hakijalle, ettei menettämis- tai mitättömyyshakemusta katsota jätetyksi. Jos maksu suoritetaan kyseisen määräajan umpeutumisen jälkeen, maksu palautetaan hakijalle.

    2.

    Jos 38 säännön 1 kohdassa vaadittua käännöstä ei jätetä kyseisen määräajan kuluessa, virasto hylkää menettämis- tai mitättömyyshakemuksen puutteellisena.

    3.

    Jos virasto toteaa, että hakemus ei täytä 37 säännössä esitettyjä säännöksiä, se kehottaa hakijaa korjaamaan todetut puutteet viraston asettaman määräajan kuluessa. Jos puutteita ei korjata määräajan kuluessa, virasto hylkää hakemuksen puutteellisena.

    4.

    Kaikista 2 tai 3 kohdan mukaisesti tehdyistä menettämis- tai mitättömyyshakemuksen hylkäämispäätöksistä tiedotetaan hakijalle ja yhteisön tavaramerkin haltijalle.”

    27)

    Muutetaan 40 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Jokaisesta menettämis- tai mitättömyyshakemuksesta, jota pidetään jätettynä, ilmoitetaan yhteisön tavaramerkin haltijalle. Kun virasto pitää hakemusta muodollisesti hyväksyttävänä, se kehottaa yhteisön tavaramerkin haltijaa esittämään omat huomautuksensa viraston asettaman määräajan kuluessa.”

    b)

    Korvataan 4 kohta seuraavasti:

    ”4.

    Jollei 69 säännössä toisin säädetä, kaikki osapuolten jättämät huomautukset lähetetään muille asianomaisille osapuolille.”

    c)

    Korvataan 5 kohta seuraavasti:

    ”5.

    Asetuksen 50 artiklan 1 kohdan a alakohtaan perustuvan menettämishakemuksen tapauksessa virasto pyytää asettamansa määräajan kuluessa yhteisön tavaramerkin haltijaa esittämään todisteita tavaramerkin tosiasiallisesta käytöstä. Jos todisteita ei toimiteta asetetun määräajan kuluessa, yhteisön tavaramerkki kumotaan. Edellä olevan 22 säännön 2, 3 ja 4 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin.”

    d)

    Lisätään uusi 6 kohta seuraavasti:

    ”6.

    Jos hakijan on asetuksen 56 artiklan 2 tai 3 kohdan mukaisesti esitettävä todisteet käytöstä tai siitä, että käyttämättä jättämiselle on olemassa aiheelliset perusteet, virasto pyytää asettamansa määräajan kuluessa hakijaa esittämään todisteita tavaramerkin tosiasiallisesta käytöstä. Jos todisteita ei toimiteta asetetun määräajan kuluessa, mitättömyyshakemus hylätään. Edellä olevan 22 säännön 2, 3 ja 4 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin.”

    28)

    Korvataan 44 ja 45 sääntö seuraavasti:

    ”44 sääntö

    Muuntamishakemus

    1.

    Asetuksen 108 artiklan mukaisessa hakemuksessa yhteisön tavaramerkkihakemuksen tai rekisteröidyn yhteisön tavaramerkin muuntamiseksi kansalliseksi tavaramerkkihakemukseksi on oltava

    a)

    muuntamisen hakijan nimi ja osoite 1 säännön 1 kohdan b alakohdan mukaisesti;

    b)

    yhteisön tavaramerkkihakemuksen hakemusnumero tai yhteisön tavaramerkin rekisterinumero;

    c)

    maininta siitä, mihin muuntaminen perustuu, asetuksen 108 artiklan 1 kohdan a tai b alakohdan mukaisesti;

    d)

    jäsenvaltio tai jäsenvaltiot, jota tai joita muuntamispyyntö koskee;

    e)

    jos pyyntö ei koske kaikkia niitä tavaroita ja palveluja, joita hakemus koskee tai joita varten tavaramerkki on rekisteröity, hakemukseen on sisällytettävä luettelo niistä tavaroista ja palveluista, joita muuntamispyyntö koskee, ja jos muuntamista pyydetään useampaa kuin yhtä jäsenvaltiota varten ja tavarat ja palvelut eivät ole samat kaikissa jäsenvaltioissa, luettelo tavaroista ja palveluista jäsenvaltioittain;

    f)

    jos muuntamista pyydetään asetuksen 108 artiklan 6 kohdan mukaisesti, hakemuksessa on ilmoitettava päivämäärä, jona asiaa koskeva kansallisen tuomioistuimen päätös on tullut lainvoimaiseksi, sekä jäljennös mainitusta päätöksestä; jäljennös voidaan toimittaa samalla kielellä, jolla päätös on tehty.

    2.

    Muuntamishakemus jätetään asianmukaisen määräajan kuluessa asetuksen 108 artiklan 4, 5 tai 6 kohdan mukaisesti. Jos muuntamista pyydetään rekisteröinnin uudistamatta jättämisen jälkeen, asetuksen 108 artiklan 5 kohdassa säädetty kolmen kuukauden määräaika alkaa sen päivän jälkeisenä päivänä, jolloin uudistamishakemus voidaan mainitun asetuksen 47 artiklan 3 kohdan mukaisesti viimeistään jättää.

    45 sääntö

    Muuntamishakemuksen tutkiminen

    1.

    Jos muuntamishakemus ei täytä asetuksen 108 artiklan 1 tai 2 kohdan vaatimuksia tai se jätetään mainitun kolmen kuukauden määräajan jälkeen taikka se ei ole yhdenmukainen 44 säännön tai muiden sääntöjen kanssa, virasto ilmoittaa tästä hakijalle ja asettaa määräajan, jonka kuluessa hakija voi muuttaa hakemusta tai poistaa todetut puutteet.

    2.

    Jos muuntamismaksua ei ole suoritettu kolmen kuukauden määräajan kuluessa, virasto ilmoittaa hakijalle, että muuntamishakemuksen katsotaan jääneen tekemättä.

    3.

    Jos 1 kohdassa tarkoitettuja puutteita ei korjata viraston asettaman määräajan kuluessa, virasto hylkää muuntamishakemuksen.

    Tapauksissa, joihin sovelletaan asetuksen 108 artiklan 2 kohtaa, virasto hylkää muuntamishakemuksen puutteellisena vain niiden jäsenvaltioiden osalta, joissa muuntaminen on kyseisen säännöksen mukaan poissuljettu.

    4.

    Jos virasto tai jokin yhteisön tavaramerkkituomioistuin on hylännyt yhteisön tavaramerkkihakemuksen tai julistanut yhteisön tavaramerkin mitättömäksi jäsenvaltion kieleen perustuvin ehdottomin hylkäämisperustein, muuntaminen ei ole mahdollista 108 artiklan 2 kohdan mukaisesti missään jäsenvaltiossa, jossa kyseinen kieli on yksi virallisista kielistä. Jos virasto tai jokin yhteisön tavaramerkkituomioistuin on hylännyt yhteisön tavaramerkkihakemuksen tai julistanut yhteisön tavaramerkin mitättömäksi ehdottomin hylkäämisperustein, jotka koskevat koko yhteisöä, tai aikaisemman yhteisön tavaramerkin taikka yhteisön muun teollisoikeuden vuoksi, muuntaminen ei ole mahdollista asetuksen 108 artiklan 2 kohdan mukaisesti missään jäsenvaltiossa.”

    29)

    Korvataan 47 sääntö seuraavasti:

    ”47 sääntö

    Toimittaminen jäsenvaltioiden teollisoikeuksien keskusvirastoille

    Jos muuntamishakemus täyttää asetuksessa ja näissä säännöissä säädetyt vaatimukset, virasto toimittaa muuntamishakemuksen ja siihen liittyvät 84 säännön 2 kohdassa tarkoitetut tiedot niiden jäsenvaltioiden teollisoikeuksien keskusvirastoille – myös Beneluxin tavaramerkkivirastolle – joiden osalta hakemus on hyväksytty. Virasto ilmoittaa toimittamispäivän hakijalle.”

    30)

    Lisätään 50 säännön 1 kohtaan seuraavaa:

    ”Erityisesti, kun valitus kohdistuu väitemenettelyssä tehtyyn päätökseen, asetuksen 78 a artiklaa ei sovelleta asetuksen 61 artiklan 2 kohdan mukaisesti asetettuun määräaikaan.

    Kun valitus kohdistuu väiteosaston tekemään päätökseen, valituslautakunta rajaa valituksen tutkimisen niihin tosiseikkoihin ja todisteisiin, jotka on esitetty väiteosaston asetuksen ja näiden sääntöjen mukaisesti asettamassa määräajassa, ellei valituslautakunta katso, että olisi otettava huomioon uusia tai täydentäviä tosiseikkoja ja todisteita asetuksen 74 artiklan 2 kohdan mukaisesti.”

    31)

    Korvataan 51 sääntö seuraavasti:

    ”51 sääntö

    Valitusmaksujen palauttaminen

    Valitusmaksun määrää palautettavaksi

    a)

    joko osasto, jonka päätös on riitautettu, jos se hyväksyy uudelleentarkastelun asetuksen 60 artiklan 1 kohdan tai 60 a artiklan mukaisesti; tai

    b)

    valituslautakunta, jos se katsoo, että valitus on hyväksyttävä ja että maksun palauttaminen on kohtuullista huomattavan menettelyvirheen takia.”

    32)

    Korvataan 53 sääntö seuraavasti:

    ”53 sääntö

    Päätösten virheiden korjaaminen

    Jos virasto omasta aloitteestaan tai menettelyn osapuolen aloitteesta tulee tietoiseksi päätöksessä olevasta kieli- tai kirjoitusvirheestä taikka selvästä erehdyksestä, sen on varmistettava, että asiasta vastaava osasto tai toimisto korjaa kyseisen virheen tai erehdyksen.”

    33)

    Lisätään 53 a sääntö seuraavasti:

    ”53 a sääntö

    Päätöksen kumoaminen ja rekisterimerkinnän poistaminen

    1.

    Jos virasto omasta aloitteestaan tai menettelyn osapuolilta saatujen tietojen perusteella katsoo, että päätös on kumottava tai rekisterimerkintä poistettava asetuksen 77 a artiklan mukaisesti, se ilmoittaa asianomaiselle osapuolelle aiotusta kumoamisesta tai poistamisesta.

    2.

    Asianomainen osapuoli voi toimittaa huomautuksia aiotusta kumoamisesta tai poistamisesta viraston asettaman määräajan kuluessa.

    3.

    Jos asianomainen osapuoli hyväksyy aiotun kumoamisen tai poistamisen taikka ei toimita huomautuksia määräajan kuluessa, virasto kumoaa päätöksen tai poistaa rekisterimerkinnän. Jos asianomainen osapuoli ei hyväksy kumoamista tai poistamista, virasto tekee kumoamisesta tai poistamisesta päätöksen.

    4.

    Edellä olevaa 1, 2 ja 3 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin, jos kumoaminen tai poistaminen todennäköisesti vaikuttaa useampaan kuin yhteen osapuoleen. Tällaisissa tapauksissa yhden osapuolen 3 kohdan mukaisesti jättämistä huomautuksista on aina ilmoitettava muille osapuolille ja annettava heille mahdollisuus jättää omat huomautuksensa.

    5.

    Jos päätöksen kumoaminen tai rekisterimerkinnän poistaminen vaikuttaa sellaiseen päätökseen tai rekisterimerkintään, joka on julkaistu, myös kumoaminen tai poistaminen julkaistaan.

    6.

    Toimivalta 1–4 kohtaa koskevassa kumoamisessa ja poistamisessa on päätöksen tehneellä osastolla tai yksiköllä.”

    34)

    Korvataan 59 säännön 4 kohta seuraavasti:

    ”4)

    Edellä 1, 2 ja 3 kohdan perusteella maksettavat määrät ja kuluennakot määrää viraston pääjohtaja ja ne julkaistaan viraston virallisessa lehdessä. Määrät lasketaan Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavissa henkilöstösäännöissä ja niiden liitteessä VII säädetyillä perusteilla.”

    35)

    Korvataan 60 sääntö seuraavasti:

    ”60 sääntö

    Suullisen käsittelyn pöytäkirja

    1.

    Suullisesta käsittelystä ja todisteiden vastaanottamisesta pidetään pöytäkirjaa, johon merkitään

    a)

    käsittelyn päivämäärä;

    b)

    viraston toimivaltaisten virkamiesten, osapuolten ja heidän edustajiensa sekä läsnäolevien todistajien ja asiantuntijoiden nimet;

    c)

    osapuolten esittämät hakemukset ja pyynnöt;

    d)

    todisteiden antamis- tai hankintatapa;

    e)

    tarvittaessa viraston tekemät päätökset.

    2.

    Pöytäkirja liitetään asianomaisen yhteisön tavaramerkkiä koskevan hakemuksen tai rekisteröinnin asiakirjoihin. Osapuolille toimitetaan jäljennös pöytäkirjasta.

    3.

    Jos todistajia, asiantuntijoita tai osapuolia kuullaan asetuksen 76 artiklan 1 kohdan a tai d alakohdan taikka 59 säännön 2 kohdan mukaisesti, heidän lausuntonsa tallennetaan.”

    36)

    Muutetaan 61 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Virastossa käytävässä menettelyssä kaikki viraston suorittama tiedoksi antaminen tapahtuu lähettämällä alkuperäinen asiakirja, oikeaksi todistamaton jäljennös tai tietokonetuloste 55 säännön mukaisesti, tai osapuolten toimittamien asiakirjojen osalta kaksoiskappaleet tai oikeaksi todistamattomat jäljennökset.”

    b)

    Lisätään 3 kohta seuraavasti:

    ”3.

    Jos vastaanottaja on antanut faksinumeronsa tai yhteystiedot muilla teknisillä välineillä tapahtuvaa kommunikointia varten, virasto voi toteuttaa tiedoksi antamisen millä tahansa näistä välineistä tai postitse.”

    37)

    Muutetaan 62 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Päätökset, joihin liittyy määräaika muutoksenhakua varten, kutsut ja muut asiakirjat viraston pääjohtajan päätöksen mukaan annetaan tiedoksi vastaanottotodistuksella varustetulla kirjatulla kirjeellä. Kaikki muut tiedoksiannot lähetetään tavallisessa postissa.”

    b)

    Poistetaan 2 kohdan toinen virke.

    c)

    Korvataan 5 kohta seuraavasti:

    ”5.

    Tavallisessa postissa lähetettyä tiedonantoa pidetään annettuna kymmenentenä päivänä sen postituksesta.”

    38)

    Korvataan 65 säännön 1 kohdan toinen virke seuraavasti:

    ”Tiedoksiantoa pidetään annettuna päivänä, jona vastaanottajan faksilaite on vastaanottanut tiedonannon.”

    39)

    Korvataan 66 säännön 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Jos vastaanottajan osoitetta ei saada selville tai jos 62 säännön mukainen tiedoksi antaminen osoittautuu mahdottomaksi vähintään yhden yrityksen jälkeen, tiedoksi antaminen toimitetaan julkisella kuulutuksella.”

    40)

    Korvataan 72 säännön 2 kohta seuraavasti:

    ”2.

    Jos määräaika päättyy sellaisena päivänä, jona postinjakelu on keskeytynyt jäsenvaltiossa, jossa virasto sijaitsee, tai – siinä määrin kuin viraston pääjohtaja on sallinut tietojen lähettämisen sähköisesti 82 säännön mukaisesti – jona viraston yhteydet sähköisiin viestimiin ovat keskeytyneet, määräaikaa jatketaan ensimmäiseen sellaiseen keskeytystä seuraavaan päivään, jona virasto on avoinna ja voi vastaanottaa asiakirjoja ja jona tavanomaisia postilähetyksiä toimitetaan. Viraston pääjohtaja vahvistaa keskeytyksen pituuden.”

    41)

    Korvataan 72 säännön 4 kohta seuraavasti:

    ”4.

    Jos poikkeukselliset tapahtumat, kuten luonnonmullistukset tai lakot, keskeyttävät osapuolten ja viraston välisen asianmukaisen kommunikoinnin menettelyä koskevissa asioissa tai häiritsevät sitä, viraston pääjohtaja voi määrätä, että kaikkia määräaikoja, jotka muutoin umpeutuisivat tällaisten poikkeuksellisten olosuhteiden alkamispäivänä, jonka pääjohtaja vahvistaa, tai sen jälkeen, jatketaan hänen vahvistamaansa päättymispäivään saakka niiden menettelyn osapuolten osalta, joilla on kotipaikka tai rekisteröity toimipaikka kyseisessä valtiossa tai joiden nimeämän edustajan toimipaikka on siinä valtiossa. Jos tällainen tapahtuma vaikuttaa viraston kotipaikkaan, pääjohtajan päätöksestä on käytävä ilmi, että se koskee menettelyn kaikkia osapuolia.”

    42)

    Muutetaan 76 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1–4 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Asianajajien ja hyväksyttyjen edustajien, joiden nimet on merkitty viraston ylläpitämään luetteloon asetuksen 89 artiklan 2 kohdan mukaisesti, on jätettävä allekirjoitettu valtakirja liitettäväksi asiakirjoihin vain, jos virasto nimenomaisesti vaatii sitä tai kun useita osapuolia käsittävässä viraston menettelyssä, johon osallistuu edustaja, toinen osapuolista nimenomaisesti vaatii sitä.

    2.

    Asetuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaisesti luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden puolesta toimivien työntekijöiden on esitettävä virastolle allekirjoitettu valtakirja, joka liitetään asiakirjoihin.

    3.

    Valtakirja voidaan esittää millä tahansa yhteisön virallisella kielellä. Se voi kattaa yhden tai useamman hakemuksen tai rekisteröidyn tavaramerkin, tai se voi olla yleisvaltuutus, jolla edustajalle annetaan valtuudet toimia valtuuttajan edustajana kaikissa virastossa käytävissä menettelyissä, joissa valtuuttaja on osapuolena.

    4.

    Siinä tapauksessa, että on esitettävä valtakirja 1 tai 2 kohdan mukaisesti, virasto asettaa määräajan, jossa kyseinen valtakirja on esitettävä. Jos valtuutusta ei jätetä määräajan kuluessa, menettelyä jatketaan valtuuttajan kanssa. Hakemuksen tekemistä lukuun ottamatta edustajan toimenpiteitä menettelyn aikana ei katsota tehdyksi, jos valtuuttaja ei niitä hyväksy viraston asettaman määräajan kuluessa. Tämä ei vaikuta asetuksen 88 artiklan 2 kohdan soveltamiseen.”

    b)

    Korvataan 8 ja 9 kohta seuraavasti:

    ”8.

    Tiedotettaessa edustajan nimeämisestä virastolle edustajan nimi ja liikeosoite on ilmoitettava 1 säännön 1 kohdan e alakohdan mukaisesti. Jos viraston menettelyyn osallistuva edustaja on jo nimetty, hänen on ilmoitettava nimensä ja mahdollisuuksien mukaan viraston hänelle antama tunnistenumero. Jos sama asianosainen on nimennyt useita edustajia, he voivat toimia joko yhdessä tai erikseen huolimatta mahdollisista vastakkaisista määräyksistä heidän valtuutuksissaan.

    9.

    Edustajien ryhmittymän nimeämisen tai valtuuttamisen katsotaan koskevan ketä tahansa edustajaa, joka toimii kyseisessä ryhmittymässä.”

    43)

    Muutetaan 79 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan a ja b alakohta seuraavasti:

    ”a)

    toimittamalla kysymyksessä olevan asiakirjan allekirjoitettu alkuperäiskappale virastoon postitse, henkilökohtaisesti tai muulla tavalla;

    b)

    lähettämällä allekirjoitettu alkuperäisasiakirja faksitse 80 säännön mukaisesti,”

    b)

    Poistetaan c alakohta.

    44)

    Lisätään 79 a sääntö seuraavasti:

    ”79 a sääntö

    Kirjallisten tiedonantojen liitteet

    1.

    Jos asiakirja toimitetaan 79 säännön a alakohdan mukaisesti, asiakirjan kaikki liitteet on toimitettava kirjallisesti ja esitettävä paperilla niin, että ne voidaan skannata ja kopioida menettelyn muille osapuolille; liitteitä ei tarvitse allekirjoittaa. Virasto palauttaa asiakirjan osat, jotka eivät täytä näitä vaatimuksia.

    2.

    Jos asiakirjan toimittaa 79 säännön a alakohdan mukaisesti osapuoli, joka osallistuu virastossa käytävään menettelyyn, joka käsittää enemmän kuin yhden osapuolen, asiakirja ja kaikki sen liitteet on toimitettava niin monena kappaleena kuin menettelyssä on osapuolia.”

    45)

    Muutetaan 80 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Jos yhteisön tavaramerkkihakemus toimitetaan virastoon faksitse ja jos hakemuksessa annetaan tavaramerkistä 3 säännön 2 kohdan mukainen kuvaus, joka ei täytä kyseisen säännön vaatimuksia, virastoon on 79 säännön a alakohdan mukaisesti toimitettava kuvaus, joka soveltuu julkaistavaksi. Jos kuvaus saapuu virastoon yhden kuukauden kuluessa faksin vastaanottamisesta, pidetään kuvausta vastaanotettuna sinä päivänä, jona virasto vastaanotti faksin.”

    b)

    Lisätään 3 kohtaan virke seuraavasti:

    ”Kun tiedonanto lähetetään virastolle sähköisesti faksitse, lähettäjän nimen ilmoittamisen katsotaan vastaavan allekirjoitusta.”

    c)

    Poistetaan 4 kohta.

    46)

    Poistetaan 81 sääntö.

    47)

    Muutetaan 82 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Viraston pääjohtaja päättää, missä laajuudessa ja minkä teknisten edellytysten mukaisesti tiedonannot voidaan lähettää virastoon sähköisesti.”

    b)

    Poistetaan 4 kohta.

    48)

    Korvataan 83 sääntö seuraavasti:

    ”83 sääntö

    Lomakkeet

    1.

    Viraston on pidettävä maksutta saatavilla lomakkeita seuraaviin tarkoituksiin:

    a)

    yhteisön tavaramerkkihakemuksen tekemiseksi, myös tarvittaessa tutkimuskertomusta koskevien pyyntöjen esittämiseksi;

    b)

    yhteisön tavaramerkkiä koskevan väitteen tekemiseksi;

    c)

    menettämis- tai mitättömyysvaatimuksen esittämiseksi;

    d)

    rekisteröinnin luovuttamista koskevan hakemuksen sekä 31 säännön 5 kohdan mukaisen luovutusilmoituksen ja luovutusasiakirjan jättämiseksi;

    e)

    käyttöluvan hakemiseksi;

    f)

    yhteisön tavaramerkin uudistamista koskevan hakemuksen tekemiseksi;

    g)

    valituksen tekemiseksi;

    h)

    edustajan valtuuttamiseksi yksilöidyllä valtakirjalla tai yleisvaltakirjalla;

    i)

    Madridin pöytäkirjan mukaisen kansainvälisen hakemuksen tai sitä seuraavan nimeämisen toimittamiseksi virastolle.

    2.

    Virastossa käytävän menettelyn osapuolet voivat lisäksi käyttää lomakkeita,

    a)

    jotka on laadittu tavaramerkkilakisopimuksen mukaisesti tai teollisoikeuden suojelemista käsittelevän Pariisin liiton yleiskokouksissa annettujen suositusten perusteella;

    b)

    joilla on sama sisältö ja muoto; poikkeuksena tästä on 1 kohdan i alakohdassa tarkoitettu lomake.

    3.

    Viraston on pidettävä saatavilla edellä 1 ja 2 kohdassa mainitut lomakkeet kaikilla yhteisön kielillä.”

    49)

    Muutetaan 84 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 2 kohdan d alakohta seuraavasti:

    ”d)

    hakijan nimi ja osoite,”

    b)

    Muutetaan 3 kohta seuraavasti:

    i)

    Korvataan i alakohta seuraavasti:

    ”i)

    maininta asetuksen 20 artiklan mukaisesti sovelletuista täytäntöönpanotoimenpiteistä sekä maksukyvyttömyysmenettelyistä asetuksen 21 artiklan mukaisesti,”

    ii)

    Lisätään w ja x alakohta seuraavasti:

    ”w)

    asetuksen 48 a artiklan ja 25 a säännön mukainen rekisteröinnin jakaminen, edellä 2 kohdassa tarkoitetut tiedot jaetun rekisteröinnin osalta sekä alkuperäiseen rekisteröintiin, sellaisena kuin se on muutettuna, sisältyvä luettelo tavaroista ja palveluista;

    x)

    päätöksen kumoaminen tai rekisterimerkinnän poistaminen asetuksen 77 a artiklan mukaisesti, jos kumoaminen tai poistaminen koskee päätöstä tai merkintää, joka on julkaistu.”

    50)

    Korvataan 85 säännön 1 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Yhteisön tavaramerkkilehden julkaisutavasta ja ilmestymistiheydestä päättää viraston pääjohtaja.”

    51)

    Korvataan 89 säännön 1 ja 2 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Yhteisön tavaramerkkihakemuksen tai rekisteröidyn tavaramerkin asiakirjoista asetetaan nähtäville alkuperäiskappale tai sen jäljennökset tai teknisesti tallennetut tiedostot, jos asiakirjat on tallennettu tällä tavoin. Viraston pääjohtaja päättää nähtäville asettamisen tavasta.

    Jos nähtäville asettaminen tapahtuu 3, 4 ja 5 kohdan mukaisesti, pyyntöä asiakirjojen nähtäville asettamiseksi pidetään esitettynä vasta, kun vaadittava maksu on suoritettu. Maksua ei peritä teknisesti tallennettujen tiedostojen sähköisestä nähtäville asettamisesta.

    2.

    Jos pyyntö koskee sellaisen yhteisön tavaramerkkihakemuksen nähtäville asettamista, jota ei ole vielä julkaistu asetuksen 40 artiklan mukaisesti, siinä on mainittava ja todistettava, että hakija suostuu nähtäville asettamiseen tai on ilmoittanut vetoavansa tavaramerkin rekisteröinnin jälkeen siihen kuuluviin oikeuksiin pyytäjää vastaan.”

    52)

    Korvataan 91 sääntö seuraavasti:

    ”91 sääntö

    Asiakirjojen säilyttäminen

    1.

    Viraston pääjohtaja päättää asiakirjojen säilytystavasta.

    2.

    Sähköisesti säilytettävät asiakirjat tai niiden varmuuskopiot on säilytettävä aikarajoituksetta. Menettelyn osapuolten jättämät alkuperäiset asiakirjat, jotka ovat sähköisten asiakirjojen perusta, hävitetään tietyn ajan kuluessa niiden saapumisesta virastoon, mistä päättää viraston pääjohtaja.

    3.

    Jos ja siinä laajuudessa kuin asiakirjoja tai niiden osia säilytetään ainoastaan paperimuodossa, virasto säilyttää asianomaiset asiakirjat vähintään viiden vuoden ajan sen vuoden lopusta lukien, jona

    a)

    hakemus hylättiin tai peruutettiin tai se katsottiin peruutetuksi;

    b)

    yhteisön tavaramerkin rekisteröinti lakkaa täysin olemasta voimassa asetuksen 47 artiklan mukaisesti;

    c)

    täydellinen luopuminen yhteisön tavaramerkistä rekisteröidään asetuksen 49 artiklan mukaisesti;

    d)

    yhteisön tavaramerkki poistetaan kokonaan rekisteristä asetuksen 56 artiklan 6 kohdan tai 96 artiklan 6 kohdan mukaisesti.”

    53)

    Muutetaan 94 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 3 kohta seuraavasti:

    ”3.

    Jos kulujen määrää ei ole vahvistettu asetuksen 81 artiklan 6 kohdan ensimmäisen virkkeen mukaisesti, kulujen vahvistamista koskevaan pyyntöön on liitettävä lasku ja tositteet. Tämän säännön 7 kohdan d alakohdassa tarkoitettujen edustamisesta aiheutuneiden kulujen osalta riittää edustajan vakuutus kulujen aiheutumisesta. Muiden kulujen osalta riittää niiden uskottavuuden todentaminen. Jos kulujen määrä on vahvistettu asetuksen 81 artiklan 6 kohdan ensimmäisen virkkeen mukaisesti, edustamisesta aiheutuneet kulut määrätään tämän säännön 7 kohdan d alakohdassa säädettyjen tasojen mukaisesti ja riippumatta siitä, ovatko ne aiheutuneet tosiasiallisesti vai eivät.”

    b)

    Korvataan 4 kohdassa oleva ilmaisu ”81 artiklan 6 kohdan toisessa virkkeessä” ilmaisulla ”81 artiklan 6 kohdan kolmannessa virkkeessä”.

    c)

    Korvataan 7 kohta seuraavasti:

    ”7.

    Jollei tämän säännön 3 kohdasta muuta johdu, voittaneelle osapuolelle tosiasiallisesti aiheutuneista menettelylle välttämättömistä kuluista vastaa hävinnyt osapuoli asetuksen 81 artiklan 1 kohdan mukaisesti seuraavin enimmäismäärin:

    a)

    jos osapuolella ei ole edustajaa, yhdeltä osapuolelta yhden henkilön matka- ja oleskelukulut edestakaisesta matkasta asuin- tai liikepaikan ja sen paikan välillä, jossa suullinen menettely suoritetaan 56 säännön mukaisesti, seuraavasti:

    i)

    ensimmäisen luokan junalipun hinta, mukaan lukien tavanomaiset matkan lisämaksut, jos matkan pituus ei ylitä 800:aa km:ä;

    ii)

    turistiluokan lentolipun hinta, jos etäisyys rautateitse on yli 800 km tai jos matka edellyttää meren ylitystä;

    iii)

    oleskelukulut, sellaisina kuin ne ovat säädettyinä Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen liitteessä VII olevassa 13 artiklassa;

    b)

    asetuksen 89 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen edustajien matkakulut tämän säännön a alakohdan i ja ii alakohdassa säädettyjen taksojen mukaisesti;

    c)

    matka- ja oleskelukulut sekä ansionmenetyskorvaukset ja palkkiot, joihin todistajilla ja asiantuntijoilla on oikeus 59 säännön 2, 3 tai 4 kohdan mukaisesti siinä laajuudessa kuin määristä vastaa lopullisesti menettelyn osapuoli 59 säännön 5 kohdan b alakohdan mukaisesti;

    d)

    kulut asetuksen 89 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta edustamisesta, jotka ovat aiheutuneet

    i)

    väitteentekijälle väitemenettelyssä

     

    300 euroa;

    ii)

    hakijalle väitemenettelyssä

     

    300 euroa;

    iii)

    hakijalle yhteisön tavaramerkin menettämistä tai mitättömyyttä koskevassa menettelyssä

     

    450 euroa;

    iv)

    tavaramerkin haltijalle yhteisön tavaramerkin menettämistä tai mitättömyyttä koskevassa menettelyssä

     

    450 euroa;

    v)

    valittajalle valitusmenettelyssä

     

    550 euroa;

    vi)

    vastaajalle valitusmenettelyssä

     

    550 euroa;

    vii)

    jos osapuolet on kutsuttu suulliseen käsittelyyn 56 säännön mukaisesti, i–vi alakohdassa tarkoitettua määrää korotetaan 400 eurolla;

    e)

    jos yhteisön tavaramerkkiä koskevaa hakemusta tai rekisteröintiä kohden on useita hakijoita tai haltijoita taikka jos väitteentekijöitä tai menettämistä tai mitätöimistä hakevia henkilöitä, jotka ovat jättäneet väitteen tai menettämis- tai mitätöimishakemuksen yhdessä, on useita, hävinnyt osapuoli vastaa a alakohdassa tarkoitetuista kuluista ainoastaan yhden sellaisen henkilön osalta;

    f)

    kun useampi kuin yksi asetuksen 89 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu edustaja on edustanut voittanutta osapuolta, hävinnyt osapuoli vastaa tämän säännön b ja d alakohdassa tarkoitetuista kuluista ainoastaan yhden sellaisen henkilön osalta;

    g)

    hävinnyt osapuoli ei ole velvollinen vastaamaan voittaneen osapuolen muista kuluista tai maksuista kuin a–f alakohdassa mainituista.”

    54)

    Korvataan 98 sääntö seuraavasti:

    ”98 sääntö

    Käännökset

    1.

    Kun asiakirjasta on jätettävä käännös, käännöksestä on käytävä ilmi asiakirja, jota se koskee, ja käännöksen on välitettävä edelleen alkuperäisen tekstin rakenne ja sisältö. Virasto voi vaatia asettamansa määräajan kuluessa todistuksen, että käännös vastaa alkuperäistä tekstiä. Viraston pääjohtaja päättää käännösten vahvistamistavasta.

    2.

    Ellei asetuksessa tai näissä säännöissä asiasta toisin säädetä, asiakirjan, josta on jätettävä käännös, ei katsota olevan viraston vastaanottama, jos

    a)

    käännös saapuu virastoon alkuperäisen asiakirjan tai käännöksen jättämiselle asetetun määräajan umpeuduttua;

    b)

    edellä 1 kohdassa tarkoitettua todistusta ei ole jätetty asetetussa määräajassa.”

    55)

    Korvataan 100 sääntö seuraavasti:

    ”100 sääntö

    Yksittäisen jäsenen tekemät päätökset

    Tapaukset, joissa väiteosaston tai mitättömyysosaston yksittäinen jäsen voi asetuksen 127 artiklan 2 kohdan tai 129 artiklan 2 kohdan mukaisesti tehdä päätöksen, ovat seuraavat:

    a)

    kulujen jakamista koskevat päätökset;

    b)

    asetuksen 81 artiklan 6 kohdan ensimmäisen virkkeen mukaisesti korvattavien kulujen määrän vahvistamista koskevat päätökset;

    c)

    päätökset asian käsittelyn lopettamisesta tai päätöksen tekemättä jättämisestä;

    d)

    päätökset väitteen hylkäämisestä puutteellisena ennen 18 säännön 1 kohdassa tarkoitetun määräajan umpeutumista;

    e)

    asian käsittelyn lykkäämistä koskevat päätökset;

    f)

    päätökset 21 säännön 1 kohdan mukaisten useiden väitteiden yhdistämiseksi tai erottamiseksi.”

    56)

    Muutetaan 101 sääntö seuraavasti:

    Korvataan 1, 2 ja 3 kohta seuraavasti:

    ”1.

    Viraston pääjohtaja voi tarvittaessa pyytää komissiota tiedustelemaan, myöntääkö sellainen valtio, joka ei ole Pariisin yleissopimuksen osapuoli tai Maailman kauppajärjestön perustamissopimuksen osapuoli, vastavuoroisen kohtelun asetuksen 29 artiklan 5 kohdassa tarkoitetulla tavalla.

    2.

    Jos komissio toteaa, että 1 kohdassa tarkoitettu vastavuoroinen kohtelu myönnetään, se julkaisee asiasta tiedonannon Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    3.

    Asetuksen 29 artiklan 5 kohta tulee voimaan sinä päivänä, jona 2 kohdassa tarkoitettu tiedonanto julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, jollei tiedonannossa anneta aikaisempaa voimaantulopäivää. Se lakkaa olemasta voimassa sinä päivänä, jona komission tiedonanto vastavuoroisen kohtelun myöntämisen lakkaamisesta julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, jollei tiedonannossa anneta aikaisempaa päivämäärää.”

    57)

    Muutetaan 114 sääntö seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohdan d alakohta seuraavasti:

    ”d)

    edellä 15 säännön 2 kohdan b–h alakohdassa tarkoitetut maininnat ja tiedot.”

    b)

    Korvataan 2 kohdan johdantolause seuraavasti:

    ”Tällöin sovelletaan 15 säännön 1, 3 ja 4 kohtaa sekä 16–22 sääntöä seuraavasti:”

    58)

    Korvataan 122 säännön 1 kohdan c alakohta seuraavasti:

    ”c)

    edellä 44 säännön 1 kohdan a, c, d, e ja f alakohdassa tarkoitetut maininnat ja tiedot.”

    2 artikla

    1.   Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2.   Edellä 1 artiklan 1 kohdan d alakohtaa, 3 kohtaa, 4 kohtaa ja 7 kohtaa sovelletaan 10 päivästä maaliskuuta 2008 samoin kuin toista osaa, joka alkaa ilmaisulla ”myös” 1 artiklan 48 kohdassa säädetyssä 83 säännön 1 kohdan a alakohdassa.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 29 päivänä kesäkuuta 2005.

    Komission puolesta

    Charlie McCREEVY

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 11, 14.1.1994, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 422/2004 (EUVL L 70, 9.3.2004, s. 1).

    (2)  EYVL L 303, 15.12.1995, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 782/2004 (EUVL L 123, 27.4.2004, s. 88).

    (3)  EYVL L 208, 24.7.1992, s. 1.”


    Top