EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 21999A0116(01)

Energiaperuskirjaa käsittelevä konferenssi - Kauttakulkua koskevien riitojen sovittelusäännöt

EYVL L 11, 16.1.1999, p. 39–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/agree_internation/1999/37/oj

Related Council decision

21999A0116(01)

Energiaperuskirjaa käsittelevä konferenssi - Kauttakulkua koskevien riitojen sovittelusäännöt

Virallinen lehti nro L 011 , 16/01/1999 s. 0039 - 0044


LIITE

KAUTTAKULKUA KOSKEVIEN RIITOJEN SOVITTELUSÄÄNNÖT

Näitä sääntöjä, jotka energiaperuskirjaa käsittelevä konferenssi hyväksyi energiaperuskirjasta tehdyn sopimuksen 7 artiklan 7 kohdan f alakohdan nojalla, sovelletaan kyseisen sopimuksen 7 artiklan 7 kohdan a-c alakohdan mukaiseen riitojen sovitteluun.

Näissä säännöissä käytetyillä termeillä tarkoitetaan samaa kuin energiaperuskirjaa koskevassa sopimuksessa ja artiklat, joihin viitataan, ovat kyseisen sopimuksen artikloja.

Sääntö 1: Ilmoitus riita-asiasta

1. Sopimuspuolien ilmoitus vetoamisesta riita-asiassa pääsihteeriin on tehtävä kirjallisesti, siinä on ilmoitettava riidan osapuolet (jäljempänä "osapuolet"), siinä on oltava tiivistelmä asiaankuuluvista tosiasioista ja sopimuspuolen vaateen perusta ja siinä on vahvistettava, että kaikki sopimuksesta johtuvat tai muut riidan osapuolina olevien sopimuspuolten tai minkä tahansa riidan osapuolina olevien sopimuspuolten valvontaan tai lainkäyttövaltaan kuuluvan yksikön väliset ennalta sovitut riitojen ratkaisukeinot on käytetty.

2. Saatuaan ilmoituksen riidasta pääsihteeri ilmoittaa mahdollisimman nopeasti vetoamisesta kaikille energiaperuskirjasta tehdyn sopimuksen sopimuspuolille ja pyytää niitä ilmoittamaan, katsovatko ne sovittelijan nimeämisen osalta kuuluvansa 7 artiklan 7 kohdan b alakohdassa tarkoitettuihin muihin sopimuspuoliin, joita riita koskee. Pääsihteeri päättää tavasta, millä ilmoitus muille sopimuspuolille tehdään, mutta hänen on huolehdittava siitä, että sopimuspuolille annetaan riittävästi tietoa, jotta ne kykenevät tekemään tarvittavan arvioinnin asianosaisuudestaan.

3. Pääsihteeri toimittaa jäljennöksen riitaa koskevasta vetoamisilmoituksesta tehdystä kirjallisesta ilmoituksesta kaikille sopimuspuolille, jotka vetoamisilmoituksessa ilmoitetaan riidan osapuoliksi. Pääsihteeri voi kehottaa kaikkia osapuolia, jotka vetoamisilmoituksessa on ilmoitettu riidan osapuoliksi, antamaan vastauksena lausunnon, joka liitetään sovittelijalle hänen nimityksensä yhteydessä toimitettavaan aineistoon. Tällaisella osapuolella ei ole velvoitetta noudattaa kehotusta.

Sääntö 2: Sovittelijan nimittäminen

1. Pääsihteeri päättää, millä tavoin neuvottelut sovittelijan nimittämisestä käydään. Nimittäessään sovittelijan pääsihteerin on kiinnitettävä erityisesti huomiota siihen, että sovittelija on sellainen,

i) johon osapuolet todennäköisesti luottavat,

ii) joka on riippumaton ja puolueeton,

iii) joka välttää todellisia tai ilmeisiä eturistiriitoja,

iv) joka noudattaa näiden sääntöjen luottamuksellisuusvaatimuksia ja

v) joka hoitaa käsittelyn tavalla, jolla valmistetaan sovittelumenettelyn rehellisyys ja hyvä maine.

2. Pääsihteerin päätös nimittää tietty henkilö on lopullinen edellyttäen, että säännössä 4 olevaa 1 kohtaa noudatetaan.

3. Sovittelijan on nimittämisensä yhteydessä allekirjoitettava lisäyksessä I oleva vakuutus sekä annettava kaikki sellaiset tiedot, joiden voidaan kohtuudella olettaa olevan hänen tiedossaan kyseisenä hetkenä ja joiden voidaan katsoa vaikuttavan hänen riippumattomuuteensa tai puolueettomuuteensa tai antavan perusteltua aihetta epäillä tätä. Tietoihin kuuluvat lisäyksen 2 esimerkinomaisessa luettelossa kuvatut tiedot.

4. Sovittelijan nimitysehtoihin sisällytetään pääsihteerin lausunto, jossa hän ilmoittaa sovittelijan vakuutusta varten kantansa osapuolista ja muista sopimuspuolista, joita asia koskee, sekä sovittelijalle sovittelun kannalta merkitykselliset tiedot.

5. Jos pääsihteeri päättää 7 artiklan 7 kohdan e alakohdan mukaisesti olla nimittämättä sovittelijaa, hänen on mahdollisimman pian ilmoitettava päätöksestään kirjallisesti osapuolille sekä muille sopimuspuolille, joita asia koskee.

Sääntö 3: Sovittelijan eroaminen, kuolema tai esteellisyys

1. Sovittelija voi erota tehtävästään jättämällä erohakemuksensa pääsihteerille.

2. Jos sovittelija eroaa, kuolee tai tulee pääsihteerin mielestä esteelliseksi tai kyvyttömäksi hoitamaan tehtäviään, pääsihteerin on välittömästi ilmoitettava tästä osapuolille sekä muille sopimuspuolille, joita asia koskee. Käsittelyn katsotaan keskeytyneen 7 artiklan 7 kohdan c alakohdassa tarkoitetun määräajan osalta.

3. Ottaen huomioon käsittelyn vaiheen pääsihteeri voi kehottaa osapuolia sopimaan nopeimmasta mahdollisesta etenemistavasta.

4. Neuvotellen osapuolten ja muiden sopimuspuolten, joita asia koskee, kanssa pääsihteeri nimittää uuden sovittelijan mahdollisimman nopeasti, mutta joka tapauksessa viimeistään 30 päivän kuluttua sovittelijan eroamisesta, kuolemasta tai esteellisyydestä. Pääsihteeri toimittaa uudelle sovittelijalle sovittelumenettelyn aikana kootun todistusaineiston, johon sisältyvät lausunnot sekä muu materiaali.

5. Pääsihteeri voi uuden sovittelijan nimitysehtojen osana määrittää tarvittaessa määräajan sovittelun päätökseen saattamiselle. Määräajasta voidaan sopia osapuolten kesken tai, jos sopimukseen ei päästä, pääsihteeri voi asettaa sopivaksi katsomansa määräajan ottaen huomioon käsittelyn vaiheen, riita-asiaan vaikuttavat olosuhteet sekä tavoitteen saada riita nopeasti ratkaistua.

Sääntö 4: Sovittelijan erottaminen tehtävistään

1. Riidan osapuolien tai muun sopimuspuolen, jota asia koskee, jolla on tai joka saa haltuunsa todistusaineistoa siitä, että sovittelija on hoitanut tehtäviään tavalla, joka on ristiriidassa sovittelun riippumattomuuden ja puolueettomuuden kanssa, eturistiriidan välttäminen mukaan lukien, on ilmoitettava tästä välittömästi pääsihteerille kirjallisesti.

2. Pääsihteeri päättää mahdollisimman nopeasti siitä, pitäisikö sovittelija erottaa tehtävistään, mutta ottaen kuitenkin huomioon sen, että sovittelijalle on annettava mahdollisuus vastata. Pääsihteeri voi päättää keskeyttää käsittelyn tilapäisesti. Pääsihteerin on ilmoitettava osapuolille ja muille sopimuspuolille, joita asia koskee, sovittelijan erottamista koskevasta päätöksestään.

3. Käsittelyn vaiheen huomioon ottaen pääsihteeri voi kannustaa osapuolia sopimaan mahdollisimman nopeasta etenemistavasta.

4. Neuvotellen osapuolten ja muiden sopimuspuolten, joita asia koskee, kanssa pääsihteeri nimittää uuden sovittelijan mahdollisimman nopeasti, mutta joka tapauksessa viimeistään 30 päivän kuluttua sovittelijan erottamisesta. Pääsihteeri toimittaa uudelle sovittelijalle sovittelumenettelyn aikana kerätyn todistusaineiston, johon sisältyvät lausunnot sekä muu materiaali. Uusi sovittelija päättää osapuolten kanssa neuvoteltuaan, miten tällaista todistusaineistoa käytetään.

5. Pääsihteeri voi uuden sovittelijan nimitysehtojen osana määrittää tarvittaessa määräajan sovittelun päätökseen saattamiselle. Määräajasta voidaan sopia osapuolten kesken tai, jos sopimukseen ei päästä, pääsihteeri voi asettaa sopivaksi katsomansa määräajan ottaen huomioon käsittelyn vaiheen, riita-asiaan vaikuttavat olosuhteet sekä tavoitteen saada riita nopeasti ratkaistua.

Sääntö 5: Sovittelu

1. Sovittelijan on hoidettava sovittelu sopivaksi katsomallaan tavalla näitä sääntöjä sekä puolueettomuuden, tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteita noudattaen.

2. Sovittelijan on kuultava vetoamisilmoituksessa ilmoitettuja osapuolia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa saadakseen selville niiden kannan riidan kohteena oleviin asioihin sekä varmistaakseen, että osapuolet on asianmukaisesti määritetty käsittelyn alkaessa. Tämä voidaan tehdä sovittelijan parhaaksi katsomalla tavalla, esimerkiksi kyselyin, kokouksin, kuulemisin tai kirjallisen tai muun aineiston avulla.

3. Sovittelijan on huolehdittava siitä, että yhden osapuolen hänelle toimittamat tiedot annetaan toisen osapuolen tai toisten osapuolten käyttöön. Sovittelija voi poiketa tästä kaikkien tietojen toimittamista koskevasta säännöstä, jos hän katsoo, että kyseiset tiedot ovat liiketoiminnan kannalta luottamuksellisia, ja jos asianomainen osapuoli on perustellut, miksi tietojen antaminen vahingoittaisi sen etuja.

4. Osapuolia kuultuaan sovittelija päättää, missä kokoontuminen tai suullisten lausuntojen antaminen järjestetään, ottaen huomioon sovittelun olosuhteet sekä pyrkimyksen pitää kustannukset alhaisina. Sovittelija harkitsee, onko energiaperuskirjan sihteeristön tilojen käyttäminen toivottavaa, ja hän voi osapuolten suostumuksella ryhtyä pääsihteerin kanssa tarvittaviin järjestelyihin.

Sääntö 6: Edustus ja avustaminen

Osapuolet voivat valita edustajansa tai avustajansa. Tällaisten henkilöiden nimet ja osoitteet on toimitettava kirjallisesti toiselle osapuolelle tai toisille osapuolille, sovittelijalle sekä pääsihteerille.

Sääntö 7: Todistajat ja asiantuntijat

1. Sovittelija voi pyytää todistajanlausuntoa tai asiantuntija-apua henkilöiltä, joilla on riita-asian kannalta merkityksellistä tietoa tai asiantuntemusta. Tällainen todistusaineisto tai neuvonanto on annettava osapuolille tiedoksi.

2. Kukin osapuoli voi missä tahansa käsittelyn vaiheessa pyytää, että sovittelija kuulee todistajia ja asiantuntijoita, joiden todistusta osapuoli pitää asiaankuuluvana. Sovittelijan on asetettava määräaika, jonka kuluessa kuuleminen toteutetaan.

3. Sovittelija kuulee todistajia ja asiantuntijoita. Myös osapuolet voivat sovittelijan valvonnassa esittää heille kysymyksiä.

4. Osapuolen virkamies voi valtuutuksen saatuaan todistaa tai toimia asiantuntijana ja antaa käsittelyn kannalta merkityksellisiä tietoja. Todistamista tai asiantuntijana toimimista koskevassa pyynnössä on täsmällisesti eriteltävä, mistä asioista ja missä ominaisuudessa virkamiestä kuullaan.

5. Jos todistaja tai asiantuntija on estynyt saapumasta kuulemispaikalle, sovittelija voi osapuolten suostumuksella ryhtyä tarvittaviin järjestelyihin, jotta todistus voidaan antaa kirjallisena valaehtoisena lausuntona tai kuuleminen hoitaa muualla. Osapuolille on toimitettava jäljennös kirjallisesta valaehtoisesta lausunnosta tai annettava mahdollisuus osallistua muualla järjestettävään kuulemiseen.

Sääntö 8: Hallinnollinen avunanto

Sovittelumenettelyn helpottamiseksi sovittelija voi osapuolten suostumuksella järjestää hallinnollista tai teknistä apua energiaperuskirjan sihteeristöltä tai muulta soveltuvalta elimeltä tai henkilöltä.

Sääntö 9: Osapuolten ja sovittelijan yhteistyö

1. Osapuolten on tehtävä vilpittömässä mielessä yhteistyötä sovittelijan kanssa ja erityisesti niiden on sovittelijan pyynnöstä toimitettava kaikki tarvittavat asiakirjat, tiedot ja selvitykset sekä käytettävä käytettävissään olevia keinoja sen mahdollistamiseksi, että sovittelija voi kuulla haluamiaan todistajia tai asiantuntijoita. Osapuolten on myös edesautettava sellaisten käyntien ja tiedustelujen tekemistä riitä-asian kannalta merkityksellisiin paikkoihin, jotka sovittelija haluaa toteuttaa.

2. Osapuolten on noudatettava sovittelijan kanssa sovittuja tai hänen asettamiaan määräaikoja.

Sääntö 10: Riidan ratkaisuehdotukset

1. Osapuoli voi omasta aloitteestaan tai sovittelijan pyynnöstä antaa sovittelijan käsittelyyn ehdotuksia riidan ratkaisemiseksi.

2. Sovittelija voi missä tahansa käsittelyn vaiheessa tehdä ehdotuksia riidan ratkaisemiseksi.

Sääntö 11: Osapuolten sopiminen

1. Jos osapuolet sopivat keskenään riidan ratkaisusta tai ratkaisun saavuttamiseen tähtäävästä menettelystä, se on tehtävä kirjallisesti ja osapuolten on allekirjoitettava sopimus.

2. Sovittelijan on ilmoitettava pääsihteerille kirjallisesti siitä, että osapuolet ovat päässeet sopimukseen. Pääsihteeri ilmoittaa kaikille energiaperuskirjasta tehdyn sopimuksen sopimuspuolille, että sopimukseen on päästy.

Sääntö 12: Sovittelijan suositus/päätös

1. Jos osapuolet eivät ole päässeet sopimukseen 7 artiklan 7 kohdan c alakohdassa tai säännössä 3 olevassa 5 kohdassa tai säännössä 4 olevassa 5 kohdassa tarkoitetussa määräajassa, sovittelijan on:

a) laadittava kirjallinen suositus joko riidan ratkaisemiseksi tai menettelystä, jolla riita voidaan ratkaista, sekä päätös väliaikaisista tullitariffeista ja muista ehdoista ja yksityiskohtaisista säännöistä, joita kauttakulussa noudatetaan, ja niiden voimaantulopäivästä,

b) liitettävä suositukseensa ja päätökseensä perustelut

ja

c) toimitettava suosituksestaan ja päätöksestään allekirjoitetut jäljennökset osapuolille ja pääsihteerille.

2. Pääsihteerin on:

a) talletettava allekirjoitettu jäljennös suosituksesta ja päätöksestä sihteeristön arkistoon,

b) ilmoitettava kaikille sopimuspuolille, että väliaikaisista tullitariffeista on annettu suositus ja tehty päätös.

Sääntö 13: Sovittelumenettelyn päättäminen

Sovittelumenettely päättyy, kun:

a) osapuolet allekirjoittavat säännön 11 mukaisen sopimuksen

tai

b) sovittelija antaa suosituksen ja päättää väliaikaisista tullitariffeista säännön 12 mukaisesti.

Sääntö 14: Kielet

1. Sovittelija päättää osapuolia kuultuaan menettelyssä käytettävästä kielestä tai käytettävistä kielistä.

2. Jos sovittelija päättää käyttää useampaa kuin yhtä kieltä, asiakirjat voidaan laatia millä tahansa näistä kielistä. Käsittelyissä voidaan käyttää mitä tahansa näistä kielistä edellyttäen, että kääntäminen ja tulkkaaminen järjestetään, jos sovittelija niin päättää. Sovittelija varmistaa, että hänen suosituksensa ja päätöksensä ovat saatavilla sillä kielellä tai niillä kielillä, jonka tai jotka hän on valinnut menettelyä varten.

Sääntö 15: Kulut

1. Sovittelija voi pyytää osapuolia maksamaan ennakkomaksun 2 kohdan a-d alakohdassa tarkoitettuja kuluja varten. Kaikki osapuolten tämän kohdan mukaiset maksut suoritetaan pääsihteerille, joka huolehtii 2 kohdassa lueteltujen kulujen maksamisesta.

2. Sovittelumenettelyn päätyttyä sovittelija vahvistaa sovittelun kulut ja ilmoittaa niistä kirjallisesti osapuolille ja pääsihteerille. Kuluilla tarkistetaan ainoastaan:

a) sovittelijan palkkiota, joka määrätään pääsihteerin nimittäessä sovittelijan investointeja koskevien riitaisuuksien kansainvälisen ratkaisu- ja sovittelukeskuksen hallinnollisen ja rahoitusta koskevan ohjesäännön säännön 14 mukaisesti,

b) sovittelijan matka- ja muita kuluja,

c) sovittelijan säännössä 7 olevan 1 kohdan mukaisesti pyytämien todistajien ja asiantuntijoiden matka- ja muita kuluja,

d) kuluja, jotka liittyvät käsittelyissä käytettyihin muihin kuin energiaperuskirjan sihteeristön tiloihin,

e) muun henkilön tai elimen kuin energiaperuskirjan sihteeristön säännön 8 nojalla antamasta hallinnollisesta avusta aiheutuneita kuluja, ja

f) menettelyn aikana säännön 14 mukaisesta kääntämisestä ja/tai tulkitsemisesta aiheutuneita kuluja.

3. Jos osapuolten säännön 11 mukaisesti tekemässä sopimuksessa ei määrätä kulujen jakamisesta, sovittelijan on jaettava kulut osapuolten kesken ottaen huomioon menettelyn erityisolosuhteet ja ilmoitettava päätöksestään kirjallisesti osapuolille ja pääsihteerille. Osapuolet vastaavat kaikista muista heille aiheutuneista kuluista.

4. Pääsihteeri antaa osapuolille tilityksen vastaanotettujen ennakkomaksujen käytöstä ja palauttaa käyttämättömät varat osapuolille tai pyytää loppusuorituksen ottaen huomioon sovittelijan kulujen jaosta tekemän päätöksen.

Sääntö 16: Luottamuksellisuus

1. Nämä säännöt eivät miltään osin poikkea luottamuksellisten tietojen käsittelyä koskevista osapuolten oikeudellisista säännöistä, teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvät säännöt mukaan luettuina.

2. Osapuolen, joka kieltäytyy antamasta luottamuksellisia tietoja säännön 5 tai 7 mukaisesti pyynnöstä, on esitettävä syyt ja ei-luottamuksellinen yhteenveto tiedoista, joita voidaan käyttää menettelyssä. Jos säännössä 5 olevan 3 kohdan mukaisesti poiketaan kaikkien tietojen antamista koskevasta säännöstä, asianosaisen on esitettävä myös ei-luottamuksellinen yhteenveto tiedoista toiselle osapuolelle tai toiselle osapuolille sellaisessa muodossa, jota voidaan käyttää menettelyssä.

3. Sovittelijan, osapuolien ja kaikkien henkilöiden, jotka jossain ominaisuudessa osallistuvat sovittelumenettelyyn, on pidettävä kaikkia sovittelumenettelyyn liittyviä asioita luottamuksellisina. Menettelyn aikana kerättyjä tietoja saa käyttää vain kyseisessä menettelyssä. Luottamuksellisuus koskee osapuolten säännön 11 nojalla tekemän sopimuksen ehtoja ja sovittelijan säännön 12 mukaista suositusta tai päätöstä, jos osapuolet eivät toisin päätä tai jos asian esiin tuominen on tarpeellista soveltamista ja täytäntöönpanoa varten.

Sääntö 17: Sovittelijan asema muissa menettelyissä

Sovittelija ei saa toimia välimiehenä, edustajana tai neuvonantajana sovittelumenettelyn kohteena olevaa riitaa koskevassa välimies- tai oikeudellisessa menettelyssä. Osapuolet ja muut riidassa osalliset sopimuspuolet eivät saa kutsua sovittelijaa todistajaksi tällaiseen menettelyyn.

Sääntö 18: Todisteiden hyväksyttävyys muissa menettelyissä

Osapuolet eivät saa välimies-, oikeudellisessa tai hallinnollisessa menettelyssä, riippumatta siitä, liittyykö menettely sovittelumenettelyn kohteena olevaan riitaan, käyttää tai esittää todisteena:

a) osapuolen esittämiä näkemyksiä tai tekemiä ehdotuksia, jotka koskevat riidan mahdollista ratkaisua,

b) osapuolen sovittelumenettelyssä tekemiä tunnustuksia,

c) sovittelijan tekemiä ehdotuksia,

tai

d) sitä, että osapuoli oli ilmoittanut olevansa valmis hyväksymään sovittelijan tekemän ratkaisuehdotuksen.

Lisäys 1

Sovittelu N:o . . . . . . . . . . . . . .

VAKUUTUS

Olen lukenut ja pannut merkille kauttakulkuriitojen sovittelusäännöt ja vakuutan, että sovittelumenettelyssä noudatetaan näitä sääntöjä. Otan huomioon vain esiin tuodut asiat, jotka ovat tarpeellisia sääntöjen mukaisten velvollisuuksieni täyttämiselle.

Pidän luottamuksellisina tietoja, jotka saan haltuuni tähän menettelyyn osallistumisen johdosta, tämän riidan osapuolten välillä säännön 11 nojalla tehdyn sopimuksen sisältöä tai säännön 12 nojalla tekemääni suositusta ja päätöstä.

En ota miltään taholta vastaan menettelyyn liittyviä ohjeita tai korvausta lukuun ottamatta sitä, mitä säännöissä ja pääsihteerin tekemän nimitykseni ehdoissa määrätään.

En toimi välimiehenä tai edustajana tai neuvonantajana missään tämän sovittelun kohteena olevaa riitaa koskevassa välimies- tai oikeudellisessa menettelyssä.

Liitän oheen (1) tiedot, jotka voivat vaikuttaa riippumattomuuteeni tai puolueettomuuteeni tai jotka voisivat antaa aihetta epäillä perustellusti tämän sovittelumenettelyn rehellisyyttä ja puolueettomuutta, ja ilmoitan välittömästi pääsihteerille olosuhteissani tapahtuvista muutoksista, jotka voivat liittyä sovittelijan tehtäväni suorittamiseen.

Jos eroan tehtävästäni tai en kykene saattamaan päätökseen sovittelumenettelyä, palautan kaikki asiakirjat ja kaiken aineiston, jotka olen saanut haltuuni pääsihteerin tekemän nimitykseni johdosta.

Allekirjoitus: Päiväys:

Lisäys 2

ESIMERKKILUETTELO ESIIN TUOTAVISTA TIEDOISTA

Luettelo sisältää esimerkkejä siitä, minkä tyyppisiä tietoja kauttakulkuriitaan nimitetyn sovittelijan olisi sääntöjen mukaisesti tuotava esiin.

Sovittelijalla on jatkuva velvollisuus tuoda esiin säännössä 2 olevan 3 kohdan mukaiset tiedot, joita ovat muun muassa:

a) taloudelliset edut (esim. investoinnit, lainat, osakkeet, korot, muut saatavat), liiketoimintaan liittyvät edut (esim. johtajuus tai muu sopimuspohjainen etu) ja kyseiseen riitaan liittyvät omaisuutta koskevat edut,

b) ammatilliset edut (esim. entinen tai nykyinen suhde yksityisiin asiakkaisiin tai etu, joka henkilöllä voi olla kansallisessa tai kansainvälisessä menettelyssä, ja menettelyn seuraukset, jos ne koskevat samanlaisia asioita kuin kyseisessä riidassa käsiteltävät),

c) muut toimintaan liittyvät edut (esim. aktiivinen osallistuminen julkisiin eturyhmiin tai muihin järjestöihin, joilla voi olla kyseistä riitaa koskeva selkeä asialista),

d) henkilökohtaisen näkemyksen harkitut ilmaukset kyseiseen riitaan liittyvistä asioista (esim. julkaisut, julkiset lausumat), ja

e) työhön tai perheeseen liittyvät edut (esim. välillisen edun mahdollisuus tai sellaisen painostuksen todennäköisyys, jotka voisivat johtua sovittelijan työnantajasta, liikekumppaneista tai perheenjäsenistä).

(1) Sovittelijan liite tarvittaessa.

Top