EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0124

Neuvoston päätös 2013/124/YUTP, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2013 , Iranin tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin ja yhteisöihin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2011/235/YUTP muuttamisesta

EUVL L 68, 12.3.2013, p. 57–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/124(1)/oj

12.3.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 68/57


NEUVOSTON PÄÄTÖS 2013/124/YUTP,

annettu 11 päivänä maaliskuuta 2013,

Iranin tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin ja yhteisöihin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2011/235/YUTP muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 29 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto antoi 12 päivänä huhtikuuta 2011 päätöksen 2011/235/YUTP (1).

(2)

Päätöksen 2011/235/YUTP uudelleentarkastelun perusteella rajoittavia toimenpiteitä olisi jatkettava 13 päivään huhtikuuta 2014.

(3)

Iranin ihmisoikeustilanteen vakavuuden vuoksi päätöksen 2011/235/YUTP liitteessä olevaan luetteloon henkilöistä ja yhteisöistä, joihin sovelletaan rajoittavia toimenpiteitä, olisi myös lisättävä uusia henkilöitä ja uusi yhteisö.

(4)

Päätöstä 2011/235/YUTP olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Korvataan päätöksen 2011/235/YUTP 6 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Tätä päätöstä sovelletaan 13 päivään huhtikuuta 2014. Sitä tarkastellaan jatkuvasti uudelleen. Se uusitaan tai sitä muutetaan tarvittaessa, jos neuvosto katsoo, että sen tavoitteita ei ole saavutettu.”

2 artikla

Lisätään tämän päätöksen liitteessä luetellut henkilöt ja yhteisö päätöksen 2011/235/YUTP liitteessä olevaan luetteloon.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan.

Tehty Brysselissä 11 päivänä maaliskuuta 2013.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

C. ASHTON


(1)  EUVL L 100, 14.4.2011, s. 51.


LIITE

Luettelo 2 artiklassa tarkoitetuista henkilöistä ja yhteisöstä

Henkilöt

 

Nimi

Tunniste-tiedot

Perusteet

Luette-loon merkit-semisen päivä-määrä

1.

RASHIDI AGHDAM, Ali Ashraf

 

Nimitetty Evinin vankilan johtajaksi kesä/heinäkuussa 2012. Hänen nimittämisensä jälkeen vankilan olosuhteet ovat jatkuvasti heikentyneet ja raporteissa viitataan vankien kaltoinkohtelun lisääntymiseen. Lokakuussa 2012 yhdeksän naispuolista vankia ryhtyi nälkälakkoon vastalauseeksi sille, että vanginvartijat rikkovat heidän oikeuksiaan ja kohtelevat heitä väkivaltaisesti.

12.3.2013

2.

KIASATI Morteza

 

Ahwazin vallankumoustuomioistuimen tuomari, 4. jaosto, langettanut kuolemantuomiot neljälle arabitaustaiselle poliittiselle vangille: Taha Heidarian, Abbas Heidarian, Abd al-Rahman Heidarian (kolme veljestä) ja Ali Sharifi.

Heidät pidätettiin, pahoinpideltiin ja teloitettiin ilman asianmukaista oikeudenkäyntiä. Näihin tapauksiin sekä asianmukaisten oikeudenkäyntien puuttumiseen on viitattu 13.9.2012 päivätyssä YK:n erityisraportoijan Iranin ihmisoikeuksia käsitelleessä raportissa, 22.8.2012 päivätyssä YK:n pääsihteerin Iran-raportissa ja monien kansalaisjärjestöjen toimesta.

12.3.2013

3.

MOUSSAVI, Seyed Mohammad Bagher

 

Ahwazin vallankumoustuomioistuimen tuomari, 2. jaosto, langettanut 17.3.2012 kuolemantuomiot viidelle ahwazilaiselle arabitaustaiselle henkilölle: Mohammad Ali Amouri, Hashem Sha'bani Amouri, Hadi Rashedi, Sayed Jaber Alboshoka, Sayed Mokhtar Alboshoka. Tuomioiden syiksi mainittu kansallista turvallisuutta vaarantava toiminta ja jumalanvastaiset rikokset.

Iranin korkein oikeus piti tuomiot ennallaan 9.1.2013. Kansalaisjärjestöt ovat raportoineet näiden viiden henkilön pidättämisestä ilman syytä yli vuoden ajaksi, kiduttamisesta ja tuomitsemisesta rangaistukseen ilman asianmukaista oikeudenkäyntiä.

12.3.2013

4.

SARAFRAZ, Mohammad

(alias Haj-agha Sarafraz)

S.aika: noin 1963

S.paikka: Teheran

Asuin-paikka: Teheran

Työpaik-ka: IRIB ja PressTV päätoimi-paikka, Teheran

Iranin radio- ja tv-yhtiön (IRIB) kansainvälisen osaston (World Service and Press TV) johtajana vastaa kaikista ohjelmia koskevista päätöksistä. Läheiset yhteydet valtion turvallisuusviranomaisiin. Hänen johdollaan Press TV on IRIBin rinnalla tehnyt yhteistyötä Iranin turvallisuuspalvelun ja syyttäjien kanssa ja lähettänyt vangituilta, ml. iranilaiskanadalaiselta toimittajalta ja elokuvantekijältä Maziar Baharilta, kiristettyjä tunnustuksia viikko-ohjelmassa "Iran Today". Ison-Britannian riippumaton radio- tv-alan sääntelyviranomainen OFCOM antoi Press TV:lle 100,000 punnan sakon Baharin tunnustuksen lähettämisestä vuonna 2011. Tunnustus oli kuvattu vankilassa Baharin ollessa pakkotoimien kohteena.

Sarafraz on näin ollen loukannut oikeutta oikeudenmukaiseen ja puolueettomaan oikeudenkäyntiin.

12.3.2013

5.

JAFARI, Asadollah

 

Mazandaran provinssin syyttäjä, joka on kansalaisjärjestöjen mukaan vastuussa laittomista pidätyksistä ja bahai-vankien oikeuksien loukkaamisesta alkaen pidättämisestä aina eristyssellissä pitämiseen tiedustelupalvelun pidätyskeskuksessa. Kansalaisjärjestöt ovat raportoineet kuudesta konkreettisesta tapauksesta, jossa on loukattu oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, myös vuosina 2011 ja 2012.

12.3.2013

6.

EMADI, Hamid Reza

(alias Hamidreza Emadi)

S.aika: noin 1973

S.paikka: Hamedan

Asuin-paikka: Teheran

Työpaik-ka: PressTV päätoimi-paikka, Teheran

Press TV:n uutishuoneen johtaja Vastuussa vangeilta puristettujen tunnustusten tuottamisesta ja lähettämisestä. Vankeina on ollut toimittajia, poliittisia aktivisteja, kurdi- ja arabivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Loukannut kansainvälisesti tunnustettuja oikeuksia oikeudenmukaiseen ja puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Ison-Britannian riippumaton radio- tv-alan sääntelyviranomainen OFCOM antoi Press TV:lle 100,000 punnan sakon Baharin tunnustuksen lähettämisestä vuonna 2011. Tunnustus oli kuvattu vankilassa Baharin ollessa pakkotoimien kohteena. Kansalaisjärjestöt ovat raportoineet muistakin pakotettujen tunnustusten televisioinneista Press TV:n toimesta. Emadi on siten syyllistynyt oikeudenmukaista ja puolueetonta oikeudenkäyntiä koskevan oikeuden loukkaamiseen.

12.3.2013

7.

HAMLBAR, Rahim

 

Tabrizin vallankumoustuomioistuimen 1. jaoston tuomari. Langettanut ankaria rangaistuksia toimittajille ja azeri-vähemmistön ja työntekijöiden oikeuksien puolustajille ja syyttänyt heitä vakoilusta, kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, Iranin hallituksen vastaisesta propagandasta ja Iranin johtajan halventamisesta. Hänen tuomioissaan on väitetty useasti jätetyn noudattamatta oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatetta ja vankeja on pakotettu antamaan vääriä tunnutuksia. Erittäin räikeä tapaus oli oikeusjuttu, jossa 20 vapaaehtoistyöntekijälle (Iranissa elokuussa 2012 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen) langetettiin vankeusrangaistukset yrityksistä auttaa maanjäristyksen uhreja. Oikeus tuomitsi työntekijät "salaliitosta ja rikoksista kansallista turvallisuutta vastaan".

12.3.2013

8.

MUSAVI-TABAR, Seyyed Reza

 

Shirazin vallankumouksellisen syyttäjälaitoksen johtaja. Vastuussa poliittisten aktivistien, toimittajien, ihmisoikeuspuolustajien, bahaiden ja mielipidevankien laittomista pidätyksistä ja pahoinpitelystä. Heitä on ahdisteltu, kidutettu, kuulusteltu eikä heille ole myönnetty asianajajaa tai oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Kansalaisjärjestöjen mukaan Musavi-Tabar allekirjoitti oikeuden päätöksiä pahamaineisessa pidätyskeskuksessa nro 100 (miesvankila), ml. määräys pitää naispuolinen bahai-vanki Raha Sabet kolmen vuoden ajan erityssellissä.

12.3.2013

9.

KHORAMABADI, Abdolsamad

"Rikolli-sen sisällön määrittä-misen komissi-on" päällikkö.

Abdolsamad Khoramabadi on "Rikollisen sisällön määrittämisen komission" päällikkö. Tämä hallituksen järjestö vastaa verkkosensuurista ja tietoverkkorikollisuudesta. Hänen johdollaan komissio määritteli tietoverkkorikollisuuden niin väljästi, että hallituksen sopimattomaksi katsoman sisällön luominen ja julkaiseminen on kriminalisoitu. Hän on vastuussa sorrosta ja lukuisten opposition sivustojen, sähköisten sanomalehtien, blogien, ihmisoikeuksia puolustavien kansalaisjärjestöjen verkkosivujen sekä Googlen ja Gmailin sulkemisesta syyskuun 2012 jälkeen. Hän ja komissio vaikuttivat aktiivisesti vankilassa olleen bloggaaja Sattar Beheshtin kuolemaan marraskuussa 2012. Siten Khoramabadin johtama komissio on suoraan vastuussa ihmisoikeuksien järjestelmällisestä loukkaamisesta, erityisesti yleisölle tarkoitettujen verkkosivustojen sulkemisesta ja suodattamisesta ja välillä myös Internet-yhteyden sulkemisesta kokonaan.

12.3.2013


Yhteisöt

 

Nimi

Tunniste-tiedot

Perusteet

Luette-loon merkit-semisen päivä-määrä

1.

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnan keskus

(alias Cyber Crime Office tai Cyber Police)

Sijainti: Teheran, Iran

www-sivut: http://www.cyberpolice.ir

Iranin tietoverkkopoliisi on Iranin islamilaisen tasavallan poliisin yksikkö, joka perustettiin tammikuussa 2011. Sitä johtaa Esmail Ahmadi-Moqaddam (luettelossa). Lehtitietojen mukaan poliisipäällikkö Ahmadi-Moqaddam on korostanut, että kyseinen poliisi ryhtyy toimiin niitä vastavallankumouksellisia ja toisinajattelevia ryhmiä vastaan, jotka käyttivät internetiin perustuvaa sosiaalista mediaa protestien nostamiseksi presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uudelleenvalintaa vastaan.

Tammikuussa 2012 tietoverkkopoliisi antoi internet-kahviloille uudet ohjeet, joissa vaaditaan käyttäjiä antamaan henkilötietonsa kahvilan omistajalle, jonka on säilytettävä tiedot kuuden kuukauden ajan samoin kuin luettelo verkkosivuista, joilla asiakas on käynyt. Säännöt edellyttävät kahvilan omistajien myös asentavan valvontakamerat ja säilyttämään tallenteet kuuden kuukauden ajan. Näiden uusien sääntöjen avulla voidaan muodostaa lokikirja, jota viranomaiset voivat käyttää jäljittääkseen aktivisteja tai muita, joita pidetään vaarana kansalliselle turvallisuudelle.

Vuonna 2012 Iranin media kertoi, että tietoverkkopoliisi suunnittelee hyökkäystä virtuaalisia yksityisverkkoja vastaan.

30.10.2012 tietoverkkopoliisi pidätti (ilmeisesti ilman pidätysmääräystä) bloggaaja Sattar Beheshtin "toimista kansallista turvallisuutta vastaan sosiaalisessa mediassa ja Facebookissa". Beheshti oli arvostellut Iranin hallitusta blogissaan. Beheshti löytyi kuolleena vankisellistään 3.11. ja oletetaan, että tietoverkkopoliisi on kiduttanut hänet kuoliaaksi.

12.3.2013


Top