Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0419

    Komission delegoitu asetus (EU) 2020/419, annettu 30 päivänä tammikuuta 2020, poikkeuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä annettuun delegoituun asetukseen (EU) 2016/1149 viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta

    C/2020/423

    EUVL L 84, 20.3.2020, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/419/oj

    20.3.2020   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 84/1


    KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2020/419,

    annettu 30 päivänä tammikuuta 2020,

    poikkeuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä annettuun delegoituun asetukseen (EU) 2016/1149 viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 53 artiklan b ja h alakohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Maailman kauppajärjestö (WTO) antoi 2 päivänä lokakuuta 2019 välimiespäätöksen European Communities and Certain Member States – Measures Affecting Trade in Large Civil Aircraft, WT/DS316/ARB. Välimiespäätöksen mukaan Amerikan yhdysvallat, jäljempänä ’Yhdysvallat’, voi pyytää lupaa ottaa käyttöön vuosittain enintään 7,5 miljardin dollarin suuruisia vastatoimenpiteitä vastauksena Airbusille myönnettyihin unionin tukiin. Yhdysvallat otti 18 päivänä lokakuuta 2019 käyttöön 25 prosentin arvotullin muun muassa hiilihapottomille viineille, joita Saksa, Espanja, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta vievät Yhdysvaltoihin. Tällä poikkeuksellisella, epäoikeudenmukaisella ja ennalta arvaamattomalla tilanteella on vakava ja haitallinen vaikutus kaikkien unionista lähtöisin olevien viinien maailmanlaajuiseen kauppaan. Yhdysvallat on lisäksi uhannut soveltaa 100 prosentin arvotullia ranskalaisiin kuohuviineihin vastauksena Ranskan digitaalisten palvelujen veroon.

    (2)

    Yhdysvaltojen käyttöön ottamilla tuontitulleilla on suora ja vakava vaikutus viinikauppaan, jota unioni harjoittaa Yhdysvaltojen markkinoilla. Kyseiset markkinat ovat unionin suurimmat maataloustuotteiden ja erityisesti viinin vientimarkkinat sekä viennin arvon että volyymin osalta. Vuonna 2018 unionista vietiin viiniä Yhdysvaltoihin yhteensä 6,5 miljoonaa hehtolitraa, ja viennin arvo oli 4 miljardia euroa. Unionista Yhdysvaltoihin vietävän viinin osuus on tyypillisesti 30–40 prosenttia unionin viinin maailmanlaajuisen viennin arvosta.

    (3)

    Yhdysvaltojen käyttöön ottamilla korotetuilla tuontitulleilla on haitallinen vaikutus kaikkiin unionista lähtöisin oleviin viineihin, ei ainoastaan niistä neljästä jäsenvaltiosta peräisin oleviin hiilihapottomiin viineihin, joihin korotettuja tuontitulleja sovelletaan. Tämä vaikuttaa kielteisesti kaikkien Yhdysvaltojen markkinoilla olevien unionista lähtöisin olevien viinien maineeseen ja kauppaan. Viinin maine määräytyy sen laadun lisäksi myös hinnan ja havaitun hinta-laatusuhteen perusteella. Tämä koskee erityisesti alemman hintaluokan viinejä ja keskihintaisia viinejä, joihin 25 prosentin tuontitulli vaikuttaa absoluuttisesti mitattuna enemmän kuin kalliimpiin viineihin, joita ostavat viinintuntijat, joille hinnannousu ei ole ostamisen este. Unionin viinit kilpailevat Yhdysvaltojen markkinoilla muista alkuperäpaikoista, kuten Etelä-Amerikasta, Australiasta tai Etelä-Afrikasta, peräisin olevien viinien kanssa. Tämän kovan kilpailun vuoksi käsityksellä yleisestä hintatasosta on suuri merkitys. Jos kuluttaja on tietoinen siitä, että tietystä paikasta unionin alueella peräisin olevan viinin hintaan sovelletaan korotettua tuontitullia, tämä vaikuttaa kielteisesti yleiseen käsitykseen unionin viinien hintatasosta sinänsä ja ohjaa siten kuluttajakysyntää muuta alkuperää oleviin tuotteisiin. Kun otetaan huomioon todetut tästä seuraavat markkinaolosuhteet ja tuottajien saamien kokonaistulojen väheneminen, on perusteltua toteuttaa välittömästi toimenpiteitä, joilla puututaan tuontitullien vaikutuksiin ja jotka koskevat kaikkia viinejä, jotka ovat peräisin jostakin jäsenvaltiosta eivätkä ainoastaan niistä, joihin tuontitullit suoraan kohdistuvat.

    (4)

    Markkinoiden vakauden kannalta Yhdysvaltojen käyttöön ottama tuontitullijärjestelmä ei ole erillinen kansallinen toimenpide, jonka vaikutukset rajoittuisivat Yhdysvaltojen kanssa käytävään kauppaan. Maailman viinimarkkinat ovat maailmanlaajuiset markkinat, joilla merkittävien taloudellisten toimijoiden, kuten Yhdysvaltojen, toteuttamilla yksittäisillä toimenpiteillä on kauaskantoisia vaikutuksia kansainväliseen viinikauppaan kokonaisuudessaan. Mahdolliset kielteiset muutokset unionista peräisin olevien viinien tärkeimmillä kohdemarkkinoilla, kuten Yhdysvalloissa, vaikuttavat väistämättä muihin markkinoihin, koska tuotteet, joita ei voida myydä Yhdysvalloissa niiden liian korkeaksi nousseen hinnan vuoksi, on ohjattava muualle. Näin ollen näiden muiden markkinoiden kuluttajat, jotka ovat hyvin tietoisia markkinaolosuhteista, aiheuttavat ylimääräistä hintapainetta, ja myös kilpailu on paljon tavanomaista ankarampaa. Sen vuoksi Yhdysvaltojen käyttöön ottamat tämänhetkiset tuontitullit todennäköisesti lamaannuttavat unionin viinin viennin maailmanlaajuisesti. Viinialan raportit ovat osoittaneet, että isoja ranskalaisten viinien tilauksia on jo peruutettu Yhdysvaltojen markkinoilla.

    (5)

    Unionin viinimarkkinoiden olosuhteet vaikeutuivat koko vuoden 2019 ajan, ja viinivarastot ovat suurimmillaan sitten vuoden 2009. Tämä kehitys johtuu pääasiassa vuoden 2018 ennätyssadosta ja viinin kulutuksen vähenemisestä unionissa. Jos viinejä, joihin Yhdysvaltojen käyttöön ottamat tuontitullit vaikuttavat, ei myydä unionin ulkopuolisilla vientimarkkinoilla, tämä vain lisää unionin markkinoiden tilanteen kiireellisyyttä ja vakavuutta. Tilanteen kriittisyyttä pahentaa myös tuontitullien soveltamisen ajoitus. Tullitariffien soveltaminen alkoi 18 päivänä lokakuuta 2019 eli keskellä vuoden 2019 sadonkorjuu- ja tuotantojaksoa ja juuri ennen vuoden lopun juhlakautta; nämä ovat unionin viinialan kaksi vuoden tärkeintä myyntikautta. Tämä tausta huomioon ottaen on tarpeen toteuttaa välittömästi toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

    (6)

    Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 43 artiklassa vahvistetuista viinialan tukitoimenpiteistä ainoastaan mainitun asetuksen 45 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukainen menekinedistämistoimi kohdistuu suoraan unionin viinien menekin edistämiseen kolmansissa maissa viinien kilpailukyvyn parantamiseksi. Vuosien mittaan menekinedistämistoimi on osoittautunut erittäin tehokkaaksi markkinaosuuden kasvattamisessa ja vakiinnuttamisessa kolmansien maiden markkinoilla. Se on osoittautunut tehokkaimmaksi välineeksi unionista peräisin olevien viinien tukemiseksi kolmansien maiden markkinoilla parantamalla viinien mainetta ja lisäämällä tietoisuutta niiden laadusta. Kansainväliset viinimarkkinat ovat maailmanlaajuiset, ja kaikki unionin viinin menekinedistämistoimet kolmansien maiden markkinoilla hyödyttävät kaikkia unionin viinejä. Se avaa mahdollisuuksia niille, jotka myöhemmin alkavat viedä kyseisille markkinoille muita unionin viinejä. Yksittäisillä myynninedistämistoimilla on kerroinvaikutus myyntiin, koska ne kattavat useita eri viinejä tai kokonaisia viininvalmistusalueita eivätkä vain yhtä yksittäistä merkkiä tai viinityyppiä. Sen vuoksi on olennaisen tärkeää jatkaa, käynnistää ja tehostaa menekinedistämistoimia kaikilla markkinoilla, jotta voidaan löytää myyntikanavia viineille, joita ei myydä Yhdysvaltojen markkinoilla, säilyttää unionin viinien maine näillä muilla markkinoilla ja torjua hintapainetta.

    (7)

    Sen vuoksi on aiheellista sallia lisää joustavuutta asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisen menekinedistämistoimen toteuttamisessa poikkeamalla tietyistä komission delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 (2) säännöksistä, jotta voidaan auttaa toimijoita reagoimaan Yhdysvaltojen käyttöön ottamasta tuontitullijärjestelmästä johtuviin nykyisiin poikkeuksellisiin olosuhteisiin vientimarkkinoilla kaikkialla maailmassa ja puuttua tähän ennakoimattomaan ja epävarmaan tilanteeseen.

    (8)

    Jotta tuensaajat voisivat lujittaa menekinedistämistoimiaan ja vahvistaa asemiaan kohdemarkkinoilla, jäsenvaltioiden olisi voitava pidentää asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun menekinedistämistoimen mukaisten jo valittujen toimien tuen kesto delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 4 artiklassa vahvistettua viiden vuoden enimmäiskestoa pidemmäksi. Tällainen toimenpide lisää menekinedistämisoperaatioiden vakautta ja jatkuvuutta niiden toimijoiden osalta, jotka jo toimivat Yhdysvaltojen markkinoilla ja joihin tuontitullit vaikuttavat suoraan. Lisäksi siitä hyötyvät myös ne toimijat, jotka edistävät viinin menekkiä Yhdysvaltojen käyttöön ottamasta tuontitullijärjestelmästä aiheutuvien vaikutusten piiriin kuulumattomilla muiden kolmansien maiden markkinoilla mutta jotka kamppailevat säilyttääkseen asemansa viinimarkkinoiden uudessa epävakaassa tilanteessa, jossa kilpailu on kovaa.

    (9)

    Hankkeille myönnetyn yksittäisen pidennyksen ei kuitenkaan tulisi jatkua nykyistä ohjelmakautta (2019–2023) pidemmälle, joten sen olisi päätyttävä 15 päivänä lokakuuta 2023.

    (10)

    Olisi sallittava enemmän joustoa asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun menekinedistämistoimen mukaisten operaatioiden mahdollisten, delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 53 artiklan 1 kohdassa säädettyjen muutosten osalta. Jotta tuensaajat voisivat reagoida asianmukaisesti ja tehokkaasti poikkeuksellisiin olosuhteisiin ja mukauttaa kohdemarkkinoitaan tarpeen mukaan, on aiheellista sallia jäsenvaltioiden poiketa kyseisistä säännöistä sallimalla kohdemarkkinan vaihtaminen, vaikka muutos ei olisi toimen alkuperäisen tavoitteen mukainen. Tällainen poikkeus auttaisi Yhdysvalloissa nykyisin menekinedistämisoperaatioita toteuttavia tuensaajia kohdistamaan toimintansa muille markkinoille ja estämään uusia taloudellisia tappioita. Se auttaisi myös niitä tuensaajia, jotka toteuttavat operaatioita muissa sellaisissa kolmansissa maissa, joiden markkinoihin Yhdysvaltojen käyttöön ottamalla tuontitullijärjestelmällä on vaikutuksia, ja jotka haluavat suunnata toimiaan muualle.

    (11)

    Jotta vältettäisiin tilanne, jossa tuensaajille, jotka hyödyntävät joustoa ja päättävät vaihtaa kohdemarkkinaa, asetetaan seuraamuksia sen vuoksi, että ne eivät ole toteuttaneet toimivaltaisen viranomaisen alun perin hyväksymää operaatioitaan kokonaisuudessaan, on myös tarpeen poiketa delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 54 artiklan 1 kohdasta. Näin varmistettaisiin tuen maksaminen yksittäisille toimille, sellaisina kuin ne ovat muutettuina tällä asetuksella, kunhan kyseiset toimet toteutetaan kokonaisuudessaan ja niille tehdään komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1150 (3) IV luvun 1 jaksossa säädetyt asianmukaiset tarkastukset.

    (12)

    Tällä asetuksella käyttöön otettuja kahta toimenpidettä olisi sovellettava kaikkiin tietyn kolmannen maan markkinoilla jo toimiviin toimijoihin sen varmistamiseksi, että niitä tuetaan samalla tavoin kuin kyseisille markkinoille tulevia uusia toimijoita, joilla on oikeus suurempaan, enintään 60 prosenttia tukikelpoisista menoista olevaan unionin rahoitusosuuteen komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2020/132 (4). mukaisesti. Näitä toimenpiteitä olisi sovellettava myös kaikkiin asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisiin viinin menekinedistämisoperaatioihin riippumatta siitä, mihin luokkaan viini, jonka menekkiä edistetään, kuuluu, koska Yhdysvaltojen käyttöön ottama tuontitullijärjestelmä vaikuttaa kaikkien unionista peräisin olevien viinien maineeseen kokonaisuudessaan. Lisäksi olisi hyvin vaikeaa erottaa yhdessä menekinedistämisoperaatiossa hiilihapottomia viinejä koskevat toimet muita viinejä koskevista toimista, koska menekinedistämisoperaatioiden tarkoituksena on yleensä edistää useiden eri tuotteiden menekkiä eikä vain tiettyä luokkaa. Monet menekinedistämiskampanjat koskevat tietyn alueen kaikkia viinejä tai laajaa valikoimaa tietyn toimijan myymiä viinejä. Muita viinejä koskevien toimien erottaminen hiilihapottomia viinejä koskevista toimista menekinedistämiskampanjassa olisi raskas hallinnollinen taakka ja heikentäisi menekinedistämisoperaation myönteisiä vaikutuksia.

    (13)

    Sen vuoksi on tarpeen poiketa delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 4 artiklasta, 53 artiklan 1 kohdasta ja 54 artiklan 1 kohdasta,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Soveltamisalaan kuuluvat tuoteluokat

    Tätä asetusta sovelletaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä VII olevan II osan 1–9 ja 15–16 kohdassa tarkoitetun viinin menekinedistämiseen.

    2 artikla

    Tuen kesto

    Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 4 artiklassa säädetään, ja jos se on operaation vaikutusten kannalta perusteltua, tietylle tuensaajalle tietyssä kolmannessa maassa tai tietyillä kolmannen maan markkinoilla asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuun menekinedistämistoimeen myönnetyn tuen kesto voidaan pidentää delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 4 artiklassa vahvistettua viiden vuoden enimmäiskestoa pidemmäksi, mutta kuitenkin enintään 15 päivään lokakuuta 2023.

    3 artikla

    Muutokset hyväksyttyihin operaatioihin

    Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 53 artiklan 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat sallia, että asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun menekinedistämistoimen mukaisen meneillään olevan operaation tuensaajat vaihtavat kyseisen operaation kohdemarkkinaa ilmoittamalla tästä toimivaltaiselle viranomaiselle, vaikka tämä muutos muuttaisi operaation alkuperäistä tavoitetta. Kyseisiin muutoksiin ei vaadita toimivaltaisen viranomaisen ennakkohyväksyntää. Tuensaajien on toimitettava ilmoitus jäsenvaltioiden asettamien määräaikojen puitteissa.

    4 artikla

    Toteutettujen yksittäisten toimien tuki

    Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2016/1149 54 artiklan 1 kohdassa säädetään, jos toimivaltaiselle viranomaiselle on ilmoitettu jo hyväksytyn operaation kohdemarkkinan vaihtamisesta tämän asetuksen 3 artiklan mukaisesti, kyseisessä operaatiossa jo toteutettuihin yksittäisiin toimiin maksetaan tukea, jos kyseiset toimet on toteutettu kokonaisuudessaan ja niille on tehty hallinnolliset ja tarvittaessa paikalla tehtävät tarkastukset täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1150 IV luvun 1 jakson mukaisesti.

    5 artikla

    Voimaantulo

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 30 päivänä tammikuuta 2020.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1149, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta ja komission asetuksen (EY) N:o 555/2008 muuttamisesta (EUVL L 190, 15.7.2016, s. 1).

    (3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/1150, annettu 15 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 soveltamista koskevien sääntöjen vahvistamisesta viinialan kansallisten tukiohjelmien osalta (EUVL L 190, 15.7.2016, s. 23).

    (4)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/132, annettu 30 päivänä tammikuuta 2020, kiireellisestätoimenpiteestä poikkeuksena Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 45 artiklan 3 kohdasta siltä osin kuin on kyse unionin rahoitusosuudesta menekinedistämistoimeenviinialalla (EUVL L 27, 31.1.2020, s. 20)


    Top