Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE0927

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä tuotteissa" (KOM(2003) 117 lopullinen – 2003/0052 (COD))

EUVL C 234, 30.9.2003, p. 33–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AE0927

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä tuotteissa" (KOM(2003) 117 lopullinen – 2003/0052 (COD))

Virallinen lehti nro C 234 , 30/09/2003 s. 0033 - 0036


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä tuotteissa"

(KOM(2003) 117 lopullinen - 2003/0052 (COD))

(2003/C 234/10)

Neuvosto päätti 26. maaliskuuta 2003 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 37, 95 ja 152 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

Asian valmistelusta vastannut "maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö" -erityisjaosto antoi lausuntonsa 27. kesäkuuta 2003. Esittelijä oli Giacomina Cassina.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 16. ja 17. heinäkuuta 2003 pitämässään 401. täysistunnossa (heinäkuun 16. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 110 ääntä puolesta ja 1 vastaan 5:n pidättyessä äänestämästä.

1. Johdanto ja ehdotuksen tavoitteet

1.1. Tarkasteltavan ehdotuksen päätavoitteena on minimoida torjunta-aineiden käytöstä aiheutuvat terveys- ja ympäristöriskit sekä jatkaa prosessia, jonka päämääränä on kaikkien kasvinsuojeluaineiden jäämien enimmäismäärien (MRL) yhdenmukaistaminen yhteisössä. Voimassa olevan yhteisön lainsäädännön mukaan jäsenvaltiot voivat vahvistaa omissa säädöksissään erilaisia enimmäismääriä.

1.2. Ehdotus on osa yhteisön kuudennen ympäristöä koskevan toimintaohjelman muodostamaa laajempaa kokonaisuutta, ja sen tarkastelun yhteydessä tulee ottaa huomioon myös komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille sekä talous- ja sosiaalikomitealle "Kohti torjunta-aineiden kestävän käytön teemakohtaista strategiaa"(1). Komitea on antanut tiedonannosta pääosiltaan myönteisen lausunnon(2), jossa asiaa analysoidaan yksityiskohtaisesti.

1.3. Ehdotuksen mukaan neljä direktiiviä(3), joilla kyseisiä seikkoja nykyisin säännellään yhteisössä, korvattaisiin yhdellä ainoalla asetuksella. Komissio on ottanut asetusehdotuksen valmistelun yhteydessä huomioon em. direktiivien täytäntöönpanossa esiintyneet ongelmat ja koonnut direktiivien täytäntöönpanoa koskevia ehdotuksia viidennen sisämarkkinalainsäädännön yksinkertaistamista koskevan aloitteen (SLIM) yhteydessä. Asetusehdotuksessa on niin ikään huomioitu maatalousneuvoston kokouksessa 20. marraskuuta 2001 ja ympäristöneuvoston kokouksessa 12. joulukuuta 2001 esitetyt huomiot sekä Euroopan parlamentin 30. toukokuuta 2002 antama päätöslauselma.

1.4. Ehdotetun asetuksen mukaan päävastuu torjunta-aineiden käytöstä aiheutuvien riskien hallinnasta on komissiolla. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tärkeänä tehtävänä on hankkia jäsenvaltioiden välisen asiantuntijaverkoston avulla tarvittavat tiedot riskien arvioimiseksi ja laatia riippumattomia tieteellisiä lausuntoja, kuten elintarviketurvallisuutta koskevassa valkoisessa kirjassa(4) edellytetään.

1.5. Siirryttäessä nykyisestä menettelystä ehdotetun asetuksen mukaiseen menettelyyn Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen kerää tiedot nykyisistä ja uusista aineista, joita koskevia tietoja ei ole vielä yhdenmukaistettu ja joiden enimmäismäärät on aikaisemmin vahvistettu jäsenvaltiotasolla. Se analysoi enimmäismäärien turvallisuuden ja vahvistaa ne väliaikaisiksi jäämien enimmäismääriksi. Myöhemmin määrät arvioidaan erikseen kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta annetun direktiivin 91/414/ETY perusteella. Kyseisen direktiivin ajantasaistaminen käynnistynee piakkoin, mutta se on yhä alan tärkein yhteisön säädös.

1.5.1. Ehdotetun asetuksen mukaan jäsenvaltiot eivät voi asetuksen lopullisen hyväksymisen jälkeen enää itse vahvistaa jäämien enimmäismääriä. Määräaika on lähes sama kuin säännöksissä, jotka koskevat yli 400 kasvinsuojeluaineen poistamista markkinoilta. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan kyseisten aineiden käyttö on kiellettyä vuodesta 2004 lähtien.

1.5.2. Ehdotus mahdollistaa seurantatietojen käyttämisen jäämien enimmäismäärien määrittelemiseksi erityistapauksissa, joissa jäämäongelmia aiheuttavien ympäristöön jäävien aineiden tai suhteellisen vähämerkityksellisissä hyödykkeissä, kuten mausteissa, käytettävien aineiden käyttöä ei ole sallittu.

1.5.3. Ehdotuksessa otetaan lisäksi huomioon komission ehdotus rehujen ja elintarvikkeiden virallisesta valvonnasta annettavaksi neuvoston ja Euroopan parlamentin asetukseksi.

1.6. Asetuksen perusperiaatteena on, että jäämien enimmäismäärän oletusarvo on 0,01 mg/kg, jota jäämien määrä ei siis saa ylittää. Näin pyritään suojelemaan kuluttajia parhaalla mahdollisella tavalla. Jos kyseinen enimmäismäärä voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa kuluttajille, enimmäismäärä määritellään pienemmäksi kuin 0,01 mg/kg.

1.7. Komission mielestä ehdotetun asetuksen säännösten soveltaminen voi siirtymäkauden jälkeen olla merkittävä edistysaskel voimassa olevan lainsäädännön kodifioimiseksi ja yksinkertaistamiseksi. Tässä yhteydessä voidaan poistaa tullien ulkopuolisiin kaupan esteisiin liittyvät ongelmat, joita on esiintynyt sisämarkkinakaupan ja unionin ulkopuolisten maiden kanssa käytävän kaupan yhteydessä, sekä edistää konkreettisesti ihmisten ja eläinten terveyttä sekä ympäristönsuojelua.

2. Yleistä

2.1. ETSK katsoo, että nykyiset neljä direktiiviä korvaava ehdotettu asetus on merkittävä askel kohti torjunta-aineiden kestävän käytön strategian toteuttamista. Edellytyksenä on kuitenkin, että asetuksessa pystytään nivomaan yhteen ihmisten terveyden suojelu ja viljelykasvien edellyttämä suojelu. Komitea katsoo, että ehdotetun asetuksen avulla voidaan lisäksi torjua kilpailun mahdollista vääristymistä sisämarkkinoilla.

2.2. Edellä mainitun perusteella komitea toistaa yleisen näkemyksensä siitä, että torjunta-aineiden käytön tulee olla kestävää ja että maataloudessa tulee vähentää kemiallisten aineiden käyttöä tai niiden käyttöön liittyviä riskejä tai molempia, jotta maataloustuotantoa sääteleviä luonnollisia prosesseja noudatettaisiin nykyistä paremmin. Komitea siis kannattaa tällaista yhteisön strategiaa. Ehdotettu yhteisön asetus on välttämätön askel kohti yhdenmukaistamista ja terveyden suojelua. Se on johdonmukainen tiedonannon "Kohti torjunta-aineiden kestävän käytön teemakohtaista strategiaa"(5) kanssa. ETSK panee tyytyväisenä merkille, että asetusehdotuksessa on otettu huomioon merkittävä osa huomioista, jotka komitea on esittänyt asiaa koskevassa lausunnossaan.

2.3. Komitean mielestä valittu oikeusperusta (perustamissopimuksen 37 artiklan 2 kohdan kolmas alakohta, 95 artiklan 1 kohta ja 152 artiklan 4 kohdan b alakohta) on asianmukainen ja tehokas ja kattaa ehdotuksen kaikki aihealueet. Se on erityisen tyytyväinen siihen, että asetusta on tarkoitus soveltaa sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa - tuoreisiin tuotteisiin tammikuun 1. päivästä 2005 ja varastoituihin tuotteisiin heinäkuun 1. päivästä 2005.

2.4. Aiempien kannanottojensa mukaisesti ETSK tunnustaa näissä alustavissa ja yleisissä arvioissaan, että kasvinsuojeluaineiden järkevällä käytöllä voi edelleen olla merkittävä sija monenlaisissa sovelluksissa (lähinnä maataloudessa) kasvien ja kasvituotteiden suojaamiseksi, sillä niistä saadaan huomattavaa taloudellista etua. Komitea katsoo kuitenkin, että selkeänä ja pysyvänä tavoitteena tulee olla tehoaineiden tai menetelmien tai molempien korvaaminen turvallisemmilla vaihtoehdoilla(6), kun tieteellinen ja tekninen kehitys etenee.

2.5. Tässä yhteydessä ETSK korostaa asian strategisen merkityksen vuoksi, että viljelykasvien korkeatasoisen suojelun takaavia vaihtoehtoisia tehoaineita ja tuotantomenetelmiä sekä niiden käyttöä koskeviin yhteisön tutkimushankkeisiin tulee osoittaa määrärahoja ja tieteellisiä resursseja tutkimuksen ja kehityksen kuudennen puiteohjelman mukaisesti. Vaihtoehtoisten tehoaineiden ja tuotantomenetelmien käyttö edistäisi huomattavasti ympäristönsuojelua ja terveyttä yleensä.

2.6. Komitea katsoo, että kemiallisten aineiden käytön entistä säntillisempi ja vastuullisempi hallinnointi yhteisössä muodostaisi tärkeän viitepohjan unioniin liittyville maille ja etenkin kehitysmaille. Näin kyseisissä maissa voitaisiin alusta lähtien ottaa perusmaataloustuotannon kehittämiseen ja nälänhädän torjuntaan tähtäävien toimien yhteydessä huomioon mahdollisimman korkeatasoisen ympäristönsuojelun takaaminen sekä ihmisten ja eläinten terveyden suojelun parantaminen.

3. Erityistä

3.1. ETSK suhtautuu myönteisesti ehdotukseen vahvistaa jäämien enimmäismääräksi 0,01 mg/kg ja toteaa, että tällaista enimmäismäärää sovelletaan jo lastenruokia koskevissa säädöksissä. Elintarvikkeita käsittelevän tiedekomitean arvion mukaan lastenruokien puhtaudesta tulee lähtökohtaisesti olla lähes täydelliset takeet.

3.1.1. Vaikka nykyisten analyysimenetelmien avulla ei ole mahdollista havaita "nollatasoa" vastaavia määriä, jotka olisivat toivottavia, joillekin potentiaalisesti vaarallisille aineille on paikallaan määrittää ainakin selkeät suuntaviivat, joiden tavoitteena on - kuten nykyään jo osin toimitaankin - pienentää enimmäismääriä asteittain ja pitää analyysimenetelmät jatkuvasti teknisen ja tieteellisen kehityksen tasalla. Varovaisuusperiaatetta tulee soveltaa johdonmukaisesti kaikissa tilanteissa.

3.2. ETSK toivoo, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen saadaan pikaisesti toimintakykyiseksi, jotta toiminnan tieteellinen pohja olisi laaja ja edustava. Elintarviketurvallisuusviranomaisella on tärkeitä tieteellisiä avustus- ja koordinointitehtäviä. Komitea toivoo erityisesti, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ottaisi torjunta-aineisiin liittyvät ongelmat yhdeksi painopistealakseen, vaikkei se vielä pystykään toimimaan täydellä teholla.

3.3. ETSK arvostaa sitä, että asetuksen täytäntöönpanon yhteydessä on tarkoitus soveltaa edelleen jo aiemmin kokeiltuja menettelyjä, kuten komiteamenettelyä. Komitea katsoo, että vaikka tällaiset täytäntöönpanomenettelyt aiheuttavatkin joillekin toimijoille suuria kustannuksia, ne antavat takeet siitä, että ehdotettu asetus yksinkertaistaa huomattavasti alan sääntelyä ja sujuvoittaa sisämarkkinoiden toimintaa.

3.4. Komiteaa askarruttavat mahdolliset riskit, joita voi aiheutua seurannan jättämisestä jäsenvaltioiden tehtäväksi, mikäli eri maissa sovellettavat seurantakriteerit vaihtelevat huomattavasti. Se toivookin, että komissio antaisi ohjeita tällaisen vaaran torjumiseksi. Erityisen tärkeää on kehittää testejä direktiivissä 91/414/ETY tarkoitettujen aineiden havaitsemiseksi, sillä tällaisia testejä tarvitaan heti kyseisten aineiden käytön kieltämisen jälkeen.

3.4.1. Jäsenvaltiot tulee lisäksi velvoittaa osoittamaan, että vanhentuneet torjunta-ainevarastot on hävitetty kestävällä tavalla.

3.4.2. ETSK kehottaa luomaan sääntelykehyksen muutosta koskevaksi siirtymäkaudeksi (vuoden 2003 jälkipuolisko ja vuosi 2004 kokonaisuudessaan) asianmukaiset välineet tiedotusta ja ammattikoulutusta varten, jotta kaikki toimijat voivat mukautua ripeästi uuden säädöksen mukaisiin toimintapuitteisiin.

3.4.3. Tärkeää on niin ikään se, että jäsenvaltioiden laboratoriot muuttavat analyysimenetelmänsä ja -kriteerinsä yhteisen viitekehyksen mukaisiksi.

3.5. Tässä yhteydessä tulee myös kiinnittää runsaasti huomiota vaaralle altteimpien käyttäjäryhmien (työntekijöiden) turvallisuuteen ja koulutukseen, tuoteselosteiden selkeyteen ja luettavuuteen sekä asiaan liittyvien vastuualueiden määrittelyyn. Näitä seikkoja säännellään osin jo direktiivillä 91/414/ETY, mutta komitea korostaa, että säännöksiä on kiireesti tiukennettava ja mukautettava edellä mainittuihin tarpeisiin vastaamiseksi.

3.6. Sen lisäksi, että kahdessa edellisessä kohdassa esitetyt seikat toteutetaan asianmukaisesti, tulee luoda selkeä ja avoin seuraamusjärjestelmä, jonka mukaan seuraamusten tulee olla sisällöltään yksiselitteiset ja yhdenmukaiset kaikissa jäsenvaltioissa. Näin seuraamukset olisivat todellakin tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia, eikä niiden johdosta avautuisi uusia kilpailun vääristymisen mahdollisuuksia.

3.7. ETSK:n mielestä on varmistettava, että ehdotettu asetus ja direktiivin 91/414/ETY tarkistus hyväksytään samanaikaisesti ja että ne ovat johdonmukaisia. Näin voitaisiin mahdollisimman nopeasti vahvistaa väliaikaisten jäämien enimmäismäärien tilalle jäämien lopulliset enimmäismäärät. Komitea seuraa tarkasti direktiivin tarkistusta koskevaa ehdotusta; se esitettäneen vuoden 2003 jälkipuoliskolla, ja komitean on määrä antaa siitä lausunto.

3.8. Yhteisön ulkopuolisten maiden yhteisöön tuomien maataloustuotteiden tulee täyttää samat elintarvikkeiden hygieniaa, laatua ja turvallisuutta koskevat vaatimukset, jotka yhteisönkin tuotteiden on täytettävä. Edellä mainitun johdosta ETSK suhtautuu epäillen siihen, että ehdotetun asetuksen 29 artiklassa (tuonti unionin ulkopuolisista maista) vahvistettaisiin yhteisön ulkopuolisten maiden tuontia varten yhteisön tuotteisiin nähden erilaisia sallittuja enimmäismääriä siitä syystä, että hyvät maatalouskäytännöt ovat erilaisia. Jäämien enimmäismäärien vahvistaminen on ymmärrettävää ainoastaan sellaisille tuontituotteille, joita ei tuoteta EU:ssa.

3.9. Uusien jäsenvaltioiden tulee noudattaa asiaa koskevia yhteisön sääntöjä. Kyseisten maiden maataloudessa on kuitenkin vielä viime aikoina sovellettu menetelmiä ja tuotteita, jotka eroavat varsin paljon EU:ssa käytettävistä. Komitea ehdottaakin, että kyseisille maille tarjottaisiin erityistä tukea (neuvontaa ja asiantuntemusta), jotta ne voisivat sopeutua ehdotettuun asetukseen ja torjunta-aineiden kestävän käytön teemakohtaiseen strategiaan määräaikojen puitteissa. ETSK korostaa erityisesti, että Keski- ja Itä-Euroopassa on edelleen huomattavia määriä vanhentuneita tai käyttökelvottomia torjunta-aineita. Uusia jäsenvaltioita on autettava, jotta ne voivat hävittää tällaiset aineet kestävällä tavalla.

3.10. Kuten edellä todetaan, ETSK katsoo, että ehdotetulla asetuksella voi olla suurta merkitystä myös unionin ulkopuolisille maille ja erityisesti kehitysmaille. Hyvänä esimerkkinä on osana EU:n ja AKT-maiden yhteistyötä käynnistetty torjunta-aineita koskeva aloite(7). Tällaisia aloitteita tulee käynnistää - ja niille tulee osoittaa asianmukainen rahoitus - muidenkin yhteistyökumppanien kanssa, esim. Välimeren maiden ja Mercosurin kanssa tehtävän yhteistyön puitteissa.

3.11. Vahvistaessaan uudet yhdenmukaistetut raja-arvot komission olisi noudatettava Codexissa vahvistettuja jäämien enimmäismääriä 1990-luvun lopussa käyttöönotettujen WTO:n sääntöjen mukaisesti. Yhteisö ei voi hyväksyä monia kyseisistä enimmäismääristä, ja näin ollen niitä on tarkasteltava kriittisesti tapauksittain. ETSK korostaa, että kyseisten kansainvälisten vaatimusten täyttäminen ei saa johtaa yhteisön vaatimuksissa joustamiseen, ja kehottaa Euroopan komissiota pyrkimään siihen, että nykyinen korkea terveyden suojelun taso säilyy myös tulevaisuudessa.

Bryssel 16. heinäkuuta 2003.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Roger Briesch

(1) KOM(2002) 349 lopullinen, 1.7.2002.

(2) EUVL C 85, 28.4.2003.

(3) Direktiivit 76/895/ETY, 86/362/ETY, 86/363/ETY ja 90/642/ETY.

(4) KOM(1999) 719 lopullinen ja ETSK:n lausunto, EYVL C 204, 18.7.2000.

(5) KOM(2002) 349 lopullinen, 1.7.2002.

(6) Ks. myös komitean lausunto NAT/156, EUVL C 85, 28.4.2003.

(7) Pesticides Initiative Programme (PIP); lisätietoja on saatavilla osoitteessa: www.coleacp.org.

Top