Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1243

    Komission asetus (EY) N:o 1243/2007, annettu 24 päivänä lokakuuta 2007 , eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteen III muuttamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUVL L 281, 25.10.2007, p. 8–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1243/oj

    25.10.2007   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 281/8


    KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1243/2007,

    annettu 24 päivänä lokakuuta 2007,

    eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteen III muuttamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 (1) ja erityisesti sen 10 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Yhteisön lainsäädännöstä yrityksille aiheutuvan hallinnollisen rasituksen vähentäminen on ratkaisevan tärkeä tekijä yritysten kilpailukyvyn parantamisessa ja Lissabonin toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamisessa.

    (2)

    Asetuksessa (EY) N:o 853/2004 säädetään eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä elintarvikealan toimijoita varten. Asetuksen mukaan elintarvikealan toimijoiden on noudatettava kyseisen asetuksen liitteen III vaatimuksia.

    (3)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevassa VIII jaksossa asetetut alkutuotantoa ja siihen liittyviä toimintoja harjoittavia aluksia koskevat vaatimukset täydentävät elintarvikehygieniasta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 (2) liitteen I vaatimuksia. Kyseisillä aluksilla on erityisesti pidettävä kirjaa ja säilytettävä kirjatut tiedot toimenpiteistä, jotka on otettu käyttöön vaarojen hallitsemiseksi asianmukaisesti ja sopivan ajan.

    (4)

    Kokemus on osoittanut, että kyseinen vaatimus voi aiheuttaa ylimääräistä hallinnollista rasitusta elintarvikealan toimijoille, jotka harjoittavat Euroopan kalatalousrahastosta 27 päivänä heinäkuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1198/2006 (3) 26 artiklassa tarkoitettua pienimuotoista rannikkokalastusta. Sen vuoksi on aiheellista säätää kyseiseen vaatimukseen asianomaisten toimijoiden osalta sovellettavasta poikkeuksesta.

    (5)

    Asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevassa XIV jaksossa säädetään ihmisravinnoksi tarkoitettua gelatiinia koskevista vaatimuksista. Sen mukaan märehtijöiden luuaineksesta tuotettava gelatiini on valmistettava siten, että kaikelle luuainekselle tehdään käsittely, jossa luuaines murskataan hienoksi, siitä poistetaan rasva kuumalla vedellä ja se käsitellään laimennetulla suolahapolla (vähimmäispitoisuus 4 prosenttia ja pH < 1,5) vähintään kahden päivän ajan, ja tämän jälkeen luuainekselle tehdään vähintään 20 päivän ajan kyllästetyllä kalkkiliuoksella (pH > 12,5) alkalikäsittely, johon kuuluu 4 sekuntia kestävä lämpökäsittelyvaihe vähintään 138 °C:n lämpötilassa.

    (6)

    Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen biologisia vaaroja käsittelevä tiedelautakunta hyväksyi 18 päivänä tammikuuta 2006 lausunnon, joka koskee gelatiinista ihmisille aiheutuvan BSE-riskin määrällistä arviointia BSE-jäännösriskin osalta. Tiedelautakunta hyväksyi 18 päivänä toukokuuta 2006 toisen lausunnon, joka koskee naudan selkärangasta, takajuuren hermosolmu mukaan luettuna, ihmisille aiheutuvan BSE-riskin määrällistä arviointia BSE-jäännösriskin osalta. Näiden kahden lausunnon mukaan happokäsittelyn käsittävillä valmistusprosesseilla varmistetaan vastaava ja lämpö- ja painekäsittelyn käsittävillä valmistusprosesseilla merkittävämpi BSE-infektiivisyyden väheneminen kuin alkalikäsittelyllä, jonka käyttöä edellytetään asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevassa XIV jaksossa. Näin ollen gelatiinin valmistusta koskevia vaatimuksia olisi muutettava vastaavasti.

    (7)

    Joissakin jäsenvaltioissa on ollut vaikeuksia niiden säännösten tulkinnassa, jotka koskevat asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteessä III olevan XIV ja XV jakson säännösten mukaisesti valmistetun gelatiinin ja kollageenin mahdollista muuta käyttöä. Sen vuoksi kyseisiä säännöksiä olisi selkeytettävä niiden täytäntöönpanon yhdenmukaisuuden varmistamiseksi.

    (8)

    Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 853/2004 olisi muutettava.

    (9)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

    ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 853/2004 liite III tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 24 päivänä lokakuuta 2007.

    Komission puolesta

    Markos KYPRIANOU

    Komission jäsen


    (1)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55, oikaisu (EUVL L 226, 25.6.2004, s. 22). Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna neuvoston asetuksella (EY) N:o 1791/2006 (EUVL L 363, 20.12.2006, s. 1).

    (2)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 1, oikaisu (EUVL L 226, 25.6.2004, s. 3).

    (3)  EUVL L 223, 15.8.2006, s. 1.


    LIITE

    Muutetaan asetuksen (EY) N:o 853/2004 liite III seuraavasti:

    1)

    Lisätään VIII jakson 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”Poiketen siitä, mitä a alakohdassa säädetään, asetuksen (EY) N:o 852/2004 liitteessä I olevan A osan 7 kohtaa voidaan olla soveltamatta toimijoihin, jotka harjoittavat neuvoston asetuksen (EY) N:o 1198/2006 (1) 26 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua pienimuotoista rannikkokalastusta ja harjoittavat toimintaansa vain lyhyinä, alle 24 tuntia kestävinä jaksoina.

    2)

    Korvataan XIV jakson III, IV ja V luku seuraavasti:

    ”III LUKU:   GELATIININ VALMISTUSTA KOSKEVAT VAATIMUKSET

    1.

    Gelatiinin valmistusprosessissa on varmistettava, että:

    a)

    kaikelle märehtijöiden luuainekselle, joka on saatu yhteisön lainsäädännön mukaisesti hallinnassa olevalle tai määrittelemättömälle BSE-riskille alttiissa jäsenvaltiossa tai tällaisella alueella syntyneistä, kasvatetuista tai teurastetuista eläimistä, tehdään käsittely, jossa luuaines murskataan hienoksi, siitä poistetaan rasva kuumalla vedellä ja se käsitellään laimennetulla suolahapolla (vähimmäispitoisuus 4 prosenttia ja pH < 1,5) vähintään kahden päivän ajan. Käsittelyn jälkeen tehdään

    vähintään 20 päivän ajan kyllästetyllä kalkkiliuoksella (pH > 12,5) alkalikäsittely, johon kuuluu vähintään 4 sekuntia kestävä lämpökäsittelyvaihe vähintään 138 °C:n lämpötilassa, tai

    vähintään 10 tunnin ajan happokäsittely (pH < 3,5), johon kuuluu vähintään 4 sekunnin pituinen lämpökäsittelyvaihe vähintään 138 °C:n lämpötilassa, tai

    vähintään 20 minuutin ajan lämpö- ja painekäsittely (133 °C, kyllästetty höyry ja yli 3 barin paine), tai

    vastaava hyväksytty käsittely;

    b)

    muille raaka-aineille tehdään happo- tai alkalikäsittely, jonka jälkeen ne huuhdellaan yhden tai useamman kerran. Tämän jälkeen säädetään pH. Gelatiini on uutettava kuumentamalla sitä kerran tai useita kertoja peräkkäin, ja tämän jälkeen se puhdistetaan suodattamalla ja lämpökäsittelyllä.

    2.

    Elintarvikealan toimija voi valmistaa ja varastoida samassa laitoksessa sekä ihmisravinnoksi tarkoitettua gelatiinia että muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitettua gelatiinia, edellyttäen, että raaka-aineet ja valmistusprosessi täyttävät ihmisravinnoksi tarkoitettuun gelatiiniin sovellettavat vaatimukset.

    IV LUKU   VALMIITA TUOTTEITA KOSKEVAT VAATIMUKSET

    Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että gelatiinin osalta noudatetaan alla olevassa taulukossa säädettyjä jäämärajoja.

    Jäämä

    Raja-arvo

    As

    1 ppm

    Pb

    5 ppm

    Cd

    0,5 ppm

    Hg

    0,15 ppm

    Cr

    10 ppm

    Cu

    30 ppm

    Zn

    50 ppm

    SO2 (Euroopan farmakopea 2005)

    50 ppm

    H2O2 (Euroopan farmakopea 2005)

    10 ppm

    V LUKU:   MERKINNÄT

    Gelatiinia sisältävissä kääreissä ja pakkauksissa on oltava merkintä ’ihmisravinnoksi soveltuvaa gelatiinia’, ja niissä on ilmoitettava vähimmäissäilyvyysaika.”

    3)

    Korvataan XV jakson III luvun 3 kohta seuraavasti:

    ”3.

    Elintarvikealan toimija voi valmistaa ja varastoida samassa laitoksessa sekä ihmisravinnoksi tarkoitettua kollageenia että muuksi kuin ihmisravinnoksi tarkoitettua kollageenia, edellyttäen, että raaka-aineet ja valmistusprosessi täyttävät ihmisravinnoksi tarkoitettuun kollageeniin sovellettavat vaatimukset.”

    4)

    Korvataan lisäys seuraavasti:

    ”LIITTEEN III lisäys

    IHMISRAVINNOKSI TARKOITETUN GELATIININ TAI KOLLAGEENIN VALMISTUKSEEN TARKOITETUN RAAKA-AINEEN MUKANA OLEVAN ASIAKIRJAN MALLI

    Kaupallisen asiakirjan numero: …

    I   Raaka-aineen tunnistustiedot

    Raaka-aineen tyyppi: …

    Eläinlaji: …

    Pakkaustyyppi: …

    Pakkausten lukumäärä: …

    Nettopaino (kg): …

    II   Raaka-aineen alkuperä

    Alkuperälaitoksen tyyppi, nimi, osoite ja hyväksymis-/rekisteröinti-/erityisluvan numero:

    Lähettäjän nimi ja osoite (2): …

    III   Raaka-aineiden määräpaikka

    Määränpäänä olevan tuotantolaitoksen tyyppi, nimi, osoite ja hyväksymis-/rekisteröinti-/erityisluvan numero:

    Vastaanottajan nimi ja osoite (3): …

    IV   Kuljetusväline: …

    Tehty … […] päivänä […] kuuta […] …

    Alkuperälaitoksen toiminnanharjoittajan tai tämän edustajan allekirjoitus


    (1)  EUVL L 223, 15.8.2006, s. 1.”

    (2)  Vain jos lähettäjä on muu kuin alkuperälaitos.

    (3)  Vain jos vastaanottaja on muu kuin määrälaitos.”


    Top