EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000293

ΓPAΠTH ΕΡΩΤΗΣΗ E-0293/03 υποβολή: Struan Stevenson (PPE-DE) προς την Επιτροπή. Μεταχείριση των ζώων στα ελληνικά σφαγεία.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 16–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

EL

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CE 78/16


(2004/C 78 E/0016)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ε-0293/03

υποβολή: Struan Stevenson (PPE-DE) προς την Επιτροπή

(7 Φεβρουαρίου 2003)

Θέμα:   Μεταχείριση των ζώων στα ελληνικά σφαγεία

Η έκθεση του 2000 (DG(SANCO)/l060/2000) του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Επιτροπής απεκάλυψε σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των ζώων στα ελληνικά σφαγεία. Μία νέα ταινία έφερε σήμερα στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των ζώων στα ελληνικά σφαγεία. Η ταινία αποκαλύπτει ότι οι κατσίκες σφάζονταν χωρίς να έχει καταβληθεί προηγουμένως οιαδήποτε προσπάθεια να χάσουν τις αισθήσεις τους με χτύπημα, κατά παράβαση της Οδηγίας του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ (1), και ότι τα πρόβατα δέχονταν τόσο ανεπαρκές αναισθητικό χτύπημα ώστε πολλά εξ αυτών συνέρχονταν πριν την κοπή του λάρυγγα, κάτι που επίσης αντιστρατεύεται τις διατάξεις της Οδηγίας 93/119/ΕΚ.

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ελληνική Κυβέρνηση με σκοπό την εξασφάλιση ότι στα ελληνικά σφαγεία τα ζώα θα σφάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στην Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ;

Απάντηση του κ. Byrne εξ ονόματος της Επιτροπής

(17 Μαρτίου 2003)

Τόσο από προηγούμενες εκθέσεις του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) όσο και από πληροφορίες που προέρχονται από οργανώσεις σχετικές με την καλή μεταχείριση των ζώων, η Επιτροπή γνωρίζει ότι υπήρξαν σημαντικές ελλείψεις στην εξασφάλιση του σεβασμού των απαιτήσεων της οδηγίας 93/119/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή και τη θανάτωσή τους στα ελληνικά σφαγεία.

Η άσχημη κατάσταση που διαπιστώθηκε στο παρελθόν έκανε την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες παράβασης κατά αυτού του κράτους μέλους. Το ΓΤΚΘ ολοκλήρωσε πρόσφατα αποστολή παρακολούθησης της κατάστασης στην οποία αναφέρθηκε ο κύριος βουλευτής. Η αποστολή αυτή έλαβε χώρα από τις 13 έως τις 17 Ιανουαρίου 2003. Παρόλο που δεν είναι ακόμα διαθέσιμη η τελική έκθεση της αποστολής, έχουν συμβεί ορισμένες θετικές εξελίξεις από την τελευταία έκθεση. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν, για παράδειγμα, στείλει κατάλληλες οδηγίες στους επίσημους κτηνιάτρους που εργάζονται στα σφαγεία σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, βελτίωσαν το σύστημα καταγγελίας των ελλείψεων και προσέλαβαν και νέους επίσημους κτηνιάτρους. Η ομάδα της αποστολής ανέφερε ότι στα τρία σφαγεία όπου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, παρόλο που παρέμειναν ελλείψεις, αυτές δεν ήταν τόσο έντονες όσο εκείνες που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες εκθέσεις. Ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν επιτρέπει ακόμα την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματισθεί και νέα αποστολή παρακολούθησης του ΓΤΚΘ το 2003.

Η έκθεση της επιθεώρησης θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο όταν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες της Επιτροπής, και θα δημοσιευθεί στον ιστοχώρο της ΓΔ Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών (ηττπ://ε9ροπα.εθ.ιντ/ψομμ/φοοδ/φσ/ινσπεψτιονσ/ινδεχ_εν.ητμλ)

Η Επιτροπή παραμένει πολύ ανήσυχη για το επίπεδο των ελλείψεων που διαπιστώνονται όσον αφορά τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων, ιδίως για την ανεπαρκή επιβολή της νομοθεσίας. Δεν θα παραλείψει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση κριθεί αναγκαία για να εξασφαλίσει την καλύτερη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα αυτόν, περιλαμβανομένης ιδίως της κίνησης διαδικασίας παράβασης σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ.


(1)  EE L 340 της 31.12.1993, σελ. 21.


Top