EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5262

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τη χρηματοοικονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD)

ΕΕ C 341 της 21.11.2013, p. 75–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.11.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 341/75


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τη χρηματοοικονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα»

COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD)

2013/C 341/17

Εισηγητής: ο κ. Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

Την 1η Ιουλίου 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη 10η Ιουλίου 2013 το Συμβούλιο αποφάσισαν, σύμφωνα με τα άρθρα 43 παράγραφος 2 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσουν γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τη χρηματοοικονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

COM(2013) 428 final — 2013/0200 (COD).

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, ανέθεσε την κατάρτιση της γνωμοδότησης στον εισηγητή κ. Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE και υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 3 Σεπτεμβρίου 2013.

Κατά την 492η σύνοδο ολομέλειας, της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2013 (συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 128 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 8 αποχές.

1.   Συμπεράσματα

1.1

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει θέσει τους εθνικούς χρηματοοικονομικούς πόρους υπό πίεση, καθώς τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις αναγκαίες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης.

1.2

Για το λόγο αυτό, κρίνει αναγκαία και πολύ επίκαιρη την πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) 1198/2006 που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την υποστηρίζει σθεναρά, εφόσον οι δημοσιονομικοί πόροι δαπανώνται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

2.   Ιστορικό

2.1

Η άνευ προηγουμένου παρατεταμένη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση έπληξαν σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και προκάλεσαν ισχυρή επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε πολλά κράτη μέλη.

2.2

Ειδικότερα, στα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και τα οποία έλαβαν χρηματοοικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος προσαρμογής, αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που πηγάζουν από τη δημοσιονομική εξυγίανση και που επηρεάζουν την οικονομική τους ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, καθώς και λόγω της επιδείνωσης του ελλείμματος και του επιπέδου του χρέους τους. Η συγχρηματοδότηση καθιστά αποτελεσματικότερη την κατανομή των ενισχύσεων. Η μείωση της συνεισφοράς των κρατών μελών ενέχει τον κίνδυνο μείωσης αυτής της αποτελεσματικότητας –κίνδυνος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο.

2.3

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξασφάλιση της ομαλής υλοποίησης των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας έχει ιδιαίτερη σημασία για τις επενδύσεις στον τομέα της αλιείας.

2.4

Ο κανονισμός (ΕΚ) 1198/2006 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) περιέχει τους ακόλουθους ορισμούς:

—   Επιχειρησιακό πρόγραμμα: το ενιαίο έγγραφο που συντάσσεται από το κράτος μέλος, εγκρίνεται από την Επιτροπή και περιέχει μια συγκροτημένη δέσμη αξόνων προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθούν με την ενίσχυση του ΕΤΑ.

—   Άξονας προτεραιότητας: μία από τις προτεραιότητες σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ομάδα μέτρων τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους και έχουν συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους.

2.5

Οι άξονες προτεραιότητας του ΕΤΑ είναι οι εξής:

Άξονας προτεραιότητας 1: Μέτρα για την προσαρμογή του κοινοτικού αλιευτικού στόλου

Άξονας προτεραιότητας 2: Υδατοκαλλιέργεια, αλιεία εσωτερικών υδάτων, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Άξονας προτεραιότητας 3: Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος

Άξονας προτεραιότητας 4: Βιώσιμη ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών

Άξονας προτεραιότητας 5: Τεχνική συνδρομή

2.6

Κατά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος κάθε κράτους μέλους, η Επιτροπή καθορίζει με το εν λόγω κράτος μέλος το ποσοστό συγχρηματοδότησης για κάθε άξονα προτεραιότητας, όπου περιλαμβάνεται επίσης το μέγιστο ποσοστό συμβολής του ΕΤΑ.

2.7

Η καταβολή από την Επιτροπή της χρηματοοικονομικής συμβολής του ΕΤΑ λαμβάνει τη μορφή προχρηματοδοτήσεων, ενδιάμεσων πληρωμών και πληρωμής τελικού υπολοίπου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικά με τις αρχές πιστοποίησης και λογιστικού ελέγχου κάθε επιχειρησιακού προγράμματος.

3.   Σημερινή κατάσταση

3.1

Τα άρθρα 76 και 77 του κανονισμού (ΕΚ) 1198/2006 προέβλεπαν, όπως αναφέρεται στο σημείο 2.7, ενδιάμεσες πληρωμές και πληρωμές τελικού υπολοίπου σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης για κάθε άξονα προτεραιότητας του 2006.

3.2

Η χρηματοοικονομική και οικονομική κατάσταση που αναφέρεται στα σημεία 2.1 και 2.2 ώθησε την Επιτροπή να προτείνει την αλλαγή των προαναφερθέντων άρθρων 76 και 77, προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των πόρων.

3.3

Ακολούθως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν τον κανονισμό (ΕΚ) 387/2012, ο οποίος επιτρέπει, μέσω της αλλαγής του κειμένου των εν λόγω άρθρων, στα κράτη μέλη που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και που έχουν συμφωνήσει πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής με την Επιτροπή, να ζητήσουν την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στις ενδιάμεσες και τις τελικές πληρωμές από το ΕΤΑ.

3.4

Μέχρι σήμερα επτά κράτη μέλη έχουν λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση και έχουν υπογράψει πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής: η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) 1198/2006 προβλέπει πως αυτές τις αυξήσεις της συγχρηματοδότησης τις δικαιούται κάθε άλλο κράτος μέλος που θα ζητήσει και θα αποκτήσει στο μέλλον πρόγραμμα χρηματοοικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 76 παράγραφος 3 στοιχεία α), β) και γ) του εν λόγω κανονισμού.

3.5

Κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους, οι ενδιάμεσες πληρωμές και οι πληρωμές τελικού υπολοίπου αυξάνονται κατά ποσό που αντιστοιχεί στον συντελεστή συγχρηματοδότησης ο οποίος ισχύει για κάθε άξονα προτεραιότητας, προσαυξημένο κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες, έως το 100 % κατ’ ανώτατο όριο, με εφαρμογή του στο ποσό της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης που δηλώθηκε τελευταία σε κάθε πιστοποιημένη δήλωση δαπάνης που υποβλήθηκε εντός του διαστήματος στη διάρκεια του οποίου το κράτος μέλος πληροί έναν από τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 76 παράγραφος 3 στοιχεία α), β) και γ).

3.6

Επίσης, προβλέπεται πως για τον υπολογισμό των ενδιάμεσων πληρωμών και των πληρωμών υπολοίπου οι οποίες υποβάλλονται αφού το κράτος μέλος έχει παύσει να δικαιούται τη χρηματοδοτική ενίσχυση ή συνδρομή που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 3, η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη τα αυξημένα ποσά που καταβλήθηκαν με βάση τις διατάξεις της εν λόγω παραγράφου.

3.7

Στη νέα έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) 1198/2006 συμπεριλαμβάνεται νέο άρθρο 77α, το οποίο, στην παράγραφο 5, περιορίζει την κάλυψη αυτών των αυξήσεων της συγχρηματοδότησης στις δηλώσεις δαπανών που θα υποβάλουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

4.   Τροποποίηση της πρότασης κανονισμού

4.1

Η τροποποίηση που προτείνεται με τη σημερινή πρόταση κανονισμού, που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας γνωμοδότησης, σχετίζεται με τον περιορισμό που τίθεται στο άρθρο 77α παράγραφος 5.

4.2

Η Επιτροπή θεωρεί πως, επειδή τα κράτη μέλη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, είναι σκόπιμο να συνεχιστεί η εφαρμογή του αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης και μετά το 2013.

4.3

Προτείνει, επομένως, να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006, με την κατάργηση της παραγράφου 5 του άρθρου 77α.

5.   Γενικές παρατηρήσεις

5.1

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κρίνει ιδιαίτερα σκόπιμη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι’ αυτό την υποστηρίζει πλήρως.

5.2

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι τα συνολικά δημοσιονομικά κονδύλια που χορηγούνται από τα Ταμεία στα εν λόγω κράτη και προγράμματα δεν πρέπει να μεταβληθούν για την υπό εξέταση περίοδο.

Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Henri MALOSSE


Top