EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1253

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πράσινη Βίβλος — Σκιώδες τραπεζικό σύστημα» COM(2012) 102 final

ΕΕ C 11 της 15.1.2013, p. 39–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.1.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 11/39


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πράσινη Βίβλος — Σκιώδες τραπεζικό σύστημα»

COM(2012) 102 final

2013/C 11/09

Εισηγητής: ο κ. Juan MENDOZA CASTRO

Στις 19 Μαρτίου 2012, και σύμφωνα με το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα

«Πράσινη Βίβλος – Σκιώδες τραπεζικό σύστημα»

COM(2012) 102 τελικό.

Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 25 Οκτωβρίου 2012.

Κατά την 484η σύνοδο ολομέλειας της 14ης και 15ης Νοεμβρίου 2012 (συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με ψήφους 208 υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την Πράσινη Βίβλο (ΠΒ), την οποία και θεωρεί ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

1.2

Αν και είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για ρευστότητα, η οποία, από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα (ΣΤΣ), η εμπειρία της κρίσης δείχνει ότι στο πλαίσιο της ρυθμιστικής διαδικασίας πρέπει εντούτοις να δοθεί προτεραιότητα στην απαραίτητη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

1.3

Παρότι αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, στην πράξη οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και τα δημόσια ασφαλιστικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις σκιώδεις τράπεζες (shadow banks – ΣΤ).

1.4

Η αποφυγή του κινδύνου του ρυθμιστικού αρμπιτράζ πρέπει να είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της Πράσινης Βίβλου.

1.5

Οι πρώτες συμφωνίες της Βασιλείας ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, εφόσον θεσπίστηκαν αυστηρές ρυθμίσεις για τους ισολογισμούς των τραπεζών και αφέθηκαν εκτός ελέγχου οι δραστηριότητες εκτός ισολογισμών. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι πρόσφατες συμφωνίες της Βασιλείας, τις οποίες η Επιτροπή έχει μεταφέρει στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις III και IV, θα αποκαταστήσουν αυτά τα σφάλματα. Στην ουσία, δεν θα πρέπει να υπάρχουν «σκιώδεις» δραστηριότητες, καθώς το ΣΤΣ θα πρέπει να υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις ρύθμισης και προληπτικής εποπτείας όπως και το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

1.6

Η νέα ρύθμιση πρέπει επίσης να αποσκοπεί στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών στην ΕΕ.

1.7

Η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας εποπτείας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

1.8

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει σε όλες τις μορφές του να εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία και όχι την κερδοσκοπία.

1.9

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τη δημιουργία απασχόλησης και την κοινωνική ευημερία.

1.10

Η νέα ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει καθοριστική σημασία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας της οικονομίας.

2.   Ιστορικό

2.1   Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα (shadow banking – ΣΤΣ) μπορεί να οριστεί ευρέως ως «το σύστημα πιστωτικής διαμεσολάβησης που περιλαμβάνει οντότητες και δραστηριότητες εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος» (Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - FSB).

2.2   Δύο παράγοντες συνέβαλαν άμεσα στην ανάπτυξη του ΣΤΑ: α) η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία άρχισε τη δεκαετία του '80 και είχε επίσης ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μεγάλα ιδρύματα και β) η επίδραση των αρχικών Συμφωνιών της Βασιλείας οι οποίες, με τη ρύθμιση των τραπεζικών ισολογισμών, ώθησαν τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες εκτός ισολογισμού.

2.3   Στις ΗΠΑ, οι ΣΤ είχαν εκρηκτική ανάπτυξη, λόγω της χαλάρωσης των κανόνων που απαγόρευαν στις τράπεζες να παρεμβαίνουν στις αγορές αξιών και, από το 1999 και μετά, λόγω της σημαντικής τροποποίησης που υπέστη ο νόμος Glass-Steagall (του 1933).

2.4   Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι τράπεζες και τα υπεράκτια υποκαταστήματά τους λειτουργούσαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ρυθμιστικού πλαισίου της Βασιλείας Ι και εξελίχθηκαν σε μεγάλους επενδυτές σε κινητές αξίες και εγγυημένα χρεωστικά ομόλογα (Collateralised Debt Obligations – CDO) με τη μέγιστη αξιολόγηση (ΑΑΑ), για τα οποία ισχύουν λιγότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

2.5   Το μέγεθος του ΣΤΣ

Στον κόσμο: 46 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 25-30 % του μεγέθους του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος (FSB). Στην ευρωζώνη: 10,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 28 % του συνόλου (ΕΚΤ, τέλη του 2011).

2.6   Στον διεθνή στίβο, οι πολιτικές απαντήσεις στην κρίση καθορίστηκαν στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής της G20 στη Σεούλ (Νοέμβριος 2010) και στις Κάννες (Νοέμβριος 2011), όπου ζητήθηκε η συνδρομή του FSB. Η ΠΒ, η ευρωπαϊκή απάντηση, επικεντρώνει αρχικά την ανάλυση σε

δύο δραστηριότητες:

α)

την τιτλοποίηση,

β)

τον δανεισμό τίτλων και τις πράξεις επαναγοράς («repos») και

πέντε είδη οντοτήτων:

α)

οντότητες που ασκούν δραστηριότητες μετατροπής της ρευστότητας ή/και της λήξης,

β)

αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ),

γ)

επενδυτικά κεφάλαια,

δ)

εταιρείες χρηματοδότησης και άλλες οντότητες που παρέχουν πιστώσεις ή αλλαγή ρευστότητας, χωρίς να είναι ρυθμιζόμενες όπως οι τράπεζες, και

ε)

ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις που εκδίδουν ή εγγυώνται πιστωτικά προϊόντα.

2.6.1   Από την άλλη πλευρά, το FSB πρότεινε πέντε άξονες δράσης, που κατά τη διάρκεια του 2012 ενσωματώθηκαν σε εκθέσεις για τα εξής θέματα:

διάδραση μεταξύ τραπεζών και οντοτήτων σκιώδους τραπεζικής (Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία - BCBS),

συστημικοί κίνδυνοι των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Χρηματαγοράς (Διεθνής Οργάνωση Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς - IOSCO),

απαιτήσεις τιτλοποίησης (IOSCO και BCBS),

άλλες οντότητες σκιώδους τραπεζικής (FSB), και

δανεισμός κινητών αξιών και «repos» (FSB).

3.   Η άποψη της ΕΟΚΕ

3.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η ΠΒ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και περιλαμβάνει μια επίκαιρη ανάλυση των προβλημάτων που συνδέονται με το ΣΤΣ.

3.2

Παραδοσιακά, οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν τις εργασίες τους με ίδια κεφάλαια και εμπορικές καταθέσεις. Για να αυξήσουν τη δανειοδοτική τους ικανότητα έκαναν συνήθη πρακτική την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων δανείων. Αν και η τιτλοποίηση μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, έγινε κατάχρησή της πριν την κρίση, καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων ήταν κακής ποιότητας (ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου) και οι τίτλοι "ανακυκλώνονταν" συνεχώς (παράγωγα) για να αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών. Ο όγκος των συναλλαγών των τραπεζών προσδιορίζεται από το μέγεθος της μόχλευσης των περιουσιακών στοιχείων τους. Αν και οι συμφωνίες της Βασιλείας ρύθμισαν τη μόχλευση του ισολογισμού, η μόχλευση εκτός ισολογισμού, η οποία πραγματοποιείτο σε τεράστια κλίμακα, δεν ρυθμίστηκε ποτέ. Η κατάχρηση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου και η υπερβολική μόχλευση έγιναν μέσω του σκιώδους τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, ο μετασχηματισμός λήξεων (δηλαδή η χορήγηση μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων δανείων με βάση βραχυπρόθεσμες καταθέσεις), ο οποίος αποτελούσε τη βασική λειτουργία των τραπεζών, μετατράπηκε σε δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, εφόσον άρχισε να στηρίζεται υπερβολικά στη βραχυπρόθεσμη διατραπεζική χρηματοδότηση. Αυτή η εξάρτηση επιτάχυνε την κρίση ρευστότητας όταν κατέρρευσε η αγορά παραγώγων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι νέες συμφωνίες της Βασιλείας θα ρυθμίσουν τα παράγωγα, τη μόχλευση και τη ρευστότητα.

3.3

Με την άρση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων, προέκυψε μια ριζική μεταμόρφωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Λόγω της κρίσης, η παραδοσιακή εμπορική τραπεζική, η οποία συνέβαλε στην ευημερία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού για δεκαετίες, υπέστη ισχυρό πλήγμα. Αφού εξαλείψουν τις σημαντικότερες υπερβολές του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην απαραίτητη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

3.4

Οι σκιώδεις τράπεζες ανέπτυξαν δραστηριότητα μετατροπής, ωρίμανσης και λήξης των πιστώσεων παρόμοια με τις παραδοσιακές τράπεζες. Παρότι, σε αντίθεση με εκείνες, δεν διαθέτουν επίσημη πρόσβαση σε δανειστές εσχάτης ανάγκης (κεντρικές τράπεζες), στην πράξη, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη εμπειρία, οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και τα δημόσια ιδρύματα ασφάλισης καταθέσεων αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν διάφορους μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις σκιώδεις τράπεζες. Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης ήταν οι φορολογούμενοι.

3.5

Το ΣΤΣ δεν υπόκειτο στους ίδιους κανόνες προληπτικής εποπτείας όπως οι παραδοσιακές τράπεζες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι σκιώδεις τράπεζες «αντιγράφουν» τις παραδοσιακές τράπεζες και οι περισσότερες σκιώδεις τράπεζες ελέγχονταν από παραδοσιακές τράπεζες. Η αποφυγή του κινδύνου του ρυθμιστικού αρμπιτράζ πρέπει να είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της ΠΒ."

3.6

Εύστοχα, η έκθεση του FSB επικεντρώνεται στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η προληπτική μακροεποπτεία στον εντοπισμό σωρευμένων συστημικών κινδύνων. Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς οι διασυνδέσεις και οι δίαυλοι μέσω των οποίων ο κίνδυνος μπορεί να μεταδοθεί από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα στον ρυθμιζόμενο τομέα. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ακόλουθη διάκριση:

Το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν «σκιώδεις» δραστηριότητες, καθώς το ΣΤΣ –στον βαθμό που τούτο θα επιτρέπεται από τη νέα νομοθεσία– θα πρέπει να υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις ρύθμισης και προληπτικής εποπτείας όπως και το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει ή που επίκεινται —ΟΚΑ ΙΙΙ, ΟΚΑ IV, Φερεγγυότητα II, Βασιλεία ΙΙΙ— θα πρέπει να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού.

3.7

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η ρύθμιση του ΣΤΣ θα πρέπει να στοχεύει, επίσης, στην προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών μέσω της διαφάνειας των διατιθέμενων προϊόντων. Οι πελάτες έχουν δικαίωμα σε αμερόληπτες και ορθές συμβουλές. Η ΕΟΚΕ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας των Καταναλωτών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, παρόμοιου με το Bureau of Consumer Financial Protection (Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Προστασίας των Καταναλωτών) που συστάθηκε με τον νόμο Dodd-Frank (1) για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, τη βελτίωση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των ενστάσεων.

3.8

Επιπλέον, η ΕΟΚΕ υποστήριξε, επίσης, την προστασία και την ενθάρρυνση των καταγγελλόντων, προκειμένου να συμβάλουν στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τρόπους που τους εξασφαλίζουν ασυλία όταν επισύρουν την προσοχή των αρχών σε παράνομες πράξεις.

3.9

Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των προβλημάτων του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και πρόταση πολιτικών απαντήσεων. Θα πρέπει να τονιστούν ο γενικός συντονισμός της εποπτείας και η ανταλλαγή πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη διεθνών συμφωνιών δεν πρέπει να εμποδίσει την ΕΕ να θεσπίσει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα.

3.10

Ένα δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε όλες τις μορφές του, πρέπει να είναι στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας. Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών κανόνων που ίσχυαν για τις τραπεζικές δραστηριότητες επί δεκαετίες οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση των κερδοσκοπικών προϊόντων και, τελικά, αποδείχθηκε εξαιρετικά επιζήμια για την οικονομία.

3.11

Από ιστορική άποψη, οι τράπεζες και όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που ρυθμίζονται από το κράτος διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομία, καθώς είναι θεματοφύλακες και δίαυλοι των αποταμιεύσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τελικά, την κοινωνική ευημερία. Δεν ήταν όμως πάντα αυτός ο ρόλος που επικράτησε κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης.

3.12

Η ΕΟΚΕ προτείνει να συμπεριληφθούν στους στόχους της ΠΒ η κοινωνική ευθύνη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και ο στόχος «της εξασφάλισης ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη». Η νέα ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι απαραίτητο μέσο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας της οικονομίας.

3.13

Λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τα τελευταία χρόνια ή που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει τον στόχο της θέσπισης "καλών νόμων", με έμφαση στην απλότητα και τη σαφήνεια. Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι επικαλύψεις και οι στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ρυθμιστική αβεβαιότητα και ευκαιρίες αρμπιτράζ.

3.14

Οι δομές που έχουν δημιουργηθεί για την προληπτική εποπτεία - μεταξύ των οποίων, κυρίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) - θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδίως των δραστηριοτήτων της σκιώδους τραπεζικής, με σκοπό τον προσδιορισμό της εμφάνισης συστημικών κινδύνων και την εισήγηση μέτρων για τον μετριασμό τους.

3.15

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να συμβάλει η ΕΕ στο έργο του FSB στην περίπτωση της σκιώδους τραπεζικής και να συντονίσει τις προσπάθειές της με τον οργανισμό αυτό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνοχή από άποψη περιεχομένου αλλά και χρονοδιαγράμματος.

3.16

Η ΕΟΚΕ θα πρέπει να τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα κατάλληλα ρυθμιστικά πρότυπα προληπτικής εποπτείας.

4.   Απαντήσεις στις ερωτήσεις της Πράσινης Βίβλου

4.1   Ορισμός της σκιώδους τραπεζικής

α)

Συμφωνείτε με τον προτεινόμενο ορισμό της σκιώδους τραπεζικής;

Ναι. Το εύρος των όρων επιτρέπει να συμπεριληφθεί στον ορισμό το περίπλοκο σύνολο των οντοτήτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζουν το ΣΤΣ. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη αποδεκτού ορισμού δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη ρύθμιση και την εποπτεία από τις αρχές.

β)

Συμφωνείτε με τον προκαταρκτικό κατάλογο οντοτήτων και δραστηριοτήτων σκιώδους τραπεζικής; Θα έπρεπε να αναλυθούν περισσότερες οντότητες ή/και δραστηριότητες; Εάν ναι, ποιες;

Πρέπει να συμπεριληφθούν οι οργανισμοί αξιολόγησης, λόγω του ρόλου τους στη διαδικασία τιτλοποίησης.

Πρέπει να διευκρινιστεί εάν συμπεριλαμβάνονται ρητώς οι συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps – CDS) και τα μέσα που εκδίδονται από τους δανειστές πρώτου και δεύτερου βαθμού (first and second lien lenders).

Θα πρέπει επίσης να επισυρθεί η προσοχή στην αγορά ασφαλιστήριων συμβολαίων κερδοσκοπικού χαρακτήρα («ευρωκεφάλαια») που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τα οποία συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καταθέσεις όψεως από τον ασφαλιζόμενο.

4.2   Κίνδυνοι και οφέλη που ενέχει η σκιώδης τραπεζική

α)

Συμφωνείτε ότι η σκιώδης τραπεζική μπορεί να συμβάλει θετικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Υπάρχουν άλλες θετικές πτυχές από τις εν λόγω δραστηριότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να προωθηθούν στο μέλλον;

Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα συνέβαλε στη χρηματιστηριοποίηση της οικονομίας και στη στεγαστική "φούσκα", που πλήττουν από το 2007 διάφορες αναπτυγμένες χώρες, φέρνοντας τις οικονομίες τους στο χείλος της κατάρρευσης· ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρηθεί βασικός —αν και όχι μοναδικός— υπαίτιος της μεγάλης ύφεσης που έπληξε τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει εξ ολοκληρου να εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία.

β)

Συμφωνείτε με την περιγραφή των διαύλων μέσω των οποίων οι δραστηριότητες σκιώδους τραπεζικής δημιουργούν νέους κινδύνους ή τους μεταφέρουν σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Συμφωνούμε. Οι τέσσερεις ομάδες κινδύνων ανταποκρίνονται στην πείρα που αποκομίσθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

γ)

Θα πρέπει να εξεταστούν άλλοι δίαυλοι μέσω των οποίων οι δραστηριότητες σκιώδους τραπεζικής δημιουργούν νέους κινδύνους ή τους μεταφέρουν σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Μεταξύ άλλων, η επαναχρησιμοποίηση ή επανυποθήκευση των χρηματοοικονομικών εγγυήσεων.

4.3   Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις εποπτικές και τις ρυθμιστικές αρχές;

α)

Συμφωνείτε με την ανάγκη στενότερης παρακολούθησης και ρύθμισης των οντοτήτων και δραστηριοτήτων της σκιώδους τραπεζικής;

β)

Συμφωνείτε με τις προτάσεις όσον αφορά την ταυτοποίηση και παρακολούθηση των σχετικών οντοτήτων και των δραστηριοτήτων τους; Πιστεύετε ότι η ΕΕ χρειάζεται μόνιμες διαδικασίες συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις μεθόδους ταυτοποίησης και τις εποπτικές πρακτικές μεταξύ όλων των εποπτικών αρχών της ΕΕ, της Επιτροπής, της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών;

γ)

Συμφωνείτε με τις γενικές αρχές που διέπουν την εποπτεία του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που αναφέρθηκαν ανωτέρω;

δ)

Συμφωνείτε με τις γενικές αρχές που διέπουν τα μέτρα κανονιστικής ρύθμισης που αναφέρθηκαν ανωτέρω;

Η απάντηση στις παραπάνω τέσσερεις ερωτήσεις είναι καταφατική. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει, πρώτον, ότι χρειάζεται συνολική εποπτεία, που θα καλύπτει όλους τους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και, δεύτερον, ότι οι ελεγκτικοί και οι ρυθμιστικοί φορείς στα διάφορα επίπεδα πρέπει να διαθέτουν επάρκεια εξειδικευμένων στελεχών και υλικών πόρων.

ε)

Τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί διεθνώς η συνεπής μεταχείριση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και αποφευχθεί το παγκόσμιο ρυθμιστικό αρμπιτράζ;

Καθοριστική σημασία έχουν ο συντονισμός και η πλήρης σύμπνοια στους κόλπους της G20. Ο κωδικός ταυτοποίησης νομικού προσώπου (Legal Entity Identifier – LEI), σύμφωνα με την πρόταση του FSB (8/6/2012), θα συμβάλει στην κάλυψη των στατιστικών ελλείψεων, στη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων στις επιχειρήσεις, στη βελτίωση της αξιολόγησης των κινδύνων σε επίπεδο μακροπροληπτικής και μικροπροληπτικής εποπτείας, στην καταπολέμηση των καταχρήσεων της αγοράς και στην αναχαίτιση της χρηματοπιστωτικής απάτης.

4.4   Τι είδους μέτρα κανονιστικής ρύθμισης εφαρμόζονται στο σύστημα σκιώδους τραπεζικής στην ΕΕ;

α)

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τρέχοντα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ενωσιακό επίπεδο για τον χειρισμό ζητημάτων που αφορούν τη σκιώδη τραπεζική;

Η ΕΟΚΕ έχει υποστηρίξει σε διάφορες γνωμοδοτήσεις της τα μέσα που εγκρίθηκαν από την ΕΕ, εκ των οποίων μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα: η οδηγία MiFID (2), η οδηγία ΔΟΕΕ (3), οι κανόνες για τους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης (4) κ.ά. Αξίζει να σημειωθούν μεταξύ αυτών οι οδηγίες ΟΚΑ III (5), ΟΚΑ IV (6) και Φερεγγυότητα II (7).

4.5   Εκκρεμή ζητήματα

α)

Συμφωνείτε με την ανάλυση των ζητημάτων που καλύπτονται επί του παρόντος από τα πέντε βασικά πεδία στα οποία η Επιτροπή εξετάζει περαιτέρω επιλογές;

Ναι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη ρύθμιση, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς (MMF), για παράδειγμα, εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ.

β)

Υπάρχουν πρόσθετα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν; Εάν ναι, ποια;

γ)

Ποιες τροποποιήσεις, εάν υπάρχουν, στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ θα ήταν αναγκαίες για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προαναφερθέντων κινδύνων και ζητημάτων;

Απάντηση στα β) και γ): δεκάλογος που προτάθηκε από τον Paul Tucker, υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και μέλος του FSB (Διάσκεψη των Βρυξελλών, 27-4-2012):

Τα επενδυτικά οχήματα ή κεφάλαια του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που χορηγούνται ή διατηρούνται από τράπεζες θα πρέπει να ενοποιούνται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η υποβάθμιση, υπόθεση στην οποία στηρίζεται ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας που προβλέπεται στη Βασιλεία ΙΙΙ, θα πρέπει να είναι υψηλότερη για τις εκτεθειμένες θέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από ό,τι για εκείνες των μη χρηματοπιστωτικών οντοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν περισσότερα ρευστά περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκρίνονται σε αυτά τα ανοίγματα.

Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν τον ρυθμό με τον οποίο οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτούνται βραχυπρόθεσμα με αμοιβαία κεφάλαια της αμερικανικής χρηματαγοράς και από άλλες εύθραυστες ή ασταθείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων CNAV (σταθερή καθαρή αξία ενεργητικού) που εδρεύουν αλλού.

Εάν χρηματοδοτούνται με βραχυπρόθεσμα δάνεια, θα πρέπει να υπόκεινται σε ρύθμιση τραπεζικού τύπου και σε εποπτεία της ανθεκτικότητας των ισολογισμών τους.

Μόνο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν χρήματα και μη βεβαρημένα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους για τη χρηματοδότηση των δικών τους δραστηριοτήτων σε σημαντικό ποσοστό. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια σαφής κύρια σχέση. Η νομική μορφή θα πρέπει να προσαρμοστεί στο οικονομικό περιεχόμενο.

Στην περίπτωση των μη τραπεζικών οντοτήτων, τα χρήματα και τα μη βεβαρημένα περιουσιακά στοιχεία των πελατών θα πρέπει να διατηρούνται χωριστά και να μην χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους σε σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, πρέπει να επιτραπεί στις οντότητες αυτές να χορηγούν σε εγγυητική βάση δάνεια στους πελάτες τους για τη χρηματοδότηση των συμμετοχών τους σε τίτλους (δανεισμός περιθωρίου).

Πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια των αγορών, ίσως, στην ιδανική περίπτωση, με τη σύσταση αρχείου καταγραφής συναλλαγών με ανοιχτή πρόσβαση στα συγκεντρωτικά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να διπαπιστώσει τι συμβαίνει σε αυτές τις πολύ σημαντικές, αλλά αδιαφανείς χρηματοπιστωτικές αγορές. (Αυτό θα ήταν χρήσιμο ακόμη και για τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην αγορά).

Οι επιχειρήσεις και οι χρηματοπιστωτικοί φορείς δεν πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν εγγυημένους τίτλους που δεν έχουν εγκριθεί ή που δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν στο ακέραιο.

Πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι μη τραπεζικές οντότητες χρησιμοποιούν τις εγγυήσεις σε μετρητά.

Οι αρχές πρέπει να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν και να επιβάλουν μια περικοπή ή ένα κατώτατο περιθώριο για τη χρηματοδότηση των αγορών εγγυημένης χρηματοδότησης (ή τμήματα αυτών των αγορών). (Αυτό πρέπει να γίνει σε διεθνή κλίμακα και θα μπορούσε να συνδεθεί με περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες).

δ)

Ποιες άλλες ενέργειες πρέπει να εξεταστούν (π.χ. αυξημένη εποπτεία ή θέσπιση μη δεσμευτικών μέτρων);

Η ΕΟΚΕ συνιστά:

την προστασία των καταναλωτών χρηματοπιστωτικών προϊόντων έναντι πιθανών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών με τα εν λόγω προϊόντα και υπηρεσίες, όπως παραπλανητικές προσφορές ή πυραμίδες, καθώς και την εξάλειψη των καταχρηστικών ρητρών από τις συμβάσεις που συνάπτονται με καταναλωτές.

τη συνεκτίμηση της πρότασης των καθηγητών του πανεπιστημίου του Σικάγο Eric A. Posner και E. Glen Weyl «An FDA for Financial Innovation: Applying the Insurable Interest Doctrine to Twenty-First-Century Financial Markets» της 23.2.2012, σύμφωνα με την οποία για τη διάθεση όλων των νέων προϊόντων θα πρέπει να απαιτείται κυβερνητική έγκριση που θα χορηγείται εφόσον τα προϊόντα αυτά εξυπηρετούν την πραγματική οικονομία και δεν θα χορηγείται εάν έχουν μόνο κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Βρυξέλλες 15 Νοεμβρίου 2012.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


(1)  ΕΕ C 248 της 25.8.2011, σ. 108

(2)  EE C 220 της 16.9.2003, σ. 1

(3)  EE C 18 της 19.1.2011, σ. 90

(4)  ΕΕ C 277 της 17.11.2009, σ. 117, και EE L 145 της 31.5.2011, σ. 30

(5)  EE C 228 της 22.9.2009, σ. 62

(6)  EE C 68 της 6.3.2012, σ. 39.

(7)  ΕΕ C 224 της 30.8.2008, σ. 11


Top