Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1975

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1975 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 όσον αφορά τις απαιτήσεις πτητικών λειτουργιών για τα ανεμόπτερα και το σύστημα EFB (ηλεκτρονικές τσάντες πτήσης)

    C/2018/8477

    ΕΕ L 326 της 20.12.2018, p. 53–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/1975/oj

    20.12.2018   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 326/53


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1975 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 14ης Δεκεμβρίου 2018

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 όσον αφορά τις απαιτήσεις πτητικών λειτουργιών για τα ανεμόπτερα και το σύστημα EFB (ηλεκτρονικές τσάντες πτήσης)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την ίδρυση Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, (ΕΕ) αριθ. 996/2010, (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και των οδηγιών 2014/30/ΕΕ και 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 552/2004 και (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3922/91 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 31,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής (2) καθορίζει τους όρους ασφαλείας πολλών τύπων πτητικών λειτουργιών με διάφορες κατηγορίες αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων είναι οι πτητικές λειτουργίες με ανεμόπτερα.

    (2)

    Οι φορείς εκμετάλλευσης που συμμετέχουν στην εκμετάλλευση αεροσκάφους κατά το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημεία i) και ii) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 απαιτείται να συμμορφώνονται προς τις σχετικές βασικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού.

    (3)

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1976 της Επιτροπής (3) καθορίζει ειδικούς κανόνες για τη λειτουργία των ανεμόπτερων. Από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, αυτές οι λειτουργίες δεν θα υπόκεινται πλέον στους γενικούς κανόνες πτητικών λειτουργιών του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012. Ωστόσο, οι κανόνες εποπτείας των πτητικών λειτουργιών από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, όπως καθορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 και στο παράρτημα II αυτού, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται για τις πτητικές λειτουργίες με ανεμόπτερα, διότι οι εν λόγω απαιτήσεις δεν αφορούν ειδικά κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα πτητικής λειτουργίας αλλά εφαρμόζονται οριζόντια σε όλες τις δραστηριότητες αυτού του τύπου.

    (4)

    Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως, ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέοι εφαρμοστέοι κανόνες στις λειτουργίες με ανεμόπτερα και να διευκρινιστεί ποιες διατάξεις του κανονισμού αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζονται για τις λειτουργίες με ανεμόπτερα.

    (5)

    Δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ των διατάξεων του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/1976 και των διατάξεων του παρόντος κανονισμού, οι ημερομηνίες εφαρμογής τους θα πρέπει να εναρμονιστούν.

    (6)

    Το 2014, ο ΔΟΠΑ στο παράρτημα 6 Μέρος I και Μέρος III τμήμα II εισήγαγε διατάξεις για τη χρήση του συστήματος EFB (electronic flight bag/ηλεκτρονική τσάντα πτήσης) για τις εμπορικές λειτουργίες αεροπορικών μεταφορών. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν γενικές απαιτήσεις για τη χρήση του συστήματος EFB, καθώς και μια επιχειρησιακή απαίτηση για τη χρήση των εφαρμογών EFB, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ασφαλή λειτουργία των αεροσκαφών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να εναρμονιστεί ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 με τις διατάξεις του ΔΟΠΑ, με την εισαγωγή ενός νέου κανόνα που θα περιλαμβάνει γενικές απαιτήσεις για τη χρήση του EFB στις εμπορικές αεροπορικές μεταφορές και νέες διατάξεις που υποστηρίζουν την επιχειρησιακή έγκριση της χρήσης εφαρμογών EFB σε κατάσταση βλάβης που χαρακτηρίζεται ήσσονος σημασίας ή χαμηλότερη.

    (7)

    Το 2014, ο ΔΟΠΑ στο παράρτημα 6 Μέρος II και Μέρος III τμήμα III εισήγαγε επίσης διατάξεις για τη χρήση του συστήματος EFB στη γενική αεροπλοΐα. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν γενικές απαιτήσεις για τη χρήση του EFB, καθώς και μια απαίτηση κατάρτισης κριτηρίων από τα κράτη μέλη για τη χρήση εφαρμογών EFB που χρησιμοποιούνται για την ασφαλή λειτουργία των αεροσκαφών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να εναρμονιστεί ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 με τις διατάξεις του ΔΟΠΑ, με την εισαγωγή νέων κανόνων για μη εμπορικές λειτουργίες με σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη και για ειδικευμένες λειτουργίες με σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη, οι οποίοι να περιλαμβάνουν γενικές απαιτήσεις για τη χρήση του συστήματος EFB και απαιτήσεις για τη χρήση εφαρμογών EFB σε κατάσταση βλάβης που χαρακτηρίζεται ήσσονος σημασίας ή χαμηλότερη. Επιπλέον, με τον παρόντα κανονισμό τροποποιείται ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 καθώς εναρμονίζονται οι απαιτήσεις για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για μη εμπορικές λειτουργίες με μη σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη με τις γενικές διατάξεις του ΔΟΠΑ για τον εξοπλισμό EFB.

    (8)

    Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας κατάρτισε σχέδιο εκτελεστικών κανόνων που αφορούν ειδικούς κανόνες για τη λειτουργία των ανεμόπτερων και το υπέβαλε ως γνώμη (4) στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) και το άρθρο 76 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139.

    (9)

    Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας κατάρτισε σχέδιο εκτελεστικών κανόνων που αφορούν τη χρήση του EFB και το υπέβαλε ως γνώμη (5) στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) και το άρθρο 76 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139.

    (10)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 127 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    το άρθρο 1 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    οι παράγραφοι 1, 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει λεπτομερείς κανόνες για τις πτητικές λειτουργίες με αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και για τις επιθεωρήσεις διαδρόμου των φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών υπό την εποπτεία ασφάλειας πτήσεων άλλου κράτους μέλους όταν προσγειώνονται σε αεροδρόμια ευρισκόμενα σε έδαφος που υπόκειται στις διατάξεις των Συνθηκών.

    2.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει επίσης λεπτομερείς κανόνες για τους όρους έκδοσης, διατήρησης, τροποποίησης, περιορισμού, αναστολής ή ανάκλησης των πιστοποιητικών φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών κατά το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημεία i) και ii) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139, εξαιρουμένων των αερόστατων και των ανεμόπτερων (ανεμοπλάνων), που εκτελούν λειτουργίες εμπορικών αερομεταφορών, για τα δικαιώματα και τις ευθύνες των κατόχων πιστοποιητικών, καθώς και για τους όρους με βάση τους οποίους οι εν λόγω λειτουργίες απαγορεύονται, περιορίζονται ή υπόκεινται σε ορισμένους όρους για λόγους ασφάλειας πτήσεων.

    3.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει επίσης λεπτομερείς κανόνες για τους όρους και τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης από τους φορείς εκμετάλλευσης που εκτελούν ειδικευμένες εμπορικές λειτουργίες με αεροπλάνα και ελικόπτερα ή μη εμπορικές λειτουργίες με σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη, καθώς και ειδικευμένες εμπορικές λειτουργίες με σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη, της ικανότητάς τους και της διαθεσιμότητας των μέσων εκπλήρωσης των ευθυνών τους που συνδέονται με τη λειτουργία αεροσκαφών, καθώς και για την εποπτεία αυτών των φορέων εκμετάλλευσης.»·

    β)

    η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «7.   Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται για τις πτητικές λειτουργίες με αερόστατα και ανεμόπτερα. Ωστόσο, για αυτές τις πτητικές λειτουργίες με αερόστατα άλλα από τα προσδεδεμένα αερόστατα αερίου, και τα ανεμόπτερα εφαρμόζονται οι απαιτήσεις εποπτείας του άρθρου 3.»·

    2)

    το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    τα σημεία 1), 1α) και 1β) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1)

    “αεροπλάνο”: μηχανοκίνητο αεροσκάφος σταθερών πτερύγων βαρύτερο του αέρα, το οποίο υποστηρίζεται στην πτήση από τη δυναμική αντίδραση του αέρα έναντι των πτερύγων του·

    1α)

    “ελικόπτερο”: βαρύτερο από τον αέρα αεροσκάφος, το οποίο υποστηρίζεται στην πτήση κυρίως από τις αντιδράσεις του αέρα σε ένα ή περισσότερα μηχανοκίνητα στροφεία σε πλήρως κάθετους άξονες·

    1β)

    “αερόστατο”: επανδρωμένο και ελαφρύτερο από τον αέρα αεροσκάφος που δεν είναι μηχανοκίνητο και υποστηρίζεται στην πτήση με τη χρήση είτε ελαφρύτερου από τον αέρα αερίου είτε αερομεταφερόμενου θερμαντήρα, συμπεριλαμβανομένων των αερόστατων αερίου, των αερόστατων θερμού αέρα, των μεικτών αερόστατων και των αερόπλοιων θερμού αέρα, μολονότι τα τελευταία είναι μηχανοκίνητα·»·

    β)

    παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 1γ), 1δ) και 1ε):

    «1γ)

    “ανεμόπτερο” (ή ανεμοπλάνο): βαρύτερο από τον αέρα αεροσκάφος το οποίο υποστηρίζεται στην πτήση από τη δυναμική αντίδραση του αέρα έναντι των σταθερών επιφανειών άντωσης, και του οποίου η ελεύθερη πτήση δεν εξαρτάται από κινητήρα·

    1δ)

    “εμπορική λειτουργία”: οποιαδήποτε λειτουργία αεροσκάφους, πραγματοποιούμενη έναντι αμοιβής ή άλλου τιμήματος, η οποία διατίθεται στο κοινό ή, εάν δεν διατίθεται στο κοινό, πραγματοποιείται βάσει σύμβασης μεταξύ φορέα εκμετάλλευσης και πελάτη, κατά την οποία ο τελευταίος δεν ασκεί έλεγχο στον φορέα εκμετάλλευσης·

    1ε)

    “προσδεδεμένο αερόστατο αερίου”: αερόστατο αερίου με σύστημα πρόσδεσης που διατηρεί συνεχώς αγκιστρωμένο το αερόστατο σε σταθερό σημείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας·»·

    γ)

    το σημείο 9) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «9)

    “εισαγωγική πτήση”: οποιαδήποτε λειτουργία έναντι αμοιβής ή άλλου ανταλλάγματος η οποία συνίσταται σε αεροτουριστική πτήση μικρής διάρκειας, με στόχο την προσέλκυση νέων εκπαιδευόμενων ή νέων μελών, εκτελούμενη είτε από εκπαιδευτικό φορέα κατά το άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 της Επιτροπής (*1), είτε από φορέα που έχει συσταθεί με σκοπό την προώθηση του αεροαθλητισμού ή της αεροπορίας αναψυχής·»·

    (*1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 της Επιτροπής, της 3ης Νοεμβρίου 2011, για τον καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά το ιπτάμενο προσωπικό πολιτικής αεροπορίας δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 311 της 25.11.2011, σ. 1)."

    3)

    το άρθρο 5 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Οι φορείς εκμετάλλευσης λειτουργούν αεροπλάνο ή ελικόπτερο αποκλειστικά για λειτουργίες εμπορικής αερομεταφοράς (εφεξής “CAT”), όπως προβλέπεται στα παραρτήματα III και IV.»·

    β)

    στην παράγραφο 2, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    αεροπλάνα και ελικόπτερα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (ΕΕ)·»·

    γ)

    οι παράγραφοι 4, 5 και 6 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4.   Οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών άλλων από τα σύνθετα μηχανοκίνητα αεροπλάνα και ελικόπτερα που εκτελούν μη εμπορικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των μη εμπορικών ειδικευμένων λειτουργιών, λειτουργούν τα αεροσκάφη σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος VII.

    5.   Εκπαιδευτικοί φορείς κατά το άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 που έχουν την κύρια εγκατάστασή τους σε κράτος μέλος, όταν εκτελούν εκπαιδευτική πτήση από και προς την Ένωση και εντός αυτής λειτουργούν:

    α)

    σύνθετα μηχανοκίνητα αεροπλάνα και ελικόπτερα σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος VI·

    β)

    άλλα αεροπλάνα και ελικόπτερα σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος VII.

    6.   Οι φορείς εκμετάλλευσης λειτουργούν αεροπλάνο ή ελικόπτερο για ειδικευμένες λειτουργίες εμπορικής αερομεταφοράς αποκλειστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των παραρτημάτων III και VIII.»·

    4)

    το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 του παρόντος κανονισμού και με την επιφύλαξη του άρθρου 18 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 και του τμήματος IΣΤ του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 748/2012 της Επιτροπής (*2) σχετικά με την πτητική άδεια, οι κάτωθι πτήσεις εξακολουθούν να εκτελούνται με βάση τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο του κράτους μέλους στο οποίο ο φορέας εκμετάλλευσης έχει τον κύριο τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας ή, εφόσον ο φορέας εκμετάλλευσης δεν έχει τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου ο φορέας εκμετάλλευσης έχει την έδρα του ή τον τόπο διαμονής του:

    α)

    πτήσεις εισαγωγής ή μετατροπής τύπων αεροπλάνου ή ελικοπτέρου που εκτελούν φορείς σχεδιασμού ή παραγωγής στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους·

    β)

    πτήσεις χωρίς επιβάτες ή φορτίο, όταν το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο μεταφέρεται για ανακαίνιση, επισκευή, ελέγχους συντήρησης, επιθεωρήσεις, παράδοση, εξαγωγή ή παρόμοιους σκοπούς.

    (*2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 748/2012 της Επιτροπής, της 3ης Αυγούστου 2012, σχετικά με τον καθορισμό εκτελεστικών κανόνων για την πιστοποίηση αξιοπλοΐας και την περιβαλλοντική πιστοποίηση αεροσκαφών και των σχετικών προϊόντων, εξαρτημάτων και εξοπλισμού, καθώς και για την πιστοποίηση φορέων σχεδιασμού και παραγωγής (ΕΕ L 224 της 21.8.2012, σ. 1).»·"

    β)

    η παράγραφος 4α τροποποιείται ως εξής:

    i)

    η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4α.

    Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 6, οι ακόλουθες λειτουργίες με άλλα αεροσκάφη εκτός από τα μη σύνθετα μηχανοκίνητα αεροπλάνα και ελικόπτερα επιτρέπεται να εκτελούνται σύμφωνα με το παράρτημα VII:»·

    ii)

    το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    εισαγωγικές πτήσεις, πτήσεις ρίψεως αλεξιπτώτων, ρυμούλκηση ανεμοπτέρων ή ακροβατικές πτήσεις που εκτελούνται είτε από εκπαιδευτικό φορέα που έχει τον κύριο τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κράτος μέλος και αναφέρεται στο άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 της Επιτροπής ή από φορέα που δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση του αεροαθλητισμού ή της αεροπορίας αναψυχής, υπό τον όρο ότι το αεροσκάφος λειτουργεί από τον φορέα βάσει κυριότητας ή δυνάμει μίσθωσης χωρίς πλήρωμα, ότι η πτήση δεν αποφέρει κέρδη που διανέμονται εκτός του φορέα και ότι, κάθε φορά που συμμετέχουν μη μέλη του φορέα, οι εν λόγω πτήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο περιθωριακή δραστηριότητα του φορέα.»·

    5)

    το άρθρο 10 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 1, η αρίθμηση των παραγράφων διαγράφεται και το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Εφαρμόζεται από τις 28 Οκτωβρίου 2012.»·

    β)

    Οι παράγραφοι 2 έως 6 διαγράφονται.

    6)

    τα παραρτήματα I, II, III, IV, V, VI, VII και VIII τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από τις 9 Ιουλίου 2019.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2018

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 212 της 22.8.2018, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής, της 5ης Οκτωβρίου 2012, για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 296 της 25.10.2012, σ. 1).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1976 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τη λειτουργία των ανεμόπτερων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 (βλ. σελίδα 64 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

    (4)  Γνώμη αριθ. 07/2017 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, της 23ης Αυγούστου 2017, για σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων λειτουργίας για τα ανεμόπτερα.

    (5)  Γνώμη αριθ. 10/2017 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, της 18ης Δεκεμβρίου 2017, για σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Τα παραρτήματα I, II, III, IV, V, VI, VII και VIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 τροποποιούνται ως εξής:

    (1)

    το παράρτημα I τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το σημείο 6 απαλείφεται·

    β)

    το σημείο 11α απαλείφεται·

    γ)

    παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 42α, 42β και 42γ:

    «42α

    “εφαρμογή EFB”: εφαρμογή λογισμικού εγκατεστημένου σε πλατφόρμα υποδοχής EFB η οποία παρέχει μία ή περισσότερες ειδικές επιχειρησιακές λειτουργίες που υποστηρίζουν τις πτητικές λειτουργίες·

    42β

    “πλατφόρμα υποδοχής EFB”: ο εξοπλισμός υλισμικού όπου εμπεριέχονται οι υπολογιστικές ικανότητες και το βασικό λογισμικό, καθώς και το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό εισόδου/εξόδου·

    42γ

    “σύστημα EFB”: ο εξοπλισμός υλισμικού (καθώς και η τυχόν μπαταρία, διατάξεις συνδεσιμότητας, συστατικά στοιχεία εισόδου/εξόδου) και λογισμικού (καθώς και οι βάσεις δεδομένων και το σύστημα λειτουργίας) που είναι αναγκαίος για την υποστήριξη της/των σκοπούμενης/-ων εφαρμογής/-ών EFB·»·

    δ)

    προστίθεται το ακόλουθο σημείο 44α:

    «44α

    “ηλεκτρονική τσάντα πτήσης (EFB)”: ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών, με εξοπλισμό και εφαρμογές για το πλήρωμα πτήσης, το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση, την επικαιροποίηση, την απεικόνιση και την επεξεργασία των λειτουργιών EFB με σκοπό την υποστήριξη πτητικών λειτουργιών ή καθηκόντων·»·

    ε)

    το σημείο 57 απαλείφεται·

    στ)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 69α:

    «69α

    “διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI)”: συστατικό στοιχείο ορισμένων διατάξεων που είναι ικανό να χειρίζεται τις διαδράσεις ανθρώπου-μηχανής. Η διεπαφή συνίσταται σε υλισμικό και λογισμικό που επιτρέπουν την ερμηνεία και την επεξεργασία των εισροών του χρήστη από μηχανές ή συστήματα τα οποία, στη συνέχεια, παρέχουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα στον χρήστη·»·

    ζ)

    το σημείο 78α αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «78α

    “ελάσσονος σημασίας αστοχία”: αστοχία που δεν θα μειώσει σημαντικά την ασφάλεια του αεροσκάφους και συνεπάγεται ενέργειες του πληρώματος πτήσης όντως εντός των δυνατοτήτων τους·»·

    η)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 78β:

    «78β

    “κατάχρηση ουσιών”: η χρήση μίας ή περισσότερων ψυχοδραστικών ουσιών από μέλη πληρώματος πτήσης, μέλη πληρώματος θαλάμου επιβατών και άλλο προσωπικό κρίσιμο ως προς την ασφάλεια κατά τρόπο που:

    α)

    συνιστά άμεσο κίνδυνο για τον χρήστη ή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία ή την ευημερία άλλων· και/ή

    β)

    προκαλεί ή επιδεινώνει επαγγελματικό, κοινωνικό, διανοητικό ή σωματικό πρόβλημα ή διαταραχή·»·

    θ)

    παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 96α και 96β:

    «96α

    “φορητή EFB”: φορητή πλατφόρμα υποδοχής EFB, χρησιμοποιούμενη στον θάλαμο διακυβέρνησης, η οποία δεν αποτελεί μέρος της διαμόρφωσης του πιστοποιημένου αεροσκάφους·

    96β

    “φορητή ηλεκτρονική συσκευή (PED)”: κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, συνήθως αλλά όχι αποκλειστικά, τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που φέρουν εντός του αεροσκάφους τα μέλη του πληρώματος, οι επιβάτες, ή ως μέρος του φορτίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη διαμόρφωση του αεροσκάφους. Περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός που μπορεί να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παρέχεται από εσωτερικές πηγές, όπως μπαταρίες (επαναφορτιζόμενες ή μη), ή οι συσκευές μπορούν επίσης να συνδεθούν με συγκεκριμένες πηγές ενέργειας του αεροσκάφους·»·

    ι)

    παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 120α και 120β:

    «120α

    “εφαρμογή EFB τύπου Α”: εφαρμογή EFB της οποίας η δυσλειτουργία ή η κακή χρήση δεν έχει καμία επίπτωση στην ασφάλεια πτήσεων·

    120β

    “εφαρμογή EFB τύπου Β”: εφαρμογή EFB:

    α)

    της οποίας η δυσλειτουργία ή κακή χρήση κατατάσσονται ως ήσσονος σημασίας βλάβη ή κατώτερη· και

    β)

    η οποία ούτε υποκαθιστά ούτε επικαλύπτει κάποιο σύστημα ή λειτουργικότητα που απαιτείται από τους κανονισμούς αξιοπλοΐας, τις απαιτήσεις εναερίου χώρου ή τους επιχειρησιακούς κανόνες·»·

    (2)

    το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην ARO.GEN.120, το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «δ)

    Η αρμόδια αρχή αξιολογεί όλα τα εναλλακτικά μέσα συμμόρφωσης που προτείνει φορέας σύμφωνα με:

    (1)

    την ORO.GEN.120 στοιχείο β) του παραρτήματος III (Μέρος-ORO) του παρόντος κανονισμού·

    (2)

    για αερόστατα, την BOP.ADD.010 του παραρτήματος II (Μέρος-BOP) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/395 της Επιτροπής (*1)· ή

    (3)

    για ανεμόπτερα, την SAO.DEC.100 στοιχείο γ) του παραρτήματος II (Μέρος-SAO) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/1976 της Επιτροπής (*2)·

    αναλύοντας την προσκομιζόμενη τεκμηρίωση και, αν το κρίνει αναγκαίο, διενεργώντας επιθεώρηση του φορέα.

    Όταν η αρμόδια αρχή κρίνει ότι τα εναλλακτικά μέσα συμμόρφωσης είναι σύμφωνα με τους εκτελεστικούς κανόνες, προβαίνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις εξής ενέργειες:

    (1)

    κοινοποιεί στον αιτούντα ότι επιτρέπεται να εφαρμόσει τα εναλλακτικά μέσα συμμόρφωσης και, κατά περίπτωση, τροποποιεί αναλόγως την έγκριση, την εξουσιοδότηση ειδικευμένης πτητικής λειτουργίας ή το πιστοποιητικό του αιτούντος· και

    (2)

    κοινοποιεί στον Οργανισμό το περιεχόμενό τους και του διαβιβάζει αντίγραφα όλης της σχετικής τεκμηρίωσης·

    (3)

    ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τα εναλλακτικά μέσα συμμόρφωσης που έγιναν δεκτά.

    (*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/395 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τη λειτουργία των αερόστατων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 71 της 14.3.2018, σ. 10)."

    (*2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1976 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τη λειτουργία ανεμοπτέρων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 326 της 20.12.2018, σ. 64).»·"

    β)

    στην ARO.GEN.345, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    Μόλις η αρμόδια αρχή λάβει δήλωση από φορέα που ασκεί ή σκοπεύει να ασκήσει δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται δήλωση, η αρμόδια αρχή επαληθεύει ότι η δήλωση περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται:

    (1)

    σύμφωνα με την ORO.DEC.100 του παραρτήματος III (Μέρος-ORO) του παρόντος κανονισμού·

    (2)

    για φορείς εκμετάλλευσης αερόστατων, σύμφωνα με την BOP.ADD.100 του παραρτήματος II (Μέρος-BOP) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/395· ή

    (3)

    για φορείς εκμετάλλευσης ανεμόπτερων, σύμφωνα με τη SAO.DEC.100 του παραρτήματος II (Μέρος-SAO) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/1976.

    Αφού επαληθεύσει τις απαιτούμενες πληροφορίες, η αρμόδια αρχή βεβαιώνει την παραλαβή της δήλωσης στον φορέα.»·

    γ)

    στο προσάρτημα II, ο πίνακας (ΕΝΤΥΠΟ 139 του EASA) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Image Κείμενο της εικόνας Image Κείμενο της εικόνας »·

    (3)

    το παράρτημα III τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην ORO.GEN.110, το στοιχείο ια) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ια)

    Κατά παρέκκλιση από το στοιχείο ι), οι φορείς εκμετάλλευσης που εκτελούν εμπορικές λειτουργίες με οποιοδήποτε από τα κάτωθι αεροσκάφη διασφαλίζουν ότι το πλήρωμα πτήσης έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση ή ενημέρωση για τα επικίνδυνα εμπορεύματα, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει αδήλωτα επικίνδυνα εμπορεύματα που μεταφέρονται εντός του αεροσκάφους από επιβάτες ή ως φορτίο:

    (1)

    μονοκινητήριο ελικοφόρο αεροπλάνο που διαθέτει μέγιστη πιστοποιημένη μάζα απογείωσης (MCTOM) έως 5 700 kg και μέγιστη επιχειρησιακή διαμόρφωση (MOPSC) έως 5 θέσεων που απογειώνεται από και προσγειώνεται στο ίδιο αεροδρόμιο ή στην ίδια τοποθεσία λειτουργίας, με VFR κατά τη διάρκεια της ημέρας·

    (2)

    μηχανοκίνητο μονοκινητήριο ελικόπτερο πλην των σύνθετων με μέγιστη επιχειρησιακή διαμόρφωση (MOPSC) έως 5 θέσεων, το οποίο απογειώνεται από και προσγειώνεται στο ίδιο αεροδρόμιο ή στην ίδια τοποθεσία λειτουργίας, με VFR κατά τη διάρκεια της ημέρας.»·

    β)

    στην ORO.MLR.101, η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Εξαιρουμένων των πτητικών λειτουργιών με μονοκινητήρια ελικοφόρα αεροπλάνα που διαθέτουν μέγιστη επιχειρησιακή διαμόρφωση (MOPSC) έως 5 θέσεων ή με μονοκινητήρια μη σύνθετα ελικόπτερα που διαθέτουν μέγιστη επιχειρησιακή διαμόρφωση (MOPSC) έως 5 θέσεων, τα οποία απογειώνονται από και προσγειώνονται στο ίδιο αεροδρόμιο ή στην ίδια τοποθεσία λειτουργίας, με VFR κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κύρια δομή του εγχειριδίου πτητικής λειτουργίας έχει ως εξής:»·

    γ)

    στην ORO.FC.005, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    ΕΝΟΤΗΤΑ 2 που προδιαγράφει πρόσθετες απαιτήσεις εφαρμοστέες στις εμπορικές λειτουργίες αεροπορικής μεταφοράς, πλην των εμπορικών πτητικών λειτουργιών μεταφοράς επιβατών που εκτελούνται με VFR κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρχίζουν και τερματίζονται στο ίδιο αεροδρόμιο ή στην ίδια τοποθεσία λειτουργίας και εντός τοπικής περιοχής που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, με:

    (1)

    μονοκινητήρια ελικοφόρα αεροπλάνα με MCTOM έως 5 700 kg και MOPSC έως 5 θέσεων επιβατών· ή

    (2)

    μηχανοκίνητα, μονοκινητήρια ελικόπτερα πλην των συνθέτων με MOPSC έως 5 θέσεων επιβατών.»·

    δ)

    στην ORO.FTL.105, το σημείο 13 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «13.

    “χρόνος πτήσης”: για αεροπλάνα, ο χρόνος από τη στιγμή που το αεροσκάφος εγκαταλείπει τη θέση στάθμευσής του με σκοπό την απογείωση μέχρι τη στιγμή ακινητοποίησής του στην καθορισμένη θέση στάθμευσής του και την απενεργοποίηση όλων των κινητήρων ή των ελίκων του.»·

    (4)

    το παράρτημα IV τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η CAT.GEN.105 απαλείφεται·

    β)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη CAT.GEN.MPA.141:

    «CAT.GEN.MPA.141 Χρήση του συστήματος EFB (electronic flight bags/ηλεκτρονικές τσάντες πτήσης)

    α)

    Όταν χρησιμοποιείται EFB στο αεροσκάφος, ο φορέας εκμετάλλευσης μεριμνά ώστε η EFB να μην επηρεάζει δυσμενώς τις επιδόσεις των συστημάτων ή του εξοπλισμού του αεροσκάφους ή την ικανότητα χειρισμού του αεροσκάφους από το μέλος του πληρώματος πτήσης.

    β)

    Ο φορέας εκμετάλλευσης δεν χρησιμοποιεί εφαρμογή EFB τύπου Β, εκτός εάν έχει εγκριθεί σύμφωνα με το τμήμα IΓ του παραρτήματος V (Μέρος-SPA).»·

    γ)

    στο τμήμα Α, η ενότητα 2 απαλείφεται·

    δ)

    στο τμήμα Β, η ενότητα 2 απαλείφεται·

    ε)

    στην CAT.POL.MAB.105, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Εφόσον τα δεδομένα και η τεκμηρίωση της μάζας και της ζυγοστάθμισης εξάγονται με μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού της μάζας και της ζυγοστάθμισης, ο φορέας εκμετάλλευσης:

    (1)

    επαληθεύει την ορθότητα των παραγόμενων δεδομένων ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα είναι εντός των περιορισμών εντός του AFM· και

    (2)

    προσδιορίζει τις οδηγίες και τις διαδικασίες για τη χρήση του στο εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας.»·

    στ)

    στην CAT.POL.MAB.105, το στοιχείο ε) απαλείφεται·

    ζ)

    στο τμήμα Γ, η ενότητα 4 απαλείφεται·

    η)

    στο τμήμα Δ, η ενότητα 3 απαλείφεται·

    (5)

    στο παράρτημα V παρεμβάλλεται το ακόλουθο τμήμα IΓ:

    «ΤΜΗΜΑ IΓ

    ΣΥΣΤΗΜΑ EFB (ELECTRONIC FLIGHT BAGS/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΤΗΣΗΣ)

    SPA.EFB.100 Χρήση του συστήματος EFB — έγκριση λειτουργίας

    α)

    Ο φορέας εμπορικής εκμετάλλευσης αεροπορικών μεταφορών χρησιμοποιεί μόνον EFB τύπου Β, εφόσον ο φορέας εκμετάλλευσης έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια αρχή για τη χρήση της.

    β)

    Για να χορηγηθεί έγκριση λειτουργίας από την αρμόδια αρχή για τη χρήση εφαρμογής EFB τύπου Β, ο αερομεταφορέας υποβάλλει αποδεικτικά στοιχεία ότι:

    (1)

    διενεργήθηκε αξιολόγηση διακινδύνευσης της χρήσης της EFB που περιέχει την εφαρμογή και της εφαρμογής EFB και της/των συναφούς/-ών λειτουργίας/-ών της, με την οποία εντοπίσθηκε η σχετική διακινδύνευση και διασφαλίσθηκαν η κατάλληλη διαχείριση και ο μετριασμός της·

    (2)

    οι διεπαφές ανθρώπου-μηχανής της συσκευής EFB και της εφαρμογής EFB αξιολογήθηκαν με βάση τις αρχές ανθρώπινων παραγόντων·

    (3)

    έχει καταρτίσει σύστημα διαχείρισης για την EFB και έχει προσδιορίσει και θέσει σε εφαρμογή διαδικασίες και απαιτήσεις εκπαίδευσης για τη διαχείριση και τη χρήση της συσκευής EFB και της εφαρμογής EFB· τα ανωτέρω περιλαμβάνουν διαδικασίες για:

    i)

    τη λειτουργία της EFB,

    ii)

    τη διαχείριση των αλλαγών στην EFB,

    iii)

    τη διαχείριση των δεδομένων της EFB,

    iv)

    τη συντήρηση της EFB, και

    v)

    την ασφάλεια της EFB·

    (4)

    η πλατφόρμα υποδοχής EFB αρμόζει στην προβλεπόμενη χρήση της εφαρμογής EFB.

    Η επίδειξη αυτή αφορά ειδικά την εφαρμογή EFB και την πλατφόρμα υποδοχής EFB στην οποία έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή.»·

    (6)

    το παράρτημα VI τροποποιείται ως εξής:

    α)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη NCC.GEN.131:

    «NCC.GEN.131 Χρήση του συστήματος EFB (electronic flight bags/ηλεκτρονικές τσάντες πτήσης)

    α)

    Όταν χρησιμοποιείται EFB στο αεροσκάφος, ο φορέας εκμετάλλευσης μεριμνά ώστε η EFB να μην επηρεάζει δυσμενώς τις επιδόσεις των συστημάτων ή του εξοπλισμού του αεροσκάφους ή την ικανότητα χειρισμού του αεροσκάφους από το μέλος του πληρώματος πτήσης.

    β)

    Πριν από τη χρήση εφαρμογής EFB τύπου Β, ο φορέας εκμετάλλευσης:

    (1)

    διενεργεί αξιολόγηση διακινδύνευσης της χρήσης της συσκευής EFB που περιέχει την εφαρμογή και της αντίστοιχης εφαρμογής EFB και της/των συναφούς/-ών λειτουργίας/-ών της, με την οποία εντοπίζεται η σχετική διακινδύνευση και διασφαλίζονται η κατάλληλη διαχείριση και ο μετριασμός της· με την αξιολόγηση διακινδύνευσης αντιμετωπίζονται οι διακινδυνεύσεις που σχετίζονται με τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής της συσκευής EFB και της αντίστοιχης εφαρμογής EFB· και

    (2)

    καταρτίζει σύστημα διαχείρισης για την EFB που περιλαμβάνει διαδικασίες και απαιτήσεις εκπαίδευσης για τη διαχείριση και τη χρήση της συσκευής EFB και της εφαρμογής EFB.»·

    β)

    στην NCC.OP.200, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Με την επιφύλαξη του στοιχείου α), όταν διεξάγονται εκπαιδευτικές πτήσεις από εκπαιδευτικό φορέα κατά το άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 της Επιτροπής, οι εν λόγω καταστάσεις επιτρέπεται να προσομοιώνονται με επιβαίνοντες μαθητευόμενους χειριστές.»·

    (7)

    το παράρτημα VII τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η NCO.GEN.102 απαλείφεται·

    β)

    στην NCO.GEN.103, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    αρχίζουν και τερματίζονται στο ίδιο αεροδρόμιο ή στην ίδια τοποθεσία λειτουργίας·»·

    γ)

    στην NCO.GEN.105, το στοιχείο α) σημείο 4 περίπτωση iii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «iii)

    τα όργανα και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για την εκτέλεση της πτήσης έχουν εγκατασταθεί στο αεροσκάφος και λειτουργούν, εκτός εάν ο πίνακας ελάχιστου εξοπλισμού (MEL) ή ισοδύναμο έγγραφο, αναλόγως, επιτρέπει πτητική λειτουργία με εξοπλισμό εκτός λειτουργίας, όπως προβλέπεται στη NCO.IDE.A.105 ή στη NCO.IDE.H.105·»·

    δ)

    η NCO.GEN.125 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCO.GEN.125 Φορητές ηλεκτρονικές συσκευές

    Ο κυβερνήτης δεν επιτρέπει σε κανέναν επιβαίνοντα να χρησιμοποιήσει φορητή ηλεκτρονική συσκευή (PED) μέσα στο αεροσκάφος, ούτε σύστημα EFB, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις επιδόσεις των συστημάτων και του εξοπλισμού του αεροσκάφους ή την ικανότητα χειρισμού του αεροσκάφους από το μέλος του πληρώματος πτήσης.»·

    ε)

    στην NCO.GEN.135, το στοιχείο γ) απαλείφεται·

    στ)

    στην NCO.OP.120, ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCO.OP.120 Διαδικασίες μείωσης του θορύβου — αεροπλάνα και ελικόπτερα»·

    ζ)

    η NCO.OP.156 απαλείφεται·

    η)

    στην NCO.OP.180, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Με την επιφύλαξη του στοιχείου α), όταν διεξάγονται εκπαιδευτικές πτήσεις από εκπαιδευτικό φορέα κατά το άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 της Επιτροπής, οι εν λόγω καταστάσεις επιτρέπεται να προσομοιώνονται με επιβαίνοντες μαθητευόμενους χειριστές.»·

    θ)

    στην NCO.POL.105, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Η ζύγιση πραγματοποιείται από τον κατασκευαστή του αεροσκάφους ή από εγκεκριμένο φορέα συντήρησης.»·

    ι)

    στην NCO.IDE.A.160, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    Τα αεροπλάνα, εξαιρουμένων των αεροπλάνων ELA1, είναι εξοπλισμένα με τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα χειρός:

    (1)

    στον θάλαμο του πληρώματος πτήσης· και

    (2)

    σε κάθε θάλαμο επιβατών που είναι χωριστός από τον θάλαμο του πληρώματος πτήσης, εκτός εάν ο θάλαμος είναι εύκολα προσβάσιμος στο πλήρωμα πτήσης.»·

    ια)

    στο τμήμα Δ, η ενότητα 3 απαλείφεται·

    (8)

    το παράρτημα VIII τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην SPO.GEN.005, το στοιχείο γ) σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.

    πτώση με αλεξίπτωτο, ρυμούλκηση ανεμοπτέρου από αεροπλάνο ή αεροβατικές πτήσεις που εκτελούνται είτε από εκπαιδευτικό φορέα που έχει την κύρια επιχειρηματική έδρα του σε κράτος μέλος και αναφέρεται στο άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011, ή από φορέα που έχει συσταθεί με σκοπό την προαγωγή του εναέριου αθλητισμού ή της αεροπορίας αναψυχής, υπό τον όρο ότι το αεροσκάφος εκμεταλλεύεται ο φορέας κατά κυριότητα ή δυνάμει συμφωνίας μίσθωσης χωρίς πλήρωμα, ότι η πτήση δεν παράγει κέρδη που διανέμονται εκτός του φορέα και ότι, όποτε συμμετέχουν στις πτήσεις μη μέλη του φορέα, οι εν λόγω πτήσεις αποτελούν απλώς περιθωριακή δραστηριότητα του φορέα.»·

    β)

    η SPO.GEN.102 απαλείφεται·

    γ)

    στην SPO.GEN.107, το στοιχείο α) σημείο 4 περίπτωση iii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «iii)

    τα όργανα και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για την εκτέλεση της πτήσης έχουν εγκατασταθεί στο αεροσκάφος και λειτουργούν, εκτός εάν ο πίνακας ελάχιστου εξοπλισμού (MEL) ή ισοδύναμο έγγραφο, αναλόγως, επιτρέπει πτητική λειτουργία με εξοπλισμό εκτός λειτουργίας, όπως απαιτείται στην SPO.IDE.A.105 ή στην SPO.IDE.H.105·»·

    δ)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη SPO.GEN.131:

    «SPO.GEN.131 Χρήση του συστήματος EFB (electronic flight bags/ηλεκτρονικές τσάντες πτήσης)

    α)

    Όταν χρησιμοποιείται EFB στο αεροσκάφος, ο φορέας εκμετάλλευσης μεριμνά ώστε η EFB να μην επηρεάζει δυσμενώς τις επιδόσεις των συστημάτων ή του εξοπλισμού του αεροσκάφους ή την ικανότητα χειρισμού του αεροσκάφους από το μέλος του πληρώματος πτήσης.

    β)

    Πριν από τη χρήση εφαρμογής EFB τύπου Β, ο φορέας εκμετάλλευσης:

    (1)

    διενεργεί αξιολόγηση διακινδύνευσης της χρήσης της συσκευής EFB που περιέχει την εφαρμογή και της αντίστοιχης εφαρμογής EFB και της/των συναφούς/-ών λειτουργίας/-ών της, με την οποία εντοπίζεται η σχετική διακινδύνευση και διασφαλίζονται η κατάλληλη διαχείριση και ο μετριασμός της· με την αξιολόγηση διακινδύνευσης αντιμετωπίζονται οι διακινδυνεύσεις που σχετίζονται με τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής της συσκευής EFB και της αντίστοιχης εφαρμογής EFB· και

    (2)

    καταρτίζει σύστημα διαχείρισης για την EFB που περιλαμβάνει διαδικασίες και απαιτήσεις εκπαίδευσης για τη διαχείριση και τη χρήση της συσκευής EFB και της εφαρμογής EFB.»·

    ε)

    στην SPO.GEN.140, το στοιχείο γ) απαλείφεται·

    στ)

    στην SPO.POL.105, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Η ζύγιση πραγματοποιείται από τον κατασκευαστή του αεροσκάφους ή από εγκεκριμένο φορέα συντήρησης.»·

    ζ)

    στην SPO.IDE.A.180, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    Τα αεροπλάνα, εξαιρουμένων των αεροπλάνων ELA1, είναι εξοπλισμένα με τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα χειρός:

    (1)

    στον θάλαμο του πληρώματος πτήσης· και

    (2)

    σε κάθε θάλαμο επιβατών που είναι χωριστός από τον θάλαμο του πληρώματος πτήσης, εκτός εάν ο θάλαμος είναι εύκολα προσβάσιμος στο πλήρωμα πτήσης.»·

    η)

    στο τμήμα Δ, η ενότητα 3 απαλείφεται.


    (*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/395 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τη λειτουργία των αερόστατων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 71 της 14.3.2018, σ. 10).

    (*2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1976 της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για τη λειτουργία ανεμοπτέρων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 326 της 20.12.2018, σ. 64).»·”


    Top