EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017G0615(01)

Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο και τη μελλοντική εξέλιξη του διαλόγου με τους νέους στο πλαίσιο πολιτικών για ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο μετά το 2018

ΕΕ C 189 της 15.6.2017, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.6.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 189/1


Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο και τη μελλοντική εξέλιξη του διαλόγου με τους νέους στο πλαίσιο πολιτικών για ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο μετά το 2018

(2017/C 189/01)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ:

1.

Στο ψήφισμα του Συμβουλίου για την «Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης» (1) αναφερόταν ότι η γενική θεματική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για τον διαρθρωμένο διάλογο στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως την 30ή Ιουνίου 2017 θα είναι η «Δυνατότητα για όλους τους νέους να συμμετέχουν σε μια πολυποίκιλη, διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη» και ότι το θέμα αυτό θα αποτελεί το κοινό νήμα που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνοχή της εργασίας των τριών Προεδριών (Κάτω Χώρες, Σλοβακία και Μάλτα), σε συμφωνία με το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τη νεολαία 2016-2018.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

2.

Ο διαρθρωμένος διάλογος είναι συμμετοχική διαδικασία και τα αποτελέσματα του πέμπτου κύκλου εργασιών βασίζονται στα αποτελέσματα των εθνικών διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της ολλανδικής, της σλοβακικής και της μαλτέζικης Προεδρίας, καθώς και των διασκέψεων της ΕΕ για τη νεολαία στο Άμστερνταμ τον Απρίλιο του 2016, στο Κόσιτσε τον Οκτώβριο του 2016 και στη Μάλτα τον Μάρτιο του 2017.

3.

Η ολλανδική Προεδρία έδωσε έμφαση στη διερεύνηση των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη σημερινή Ευρώπη. Κατά τη διάσκεψη για τη νεολαία στο Άμστερνταμ (Απρίλιος του 2016), συντάχθηκαν κατευθυντήρια ερωτήματα προς διαβούλευση με τους νέους, ενώ εθνικές ομάδες εργασίας σε επίπεδο κρατών μελών εκλήθησαν να διενεργήσουν τη διαβούλευση και να υποβάλουν παρατηρήσεις επί των αποτελεσμάτων της.

4.

Κατά τη διάσκεψη για τη νεολαία στο Κόσιτσε (Οκτώβριος του 2016) εξετάσθηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους νέους και τους εκπροσώπους της νεολαίας ενώ, μαζί με αντιπροσώπους των κρατών μελών, εκπονήθηκαν κοινές συστάσεις του διαρθρωμένου διαλόγου για τη νεολαία, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου «Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός», στα τέλη Νοεμβρίου 2016, μαζί με την κατάσταση των νέων στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της συζητήσεως κοινοποιήθηκαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

5.

Κατά τη διάσκεψη για τη νεολαία στη Μάλτα (Μάρτιος του 2017) συζητήθηκαν περαιτέρω και ιεραρχήθηκαν οι κοινές συστάσεις, ενώ αναπτύχθηκαν και δράσεις για την εφαρμογή τους.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ:

6.

τις κοινές συστάσεις και τα σχέδια δράσης του διαρθρωμένου διαλόγου για τη νεολαία —«Δυνατότητα για όλους τους νέους να συμμετέχουν σε μια πολυποίκιλη, διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη»—, που επικεντρώνονται στα θέματα: Πρόσβαση σε ποιοτικές και ζωτικής σημασίας πληροφορίες· Ανάπτυξη ανθεκτικότητας και αυτοπεποίθησης· Πέραν του φόβου και της μισαλλοδοξίας· Προς ένα εκπαιδευτικό σύστημα που πραγματώνει το δυναμικό των νέων· Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στην κοινωνία· Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των νέων στο ευρωπαϊκό εγχείρημα· Προγράμματα κινητικότητας για όλους· και ο αντίκτυπος των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και των οργανώσεων νεολαίας σε όλους όπως παρατίθενται στο παράρτημα.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

7.

να λαμβάνουν υπόψη τις κοινές συστάσεις και τις προτεινόμενες ενέργειες του διαρθρωμένου διαλόγου για τη νεολαία κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή των μελλοντικών πολιτικών για τη νεολαία, ανάλογα με την περίπτωση.

8.

να προβούν σε επανεξέταση της διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου και των στόχων του για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο μετά το 2018 και να μελετήσουν καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας με νέους ποικίλων καταβολών, οργανώσεις νεολαίας και υπευθύνους χάραξης πολιτικής, καθώς και ενδιαφερομένους από άλλους συναφείς τομείς.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

9.

Με βάση τα στοιχεία, την αξιολόγηση και τις διαβουλεύσεις, να προτείνει μια ανανεωμένη διαδικασία διαρθρωμένου διαλόγου ως μέρος της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο μετά το 2018.

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΤΙ:

10.

Δεδομένου ότι το ανανεωμένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας (2010-2018) θα λήξει το 2018, η γενική προτεραιότητα για τον διαρθρωμένο διάλογο με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας για τον επόμενο κύκλο εργασιών (1η Ιουλίου 2017 έως 31η Δεκεμβρίου 2018) θα πρέπει να επικεντρωθεί στο επόμενο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας. Ο τίτλος του έκτου κύκλου του διαρθρωμένου διαλόγου θα είναι «Η Νεολαία στην Ευρώπη: ποιο είναι το επόμενο βήμα;».

11.

Η έμφαση που θα δώσει η επόμενη τριάδα Προεδριών - Εσθονία, Βουλγαρία και Αυστρία - στον έκτο κύκλο εργασιών του διαρθρωμένου διαλόγου θα αφορά την αξιολόγηση, την επανεξέταση και την ανανέωση του διαρθρωμένου διαλόγου, ώστε να τον βελτιώσουν και να τον προωθήσουν περαιτέρω.


(1)  ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 10.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κοινές συστάσεις του διαρθρωμένου διαλόγου για τη νεολαία

Δυνατότητα για όλους τους νέους να συμμετέχουν σε μια πολυποίκιλη, διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη

Πρόσβαση σε ποιοτικές και ζωτικής σημασίας πληροφορίες

1.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ή την περαιτέρω εφαρμογή τεκμηριωμένης πολιτικής και πρακτικών που θα αποσκοπούν στη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων ώστε να αξιολογούν με κριτικό πνεύμα και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που προσλαμβάνουν μέσω τόσο της τυπικής όσο και της μη τυπικής εκπαίδευσης.

2.

Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πρέπει να στηρίζουν μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας που διευθύνουν νέοι και τα οποία χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, ανεξαρτησία και πολυμορφία, επειδή αυτό συμβάλλει στη βελτίωση του γραμματισμού των νέων στα μέσα αυτά, καθώς και στην κριτική και αναλυτική σκέψη τους. Η επιτροπή CULT του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούνται να λάβουν υπόψη αυτήν την πτυχή κατά την αναθεώρηση των προγραμμάτων «Erasmus +», «Ευρώπη για τους πολίτες», «Δημιουργική Ευρώπη» και όλων των άλλων συναφών προγραμμάτων.

Νέοι υπό πίεση: ανάπτυξη ανθεκτικότητας και αυτοπεποίθησης

1.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυξάνονται στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα οι προσδοκίες ανταγωνιστικών επιδόσεων, οι αρμόδιες εθνικές αρχές πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι νέοι να διαθέτουν αρκετό χρόνο και χώρο για δραστηριότητες που τους βοηθούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

2.

Οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να προωθήσουν την εκπαίδευση για την ψυχική ευεξία και την ψυχική υγεία, τόσο στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στο μη τυπικό περιβάλλον. Στόχος είναι να σταματήσει ο στιγματισμός μέσω αύξησης της ευαισθητοποίησης, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να μαθαίνουν πώς να διατηρούν την ψυχική τους υγεία και πώς να επικοινωνούν με τους ομοίους τους σχετικά με αυτό το θέμα.

Πέραν του φόβου και της μισαλλοδοξίας - Η εμπειρία της πολυμορφίας

1.

Οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και τη θεσμική στήριξη της δημιουργίας τοπικών προγραμμάτων και ανταλλαγών σε εθνικό επίπεδο ώστε να έχουν όλοι οι νέοι τη δυνατότητα άμεσης επαφής με άλλους που έχουν διαφορετικές καταβολές και προέρχονται από διαφορετικές συνθήκες, ούτως ώστε να ενισχύονται οι διαπολιτισμικές ικανότητες, να αντιμετωπίζονται οι διακρίσεις, να προάγεται η κατανόηση του άλλου και η αλληλεγγύη και να βιώνουν τα οφέλη της πολυμορφίας.

2.

Προκειμένου όλοι οι νέοι άνθρωποι να ζήσουν σε μια Ευρώπη πολυμορφίας, η ΕΕ και οι αρμόδιες εθνικές αρχές πρέπει να αναπτύξουν ή να υποστηρίξουν προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς και σχολικές κοινότητες ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον, όπου οι νέοι θα μπορούν να αναπτύσσουν την ικανότητα να υπερβαίνουν τον φόβο και τις διακρίσεις.

Προς ένα εκπαιδευτικό σύστημα που πραγματώνει το δυναμικό των νέων

1.

Ζητούμε να αναληφθεί σε όλα τα κράτη μέλη η δέσμευση ότι θα εξασφαλίσουν υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής οι οποίες θα δίνουν σε όλους τους νέους τη δυνατότητα να εξελίσσονται και να βρίσκουν τον δρόμο τους στη ζωή, από όλα τα στάδια της εκπαίδευσης.

2.

Η εκπαίδευση δεν κατορθώνει να εφοδιάσει τους νέους με τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη κοινωνία. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση πρακτικών δεξιοτήτων του βίου στην εκπαίδευση προκειμένου οι νέοι να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνίες ποικιλομορφίας και στον χώρο εργασίας.

Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στην κοινωνία, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες.

1.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει, σε συνεργασία με τους νέους, να παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη, προσβάσιμες υπηρεσίες, καθώς επίσης να δημιουργούν χώρους για ουσιαστική αλληλεπίδραση, ούτως ώστε όλοι οι νέοι να μπορούν να ανακαλύψουν και να ενστερνισθούν την προσωπική τους ταυτότητα και αξία. Αυτή είναι η βάση για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ νέων με διαφορετικές καταβολές.

2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι κάθε νέος θα μπορεί, ανεξαρτήτως προσωπικής και κοινωνικής κατάστασης, να συμμετέχει ελεύθερα σε εθελοντικές δραστηριότητες καθιστώντας τες προσβάσιμες. Θα πρέπει να διασφαλίζεται συμμετοχικότητα, σε οργανώσεις νέων για παράδειγμα, ούτως ώστε να δημιουργείται αίσθηση του ανήκειν και να ενδυναμώνονται οι νέοι ως πολίτες.

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των νέων στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

1.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό φόρουμ Νεολαίας θα πρέπει να εργασθούν από κοινού για την ανάλυση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νέοι προσεγγίζουν την ενημέρωση από και για την ΕΕ και να αναπτύξουν επικοινωνιακή στρατηγική για την ενημέρωση των νέων Ευρωπαίων σχετικά με την ΕΕ και τους τρόπους άσκησης θετικής επιρροής στο εγχείρημα της ΕΕ.

2.

Για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των νέων και της ΕΕ και των πολιτικών που ασκεί, είναι σκόπιμο να διοργανώνονται σε όλα τα κράτη μέλη εθνικά ή/και περιφερειακά φεστιβάλ νεολαίας της ΕΕ τα οποία να σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Τα φεστιβάλ αυτά θα πρέπει να συνδυάζουν κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και να συγκεντρώνουν νέους ποικίλων καταβολών. Στις εκδηλώσεις αυτές θα εμπλουτίζονται οι γνώσεις και ο προβληματισμός για την ΕΕ, για τις ευκαιρίες που προσφέρει και για τη διαμόρφωση των πολιτικών της, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ομαδικής διασκέδασης.

Πρόγραμμα κινητικότητας: απασχόληση και εκπαίδευση για όλους

1.

Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για την υπέρβαση των εμποδίων στην πρόσβαση των νέων στην κινητικότητα. Τα προγράμματα πρόσβασης στην κινητικότητα θα πρέπει να απλουστευθούν και να προσαρμοσθούν καλύτερα στις πολυποίκιλες ανάγκες των νέων. Θα πρέπει να παρασχεθεί ενημέρωση και καθοδήγηση για να διευρυνθεί η επίγνωση των ευκαιριών κινητικότητας.

2.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση και την επικύρωση των δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πλαίσιο αυτό όχι μόνο θα παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε ποικίλες ευκαιρίες μάθησης, αλλά θα επικυρώνει και τις αποκτώμενες δεξιότητες και θα συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη των νέων.

Ο αντίκτυπος των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και των οργανώσεων νεολαίας σε όλους

1.

Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσουν και να υποστηρίξουν διάφορους εικονικούς και υλικούς χώρους αφιερωμένους σε εξειδικευμένες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων των νέων.

2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παράσχουν επαρκή επιχειρησιακή χρηματοδότηση ούτως ώστε οι διοργανωτές κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και οι οργανώσεις νεολαίας να μπορούν να πραγματοποιούν βιώσιμες δραστηριότητες για νέους που να είναι προσβάσιμες, κατάλληλες και ουσιαστικές για όλους τους νέους.


Top