EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0885

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 885/2014 της Επιτροπής, της 13ης Αυγούστου 2014 , για τον καθορισμό ειδικών όρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές μπαμιών και φύλλων κάρι από την Ινδία και την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 91/2013 Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 242 της 14.8.2014, p. 20–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 07/12/2018; καταργήθηκε από 32018R1660

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/885/oj

14.8.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 242/20


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 885/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 13ης Αυγούστου 2014

για τον καθορισμό ειδικών όρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές μπαμιών και φύλλων κάρι από την Ινδία και την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 91/2013

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii),

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (2), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 προβλέπει τη δυνατότητα θέσπισης κατάλληλων ενωσιακών μέτρων έκτακτης ανάγκης για τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα που εισάγονται από τρίτη χώρα, ώστε να προστατεύονται η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον, όταν ο κίνδυνος δεν μπορεί να περιοριστεί ικανοποιητικά με τα μέτρα που έχουν λάβει μεμονωμένα τα κράτη μέλη.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής (3) θεσπίζει αυξημένο επίπεδο επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.

(3)

Μεταξύ άλλων, έχει θεσπιστεί αυξημένη συχνότητα επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές για περισσότερα από δύο έτη για φύλλα κάρι και για σχεδόν δύο έτη για μπάμιες από την Ινδία όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

(4)

Τα αποτελέσματα της αυξημένης συχνότητας ελέγχων δείχνουν μια συνεχή υψηλή συχνότητα μη συμμόρφωσης με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωσης, ενώ πολλές φορές τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν ήταν πολύ υψηλά. Από τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύεται ότι τα εν λόγω τρόφιμα συνιστούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Μετά από αυτή την περίοδο ελέγχων με αυξημένη συχνότητα στα σύνορα της Ένωσης δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση της κατάστασης. Επίσης, δεν υποβλήθηκε κανένα συγκεκριμένο και ικανοποιητικό σχέδιο αποκατάστασης των αδυναμιών και παραλείψεων στα συστήματα παραγωγής και ελέγχου από τις αρχές της Ινδίας, παρά το ρητό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

(5)

Για την προστασία της υγείας του ανθρώπου στην Ένωση ήταν αναγκαίο να προβλεφθούν πρόσθετες εγγυήσεις σε σχέση με τα εν λόγω τρόφιμα από την Ινδία. Συνεπώς, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 91/2013 της Επιτροπής (4) προβλέπει ότι όλα τα φορτία φύλλων κάρι και μπαμιών από την Ινδία πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό που να αναφέρει ότι τα προϊόντα υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία και αναλύθηκαν για την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ότι διαπιστώθηκε η συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία της Ένωσης.

(6)

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική οργάνωση και κάποιος βαθμός ομοιομορφίας σε επίπεδο Ένωσης για τους ελέγχους κατά την εισαγωγή, σχετικά με την παρουσία αφλατοξινών σε ορισμένα τρόφιμα και ζωοτροφές από ορισμένες τρίτες χώρες, είναι σκόπιμο να υπόκεινται όλες οι ζωοτροφές και τα τρόφιμα από τρίτες χώρες σε ειδικούς όρους λόγω της παρουσίας αφλατοξίνης σε έναν κανονισμό. Ως εκ τούτου, οι διατάξεις όσον αφορά τις αραχίδες από την Ινδία και την Γκάνα, τους σπόρους καρπουζιού από τη Νιγηρία θα πρέπει να ενσωματωθούν σε έναν κανονισμό με τις διατάξεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1152/2009 της Επιτροπής (5).

(7)

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική οργάνωση και ένας βαθμός ομοιομορφίας σε επίπεδο Ένωσης των ελέγχων κατά την εισαγωγή, είναι σκόπιμο ο παρών κανονισμός να προβλέπει διαδικασίες ελέγχου για τους φυσικούς ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φύλλα κάρι και μπάμιες από την Ινδία, οι οποίες να είναι ισοδύναμες με τα ισχύοντα μέτρα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 669/2009.

(8)

Η δειγματοληψία και η ανάλυση φορτίων θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης. Τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6). Οι διατάξεις σχετικά με τη δειγματοληψία για τον επίσημο έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ορίζονται στην οδηγία 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής (7).

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός ισχύει για φορτία των ακόλουθων τροφίμων, που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ και τις ταξινομήσεις TARIC του παραρτήματος I:

α)

μπάμιες (τρόφιμο, νωπές και κατεψυγμένες) καταγωγής ή προέλευσης Ινδίας·

β)

φύλλα κάρι (τρόφιμο, αρωματικά φυτά) καταγωγής ή προέλευσης Ινδίας.

2.   Ο παρών κανονισμός ισχύει επίσης για σύνθετα τρόφιμα που περιέχουν κάποιο από τα τρόφιμα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, σε ποσότητα άνω του 20 %.

3.   Ο παρών κανονισμός δεν ισχύει για φορτία τροφίμων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 και προορίζονται για ιδιώτες, μόνο για προσωπική κατανάλωση και χρήση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, το βάρος της απόδειξης φέρει ο αποδέκτης του φορτίου.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ορισμοί που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009.

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, το φορτίο αντιστοιχεί σε παρτίδα, όπως αναφέρεται στην οδηγία 2002/63/ΕΚ.

Άρθρο 3

Εισαγωγή στην Ένωση

Τα φορτία τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 μπορούν να εισάγονται στην Ένωση μόνο σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο παρών κανονισμός.

Τα φορτία των τροφίμων αυτών μπορούν να εισέρχονται στην Ένωση μόνο από καθορισμένο σημείο εισόδου (ΚΣΕ).

Άρθρο 4

Αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης

1.   Τα φορτία των τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 πρέπει να συνοδεύονται από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής ή της χώρας προέλευσης του φορτίου, εάν η χώρα αυτή είναι διαφορετική από τη χώρα καταγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ένωσης για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, για τα τρόφιμα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β), συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων τροφίμων που περιέχουν τα εν λόγω τρόφιμα σε ποσότητα άνω του 20 %.

2.   Η δειγματοληψία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με την οδηγία 2002/63/ΕΚ για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Άρθρο 5

Υγειονομικό πιστοποιητικό

1.   Τα φορτία συνοδεύονται επίσης από υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος II.

2.   Το υγειονομικό πιστοποιητικό συμπληρώνεται, υπογράφεται και πιστοποιείται από εγκεκριμένο εκπρόσωπο της αρμόδιας αρχής της χώρας καταγωγής ή της αρμόδιας αρχής της χώρας προέλευσης του φορτίου, εάν η χώρα αυτή είναι διαφορετική από τη χώρα καταγωγής.

3.   Το υγειονομικό πιστοποιητικό συντάσσεται στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες, του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται το ΚΣΕ. Ωστόσο, ένα κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα υγειονομικά πιστοποιητικά που έχουν συνταχθεί σε άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης.

4.   Το υγειονομικό πιστοποιητικό ισχύει μόνο για τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσής του.

Άρθρο 6

Ταυτοποίηση

Κάθε φορτίο τροφίμου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 ταυτοποιείται με κωδικό ταυτοποίησης που αντιστοιχεί στον κωδικό ταυτοποίησης που αναφέρεται στα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που αναφέρονται στο άρθρο 4 και στο υγειονομικό πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 5. Κάθε μεμονωμένος σάκος ή άλλη μορφή συσκευασίας του φορτίου ταυτοποιείται με αυτόν τον κωδικό ταυτοποίησης.

Άρθρο 7

Προηγούμενη κοινοποίηση των αποστολών

1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων ή οι εκπρόσωποί τους κοινοποιούν εκ των προτέρων την εκτιμούμενη ημερομηνία και τον χρόνο της φυσικής άφιξης των φορτίων των τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2, καθώς και τη φύση του φορτίου, στις αρμόδιες αρχές του ΚΣΕ.

2.   Για τον σκοπό αυτό, συμπληρώνουν το μέρος I του κοινού εγγράφου εισόδου (ΚΕΕ) και διαβιβάζουν το έγγραφο αυτό στην αρμόδια αρχή στο ΚΣΕ, τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα πριν από την πραγματική άφιξη του φορτίου.

3.   Για τη συμπλήρωση του ΚΕΕ κατ' εφαρμογή του παρόντος κανονισμού οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων λαμβάνουν υπόψη για τα τρόφιμα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων τροφίμων που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα σε ποσότητα άνω του 20 %, τις επεξηγηματικές σημειώσεις για το ΚΕΕ που ορίζονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009.

Άρθρο 8

Επίσημοι έλεγχοι

1.   Η αρμόδια αρχή στο ΚΣΕ ελέγχει τα έγγραφα για κάθε φορτίο τροφίμου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των άρθρων 4 και 5.

2.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι για τα τρόφιμα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) και για τα σύνθετα τρόφιμα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού εκτελούνται σύμφωνα με τα άρθρα 8, 9 και 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 με τη συχνότητα που ορίζεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

3.   Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι αρμόδιες αρχές:

α)

συμπληρώνουν τις σχετικές εγγραφές στο μέρος II του ΚΕΕ·

β)

επισυνάπτουν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και ανάλυσης που έχουν εκτελεστεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·

γ)

παρέχουν και συμπληρώνουν επί του ΚΕΕ τον αριθμό αναφοράς του ΚΕΕ·

δ)

σφραγίζουν και υπογράφουν το πρωτότυπο ΚΕΕ·

ε)

δημιουργούν και τηρούν αντίγραφο του υπογεγραμμένου και σφραγισμένου ΚΕΕ.

4.   Το πρωτότυπο ΚΕΕ και το υγειονομικό πιστοποιητικό με τα συνοδευτικά αποτελέσματα της δειγματοληψίας και ανάλυσης που αναφέρεται στο άρθρο 4 συνοδεύουν το φορτίο κατά τη μεταφορά του, έως ότου τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία. Για τα τρόφιμα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2, στην περίπτωση περαιτέρω μεταφοράς των φορτίων εν αναμονή των αποτελεσμάτων των φυσικών ελέγχων, εκδίδεται, για τον σκοπό αυτό, επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτότυπου ΚΕΕ.

Άρθρο 9

Χωρισμός φορτίου

1.   Τα φορτία δεν χωρίζονται μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλοι οι επίσημοι έλεγχοι και συμπληρωθεί από την αρμόδια αρχή το ΚΕΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8.

2.   Σε περίπτωση μετέπειτα χωρισμού του φορτίου, κάθε μέρος του φορτίου συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του ΚΕΕ, κατά τη μεταφορά του και μέχρι τη θέση του σε ελεύθερη κυκλοφορία.

Άρθρο 10

Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία

Η θέση των αποστολών σε ελεύθερη κυκλοφορία υπόκειται στην προσκόμιση (σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή) στις τελωνειακές αρχές, από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων ή τον αντιπρόσωπό τους, ενός ΚΕΕ που έχει συμπληρωθεί δεόντως από την αρμόδια αρχή μετά τη διεξαγωγή όλων των επίσημων ελέγχων. Οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν τη θέση της αποστολής σε ελεύθερη κυκλοφορία μόνο αν αναφέρεται ευνοϊκή απόφαση της αρμόδιας αρχής στο πλαίσιο ΙΙ.14 και υπάρχει υπογραφή στο πλαίσιο ΙΙ.21 του ΚΕΕ.

Άρθρο 11

Μη συμμόρφωση

Εάν από τους επίσημους ελέγχους προκύψει μη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης, η αρμόδια αρχή συμπληρώνει το μέρος III του ΚΕΕ και λαμβάνονται μέτρα βάσει των άρθρων 19, 20 και 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004.

Άρθρο 12

Εκθέσεις

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν ανά τρίμηνο στην Επιτροπή έκθεση με όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων στα φορτία των τροφίμων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται κατά τον μήνα που ακολουθεί κάθε τρίμηνο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

τον αριθμό των εισαγόμενων φορτίων,

τον αριθμό των αποστολών που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία για σκοπούς ανάλυσης,

τα αποτελέσματα των ελέγχων που προβλέπονται στο άρθρο 8 παράγραφος 2.

Άρθρο 13

Δαπάνες

Όλες οι δαπάνες που προκύπτουν από τους επίσημους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας, της ανάλυσης, της αποθήκευσης και κάθε μέτρου που λαμβάνεται λόγω μη συμμόρφωσης βαρύνουν τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων.

Άρθρο 14

Κατάργηση

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 91/2013 καταργείται.

Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 13 Αυγούστου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2009, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ (ΕΕ L 194 της 25.7.2009, σ. 11).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 91/2013 της Επιτροπής, της 31ης Ιανουαρίου 2013, για τον καθορισμό ειδικών όρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές αραχίδων από την Γκάνα και την Ινδία, μπαμιών και φύλλων κάρι από την Ινδία και σπόρων καρπουζιού από τη Νιγηρία και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 669/2009 και 1152/2009 (ΕΕ L 33 της 2.2.2013, σ. 2).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1152/2009 της Επιτροπής, της 27ης Νοεμβρίου 2009, για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες και για την κατάργηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ (ΕΕ L 313 της 28.11.2009, σ. 40).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Φεβρουαρίου 2005, για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 70 της 16.3.2005, σ. 1).

(7)  Οδηγία 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2002, για την καθιέρωση κοινοτικών μεθόδων δειγματοληψίας για τον επίσημο έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης και την κατάργηση της οδηγίας 79/700/ΕΟΚ (ΕΕ L 187 της 16.7.2002, σ. 30).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης που υπόκεινται στα μέτρα που προβλέπει ο παρών κανονισμός:

Ζωοτροφές και τρόφιμα

(προβλεπόμενη χρήση)

Κωδικός ΣΟ (1)

Υποδιαίρεση TARIC

Χώρα καταγωγής

Κίνδυνος

Συχνότητα φυσικών ελέγχων και ελέγχων ταυτότητας (%) κατά την εισαγωγή

Μπάμιες

(Τρόφιμα — νωπές και κατεψυγμένες)

ex 0709 99 90

20

Ινδία (IN)

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που αναλύθηκαν με πολυ-υπολειμματικές μεθόδους με GC-MS και LC-MS ή με μονο-υπολειμματικές μεθόδους (2)

20

Φύλλα κάρι (Bergera/Murraya koenigii)

(Τρόφιμα — αρωματικά φυτά — νωπά, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα)

ex 1211 90 86

10

Ινδία (IN)

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που αναλύθηκαν με πολυ-υπολειμματικές μεθόδους με GC-MS και LC-MS ή με μονο-υπολειμματικές μεθόδους (3)

20


(1)  Όταν σε κάποιον κωδικό ΣΟ απαιτείται να υποβληθούν σε ελέγχους μόνο ορισμένα προϊόντα και δεν υπάρχει ειδική υποδιαίρεση για τον κωδικό αυτόν στην ονοματολογία εμπορευμάτων, ο κωδικός ΣΟ φέρει τη σήμανση «ex».

(2)  Πιστοποίηση από τη χώρα καταγωγής και έλεγχος κατά την εισαγωγή από το κράτος μέλος ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Φεβρουαρίου 2005, για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 70 της 16.3.2005, σ. 1), ιδίως υπολείμματα των εξής ουσιών: Acephate, Methamidophos, Triazophos, Endosulfan, Monocrotophos, Methomyl, Thiodicarb, Diafenthiuron, Thiamethoxam, Fipronil, Oxamyl, Acetamiprid, Indoxacarb, Mandipropamid.

(3)  Πιστοποίηση από τη χώρα καταγωγής και έλεγχος κατά την εισαγωγή από το κράτος μέλος ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005, ιδίως υπολείμματα των εξής ουσιών: Triazophos, Oxydemeton-methyl, Chlorpyriphos, Acetamiprid, Thiamethoxam, Clothianidin, Methamidophos, Acephate, Propargite, Monocrotophos.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Image


Top