EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006L0091

Οδηγία 2006/91/ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Νοεμβρίου 2006 , περί της καταπολεμήσεως της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ (Κωδικοποιημένη έκδοση)

ΕΕ L 312 της 11.11.2006, p. 42–44 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 352M της 31.12.2008, p. 549–551 (MT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; καταργήθηκε από 32016R2031

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2006/91/oj

11.11.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 312/42


ΟΔΗΓΊΑ 2006/91/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 7ης Νοεμβρίου 2006

περί της καταπολεμήσεως της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ

(Κωδικοποιημένη έκδοση)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 37 και 94,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 69/466/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 1969, περί της καταπολεμήσεως της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ (3), έχει τροποποιηθεί (4), κατά τρόπο ουσιαστικό. Είναι, ως εκ τούτου, σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας και ορθολογισμού, η κωδικοποίηση της εν λόγω οδηγίας.

(2)

Η παραγωγή των ξυλωδών δικοτυληδόνων φυτών και των καρπών τους κατέχει σημαντική θέση στη γεωργία της Κοινότητος.

(3)

Η απόδοση της παραγωγής αυτής κινδυνεύει μόνιμα από επιβλαβείς οργανισμούς.

(4)

Η προστασία των φυτών αυτών από τους επιβλαβείς οργανισμούς πρέπει, όχι μόνο να διατηρήσει την ικανότητά τους για παραγωγή, αλλά και να αποτελέσει ένα από τα μέσα αυξήσεως της παραγωγικότητας της γεωργίας.

(5)

Τα προστατευτικά μέτρα κατά της εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών σε κάθε κράτος μέλος θα είχαν περιορισμένη σημασία, αν οι οργανισμοί αυτοί δεν καταπολεμούνταν συγχρόνως και μεθοδικώς στο σύνολο της Κοινότητας και αν δεν αποφευγόταν η διάδοσή τους.

(6)

Ένας από τους πιο επιβλαβείς οργανισμούς για τα ξυλώδη δικοτυλήδονα φυτά είναι η ψείρα του Αγίου Ιωσήφ (Quadraspidiotus perniciosus Comst.).

(7)

Ο επιβλαβής αυτός οργανισμός έκανε την εμφάνισή του σε πολλά κράτη μέλη, υπάρχουν δε ζώνες μολυσμένες μέσα στην Κοινότητα.

(8)

Υπάρχει ένας διαρκής κίνδυνος για τις καλλιέργειες των ξυλωδών δικοτυληδόνων φυτών στο σύνολο της Κοινότητας, αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού και για την πρόληψη της διαδόσεώς του.

(9)

Για την εξόντωση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού πρέπει να θεσπισθούν ελάχιστες διατάξεις για την Κοινότητα. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν την δυνατότητα να θεσπίσουν συμπληρωματικές ή αυστηρότερες διατάξεις, στο μέτρο που αυτές είναι αναγκαίες.

(10)

Η παρούσα οδηγία δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά στις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα I μέρος Β,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία αφορά τα ελάχιστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ (Quadraspidiotus perniciosus Comst.), και για την πρόληψη της διαδόσεώς της.

Άρθρο 2

Κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως «φυτά» νοούνται τα ζώντα φυτά και τα ζώντα μέρη των φυτών, εξαιρέσει των καρπών και των σπόρων προς σπορά·

β)

ως «φυτά ή καρποί προσβεβλημένοι» νοούνται τα φυτά ή καρποί στα οποία ευρίσκονται μια ή περισσότερες ψείρες του Αγίου Ιωσήφ, αν δεν αποδειχθεί ότι είναι νεκροί·

γ)

ως «φυτά πρόξενοι της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ» νοούνται τα φυτά των γενών Acer L. (σφένδαμος), Cotoneaster Ehrh. (κυδανίαστρον), Crataegus L. (κράταιγος), Cydonia Mill (κυδωνιά), Euonymus L. (ευώνυμον), Fagus L. (Ψηγοί-οξυά), Juglans L. (καρυδιά), Ligustrum L. (λιγούστρον), Malus Mill. (μηλέα), Populus L. (Λεύκη), Prunus L. (δαμασκηνέα), Pyrus L. (αχλαδέα), Ribes L. (ριβήσιο-φραγκοστάφυλο), Rosa L. (τριανταφυλλέα), Salix L. (ιτέα), Sorbus L. (σουρβιά), Syringa L. (πασχαλιά), Tilia L. (φλαμουριά), Ulmus L. (αζαλέα), Vitis L. (άμπελος)·

δ)

ως «φυτώρια» νοούνται οι καλλιέργειες στις οποίες αναπτύσσονται τα φυτά που προορίζονται για μεταφύτευση, για πολλαπλασιασμό ή για κυκλοφορία σαν ατομικά έρριζα φυτά.

Άρθρο 3

Όταν διαπιστωθεί εμφάνιση της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ, τα κράτη μέλη διαχωρίζουν τη μολυσμένη ζώνη και μια ζώνη ασφαλείας επαρκώς ευρεία για την εξασφάλιση της προστασίας των παρακειμένων ζωνών.

Άρθρο 4

Τα κράτη μέλη ορίζουν ότι στις μολυσμένες ζώνες ή στις ζώνες ασφαλείας πρέπει να πραγματοποιηθεί ο κατάλληλος ψεκασμός των φυτών που είναι ξενιστές της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ για την καταπολέμηση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού και την πρόληψη της εξαπλώσεώς του.

Άρθρο 5

Τα κράτη μέλη ορίζουν ότι:

α)

όλα τα μολυσμένα φυτά που ευρίσκονται στα φυτώρια πρέπει να καταστραφούν·

β)

όλα τα λοιπά μολυσμένα φυτά ή ύποπτα μολύνσεως που αναπτύσσονται σε μια μολυσμένη ζώνη πρέπει να ψεκασθούν, κατά τρόπο, ώστε τα φυτά αυτά και οι νωποί καρποί που παράγονται από αυτά να μην είναι πλέον μολυσμένοι, αν τεθούν σε κυκλοφορία·

γ)

όλα τα έρριζα φυτά πρόξενοι της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ που αναπτύσσονται σε μια μολυσμένη ζώνη καθώς και τα μέρη των φυτών αυτών που προορίζονται για πολλαπλασιασμό και λαμβάνονται από αυτή τη ζώνη, δεν πρέπει να μεταφυτευτούν στο εσωτερικό της μολυσμένης ζώνης ή να μεταφερθούν εκτός αυτής, παρά μόνο αν η μόλυνσή τους δεν έχει διαπιστωθεί και αν ψεκάσθηκαν κατά τρόπο ώστε οι ενδεχομένως υφιστάμενες ψείρες του Αγίου Ιωσήφ να έχουν καταπολεμηθεί.

Άρθρο 6

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, στις ζώνες ασφαλείας, τα φυτά πρόξενοι της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ να αποτελούν το αντικείμενο μιας επίσημης επιτηρήσεως και να ελέγχονται τουλάχιστο μια φορά το χρόνο για την ανακάλυψη της εμφανίσεως της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ.

Άρθρο 7

1.   Τα κράτη μέλη ορίζουν ότι σε κάθε παρτίδα των φυτών που δεν ριζοβόλησαν στο έδαφος και των νωπών οπωρών στις οποίες διαπιστώθηκε μόλυνση, τα μολυσμένα φυτά και καρποί πρέπει να καταστραφούν και ότι τα άλλα φυτά και καρποί της παρτίδας θα πρέπει να ψεκαστούν ή να μεταποιηθούν, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καταστραφούν οι ενδεχομένως υπάρχουσες ψείρες του Αγίου Ιωσήφ.

2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται επί παρτίδων νωπών καρπών και καρπών που έχουν μολυνθεί ελαφρά.

Άρθρο 8

Τα κράτη μέλη αίρουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αγώνα κατά της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ ή για την πρόληψη της διαδόσεώς της, μόνο αν διαπιστώνεται πλέον η απουσία της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ.

Άρθρο 9

Τα κράτη μέλη απαγορεύουν την κατοχή της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ.

Άρθρο 10

1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να εξουσιοδοτήσουν:

α)

παρεκκλίσεις από τα μέτρα που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5, στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και στο άρθρο 9 για δοκιμές και για εργασίες επιλογής·

β)

κατά παρέκκλιση του άρθρου 5 στοιχείο β) και του άρθρου 7 παράγραφος 1, την άμεση μεταποίηση των μολυσμένων νωπών οπωρών·

γ)

κατά παρέκκλιση του άρθρου 5 στοιχείο β) και του άρθρου 7 παράγραφος 1 τη διακίνηση μολυσμένων νωπών οπωρών στη μολυσμένη ζώνη.

2.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την παροχή των εξουσιοδοτήσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, μόνο αν επαρκείς έλεγχοι εγγυώνται ότι αυτές δεν παραβλάπτουν τον αγώνα κατά της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ και δεν συνεπάγονται κανένα κίνδυνο διαδόσεως του επικίνδυνου αυτού οργανισμού.

Άρθρο 11

Τα κράτη μέλη δύνανται να θεσπίζουν συμπληρωματικές ή αυστηρότερες διατάξεις που αφορούν τον αγώνα κατά της ψείρας του Αγίου Ιωσήφ ή την πρόληψη της διαδόσεώς της, στο μέτρο που οι διατάξεις αυτές είναι αναγκαίες για τον αγώνα αυτόν ή για την πρόληψη αυτή.

Άρθρο 12

Η οδηγία 69/466/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία που παρατίθεται στο παράρτημα I μέρος Α, καταργείται, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά στις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα I μέρος Β.

Οι αναφορές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας που εμφαίνεται στο παράρτημα II.

Άρθρο 13

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 14

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2006.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

E. HEINÄLUOMA


(1)  Γνώμη που διατυπώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Γνώμη που διατυπώθηκε στις 5 Ιουλίου 2006 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(3)  ΕΕ L 323 της 24.12.1969, σ. 5. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 77/93/EOK (ΕΕ L 26 της 31.1.1977, σ. 20).

(4)  Βλέπε παράρτημα Ι μέρος Α της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΜΕΡΟΣ Α

Καταργούμενη οδηγία με τις διαδοχικές τροποποιήσεις της

Οδηγία 69/466/EOK του Συμβουλίου

(ΕΕ L 323 της 24.12.1969, σ. 5)

 

Οδηγία 77/93/EOK του Συμβουλίου

(ΕΕ L 26 της 31.1.1977, σ. 20)

Μόνο το άρθρο 19


ΜΕΡΟΣ B

Κατάλογος ημερομηνιών ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο

(που αναφέρονται στο άρθρο 12)

Οδηγία

Λήξη προθεσμίας ενσωμάτωσης

69/466/EOK (1)

9 Δεκεμβρίου 1971

77/93/EOK (2)  (3)  (4)

1η Μαΐου 1980


(1)  Για την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο: 1η Ιουλίου 1973.

(2)  Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 16 της οδηγίας 77/93/ΕΟΚ, τα κράτη μέλη μπορούν, εφόσον αυτό ζητηθεί, να συμμορφωθούν με κάποιες από τις διατάζεις της εν λόγω οδηγίας μετά την 1η Μαΐου 1980, αλλά όχι αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 1981.

(3)  Για την Ελλάδα: 1η Ιανουαρίου 1983.

(4)  Για την Ισπανία και την Πορτογαλία: 1η Μαρτίου 1987.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Πίνακας αντιστοιχίας

Οδηγία 69/466/EOK

Παρούσα οδηγία

Άρθρα 1 έως 11

Άρθρα 1-11

Άρθρo 12

Άρθρο 12

Άρθρο 13

Άρθρο 13

Άρθρο 14

Παράρτημα I

Παράρτημα II


Top