Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006H0283

    Σύσταση της Επιτροπής, της 11ης Απριλίου 2006 , για μέτρα περιορισμού των κινδύνων από τις ουσίες: φθαλικό διβουτύλιο, 3,4-διχλωρο-ανιλίνη, φθαλικό διισοδεκύλιο, δι(C 9-11 -διακλαδισμένης αλυσίδας)αλκυλεστέρες του 1,2-βενζολοδικαρβοξυλικού οξέος, πλούσιοι σε C 10 , φθαλικό διισοεννεΰλιο, δι(C 8-10 -διακλαδισμένης αλυσίδας)αλκυλεστέρες του 1,2-βενζολοδικαρβοξυλικού οξέος, πλούσιοι σε C 9 , αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ, οξικό μεθύλιο, χλωροξικό οξύ, n-πεντάνιο, αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό νάτριο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 104 της 13.4.2006, p. 45–47 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 118M της 8.5.2007, p. 597–599 (MT)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2006/283/oj

    13.4.2006   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 104/45


    ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 11ης Απριλίου 2006

    για μέτρα περιορισμού των κινδύνων από τις ουσίες: φθαλικό διβουτύλιο, 3,4-διχλωρο-ανιλίνη, φθαλικό διισοδεκύλιο, δι(C9-11-διακλαδισμένης αλυσίδας)αλκυλεστέρες του 1,2-βενζολοδικαρβοξυλικού οξέος, πλούσιοι σε C10, φθαλικό διισοεννεΰλιο, δι(C8-10-διακλαδισμένης αλυσίδας)αλκυλεστέρες του 1,2-βενζολοδικαρβοξυλικού οξέος, πλούσιοι σε C9, αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ, οξικό μεθύλιο, χλωροξικό οξύ, n-πεντάνιο, αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό νάτριο

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2006/283/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου, της 23ης Μαρτίου 1993, για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των κινδύνων από τις υπάρχουσες ουσίες (1) και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93, οι κατωτέρω ουσίες χαρακτηρίστηκαν ως ουσίες προς αξιολόγηση κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 1179/94 (2), (ΕΚ) αριθ. 2268/95 (3) και (ΕΚ) αριθ. 143/97 (4) της Επιτροπής, που αφορούν, αντίστοιχα, τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο πίνακα ουσιών προτεραιότητας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 793/93:

    φθαλικό διβουτύλιο,

    3,4-διχλωρο-ανιλίνη,

    αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ,

    οξικό μεθύλιο,

    αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό νάτριο,

    φθαλικό διισοδεκύλιο,

    δι(C9-11-διακλαδισμένης αλυσίδας)αλκυλεστέρες του 1,2-βενζολοδικαρβοξυλικού οξέος, πλούσιοι σε C10,

    φθαλικό διισοεννεΰλιο,

    δι(C8-10-διακλαδισμένης αλυσίδας)αλκυλεστέρες του 1,2-βενζολοδικαρβοξυλικού οξέος, πλούσιοι σε C9,

    n-πεντάνιο,

    χλωροξικό οξύ.

    (2)

    Τα κράτη μέλη που είχαν οριστεί ως εισηγητές κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω κανονισμών, ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες αξιολόγησης των κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ως προς τις συγκεκριμένες ουσίες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 1994, για τον καθορισμό των αρχών εκτίμησηςτων κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ουσίες (5) και πρότειναν στρατηγική για τον περιορισμό των κινδύνων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 793/93.

    (3)

    Ζητήθηκε και διατυπώθηκε η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για την τοξικότητα, την οικοτοξικότητα και το περιβάλλον σχετικά με τις αξιολογήσεις κινδύνων που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη εισηγητές. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της επιστημονικής επιτροπής.

    (4)

    Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των κινδύνων, καθώς και περαιτέρω αποτελέσματα των στρατηγικών περιορισμού των κινδύνων εκτίθενται στην ανακοίνωση της Επιτροπής (6).

    (5)

    Με βάση την αξιολόγηση αυτή, ενδείκνυται να διατυπωθούν συστάσεις για ορισμένα μέτρα περιορισμού των κινδύνων από ορισμένες ουσίες.

    (6)

    Τα συνιστώμενα μέτρα περιορισμού των κινδύνων για τους εργαζομένους πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων, η οποία θεωρείται ότι παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για τον περιορισμό των κινδύνων από τις εξεταζόμενες ουσίες στον αναγκαίο βαθμό.

    (7)

    Τα μέτρα περιορισμού των κινδύνων τα οποία προβλέπονται στην παρούσα σύσταση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93,

    ΣΥΝΙΣΤΑ:

    ΤΜΗΜΑ 1

    ΦΘΑΛΙΚΟ ΔΙΒΟΥΤΥΛΙΟ

    (αριθ. CAS 84-74-2, αριθ. EINECS 201-557-4)

    Μέτρα περιορισμού των κινδύνων για το περιβάλλον (1, 2)

    1)

    Οι αρμόδιες αρχές των ενδιαφερομένων κρατών μελών θα πρέπει να καθορίζουν, στις άδειες που εκδίδουν δυνάμει της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (7), όρους, οριακές τιμές εκπομπών ή ισοδύναμες παραμέτρους ή τεχνικά μέτρα για το φθαλικό διβουτύλιο, ώστε οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις να λειτουργούν σύμφωνα με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (εφεξής «ΒΔΤ») έως το τέλος Οκτωβρίου του 2007, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω εγκαταστάσεων, τη γεωγραφική θέση τους και τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

    2)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν επισταμένως την εφαρμογή των ΒΔΤ που καλύπτουν το φθαλικό διβουτύλιο και να αναφέρουν κάθε σημαντική εξέλιξη στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για τις ΒΔΤ.

    ΤΜΗΜΑ 2

    3,4-ΔΙΧΛΩΡΟ-ΑΝΙΛΙΝΗ

    (αριθ. CAS 95-76-1, αριθ. EINECS 202-448-4)

    Μέτρα περιορισμού των κινδύνων για τους εργαζόμενους (3) και για το περιβάλλον (4, 5)

    3)

    Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν 3,4-διχλωρο-ανιλίνη στην παραγωγή και περαιτέρω επεξεργασία για χρήσεις που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές στην εκτίμηση κινδύνου, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ενδεχόμενες, ειδικές κατά κλάδο, κατευθυντήριες γραμμές για τις εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και επισκευής, οι οποίες έχουν καταρτιστεί σε εθνικό επίπεδο με βάση τις πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές μη δεσμευτικού χαρακτήρα που διατίθενται από την Επιτροπή, όπως προβλέπει το άρθρο 12 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου (8).

    Η ισχύουσα σε κοινοτικό επίπεδο νομοθεσία για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα [οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (9)] και τα βιοκτόνα ([οδηγία 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10)] θεωρείται ότι παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για τον περιορισμό, στον αναγκαίο βαθμό, των κινδύνων που ενέχει η ουσία και έχει εφαρμογή.

    Στο πλαίσιο αυτό:

    4)

    Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία από την εκτίμηση κινδύνου για την 3,4-διχλωροανιλίνη που ελευθερώνεται από τη διουρόνη, η οποία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο σε επιφάνειες σφραγισμένου εδάφους.

    5)

    Θα πρέπει να αποτρέπεται η κακή χρήση της διουρόνης σε μικρές συσκευασίες.

    ΤΜΗΜΑ 3

    ΑΙΘΥΛΕΝΟΔΙΑΜΙΝΟΤΕΤΡΑΟΞΙΚΟ ΟΞΥ

    (αριθ. CAS 60-00-4, αριθ. EINECS 200-449-4)

    Μέτρα περιορισμού των κινδύνων για το περιβάλλον (6, 7, 8, 9)

    6)

    Για τις λεκάνες απορροής όπου οι εκπομπές αιθυλενοδιαμινοτετραοξικού οξέος (EDTA) ενδέχεται να δημιουργούν κίνδυνο, το αντίστοιχο κράτος μέλος θα πρέπει να καθορίζει ποιοτικά πρότυπα για το περιβάλλον, ενώ τα εθνικά μέτρα περιορισμού της ρύπανσης για την επίτευξη των εν λόγω προτύπων έως το 2015 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11).

    7)

    Οι αρμόδιες αρχές των ενδιαφερομένων κρατών μελών θα πρέπει να καθορίζουν, στις άδειες που εκδίδουν δυνάμει της οδηγίας 96/61/ΕΚ, όρους, οριακές τιμές εκπομπών ή ισοδύναμες παραμέτρους ή τεχνικά μέτρα για το EDTA, ώστε οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις να λειτουργούν σύμφωνα με τις ΒΔΤ έως το τέλος Οκτωβρίου του 2007, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω εγκαταστάσεων, τη γεωγραφική θέση τους και τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

    8)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν επισταμένως την εφαρμογή των ΒΔΤ που καλύπτουν το EDTA και να αναφέρουν κάθε σημαντική εξέλιξη στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για τις ΒΔΤ.

    9)

    Οι τοπικές εκπομπές στο περιβάλλον θα πρέπει να ελέγχονται, όπου κρίνεται απαραίτητο, με εθνικούς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι για το περιβάλλον.

    ΤΜΗΜΑ 4

    ΟΞΙΚΟ ΜΕΘΥΛΙΟ

    (αριθ. CAS 79-20-9, αριθ. EINECS 201-185-2)

    Μέτρα περιορισμού των κινδύνων για τους εργαζόμενους (10)

    10)

    Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία περιέχουν οξικό μεθύλιο για εργασίες κατασκευής ή επένδυσης δαπέδων στις οικοδομές, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ενδεχόμενες, ειδικές κατά κλάδο, κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες έχουν καταρτιστεί σε εθνικό επίπεδο με βάση τις πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές μη δεσμευτικού χαρακτήρα που διατίθενται από την Επιτροπή, όπως προβλέπει το άρθρο 12 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/24/ΕΚ.

    ΤΜΗΜΑ 5

    ΧΛΩΡΟΞΙΚΟ ΟΞΥ

    (αριθ. CAS 79-11-8, αριθ. EINECS 201-178-4)

    Μέτρα περιορισμού των κινδύνων για τους εργαζόμενους (11) και για το περιβάλλον (12, 13, 14)

    11)

    Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν χλωροξικό οξύ (MCAA) για χρήσεις που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές στην εκτίμηση κινδύνου, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ενδεχόμενες, ειδικές κατά κλάδο, κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες έχουν καταρτιστεί σε εθνικό επίπεδο με βάση τις πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές μη δεσμευτικού χαρακτήρα που διατίθενται από την Επιτροπή, όπως προβλέπει το άρθρο 12 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/24/ΕΚ.

    12)

    Οι αρμόδιες αρχές των ενδιαφερομένων κρατών μελών θα πρέπει να καθορίζουν, στις άδειες που εκδίδουν δυνάμει της οδηγίας 96/61/ΕΚ, όρους, οριακές τιμές εκπομπών ή ισοδύναμες παραμέτρους ή τεχνικά μέτρα για το MCAA, ώστε οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις να λειτουργούν σύμφωνα με τις ΒΔΤ έως το τέλος Οκτωβρίου του 2007, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω εγκαταστάσεων, τη γεωγραφική θέση τους και τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

    13)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν επισταμένως την εφαρμογή των ΒΔΤ που καλύπτουν το MCAA και να αναφέρουν κάθε σημαντική εξέλιξη στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για τις ΒΔΤ.

    14)

    Οι τοπικές εκπομπές στο περιβάλλον θα πρέπει να ελέγχονται, όπου κρίνεται απαραίτητο, με εθνικούς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι για το περιβάλλον ούτε για τους ανθρώπους που εκτίθενται έμμεσα στην ουσία μέσω του περιβάλλοντος.

    ΤΜΗΜΑ 6

    ΑΙΘΥΛΕΝΟΔΙΑΜΙΝΟΤΕΤΡΑΟΞΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ

    (αριθ. CAS 64-02-8, αριθ. EINECS 200-573-9)

    Μέτρα περιορισμού των κινδύνων για το περιβάλλον (15, 16, 17, 18)

    15)

    Για τις λεκάνες απορροής ποταμών όπου οι εκπομπές αιθυλενοδιαμινοτετραοξικού νατρίου (Na4EDTA) ενδέχεται να δημιουργούν κίνδυνο, το αντίστοιχο κράτος μέλος θα πρέπει να καθορίζει ποιοτικά πρότυπα για το περιβάλλον, ενώ τα εθνικά μέτρα περιορισμού της ρύπανσης για την επίτευξη των εν λόγω προτύπων έως το 2015 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμών σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

    16)

    Οι αρμόδιες αρχές των ενδιαφερομένων κρατών μελών θα πρέπει να καθορίζουν, στις άδειες που εκδίδουν δυνάμει της οδηγίας 96/61/ΕΚ, όρους, οριακές τιμές εκπομπών ή ισοδύναμες παραμέτρους ή τεχνικά μέτρα για το Na4EDTA, ώστε οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις να λειτουργούν σύμφωνα με τις ΒΔΤ έως το τέλος Οκτωβρίου του 2007, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω εγκαταστάσεων, τη γεωγραφική θέση τους και τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

    17)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν επισταμένως την εφαρμογή των ΒΔΤ που καλύπτουν το Na4EDTA και να αναφέρουν κάθε σημαντική εξέλιξη στην Επιτροπή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για τις ΒΔΤ.

    18)

    Οι τοπικές εκπομπές στο περιβάλλον θα πρέπει να ελέγχονται, όπου κρίνεται απαραίτητο, με εθνικούς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι για το περιβάλλον.

    ΤΜΗΜΑ 7

    ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

    19)

    Η παρούσα σύσταση απευθύνεται σε όλους τους κλάδους που εισάγουν, παράγουν, μεταφέρουν, αποθηκεύουν, μετατρέπουν σε παρασκευάσματα ή υποβάλλουν σε άλλη επεξεργασία, χρησιμοποιούν, διαθέτουν ως απόβλητα ή ανακτούν τις ανωτέρω ουσίες, καθώς και στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2006.

    Για την Επιτροπή

    Σταύρος ΔΉΜΑΣ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 84 της 5.4.1993, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 131 της 26.5.1994, σ. 3.

    (3)  ΕΕ L 231 της 28.9.1995, σ. 18.

    (4)  ΕΕ L 25 της 28.1.1997, σ. 13.

    (5)  ΕΕ L 161 της 29.6.1994, σ. 3.

    (6)  ΕΕ C 90 της 13.4.2006.

    (7)  ΕΕ L 257 της 10.10.1996, σ. 26.

    (8)  ΕΕ L 131 της 5.5.1998, σ. 11.

    (9)  ΕΕ L 230 της 19.8.1991, σ. 1.

    (10)  ΕΕ L 123 της 24.4.1998, σ. 1.

    (11)  ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1.


    Top